INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA ZMIANY STANDARDOWEJ
"Vinos de Madrid"
PDO-ES-A1525-AM03
Data przekazania informacji: 25.10.2024 r.
OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY
1. Korekta pkt 1
Opis:
Aspekty, które nie powinny znaleźć się w pkt 1 (język, zakres, kraj), zostały usunięte (CHRONIONA NAZWA), a treść ograniczono do nazwy, która ma być chroniona.
Zmiana dotyczy pkt 1 specyfikacji produktu i nie ma wpływu na jednolity dokument.
Zgodnie z art. 24 ust. 3 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1143 z dnia 11 kwietnia 2024 r. w sprawie oznaczeń geograficznych zmiany nie uznaje się za zmianę na poziomie Unii, ponieważ nie dotyczy ona: zmiany chronionej nazwy pochodzenia; zmiany, skreślenia ani dodania kategorii produktów sektora wina; zaniku związku ani wprowadzenia dalszych ograniczeń dotyczących wprowadzania produktu do obrotu. Zmiana jest zatem zmianą standardową.
Uzasadnienie:
Zmianę specyfikacji produktu wykorzystano w celu poprawy brzmienia tego punktu.
2. Nowe brzmienie opisu win objętych ChNP
Opis:
W obecnym brzmieniu pkt 2 specyfikacji produktu nie wymieniono rodzajów wina, które są objęte ChNP zgodnie z kategoriami produktów sektora wina określonymi w części II załącznika VII do rozporządzenia (UE) nr 1308/2013
1. Wino
5. Gatunkowe wino musujące
Zmiana dotyczy pkt 2 specyfikacji produktu i nie ma wpływu na jednolity dokument.
Zgodnie z art. 24 ust. 3 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1143 z dnia 11 kwietnia 2024 r. w sprawie oznaczeń geograficznych zmiany nie uznaje się za zmianę na poziomie Unii, ponieważ nie dotyczy ona: zmiany chronionej nazwy pochodzenia, skreślenia ani dodania kategorii produktów sektora wina, lecz polega ona na wprowadzeniu nowego brzmienia. Zmiana jest zatem zmianą standardową.
Uzasadnienie:
Zgodnie z art. 94 ust. 1 lit. b) rozporządzenia 1308/2013 o jednolitej wspólnej organizacji rynku specyfikacja produktu musi zawierać kategorie produktów sektora wina.
3. Zmiana analitycznych cech charakterystycznych
Opis:
Pkt dotyczące wartości analitycznych dla każdego rodzaju wina zastąpiono tabelą mającą na celu lepszą wizualizację i zrozumienie. Tabela zawiera wartości określenia fakultatywnie "clarete" w taki sam sposób jak wina różowe. Zmieniono minimalną kwasowość całkowitą wyrażoną jako kwas winowy z 4,5 na 3,5. Wina musujące są prawidłowo wymieniane jako "gatunkowe wina musujące".
Zmiana dotyczy pkt 2 lit. a) specyfikacji produktu oraz pkt 4 jednolitego dokumentu.
Zgodnie z art. 24 ust. 3 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1143 z dnia 11 kwietnia 2024 r. w sprawie oznaczeń geograficznych zmiany nie uznaje się za zmianę na poziomie Unii, ponieważ nie dotyczy ona: zmiany chronionej nazwy pochodzenia; zmiany, skreślenia ani dodania kategorii produktów sektora wina; zaniku związku ani wprowadzenia dalszych ograniczeń dotyczących wprowadzania produktu do obrotu. Zmiana jest zatem zmianą standardową.
Uzasadnienie:
Biorąc pod uwagę, że wino nie jest napojem kwaśnym z natury i może mieć minimalną kwasowość całkowitą wynoszącą 3,5 grama/l, co nie oznacza nieprzyjemnego wrażenia smakowego, uznaje się, że należy obniżyć minimalne wartości kwasowości całkowitej (kwas winowy), tak aby można było wprowadzać do obrotu wina o idealnej harmonii i równowadze.
Poprawnie wymienia się "clarete" i wina musujące, tak aby wszystkie rodzaje win objęte ChNP zostały prawidłowo uwzględnione.
4. Zmiana opisu właściwości organoleptycznych
Opis:
Uwzględniono właściwości organoleptyczne win "clarete". Uwzględniono właściwości smakowe słodkich lub półsłodkich win czerwonych. Nazwę "wino musujące" zmieniono na "gatunkowe wino musujące", ponieważ jest to prawidłowa kategoria.
Zmiana dotyczy pkt 2 lit. b) specyfikacji produktu oraz pkt 4 jednolitego dokumentu.
Zgodnie z art. 24 ust. 3 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1143 z dnia 11 kwietnia 2024 r. w sprawie oznaczeń geograficznych zmiany nie uznaje się za zmianę na poziomie Unii, ponieważ nie dotyczy ona: zmiany chronionej nazwy pochodzenia; zmiany, skreślenia ani dodania kategorii produktów sektora wina; zaniku związku ani wprowadzenia dalszych ograniczeń dotyczących wprowadzania produktu do obrotu. Zmiana jest zatem zmianą standardową.
Uzasadnienie:
Celem zmian jest wyjaśnienie i doprecyzowanie opisu właściwości organoleptycznych każdego rodzaju wina na poszczególnych etapach oceny (właściwości wizualne, zapachowe i smakowe) oraz obiektywny opis, aby ułatwić jednostce certyfikującej stosowanie normy "UNE-EN ISO/IEC 17065: 2012 -. Ocena zgodności Wymagania dla jednostek certyfikujących wyroby, procesy i usługi w odniesieniu do działań mających na celu weryfikację zgodności z niniejszą sekcją specyfikacji produktu.
5. Zmiana szczególnych praktyk enologicznych
Opis:
Maksymalną wydajność ustala się na poziomie 74 litrów wina, a nie moszczu, ze 100 kg winogron.
Dodano wina "clarete", precyzując, że muszą być produkowane w co najmniej 25 % z czerwonych odmian winorośli.
Zmiana dotyczy pkt 3 specyfikacji produktu oraz pkt 5.1 jednolitego dokumentu.
Zgodnie z art. 24 ust. 3 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1143 z dnia 11 kwietnia 2024 r. w sprawie oznaczeń geograficznych zmiany nie uznaje się za zmianę na poziomie Unii, ponieważ nie dotyczy ona: zmiany chronionej nazwy pochodzenia; zmiany, skreślenia ani dodania kategorii produktów sektora wina; zaniku związku ani wprowadzenia dalszych ograniczeń dotyczących wprowadzania produktu do obrotu. Zmiana jest zatem zmianą standardową.
Uzasadnienie:
Określono produkcję nowego typu "clarete" i określono, że wydajność ekstrakcji odnosi się do uzyskanego wina, a nie do moszczu.
6. Zmiany maksymalnej wydajności produkcyjnej
Opis:
Dwa limity plonów w kg/ha według odmiany zastąpiono dwoma limitami wydajności według zabarwienia winogron.
Ponadto błąd w przekształceniu z kg/ha do hl/ha został skorygowany poprzez zastosowanie wydajności ekstrakcji wynoszącej 74 %, jak określono w pkt 3 specyfikacji.
Zmiana dotyczy pkt 5 specyfikacji produktu oraz pkt 5.2 jednolitego dokumentu.
Zgodnie z art. 24 ust. 3 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1143 z dnia 11 kwietnia 2024 r. w sprawie oznaczeń geograficznych zmiany nie uznaje się za zmianę na poziomie Unii, ponieważ nie dotyczy ona: zmiany chronionej nazwy pochodzenia; zmiany, skreślenia ani dodania kategorii produktów sektora wina; zaniku związku ani wprowadzenia dalszych ograniczeń dotyczących wprowadzania produktu do obrotu. Zmiana jest zatem zmianą standardową.
Uzasadnienie:
Maksymalną wydajność pogrupowano według odmian białych i czerwonych i zmianę tę wykorzystano do
skorygowania błędu.
7. Zmiany w odmianach
Opis:
Uwzględniono drugorzędną odmianę białą Garnacha Blanca. Uwzględniono drugorzędną odmianę czerwoną Listan Prieto.
Nazwa odmiany Macabeo jest synonimem nazw Viura i Negral de Garnacha Tintorera. Usunięto synonim Tempranillo lub Tinto Fino, Cencibel.
Zmiana dotyczy pkt 6 specyfikacji produktu oraz pkt 7 jednolitego dokumentu.
Zgodnie z art. 24 ust. 3 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1143 z dnia 11 kwietnia 2024 r. w sprawie oznaczeń geograficznych zmiany nie uznaje się za zmianę na poziomie Unii, ponieważ nie dotyczy ona: zmiany chronionej nazwy pochodzenia; zmiany, skreślenia ani dodania kategorii produktów sektora wina; zaniku związku ani wprowadzenia dalszych ograniczeń dotyczących wprowadzania produktu do obrotu. Zmiana jest zatem zmianą standardową.
Uzasadnienie:
Zgodnie z badaniem przeprowadzonym przez Instituto Madrileño de Investigación y Desarrollo Rural, Agrario y Alimentario (Instytut Badań i Rozwoju Obszarów Wiejskich, Rolnictwa i Żywności) (IMIDRA) odmiana Garnacha Blanca jest wczesna i dojrzewa w bardzo wysokim tempie, co sprawia, że monitorowanie dojrzewania i wybór czasu zbiorów mają kluczowe znaczenie. Pierwsze wyniki organoleptyczne są obiecujące, zwłaszcza jeśli chodzi o fazę zapachową.
We współpracy z różnymi organami technicznymi i naukowymi, takimi jak EEA (Argentyna), INTA (Argentyna), UNALM (Peru) i w większym stopniu z IMIDRA (Hiszpania), opracowano publikację naukową dotyczącą odmiany Listan Prieto, która koncentruje się na hiszpańskiej płaskowyżu (meseta), gdzie odmiana ta jest obecnie zlokalizowana w sposób wyizolowany: Madryt, Estremadura, Kastylia-Leon lub Kastylia-La Mancha.
Istnieje wiele powodów, dla których przywrócono jej wykorzystanie i uprawę. Często miesza się ją z odmianą Garnacha z bardzo starych winnic. Od setek lat odmiany tej tradycyjnie używano jako "Palomina" lub "Heben Negro", do czasu pojawienia się w Hiszpanii filoksery, co doprowadziło do jej wymarcia.
Wina produkowane z tej odmiany mają barwę od średniej do niskiej z fioletowymi odcieniami, które są akcentowane przy brzegach i charakteryzują się wysoką zawartością glicerydów ze dość gęstymi kroplami. Jeśli chodzi o aromat, wymaga długiego okresu natleniania, aby docenić wszystkie jego niuanse, ma średnią intensywność z delikatnymi aromatami roślin, przypraw, pastylek mentolowych, nektaru dzikich różowych kwiatów z gleb piaszczystych, skór i czerwonych owoców. Smak tych win jest elegancki, bardzo zrównoważony i o wysokiej kwasowości, co nadaje mu świeżość. Nuty mineralne, posmak o średniej trwałości, smak kompotu i lekko prażony, co zachęca do dalszej degustacji. Wraz z upływem czasu wino w kieliszku znacznie zmienia aromat, zmieniając się i nabierając nowych nut.
8. Zmiana dodatkowych warunków
Opis:
- usunięto ramy prawne specyfikacji produktu;
- określono, że produkcja, przechowywanie, dojrzewanie, butelkowanie i etykietowanie win objętych ChNP "Vinos de Madrid" muszą odbywać się w wytwórniach wina znajdujących się w gminach znajdujących się na chronionym obszarze produkcji;
- stwierdzono, że wytwórnie wina zarejestrowane w różnych rejestrach nie mogą produkować, przechowywać ani przetwarzać winogron, moszczu lub win uzyskanych z obszarów uprawy winorośli znajdujących się poza obszarem produkcji objętym ChNP;
- sprecyzowano, że butelkowanie będzie przeprowadzane do szklanych butelek o pojemności dozwolonej na mocy obowiązujących przepisów;
- jedynym dodatkowym wymogiem dla wytwórni wina zarejestrowanych w ramach ChNP jest obowiązek informowania o etykietach handlowych identyfikujących wina, które wprowadzają do obrotu, tak aby Rada Regulacyjna mogła je zarejestrować w rejestrze etykiet;
- określono, że należy podawać ChNP oraz że należy stosować ponumerowane plomby gwarancyjne, etykiety lub etykiety dodatkowe;
- określono oznaczenia fakultatywnie (tradycyjne określenia i oznaczenia dotyczące metody produkcji i zawartości cukru), które można umieszczać na etykietach win objętych ChNP "Vinos de Madrid";
- do specyfikacji ChNP "Vinos de Madrid" dodano określenia fakultatywnie "Vino de altitud o Vino de Altura" w odniesieniu do win produkowanych z winogron pochodzących z winnic położonych na wysokości co najmniej 800 m n.p.m., "Vino de Cepas Viejas" lub "Vino de Viñedos Viejo" w przypadku win produkowanych w 100 % z winogron z winorośli w wieku powyżej 35 lat, "Viñedos centenarios" w przypadku win produkowanych w 100 % z winogron pochodzących z winorośli w wieku powyżej 100 lat oraz "Vino de parcela" w przypadku win produkowanych w 100 % z winogron pochodzących z jednej działki;
- uwzględniono różne rodzaje mniejszych jednostek geograficznych oraz, w stosownych przypadkach, oznaczenie, które musi towarzyszyć każdej z nich.
Zmiana dotyczy pkt 8 specyfikacji produktu oraz pkt 9 jednolitego dokumentu.
Zgodnie z art. 24 ust. 3 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1143 z dnia 11 kwietnia 2024 r. w sprawie oznaczeń geograficznych zmiany nie uznaje się za zmianę na poziomie Unii, ponieważ nie dotyczy ona: zmiany chronionej nazwy pochodzenia; zmiany, skreślenia ani dodania kategorii produktów sektora wina; zaniku związku ani wprowadzenia dalszych ograniczeń dotyczących wprowadzania produktu do obrotu. Zmiana jest zatem zmianą standardową.
Uzasadnienie:
Służy ona aktualizacji odniesień do aktów prawnych.
Ze względu na samą definicję ChNP wszystkie etapy produkcji muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze, co ma na celu poprawę zrozumienia i jasności.
Zakaz współistnienia z produktami spoza wyznaczonego obszaru już istniał (art. 23 rozporządzenia w sprawie ChNP "Vinos de Madrid") i w związku z tym wykorzystano okazję w celu włączenia go do specyfikacji produktu.
Określono rodzaj opakowania i ograniczono go do szkła.
Zgodnie z prawodawstwem i orzecznictwem dotyczącym własności przemysłowej i znaków towarowych oraz z uwzględnieniem zasad jedności rynku etykiety powinny być rejestrowane przez Radę Regulacyjną.
W celu poprawy zrozumienia i jasności niektórych określeń obowiązkowych i innych określeń stosowanych fakultatywnie doprecyzowano dane szczegółowe, które muszą znaleźć się na etykiecie. Opracowano pewne terminy w celu promowania win pochodzących z winnic o szczególnych cechach, a także z szeregu mniejszych jednostek geograficznych.
9. Polepszenie sformułowań dotyczących kontroli
Opis:
Zaktualizowano dane właściwego organu kontrolnego oraz dane kontaktowe Rady Regulacyjnej ds. ChNP "Vinos de Madrid", odpowiedzialnej za weryfikację zgodności ze specyfikacją produktu.
Sprecyzowano szczegóły dotyczące zakresu i metodyki kontroli organu kontrolnego Rady Regulacyjnej zgodnie z normą międzynarodową UNE-EN ISO/IEC 17065:
2012.
Zmiana dotyczy pkt 9 specyfikacji produktu i nie ma wpływu na jednolity dokument.
Zgodnie z art. 24 ust. 3 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1143 z dnia 11 kwietnia 2024 r. w sprawie oznaczeń geograficznych zmiany nie uznaje się za zmianę na poziomie Unii, ponieważ nie dotyczy ona: zmiany chronionej nazwy pochodzenia; zmiany, skreślenia ani dodania kategorii produktów sektora wina; zaniku związku ani wprowadzenia dalszych ograniczeń dotyczących wprowadzania produktu do obrotu. Zmiana jest zatem zmianą standardową.
Uzasadnienie:
Zmianę specyfikacji produktu wykorzystano w celu aktualizacji danych kontaktowych i poprawy brzmienia tego punktu.
JEDNOLITY DOKUMENT
1. Nazwa lub nazwy
Vinos de Madrid
2. Rodzaj oznaczenia geograficznego
ChNP - chroniona nazwa pochodzenia
3. Kategorie produktów sektora wina
1. Wino
5. Gatunkowe wino musujące
3.1. Kod Nomenklatury scalonej
- 22 - NAPOJE BEZALKOHOLOWE, ALKOHOLOWE I OCET
2204 - Wino ze świeżych winogron, włącznie z winami wzmocnionymi; moszcz gronowy, inny niż ten objęty pozycją 20.09.
4. Opis wina lub win
1. Wina białe
ZWIĘZŁY OPIS
Wygląd: Barwa słomkowożółta, czasami z ostrym zielonym lub szarym odcieniem w przypadku młodego wina, nabierająca słonecznych żółtych lub złotych tonów w przypadku win "Crianza" lub "Reserva". Wina białe, które fermentują lub dojrzewają w beczkach z drewna dębowego, mają barwę słomkowożółtą, która z czasem na skutek dojrzewania nabiera złotych tonów. Aromat: Świeży i owocowy, z aromatem owoców czerwonych, zawierających pestki, aromatem owoców tropikalnych lub palonego cukru. Wina, które są poddawane sezonowaniu lub fermentacji lub leżakujące w dębowych beczkach nabierają aromatu korzennego, balsamicznego lub aromatu drewna w proporcji do ich wieku. Wina "Sobremadres" mogą mieć posmak drożdży. Smak: Smak świeży, lekko kwaśny i słodki w przypadku win półsłodkich i słodkich. Aksamitny, z gorzkim posmakiem. Lekki i średniotrwały.
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu: 10 % obj. w podobszarze Arganda.
Maksymalna zawartość dwutlenku siarki: 250, jeżeli >5 grs/l cukrów
Maksymalna lotność: 16,7 meq/l dla win w wieku powyżej jednego roku (nie ma zastosowania w przypadku sobremadre)
Minimalna ogólna kwasowość w przypadku "sobremadre": 5 g/l
* Niepodane wartości muszą zawierać się w granicach przewidzianych prawem, zgodnie z odpowiednimi przepisami UE.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista objętościowa zawartość alkoholu (w % objętości): 11
- Minimalna kwasowość ogólna: 3,5 gram na litr, wyrażona jako kwas winowy
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 13,3
- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): 180
2. Wina Rosados i Claretes.
ZWIĘZŁY OPIS
Wina różowe:
Wygląd: barwa różowa z odcieniami truskawki, maliny lub łososia, z możliwymi nutami pomarańczowymi w przypadku win różowych starszych niż dwa lata lub poddanych dojrzewaniu. Aromat: Świeży i owocowy, z aromatem owoców czerwonych i/lub kwiatowym i/lub roślinnym. W przypadku win starszych niż dwa lata aromaty te mogą łączyć się z aromatem korzennym proporcjonalnie do wieku. Smak: Smak świeży, lekko kwaśny i słodki w przypadku win półsłodkich i słodkich. Oleisty, z delikatnymi taninami, średniotrwały.
Wina Clarete:
Wygląd: barwa od barwy truskawki/maliny po wiśniowoczerwoną, a w winach starszych niż dwa lata zazwyczaj z odcieniami pomarańczowymi. Aromat: Aromaty owocowe i kwiatowe, które zmieniają się w aromaty korzenne w winach starszych niż dwa lata. Smak: Lekko kwaśny i taninowy, z pewną trwałością w ustach i ciepłym smaku. Słodki w przypadku win słodkich lub półsłodkich.
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu: 11 % obj. w podobszarze Arganda.
Maksymalna zawartość dwutlenku siarki: 250, jeżeli >5 g/l cukrów redukujących
Maksymalna lotność: 16,7 meq/l dla win w wieku powyżej jednego roku.
* Niepodane wartości muszą zawierać się w granicach przewidzianych prawem, zgodnie z odpowiednimi przepisami UE.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista objętościowa zawartość alkoholu (w % objętości): 11,5
- Minimalna kwasowość ogólna: 3,5 gram na litr, wyrażona jako kwas winowy
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 13,3
- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): 180
3. Wina czerwone
ZWIĘZŁY OPIS
Wygląd: Barwa czerwona, z tonami od fioletowych po wiśniowe w winach młodych, od rubinowych po ceglaste w winach dojrzałych. Aromat: Świeży, owocowy i/lub roślinny w winach młodych, które mogą mieć aromat drewna, a także w winach produkowanych i leżakujących w dębowych beczkach. Wina dojrzałe mogą nabrać aromatu suszonych owoców, przypraw, ziół, a także nut empireumatycznych i/lub mineralnych. Wina "Sobremadres" mogą mieć posmak drożdży. Smak: Taninowy, ciepły i długotrwały. Owocowy w winach młodych, z nutami dębowych beczek w przypadku win dojrzewających lub leżakujących w takich beczkach. "Sobremadres" charakteryzują się oleistością. Słodki w przypadku win słodkich lub półsłodkich.
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu: 11,5 % obj. w podobszarze Arganda.
Maksymalna zawartość dwutlenku siarki: 200, jeżeli >5 g/l cukrów redukujących
Maksymalna lotność: 16,7 meq/l dla win w wieku powyżej jednego roku (nie ma zastosowania w przypadku sobremadre)
Minimalna ogólna kwasowość w przypadku "sobremadre": 5 g/l
* Niepodane wartości muszą zawierać się w granicach przewidzianych prawem, zgodnie z odpowiednimi przepisami UE.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista objętościowa zawartość alkoholu (w % objętości): 12
- Minimalna kwasowość ogólna: 3,5 gram na litr, wyrażona jako kwas winowy
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 13,3
- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): 150
4. Gatunkowe wino musujące
ZWIĘZŁY OPIS
Wygląd: Barwa od jasnożółtej do lekko złocistej, w zależności od wieku. Delikatne i obfite bąbelki, uwalniające się z czasem. W przypadku różowych win musujących barwa różowa w odcieniu truskawki lub łososia. Aromat: Aromaty owocowe i mikrobiologiczne Smak: Świeży i ostry, nieco oleisty w przypadku win różowych oraz Słodki w przypadku win różowych, słodki w przypadku win o zawartości cukru powyżej 10 g.
* Niepodane wartości muszą zawierać się w granicach przewidzianych prawem, zgodnie z odpowiednimi przepisami UE.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista objętościowa zawartość alkoholu (w % objętości): 10
- Minimalna kwasowość ogólna: 5 gram na litr, wyrażona jako kwas winowy
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 10
- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): 160
5. Praktyki enologiczne
5.1. Podstawowe praktyki enologiczne
1.
Praktyka uprawy
Techniki zarządzania uprawami dla wszystkich rodzajów win:
Gęstość nasadzeń: Od 900 do 4 000 winorośli na hektar.
Uprawa i przycinanie: Przycinanie winorośli z nadaniem im kulistego kształtu lub uprawa w strukturze szpalerowej przy maksymalnej liczbie 16 produktywnych pąków na roślinę mateczną lub 36 000 na hektar.
2.
Szczególne praktyki enologiczne
Maksymalną wydajność ustala się na 74 litry wina na każde 100 kg winogron.
Zawartość cukru w winogronach nadających się do produkcji win o chronionej nazwie pochodzenia wynosi co najmniej 170 stopni w jednym litrze moszczu.
Wina białe i czerwone, które w wyniku szczególnej metody produkcji zawierają endogenny dwutlenek węgla, powstały na skutek fermentacji moszczu z "madres" (rozgniecionych, pozbawionych łodyg owoców), mogą być oznakowane jako "Sobremadres".
Wino musujące wytwarza się z białego i różowego wina. Do produkcji mogą być wykorzystywane wyłącznie dozwolone odmiany winogron. W produkcji wykorzystuje się tradycyjne metody.
Wina "clarete" muszą być produkowane w co najmniej 25 % z dopuszczonych czerwonych odmian winorośli.
3.
Ograniczenie mające zastosowanie do produkcji wina
Do ekstrakcji moszczu ze świeżych winogron, który jest przetwarzany po raz pierwszy lub w przypadku wina powstałego na skutek fermentacji wytłoków w produkcji czerwonego wina, w procesach uzyskiwania produktów objętych nazwą pochodzenia "Vinos de Madrid" systemy mechaniczne mogą być stosowane jedynie wtedy, gdy nie powodują uszkodzenia składników stałych masy grona. Zakazane jest stosowanie kruszarek z wirnikiem wysokoobrotowym.
Nie można stosować praktyk obejmujących ogrzewanie wstępne winogron lub ogrzewanie moszczu lub wina razem z wytłokami, celem wymuszenia ekstrakcji materiałów barwiących.
5.2. Maksymalna wydajność
1. Maksymalna dozwolona produkcja odmian białych
8 000 kilogramów winogron z hektara
2.
59,2 hektolitra z hektara
3. Maksymalna dozwolona produkcja odmian czerwonych
7 000 kilogramów winogron z hektara
4.
51,8 hektolitra z hektara
6. Wyznaczony obszar geograficzny
Obszar produkcji win objętych nazwą pochodzenia "Vinos de Madrid" obejmuje grunty położone w następujących gminach Wspólnoty Madrytu, które składają się na podobszary Arganda, Navalcarnero, San Martin de Valdeiglesias i El Molar:
- Podobszar Arganda: Ambite, Aranjuez, Arganda del Rey, Belmonte de Tajo, Brea del Tajo, Campo Real, Carabaña, Colmenar de Oreja, Chinchón, posiadłość "El Encín" (Alcalá de Henares), Estremera, Fuentidueña de Tajo, Getafe, Loeches, Mejorada del Campo, Morata de Tajuña, Nuevo Baztán, Olmeda de las Fuentes, Orusco, Perales de Tajuña, Pezuela de las Torres, Pozuelo del Rey, Tielmes, Titulcia, Torres de la Alameda, Valdaracete, Valdelaguna, Valdilecha, Villaconejos, Villamanrique de Tajo, Villar del Olmo i Villarejo de Salvanés.
- Podobszar Navalcarnero: El Alamo, Aldea del Fresno, Arroyomolinos, Batres, Brunete, Fuenlabrada, Griñón, Humanes de Madrid, Moraleja de Enmedio, Móstoles, Navalcarnero, Parla, Serranillos del Valle, Sevilla la Nueva, Valdemorillo, Villamanta, Villamantilla, Villanueva de la Cañada i Villaviciosa de Odón.
- Podobszar San Martin de Valdeiglesias: Cadalso de los Vidrios, Cenicientos, Colmenar del Arroyo, Chapinería, Navas del Rey, Pelayos de la Presa, Rozas de Puerto Real, San Martín de Valdeiglesias i Villa del Prado.
- Podobszar El Molar: Colmenar Viejo, El Molar, El Vellón, Patones de Arriba, Pedrezuela, San Agustín de Guadalix, Talamanca del Jarama, Torrelaguna, Torremocha del Jarama, Valdetrorres del Jarama i Venturada.
7. Odmiany winorośli
AIREN
ALBILLO REAL
CABERNET SAUVIGNON
GARNACHA BLANCA
GARNACHA TINTA
GARNACHA TINTORERA - NEGRAL
GRACIANO
LISTÁN PRIETO
MACABEO - VIURA
MALVAR
MERLOT
MOSCATEL DE GRANO MENUDO
PARELLADA
PETIT VERDOT
SAUVIGNON BLANC
SYRAH
TEMPRANILLO - TINTO FINO
TORRONTES
8. Opis związku lub związków
WINO I GATUNKOWE WINO MUSUJĄCE
Obszar objęty ChNP "Vinos de Madrid" wyznacza na północy i na zachodzie Hiszpanii Kordyliera Centralna, stanowiąca oś pionową, która oddziela Madryt od Kastylii i Leónu. Na wschodzie obszar ograniczony jest przez płaskowyż Alcarria, który ma określoną wysokość, jałową w przeważającej mierze glebę i ostry klimat, i tworzy naturalną granicę z płaskowyżem Kastylia-La Mancha. Na południu obszaru naturalną granicę wyznacza rzeka Tag. Obszar wyznaczony przecina sześć dróg wodnych, które wyznaczają obszary aklimatyzacji winorośli: podobszar San Martín de Valdeiglesias między Kordylierą Centralną a rzeką Alberche; podobszar Navalcarnero między rzekami Alberche i Guadarrama; podobszar El Molar między Kordylierą Centralną a rzeką Jarama i podobszar Arganda między rzekami Guadarrama i Tag.
W podobszarze Arganda przeważające gleby to margiel o wysokiej zawartości wapnia (pH zasadowe); w podobszarze Navalcarnero - gleby o podłożu krzemianowym z kwaśnym pH na równinach; w podobszarze San Martín de Valdeiglesias gleby na stokach i zboczach wzgórz są przeważnie pochodzenia granitowego i mają kwaśne pH; gleby w podobszarze El Molar ukształtowały się na podłożu utworzonym z bardzo zróżnicowanych materiałów geologicznych i stanowią kombinację rodzajów gleb, które występują w pozostałych trzech podobszarach.
Winorośl rośnie na wysokości 480-1 000 metrów. Warunki klimatyczne odpowiadają warunkom panującym w kontynentalnym klimacie śródziemnomorskim, gdzie średnie roczne opady wynoszą 658 mm, a temperatury wahają się od 40 °C do -17 °C. Liczba godzin nasłonecznienia waha się od 2 300 do 2 800 godzin.
Te warunki glebowe i klimatyczne miały wpływ na sposób, w jaki plantatorzy obchodzili się z winoroślą, którą tradycyjnie uprawiano w formie krzewów przyciętych w kształt kulisty, bez nawadniania, przy niskiej gęstości sadzenia i ograniczonej liczbie zabiegów ochrony roślin. Czynniki naturalne miały również decydujące znaczenie w odniesieniu do uprawianych rodzimej odmiany Malvar w Arganda, Navalcarnero i El Molar oraz tradycyjnej odmiany Albillo Real w San Martín de Valdeiglesias. Jeśli chodzi o odmiany uprawiane na potrzeby produkcji czerwonego wina, to odmiany Tinto Fino w podobszarze Arganda oraz Garnacha Tinta w Navalcarnero, San Martín de Valdeiglesias i El Molar uważa się za główne odmiany dla różnych podobszarów, z uwagi na fakt, że są one tam uprawiane od czasów starożytnych, a także ze względu na ich decydujący wpływ na zapach i smak produkowanych win.
Jeśli chodzi o odmiany lokalne, Malvar jest odmianą rodzimą w Arganda, Navalcarnero i El Molar a Albillo Real jest odmianą tradycyjnie uprawianą w San Martín de Valdeiglesias. Jeśli chodzi o odmiany uprawiane na potrzeby produkcji czerwonego wina, odmiana Tinto Fino jest odmianą rodzimą dla podobszaru Arganda a Garnacha Tinta dla podobszarów Navalcarnero, San Martín de Valdeiglesias i El Molar.
Szczególną tradycyjną metodę produkcji wina stosuje się w przypadku win "Sobremadres", które są butelkowane bez obciągania wina, po tym jak moszcz pozostawał w kontakcie z tym, co nazywa się "madres" (rozgniecione, pozbawione łodyg owoce).
Wina produkowane z odmian Albillo Real i Malvar są złożone pod względem aromatu z charakterystycznymi nutami białych owoców, jabłek i gruszek, a w smaku przypominają dojrzałe owoce. Wina czerwone i różowe wyprodukowane z odmian winorośli Garnacha i Tempranillo charakteryzują się aromatem i smakiem dojrzałych czerwonych owoców.
Wszystkie te czynniki klimatyczne, glebowe, roślinne i ludzkie sprawiają, że produkowane wino objęte tą nazwą pochodzenia posiada pewne cechy charakterystyczne: charakteryzuje je zazwyczaj niska wydajność (średnia produkcja z hektara wynosi około 3 000 kg winogron), wysoka średnia zawartość alkoholu (14° w przypadku win czerwonych i 12,5° w przypadku win białych), średnia niska kwasowość, intensywna barwa w przypadku win czerwonych, aromat dojrzałych lub bardzo dojrzałych owoców, w wielu przypadkach przypominający dżem, w winach białych zwykle z nutami gruszkowymi i jabłkowymi, a w winach różowych i czerwonych - nutami czerwonych i czarnych owoców. Mineralny bukiet z aromatami miejscowych roślin górskich i dojrzałych owoców zarówno w smaku, jak i zapachu.
Gatunkowe wina musujące są produkowane z białych i różowych win, wyłącznie z odmian Malvar, Albillo Real, Torrontés, Viura, Parellada, Garnacha Tinta i Tinto Fino; te same, charakterystyczne dla danego obszaru cechy (charakterystyczne czynniki glebowo-klimatyczne) oraz te same czynniki kulturowe i ludzkie (wielkość, gęstość obsady, stosowane odmiany, praktyki kulturowe, minimalna ogólna kwasowość 5 g/l) nadają winom szczególne cechy pod względem wyglądu, zapachu, w którym wyczuwa się drożdżowy osad winiarski, i smaku, który jest aksamitny i kremowy. Na skutek tradycyjnego procesu produkcji tych naturalnych win musujących, włącznie z etapem dojrzewania w butelkach i drugiej fermentacji, w winie pojawiają się drobne, długotrwałe bąbelki i nabiera ono owocowego, mikrobiologicznego aromatu i świeżego, ostrego smaku.
9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)
Ramy prawne:
określone w przepisach krajowych
Rodzaj wymogów dodatkowych:
przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania
Opis wymogu:
Przed wprowadzeniem do obrotu etykiety handlowe właściwe dla każdej zarejestrowanej wytwórni wina muszą zostać zgłoszone Radzie Regulacyjnej w odniesieniu do wymogów wymienionych w niniejszej specyfikacji w celu włączenia ich do rejestru etykiet.
Na etykietach musi znaleźć się następujące oznaczenie: "Vino de Madrid Denominación de Origen" i "Vinos de Madrid Denominación de Origen Protegida" lub "Vinos de Madrid DO" lub "Vinos de Madrid DOP" oprócz informacji ogólnie określonych w obowiązujących przepisach. Wina przeznaczone do spożycia muszą być opatrzone pieczęciami gwarancyjnymi, numerowanymi etykietami lub etykietami dodatkowymi wydawanymi przez Radę Regulacyjną, które muszą zostać umieszczone w samej wytwórni wina i zgodne z zasadami ustanowionymi przez ten organ, tak aby uniemożliwiś ich ponowne późniejsze wykorzystanie.
Stosowanie określeń odnoszących się do metody produkcji ("Barrica", "Criado en Barrica", "Envejecido en Barrica", "Fermentado en Barrica", "Roble", "Criado en Roble", "Envejecido en Roble", "Clarete", "Sobre Lías") lub do szczególnych warunków winnicy ("Vino de Altitud" lub "Vino de Altura", "Vino de Cepas Viejas" lub "Vino de Viñedos Viejos", "Viñedos Centenarios" i "Vino de Altura") podlega spełnianiu określonych warunków.
Uwzględniono różne rodzaje mniejszych jednostek geograficznych oraz, w stosownych przypadkach, oznaczenie, które musi towarzyszyć każdej z nich.
Ramy prawne:
określone w przepisach krajowych
Rodzaj wymogów dodatkowych:
butelkowanie na wyznaczonym obszarze geograficznym
Opis wymogu:
Wina objęte nazwą pochodzenia "Vinos de Madrid" mogą być pakowane i przesyłane jedynie przez rozlewnie, które są zarejestrowane i autoryzowane przez Radę Regulacyjną i które mają siedzibę w obszarze produkcji tych win, w celu zachowania specyficznych właściwości fizykochemicznych i/lub organoleptycznych produktu, a co za tym idzie, ochrony jakości i renomy nazwy pochodzenia, w oparciu o wiedzę fachową i tradycyjną wiedzę specjalistyczną (dokładną znajomość szczególnych cech pozyskaną w ciągu wielu lat) podmiotów z obszaru chronionego.
Celem jest zapewnienie pochodzenia i szczególnej jakości win, unikanie narażenia wina na oddziaływanie niewłaściwych warunków środowiska naturalnego, które mogą mieć wpływ na jego właściwości organoleptyczne (reakcja utleniania-redukcji, wahania temperatury itp.) i w związku z tym zmienić cechy charakterystyczne dla tej ChNP.
Wszystkie wina chronione wprowadzane do obrotu z przeznaczeniem do konsumpcji muszą zostać zabutelkowane przed ich wysłaniem. Wina objęte ChNP mogą być wprowadzane do obrotu i wysyłane przez wytwórnie w butelkach, które nie zmieniają ich jakości ani prestiżu. Z uwagi na fakt, że butelkowanie win jest jednym z momentów krytycznych dla zabezpieczenia cech charakterystycznych uzyskanych podczas procesu produkcji i, w stosownych przypadkach, procesu leżakowania, mogą go dokonywać jedynie właściciele wytwórni win w swoich rozlewaniach znajdujących się na chronionym wyznaczonym obszarze.
Link do specyfikacji produktu
W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.
24.04.2025Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.
23.04.2025Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.
22.04.2025Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.
22.04.2025Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.
17.04.2025Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
11.04.2025Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2025.2458 |
Rodzaj: | Ogłoszenie |
Tytuł: | Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 |
Data aktu: | 25/04/2025 |
Data ogłoszenia: | 25/04/2025 |