"Chiroubles"
PDO-FR-A0911-AM03
Data przekazania informacji:
9.1.2025 r.
OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY
1. Obszar geograficzny
W rozdziale I pkt IV ppkt 1 specyfikacji produktu liczbę "2019" zastępuje się liczbą "2022".
Powyższa zmiana redakcyjna umożliwia uwzględnienie obszaru geograficznego na podstawie obowiązującej w 2022 r. wersji oficjalnego kodu geograficznego redagowanego przez INSEE oraz zapewnienie prawnej definicji obszaru geograficznego.
Zmieniono pkt 6 jednolitego dokumentu.
2. Obszar bezpośredniego sąsiedztwa
W rozdziale I pkt IV ppkt 3 specyfikacji produktu liczbę "2019" zastępuje się liczbą "2022".
Ta zmiana redakcyjna umożliwia uwzględnienie obszaru bezpośredniego sąsiedztwa na podstawie obowiązującej w 2022 r. wersji oficjalnego kodu geograficznego redagowanego przez INSEE.
Dodanie tego odniesienia umożliwia zapewnienie prawnej definicji obszaru bezpośredniego sąsiedztwa.
Wykaz gmin tworzących obszar bezpośredniego sąsiedztwa, w tym ich nazwy, został również zaktualizowany, bez zmiany granic obszaru, w celu uwzględnienia wprowadzonych zmian administracyjnych.
Punkt "Wymogi dodatkowe" w jednolitym dokumencie zostaje odpowiednio zmieniony.
3. Gęstość nasadzeń
W rozdziale I pkt VI ppkt 1 lit. a) specyfikacji produktu, pod nagłówkiem "Przepisy szczególne", dodano przepisy szczegółowe dotyczące winorośli uprawianych tarasowo.
Aby ułatwić mechaniczną pielęgnację działek na stromych zboczach, plantatorzy winorośli chcą mieć możliwość tworzenia tarasów. Ponieważ ogólne zasady dotyczące gęstości nasadzeń nie są odpowiednie dla tej metody uprawy winorośli, do specyfikacji produktu dodano przepisy szczegółowe zatwierdzone przez właściwy komitet krajowy INAO.
Jednolity dokument zmieniono w punkcie "Szczególne praktyki enologiczne".
4. Zasady dotyczące wysokości ulistnienia
W rozdziale I pkt VI ppkt 1 lit. c) specyfikacji produktu dodano szczegółowe zasady dotyczące wysokości ulistnienia dla winorośli uprawianych tarasowo, zgodnie z którymi nie określa się odstępu między rzędami.
Przedmiotowa zmiana nie dotyczy jednolitego dokumentu.
5. Zakaz dodawania ziemi egzogennej
W rozdziale I pkt VI ppkt 2 specyfikacji produktu wprowadzono następujące zmiany:
- Dodano nową lit. a) zakazującą dodawania ziemi egzogennej na działkach objętych kontrolowaną nazwą pochodzenia.
Doprecyzowano, że ziemia egzogenna to ziemia, która nie pochodzi z wyznaczonej działki rolnej objętej kontrolowaną nazwą pochodzenia "Chiroubles".
- Obecna lit. a) staje się lit. b).
Przedmiotowe zmiany nie dotyczą jednolitego dokumentu.
6. Poddanie obróbce gorącą wodą
W rozdziale I pkt VI ppkt 2 specyfikacji produktu wprowadzono następujące zmiany:
- obecna lit. b) staje się lit. c);
- w lit. c) wprowadza się następujące zmiany: "Obróbka gorącą wodą roślin standardowych i roślin pochodzących z prywatnych szkółek jest obowiązkowe".
Przepis ten odpowiada nowej zasadzie określonej przez właściwy komitet krajowy INAO w celu przeciwdziałania rozwojowi fitoplazmy żółtaczki winorośli typu Flavescence doree. Jego celem jest ograniczenie możliwości obróbki jedynie do obróbki gorącą wodą w celu zakazania alternatywnych metod obróbki, które nie gwarantują takiej samej skuteczności.
Przedmiotowe zmiany nie dotyczą jednolitego dokumentu.
7. Wydajność i wydajność maksymalna
W rozdziale I pkt VIII ppkt 1 specyfikacji wprowadzono następujące zmiany:
- obowiązujące przepisy znajdują się w lit. a);
- dodano lit. b) ustanawiającą zasadę obliczania dozwolonej wydajności dla winorośli uprawianych tarasowo. Maksymalna wydajność tych działek obsadzonych tarasowo odpowiada wydajności określonej w lit. a).
Przedmiotowe zmiany nie dotyczą jednolitego dokumentu.
8. Środki przejściowe
Zmieniono rozdział I pkt XI ppkt 1 lit. a) specyfikacji produktu, w którym mowa o środku przejściowym dotyczącym minimalnej gęstości nasadzeń.
Zezwolenie na częściowe karczowanie winorośli obowiązujące w dniu 28 listopada 2004 r. zostało przedłużone z 2015 r. do 2031 r. Do winorośli, które będą podlegać nowym karczowaniom, stosuje się specjalny współczynnik obniżki. Celem jest przyspieszenie restrukturyzacji winnic w kontekście trudnej sytuacji gospodarczej, która nie pozwala na ponowne nasadzenia na dużą skalę ani na ułatwienie mechanizacji winnic, a tym samym na ograniczenie stosowania glifosatu.
Przedmiotowe zmiany nie dotyczą jednolitego dokumentu.
9. Obowiązki w zakresie składania deklaracji
W rozdziale II pkt I specyfikacji wprowadzono następujące zmiany:
- W ppkt 2, 3, 5, 6 przepisy dotyczące terminów przewidzianych dla obowiązków w zakresie składania deklaracji zmienia się, aby uprościć przeprowadzanie kontroli.
- W ppkt 2 wskazuje się, że wycofanie produktów może mieć miejsce wyłącznie po ustaleniu biegu nadanego temu zgłoszeniu przez jednostkę certyfikującą.
- W ppkt 4 dostępny jest obecnie system kwartalnej deklaracji podsumowującej obejmującej oświadczenia, o których mowa w ppkt 3 i 6, bez względu na wielkość lub liczbę operacji realizowanych przez podmioty gospodarcze. Określa się, że deklaracje podsumowujące mają być przekazywane organowi kontrolnemu na najpóźniej 10 dni po zakończeniu kwartału.
- W ppkt 5 określa się, że wycofanie partii wina niepakowanego, przeznaczonej do wysłania poza terytorium kraju może mieć miejsce wyłącznie po zapoznaniu się z biegiem nadanym zgłoszeniu o wysłaniu poza terytorium kraju przez jednostkę certyfikującą.
- W ppkt 6 uściślono zasady składania oświadczenia o wycofaniu.
- W ppkt 9 wprowadzono zmiany w celu określenia działań dozwolonych w związku z przeprojektowaniem działek.
Przedmiotowe zmiany nie dotyczą jednolitego dokumentu.
10. Odniesienia do organu kontrolnego
W rozdziale III pkt II specyfikacji produktu zastąpiono wymieniony organ kontrolny.
Pierwszy akapit zmieniono, a drugi skreślono w celu dostosowania go do nowych reguł redakcyjnych.
Przedmiotowa zmiana nie ma wpływu na jednolity dokument.
JEDNOLITY DOKUMENT
1. Nazwa lub nazwy
Chiroubles
2. Rodzaj oznaczenia geograficznego
ChNP - chroniona nazwa pochodzenia
3. Kategorie produktów sektora wina
1. Wino
3.1. Kod Nomenklatury scalonej
- 22 - NAPOJE BEZALKOHOLOWE, ALKOHOLOWE I OCET
2204 - Wino ze świeżych winogron, włącznie z winami wzmocnionymi; moszcz gronowy, inny niż ten objęty pozycją 2009
4. Opis wina lub win
KRÓTKI OPIS
Są to niemusujące czerwone wina wytrawne. Naturalna objętościowa zawartość alkoholu w winach wynosi co najmniej 10,5 %. Całkowita objętościowa zawartość alkoholu w winach po wzbogaceniu nie przekracza 13 %. Na etapie pakowania wina osiągają maksymalną zawartość kwasu jabłkowego wynoszącą 0,4 g na litr. Wina gotowe, przygotowane do dopuszczenia do konsumpcji, spełniają następujące normy analityczne: maksymalna zawartość cukrów fermentacyjnych (glukozy i fruktozy): 3 gramy na litr. Pozostałe kryteria analityczne są zgodne z wartościami ustanowionymi w przepisach europejskich. Wina mają jasną szatę w pięknym rubinowym odcieniu. W ich aromacie często wyczuwa się nuty kwiatowe i owocowe. W smaku mają zasadniczo mało taninową strukturę, miękką i bardzo delikatną, wykazując równowagę między owocowością a elegancją. Mogą być degustowane jako młode wina, ale przechowywanie przez rok lub dwa lata wydobywa w pełni ich subtelny charakter.
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) -Minimalna kwasowość ogólna: -Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 14,17
- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -
5. Praktyki winiarskie
5.1. Szczególne praktyki enologiczne
1. Szczególne praktyki enologiczne
- Zabrania się stosowania zrębków drewna.
- Całkowita objętościowa zawartość alkoholu w winach po wzbogacaniu nie przekracza 13 %.
- Zezwala się na stosowanie substraktywnych technik wzbogacania przy progu stężenia wynoszącym 10 %.
- Wina dojrzewają co najmniej do dnia 15 stycznia roku następującego po roku zbiorów.
Poza wymienionymi powyżej zakazami w praktykach enologicznych towarzyszących produkcji wina należy przestrzegać wymogów obowiązujących na poziomie wspólnotowym oraz zawartych w kodeksie rolnictwa i rybołówstwa morskiego.
2. Praktyka uprawy
- Gęstość nasadzeń
Minimalna gęstość nasadzeń w winnicy wynosi 6 000 roślin na hektar.
Odstęp między rzędami winorośli nie może wynosić więcej niż 2,10 metra, zaś odległość między roślinami w tym samym rzędzie nie może wynosić mniej niż 0,80 metra.
Pod warunkiem zachowania minimalnej gęstości nasadzeń 6 000 roślin na hektar i dla celów mechanizacji, krzewy winorośli może rozdzielać międzyrzędzie o odstępie nie większym niż 3 metry.
Powyższe przepisy nie stosują się do działek obsadzonych tarasowo. Działki porośnięte winoroślą obsadzone tarasowo oznaczają działki specjalnie zagospodarowane - jeszcze przed posadzeniem winorośli - w taki sposób, aby wykorzystać istniejące nachylenie terenu, co prowadzi do zaburzenia zwykle stosowanej struktury odstępów między nasadzeniami i powoduje konieczność przerwania stosowania narzędzi mechanicznych przy przemieszczaniu się na kolejny taras.
W przypadku działek porośniętych winoroślą obsadzonych tarasowo odstęp między krzewami w rzędzie wynosi co najmniej 0,80 m.
3. Praktyka uprawy
- Zasady przycinania
- Przycinanie kończy się w dniu 15 maja.
- Wina pochodzą z winorośli przycinanych za pomocą cięcia krótkiego (prowadzonych w kształcie stożka, parasola, w formie pojedynczego lub podwójnego sznura Royat lub "charmet") z maksymalną liczbą 10 oczek pozostawianych na roślinę.
- Każda roślina liczy od 3 do 5 czopów, a na każdym z nich pozostawia się maksymalnie 2 oczka; w związku z odmładzaniem winorośli każda roślina może również liczyć jeden czop, na którym pozostawia się maksymalnie 2 oczka, przycięty na pędzie pochodzącym ze starej gałęzi.
- Podczas cięcia formującego lub przy zmianie metody przycinania, krzewy winorośli są przycinane przy zachowaniu maksymalnie 12 oczek na roślinę.
Nawadnianie jest zabronione.
- Przepisy dotyczące zbiorów mechanicznych
- Zebrane winogrona są umieszczane do wysokości nieprzekraczającej 0,50 metra w pojemnikach wykorzystywanych do ich transportu z działki do piwnicy winiarskiej.
- Pojemniki są wykonane z materiału obojętnego i przeznaczonego do kontaktu z żywnością.
- Sprzęt do zbiorów i transportu zebranych winogron posiada odpowiedni system odpływu wody i ochrony.
5.2. Maksymalna wydajność
61 hektolitrów z hektara
6. Wyznaczony obszar geograficzny
Zbiór winogron, ich fermentacja oraz produkcja i dojrzewanie win mają miejsce na obszarze następującej gminy w departamencie Rhône, na podstawie oficjalnego kodu geograficznego z 2022 r.: Chiroubles.
7. Odmiana(-y) winorośli
Gamay N
8. Opis związku lub związków
8.1. Opis czynników naturalnych mających wpływ na związek z obszarem
Obszar geograficzny znajduje się na południowych zboczach masywu Monts du Beaujolais, którego najwyższy szczyt - Mont Saint-Rigaud - wznosi się na wysokość 1 009 metrów.
Przedmiotowy obszar rozciąga się wyłącznie na terytorium gminy Chiroubles, w północnej części departamentu Rhône.
Obszar geograficzny jest otoczony niewielkim łańcuchem górskim, tworząc cyrk granitowy skierowany w kierunku południowowschodnim, i dobrze osłonięty. Rzeźba terenu jest wyraźnie zaznaczona i urozmaicona, ze stromymi pagórkami o dobrej wystawie na wschód i południowy wschód, opadającymi ku dolinom poprzecinanym przez rzekę Douby i jej dopływy. Obszar ten jest położony na południowy zachód od Mâcon i na północ od Lyonu.
Działki wyznaczone do zbioru winogron znajdują się na zboczach, które górują nad równiną Saony na wysokości od 260 do 600 metrów, co sprawia, że są to najwyżej położone winnice w regionie beaujolais. Gleby są bardzo jednorodne, ponieważ wszystkie są wytworem przeobrażania się podłoża granitowego, które powoduje powstawanie drobno- i gruboziarnistych piasków. Miejscami występują żyły mikrogranitu i lamprofiru. Gleby te są ubogie, lekkie, kwaśne, przepuszczalne i płytkie.
Klimat typu oceanicznego jest łagodny i podlega wpływom klimatów kontynentalnego oraz południowego. Opady rozkładają się regularnie na cały rok, a średnia temperatura roczna wynosi blisko 11 °C. Masyw Monts du Beaujolais stanowi istotną ochronę przed wiatrami wiejącymi od zachodu, łagodząc w ten sposób wpływ klimatu oceanicznego. Wywoływane przez te wiatry zjawisko fenowe osusza wilgotne powietrze, zwiększając jeszcze bardziej natężenie światła i zmniejszając ilość opadów.
Rozległa dolina Saony również odgrywa dominującą rolę w rozwoju winorośli, sprzyjając dużemu natężeniu światła i przenosząc wpływy klimatu południowego, cechującego się intensywnymi upałami w porze letniej.
8.2. Opis czynników ludzkich mających wpływ na związek z obszarem
Od średniowiecza uprawa winorośli rozwijała się pod wpływem zgromadzeń zakonnych. Począwszy od końca XV wieku lyońskie mieszczaństwo, które wzbogaciło się na jedwabnictwie i bankowości, przyczynia się do rozwoju winnic.
W XVIII wieku w regionie rozwija się handel winami, doprowadzając do poważnych zmian w winnicach. W 1697 r. w spisie powszechnym, o który zwrócił się Lambert d'HERBIGNY, wśród parafii, w których uprawia się winorośl (choć wciąż w niewielkim wymiarze), pojawia się nazwa "Chiroubles".
Z inicjatywy Victora PULLIATA "Chiroubles" staje się jednak jednym z najważniejszych miejsc w nowoczesnej historii uprawy winorośli. Ta legendarna postać gromadzi w swojej posiadłości "Tempéré" w gminie Chiroubles kolekcję 1 200 odmian winorośli, określa skalę wczesnego dojrzewania odmian winorośli, a w latach osiemdziesiątych XIX wieku staje się inicjatorem walki z plagą filoksery. Pulliat wprowadza szczepienie winorośli - niezwykle skuteczny środek zwalczania szkodnika, przyjazny dla środowiska i od tej pory stosowany na całym świecie. Jego winorośl jest pierwszą zaszczepioną winoroślą w departamencie Rhône. Odegrał on decydującą rolę w odtworzeniu winnic.
W 1928 r., w odpowiedzi na kryzys w branży winiarskiej, drobni producenci zrzeszają się w ramach spółdzielczej wytwórni wina, aby poprawić warunki produkcji wina i sprzedaży swoich produktów. W tej wytwórni nadal produkuje się wino z winogron zebranych przez około sześćdziesięciu członków.
Kontrolowana nazwa pochodzenia "Chiroubles" została uznana na mocy dekretu z dnia 11 września 1936 r. z inicjatywy stowarzyszenia ochrony tej nazwy.
Niewielki rozmiar działek i duże rozdrobnienie spowodowane topografią tworzą mozaikę winorośli świadczącą o intensywnej działalności człowieka związanej z uprawą winorośli.
Produkcję wina "Chiroubles" cechuje powiązanie tradycji regionu z nowoczesnymi technikami.
Dążąc do uzyskania wina jakościowego, producenci nauczyli się, jak kontrolować winorośl odmiany Gamay N, jej wzrost i jej cechy szczególne, zwłaszcza dzięki zastosowaniu wysokiej gęstości nasadzeń oraz krótkiego cięcia.
Aby zapewnić osiągnięcie przez winogrona dobrego stopnia dojrzałości, producent upewnia się, czy eksponowana powierzchnia liściasta jest wystarczająca. Winorośl jest zatem prowadzona swobodnie lub przytwierdzana do żerdzi w pierwszych latach. Może być również prowadzona przy użyciu stałych palików, które ułatwiają mechanizację.
Aby doprowadzić wina do osiągniecia struktury taninowej niezbędnej do dojrzewania, producenci przyjęli szczególny proces produkcyjny, w którym tradycyjna fermentacja występuje wspólnie z połowiczną maceracją węglową. Zgodnie z praktyką producentom zależy na tym, by zbiory pochodzące z najlepszych działek były oddzielone i by nazwy najsłynniejszych miejsc (lieux-dits) były umieszczane na etykietach.
W 2010 r. około pięćdziesięciu indywidualnych wytwórni i jedna spółdzielcza wytwórnia wina wykorzystują powierzchnię 350 hektarów do produkcji prawie 16 000 hektolitrów.
8.3. Zależności przyczynowe
Ogólny charakter - granitowy i mało gliniasty - gleb na działkach wyznaczonych do zbioru winogron ma wpływ na wyjątkowy smak win. Ubogie i przepuszczalne, gleby te szybko tracą wodę i nagrzewają się, co sprzyja produkcji wysokiej jakości winogron i szczególnie owocowemu charakterowi win.
Ze względu na swoje położenie geograficzne obszar "Chiroubles" różni się od pozostałych winnic w regionie beaujolais skontrastowanym klimatem z letnimi upałami, które często utrzymują się do jesieni.
Chronione przed zachodnimi wiatrami przez masyw Monts du Beaujolais winnice, położone w centrum cyrku z wystawą na południowy wschód, od świtu korzystają z łagodnych temperatur dzięki pierwszym promieniom słońca.
Sadzenie winorośli na niekiedy bardzo stromych zboczach, skierowanych ku rozległej równinie Saony, na wysokości od 260 do 600 metrów, najczęściej pozwala uniknąć wiosennych przymrozków i porannych mgieł, sprzyja nasłonecznieniu gwarantującemu właściwą fotosyntezę, zapewnia szybkie odprowadzanie ewentualnego nadmiaru wody deszczowej, a tym samym optymalną dojrzałość winogron. Zjawisko fenowe prowadzi do wysokich temperatur w okresie dojrzewania i równoważy oddziaływanie położenia na wysokości.
W tych szczególnych warunkach geograficznych producenci "Chiroubles" wypracowali z pokolenia na pokolenie techniki umożliwiające jak najlepsze wykorzystanie potencjału odmiany Gamay N, wyjątkowo dostosowanej do klimatu i gleb pochodzących z piasku granitowego.
Ich umiejętności to zgodnie ze zwyczajem praktyka polegająca na krótkim przycinaniu z formowaniem czopów, wysokiej gęstości nasadzeń, praktykach uprawy ograniczających erozję gleby, odpowiednich technikach produkcji wina mających na celu produkcję surowca o zdecydowanej barwie przy jednoczesnym zapewnieniu delikatności, owocowości i zdolności wina do dojrzewania i przechowywania.
Na długo zanim "Beaujolais nouveau" zawojowało świat, wina "Chiroubles" były już wysoko cenione. W "Topografii wszystkich znanych winnic" JULLIEN w 1816 r. wymienia wina z "Chiroubles, gdzie produkuje się wina w rodzaju Fleury", innego słynnego cru z regionu beaujolais.
Od 1995 r. Confrérie des Demoiselles de Chiroubles wspiera i upowszechnia to wino poza granicami regionu. Święto "Crus du Beaujolais", zainicjowane przez gminę Chiroubles, jest ważną uroczystością. Podczas największego corocznego konkursu wyróżnia się najlepsze wina, a najlepszemu z nich przyznaje się puchar Victora PULLIATA na cześć tej legendarnej postaci pochodzącej z gminy.
9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)
Obszar bezpośredniego sąsiedztwa
Ramy prawne:
przepisy krajowe
Rodzaj wymogów dodatkowych:
odstępstwo dotyczące produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym
Opis wymogu
Obszar bezpośredniego sąsiedztwa, określony na zasadzie odstępstwa w odniesieniu do fermentacji, produkcji i dojrzewania wina, stanowi obszar następujących gmin, zgodnie z oficjalnym kodem geograficznym z 2022 r.:
- w departamencie Côte-d'Or:
Agencourt, Aloxe-Corton, Ancey, Arcenant, Argilly, Autricourt, Auxey-Duresses, Baubigny, Beaune, Belan-sur- Ource, Bévy, Bissey-la-Côte, Bligny-lès-Beaune, Boncourt-le-Bois, Bouix, Bouze-lès-Beaune, Brion-sur-Ource, Brochon, Cérilly, Chamboeuf, Chambolle-Musigny, Channay, Charrey-sur-Seine, Chassagne-Montrachet, Châtillon- sur-Seine, Chaumont-le-Bois, Chaux, Chenôve, Chevannes, Chorey-lès-Beaune, Collonges-lès-Bévy, Combertault, Comblanchien, Corcelles-les-Arts, Corcelles-les-Monts, Corgoloin, Cormot-Vauchignon, Corpeau, Couchey, Curley, Curtil-Vergy, Daix, Dijon, Ebaty, Echevronne, Epernay-sous-Gevrey, L'Etang-Vergy, Etrochey, Fixin, Flagey- Echézeaux, Flavignerot, Fleurey-sur-Ouche, Fussey, Gerland, Gevrey-Chambertin, Gilly-lès-Cîteaux, Gomméville, Grancey-sur-Ource, Griselles, Ladoix-Serrigny, Lantenay, Larrey, Levernois, Magny-lès-Villers, Mâlain, Marcenay, Marey-lès-Fussey, Marsannay-la-Côte, Massingy, Mavilly-Mandelot, Meloisey, Merceuil, Messanges, Meuilley, Meursanges, Meursault, Molesme, Montagny-lès-Beaune, Monthelie, Montliot-et-Courcelles, Morey-Saint-Denis,
Mosson, Nantoux, Nicey, Noiron-sur-Seine, Nolay, Nuits-Saint-Georges, Obtree, Pernand-Vergelesses, Perrigny-les- Dijon, Plombieres-les-Dijon, Poinęon-les-Larrey, Pommard, Pothieres, Premeaux-Prissey, Prusly-sur-Ource, Puligny- Montrachet, Quincey, Reulle-Vergy, La Rochepot, Ruffey-les-Beaune, Saint-Aubin, Saint-Bernard, Saint-Philibert, Saint-Romain, Sainte-Colombe-sur-Seine, Sainte-Marie-la-Blanche, Santenay, Savigny-les-Beaune, Segrois, Tailly, Talant, Thoires, Valforet (jedynie część odpowiadająca terytorium dawnej gminy Clemencey), Vannaire, Velars-sur- Ouche, Vertault, Vignoles, Villars-Fontaine, Villebichot, Villedieu, Villers-la-Faye, Villers-Patras, Villy-le-Moutier, Vix, Volnay, Vosne-Romanee, Vougeot.
Obszar bezpośredniego sąsiedztwa
Ramy prawne:
przepisy krajowe
Rodzaj wymogów dodatkowych:
odstępstwo dotyczące produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym
Opis wymogu
Obszar bezpośredniego sąsiedztwa, określony na zasadzie odstępstwa w odniesieniu do fermentacji, produkcji i dojrzewania wina, stanowi obszar następujących gmin, zgodnie z oficjalnym kodem geograficznym z 2022 r.:
- w departamencie Rhône:
Alix, Anse, L'Arbresle, Les Ardillats, Arnas, Bagnols, Beaujeu, Belleville-en-Beaujolais, Belmont-d'Azergues, Blacé, Le Breuil, Bully, Cercié, Chambost-Allières, Chamelet, Charentay, Charnay, Chasselay, Châtillon, Chazay-d'Azergues, Chénas, Chessy, Cogny, Corcelles-en-Beaujolais, Dardilly, Denicé, Deux Grosnes (jedynie część odpowiadająca terytorium dawnej gminy d'Avenas), Dracé, Emeringes, Fleurie, Fleurieux-sur-l'Arbresle, Frontenas, Gleizé, Juliénas, Jullié, Lacenas, Lachassagne, Lancié, Lantignié, Légny, Létra, Limas, Lozanne, Lucenay, Marchampt, Marcy, Moiré, Montmelas-Saint-Sorlin, Morancé, Odenas, Le Perréon, Pommiers, Porte des Pierres Dorées, Quincié-en-Beaujolais, Régnié-Durette, Rivolet, Sain-Bel, Saint-Clément-sur-Valsonne, Saint-Cyr-le-Chatoux, Saint-Didier-sur-Beaujeu, Saint-Etienne-des-Oullières, Saint-Etienne-la-Varenne, Saint-Georges-de-Reneins, Saint-Germain-Nuelles, Saint-Jean- des-Vignes, Saint-Julien, Saint-Just-d'Avray, Saint-Lager, Saint-Romain-de-Popey, Saint-Vérand, Sainte-Paule, Salles- Arbuissonnas-en-Beaujolais, Sarcey, Taponas, Ternand, Theizé, Val d'Oingt, Vaux-en-Beaujolais, Vauxrenard, Vernay, Villefranche-sur-Saône, Ville-sur-Jarnioux, Villié-Morgon, Vindry-sur-Turdine (jedynie część odpowiadająca terytorium dawnych gmin Dareizé, Les Olmes i Saint-Loup);
Obszar bezpośredniego sąsiedztwa
Ramy prawne:
przepisy krajowe
Rodzaj wymogów dodatkowych:
odstępstwo dotyczące produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym
Opis wymogu
Obszar bezpośredniego sąsiedztwa, określony na zasadzie odstępstwa w odniesieniu do fermentacji, produkcji i dojrzewania wina, stanowi obszar następujących gmin, zgodnie z oficjalnym kodem geograficznym z 2022 r.:
- w departamencie Saône-et-Loire:
Aluze, Ameugny, Azé, Barizey, Beaumont-sur-Grosne, Berzé-la-Ville, Berzé-le-Châtel, Bissey-sous-Cruchaud, Bissy- la-Mâconnaise, Bissy-sous-Uxelles, Bissy-sur-Fley, Blanot, Bonnay, Bouzeron, Boyer, Bray, Bresse-sur-Grosne, Burgy, Burnand, Bussières, Buxy, Cersot, Chagny, Chaintré, Chalon-sur-Saône, Chamilly, Champagny-sous-Uxelles, Champforgeuil, Chânes, Change, Chapaize, La Chapelle-de-Bragny, La Chapelle-sous-Brancion, Charbonnières, Chardonnay, La Charmée, Charnay-lès-Mâcon, Charrecey, Chasselas, Chassey-le-Camp, Château, Châtenoy-le-Royal, Chaudenay, Cheilly-lès-Maranges, Chenôves, Chevagny-les-Chevrières, Chissey-lès-Mâcon, Clessé, Cluny, Cormatin, Cortambert, Cortevaix, Couches, Crêches-sur-Saône, Créot, Cruzille, Culles-les-Roches, Curtil-sous-Burnand, Davayé, Demigny, Dennevy, Dezize-lès-Maranges, Donzy-le-Pertuis, Dracy-le-Fort, Dracy-lès-Couches, Epertully, Etrigny, Farges-lès-Chalon, Farges-lès-Mâcon, Flagy, Fleurville, Fley, Fontaines, Fragnes-La-Loyère (jedynie część odpowiadająca terytorium dawnej gminie La Loyère), Fuissé, Genouilly, Germagny, Givry, Granges, Grevilly, Hurigny, Igé, Jalogny, Jambles, Jugy, Jully-lès-Buxy, Lacrost, Laives, Laizé, Lalheue, Leynes, Lournand, Lugny, Mâcon, Malay, Mancey, Martailly-lès-Brancion, Massilly, Mellecey, Mercurey, Messey-sur-Grosne, Milly-Lamartine, Montagny-lès-Buxy, Montbellet, Montceaux-Ragny, Moroges, Nanton, Ozenay, Paris-l'Hôpital, Péronne, Pierreclos, Plottes, Préty, Prissé, Pruzilly, Remigny, La Roche-Vineuse, Romanèche-Thorins, Rosey, Royer, Rully, Saint-Albain, Saint-Ambreuil, Saint-Amour-Bellevue, Saint-Boil, Saint-Clément-sur-Guye, Saint-Denis-de-Vaux, Saint-Désert, Saint-Gengoux-de-Scissé, Saint-Gengoux-le-National, Saint-Germain-lès-Buxy, Saint-Gervais-sur-Couches, Saint- Gilles, Saint-Jean-de-Trézy, Saint-Jean-de-Vaux, Saint-Léger-sur-Dheune, Saint-Mard-de-Vaux, Saint-Martin-Belle- Roche, Saint-Martin-du-Tartre, Saint-Martin-sous-Montaigu, Saint-Maurice-de-Satonnay, Saint-Maurice-des-Champs, Saint-Maurice-lès-Couches, Saint-Pierre-de-Varennes, Saint-Rémy, Saint-Sernin-du-Plain, Saint-Symphorien- d'Ancelles, Saint-Vallerin, Saint-Vérand, Saint-Ythaire, Saisy, La Salle, Salornay-sur-Guye, Sampigny-lès-Maranges, Sancé, Santilly, Sassangy, Saules, Savigny-sur-Grosne, Sennecey-le-Grand, Senozan, Sercy, Serrières, Sigy-le-Châtel, Sologny, Solutré-Pouilly, Taizé, Tournus, Uchizy, Varennes-lès-Mâcon, Vaux-en-Pré, Vergisson, Vers, Verzé, Le Villars, La Vineuse sur Fregande (jedynie część odpowiadająca terytorium dawnych gmin Donzy-le-National, Massy i La Vineuse), Vinzelles, Viré.
Etykietowanie
Ramy prawne:
przepisy krajowe
Rodzaj wymogów dodatkowych:
przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania
Opis wymogu
Obszar bezpośredniego sąsiedztwa, określony na zasadzie odstępstwa w odniesieniu do fermentacji, produkcji i dojrzewania wina, stanowi obszar następujących gmin, zgodnie z oficjalnym kodem geograficznym z 2022 r.:
- w departamencie Yonne:
Aigremont, Annay-sur-Serein, Arcy-sur-Cure, Asquins, Augy, Auxerre, Avallon, Bazarnes, Beine, Bernouil, Béru, Bessy-sur-Cure, Bleigny-le-Carreau, Censy, Chablis, Champlay, Champs-sur-Yonne, Chamvres, La Chapelle- Vaupelteigne, Charentenay, Châtel-Gérard, Chemilly-sur-Serein, Cheney, Chevannes, Chichée, Chitry, Collan, Coulangeron, Coulanges-la-Vineuse, Courgis, Cruzy-le-Châtel, Dannemoine, Deux Rivières, Dyé, Epineuil, Escamps, Escolives-Sainte-Camille, Fleys, Fontenay-près-Chablis, Gy-l'Evêque, Héry, Irancy, Island, Joigny, Jouancy, Junay, Jussy, Lichères-près-Aigremont, Lignorelles, Ligny-le-Châtel, Lucy-sur-Cure, Maligny, Mélisey, Merry-Sec, Migé, Molay, Molosmes, Montigny-la-Resle, Montholon (jedynie część odpowiadająca terytorium dawnych gmin Champvallon, Villiers sur Tholon et Volgré), Mouffy, Moulins-en-Tonnerrois, Nitry, Noyers, Ouanne, Paroy-sur- Tholon, Pasilly, Pierre-Perthuis, Poilly-sur-Serein, Pontigny, Préhy, Quenne, Roffey, Rouvray, Saint-Bris-le-Vineux, Saint-Cyr-les-Colons, Saint-Père, Sainte-Pallaye, Sainte-Vertu, Sarry, Senan, Serrigny, Tharoiseau, Tissey, Tonnerre, Tronchoy, Val-de-Mercy, Vallan, Venouse, Venoy, Vermenton, Vézannes, Vézelay, Vézinnes, Villeneuve-Saint-Salves, Villy, Vincelles, Vincelottes, Viviers, Yrouerre.
Etykietowanie
Ramy prawne:
przepisy krajowe
Rodzaj wymogów dodatkowych:
przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania
Opis wymogu
a) Na etykiecie wina objętego kontrolowaną nazwą pochodzenia można umieścić nazwę mniejszej jednostki geograficznej, pod warunkiem, że:
- jest to nazwa miejsca (lieu-dit) wpisana do ksiąg wieczystych;
- została ona podana w deklaracji zbiorów.
Nazwę miejsca (lieu-dit) wpisaną do ksiąg wieczystych zapisuje się bezpośrednio po kontrolowanej nazwie pochodzenia czcionką o wymiarach nieprzekraczających (pod względem wysokości i szerokości) wymiarów czcionki, którą zapisano chronioną nazwę pochodzenia.
b) Na etykiecie wina objętego kontrolowaną nazwą pochodzenia można wskazać nazwę większej jednostki geograficznej: "Vin du Beaujolais", "Grand Vin du Beaujolais" lub "Cru du Beaujolais".
Czcionka, którą zapisana jest nazwa większej jednostki geograficznej, nie może być większa (wysokość i szerokość) niż dwie trzecie wielkości czcionki, którą zapisano kontrolowaną nazwę pochodzenia.
Link do specyfikacji produktu
W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.
24.04.2025Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.
23.04.2025Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.
22.04.2025Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.
22.04.2025Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.
17.04.2025Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
11.04.2025Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2025.2421 |
Rodzaj: | Ogłoszenie |
Tytuł: | Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina na podstawie art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 |
Data aktu: | 16/04/2025 |
Data ogłoszenia: | 16/04/2025 |