"Colli di Scandiano e di Canossa"
PDO-IT-A0305-AM02
Data przekazania informacji: 15 stycznia 2025
OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY
1. Dodanie dalszej specyfikacji w odniesieniu do kategorii wina musującego
Opis:
Dodano dalszą specyfikację w odniesieniu do kategorii wina musującego "Colli di Scandiano e di Canossa" ("vino spumante di qualità" lub VSQ).
Uzasadnienie:
Zmianę tę wprowadzono w celu dokładniejszego opisania kategorii produkowanego wina musującego.
Zmiana dotyczy pkt 1 i 2 specyfikacji produktu.
2. Dodanie nowych wersji wina musującego do niektórych istniejących rodzajów
Opis:
Dodano kategorię "vino spumante di qualità" (gatunkowe wino musujące) w odniesieniu do następujących rodzajów: "Colli di Scandiano e di Canossa" Lambrusco Grasparossa, "Colli di Scandiano e di Canossa" Lambrusco Montericco rosso, "Colli di Scandiano e di Canossa" Lambrusco Montericco rosato oraz "Colli di Scandiano e di Canossa" Lambrusco.
Uzasadnienie:
Wersje musujące win wymienionych powyżej włączono na wniosek członków będących producentami z powodu dostrzeganego przez nich rosnącego zainteresowania i uznania dla tych rodzajów na rynku włoskim i międzynarodowym.
Zmiana dotyczy pkt 1, 2 i 6 specyfikacji oraz punktu "Opis wina lub win" jednolitego dokumentu.
3. Poprawki redakcyjne
Opis:
W różnych punktach specyfikacji wprowadzono poprawki redakcyjne.
Uzasadnienie:
Zmiany wprowadzono z myślą o zwiększeniu jasności i czytelności tekstu.
Zmiany te dotyczą pkt 5, 7 i 10 specyfikacji produktu.
4. Fermentacja i druga fermentacja
Opis:
Dodano akapit dotyczący produkcji win objętych ChNP "Colli di Scandiano e di Canossa", w którym dopuszcza się przedłużenie fermentacji lub drugiej fermentacji win i produktów, które mają zostać przetworzone na wino, poza 31 grudnia każdego roku do 30 czerwca następnego roku.
Uzasadnienie:
Zmianę tę dodano, aby ujednolicić warunki produkcji w całym regionie Emilia-Romania, z uwzględnieniem wymogów dotyczących uprawy winorośli Lambrusco oraz tradycyjnych technik wyrobu, które z czasem rozwinęły się w tym regionie.
Zmiana ta dotyczy pkt 5 specyfikacji produktu.
5. Określenie intensywności barwy win
Opis:
Dodano akapit określający maksymalną intensywność barwy poszczególnych win na każdym etapie produkcji.
Uzasadnienie:
Zmianę tę dodano w celu utrzymania wina i produktów, które mają zostać przetworzone na wino, w ściśle określonym zakresie intensywności barwy, zgodnie z tradycją i autentycznym charakterem win objętych ChNP "Colli di Scandiano e di Canossa". Wynika to z faktu, że w ostatnich latach stwierdzono, iż wino o nazwie "Colli di Scandiano e di Canossa" charakteryzujące się większą intensywnością barwy niż intensywność zaproponowana w niniejszej zmianie jest traktowane na etapie wprowadzania do obrotu jako zwykły składnik pomocniczy wykorzystywany do produkcji mieszanek do produkcji win gotowych, a nie jako produkt bezpośrednio przeznaczony do butelkowania.
Zmiana ta dotyczy pkt 5 specyfikacji produktu.
6. Korekta cech podczas spożycia
Opis:
Skorygowano niektóre cechy istniejących rodzajów win podczas spożycia. W szczególności w odniesieniu do win musujących zmieniono terminy odnoszące się do cukru resztkowego, aby dostosować je do obowiązujących przepisów; w przypadku win półmusujących uproszczono opisy; w przypadku win niemusujących dodano brakujące lub bardziej odpowiednie określenia. Dodano cechy nowych rodzajów gatunkowego wina musującego "spumante VSQ" podczas spożycia. Dodano akapit wyjaśniający, że poszczególne rodzaje wina - z wyjątkiem win należących do kategorii "spumante" - mogą zawierać zmętnienie spowodowane występowaniem resztek pofermentacyjnych. Dodano odniesienie do nowych rodzajów wina musującego oraz do cech częściowo sfermentowanego moszczu winogronowego.
Uzasadnienie:
Zmiana ta była konieczna w związku z dodaniem rodzajów win musujących oraz usunięciem niedokładnych, niejasnych lub niespójnych z kategorią produktu określeń oraz udoskonaleniem i aktualizacją opisów produktów. Dodano również akapit wyjaśniający, że poszczególne rodzaje wina - z wyjątkiem win należących do kategorii "spumante" - mogą zawierać zmętnienie wynikające z powrotu do bardziej rzemieślniczych win oraz stosowania techniki produkcji obejmującej drugą fermentację w butelce bez usuwania osadu fermentacyjnego.
Zmiana dotyczy pkt 6 specyfikacji oraz punktu "Opis wina lub win" jednolitego dokumentu.
7. Możliwość użycia na etykiecie określenia "druga fermentacja w butelce"
Opis:
Dodano akapit umożliwiający użycie na etykiecie słów "druga fermentacja w butelce".
Uzasadnienie:
Zmianę tę wprowadzono, aby jasno poinformować konsumentów o stosowaniu techniki produkcji obejmującej drugą fermentację w butelce w produkcji win półmusujących, która w ostatnich latach znów zyskała na popularności. W technice tej osad fermentacyjny często pozostawia się w butelce, w związku z czym pozostałości te mogą powodować zmętnienie wina.
Zmiana ta dotyczy pkt 7 specyfikacji produktu.
8. Zwiększenie maksymalnej pojemności szklanych butelek, w których wino jest sprzedawane do konsumpcji
Opis:
Maksymalna pojemność szklanych butelek, w których wino jest sprzedawane do konsumpcji, wzrosła z 5 litrów do 9 litrów, przy czym wprowadzono wyraźny zakaz stosowania butelek "dama", tj. dymionów.
Uzasadnienie:
Zmiana ta była konieczna, aby zapewnić producentom większe możliwości handlowe, ponieważ klienci często poszukują większych butelek, zwłaszcza na spotkania towarzyskie i inne wyjątkowe okazje. Aby zachować tradycyjny kształt butelki, zakazano stosowania 5-litrowego dymiona.
Zmiana ta dotyczy pkt 8 ppkt 1 specyfikacji produktu.
9. Rodzaje zamknięcia
Opis:
Akapit dotyczący dozwolonych rodzajów zamknięcia został przeredagowany z uwzględnieniem specyfikacji dotyczących stosowania nakrętek, kapsli i korków płaskich mocowanych za pomocą sznurka. W szczególności instrukcje dotyczące pieczętowania win musujących kategorii "spumante" zostały sporządzone oddzielnie.
Uzasadnienie:
Zmianę tę wprowadzono w celu zapewnienia jasności co do dozwolonych rodzajów zamknięć, zwiększenia czytelności i uniknięcia sprzecznych interpretacji oraz ewentualnego pomylenia tych informacji z przepisami dotyczącymi win półmusujących.
Zmiana ta dotyczy pkt 8 specyfikacji produktu.
10. Aktualizacja związku ze środowiskiem geograficznym
Opis:
Punktu dotyczącego związku ze środowiskiem geograficznym nie zmieniono, ale postanowiono przeredagować punkt "Związek z obszarem geograficznym" jednolitego dokumentu.
Uzasadnienie:
Dodanie do jednolitego dokumentu informacji już przedstawionych w specyfikacji produktu. To przeredagowanie ma zatem na celu wyłącznie zachowanie spójności.
Zmiana dotyczy punktu "Związek z obszarem geograficznym" jednolitego dokumentu.
JEDNOLITY DOKUMENT
1. Nazwa produktu
Colli di Scandiano e di Canossa
2. Rodzaj oznaczenia geograficznego
ChNP - chroniona nazwa pochodzenia
3. Kategorie produktów sektora wina
1. Wino
5. Gatunkowe wino musujące
8. Wino półmusujące
11. Częściowo sfermentowany moszcz winogronowy
15. Wino z suszonych winogron
3.1. Kod Nomenklatury scalonej
- 22 - NAPOJE BEZALKOHOLOWE, ALKOHOLOWE I OCET
2204 - Wino ze świeżych winogron, włącznie z winami wzmocnionymi; moszcz gronowy, inny niż ten objęty pozycją 2009
4. Opis wina lub win
1. "Colli di Scandiano e di Canossa" Sauvignon
ZWIĘZŁY OPIS
Barwa: słomkowożółta o różnej intensywności;
Bukiet: charakterystyczny, przyjemnie aromatyczny, delikatny;
Smak: charakterystyczny, wytrawny, świeży, harmonijny, z doskonale zrównoważoną strukturą, bogaty;
Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 10,50 % obj.;
Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 16,0 g/l.
Może być mętne z powodu resztek pofermentacyjnych. Może mieć lekki posmak drewna, jeżeli leżakowało w beczkach.
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna kwasowość ogólna: 5,0 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -
2. "Colli di Scandiano e di Canossa" Sauvignon frizzante
ZWIĘZŁY OPIS
Pęcherzyki powietrza: żywe, ulotne;
Barwa: słomkowożółta o różnej intensywności;
Bukiet: charakterystyczny, przyjemnie aromatyczny, delikatny;
Smak: charakterystyczny, wytrawny, świeży, harmonijny, z doskonale zrównoważoną strukturą, bogaty;
Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 10,50 % obj.;
Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 16,0 g/l.
Może być mętne z powodu resztek pofermentacyjnych. Może mieć lekki posmak drewna, jeżeli leżakowało w beczkach.
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna kwasowość ogólna: 5,0 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -
3. "Colli di Scandiano e di Canossa" Sauvignon riserva
ZWIĘZŁY OPIS
Barwa: słomkowożółta o różnej intensywności;
Bukiet: charakterystyczny, przyjemnie aromatyczny z lekkim posmakiem drewna;
Smak: charakterystyczny, wytrawny, harmonijny z doskonale zrównoważoną strukturą, bogaty z lekkim posmakiem drewna;
Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 11,00 % obj.;
Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 16,0 g/l.
Może być mętne z powodu resztek pofermentacyjnych.
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna kwasowość ogólna: 5,0 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -
4. "Colli di Scandiano e di Canossa" Sauvignon passito
ZWIĘZŁY OPIS
Barwa: złotożółta, przechodząca w bursztyn;
Bukiet: delikatny, charakterystyczny, harmonijny, przyjemny, finezyjny;
Smak: przyjemnie słodki, harmonijny, intensywny i aksamitny;
Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 16,00 % obj.;
Minimalna rzeczywista objętościowa zawartość alkoholu: 10,00 % obj.;
Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 24,0 g/l.
Może być mętne z powodu resztek pofermentacyjnych. Może mieć lekki posmak drewna, jeżeli leżakowało w beczkach.
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna kwasowość ogólna: 4,5 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -
5. "Colli di Scandiano e di Canossa" Pinot
ZWIĘZŁY OPIS
Barwa: słomkowożółta lub różowa;
Bukiet: intensywny, charakterystyczny;
Smak: wytrawny, harmonijny, świeży, intensywny, aksamitny;
Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 11,00 % obj.;
Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 16,0 g/l.
Może być mętne z powodu resztek pofermentacyjnych. Może mieć lekki posmak drewna, jeżeli leżakowało w beczkach.
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna kwasowość ogólna: 5,0 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -
6. "Colli di Scandiano e di Canossa" Pinot frizzante
ZWIĘZŁY OPIS
Pęcherzyki powietrza: żywe, ulotne;
Barwa: słomkowożółta lub różowa;
Bukiet: intensywny, charakterystyczny;
Smak: wytrawny, harmonijny, świeży;
Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 11,00 % obj.;
Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 16,0 g/l.
Może być mętne z powodu resztek pofermentacyjnych. Może mieć lekki posmak drewna, jeżeli leżakowało w beczkach.
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna kwasowość ogólna: 5,0 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -
7. "Colli di Scandiano e di Canossa" Pinot spumante
ZWIĘZŁY OPIS
Pęcherzyki powietrza: delikatne i utrzymujące się;
Barwa: słomkowożółta o różnej intensywności lub różowa;
Bukiet: charakterystyczny, delikatny, finezyjny;
Smak: od "zéro dosage" do wytrawnego, bogaty, świeży, harmonijny;
Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 11,00 % obj.;
Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 16,0 g/l.
Może mieć lekki posmak drewna, jeżeli leżakowało w beczkach.
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna kwasowość ogólna: 5,5 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -
8. "Colli di Scandiano e di Canossa" Chardonnay
ZWIĘZŁY OPIS
Barwa: jasna słomkowożółta;
Bukiet: przyjemny, delikatny, finezyjny, charakterystyczny;
Smak: harmonijny, wytrawny, miękki, aksamitny;
Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 11,00 % obj.;
Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 16,0 g/l.
Może być mętne z powodu resztek pofermentacyjnych. Może mieć lekki posmak drewna, jeżeli leżakowało w beczkach.
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna kwasowość ogólna: 5,0 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -
9. "Colli di Scandiano e di Canossa" Chardonnay frizzante
ZWIĘZŁY OPIS
Pęcherzyki powietrza: żywe, ulotne;
Barwa: jasna słomkowożółta;
Bukiet: przyjemny, delikatny, finezyjny, charakterystyczny;
Smak: harmonijny, wytrawny, charakterystyczny;
Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 11,00 % obj.;
Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 16,0 g/l.
Może być mętne z powodu resztek pofermentacyjnych. Może mieć lekki posmak drewna, jeżeli leżakowało w beczkach.
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna kwasowość ogólna: 5,0 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -
10. "Colli di Scandiano e di Canossa" Chardonnay spumante
ZWIĘZŁY OPIS
Pęcherzyki powietrza: delikatne i utrzymujące się;
Barwa: jasna słomkowożółta;
Bukiet: delikatny, finezyjny, charakterystyczny;
Smak: od "zéro dosage" do wytrawnego, bogaty, świeży, harmonijny;
Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 11,00 % obj.;
Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 16,0 g/l.
Może mieć lekki posmak drewna, jeżeli leżakowało w beczkach.
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna kwasowość ogólna: 5,5 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -
11. "Colli di Scandiano e di Canossa" Malvasia
ZWIĘZŁY OPIS
Barwa: słomkowożółta o różnej intensywności;
Bukiet: charakterystyczny, nawet intensywny;
Smak: aromatyczny, od wytrawnego do słodkiego, świeży, harmonijny;
Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 10,50 % obj.;
Minimalna rzeczywista objętościowa zawartość alkoholu: 4,50 % obj.;
Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 15,0 g/l.
Może być mętne z powodu resztek pofermentacyjnych. Może mieć lekki posmak drewna, jeżeli leżakowało w beczkach.
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna kwasowość ogólna: 5,0 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -
12. "Colli di Scandiano e di Canossa" Malvasia frizzante
ZWIĘZŁY OPIS
Pęcherzyki powietrza: żywe, ulotne;
Barwa: słomkowożółta o różnej intensywności;
Bukiet: charakterystyczny, nawet intensywny;
Smak: aromatyczny, od wytrawnego do słodkiego, świeży, harmonijny;
Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 10,50 % obj.;
Minimalna rzeczywista objętościowa zawartość alkoholu: 7,00 % obj.;
Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 15,0 g/l.
Może być mętne z powodu resztek pofermentacyjnych. Może mieć lekki posmak drewna, jeżeli leżakowało w beczkach.
Wyżej wymienione cechy charakterystyczne podczas spożycia mają również zastosowanie do kategorii produktu "częściowo sfermentowany moszcz winogronowy", chociaż w przypadku tej kategorii smak jest ograniczony do "słodkiego", a rzeczywista zawartość alkoholu musi wynosić ponad 1 % obj. i mniej niż trzy piąte całkowitej objętościowej zawartości alkoholu.
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna kwasowość ogólna: 5,0 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -
13. "Colli di Scandiano e di Canossa" Malvasia spumante
ZWIĘZŁY OPIS
Pęcherzyki powietrza: delikatne i utrzymujące się;
Barwa: słomkowożółta o różnej intensywności;
Bukiet: charakterystyczny, nawet intensywny;
Smak: od "zéro dosage" do słodkiego, aromatyczny, świeży, harmonijny;
Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 11,00 % obj.;
Minimalna rzeczywista objętościowa zawartość alkoholu: 6,00 % obj.;
Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 15,0 g/l.
Może mieć lekki posmak drewna, jeżeli leżakowało w beczkach.
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna kwasowość ogólna: 5,0 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -
14. "Colli di Scandiano e di Canossa" Malvasia passito
ZWIĘZŁY OPIS
Barwa: złotożółta, przechodząca w bursztyn;
Bukiet: delikatny, charakterystyczny, harmonijny, przyjemny, finezyjny, aromatyczny;
Smak: charakterystyczny, słodki, harmonijny, intensywny, aksamitny;
Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 16,00 % obj.;
Minimalna rzeczywista objętościowa zawartość alkoholu: 10,00 % obj.;
Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 24,0 g/l.
Może być mętne z powodu resztek pofermentacyjnych. Może mieć lekki posmak drewna, jeżeli leżakowało w beczkach.
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna kwasowość ogólna: 4,5 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -
15. "Colli di Scandiano e di Canossa" Spergola
ZWIĘZŁY OPIS
Barwa: słomkowożółta o różnej intensywności, niekiedy z zielonkawym połyskiem;
Bukiet: charakterystyczny;
Smak: charakterystyczny, od wytrawnego do słodkiego, harmonijny;
Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 10,50 % obj.;
Minimalna rzeczywista objętościowa zawartość alkoholu: 5,50 % obj.;
Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 16,0 g/l.
Może być mętne z powodu resztek pofermentacyjnych. Może mieć lekki posmak drewna, jeżeli leżakowało w beczkach.
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna kwasowość ogólna: 5,0 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -
16. "Colli di Scandiano e di Canossa" Spergola frizzante
ZWIĘZŁY OPIS
Pęcherzyki powietrza: żywe, ulotne;
Barwa: słomkowożółta o różnej intensywności, niekiedy z zielonkawym połyskiem;
Bukiet: charakterystyczny;
Smak: charakterystyczny, od wytrawnego do słodkiego, harmonijny;
Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 10,50 % obj.;
Minimalna rzeczywista objętościowa zawartość alkoholu: 7,00 % obj.;
Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 16,0 g/l.
Może być mętne z powodu resztek pofermentacyjnych. Może mieć lekki posmak drewna, jeżeli leżakowało w beczkach.
Wyżej wymienione cechy charakterystyczne podczas spożycia mają również zastosowanie do kategorii produktu "częściowo sfermentowany moszcz winogronowy", chociaż w przypadku tej kategorii smak jest ograniczony do "słodkiego", a rzeczywista zawartość alkoholu musi wynosić ponad 1 % obj. i mniej niż trzy piąte całkowitej objętościowej zawartości alkoholu.
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna kwasowość ogólna: 5,0 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -
17. "Colli di Scandiano e di Canossa" Spergola spumante
ZWIĘZŁY OPIS
Pęcherzyki powietrza: delikatne i utrzymujące się;
Barwa: słomkowożółta o różnej intensywności;
Bukiet: charakterystyczny;
Smak: od "zéro dosage" do słodkiego, charakterystyczny, bogaty, świeży, harmonijny z doskonale zrównoważoną strukturą;
Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 11,00 % obj.;
Minimalna rzeczywista objętościowa zawartość alkoholu: 5,50 % obj.;
Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 16,0 g/l.
Może mieć lekki posmak drewna, jeżeli leżakowało w beczkach.
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna kwasowość ogólna: 5,0 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -
18. "Colli di Scandiano e di Canossa" Spergola passito
ZWIĘZŁY OPIS
Barwa: złotożółta;
Bukiet: delikatny, charakterystyczny, harmonijny, przyjemny, finezyjny;
Smak: słodki, harmonijny, intensywny, aksamitny;
Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 16,00 % obj.;
Minimalna rzeczywista objętościowa zawartość alkoholu: 10,00 % obj.;
Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 24,0 g/l.
Może być mętne z powodu resztek pofermentacyjnych. Może mieć lekki posmak drewna, jeżeli leżakowało w beczkach.
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna kwasowość ogólna: 4,5 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -
19. "Colli di Scandiano e di Canossa" bianco oraz bianco classico
ZWIĘZŁY OPIS
Barwa: słomkowożółta o różnej intensywności;
Bukiet: charakterystyczny, przyjemnie aromatyczny;
Smak: charakterystyczny, od wytrawnego do słodkiego, świeży, harmonijny;
Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 10,50 % obj.;
Minimalna rzeczywista objętościowa zawartość alkoholu: 5,50 % obj.;
Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 16,0 g/l.
Może być mętne z powodu resztek pofermentacyjnych. Może mieć lekki posmak drewna, jeżeli leżakowało w beczkach.
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna kwasowość ogólna: 5,0 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -
20. "Colli di Scandiano e di Canossa" bianco frizzante oraz bianco classico frizzante
ZWIĘZŁY OPIS
Pęcherzyki powietrza: żywe, ulotne;
Barwa: słomkowożółta o różnej intensywności;
Bukiet: charakterystyczny, przyjemnie aromatyczny;
Smak: charakterystyczny, od wytrawnego do słodkiego, świeży, harmonijny;
Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 10,50 % obj.;
Minimalna rzeczywista objętościowa zawartość alkoholu: 7,00 % obj.;
Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 16,0 g/l.
Może być mętne z powodu resztek pofermentacyjnych. Może mieć lekki posmak drewna, jeżeli leżakowało w beczkach.
Wyżej wymienione cechy charakterystyczne podczas spożycia mają również zastosowanie do kategorii produktu "częściowo sfermentowany moszcz winogronowy", chociaż w przypadku tej kategorii smak jest ograniczony do "słodkiego", a rzeczywista zawartość alkoholu musi wynosić ponad 1 % obj. i mniej niż trzy piąte całkowitej objętościowej zawartości alkoholu.
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna kwasowość ogólna: 5,0 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -
21. "Colli di Scandiano e di Canossa" bianco spumante
ZWIĘZŁY OPIS
Pęcherzyki powietrza: delikatne i utrzymujące się;
Barwa: słomkowożółta o różnej intensywności;
Bukiet: przyjemny, charakterystyczny, lekko aromatyczny;
Smak: od "zéro dosage" do słodkiego, charakterystyczny, bogaty, świeży, harmonijny, z doskonale zrównoważoną strukturą;
Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 11,00 % obj.;
Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 16,0 g/l.
Może mieć lekki posmak drewna, jeżeli leżakowało w beczkach.
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna kwasowość ogólna: 5,0 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -
22. "Colli di Scandiano e di Canossa" Lambrusco Grasparossa
ZWIĘZŁY OPIS
Barwa: rubinowa;
Bukiet: wyraźnie winny, o szczególnym zapachu;
Smak: bogaty i harmonijny, od wytrawnego do słodkiego;
Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 10,50 % obj.;
Minimalna rzeczywista objętościowa zawartość alkoholu: 5,50 % obj.;
Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 16,0 g/l.
Może być mętne z powodu resztek pofermentacyjnych. Może mieć lekki posmak drewna, jeżeli leżakowało w beczkach.
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna kwasowość ogólna: 5,5 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -
23. "Colli di Scandiano e di Canossa" Lambrusco Grasparossa frizzante
ZWIĘZŁY OPIS
Pęcherzyki powietrza: żywe, ulotne;
Barwa: rubinowa;
Bukiet: wyraźnie winny, o szczególnym zapachu;
Smak: bogaty i harmonijny, od wytrawnego do słodkiego;
Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 10,50 % obj.;
Minimalna rzeczywista objętościowa zawartość alkoholu: 7,00 % obj.;
Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 16,0 g/l.
Może być mętne z powodu resztek pofermentacyjnych. Może mieć lekki posmak drewna, jeżeli leżakowało w beczkach.
Wyżej wymienione cechy charakterystyczne podczas spożycia mają również zastosowanie do kategorii produktu "częściowo sfermentowany moszcz winogronowy", chociaż w przypadku tej kategorii smak jest ograniczony do "słodkiego", a rzeczywista zawartość alkoholu musi wynosić ponad 1 % obj. i mniej niż trzy piąte całkowitej objętościowej zawartości alkoholu.
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna kwasowość ogólna: 5,5 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -
24. "Colli di Scandiano e di Canossa" Lambrusco Grasparossa spumante
ZWIĘZŁY OPIS
Pęcherzyki powietrza: delikatne, utrzymujące się;
Barwa: różowa o różnej intensywności; od rubinowej do ciemnoczerwonej;
Bukiet: charakterystyczny, od owocowego do kwiatowego;
Smak: od "zéro dosage" do słodkiego, harmonijny, świeży, charakterystyczny;
Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 11,00 % obj.;
Minimalna rzeczywista objętościowa zawartość alkoholu: 5,50 % obj.;
Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 16,0 g/l.
Może mieć lekki posmak drewna, jeżeli leżakowało w beczkach.
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna kwasowość ogólna: 6,0 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -
25. "Colli di Scandiano e di Canossa" Lambrusco Montericco rosso oraz rosato
ZWIĘZŁY OPIS
Barwa: czerwona lub różowa;
Bukiet: przyjemny, charakterystyczny, owocowy, świeży;
Smak: charakterystyczny, świeży, harmonijny, z doskonale zrównoważoną strukturą, od wytrawnego do słodkiego;
Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 10,50 % obj.;
Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 18,0 g/l w przypadku wina czerwonego; 15,0 g/l w przypadku wina różowego.
Może być mętne z powodu resztek pofermentacyjnych. Może mieć lekki posmak drewna, jeżeli leżakowało w beczkach.
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna kwasowość ogólna: 6,0 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -
26. "Colli di Scandiano e di Canossa" Lambrusco Montericco rosso frizzante oraz rosato frizzante
ZWIĘZŁY OPIS
Pęcherzyki powietrza: żywe, ulotne;
Barwa: czerwona lub różowa;
Bukiet: przyjemny, charakterystyczny, owocowy, świeży;
Smak: charakterystyczny, świeży, harmonijny, z doskonale zrównoważoną strukturą, od wytrawnego do słodkiego;
Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 10,50 % obj.;
Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 18,0 g/l w przypadku wina czerwonego i 15,0 g/l w przypadku wina różowego.
Może być mętne z powodu resztek pofermentacyjnych. Może mieć lekki posmak drewna, jeżeli leżakowało w beczkach.
Wyżej wymienione cechy charakterystyczne podczas spożycia mają również zastosowanie do kategorii produktu "częściowo sfermentowany moszcz winogronowy", chociaż w przypadku tej kategorii smak jest ograniczony do "słodkiego", a rzeczywista zawartość alkoholu musi wynosić ponad 1 % obj. i mniej niż trzy piąte całkowitej objętościowej zawartości alkoholu.
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna kwasowość ogólna: 6,0 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -
27. "Colli di Scandiano e di Canossa" Lambrusco Montericco rosso spumante oraz rosato spumante
ZWIĘZŁY OPIS
Pęcherzyki powietrza: delikatne, utrzymujące się;
Barwa: różowa o różnej intensywności; od rubinowej do ciemnoczerwonej;
Bukiet: charakterystyczny, od owocowego do kwiatowego;
Smak: od "zéro dosage" do słodkiego, harmonijny, świeży, charakterystyczny;
Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 10,50 % obj.;
Minimalna rzeczywista objętościowa zawartość alkoholu: 5,50 % obj.;
Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 16,0 g/l.
Może mieć lekki posmak drewna, jeżeli leżakowało w beczkach.
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna kwasowość ogólna: 6,0 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -
28. "Colli di Scandiano e di Canossa" Cabernet Sauvignon
ZWIĘZŁY OPIS
Barwa: rubinowa;
Bukiet: charakterystyczny i eteryczny;
Smak: harmonijny, lekko taninowy, wytrawny, niemusujący;
Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 12,00 % obj.;
Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 21,0 g/l.
Może być mętne z powodu resztek pofermentacyjnych. Może mieć lekki posmak drewna, jeżeli leżakowało w beczkach.
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna kwasowość ogólna: 4,5 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -
29. "Colli di Scandiano e di Canossa" Cabernet Sauvignon riserva
ZWIĘZŁY OPIS
Barwa: rubinowa;
Bukiet: charakterystyczny, z lekkim posmakiem drewna;
Smak: wytrawny, charakterystyczny, harmonijny, z lekkim posmakiem drewna;
Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 12,00 % obj.;
Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 23,0 g/l.
Może być mętne z powodu resztek pofermentacyjnych.
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna kwasowość ogólna: 4,5 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -
30. "Colli di Scandiano e di Canossa" Marzemino
ZWIĘZŁY OPIS
Barwa: rubinowa;
Bukiet: charakterystyczny;
Smak: intensywny, od wytrawnego do słodkiego;
Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 11,00 % obj.;
Minimalna rzeczywista objętościowa zawartość alkoholu: 5,50 % obj.;
Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 20,0 g/l.
Może być mętne z powodu resztek pofermentacyjnych. Może mieć lekki posmak drewna, jeżeli leżakowało w beczkach.
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna kwasowość ogólna: 5,0 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -
31. "Colli di Scandiano e di Canossa" Marzemino frizzante
ZWIĘZŁY OPIS
Pęcherzyki powietrza: żywe, ulotne;
Barwa: rubinowa;
Bukiet: charakterystyczny, intensywny;
Smak: charakterystyczny, harmonijny, od wytrawnego do słodkiego;
Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 11,00 % obj.;
Minimalna rzeczywista objętościowa zawartość alkoholu: 7,00 % obj.;
Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 20,0 g/l.
Może być mętne z powodu resztek pofermentacyjnych. Może mieć lekki posmak drewna, jeżeli leżakowało w beczkach.
Wyżej wymienione cechy charakterystyczne podczas spożycia mają również zastosowanie do kategorii produktu "częściowo sfermentowany moszcz winogronowy", chociaż w przypadku tej kategorii smak jest ograniczony do "słodkiego", a rzeczywista zawartość alkoholu musi wynosić ponad 1 % obj. i mniej niż trzy piąte całkowitej objętościowej zawartości alkoholu.
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna kwasowość ogólna: 5,0 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -
32. "Colli di Scandiano e di Canossa" Marzemino novello
ZWIĘZŁY OPIS
Barwa: rubinowa;
Bukiet: winny, intensywny, owocowy;
Smak: przyjemny, niemusujący;
Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 11,00 % obj.;
Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 18,0 g/l.
Może być mętne z powodu resztek pofermentacyjnych.
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna kwasowość ogólna: 5,0 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -
33. "Colli di Scandiano e di Canossa" Marzemino passito
ZWIĘZŁY OPIS
Barwa: intensywnie czerwona;
Bukiet: aromatyczny, charakterystyczny;
Smak: słodki i zrównoważony;
Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 16,00 % obj.;
Minimalna rzeczywista objętościowa zawartość alkoholu: 10,00 % obj.;
Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 27,0 g/l.
Może być mętne z powodu resztek pofermentacyjnych. Może mieć lekki posmak drewna, jeżeli leżakowało w beczkach.
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna kwasowość ogólna: 4,5 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -
34. "Colli di Scandiano e di Canossa" Malbo Gentile
ZWIĘZŁY OPIS
Barwa: rubinowa;
Bukiet: charakterystyczny, intensywny;
Smak: charakterystyczny, harmonijny, od wytrawnego do słodkiego;
Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 11,00 % obj.;
Minimalna rzeczywista objętościowa zawartość alkoholu: 5,50 % obj.;
Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 20,0 g/l.
Może być mętne z powodu resztek pofermentacyjnych. Może mieć lekki posmak drewna, jeżeli leżakowało w beczkach.
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna kwasowość ogólna: 5,0 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -
35. "Colli di Scandiano e di Canossa" Malbo Gentile frizzante
ZWIĘZŁY OPIS
Pęcherzyki powietrza: żywe, ulotne;
Barwa: rubinowa;
Bukiet: charakterystyczny, intensywny;
Smak: charakterystyczny, harmonijny, od wytrawnego do słodkiego;
Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 11,00 % obj.;
Minimalna rzeczywista objętościowa zawartość alkoholu: 7,00 % obj.;
Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 20,0 g/l.
Może być mętne z powodu resztek pofermentacyjnych. Może mieć lekki posmak drewna, jeżeli leżakowało w beczkach.
Wyżej wymienione cechy charakterystyczne podczas spożycia mają również zastosowanie do kategorii produktu "częściowo sfermentowany moszcz winogronowy", chociaż w przypadku tej kategorii smak jest ograniczony do "słodkiego", a rzeczywista zawartość alkoholu musi wynosić ponad 1 % obj. i mniej niż trzy piąte całkowitej objętościowej zawartości alkoholu.
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna kwasowość ogólna: 5,0 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -
36. "Colli di Scandiano e di Canossa" Malbo Gentile novello
ZWIĘZŁY OPIS
Barwa: czerwona;
Bukiet: winny, intensywny, owocowy;
Smak: bogaty, niemusujący, niekiedy żywy;
Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 11,00 % obj.;
Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 18,0 g/l.
Może być mętne z powodu resztek pofermentacyjnych.
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna kwasowość ogólna: 5,0 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -
37. "Colli di Scandiano e di Canossa" Malbo Gentile passito
ZWIĘZŁY OPIS
Barwa: od różowej do czerwonej;
Bukiet: intensywny i złożony;
Smak: słodki i zrównoważony;
Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 16,00 % obj.;
Minimalna rzeczywista objętościowa zawartość alkoholu: 10,00 % obj.;
Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 27,0 g/l.
Może być mętne z powodu resztek pofermentacyjnych. Może mieć lekki posmak drewna, jeżeli leżakowało w beczkach.
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna kwasowość ogólna: 4,5 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -
38. "Colli di Scandiano e di Canossa" Lambrusco
ZWIĘZŁY OPIS
Barwa: od różowej o różnej intensywności do czerwonej;
Bukiet: przyjemny, charakterystyczny, od kwiatowego do owocowego;
Smak: od wytrawnego do słodkiego, świeży, przyjemny, charakterystyczny;
Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 10,50 % obj.;
Minimalna rzeczywista objętościowa zawartość alkoholu: 5,50 % obj.;
Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 18,0 g/l.
Może być mętne z powodu resztek pofermentacyjnych. Może mieć lekki posmak drewna, jeżeli leżakowało w beczkach.
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna kwasowość ogólna: 5,5 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -
39. "Colli di Scandiano e di Canossa" Lambrusco frizzante
ZWIĘZŁY OPIS
Pęcherzyki powietrza: żywe, ulotne;
Barwa: od różowej o różnej intensywności do czerwonej;
Bukiet: przyjemny, charakterystyczny, od kwiatowego do owocowego;
Smak: od wytrawnego do słodkiego, świeży, przyjemny, charakterystyczny;
Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 10,50 % obj.;
Minimalna rzeczywista objętościowa zawartość alkoholu: 7,00 % obj.;
Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 18,0 g/l.
Może być mętne z powodu resztek pofermentacyjnych. Może mieć lekki posmak drewna, jeżeli leżakowało w beczkach.
Wyżej wymienione cechy charakterystyczne podczas spożycia mają również zastosowanie do kategorii produktu "częściowo sfermentowany moszcz winogronowy", chociaż w przypadku tej kategorii smak jest ograniczony do "słodkiego", a rzeczywista zawartość alkoholu musi wynosić ponad 1 % obj. i mniej niż trzy piąte całkowitej objętościowej zawartości alkoholu.
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna kwasowość ogólna: 5,5 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -
40. "Colli di Scandiano e di Canossa" Lambrusco spumante
ZWIĘZŁY OPIS
Pęcherzyki powietrza: delikatne, utrzymujące się;
Barwa: od różowej o różnej intensywności do czerwonej;
Bukiet: charakterystyczny, od kwiatowego do owocowego;
Smak: od "zéro dosage" do słodkiego, świeży, charakterystyczny;
Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 11,00 % obj.;
Minimalna rzeczywista objętościowa zawartość alkoholu: 5,50 % obj.;
Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 16,0 g/l.
Może mieć lekki posmak drewna, jeżeli leżakowało w beczkach.
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna kwasowość ogólna: 6,0 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -
41. "Colli di Scandiano e di Canossa" rosso
ZWIĘZŁY OPIS
Barwa: czerwona;
Bukiet: charakterystyczny, owocowy, kwiatowy;
Smak: wytrawny, przyjemny, intensywny;
Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 11,50 % obj.;
Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 20,0 g/l.
Może być mętne z powodu resztek pofermentacyjnych. Może mieć lekki posmak drewna, jeżeli leżakowało w beczkach.
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna kwasowość ogólna: 5,0 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -
42. "Colli di Scandiano e di Canossa" rosso frizzante
ZWIĘZŁY OPIS
Pęcherzyki powietrza: żywe, ulotne;
Barwa: czerwona;
Bukiet: charakterystyczny, owocowy, kwiatowy;
Smak: wytrawny, przyjemny, intensywny;
Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 11,50 % obj.;
Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 20,0 g/l.
Może być mętne z powodu resztek pofermentacyjnych. Może mieć lekki posmak drewna, jeżeli leżakowało w beczkach.
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna kwasowość ogólna: 5,0 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -
43. "Colli di Scandiano e di Canossa" rosso novello
ZWIĘZŁY OPIS
Barwa: czerwona;
Bukiet: winny, intensywny, owocowy;
Smak: bogaty, niemusujący, niekiedy żywy;
Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 11,00 % obj.;
Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 18,0 g/l.
Może być mętne z powodu resztek pofermentacyjnych.
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna kwasowość ogólna: 5,0 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -
5. Praktyki enologiczne
5.1. Szczególne praktyki enologiczne
-
5.2. Maksymalna wydajność:
1. "Colli di Scandiano e di Canossa" w wersjach: Sauvignon, Pinot, Pinot spumante, Chardonnay, Chardonnay spumante, Cabernet Sauvignon, bianco classico oraz rosso
15 000 kg winogron z hektara
2. "Colli di Scandiano e di Canossa" w wersjach: Malvasia, Malvasia spumante, Lambrusco Grasparossa, Lambrusco Montericco, Marzemino, Malbo Gentile, Lambrusco, Spergola, Spergola spumante, bianco oraz bianco spumante
16 000 kg winogron z hektara
3. "Colli di Scandiano e di Canossa" w wersjach: Sauvignon passito, Malvasia passito, Marzemino passito, Malbo Gentile passito oraz Spergola passito
10 000 kg winogron z hektara
6. Wyznaczony obszar geograficzny
Obszar produkcji winogron do produkcji moszczów i win nadających się do objęcia nazwą pochodzenia "Colli di Scandiano e di Canossa" znajduje się w regionie Emilia-Romania i obejmuje część prowincji Reggio Emilia. Obszar produkcji obejmuje terytoria administracyjne gmin Albinea, Quattro Castella, Bibbiano, Montecchio, S. Polo d'Enza, Canossa, Vezzano sul Crostolo, Viano, Scandiano, Castellarano i Casalgrande oraz część obszarów administracyjnych gmin Reggio Emilia, Casina, S. Ilario d'Enza, Cavriago - wszystkie w prowincji Reggio Emilia.
7. Odmiany winorośli
Ancellotta N. - Lancellotta
Cabernet Sauvignon R. - Cabernet
Chardonnay B
Croatina N. - Bonarda
Lambrusco Barghi N. - Lambrusco
Lambrusco Grasparossa N. - Groppello Grasparossa
Lambrusco Maestri N. - Groppello Maestri
Lambrusco Marani N. - Lambrusco
Lambrusco Montericco N. - Lambrusco
Lambrusco Salamino N. - Lambrusco
Malbo Gentile N.
Malvasia bianca di Candia B. - Malvoisier
Malvasia di Candia aromatica B. - Malvasia
Marzemino N. - Berzemino
Merlot N.
Perla dei vivi N.
Pinot bianco B. - Pinot
Pinot grigio - Pinot
Pinot nero N. - Pinot
Sangiovese N. - Sangioveto
Sauvignon B. - Sauvignon blanc
Sgavetta N.
Spergola B.
Termarina N.
Trebbiano Romagnolo B. - Trebbiano
8. Opis związku lub związków
8.1. A) Informacje na temat obszaru geograficznego
1) Czynniki naturalne istotne z punktu widzenia związku z obszarem
Obszar geograficzny objęty chronioną nazwą pochodzenia "Colli di Scandiano e di Canossa" znajduje się w środkowozachodniej części regionu Emilia-Romania, w prowincji Reggio Emilia, i obejmuje ograniczony pas ziemi rozciągający się na południe, złożony ze wzgórz i sąsiadującej równiny, o średniej wysokości 223 m n.p.m.
Wyznaczony obszar charakteryzuje się:
- równiną o zróżnicowanej rzeźbie terenu, która rozciąga się aż po wzgórza wyznaczające jej granice. Nierówności terenu wynikają ze starożytnych osadów aluwialnych o zróżnicowanej strukturze, pochodzących z plejstocenu. Te pokłady osadowe są pokryte bardzo głęboką, rozwiniętą i zdekarbonizowaną glebą o średnio drobnej lub drobnej strukturze, miejscami żwirową, charakteryzującą się dobrą lub umiarkowaną przepuszczalnością powietrza. Miejscami występują gleby aluwialne, które są bardziej jednolite, przy czym niektóre z nich są stosunkowo młode i wapienne;
- niskimi lub umiarkowanie stromymi wzgórzami biegnącymi głównie z północy na południe. Ich gleby tworzą niezwykle złożone mozaiki ze względu na bardzo duże zróżnicowanie lokalnych czynników orograficznych, procesów morfogenetycznych, skomplikowaną strukturę geologiczną oraz różnorodność litologiczną. Gleba powstała głównie ze skał pelitycznych lub ze skał warstwowych o wysokiej zawartości pelitu. Charakteryzuje się drobną lub średnio drobną strukturą, jest wapienna, o zróżnicowanej głębokości i lokalnie podatna na niestabilność hydrogeologiczną i żłobienie.
Większość winnic znajduje się na wysokości 50-500 m n.p.m., ale obszar objęty przedmiotową nazwą pochodzenia jest rozdrobniony w najwyższych partiach. Powyżej 600 m n.p.m. dominują strome lub bardzo strome zbocza, porośnięte głównie lasami. Podłoże tworzą tam warstwowe skały, a gleby - o przewadze piaskowców i pelitów - cechują się zmienną strukturą.
Wyznaczony obszar znajduje się pod wpływem klimatu subkontynentalnego o umiarkowanych temperaturach oraz charakteryzuje się opadami typu sublitoralnego apenińskiego, które są najobfitsze i powszechnie występujące jesienią, a najmniejsze latem. Obfitość opadów i liczba dni deszczowych rośną wraz z wysokością bezwzględną, przy czym wartości średnie to 769 mm opadów i 80 dni deszczowych. Na pogórzu kontynentalny charakter klimatu jest łagodzony przez bardziej obfite i powszechniejsze opady deszczu niż na równinie w głębi lądu, a także przez zwiększoną cyrkulację powietrza, szczególnie w miesiącach letnich. Klimat na wzgórzach jest bardziej zróżnicowany. W dolinach, które są dobrze nasłonecznione i chronione przed chłodniejszymi masami powietrza, panuje klimat łagodny i suchy, natomiast najbardziej odsłonięte zbocza charakteryzują się większą wietrznością i wyższymi opadami deszczu.
Obszar geograficzny dla typu "classico" odnosi się do węższego pasa terenu, który obejmuje również wzgórza i tereny podgórskie znajdujące się na wschodzie i charakteryzujące się nieco niższą średnią wysokością (192 m n.p.m.). Gleby tego obszaru wykorzystywane są głównie w rolnictwie, a jego klimat jest średnio cieplejszy i bardziej suchy.
8.2. A) Informacje na temat obszaru geograficznego
2) Czynniki ludzkie istotne z punktu widzenia związku z obszarem
Wzmianki na temat uprawy winorośli na wyznaczonym obszarze sięgają czasów rzymskich oraz średniowiecza, o czym świadczą długoterminowe umowy dzierżawy z IX i X w. n.e. oraz biografia Matyldy z Canossy. Odniesienia do rodzajów win produkowanych na tym obszarze można znaleźć w źródłach z XVI w. - w pamiętnikach Bianki Cappello, wielkiej księżnejToskanii, oraz w traktacie enologicznym Andrei Bacciego "De naturali vinorum historia". Na tym obszarze produkuje się różne rodzaje win: wina półmusujące, wina likierowe i wina z suszonych winogron - przeważnie białe. Na początku XIX w. włoski botanik i agronom Filippo Re zwrócił uwagę na znaczenie uprawy winorośli na wyznaczonym obszarze między Montecchio, Sampolo-Bianello, Reggio Emilia i Scandiano. Podkreślał on różnice jakościowe między poszczególnymi obszarami oraz znaczenie identyfikacji i rozmnażania winorośli, z których powstaje najlepsze wino na określonej glebie.
W XIX w. kilku autorów, w tym Giambattista Venturi i Giorgio Gallesio, zwróciło uwagę na znaczenie i doskonałą jakość win ze Scandiano produkowanych z odmian winorośli Spergola i innych odmian, takich jak Malvasia di Candia Aromatica. W 1874 r. na mocy dekretu królewskiego utworzono Società Enologica Scandianese (Towarzystwo Enologiczne Scandiano).
W 1894 r. Augusto Pizzi dokonał spisu i analizy winogron licznych odmian winorośli występujących na poszczególnych obszarach od równin przez wzgórza aż po tereny górskie.
W XX w., oprócz najbardziej cenionych win białych, nastąpił wzrost produkcji wina stołowego, tradycyjnie produkowanego z winogron Lambrusco, ze szczególnym uwzględnieniem "Lambrusco di Montericco" ze wzgórz Montericco. Powstawały również lżejsze wina z winogron Marzemino oraz inne produkty wytwarzane z licznych uprawianych odmian winorośli (Pietro Fornaciari, 1924). Duża część wzgórz (około 18 000 ha gospodarstw mieszanych) oraz przyległe równiny (przeznaczone głównie pod uprawę winorośli) jest wykorzystywana na winnice, w których uprawiane są liczne odmiany winorośli.
Rozwój enologii szedł w parze z rozwojem spółdzielczych winiarni, które udoskonaliły techniki produkcji wina i podniosły jakość produktów oraz przyczyniły się do ich wyspecjalizowania. W miarę rozwoju produkcji wina rozwijały się również winnice. Od 1960 r. powierzchnia winnic w uprawach mieszanych zaczęła się zmniejszać, ustępując miejsca winnicom wyspecjalizowanym w określonych rodzajach wina, co było warunkiem niezbędnym do rozwoju bardziej wyspecjalizowanej uprawy winorośli na tym obszarze.
Dobrowolne stowarzyszenie na rzecz ochrony typowego wina "Bianco di Scandiano" zostało utworzone w 1964 r., a ChNP "Bianco di Scandiano" dla win półmusujących lub win naturalnie musujących została zatwierdzona dekretem prezydenta Republiki z dnia 25 listopada 1976 r. Stowarzyszenie ochrony wina "Bianco di Scandiano" powstało w 1977 r. Nazwę zmieniono na "Colli di Scandiano e di Canossa" dekretem ministerialnym z dnia 20 września 1996 r. i objęto nią kilka rodzajów wina, zarówno białego, jak i czerwonego.
Jest rzeczą oczywistą, że czynnik ludzki ma zasadnicze znaczenie dla tej nazwy w odniesieniu do:
- tradycyjnie uprawianych odmian winorośli, głównie rodzimych dla lokalnego obszaru lub obszaru Emilia-Romania (Spergola, Lambrusco di Montericco, Malbo Gentile, Sgavetta, Malvasia di Candia Aromatica itp.), ale także odmian krajowych i międzynarodowych (Marzemino, Chardonnay itp.);
- tradycyjnych technik agronomicznych stosowanych na tym obszarze, mających na celu ograniczenie wydajności i osiągnięcie cech określonych w specyfikacji, przyczyniających się do maksymalizacji wpływu czynników naturalnych na winogrona;
- metod wyrobu wina, które z czasem rozwinęły się w tym regionie, stosowanych do produkcji win półmusujących i musujących oraz częściowo sfermentowanych moszczów, a także produkcji win niemusujących, win z suszonych winogron (passiti) i win młodych (novelli).
8.3. B) Szczegółowe informacje dotyczące jakości lub właściwości produktu, które można przypisać głównie lub wyłącznie środowisku geograficznemu
Nazwa pochodzenia "Colli di Scandiano e di Canossa" odnosi się do różnych rodzajów win białych, czerwonych i różowych, tradycyjnie półmusujących lub musujących, ale również win niemusujących, młodych i z suszonych winogron, o szczególnych właściwościach analitycznych i organoleptycznych.
Wina białe produkowane są głównie z rodzimych, lokalnych odmian, takich jak odmiana Spergola ("bianco", "bianco classico" i "Spergola") lub odmian regionalnych, takich jak Malvasia di Candia Aromatica, ale również z odmian międzynarodowych, tradycyjnie uprawianych lokalnie. Zazwyczaj są to wina półmusujące i musujące, charakteryzujące się słomkowożółtą barwą, świeżością i harmonijnością, charakterystycznym aromatem i smakiem. Jeśli są produkowane z bardziej aromatycznych odmian, ich bukiet jest intensywniejszy, a w przypadku win musujących nabierają one bogatszego smaku.
Wina czerwone i różowe obejmują następujące rodzaje:
- produkowane z lokalnych i tradycyjnych odmian winorośli Lambrusco (Lambrusco Montericco rosato, Lambrusco Montericco rosso, Lambrusco Grasparossa i Lambrusco): wino półmusujące, perfumowane, o zapachu od owocowego do kwiatowego, o wysokiej kwasowości;
- produkowane z innych odmian winorośli (w tym rodzimej odmiany Malbo Gentile), które bardziej nadają się do produkcji win niemusujących, ale również win półmusujących, o harmonijnym, miękkim i intensywnym owocowym smaku.
Ogólnie rzecz biorąc, naturalna kwasowość winogron sprawia, że wszystkie produkowane wina charakteryzują się przyjemną nutą i świeżością. Tradycyjna zawartość dwutlenku węgla w większości win produkowanych na tym obszarze przyczynia się do ich zrównoważonego smaku.
Wina z suszonych winogron (passito) są bardziej intensywne i aksamitne, białe, różowe lub czerwone, w zależności od wykorzystywanych winogron, a czasami aromatyczne, ale zawsze o wysokiej kwasowości.
Wina młode (novello), w przypadku których stosowana jest maceracja węglowa, mają winny i owocowy aromat charakterystyczny dla odmian winorośli, z których są wytwarzane, oraz intensywny smak.
Wina typu riserva charakteryzują się aromatami związanymi z rozwojem polifenoli i aromatów podczas dojrzewania i obowiązkowego leżakowania w beczkach.
Wina słodkie, tradycyjnie produkowane na tym obszarze, dobrze współgrają z pęcherzykami powietrza, kwasowością i zapachami związanymi z odmianami winorośli i środowiskiem naturalnym. Częściowo sfermentowane moszcze winogronowe są charakterystyczne i istotne dla rodzajów wymienionych w pkt 6. Charakteryzują się one niską zawartością alkoholu i mocnym bukietem.
8.4. C) Opis związku przyczynowego między aspektami, o których mowa w lit. A, oraz aspektami, o których mowa w lit. B
Wyznaczony obszar geograficzny, obejmujący równiny rozciągające się aż po wzgórza, a także tereny podgórskie Apeninów, wraz z powiązaną siecią dolin, cechuje się umiarkowaną wysokością nad poziomem morza, co gwarantuje odpowiedni poziom nasłonecznienia i ciepła, potrzebnego do pełnego dojrzewania winogron w winnicach. Obszar ten charakteryzuje się wysokim średnim wskaźnikiem Winklera - 1 938 stopniodni wzrostu - i pomimo nierównomiernego ukształtowania terenu spada poniżej 1 700 stopniodni wzrostu jedynie na niewielkim obszarze zachodnim wzdłuż doliny rzeki Enza.
Duża liczba stopdniodni wzrostu jest ważna dla odmian winorośli, które preferują nisko położone tereny, takich jak Malvasia di Candia Aromatica i późno dojrzewające odmiany Lambrusco, m.in. Lambrusco Grasparossa i Lambrusco di Montericco, dzięki czemu są one bogatsze w aromaty i polifenole. Warunki te są również idealne dla złożonych win niemusujących i win młodych (novello).
Jednocześnie rozkład opadów deszczu i ilość opadów deszczu, wynosząca 750-850 mm, zwiększająca się w kierunku południowym, nawet w okresie letnim, sprzyja dużej dostępności wody w glebie. Umożliwia to produkcję win o wysokiej kwasowości (w tym o dużej zawartości kwasu jabłkowego), która jest niezbędna do wyrobu typowych dla tego obszaru win półmusujących i musujących.
Najlepsze warunki klimatyczne dla win z tego regionu występują tam, gdzie tereny podgórskie otwierają się na równinę, oraz tam, gdzie na południowych stokach występuje większa ilość (i większy zasięg) wiatru i opadów deszczu oraz wyższe temperatury równiny. Do pozostałych czynników sprzyjających prawidłowemu dojrzewaniu winogron należą dostępność wody, której sprzyja również obecność rzek, strumieni lub źródeł i głębokiej gleby. Istotną rolę odgrywa także silny wiatr, który ogranicza tworzenie się mgieł i zaleganie wilgoci - zjawisk szczególnie niekorzystnych dla odmian podatnych na gnicie, takich jak Spergola i Sauvignon.
Na obszarach pagórkowatych najlepsze wyniki osiąga się przez wybór tradycyjnych odmian najlepiej przystosowanych do panujących tam warunków, dobór optymalnej ekspozycji stoków w zależności od uprawianych winogron i skoncentrowanie się na odmianach winorośli o mniej intensywnej barwie, lecz bogatszym profilu aromatycznym. Wina z suszonych winogron tradycyjnie produkuje się na cieplejszych, bardziej nasłonecznionych i wietrznych obszarach.
Lokalne żwirowe wychodnie, zwłaszcza na zachód od dna doliny rzeki Enza, w połączeniu z warunkami klimatycznymi - wysoką temperaturą i wiatrem - prowadzą do umiarkowanego deficytu wody, który sprawia, że produkt jest bogaty w dojrzałe, miększe i mniej gorzkie polifenole, tworząc idealne środowisko do dojrzewania odmiany Malvasia di Candia Aromatica, która od dawna jest uprawiana na tych obszarach.
Obszar niskich wzgórz na wschód od obszaru w Scandiano charakteryzuje się glebami o dobrej żyzności i własnych zapasach wody, a także ciepłym i wietrznym klimatem oraz umiarkowanymi, ale równomiernie rozłożonymi opadami deszczu. Odmiana Spergola tradycyjnie zajmuje znaczną część upraw na tym obszarze, w szczególności na stokach o ekspozycji wschodniej lub północnowschodniej, które lepiej nadają się do produkcji win musujących. Odmiana ta od dawna służy do produkcji wina białego Scandiano (Bianco di Scandiano), które przypadku wersji "classico" może być wytwarzane wyłącznie na ograniczonym podobszarze geograficznym tego obszaru.
Połączenie ubogich, drobnoziarnistych gleb na wyżej lub niżej położonych stokach o nasłonecznionej ekspozycji sprzyja produkcji złożonych win o wyższej zawartości alkoholu, a także produkcji win przeznaczonych do leżakowania.
Gwałtowne wahania temperatury między nocą a dniem w okresie dojrzewania winogron na całym wyznaczonym obszarze sprzyjają powstawaniu win aromatycznych o wysokiej zawartości polifenoli, ściśle powiązanych z właściwościami organoleptycznymi opisanymi w pkt 6.
Rozwój uprawy winorośli na tym obszarze, udokumentowany od czasów rzymskich przez średniowiecze po dzień dzisiejszy, powiązany z występowaniem konkretnych rodzimych odmian winorośli, wskazuje na ścisły związek między czynnikami środowiskowymi i ludzkimi a winami produkowanymi na tym terenie.
Dowody na rozprzestrzenianie się różnych rodzajów win, zwłaszcza win białych, na wyznaczonym obszarze sięgają 1580 r. W swoich pamiętnikach Bianca Cappello, wielka księżna Toskanii, wspomina o "dobrym winie ze Scandiano", natomiast w traktacie enologicznym z 1597 r. ("De naturali vinorum historia") Andrea Bacci opisuje produkcję win finezyjnych, aromatycznych i półmusujących ze złotymi pęcherzykami. Z kolei na początku XIX w. Filippo Re w swoich pracach odnosi się do win musujących i likierowych, zadając pytanie: "Powiedzcie mi, kto z was, przejeżdżając przez nasze wzgórza, nie skosztował wina, które przypomina mu teraz szlachetne wino z Cypru, musujące Szampany, delikatne Tintillo i tym podobne?". Filippo Re podkreślił znaczenie zbioru winogron po osiągnięciu pełnej dojrzałości, zwracając uwagę na przelewanie wina lub płynu z jednego naczynia do drugiego w celu zachowania aromatu i pęcherzyków powietrza, a także na praktykę podsuszania winogron na słońcu lub wietrze.
Na początku XIX w. odnotowano, że poszczególne rodzaje win produkowane w Scandiano, rozpatrywane jako całość, są być może głównym źródłem dochodów tej gminy i uchodzą powszechnie za najlepsze w regionie. W 1822 r. Giambattista Venturi wychwalał wina produkowane z winogron pozostawionych do wysuszenia na słońcu przez miesiąc, a następnie tłoczonych i gotowanych na szypułkach. Zauważył, że z 28 800 hl wyprodukowanego wina trzy czwarte wywieziono za cenę 12 lirów za "brentę" (jednostka miary odpowiadająca 72 litrom). W 1839 r. Giorgio Gallesio pisał, że delektuje się doskonałym białozłotym winem o różnej intensywności, wyjątkowym, wytrawnym i tak szlachetnym, jak wina hiszpańskie i deserowe. Wina te, mogące konkurować z najbardziej znanymi winami we Włoszech, były produkowane z odmian winorośli Spargolina, Occhio di Gatto, Malvasia, Cedra, Squarciafoglia lub Vernaccia - głównych odmian winorośli uprawianych na wzgórzach Casalgrande, Vinazzano i Borzano - i właśnie tym odmianom winorośli Scandiano zawdzięcza swoją popularność. Antoine Claude Pasquin, znany jako Valéry, bibliotekarz króla Francji, również dołączył do tych pochwał, wspominając o "vin blanc sucré de Scandiano" (słodkim białym winie ze Scandiano) w swoim przewodniku z 1842 r.
Towarzystwo Società Enologica Scandianese, ustanowione dekretem królewskim z dnia 4 lipca 1874 r., zajmowało się przygotowywaniem, sprzedażą i promocją wina, w tym na wystawach światowych w Filadelfii i Paryżu, podczas których wino zdobyło liczne nagrody. W 1921 r. Giuseppe Borini promował wino i zaproponował produkcję win luksusowych w Scandiano, które mogłyby konkurować z francuskimi winami musującymi. W XX w. rozpowszechniły się wina stołowe (głównie z winogron Lambrusco) obok win wysokiej jakości. W 1922 r. Adelio Franceschini i Vittorio Premuda opisali techniki wyrobu wina, zwracając szczególną uwagę również na znaczącą produkcję częściowo sfermentowanych lub rektyfikowanych moszczów winogronowych i podkreślając niebezpieczeństwo nieuczciwej konkurencji między sztucznie gazowanymi winami a naturalnymi winami musującymi.
Rozwojowi enologii w tym okresie towarzyszył rozwój spółdzielczych wytwórni wina, charakteryzujących się nowoczesnymi zakładami przetwórczymi. Wspomniane wytwórnie wina doskonaliły techniki wyrobu wina i jakość produktów oraz przyczyniały się do ich wyspecjalizowania, a także były odpowiedzialne za sprawdzanie, czy autentyczne wina produkowane i przekazywane sprzedawcom wina nie były przedmiotem "upraszczania i mieszania", pozbawiających je rozpoznawalności. Miały one również na celu optymalizację jakości produkcji w terenie poprzez zapewnienie odpowiedniej pomocy technicznej. Wraz z rozwojem produkcji wina rozwijała się również lokalna uprawa winorośli. Specjalizowanie się w określonych odmianach winorośli doprowadziło do większej specyfiki uprawy winorośli na tym obszarze.
ChNP "Bianco di Scandiano" ustanowiono 25 listopada 1976 r. Wino to, produkowane w wersji półmusującej lub naturalnie musującej, powstaje głównie z winogron Spergola lub Spergolina (w tym czasie omyłkowo nazywanych Sauvignon), a w mniejszym stopniu z odmian Malvasia di Candia i Trebbiano Romagnolo.
Nazwę zmieniono na "Colli di Scandiano e di Canossa" dekretem ministerialnym z dnia 20 września 1996 r., obejmując nią kilka rodzajów wina, zarówno białego, jak i czerwonego.
Określone w nim rodzaje win uwzględniają zarówno specyfikę środowiska geograficznego, jak i lokalne tradycje winiarskie. Podkreślają to zarówno produkty objęte nazwą pochodzenia (wraz z przyjętymi praktykami uprawy winorośli i praktykami enologicznymi), jak i wykorzystywane odmiany winorośli, z których wiele jest rodzimych dla danego obszaru lub regionu Emilia-Romania lub jest historycznie związanych z tym obszarem.
Czynnik ludzki jest zatem nieodłącznym elementem tej nazwy. Na przestrzeni lat obserwuje się pozytywną i godną pochwały tendencję do produkcji win o coraz większej wartości i jakości, o czym świadczy renoma nabyta przez wina objęte ChNP "Colli di Scandiano e di Canossa".
8.5. Częściowo sfermentowany moszcz winogronowy "Colli di Scandiano e di Canossa"
Moszcz z częściowo sfermentowanych winogron białych i czerwonych, pochodzących z upraw na wzgórzach i terenach podgórskich, odgrywa szczególną rolę w tradycyjnej produkcji win półmusujących i słodkich, charakterystycznych dla tego obszaru. Warunki środowiskowe mają niezaprzeczalny wpływ na intensywne aromaty, przypominające zapach świeżych winogron, oraz na świeżość wina.
Dzięki powstaniu spółdzielczych winiarni na początku XX w. częściowo fermentowane lub rektyfikowane moszcze winogronowe zyskały istotne znaczenie gospodarcze, które pozostaje niezmienne do dziś.
9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)
Link do specyfikacji produktu
http://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/22201
W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.
24.04.2025Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.
23.04.2025Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.
22.04.2025Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.
22.04.2025Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.
17.04.2025Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
11.04.2025Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2025.2422 |
Rodzaj: | Ogłoszenie |
Tytuł: | Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina na podstawie art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 |
Data aktu: | 16/04/2025 |
Data ogłoszenia: | 16/04/2025 |