(Dz.U.UE C z dnia 31 stycznia 2025 r.)
W następstwie niniejszej publikacji organy państwa członkowskiego lub państwa trzeciego, lub osoba fizyczna lub prawna mająca uzasadniony interes oraz mająca siedzibę lub miejsce pobytu w państwie trzecim, mogą, zgodnie z art. 17 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1143 1 , wnieść sprzeciw do Komisji w terminie 3 miesięcy od daty niniejszej publikacji.
(Specyfikacja produktu zgodna z art. 7 rozporządzenia (UE) nr 1151/2012 znajduje się w unijnym rejestrze oznaczeń geograficznych).
JEDNOLITY DOKUMENT
"Aydin ęam Fistigi"
Nr UE: PDO-TR-02989 - 24.8.2023
ChOG () ChNP (X)
1. Nazwa lub nazwy (ChNP lub ChOG)
"Aydin ęam Fistigi"
2. Państwo członkowskie lub państwo trzecie
Turcja
3. Opis produktu rolnego lub środka spożywczego
3.1. Typ produktu (zgodnie z załącznikiem XI)
Klasa 1.6. Owoce, warzywa i zboża świeże lub przetworzone
3.2. Kod CN
08 - OWOCE I ORZECHY JADALNE; SKÓRKI OWOCÓW CYTRUSOWYCH LUB MELONÓW
3.3. Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1
"Aydin ęam Fistigi" jest owocem otrzymywanym z bielma nasion Pinus pinea Lin., drzewa uprawianego w prowincji Aydin, oddzielonych od szyszki po zbiorze i oczyszczonych z błony i łuski. Orzech ten ma podłużny kształt z jednym końcem spiczastym, a drugim zaokrąglonym oraz zawiera zarodek.
Jego barwa waha się od jasno do ciemnokremowej, z wyraźnie spiczastą lekko ciemnożółtą końcówką, jego kształt jest lekko zaokrąglony.
Niektóre właściwości sensoryczne, fizyczne i chemiczne "Aydin ęam Fistigi":
- Barwa: Od jasnokremowej do ciemnokremowej
- Kształt: Spiczasty
- Długość (mm) 12,4-14,2
- Szerokość (mm) 4,1-6,1
- Masa 100 sztuk (g): 13,3-21,2
- Zapach: Lekki zapach sosnowy
- Smak: Lekko oleisty
- Konsystencja: Chrupiąca
- Wydajność wewnętrzna (%): 21,3-28,6
- Wilgotność (%): 3,9-5,6
- Popiół (%): 3,7-6,5
- Składniki mineralne
- Fosfor (%): 1,9-3,4
- Potas (%): 2,1-2,8
- Magnez (%): 0,9-1,6
- Wapń (%): 0,18-0,46
- Sód (%): 0,01-0,03
- Cynk (ppm): 160-260
- Mangan (ppm): 120-296
- Żelazo (ppm): 137-276
- Miedź (ppm): 63-125
- Białko (%): 30,3-39,6
- Skład kwasów tłuszczowych (%)
- Kwas palmitynowy (C16:0): 6,2-6,5
- Kwas stearynowy (C18:0): 3,2-3,5
- Kwas oleinowy (C18:1): 34,6-38,0
- Kwas linolowy (C18:2): 47,2-51,0
- Kwas linolenowy (C18:3): 0,70-0,90
- Kwas eikozatrienowy (C20:3): 1,5-1,8
- Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem (%): 10,0-10,4
- Kwasy tłuszczowe nienasycone ogółem (%): 89,0-89,6
- Kwasy tłuszczowe jednonasycone ogółem (%): 35,4-37,2
- Kwasy tłuszczowe wielonasycone ogółem (%): 51,7-53,2
3.4. Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych) -
3.5. Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym
Wszystkie etapy związane z produkcją "Aydin ęam Fistigi" powinny odbywać się na określonym obszarze geograficznym. Etapy te obejmują głównie uprawę sadzonek, uprawianie, przycinanie, nawadnianie, nawożenie, zbiory, oddzielenie "Aydin ęam Fistigi" od szyszek i usuwanie łusek oraz kontrolę rolną.
3.6. Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa -
3.7. Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa
Oprócz obowiązkowych elementów określonych w przepisach dotyczących etykietowania i prezentacji środków spożywczych etykieta zawiera następujące informacje:
- nazwę oznaczenia "Aydin ęam Fistigi";
- nazwę handlową i adres lub skróconą nazwę i adres lub zarejestrowany znak towarowy producenta;
- logo ChNP Unii Europejskiej;
- następujące logo:
4. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego
"Aydin ęam Fistigi" produkuje się w granicach prowincji Aydin. Ze względu na swoje położenie geograficzne od czasów starożytnych prowincja ta była ważnym ośrodkiem osadniczym. Prowincja Aydin sąsiaduje z Izmir na północy, Manisa na północnym wschodzie, Denizli na wschodzie, Mugla na południu i Morzem Egejskim na zachodzie. Tworzą ją góry rozciągające się prostopadle do Morza Egejskiego oraz położone między górami równiny. Prowincja Aydin dzieli się na 17 regionów: Efeler, Bozdogan, Buharkent, ęine, Germencik, incirliova, Karacasu, Karpuzlu, Koęarli, Ko§k, Kuyucak, Ku§adasi, Nazilli, Soke, Sultanhisar, Didim i Yenipazar. Na terenie prowincji produkcja jest najbardziej intensywna w regionie Koęarli, gdzie uprawia się 10 tys. sosen.
5. Związek z obszarem geograficznym
Specyfika obszaru geograficznego
67 % prowincji Aydin składa się z gór, 15 % z płaskowyżu i 21 % z równin. Góry rozciągają się prostopadle do Morza Egejskiego. Dolina Buyuk Menderes to zagłębienie otwierające się w kierunku morza, podobnie jak inne równiny Morza Egejskiego. W związku z tym wiatry, które przynoszą ochłodzenie i powodują opady, szybko przedostają się do wnętrza lądu. Ze względu na północne wiatry dolina ta jest chłodniejsza niż w regionie Morza Śródziemnego.
Drzewa "Aydin ęam Fistigi" rozprzestrzeniają się w naturalny sposób w regionie, gdzie można znaleźć ich 500-letnie okazy. Drzewa "Aydin ęam Fistigi" rosną na płaskowyżach nawadnianych przez rzeki doliny Buyuk Menderes, w umiarkowanym klimacie, 70 km w głębi lądu i na wysokości do 860 m n.p.m. W okresie kwitnienia (kwiecień-czerwiec), który jest kluczowym okresem dla produkcji drzew "Aydin ęam Fistigi", występują tam optymalne warunki, takie jak średnia roczna temperatura (17,7 °C), ilość opadów (659,9 mm) i średni czas nasłonecznienia (6,5 godziny/dzień).
Najwięcej opadów deszczu odnotowano w grudniu i styczniu, a w lipcu i sierpniu opady są najniższe. W grudniu i styczniu nasłonecznienie jest najmniejsze, natomiast w lipcu i sierpniu region ten otrzymuje najwięcej światła słonecznego. Długoterminowy średni dzienny czas słoneczny wynosi 6,5 godziny. W okresie od maja do sierpnia siła wiatru jest największa (1,6-1,8 m/s). Wilgotność względna w prowincji Aydin wzrasta do 75 % zimą, ale latem spada do poniżej 50 %. Lipiec i sierpień to miesiące, w których wilgotność względna jest najniższa. Kierunek wiatru z gór na równiny zwiększa efekt zapylania.
Czynniki ludzkie
Produkcja "Aydin ęam Fistigi" ma w regionie wielowiekową tradycję. Producenci opracowali wiele tradycyjnych technik zarówno w produkcji sadzonek, jak i w zbiorach i produkcji "Aydin ęam Fistigi". Techniki te można opisać w następujący sposób:
- Na sosnach jednocześnie występują szyszki o trzech różnych stopniach dojrzałości. Dlatego też osoby zbierające muszą zebrać właściwe szyszki.
- Ponieważ szyszki są mocno przyczepione do gałęzi, odcinanie szyszek specjalnym ostrzem, nie uszkadzając szyszek, wymaga doświadczenia.
- Przycinanie jest kolejnym istotnym krokiem pozwalającym na zwiększenia wydajności i jakości produkcji "Aydin ęam Fistigi". Dzięki prawidłowemu przycinaniu wiatr i światło słoneczne mogą w wystarczającym stopniu dostać się do wewnętrznej części sosen, umożliwiając skuteczne zapylanie i wzrost owoców.
- Poprzez zamoczenie w wodzie "Aydin ęam Fistigi" można łatwo oddzielić od łuski bez ich uszkodzenia. Należy uważnie przestrzegać czasu trwania zamaczania, aby zapobiec nadmiernemu nawilżeniu łuski i znajdującego się wewnątrz ziarna.
- Suszenie ma zasadnicze znaczenie dla uniknięcia pojawienia się pleśni oraz w celu zwiększenia kruchości "Aydin ęam Fistigi".
Nowoczesne techniki produkcji zastępują niektóre etapy poprzez mechanizację, w szczególności oddzielenie szyszek i łusek oraz suszenie, co daje produkt podobny do produktu uzyskiwanego tradycyjnymi metodami.
Specyfika produktu
Barwa "Aydin ęam Fistigi" waha się od jasno do ciemnokremowej, z wyraźnie spiczastą ciemnożółtą końcówką, orzeszki mają lekko zaokrąglony kształt. W porównaniu z innymi orzeszkami piniowymi uprawianymi w Turcji "Aydin ęam Fistigi" charakteryzują się niską zawartością jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, ale wysoką zawartością wielonienasyconych, zwłaszcza kwasu oleinowego. Pod względem konsystencji są one również bardziej chrupiące niż inne orzeszki piniowe.
Związek przyczynowy
Klimat charakteryzujący się deszczową zimą oraz niższą wilgotnością względną i wysokimi temperaturami latem, nadaje "Aydin ęam Fistigi" ich szczególne właściwości. Dominujące wiatry tworzą stosunkowo chłodniejsze warunki dla rozwoju owoców. Jednym z najważniejszych warunków wpływających na plony "Aydin ęam Fistigi" jest zapylanie, a ułatwiają je wiejący ze wschodu Poyraz oraz wiejący z zachodu imbat, zwiekszając plony. Ponadto w górskich wsiach bryzy w okresie kwitnienia zwiększają zapylanie drzew orzechowych. W miesiącach letnich wysokie temperatury i niska wilgotność powodują otwarcie się szyszek "Aydin ęam Fistigi". Występowanie na różnych wysokościach, zbiory przez długi okres, różnice w wieku drzew i przycinanie, a także fakt, że klimat jest stosunkowo chłodniejszy niż klimat śródziemnomorski, powodują, że orzeszki "Aydin ęam Fistigi" charakteryzują się niską zawartością jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, mniej zaokrąglonym kształtem i bardziej chrupiącą konsystencją w porównaniu z innymi orzeszkami piniowymi uprawianymi w Turcji.
Przycinanie, zbiory i oddzielanie od szyszek i łusek oraz suszenie to pozostałe czynniki, które przyczyniają się do szczególnych właściwości "Aydin ęam Fistigi".
Odesłanie do publikacji specyfikacji
(art. 6 ust. 1 akapit drugi rozporządzenia)
Chronione Oznaczenie Geograficzne, Chroniona Nazwa Pochodzenia oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność tureckiego Urzędu Patentów i Znaków Towarowych nr 106 z dnia 2 sierpnia 2021 r., s. 33.
W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.
24.04.2025Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.
23.04.2025Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.
22.04.2025Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.
22.04.2025Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.
17.04.2025Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
11.04.2025Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2025.778 |
Rodzaj: | Ogłoszenie |
Tytuł: | Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych |
Data aktu: | 31/01/2025 |
Data ogłoszenia: | 31/01/2025 |