(Dz.U.UE C z dnia 25 lutego 2025 r.)
Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 6b ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 664/2014 1 .
POWIADOMIENIE O ZATWIERDZENIU ZMIANY STANDARDOWEJ W SPECYFIKACJI PRODUKTU OZNACZONEGO CHRONIONĄ NAZWĄ POCHODZENIA LUB CHRONIONYM OZNACZENIEM GEOGRAFICZNYM, POCHODZĄCEGO Z PAŃSTWA CZŁONKOWSKIEGO
"Montoro-Adamuz"
Nr UE: PDO-ES-0658-AM01 - 4 grudnia 2024
ChNP (X) ChOG ()
1. Nazwa produktu
"Montoro-Adamuz"
2. Państwo członkowskie, do którego należy obszar geograficzny
Hiszpania
3. Organ państwa członkowskiego powiadamiający o zmianie standardowej
Dyrekcja Generalna ds. Przemysłu Rolno-Spożywczego, Innowacji i Łańcucha Dostaw Żywności - rząd Andaluzji
4. Opis zatwierdzonych zmian
Wyjaśnienie, dlaczego zmiana lub zmiany wchodzą w zakres definicji "zmiany standardowej", jak przewidziano w art. 53 ust. 2 rozporządzenia (UE) nr 1151/2012
Zatwierdzona zmiana wchodzi w zakres definicji zmiany standardowej, ponieważ nie polega na zmianie w chronionej nazwie pochodzenia lub na zmianie korzystania z tej nazwy, nie grozi zniesieniem związku z obszarem geograficznym określonego w specyfikacji produktu ani nie wiąże się z dalszymi ograniczeniami dotyczącymi wprowadzania produktu do obrotu.
1. Zmiana limitów zawartości kwasów tłuszczowych
Zmiana dotyczy pkt B.2 "Właściwości fizyko-chemiczne" opisu produktu w specyfikacji produktu oraz pkt 3.2 "Opis produktu noszącego nazwę podaną w pkt 1" jednolitego dokumentu.
Limit zawartości kwasu oleinowego zmniejszono z > 78 % (w poprzedniej specyfikacji) do > 74 %, a pozostałe kwasy tłuszczowe określone w tabeli "Zawartość kwasów tłuszczowych" usunięto, ponieważ zawartość tych kwasów nie jest reprezentatywna dla szczególnych właściwości produktu.
Uzasadnienie:
Zawartość kwasów tłuszczowych w oliwie z oliwek różni się w zależności od czynników właściwych dla danego obszaru, takich jak gleba, wysokość nad poziomem morza i odmiana oliwek, ale wpływają na nią również warunki pogodowe w danym roku produkcyjnym, w szczególności liczba godzin chłodu, które to warunki zakłóca i zmienia zmiana klimatu.
Szczególnie kwas oleinowy to parametr ściśle związany z dostępem drzew oliwnych do wody. Znajduje to odzwierciedlenie w licznych badaniach naukowych, które pokazują, że sytuacje środowiskowe związane z deficytem wody (brak opadów) i rosnącymi temperaturami powodują spadek zawartości kwasu oleinowego, zwłaszcza w okresach suszy występujących w ostatnich latach produkcyjnych.
Ponadto w celu uzyskania wyższej jakości oliwy z oliwek przyspieszono zbiory. W połączeniu ze wzrostem temperatur w okresie od września do grudnia również to skutkuje spadkiem zawartości kwasu oleinowego, co można zweryfikować poprzez analizę historycznego rejestru danych uzyskanych w ostatnich latach produkcyjnych.
Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
2. Zastąpienie parametru "Całkowita zawartość polifenoli" parametrem "Biofenole"
Zmiana dotyczy pkt B.2 "Właściwości fizyko-chemiczne" w opisie produktu oraz pkt F "Związek z obszarem geograficznym", ppkt b) "Cechy produktu, które można przypisać przede wszystkim środowisku geograficznemu", w specyfikacji produktu, a także pkt 3.2 "Opis produktu noszącego nazwę podaną w pkt 1" i pkt 5.2 "Specyfika produktu" w jednolitym dokumencie.
Parametr "Całkowita zawartość polifenoli" zastąpiono parametrem "Biofenole".
Wcześniejszy tekst:
Całkowita zawartość polifenoli (ppm) - co najmniej 700 ppm.
Metoda analizy: Metoda całkowitej ekstrakcji i kwantyfikacji polifenoli poprzez analizę kolorymetryczną przy pomocy szeregowego układu elektrod.
Zmieniony tekst:
Biofenole (ppm) - co najmniej 400 ppm.
Uzasadnienie:
Metoda analizy określona w specyfikacji produktu do celów oznaczania związków fenolowych (całkowita ekstrakcja i kwantyfikacja polifenoli poprzez analizę kolorymetryczną przy pomocy szeregowego układu elektrod) stała się przestarzała i nie jest stosowana przez żadne laboratorium, ponieważ nie uznaje jej żaden organ międzynarodowy ani nie przewidują jej przepisy Unii.
Pomiar polifenoli zastąpiono zatem metodą obecnie uznawaną przez Międzynarodowy Komitet ds. Oliwy z Oliwek (IOC) na potrzeby oznaczania związków fenolowych, zgodnie z dokumentem COI/T.20/Doc. No 29/Rev.2 z czerwca 2022 r.
W ciągu ostatnich pięciu lat produkcji oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia objętej ChNP "Montoro-Adamuz" historyczny rejestr zawartości biofenoli wykazuje poziomy powyżej 400 ppm. Odpowiada to całkowitej wartości polifenoli wynoszącej powyżej 700 ppm, ustalonej z zastosowaniem poprzedniej metody analizy.
Powyższa metoda kwantyfikacji poprzez analizę kolorymetryczną przy pomocy szeregowego układu elektrod obejmowała całkowitą ekstrakcję wszystkich fenoli, natomiast pomiar przeprowadzony metodą uznaną przez IOC pozwala skuteczniej określić ilościową zawartość poszczególnych związków fenolowych.
Innymi słowy, zmieniono metodę analityczną, która zmniejsza liczbę kwantyfikowanych związków fenolowych dla wszystkich badanych odmian oliwy z oliwek. Nowa, bardziej wiarygodna metoda analityczna uznana przez IOC gwarantuje ustalenie szczególnych cech charakteryzujących oliwę z oliwek "Montoro-Adamuz", które zawdzięcza ona wysokiej zawartości fenoli - niekiedy dwukrotnie wyższej niż w oliwie z innych odmian.
Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
3. Usunięcie wymogów prawnych
Ze specyfikacji produktu usunięto pkt I "Wymogi prawne". Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
Uzasadnienie:
Usunięto pkt I "Wymogi prawne", aby dostosować treść specyfikacji produktu do treści określonej w art. 49 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1143 z dnia 11 kwietnia 2024 r.
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.
24.04.2025Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.
23.04.2025Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.
22.04.2025Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.
22.04.2025Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.
17.04.2025Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
11.04.2025Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2025.1366 |
Rodzaj: | Ogłoszenie |
Tytuł: | Publikacja zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego chronioną nazwą pochodzenia lub chronionym oznaczeniem geograficznym w sektorze produktów rolnych i środków spożywczych, o której to zmianie mowa w art. 6b ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) nr 664/2014 |
Data aktu: | 25/02/2025 |
Data ogłoszenia: | 25/02/2025 |