Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych

Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu
Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych
(C/2025/1044)

W następstwie niniejszej publikacji organy państwa członkowskiego lub państwa trzeciego, lub osoba fizyczna lub prawna mająca uzasadniony interes oraz mająca siedzibę lub miejsce pobytu w państwie trzecim, mogą, zgodnie z art. 17 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1143 1 , wnieść sprzeciw do Komisji w terminie 3 miesięcy od daty niniejszej publikacji.

Specyfikacja produktu, o której mowa w art. 7 rozporządzenia (UE) nr 1151/2012, jest dostępna w unijnym rejestrze oznaczeń geograficznych.

JEDNOLITY DOKUMENT

"Afyon Sucugu"

Nr WE: PGI-TR-03215 - 19.3.2024

ChOG (X) ChNP ()

1. Nazwa lub nazwy (ChNP lub ChOG)

"Afyon Sucugu"

2. Państwo członkowskie lub państwo trzecie

Republika Turcji

3. Opis produktu rolnego lub środka spożywczego

3.1. Typ produktu (zgodnie z załącznikiem XI)

Klasa 1.2. Produkty wytworzone na bazie mięsa (podgotowanego, solonego, wędzonego itd.)

Kod Nomenklatury scalonej

04 - PRODUKTY MLECZARSKIE; JAJA PTASIE; MIÓD NATURALNY; JADALNE PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO, GDZIE INDZIEJ NIEWYMIENIONE ANI NIEWŁĄCZONE

3.2. Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1

"Afyon Sucugu" to sfermentowany wyrób mięsny, który produkuje się przez dokładne wypełnienie suszonego baraniego jelita cienkiego lub osłonki kolagenowej mieszanką mielonego mięsa wołu anatolijskiego, wołowiny i łoju z różnymi przyprawami, solą, a także niektórymi dodatkami (substancjami konserwującymi i przeciwutle- niaczami). Produkt może zostać poddany obróbce termicznej w celu zwiększenia bezpieczeństwa żywności. Przekrój produktu przypomina mozaikę.

Skład "Afyon Sucugu":

- Całkowity udział mięsa

- mięsa wołu domowego

- mięsa wołowego

- Łój

: co najmniej 70 %

: co najmniej 10,5 %

: nie więcej niż 60 %

: nie więcej niż 22,5 %

Przyprawy / dodatki : nie więcej niż 7,5 %

- Sól : nie więcej niż 2,0 %

- Mielona czerwona papryka (ostra) : nie więcej niż 0,8 %

- Mielona czerwona papryka (słodka) : nie więcej niż 0,8 %

- Kmin rzymski : nie więcej niż 1,0 %

- Czosnek : nie więcej niż 3-5 %

- Cukier : nie więcej niż 0,6 %

- Mielony pieprz czarny : nie więcej niż 0,5 %

- Ziele angielskie : nie więcej niż 0,3 %

- Imbir lekarski : nie więcej niż 0,1 %

- Stabilizatory : nie więcej niż 0,325 %

- Konserwanty : nie więcej niż 0,015 %

- Przeciwutleniacze : nie więcej niż 0,04 %

- pH: co najmniej 5,40

Skład gotowego do spożycia "Afyon Sucugu" jest następujący:

- Całkowity udział wagowy białka mięsa wynosi co najmniej 16 %

- Kolagen stanowi nie więcej niż 20 % całkowitej masy białka mięsa

- Stosunek zawartości wilgoci do całkowitej ilości białka mięsa jest niższy niż 2,5

- Stosunek ilości tłuszczu do całkowitej ilości białka mięsa jest niższy niż 2,5

- Wartość pH wynosi nie więcej niż 5,4

3.3. Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych)

Jednym z czynników przyczyniających się do uzyskania przez "Afyon Sucugu" jego charakterystycznych cech jest system żywienia wołów anatolijskich. Woły anatolijskie karmi się paszą odpowiednią do pory roku, suchą koniczyną oraz świeżą trzciną zwaną "frig", która rośnie na terenach podmokłych, a także wypasa się je na pastwiskach o unikalnej florze. Ze względu na trudne warunki klimatyczne i cechy geograficzne pastwiska Afyonkarahisar charakteryzują się unikalną florą. We florze tej zidentyfikowano 1 800 taksonów w randze gatunku i podgatunku, które należą do 110 rodzin. Ponadto w Afyonkarahisar występują 234 gatunki endemiczne. Co ważniejsze, makuch z nasion maku (znany lokalnie jako haskes), włączony do paszy zwierząt mięsnych, nadaje "Afyon Sucugu" wyjątkowy smak. Makuch z nasion maku dominuje w charakterystycznym "mięsnym smaku", ponieważ jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe.

Nie ma ograniczeń dotyczących wykorzystania mięsa innych ras bydła do produkcji "Afyon Sucugu". Bydło przeznaczone do produkcji "Afyon Sucugu" pochodzi z prowincji Afyonkarahisar i innych regionów Turcji. Jednak w przypadku dostaw bydła z innych regionów zwierzęta po przybyciu do prowincji Afyonkarahisar należy karmić zgodnie z warunkami właściwymi dla Afyonkarahisar przez co najmniej trzy miesiące, niezależnie od pory roku; ten sam opisany powyżej system żywienia stosuje się w odniesieniu do wołów anatolijskich.

Surowiec mięsny pozyskuje się ze zwierząt, które osiągnęły masę ubojową (w wieku 2-4 lat).

3.4. Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym

Wszystkie procesy muszą odbywać się na obszarze geograficznym określonym w pkt 4. W produkcji "Afyon Sucugu" żywienie wołów anatolijskich musi odbywać się zgodnie z warunkami właściwymi dla Afyonkarahisar. W dawce pokarmowej wołów anatolijskich należy w szczególności uwzględnić produkowaną w regionie śrutę poekstrakcyjną makową. Ponadto produkcja szałwii lekarskiej stosowanej w kiełbasie tego typu, krojenie mięsa, przepuszczanie go przez maszynkę do mielenia mięsa, dodawanie przypraw i dodatków, fermentacja, wypełnianie suchych jelit cienkich lub osłonek kolagenowych oraz suszenie muszą odbywać się w określonych granicach geograficznych.

3.5. Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa --3.6. Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

Oprócz obowiązkowych elementów określonych w przepisach dotyczących etykietowania i prezentacji środków spożywczych etykieta zawiera następujące informacje:

- chronioną nazwę pochodzenia "Afyon Sucugu",

- nazwę handlową i adres lub skróconą nazwę i adres lub zarejestrowany znak towarowy producenta,

- logo ChOG Unii Europejskiej,

- następujące logo:

grafika

4. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego

Regionem geograficznym, w którym oficjalnie produkuje się "Afyon Sucugu", jest prowincja Afyonkarahisar. Prowincja Afyonkarahisar znajduje się na południowozachodniej krawędzi równiny o tej samej nazwie w środkowozachodniej części Anatolii w regionie Morza Egejskiego. Położenie matematycznogeograficzne prowincji określa się w przybliżeniu pomiędzy 37° 47' - 39° 12' szerokości geograficznej północnej a 29° 50' - 31° 38' długości geograficznej wschodniej. Prowincję Afyonkarahisar otaczają prowincje: U§ak na zachodzie, Kutahya na północnym zachodzie, Eski§ehir na północy, Konya na wschodzie, Isparta na południowym wschodzie, Burdur na południu i Denizli na południowym zachodzie. Afyonkarahisar dzieli się na 18 dystryktów: Merkez, Ba§makęi, Bayat, Bolvadin, ęay, ęobanlar, Dazkiri, Dinar, Emirdag, Akęamler, Hocalar, ihsaniye, iscehisar, Kiziloren, Sandikli, Sinanpa§a, §uhut i Sultandagi.

5. Związek z obszarem geograficznym

Cechy charakterystyczne produktu "Afyon Sucugu" zależą od warunków środowiskowych oraz czynników naturalnych i ludzkich. Bydło i woły anatolijskie karmi się paszą odpowiednią do pory roku - suchą koniczyną oraz świeżą trzciną rosnącą na terenach podmokłych, a także wypasa się je na pastwiskach o unikalnej florze. Makuch z nasion maku, który dodaje się do paszy dla zwierząt, nadaje produktowi unikalny smak.

Czynnik ludzki

"Afyon Sucugu" produkuje się w Afyonkarahisar od wieków. Ze względu na klimat i położenie geograficzne w Afyonkarahisar panują odpowiednie warunki do hodowli bydła i wołów anatolijskich. Wiedza o tym, jak przygotować farsz sudżuku, jakiej receptury użyć, jak wypełnić farszem suszone wołowe jelito cienkie, a także o sposobach fermentacji i suszenia przetrwała do dnia dzisiejszego i przekazuje się ją z pokolenia na pokolenie.

Turcy produkowali sudżuk, aby zakonserwować mięso podczas długich wędrówek i spożywali go już w okresie, w którym Turcy zamieszkiwali obszary Azji Środkowej. Turcy sprowadzili wspomniane techniki do Anatolii i zapoczątkowali ten sposób produkcji.

Wymagana jest doskonała znajomość używanych receptur i etapów produkcji. Na przykład wypełnianie jelit to bardzo delikatny proces. Z jelitami, które namacza się przed wypełnieniem, należy obchodzić się ostrożnie, ponieważ mogą bardzo szybko się rozerwać. Przy wypełnianiu jelit należy zadbać, aby nie pozostało w nich powietrze, ponieważ w takich lukach następuje szybki wzrost pleśni lub obserwuje się szkodliwy wpływ drobnoustrojów. Kolejnym procesem wymagającym ostrożności jest suszenie i fermentacja kiełbas. Szybkie i nadmierne suszenie kiełbas powoduje, że produkt jest twardy. W związku z tym należy stale kontrolować parametry takie jak temperatura otoczenia i wilgotność.

Specyfika produktu

"Afyon Sucugu" różni się od innych sudżuków kolorem, konsystencją oraz smakiem ze względu na zawartość mięsa wołu anatolijskiego. Mięso wołu jest ciemnoczerwone, ponieważ ma więcej pigmentu i mniej tłuszczu śródmięśniowego (1-2 % tłuszczu) niż wołowina (3-4 % tłuszczu). Tłuszcz jest biały, ponieważ nie zawiera karotenu. Te kolory sprawiają, że przekrój produktu "Afyon Sucuk" przypomina mozaikę. W "Afyon Sucugu" smak mięsa jest bardziej dominujący, gdyż do jego produkcji używa się mniejszej ilości przypraw niż do produkcji innych rodzajów sudżuku.

Związek przyczynowy

Afyonkarahisar jest jedną z prowincji Turcji o najniższej wilgotności względnej i prędkości wiatru. Dlatego też panują tam idealne warunki środowiskowe do suszenia sudżuku. Znaczne amplitudy temperatur między dniem a nocą są istotne dla kontrolowania fermentacji i suszenia "Afyon Sucugu".

Afyon jest prowincją o dużej różnorodności roślin. W jej granicach zidentyfikowano około 2 000 taksonów. Trzysta trzydzieści spośród tych roślin występuje tylko w Turcji. W Afyonkarahisar najczęściej spotyka się gatunki roślin należące do rodzin Asteraceae, Fabaceae, Lamiaceae, Caryophyllaceae verbascum i Astragalus. Sześć spośród tych 330 gatunków występuje tylko w prowincji Afyonkarahisar: Cota fulvida (Grierson) Holub, Sultan Babuęa; Astragalus^a- jfyonicus (Ponert) Ponert, Afyon milkvetch; Polygonum afyonicum Leblebici & Gemici, Afyon Madimagi; Sideritis akmanii Aytac, Ekici & Donmez, Dag ęayi lub Kuyruk ęayi; Thermopsis turcica Kit Tan, Vural & Kuęukoduk, Eber Sarisi zwana żółtą lukrecją; Verbascum afyonense Hub.-Mor, krowi ogon. Ponadto ze względu na klimat i strukturę gleby w regionie uprawia się znaczną ilość roślin na paszę (wykę, koniczynę, kukurydzę na kiszonkę i esparcetę).

Dodatkowo Turcja zajmuje drugie miejsce na świecie pod względem produkcji nasion maku, z produkcją wynoszącą 12 240 ton i powierzchnią produkcyjną równą 26 501 ha. Zgodnie z danymi Tureckiego Instytutu Statystycznego (TUIK) z 2022 r. Afyonkarahisar jest prowincją, w której produkuje się najwięcej nasion maku w Turcji, ponieważ 31,3 % jej powierzchni przeznacza się na produkcję, a 34,9 % produkcji wykorzystuje się. Masą pozostałą po przetworzeniu nasion maku karmi się zwierzęta mięsne w regonie, w szczególności woły.

Jedną z najważniejszych cech "Afyon Sucugu" jest mięso wołu anatolijskiego. Rodzima rasa hodowana w Turcji, znana jako wół anatolijski, to zwierzę gospodarskie wywodzące się z wołów śródziemnomorskich, podgrupy wołów rzecznych, przystosowane do warunków panujących w naszym kraju.

Ponadto ponieważ woły przemieszczają się wolno i spędzają większość dnia w wodzie w miesiącach letnich, ich mięso jest bardziej miękkie niż mięso bydła w tym samym wieku. Mięso wołu zawiera mniej tłuszczu wewnątrzmięśniowego i więcej czerwonego mięsa ze względu na wysoki poziom pigmentu w mięśniach.

"Afyon Sucugu" różni się od innych sudżuków tym, że do jego produkcji wykorzystuje się mięso wołu anatolijskiego i mniej przypraw. Użycie mniejszej ilości przypraw sprawia, że smak mięsa jest bardziej wyrazisty. Ze względu na wykorzystane mięso wołu anatolijskiego kolor "Afyon Sucugu" jest ciemniejszy, ponieważ mięso wołu zawiera mniej tłuszczu i więcej pigmentu, a jego łój ma białą barwę. Przekrój "Afyon Sucugu" przypomina mozaikę ze względu na obecność białych cząstek tłuszczu w czerwonym mięsie. "Afyon Sucugu" ściśle wypełnia naturalne oczyszczone i wysuszone jelito wołowe lub osłonkę kolagenową. Jelita wołowe charakteryzują się wyższą przepuszczalnością gazów i wilgoci niż osłonki sztuczne, co powoduje szybkie wysychanie sudżuku. Wysuszona osłonka z jelita ściślej przylega do farszu sudżuku. W "Afyon Sucugu" smak mięsa jest bardziej dominujący, gdyż do jego produkcji używa się mniejszej ilości przypraw niż do produkcji innych rodzajów sudżuku.

W Afyonkarahisar mieszkańcy dają "Afyon Sucugu" jako prezenty i podają zaproszonym gościom, dzięki czemu "Afyon Sucugu" stał się symbolem tego dystryktu. Wyjątkowy smak i skład "Afyon Sucugu", tradycyjne techniki produkcji oraz bogate doświadczenie miejscowej ludności to główne czynniki, które odpowiadają za wysoką jakość "Afyon Sucugu". Produkcja "Afyon Sucugu" ma duże znaczenie gospodarcze dla Afyonkarahisar, biorąc pod uwagę liczbę konsumentów i wysokie ceny sprzedaży.

Ze względu na to znaczenie gospodarcze i renomę produktu w prowincji znajduje się Muzeum Sudżuku, w którym można zapoznać się z historią "Afyon Sucugu". Z tych samych powodów "Afyon Sucugu" jest przedmiotem licznych badań naukowych. W 2019 r. UNESCO ogłosiła Afyonkarahisar jednym z trzech miast kreatywnych w dziedzinie gastronomii w Turcji.

Odesłanie do publikacji specyfikacji

Biuletyn Chronionych Oznaczeń Geograficznych, Chronionych Nazw Pochodzenia oraz Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności Tureckiego Urzędu Patentów i Znaków Towarowych nr 100 z dnia 3 maja 2021 r., s. 122.

1 Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1143 z dnia 11 kwietnia 2024 r. w sprawie oznaczeń geograficznych w odniesieniu do wina, napojów spirytusowych i produktów rolnych oraz gwarantowanych tradycyjnych specjalności i określeń jakościowych stosowanych fakultatywnie w odniesieniu do produktów rolnych, zmieniające rozporządzenia (UE) nr 1308/2013, (UE) 2019/787 i (UE) 2019/1753 oraz uchylające rozporządzenie (UE) nr 1151/2012 (Dz.U. L, 2024/1143, 23.4.2024, ELI: http:// data.europa.eu/eli/reg/2024/1143/oj).

Zmiany w prawie

Lepsze prawo. W Sejmie odbyła się konferencja podsumowująca konsultacje społeczne projektów ustaw

W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.

Grażyna J. Leśniak 24.04.2025
Przedsiębiorcy zapłacą niższą składkę zdrowotną – Senat za ustawą

Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.

Grażyna J. Leśniak 23.04.2025
Rząd organizuje monitoring metanu

Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Rząd zaktualizował wykaz zakazanej kukurydzy

Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Od 18 kwietnia fotografowanie obiektów obronnych i krytycznych tylko za zezwoleniem

Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.

Robert Horbaczewski 17.04.2025
Prezydent podpisał ustawę o rynku pracy i służbach zatrudnienia

Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 11.04.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2025.1044

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych
Data aktu: 13/02/2025
Data ogłoszenia: 13/02/2025