Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych

Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych

(C/2025/1380)

(Dz.U.UE C z dnia 26 lutego 2025 r.)

W następstwie niniejszej publikacji organy państwa członkowskiego lub państwa trzeciego, lub osoba fizyczna lub prawna mająca uzasadniony interes oraz mająca siedzibę lub miejsce pobytu w państwie trzecim, mogą, zgodnie z art. 17 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1143 1 , wnieść sprzeciw do Komisji w terminie 3 miesięcy od daty niniejszej publikacji.

Specyfikacja produktu, o której mowa w art. 7 rozporządzenia (UE) nr 1151/2012, jest dostępna w unijnym rejestrze oznaczeń geograficznych.

JEDNOLITY DOKUMENT

"Antep Fistik Ezmesi"/"Antepfistigi Ezmesi"/"Gaziantep Fistik Ezmesi"

Nr UE: PGI-TR-03045 - 29.11.2023

ChNP () ChOG (X)

1. Nazwa lub nazwy (ChNP lub ChOG)

"Antep Fistik Ezmesi"/"Antepfistigi Ezmesi"/"Gaziantep Fistik Ezmesi"

2. Państwo członkowskie lub państwo trzecie

Turcja

3. Opis produktu rolnego lub środka spożywczego

3.1. Typ produktu

Klasa 2.3. Chleb, ciasta, ciastka, wyroby cukiernicze, herbatniki i inne wyroby piekarnicze

3.2. Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1

"Antep Fistik Ezmesi"/"Antepfistigi Ezmesi"/"Gaziantep Fistik Ezmesi" wytwarza się przez łączenie wcześnie zebranych pistacji z Gaziantepu (wcześnie zebrane pistacje nazywa się bozię) z wodą i cukrem buraczanym w precyzyjnie odmierzonych proporcjach. Po zmieszaniu i ugotowaniu składników mieszankę wyrabia się na jednolitą masę, rozwałkowuje do osiągnięcia grubości 3-4 cm, a następnie kroi w plastry.

"Antep Fistik Ezmesi"/"Antepfistigi Ezmesi"/"Gaziantep Fistik Ezmesi" składa się z cukru w co najmniej45 %. W produkcji można wykorzystywać odmiany pistacji takie jak Uzun, Nizip, Urfa lub Barak Yildizi. Zawartość wilgoci w surowcu do produkcji "Antep Fistik Ezmesi"/"Antepfistigi Ezmesi"/"Gaziantep Fistik Ezmesi" nie może przekraczać 5 %.

"Antep Fistik Ezmesi"/"Antepfistigi Ezmesi"/"Gaziantep Fistik Ezmesi" ma określoną zawartość pistacji: 45 % (co najmniej), cukru: 45 % (co najmniej) i wilgoci: 8-10 %.

Zawartość tłuszczu w "Antep Fistik Ezmesi"/"Antepfistigi Ezmesi"/"Gaziantep Fistik Ezmesi" mieści się w przedziale 25-30 %.

Produkt "Antep Fistik Ezmesi"/"Antepfistigi Ezmesi"/"Gaziantep Fistik Ezmesi" charakteryzuje się następującymi wartościami barw: L: 25-30 a: (-5.50)-(-7.00) i b: 14,50-16,50.

3.3. Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych)

Do produkcji wykorzystuje się wcześnie zebrane pistacje z Gaziantepu - bozię, w tym odmiany takie jak Uzun, Nizip, Urfa czy Barak Yildizi. Wcześnie zebrane pistacje, zwane bozię, charakteryzują się jaśniejszą barwą niż w pełni dojrzałe pistacje, a ich nasiona są mniej rozwinięte. Wewnętrzne nasiono ma kolor ciemnozielony. Zawartość wilgoci wynosi nie więcej niż 5 %.

3.4. Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym

- zbiór, suszenie, łuskanie i mielenie pistacji bozię,

- mieszanie cukru i wody,

- gotowanie syropu,

- łączenie ugotowanego syropu i pistacji,

- chłodzenie mieszanki,

- wyrabianie mieszanki,

- rozprowadzanie i wałkowanie mieszanki,

- proces porcjowania.

3.5. Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

3.6. Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

4. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego

Określonym obszarem geograficznym produkcji "Antep Fistik Ezmesi"/"Antepfistigi Ezmesi"/"Gaziantep Fistik Ezmesi" jest prowincja Gaziantep w Turcji.

5. Związek z obszarem geograficznym

Związek między "Antep Fistik Ezmesi"/"Antepfistigi Ezmesi"/"Gaziantep Fistik Ezmesi" a obszarem geograficznym wynika z renomy produktu, specjalnej receptury i umiejętności producentów w Gaziantepie.

Najwcześniejsza wzmianka o "Antep Fistik Ezmesi"/"Antepfistigi Ezmesi"/"Gaziantep Fistik Ezmesi" pochodzi z 1963 r. (Ejder Kalelioglu, Turk Cografya Dergisi, 1963 r.). W Antepfistigi Arastirma Dergisi (czasopiśmie naukowym dot. pistacji) wskazano, że produkt "Antep Fistik Ezmesi"/"Antepfistigi Ezmesi"/"Gaziantep Fistik Ezmesi" podawano jako smakołyk w 1970 r. (Ministerstwo Rolnictwa i Leśnictwa, Instytut Badań nad Pistacjami, Antepfistigi Arastirma Dergisi, tom: 7, 2019 r., Gaziantep).

W 2015 r. Gaziantep ogłoszono jednym z miast Sieci Miast Kreatywnych UNESCO. "Antep Fistik Ezmesi"/ "Antepfistigi Ezmesi"/"Gaziantep Fistik Ezmesi" to deser pochodzący z Gaziantepu, czyli miasta, które oficjalnie uznano za znaczące miasto w dziedzinie gastronomii.

W artykule zatytułowanym "Antep Fistigi ve Turevlerinin Gaziantep Yerel Gastronomik Kimligindeki Yeri" (Rola pistacji i wyrobów z pistacji w lokalnej tożsamości gastronomicznej Gaziantepu) Abdullah Baycar szczegółowo wyjaśnia znaczenie produktu "Antep Fistik Ezmesi"/"Antepfistigi Ezmesi"/"Gaziantep Fistik Ezmesi" dla kultury i gastronomii Gaziantepu. (Baycar, A. (2022). Antep Fistigi ve Turevlerinin Gaziantep Yerel Gastronomik Kimligindeki Yeri. Abant Sosyal Bilimler Dergisi, 22(2), 749-764. doi:

10.11616/asbi.1097983).

Miejsce i historię "Antep Fistik Ezmesi"/"Antepfistigi Ezmesi"/"Gaziantep Fistik Ezmesi" w kuchni Gaziantepu można również poznać w poświęconych temu produktowi wierszach. W wierszu, w którym autor wychwala kuchnię i słodycze z Gaziantepu, wymieniono również produkt "Antep Fistik Ezmesi"/"Antepfistigi Ezmesi"/"Gaziantep Fistik Ezmesi". (Baci, Rakkus i Tokuz Gonca (1995). Antep Sofrasi. Gaziantep Tatlilari. Publikacja Fundacji Uniwersytetu Gaziantep nr 3, Gaziantep, s. 133). Najwcześniejsze badanie naukowe poświęcone "Antep Fistik Ezmesi"/"Antepfistigi Ezmesi"/"Gaziantep Fistik Ezmesi" pochodzi z 2001 r. W pracy zatytułowanej "Antepfistigi Yetistiriciligi" (Uprawa pistacji), opublikowanejprzez Dyrekcję Instytutu Badań nad Pistacjami z Gaziantepu, stwierdzono, że "Antep Fistik Ezmesi"/"Antepfistigi Ezmesi"/"Gaziantep Fistik Ezmesi" sprzedaje się w bardzo dużych ilościach zarówno na rynku krajowym, jak i na rynkach zagranicznych. (Antepfistigi Yetitiriciligi, publikacja nr 13, 2001, Gaziantep, Publikacje Instytut Badań nad Pistacjami).

Wyjątkową cechą oznaczenia geograficznego "Antep Fistik Ezmesi"/"Antepfistigi Ezmesi"/"Gaziantep Fistik Ezmesi" jest fakt, że producenci na określonym obszarze geograficznym stosują w produkcji wcześnie zebrane pistacje - bozię. Dokładny termin zbioru kluczowego składnika - bozię jako elementu produkcji jest określony dzięki szczegółowej wiedzy fachowej producentów. W związku z tym najważniejszym etapem procesu produkcji jest wybór pistacji, które zostaną wykorzystane do wytworzenia "Antep Fistik Ezmesi"/"Antepfistigi Ezmesi"/"Gaziantep Fistik Ezmesi".

Umiejętności w zakresie produkcji przekazuje się z pokolenia na pokolenie. Kluczowym etapem produkcji "Antep Fistik Ezmesi"/"Antepfistigi Ezmesi"/"Gaziantep Fistik Ezmesi" jest pozyskiwanie surowca, którym są w zbierane wcześnie pistacje zwane bozię. Najodpowiedniejszy czas na zbiór pistacji bozię przypada między końcem lipca a pierwszą połową sierpnia, czyli 30-40 dni przed zwykłym terminem zbiorów pistacji. Umiejętności producentów umożliwiają zbiory pistacji bozię we właściwym czasie i we właściwy sposób. Podczas selekcjonowania pistacji bozię producent wybiera orzechy o regularnym kształcie. Wiedza ta jest nieodłącznie związana ze społecznością lokalną i przekazuje się ją w ramach relacji mistrz-uczeń.

Kolejnym ważnym etapem produkcji "Antep Fistik Ezmesi"/"Antepfistigi Ezmesi"/"Gaziantep Fistik Ezmesi", który wymaga kluczowej wiedzy fachowej, jest wyrabianie masy pistacjowej, ponieważ jeśli masa nie jest wystarczająco wyrobiona, pistacje w mieszance nie zostaną odpowiednio rozdrobnione. Fachowa wiedza jest niezwykle istotna, ponieważ zbyt długie wyrabianie mieszanki spowoduje wytrącenie się z niej tłuszczu, co negatywnie wpłynie na jakość produktu.

Umiejętnie wyrobiony produkt "Antep Fistik Ezmesi"/"Antepfistigi Ezmesi"/"Gaziantep Fistik Ezmesi" gładko rozprowadza się na marmurze, ale wiedza fachowa mistrza jest ważna na tym etapie, ponieważ marmur należy lekko natłuścić - użycie zbyt dużej lub zbyt małej ilości oleju negatywnie wpłynie na produkt.

Odesłanie do publikacji specyfikacji

Oficjalny e-biuletyn Tureckiego Urzędu Patentów i Znaków Towarowych nr 18 z 1.12.2017 r., s. 26.

1 Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1143 z dnia 11 kwietnia 2024 r. w sprawie oznaczeń geograficznych w odniesieniu do wina, napojów spirytusowych i produktów rolnych oraz gwarantowanych tradycyjnych specjalności i określeń jakościowych stosowanych fakultatywnie w odniesieniu do produktów rolnych, zmieniające rozporządzenia (UE) nr 1308/2013, (UE) 2019/787 i (UE) 2019/1753 oraz uchylające rozporządzenie (UE) nr 1151/2012 (Dz.U. L, 2024/1143, 23.4.2024, ELI: http:// data.europa.eu/eli/reg/2024/1143/oj).

Zmiany w prawie

Lepsze prawo. W Sejmie odbyła się konferencja podsumowująca konsultacje społeczne projektów ustaw

W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.

Grażyna J. Leśniak 24.04.2025
Przedsiębiorcy zapłacą niższą składkę zdrowotną – Senat za ustawą

Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.

Grażyna J. Leśniak 23.04.2025
Rząd organizuje monitoring metanu

Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Rząd zaktualizował wykaz zakazanej kukurydzy

Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Od 18 kwietnia fotografowanie obiektów obronnych i krytycznych tylko za zezwoleniem

Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.

Robert Horbaczewski 17.04.2025
Prezydent podpisał ustawę o rynku pracy i służbach zatrudnienia

Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 11.04.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2025.1380

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych
Data aktu: 26/02/2025
Data ogłoszenia: 26/02/2025