"Tacoronte-Acentejo"
PDO-ES-A0115-AM04
Data przekazania informacji: 30 grudnia 2024 r.
OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY
1. ZMIANY W OPISIE ORGANOLEPTYCZNYM
Opis
Wprowadzono zmiany w opisie organoleptycznym win białych, czerwonych i różowych kategorii 1.
Zmieniono sekcję 2 lit. b) specyfikacji produktu oraz pkt 4 jednolitego dokumentu.
Jest to zmiana standardowa, ponieważ nie odpowiada ona żadnemu z rodzajów zmian przewidzianych w art. 24 ust. 3 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1143 w sprawie oznaczeń geograficznych.
Powód
Celem jest uczynienie opisu organoleptycznego win białych, różowych i czerwonych kategorii 1 jaśniejszym i bardziej szczegółowym pod względem wyglądu, aromatu i smaku za pomocą bardziej obiektywnych deskryptorów, które ułatwiają organowi kontrolnemu stosowanie normy "UNE-EN ISO/IEC 17065:2012 - Ocena zgodności. Wymogi dotyczące jednostek certyfikujących produkty, procesy i usługi" podczas weryfikacji zgodności z niniejszą sekcją specyfikacji produktu.
2. ZMIANY W PRAKTYKACH UPRAWY WINOROŚLI
Opis
Zniesiono limit maksymalnej liczby oczek na krzew winorośli.
Zmieniono sekcję 8 lit. b) specyfikacji produktu oraz pkt 5 jednolitego dokumentu.
Jest to zmiana standardowa, ponieważ nie odpowiada ona żadnemu z rodzajów zmian przewidzianych w art. 24 ust. 3 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1143 w sprawie oznaczeń geograficznych.
Powód
Określanie maksymalnej liczby roślin i oczek na hektar uznano za bezzasadne, ponieważ są to parametry związane z maksymalnymi zbiorami winogron z hektara. Maksymalna wydajność produkcji określona w pkt 5 specyfikacji pośrednio determinuje maksymalną liczbę oczek na krzew. Skreślenie tego wymogu nie wpłynie zatem na plony z winnic i nie ma potrzeby przeprowadzania dodatkowych kontroli.
3. ZMIANY W PLONIE Z HEKTARA
Opis
Maksymalną dopuszczalną produkcję zwiększono z 10 000 na 15 000 kg z hektara, co odpowiada wzrostowi z 74 do 111 hektolitrów z hektara. Usunięto możliwość ustalania maksymalnego limitu produkcji w zależności od odsłoniętej powierzchni liści, podobnie jak limity maksymalnej produkcji w ciągu pierwszych pięciu lat po szczepieniu.
Zmieniono sekcję 5 specyfikacji produktu oraz pkt 5 jednolitego dokumentu.
Jest to zmiana standardowa, ponieważ nie odpowiada ona żadnemu z rodzajów zmian przewidzianych w art. 24 ust. 3 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1143 w sprawie oznaczeń geograficznych.
Powód
Zmiany te nie mają wpływu na jakość wina.
4. DOPUSZCZENIE JEDNOCZESNEJ OBECNOŚCI INNYCH WIN
Opis
Zmiana polega na umożliwieniu jednoczesnej obecności w tym samym zarejestrowanym zakładzie winogron, moszczu lub wina pochodzących z Wysp Kanaryjskich, ale spoza wyznaczonego obszaru ChNP; w odniesieniu do winogron ma to również zastosowanie do zarejestrowanych winnic i powiązanych z nimi obiektów.
Zmieniono sekcję 8 lit. b), pkt 3 lit. b), pkt 6 i 7 specyfikacji produktu. Nie ma to wpływu na jednolity dokument.
Jest to zmiana standardowa, ponieważ nie odpowiada ona żadnemu z rodzajów zmian przewidzianych w art. 24 ust. 3 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1143 w sprawie oznaczeń geograficznych.
Powód
Sytuacja w zakresie popytu i podaży, otwarcie rynku i wymogi w zakresie wprowadzania do obrotu sprawiają, że konieczne jest umożliwienie jednoczesnej obecności win z innej ChNP tej wspólnoty autonomicznej, z zastrzeżeniem skutecznej identyfikowalności w wytwórni wina, umożliwiającej śledzenie i rejestrowanie wszystkich etapów produkcji. Organ kontrolny będzie miał stały dostęp do tych rejestrów. Wytwórnie wina, które chcą skorzystać z tej możliwości, muszą z wyprzedzeniem powiadomić o tym Radę Regulacyjną.
5. AKTUALIZACJA DANYCH
Opis
Zaktualizowano dane kontaktowe właściwego organu kontrolnego, Instituto Canario de Calidad Agroalimentaria [Instytut Jakości Rolno-Spożywczej Wysp Kanaryjskich].
Zmieniono pkt 9 lit a) specyfikacji produktu. Nie ma to wpływu na jednolity dokument.
Jest to zmiana standardowa, ponieważ nie odpowiada ona żadnemu z rodzajów zmian przewidzianych w art. 24 ust. 3 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1143 w sprawie oznaczeń geograficznych.
Powód
Zmiana powyższych punktów stanowiła dobrą okazję do aktualizacji danych kontaktowych organu kontrolnego.
JEDNOLITY DOKUMENT
1. Nazwa lub nazwy
Tacoronte-Acentejo
2. Rodzaj oznaczenia geograficznego
ChNP - chroniona nazwa pochodzenia
3. Kategorie produktów sektora wina
1. Wino
3. Wino likierowe
4. Wino musujące
5. Gatunkowe wino musujące
6. Aromatyczne gatunkowe wino musujące
8. Wino półmusujące
9. Gazowane wino półmusujące
11. Częściowo sfermentowany moszcz winogronowy
15. Wino z suszonych winogron
16. Wino z przejrzałych winogron
3.1. Kod Nomenklatury scalonej
- 22 - NAPOJE BEZALKOHOLOWE, ALKOHOLOWE I OCET
2204 - Wino ze świeżych winogron, włącznie z winami wzmocnionymi; moszcz gronowy, inny niż ten objęty pozycją 2009
4. Opis wina lub win
1. WINO (BIAŁE, CZERWONE I RÓŻOWE)
ZWIĘZŁY OPIS
Wina białe mają barwę rozmaitych odcieni żółci, są przejrzyste i lśniące; ich bukiet jest świeży o różnej intensywności, z pierwotnymi aromatami, a smak świeży, z odpowiednią równowagą między różnymi składnikami.
Wina czerwone mają barwę rozmaitych odcieni czerwieni, są przejrzyste i lśniące; ich aromaty są zdecydowane, o różnej intensywności, czasami z nutami mineralnymi i roślinnymi, a smak zrównoważony.
Wina różowe mają barwę rozmaitych odcieni różowego, są przejrzyste i lśniące; ich aromaty są zdecydowane, o różnej intensywności, aromaty pierwotne, a smak świeży i zrównoważony.
* Maksymalny poziom siarki zgodnie z przepisami UE.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): 15
- Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): 9
- Minimalna kwasowość ogólna: 3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 18
- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -
2. WINO LIKIEROWE
ZWIĘZŁY OPIS
Wina wprowadzane do obrotu mają atrakcyjną barwę, z odcieniami o różnej intensywności w przypadku bardziej dojrzałych win. Aromat jest złożony i zdecydowany, z silnymi nutami dojrzałych winogron - a wręcz rodzynek - przywodzącymi na myśl daną odmianę winogron. Na podniebieniu wyraźnie wyczuwa się równowagę między alkoholem, słodyczą i kwasowością. Wina, które dojrzewały, mają charakterystyczny aromat i smak związany z dojrzewaniem.
* Maksymalny poziom siarki zgodnie z przepisami UE.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): 17,5
- Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): 15
- Minimalna kwasowość ogólna: 3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 25
- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -
3. WINO MUSUJĄCE, GATUNKOWE WINO MUSUJĄCE I AROMATYCZNE GATUNKOWE WINO MUSUJĄCE
ZWIĘZŁY OPIS
Wina wprowadzane do obrotu są klarowne i lśniące, mają barwę od bladożółtej do złotożółtej w przypadku produkcji z białych odmian winorośli, a w przypadku produkcji z czerwonych odmian winorośli barwę od truskawkowo-różowej po barwę łupiny czerwonej cebuli. Pęcherzyki są być małe i kuliste, uwalniane w sposób ciągły i ze stałą szybkością. W bukiecie aromat danej odmiany jest wyraźny, intensywny, złożony i owocowy. Wina są krągłe na podniebieniu ze względu na uwalnianie dwutlenku węgla, co zwiększa ich rześkość, charakteryzują się owocowym wykończeniem z pełnym wachlarzem smakowym.
* Minimalna całkowita zawartość alkoholu: Wino musujące: 8,5 % Gatunkowe wina musujące: 9 % Aromatyczne gatunkowe wino musujące: 10 % Maksymalna całkowita zawartość alkoholu zgodnie z przepisami UE.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): 6
- Minimalna kwasowość ogólna: 3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 18
- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): 185
4. WINO PÓŁMUSUJĄCE, GAZOWANE WINO PÓŁMUSUJĄCE
ZWIĘZŁY OPIS
Wina mają słomkowożółtą barwę, klarowne i drobne pęcherzyki, a ich intensywność jest od średnia do wysokiej. Ich aromat jest rześki, owocowy i kwiatowy, z balsamicznymi, okrągłymi, ostrymi i lekko kwaśnymi nutami, a posmak zawiera nuty orzechowe. Wina półmusujące i gazowane różowe i czerwone wyglądają podobnie jak niemusujące wina różowe i czerwone.
* Minimalna całkowita zawartość alkoholu: 9 % Maksymalna całkowita zawartość alkoholu zgodnie z przepisami UE. Siarka zgodnie z przepisami UE.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): 7
- Minimalna kwasowość ogólna: 3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 18
- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -
5. WINO Z PRZEJRZAŁYCH WINOGRON I WINO Z SUSZONYCH WINOGRON
ZWIĘZŁY OPIS
Wina wprowadzane do obrotu są klarowne i lśniące, a proces produkcji nadaje im atrakcyjną barwę z odcieniami o różnej intensywności. Ich aromat jest wyraźny, intensywnym, złożony i właściwy dla danej odmiany, z mocnymi nutami przejrzałych winogron, a nawet rodzynek. Na podniebieniu wyraźnie odczuwalna jest złożona równowaga między słodyczą a kwasowością.
* Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu: Wino z suszonych winogron: 9 % Wino z przejrzałych winogron: 12 % Minimalna całkowita zawartość alkoholu: Wino z suszonych winogron: 16 % Wino z przejrzałych winogron: 15 % Maksymalna całkowita zawartość alkoholu zgodnie z przepisami UE Siarka zgodnie z przepisami UE.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna kwasowość ogólna: 3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 18
- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -
6. CZĘŚCIOWO SFERMENTOWANY MOSZCZ WINOGRONOWY
ZWIĘZŁY OPIS
Wytwarzanie tych win jest możliwe dzięki długiemu okresowi wegetacji i powolnemu dojrzewaniu gron. Wina te są klarowne i lśniące. Nos odznacza się średnio intensywnym, owocowym aromatem, czasem z nutami tłuszczu. Na podniebieniu natomiast wyróżniają się dobrą kwasowością i zrównoważoną słodyczą.
* W przypadkach, gdy nie wskazano limitów, zastosowanie mają odpowiednie przepisy UE.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): 1
- Minimalna kwasowość ogólna: w gramach na litr, wyrażona jako kwas winowy
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -
7. WINA NATURALNIE SŁODKIE
ZWIĘZŁY OPIS
Są to wina, których zawartość alkoholu nie jest sztucznie zawyżania; zawartość alkoholu pochodzi wyłącznie z procesu fermentacji. Naturalna objętościowa zawartość alkoholu przekracza 15 % a rzeczywista objętościowa zawartość alkoholu wynosi co najmniej 13 %. Wina wprowadzane do obrotu są klarowne i lśniące, a proces produkcji nadaje im atrakcyjną barwę z odcieniami o różnej intensywności. Ich aromat jest wyraźny, intensywnym, złożony i właściwy dla danej odmiany, z mocnymi nutami przejrzałych winogron, a nawet rodzynek. Na podniebieniu wyraźnie odczuwalna jest złożona równowaga między słodyczą a kwasowością.
* Minimalna całkowita zawartość alkoholu: 15 % Maksymalna całkowita zawartość alkoholu zgodnie z przepisami UE Siarka zgodnie z przepisami UE.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): 13
- Minimalna kwasowość ogólna: 3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 25
- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -
5. Praktyki enologiczne
5.1. Podstawowe praktyki enologiczne
1. Szczególne praktyki enologiczne
Zawartość cukru winogron do produkcji win objętych ChNP musi wynosić co najmniej 154 g/l.
Techniki wykorzystywane do przetwarzania winogron, moszczu i wina, kontrolowania procesu fermentacji i przechowywania pozwalają uzyskiwać wino najwyższej jakości, zachowując tradycyjne właściwości rodzajów wina objętych ChNP.
2. Praktyki uprawy
Przy uprawie winorośli należy stosować tradycyjne praktyki, a maksymalna gęstość nasadzeń wynosi 3 000 roślin na hektar.
Winorośl można nawadniać wyłącznie w celu zapewnienia przetrwania produkcji wina oraz utrzymania lub poprawy jego jakości. Można też nawadniać rośliny świeżo zasadzone, zasadzone po wykarczowaniu lub w celu zamiany. W ciągu pierwszych trzech lat uprawy można nawadniać przez cały rok.
5.2. Maksymalna wydajność
15 000 kg winogron z hektara
111 hektolitrów z hektara
6. Wyznaczony obszar geograficzny
Obszar produkcji obejmuje wymienione poniżej gminy na wyspie Teneryfa: Tegueste, Tacoronte, El Sauzal, La Matanza de Acentejo, La Victoria de Acentejo, Santa Úrsula, La Laguna, El Rosario i Santa Cruz de Tenerife.
7. Odmiany winorośli
ALBILLO CRIOLLO
BASTARDO BLANCO - BABOSO BLANCO
BASTARDO NEGRO - BABOSO NEGRO
BERMEJUELA - MARMAJUELO
BREVAL
BURRABLANCA
CABERNET SAUVIGNON
CASTELLANA NEGRA
DORADILLA
FORASTERA BLANCA
GUAL
LISTAN BLANCO DE CANARIAS
LISTAN NEGRO - ALMUÑECO
LISTÁN PRIETO
MALVASIA AROMÁTICA
MALVASÍA ROSADA
MALVASÍA VOLCÁNICA
MERLOT
MOSCATEL DE ALEJANDRÍA
MOSCATEL NEGRO
NEGRAMOLL
PEDRO XIMÉNEZ
PINOT NOIR
RUBY CABERNET
SABRO
SYRAH
TEMPRANILLO
TINTILLA
TORRONTÉS
VERDELLO
VIJARIEGO BLANCO - DIEGO
VIJARIEGO NEGRO
8. Opis związków
8.1. Wina białe, wina czerwone i wina różowe
Mimo że Wyspy Kanaryjskie są pochodzenia wulkanicznego, gleby Tacoronte-Acentejo rozwinęły się w inny sposób i mają charakter gliniasto-mułowy i gliniasto-ilasty. Dają one zrównoważone i świeże wina białe, które są trwałe w ustach; dobrze ustrukturyzowane wina czerwone o bardzo zrównoważonych niuansach, wysokiej jakości taninach i zdecydowanym, długim posmaku; wina różowe o odpowiedniej równowadze między kwasowością a świeżością.
8.2. Wino likierowe
Duża rozmaitość mikroklimatów powstałych w wyniku ukształtowania terenu, gleb i wpływu wiatrów powoduje, że niektóre odmiany nie osiągają optymalnego stopnia dojrzałości do produkcji win naturalnie słodkich. W związku z tym alkohol pochodzenia winnego był tradycyjnie wykorzystywany do produkcji tych rodzajów wina, które charakteryzują się świeżymi aromatami, kojarzącymi się z daną odmianą. Wina te stają się bardziej złożoności, gdy zostają poddane procesowi dojrzewania.
8.3. Wino półmusujące
Okres uprawy winorośli w rejonie umożliwia produkcję win półmusujących. Jednorodność temperatur i duże nasłonecznienie obszaru powodują, że okres wegetacyjny trwa długo i grona dojrzewają powoli. Pozwala to uzyskiwać łagodne, rześkie wina o intensywnie owocowym smaku.
8.4. Wino musujące
Winogrona na wino "Tacoronte-Acentejo" mają długi okres wegetacji i dojrzewają powoli. Jest to spowodowane dużą jednorodnością temperatur na tym obszarze geograficznym, gdzie opady wynoszą 450-550 mm rocznie i nie ma ryzyka wystąpienia przymrozków. Obszar ten charakteryzuje się średnio 2 500 godzin nasłonecznienia w roku z niewielką różnicą między latem a zimą, występowaniem wiatrów północnych (pasatów), które powodują ogromną różnorodność kontrastujących mikroklimatów. Różnice między tymi mikroklimatami mogą być odczuwalne w odległości zaledwie 100 metrów. Długi okres wegetacji i powolne dojrzewanie gron pozwalają uzyskiwać intensywnie aromatyczne wino. Czynniki te powodują również rześkie wrażenie na podniebieniu i owocowy posmak.
8.5. Wino z przejrzałych winogron
Prowadzenie winorośli w rusztowaniach, co jest tradycyjną metodą w tym rejonie, poprawia wystawienie całej rośliny na promienie słoneczne i zapewnia całej roślinie jednolitą temperaturę, co daje bardzo równomierne dojrzewanie. Dzięki temu powstają wina charakteryzujące się dobrą równowagą między słodyczą a kwasowością w ustach.
8.6. Częściowo sfermentowany moszcz winogronowy
Tradycyjnie stosowanym w tym rejonie systemem uprawy jest prowadzenie winorośli na rusztowaniach. System ten służy poprawie wystawienia winorośli na działanie promieni słonecznych, co podnosi poziom cukru w winogronach, umożliwiając produkcję tego typu wina.
8.7. Gazowane wino półmusujące
Okres uprawy winorośli w rejonie umożliwia produkcję win półmusujących. Jednorodność temperatur i duże nasłonecznienie obszaru powodują, że okres wegetacyjny trwa długo i grona dojrzewają powoli. Pozwala to uzyskiwać łagodne, rześkie wina o intensywnie owocowym smaku. Dla win tej kategorii decydujące znaczenie ma czynnik ludzki, gdyż do osiągnięcia wyżej wymienione właściwości konieczne jest całkowite lub częściowe dodanie dwutlenku węgla.
8.8. Gatunkowe wino musujące
Winogrona na wino "Tacoronte-Acentejo" mają długi okres wegetacji i dojrzewają powoli. Jest to spowodowane dużą jednorodnością temperatur na tym obszarze geograficznym, gdzie opady wynoszą 450-550 mm rocznie i nie ma ryzyka wystąpienia przymrozków. Obszar ten charakteryzuje się średnio 2 500 godzin nasłonecznienia w roku z niewielką różnicą między latem a zimą, występowaniem wiatrów północnych (pasatów), które powodują ogromną różnorodność kontrastujących mikroklimatów. Różnice między tymi mikroklimatami mogą być odczuwalne w odległości zaledwie 100 metrów. Długi okres wegetacji i powolne dojrzewanie gron pozwalają uzyskiwać intensywnie aromatyczne wino. Czynniki te powodują również rześkie wrażenie na podniebieniu i owocowy posmak.
Czynnik ludzki jest decydujący, aby uzyskać właściwości tego wina, a mianowicie ciśnienie, które musi wynosić co najmniej 3,5 bara, i całkowitą zawartość alkoholu wina bazowego co najmniej 9 % obj. Właśnie ta cecha różni je od wina musującego.
8.9. Aromatyczne gatunkowe wino musujące
Winogrona na wino "Tacoronte-Acentejo" mają długi okres wegetacji i dojrzewają powoli. Jest to spowodowane dużą jednorodnością temperatur na tym obszarze geograficznym, gdzie opady wynoszą 450-550 mm rocznie i nie ma ryzyka wystąpienia przymrozków. Obszar ten charakteryzuje się średnio 2 500 godzin nasłonecznienia w roku z niewielką różnicą między latem a zimą, występowaniem wiatrów północnych (pasatów), które powodują ogromną różnorodność kontrastujących mikroklimatów. Różnice między tymi mikroklimatami mogą być odczuwalne w odległości zaledwie 100 metrów. Długi okres wegetacji i powolne dojrzewanie gron pozwalają uzyskiwać intensywnie aromatyczne wino. Czynniki te powodują również rześkie wrażenie na podniebieniu i owocowy posmak.
Wino to zawdzięcza swe specyficzne właściwości, w szczególności intensywność aromatów, przede wszystkim dopuszczonym przez Komisję odmianom, a także właściwościom gleb i klimatu.
8.10. Wino z suszonych winogron
Intensywne nasłonecznienie (średnio 2 500 godzin rocznie), jednolite temperatury (wahania poniżej 10 °C w ciągu roku) oraz rozmieszczenie winnic (dbałość o maksymalną ekspozycję na słońce) zapewniają idealne warunki rozwoju roślin. Dzięki temu powstają wina charakteryzujące się dobrą równowagą między słodyczą a kwasowością w ustach.
8.11. Wina naturalnie słodkie
Prowadzenie winorośli w rusztowaniach, co jest tradycyjną metodą w tym rejonie, poprawia wystawienie całej rośliny na promienie słoneczne i zapewnia całej roślinie jednolitą temperaturę, co daje bardzo równomierne dojrzewanie. Dzięki temu powstają wina charakteryzujące się dobrą równowagą między słodyczą a kwasowością w ustach.
9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)
Ramy prawne:
przepisy krajowe
Rodzaj wymogów dodatkowych:
pakowanie w obrębie wyznaczonego obszaru geograficznego
Opis wymogu:
Zwieńczeniem procesu produkcji win objętych chronioną nazwą pochodzenia są różnego rodzaju dodatkowe praktyki enologiczne, które wpływają na ich ostateczne właściwości, cechy szczególne i niuanse. Gdyby pakowanie odbywało się poza wyznaczonym obszarem, zagwarantowanie jakości produktu końcowego nie byłoby możliwe, gdyż trzeba by go było przewozić do zakładów butelkowania. Wymagałoby to zbędnego manipulowania produktem, co mogłoby zaszkodzić jego jakości i bezpieczeństwu sanitarnemu.
Ramy prawne:
Ustawodawstwo krajowe
Rodzaj wymogów dodatkowych:
Przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania
Opis wymogu:
Etykiety win objętych ChNP muszą zawierać wyraźne oznaczenie "Tenerife".
Można uwzględnić też nazwę rejonu, tj. "Anaga", pod warunkiem, że winogrona wykorzystane do produkcji wina pochodzą wyłącznie z tego rejonu, a wino zostało w nim wyprodukowane.
Link do specyfikacji produktu
W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.
24.04.2025Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.
23.04.2025Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.
22.04.2025Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.
22.04.2025Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.
17.04.2025Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
11.04.2025Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2025.1618 |
Rodzaj: | Ogłoszenie |
Tytuł: | Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 |
Data aktu: | 19/03/2025 |
Data ogłoszenia: | 19/03/2025 |