Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych

Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych

(C/2025/2127)

(Dz.U.UE C z dnia 7 kwietnia 2025 r.)

W następstwie niniejszej publikacji organy państwa członkowskiego lub państwa trzeciego, lub osoba fizyczna lub prawna mająca uzasadniony interes oraz mająca siedzibę lub miejsce pobytu w państwie trzecim, mogą, zgodnie z art. 17 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1143, wnieść sprzeciw do Komisji 1  w terminie trzech miesięcy od daty niniejszej publikacji.

Specyfikacja produktu, o której mowa w art. 7 rozporządzenia (UE) nr 1151/2012, jest dostępna w unijnym rejestrze oznaczeń geograficznych.

JEDNOLITY DOKUMENT

"Mut Zeytinyagi"

Nr UE: PDO-TR-03226 - 4.4.2024

ChNP (X) ChOG ()

1. Nazwa lub nazwy (ChNP lub ChOG)

"Mut Zeytinyagi"

2. Państwo członkowskie lub państwo trzecie

Republika Turcji

3. Opis produktu rolnego lub środka spożywczego

3.1. Typ produktu (zgodnie z załącznikiem XI)

Klasa 1.5. Oleje i tłuszcze (masło, margaryna, oleje itp.)

Kod Nomenklatury scalonej:

- 15 - TŁUSZCZE I OLEJE POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO, ROŚLINNEGO LUB MIKROBIOLOGICZNEGO ORAZ PRODUKTY ICH ROZKŁADU; GOTOWE TŁUSZCZE JADALNE; WOSKI POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO LUB ROŚLINNEGO

3.2. Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1

"Mut Zeytinyagi" to oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia otrzymywana z oliwek uprawianych na szczególnym obszarze nazywanym "Regionem Mut". Średnia kwasowość wolnych kwasów tłuszczowych wynosi < 0,6 %, średnia liczba nadtlenkowa wynosi < 12, a kolor oliwy zmienia się od ciemnozielonego do jasnozielonego we wczesnych zbiorach po złotożółty w zbiorach dojrzałych oliwek. Średnia zawartość kwasu oleinowego wynosi 70 %, co zapewnia wysoką wartość odżywczą i długi okres trwałości. Całkowita zawartość fenoli może wahać się od 77,55 do 169,32 pg kwasu galusowego/g oliwy w zależności od dojrzałości oliwek. Szczególną uwagę należy zwrócić na a-tokoferol, związek z grupy określanej mianem witaminy E, którego zawartość jako składnika towarzyszącego w oliwie "Mut Zeytinyagi" wynosi 18-36 mg/100 g.

Profil sensoryczny "Mut Zeytinyagi" ma niezwykłe cechy. Oliwa "Mut Zeytinyagi" z wczesnego zbioru charakteryzuje się złożonym i bogatym owocowym smakiem i aromatem, w których wyczuwalne są nuty świeżych, surowych oliwek, zielonych migdałów, gorzkich migdałów, karczocha, zielonego pomidora, zielonej papryki oraz świeżo skoszonej trawy, natomiast oliwa ze zbioru dojrzałych oliwek charakteryzuje się nutami banana, słodkich migdałów i dzikich kwiatów. Wszystkie pozytywne cechy oliwy "Mut Zeytinyagi", takie jak owocowość, gorycz i pikantność, wykazują intensywność od lekkiej po średnią. Oliwa ze zbioru zarówno wczesnych, jak i dojrzałych oliwek wykazuje w ocenie sensorycznej harmonijne i zrównoważone właściwości zapachowe i smakowe.

3.3. Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych)

Oliwę "Mut Zeytinyagi" produkuje się z oliwek uprawianych na wyznaczonym obszarze geograficznym.

3.4. Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym

1. Produkcja i zbiór oliwek.

2. Czyszczenie i mycie oliwek.

3. Rozdrabnianie oliwek.

4. Miażdżenie oliwek.

5. Separacja oliwy z pasty z oliwek.

6. Oddzielenie wody odpadowej z przetwórni oliwek od oliwy z oliwek.

3.5. Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

Oprócz obowiązkowych elementów określonych w przepisach dotyczących etykietowania i prezentacji środków spożywczych etykieta zawiera następujące informacje:

- nazwę pochodzenia "Mut Zeytinyagi",

- nazwę handlową i adres lub skróconą nazwę i adres lub zarejestrowany znak towarowy producenta,

- logo ChNP Unii Europejskiej,

- poniższe logotypy (w kolorze lub czarno-białe).

3.6. Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa -

4. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego

Oliwę z oliwek "Mut Zeytinyagi" wytwarza się dystrykcie Mut w prowincji Mersin. Dystrykt ten znajduje się 45 km na północny zachód od centrum miasta Mersin i 165 km w głąb lądu od Morza Śródziemnego. Graniczy z prowincją Karaman na północy i dystryktami Silifke na wschodzie, Ermenek na zachodzie oraz Gülnar na południu. Położony jest na 36,645379° szerokości geograficznej północnej i 33,437092° długości geograficznej wschodniej. Znajduje się na wysokości 314 m n.p.m. Jego powierzchnia całkowita wynosi 2 860 km2. Administracyjnie dystrykt Mut obejmuje 102 dzielnice.

5. Związek z obszarem geograficznym

Specyfika obszaru geograficznego

Drzewa oliwne rosną w regionach, w których dominują strefy klimatyczne z łagodnymi i deszczowymi zimami, suchymi latami oraz częściowo chłodnymi i deszczowymi wiosnami. W dystrykcie Mut, charakteryzującym się klimatem śródziemnomorskim i kontynentalnym, lata są suche i upalne, a zimy łagodne i deszczowe. Dystrykt ten jest położony u podnóża Gór Taurus, nad brzegiem rzeki Göksu i dzięki geograficznemu usytuowaniu charakteryzuje się specyficznym mikroklimatem, stanowiąc punkt przejściowy między prowincjami Mersin a Karaman łączący Anatolię Środkową z wybrzeżem Morza Śródziemnego.

Średnia roczna temperatura w dystrykcie Mut wynosi 17,5 °C, średnia temperatura w styczniu to 7,1 °C, minimalna temperatura bezwzględna to - 2,6 °C, średnia temperatura w maju to 20,7 °C, w lipcu zaś 28,7 °C, a średnia roczna suma opadów wynosi 421 mm.

Położenie w miejscu osłoniętym od północnych wiatrów, które szkodzą uprawie oliwek, jest korzystne dla lokalnych gajów oliwnych. Brak silnych wiatrów sprawia, że drzewa i oliwki pozostają nienaruszone i owoce nie spadają, dzięki czemu można wytwarzać wysokiej jakości oliwę ze zdrowego surowca.

Wiatry znad Morza Śródziemnego, wiejące z północnego wschodu i południowego zachodu, utrzymują zrównoważoną wilgotność powietrza, a bogata roślinność górska dodatkowo wpływa na jakość oliwek. Dzięki temu przy prawidłowych metodach wytwarzania uzyskuje się oliwę z oliwek o doskonałej jakości. Średnia roczna wilgotność w dystrykcie Mut wynosi 59,1 %. Ponieważ wilgotność powietrza utrzymuje się poniżej 70 %, nie występują szkodliwe grzyby, bakterie ani choroby wywoływane przez szkodniki. Dzięki temu nie ma potrzeby stosowania pestycydów. To z kolei sprawia, że oliwki są zdrowe, a produkowana oliwa "Mut Zeytinyagi" charakteryzuje się niską kwasowością wolnych kwasów tłuszczowych, niską liczbą nadtlenkową i brakiem zjełczałego posmaku w ocenie sensorycznej.

Powierzchnia całkowita dystryktu wynosi 2 860 km2. Na zachodzie, wzdłuż doliny rzeki Göksu rozciąga się "Równina Mut", położona na wysokości od 150 do 600 m n.p.m. Centrum dystryktu znajduje się w kotlinie otoczonej górami wznoszącymi się z południa na północ i zachód. Dlatego w regionie często używa się nazwy "Kotlina Mut". Na południu znajdują się liczne góry o wysokości 700-800 m n.p.m., a na północy i zachodzie wznoszą się góry o wysokości 1 500-2 000 m n.p.m. Dystrykt Mut jest położony w najbardziej górzystej części prowincji Mersin.

Na jego terenie znajdują się gleby piaszczysto-gliniaste, które stanowią idealne podłoże do uprawy drzew oliwnych. Odpowiednia struktura gleby zapewnia zdrowszy wzrost drzew oliwnych, zdrowy plon owoców, a tym samym produkcję zdrowych, wysokiej jakości surowców do wytwarzania oliwy z oliwek. Ponieważ właściwości gleby mają wpływ na odczuwalną w ustach gorycz, oliwa "Mut Zeytinyagi" produkowana ze zdrowych oliwek charakteryzuje się zrównoważonymi i harmonijnymi właściwościami sensorycznymi na podniebieniu.

Czynniki klimatyczne i geograficzne obszarów produkcji mają znaczący wpływ na skład frakcji towarzyszącej. W najnowszych badaniach naukowych stwierdzono dodatnią korelację między wysokością nad poziomem morza a stężeniem tokoferoli i związków fenolowych w oliwie oraz negatywną korelację z opadami deszczu. Terroir dystryktu Mut bezpośrednio pozytywnie wpływa na jakość i właściwości sensoryczne oliwek oraz wytwarzanej z nich oliwy. Bogata flora i fauna dystryktu Mut istotnie wpływają na charakterystyczne cechy sensoryczne oliwy "Mut Zeytinyagi" takie jak nuty zielonego migdała, gorzkiego migdała, karczocha, zielonego pomidora, zielonej papryki i świeżo skoszonej trawy w oliwie z wczesnego zbioru oraz nuty banana, słodkich migdałów i dzikich kwiatów w oliwie z dojrzałych oliwek.

Czynnik ludzki

W kwestii zbioru oliwek mieszkańcy i producenci z dystryktu Mut pielęgnują tradycję ręcznego zbierania owoców z drzew. Ta praktyka zapobiega uszkodzeniom owoców, co z kolei przyczynia się do obniżenia kwasowości oliwy "Mut Zeytinyagi" i pozwala w pełni uwypuklić jej właściwości aromatyczne w ocenie sensorycznej.

Dystrykt Mut jest jednym z kluczowych regionów produkcji oliwek w Turcji, a historia wytwarzania oliwy sięga starożytności. Uprawa oliwek i wytwarzanie oliwy w tym dystrykcie trwają od tysięcy lat. Mut, który w starożytności zajmował ważne miejsce w regionie Cylicji, znajdował się pod wpływem wielu cywilizacji. Pozostawał istotnym ośrodkiem osadniczym, zwłaszcza w okresie rzymskim i bizantyjskim. Już od czasów starożytnych w tym regionie uprawiano oliwki i wytwarzano oliwę. Produkcja oliwy z oliwek w dystrykcie Mut była szczególnie rozwinięta w okresie rzymskim i bizantyjskim. Wraz z wpływami Cesarstwa Rzymskiego w regionie Cylicji produkcja i handel oliwą znacznie wzrosły. W czasach Cesarstwa Bizantyjskiego oliwa z oliwek stanowiła istotne źródło ekonomiczne regionu. Dystrykt Mut, który został włączony do Imperium Osmańskiego przez sułtana Mehmeda II w 1466 roku, w latach 1500-1555 składał się z dystryktów Sarikavak, Mut i Silifke, a w 1555 roku jego obszar zmniejszył się po odłączeniu Silifke. W okresie osmańskim w dystrykcie Mut kontynuowano uprawę oliwek i wytwarzanie oliwy. Zachęcano wtedy do produkcji oliwy, a także wydawano prawa i edykty dotyczące wprowadzania do handlu dzikich odmian drzew oliwnych.

W rocznikach z 1898 r. zapisano, że "[s]zczepione dzikie drzewa oliwne w dystrykcie dają bardzo smaczne oliwki i oliwę. Nadwyżki wywożone są do okolicznych dystryktów i do Karamanu". Fakt ten dowodzi, że uprawa oliwek i handel oliwą, stanowiące ważne elementy gospodarki i główne gałęzie rolnictwa dystryktu Mut, są w tym regionie praktykowane od ponad dwóch tysięcy lat.

Zgodnie z oficjalnymi danymi dystryktu Mut rośnie tam 12 milionów drzew oliwnych, a wiek jednego z nich, znajdującego się w dzielnicy Haydar, określono w decyzji Ministerstwa Kultury i Turystyki z dnia 23.12.2009 r. na 1 300 lat, nadano mu numer 5577, i zarejestrowano jako pomnik przyrody. Następnie w 2021 r. zarejestrowano kolejne trzy drzewa oliwne: w dzielnicy ęortak - liczące 820 lat, w dzielnicy Kurtulus - liczące 650 lat oraz w dzielnicy Hacisait - liczące 435 lat.

Specyfika produktu

"Mut Zeytinyagi" to oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, bez wad sensorycznych i o wyrazistej owocowości. Na sensoryczne cechy oliwy, takie jak owocowość, nuty trawy, karczocha i pikantność, wpływają czynniki glebowo- klimatyczne. Intensywności smaku oliwy "Mut Zeytinyagi".sprzyjają optymalne temperatury i opady w okresie dojrzewania oliwek.

Oliwa uzyskana z wczesnych październikowych zbiorów charakteryzuje się intensywniejszym aromatem. Jest lekko lub średnio owocowa, a ponadto wyczuwalne są aromaty świeżych, surowych oliwek, zielonych migdałów, gorzkich migdałów, karczocha, zielonego pomidora, zielonej papryki i świeżo skoszonej trawy. Cechuje się goryczą i pikantnością o średniej intensywności. Oliwa uzyskana z oliwek zebranych w grudniu, uważanych za dojrzałe, zawiera nuty banana, słodkich migdałów i kwiatów. Jest owocowa, gorzka i pikantna bardziej w lekkim lub średnim stopniu oraz ma klarowną i płynną konsystencję. Zarówno oliwa ze zbioru wczesnych, jak i dojrzałych oliwek charakteryzuje się harmonijnymi i zrównoważonymi właściwościami zapachowymi i smakowymi.

Związek przyczynowy

Dystrykt Mut, otoczony wysokimi górami, charakteryzuje się mikroklimatem będącym połączeniem klimatu kontynentalnego i śródziemnomorskiego, co sprzyja uprawie oliwek. Piaszczysto-gliniasta struktura gleby, kierunki wiatrów, wilgotność powietrza, średnia temperatura w ciągu roku i wysokość nad poziomem morza są odpowiednie dla uprawy oliwek, a czynnik ludzki w postaci praktyk takich jak uprawa i zbiór sprawiają, że oliwa z oliwek "Mut Zeytinyagi" wyróżnia się pod względem surowcowym.

Struktura terroir dystryktu Mut bezpośrednio wpływa na jakość i właściwości sensoryczne oliwek i wytwarzanej z nich oliwy. Bogata flora i fauna dystryktu Mut to istotny czynnik, który nadaje oliwie z oliwek "Mut Zeytinyagi" charakterystyczne nuty sensoryczne.

Odesłanie do publikacji specyfikacji

Rząd przyjął wniosek o uznanie "Mut Zeytinyagi" za chronioną nazwę ChNP i opublikował ją w Dzienniku Urzędowym Republiki Turcji nr 2018/21 z dnia 15 stycznia 2018 r.

Zmiany wprowadzone w dokumencie rejestracyjnym opublikowano w Biuletynie Oznaczeń Geograficznych i Tradycyjnych Nazw Produktów Tureckiego Urzędu Patentów i Znaków Towarowych z dnia 16.07.2020 r. pod numerem 81.

1 Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1143 z dnia 11 kwietnia 2024 r. w sprawie oznaczeń geograficznych w odniesieniu do wina, napojów spirytusowych i produktów rolnych oraz gwarantowanych tradycyjnych specjalności i określeń jakościowych stosowanych fakultatywnie w odniesieniu do produktów rolnych, zmieniające rozporządzenia (UE) nr 1308/2013, (UE) 2019/787 i (UE) 2019/1753 oraz uchylające rozporządzenie (UE) nr 1151/2012 (Dz.U. L, 2024/1143, 23.4.2024, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2024/1143/oj).

Zmiany w prawie

Lepsze prawo. W Sejmie odbyła się konferencja podsumowująca konsultacje społeczne projektów ustaw

W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.

Grażyna J. Leśniak 24.04.2025
Przedsiębiorcy zapłacą niższą składkę zdrowotną – Senat za ustawą

Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.

Grażyna J. Leśniak 23.04.2025
Rząd organizuje monitoring metanu

Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Rząd zaktualizował wykaz zakazanej kukurydzy

Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Od 18 kwietnia fotografowanie obiektów obronnych i krytycznych tylko za zezwoleniem

Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.

Robert Horbaczewski 17.04.2025
Prezydent podpisał ustawę o rynku pracy i służbach zatrudnienia

Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 11.04.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2025.2127

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych
Data aktu: 07/04/2025
Data ogłoszenia: 07/04/2025