INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA ZMIANY STANDARDOWEJ
"Valdeorras"
PDO-ES-A1132-AM04
Data przekazania informacji: 4 grudnia 2024
OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY
1. WPROWADZENIE WIN RÓŻOWYCH DO KATEGORII 1
OPIS
Wina różowe należy dodać do istniejących win białych i czerwonych objętych tą nazwą w kategorii 1 - wino. Dodano zatem opis cech analitycznych i organoleptycznych wina różowego.
Zmieniono pkt 2 specyfikacji produktu oraz pkt 4 jednolitego dokumentu.
Jest to zmiana standardowa, ponieważ nie odpowiada ona żadnemu z rodzajów zmian przewidzianych w art. 24 ust. 3 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1143 w sprawie oznaczeń geograficznych.
Uzasadnienie
Ten rodzaj wina niektóre wytwórnie wina w regionie produkowały bez ochrony nazwy pochodzenia pod koniec ubiegłego stulecia, ale produkcję wstrzymano ze względu na niewystarczający popyt. W związku z rosnącym popytem na więcej win orzeźwiających o niższej zawartości alkoholu wzrasta obecnie zainteresowanie winami różowymi.
2. ZMIANA NIEKTÓRYCH PARAMETRÓW ANALITYCZNYCH
OPIS
Dostosowano niektóre parametry analityczne win:
- w przypadku win czerwonych minimalną kwasowość ogólną obniżono z 4,5 g do 4,0 g na litr kwasu winowego;
- dopuszczalną całkowitą zawartość siarki w winach białych, musujących i Tostado zwiększono z obecnych 160 g/l do 200 g/l;
- minimalną rzeczywistą i całkowitą zawartość alkoholu w winach Tostado zmniejszono z 13 % do 11 % obj.
Zmieniono pkt 2 specyfikacji produktu oraz pkt 4 jednolitego dokumentu.
Jest to zmiana standardowa, ponieważ nie odpowiada ona żadnemu z rodzajów zmian przewidzianych w art. 24 ust. 3 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1143 w sprawie oznaczeń geograficznych.
Uzasadnienie
Zmiany te są związane ze zmianą klimatu, która już wpływa na ten obszar. Przyczyniło się to do powstania wyraźnej tendencji dotyczącej wyższej zawartości alkoholu w produkowanych winach, co z kolei wpływa na inne parametry analityczne, w szczególności kwasowość ogólną i kwasowość lotną. Wprowadzono również zmiany w metodach produkcji wina. Produkuje się wina, które - choć młode - są coraz dłużej przechowywane w tankach, nawet do następnego roku, w przeciwieństwie do tego, co miało miejsce w przeszłości, gdy wina zazwyczaj przechowywano w tankach przez krótki czas. Zmiany te wpływają na wzrost kwasowości lotnej i spadek kwasowości ogólnej, a także na wzrost zawartości dwutlenku siarki, aby uniknąć nadmiernej kwasowości lotnej.
Jeśli chodzi o wina Tostado, wysokie stężenie cukru powstającego w procesie podsuszania utrudnia osiągnięcie obecnej minimalnej zawartości alkoholu, w związku z czym proponuje się jej zmniejszenie.
3. ZMIANY W OPISACH WŁAŚCIWOŚCI ORGANOLEPTYCZNYCH
OPIS
Zmieniono opisy właściwości organoleptycznych różnych rodzajów wina.
Zmieniono pkt 2 i 7.2 specyfikacji produktu oraz pkt 4 jednolitego dokumentu.
Jest to zmiana standardowa, ponieważ nie odpowiada ona żadnemu z rodzajów zmian przewidzianych w art. 24 ust. 3 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1143 w sprawie oznaczeń geograficznych.
Uzasadnienie
Opisy zmieniono, aby uczynić je bardziej obiektywnymi i zgodnymi z rzeczywistymi właściwościami win objętych chronioną nazwą pochodzenia, a zarazem uniknąć opisów hedonicznych, które utrudniają utrzymanie akredytacji według normy ISO 17065 i są zgodne z przepisami rozporządzenia z dnia 14 listopada 2023 r. ustanawiającego zasady badania win z obszarów objętych nazwą pochodzenia przez ich Rady Regulacyjne w celu weryfikacji, czy wina te spełniają wymogi galisyjskich chronionych nazw pochodzenia.
4. WPROWADZENIE WIN CZERWONYCH I RÓŻOWYCH DO KATEGORII GATUNKOWEGO WINA MUSUJĄCEGO
OPIS
Uwzględniono również możliwość produkcji czerwonego i różowego wina musującego z różnych czerwonych odmian winorośli dopuszczonych do produkcji wina w ramach tej nazwy, podczas gdy do tej pory wino musujące mogło być produkowane wyłącznie z białych winogron odmiany Godello.
Zmieniono pkt 2 i 3 specyfikacji produktu oraz pkt 4 i 5 jednolitego dokumentu.
Jest to zmiana standardowa, ponieważ nie odpowiada ona żadnemu z rodzajów zmian przewidzianych w art. 24 ust. 3 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1143 w sprawie oznaczeń geograficznych.
Uzasadnienie
Powodem tej zmiany jest potrzeba poszerzenia asortymentu produktów objętych nazwą oraz lepszego wykorzystania możliwości oferowanych przez rynek.
5. ZMIANY W PRAKTYKACH ENOLOGICZNYCH
OPIS
W przypadku win Tostado minimalny okres suszenia winogron pod przykryciem skrócono z 90 do 30 dni.
Usunięto zakaz stosowania technik wstępnego podgrzewania winogron lub podgrzewania moszczu lub wina w obecności wytłoków.
Ponadto zmieniono sposób obliczania okresu dojrzewania w beczkach; okres ten liczy się od dnia umieszczenia wina w beczce, a nie od ustalonej daty 1 grudnia.
Zmieniono pkt 3 specyfikacji produktu oraz pkt 5 jednolitego dokumentu.
Jest to zmiana standardowa, ponieważ nie odpowiada ona żadnemu z rodzajów zmian przewidzianych w art. 24 ust. 3 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1143 w sprawie oznaczeń geograficznych.
Uzasadnienie
W okresie, który upłynął od włączenia win Tostado do wykazu win objętych nazwą, producenci wina zaobserwowali, że 30 dni podsuszania jest wystarczające i że dłuższy czas może prowadzić do nadmiernego stężenia cukru i znacznego spadku wydajności ekstrakcji moszczu.
Jeśli chodzi o techniki podgrzewania wstępnego lub podgrzewania, możliwe jest obecnie stosowanie nowoczesnych metod termowinifikacji w celu produkcji win o wyraźniejszym profilu aromatycznym, na które wzrasta popyt, a tym samym przyciągnięcia młodszych konsumentów.
Ponieważ zbiory są coraz częściej przyspieszane, z technicznego punktu widzenia właściwsze wydaje się obliczanie okresu dojrzewania w oparciu o daty rzeczywiste, a nie datę ustaloną, która staje się coraz bardziej oddalona od momentu wprowadzenia winogron do wytwórni wina.
6. ZMIANY W WYMOGACH DOTYCZĄCYCH ETYKIETOWANIA
OPIS
Usunięto wymóg, zgodnie z którym nazwisko lub nazwa firmy podmiotu dokonującego butelkowania muszą być wydrukowane na etykietach win butelkowanych.
Zmieniono pkt 8 lit. b) ppkt 3 specyfikacji. Zmiana nie ma wpływu na jednolity dokument.
Jest to zmiana standardowa, ponieważ nie odpowiada ona żadnemu z rodzajów zmian przewidzianych w art. 24 ust. 3 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1143 w sprawie oznaczeń geograficznych.
Uzasadnienie
Powodem tej zmiany jest fakt, że Rada Regulacyjna pragnie uelastycznić wymogi dotyczące etykietowania i zrezygnować z wymogów wykraczających poza wymogi określone w odpowiednich przepisach.
7. POPRAWKI DO TEKSTU
OPIS
Zaktualizowano kilka odniesień do przepisów, które z czasem stały się nieaktualne, wprowadzono niewielkie zmiany w logo w celu aktualizacji projektu, a także uaktualniono niektóre informacje dotyczące Rady Regulacyjnej.
Zmieniono pkt 2, 8 i 9 specyfikacji produktu oraz załącznik II do specyfikacji. Zmiana nie ma wpływu na jednolity dokument.
Jest to zmiana standardowa, ponieważ nie odpowiada ona żadnemu z rodzajów zmian przewidzianych w art. 24 ust. 3 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1143 w sprawie oznaczeń geograficznych.
Uzasadnienie
Zmiana specyfikacji produktu stała się dobrą okazją do ulepszenia tekstu w sposób przedstawiony powyżej.
W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.
24.04.2025Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.
23.04.2025Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.
22.04.2025Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.
22.04.2025Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.
17.04.2025Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
11.04.2025Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2025.1383 |
Rodzaj: | Ogłoszenie |
Tytuł: | Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina na podstawie art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 |
Data aktu: | 28/02/2025 |
Data ogłoszenia: | 28/02/2025 |