Rozporządzenie 2025/158 zmieniające załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości acetamiprydu w określonych produktach lub na ich powierzchni

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2025/158
z dnia 29 stycznia 2025 r.
zmieniające załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości acetamiprydu w określonych produktach lub na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG 1 , w szczególności jego art. 14 ust. 1 lit. a),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości ("NDP") substancji czynnej acetamipryd określono w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(2) Komisja zwróciła się do Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") o przedstawienie oświadczenia dotyczącego właściwości toksykologicznych i NDP acetamiprydu i jego metabolitów, zgodnie z art. 31 rozporządzenia (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady 2 .

(3) W swoim oświadczeniu 3  Urząd ustalił niższe dopuszczalne dzienne spożycie ("ADI") i niższą ostrą dawkę referencyjną ("ARfD") dla acetamiprydu oraz włączył metabolit IM-2-1 do definicji pozostałości na potrzeby oceny ryzyka związanego z acetamiprydem w uprawach owoców i roślin liściastych.

(4) Urząd stwierdził przekroczenie ARfD w przypadku NDP dla porzeczek, bananów, sałat, endywii o liściach szerokich, szpinaku i boćwiny. Urząd skonsultował się z państwami członkowskimi i zwrócił się do nich o zgłaszanie potencjalnych awaryjnych dobrych praktyk rolniczych, które dopuszczono w państwach członkowskich lub państwach trzecich i poddano już ocenie na poziomie państw członkowskich, i które pozwoliłyby uniknąć niedopuszczalnego ryzyka dla konsumentów. Nie zgłoszono awaryjnych dobrych praktyk rolniczych. NDP dla wspomnianych towarów w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 należy zatem obniżyć do odpowiedniej granicy oznaczalności.

(5) Urząd stwierdził ponadto przekroczenie ARfD w przypadku NDP dla owoców nieszpułki zwyczajnej, czereśni, brzoskwiń, winogron stołowych i winogron do produkcji wina, jeżyn, malin, borówek amerykańskich, żurawin, agrestu, bzu czarnego, oliwek stołowych, pomidorów, oberżyn, melonów, dyń olbrzymich, arbuzów, brokułów, kalafiorów, kapusty głowiastej, roszpunki warzywnej, rokietty siewnej, gorczycy sarepskiej, szparagów, wątroby bydła i innych podrobów jadalnych bydła. Urząd skonsultował się z państwami członkowskimi i zwrócił się do nich o zgłaszanie potencjalnych awaryjnych dobrych praktyk rolniczych, które dopuszczono w państwach członkowskich lub państwach trzecich i poddano już ocenie na poziomie państw członkowskich, i które pozwoliłyby uniknąć niedopuszczalnego ryzyka dla konsumentów. W odniesieniu do wspomnianych towarów zgłoszono awaryjne dobre praktyki rolnicze, które nie prowadzą do przekroczeń ARfD. NDP dla tych towarów w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 należy zatem obniżyć do wartości zaproponowanych przez Urząd.

(6) Urząd stwierdził również przekroczenie ARfD w przypadku NDP dla jabłek, gruszek, pigw, moreli, papryki rocznej, ogórków i cukinii. Urząd skonsultował się z państwami członkowskimi i zwrócił się do nich o zgłaszanie potencjalnych awaryjnych dobrych praktyk rolniczych, które dopuszczono w państwach członkowskich lub państwach trzecich i poddano już ocenie na poziomie państw członkowskich, i które pozwoliłyby uniknąć niedopuszczalnego ryzyka dla konsumentów. W odniesieniu do wspomnianych towarów zgłoszono awaryjne dobre praktyki rolnicze, które nie prowadzą do przekroczeń ARfD. Ponieważ jednak niektóre informacje nie były dostępne, stwierdzono, że osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę. W związku z tym, mimo że NDP dla wspomnianych towarów uznaje się za bezpieczne, zostaną one poddane przeglądowi. W ramach tego przeglądu uwzględnione zostaną informacje dostępne w ciągu dwóch lat od opublikowania niniejszego rozporządzenia. Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko, należy obniżyć NDP dla tych towarów w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 do wartości zaproponowanych przez Urząd.

(7) Za pośrednictwem Światowej Organizacji Handlu przeprowadzono konsultacje na temat nowych NDP z partnerami handlowymi Unii, a ich uwagi zostały uwzględnione.

(8) Należy zatem odpowiednio zmienić załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(9) Należy przewidzieć odpowiednio długi termin przed rozpoczęciem stosowania nowych NDP, aby umożliwić państwom członkowskim, państwom trzecim i podmiotom prowadzącym przedsiębiorstwa spożywcze dostosowanie się do wymogów wynikających ze zmiany NDP.

(10) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 19 sierpnia 2025 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 29 stycznia 2025 r.

ZAŁĄCZNIK

W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 kolumna dotycząca acetamiprydu otrzymuje brzmienie:

Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer kodu Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (a) Acetamipryd (R)
"0100000 OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH
0110000 Owoce cytrusowe 0,9
0110010 Grejpfruty
0110020 Pomarańcze
0110030 Cytryny
0110040 Limy/limonki
0110050 Mandarynki
0110990 Pozostałe (2)
0120000 Orzechy z drzew orzechowych 0,07
0120010 Migdały
0120020 Orzechy brazylijskie
0120030 Orzechy nerkowca
0120040 Kasztany jadalne
0120050 Orzechy kokosowe
0120060 Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej
0120070 Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej
0120080 Orzechy pekan
0120090 Orzeszki piniowe
0120100 Orzeszki pistacjowe
0120110 Orzechy włoskie
0120990 Pozostałe (2)
0130000 Owoce ziarnkowe
0130010 Jabłka 0,07(+)
0130020 Gruszki 0,07(+)
0130030 Pigwy 0,15(+)
0130040 Owoce nieszpułki zwyczajnej 0,3
0130050 Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego 0,8
0130990 Pozostałe (2) 0,8
0140000 Owoce pestkowe
0140010 Morele 0,08(+)
0140020 Czereśnie 0,8
0140030 Brzoskwinie 0,08
0140040 Śliwki 0,03
0140990 Pozostałe (2) 0,01 (*)
0150000 Owoce jagodowe i drobne owoce
0151000 a) winogrona 0,08
0151010 Winogrona stołowe
0151020 Winogrona do produkcji wina
0152000 b) truskawki 0,5
0153000 c) owoce leśne
0153010 Jeżyny 0,6
0153020 Jeżyny popielice 2
0153030 Maliny (czerwone i żółte) 0,6
0153990 Pozostałe (2) 2
0154000 d) pozostałe drobne owoce i jagody
0154010 Borówki amerykańskie 0,7
0154020 Żurawiny 0,7
0154030 Porzeczki (czarne, czerwone i białe) 0,01 (*)
0154040 Agrest (zielony, czerwony i żółty) 0,7
0154050 Róża dzika 2
0154060 Morwy (czarne i białe) 2
0154070 Głóg włoski 0,01 (*)
0154080 Bez czarny 0,5
0154990 Pozostałe (2) 0,01 (*)
0160000 Owoce różne z
0161000 a) jadalną skórką
0161010 Daktyle 0,01 (*)
0161020 Figi 0,03
0161030 Oliwki stołowe 0,9
0161040 Kumkwat 0,01 (*)
0161050 Karambola 0,01 (*)
0161060 Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia 0,01 (*)
0161070 Czapetka kuminowa 0,01 (*)
0161990 Pozostałe (2) 0,01 (*)
0162000 b) niejadalną skórką, małe 0,01 (*)
0162010 Kiwi (zielone, czerwone, żółte)
0162020 Liczi chińskie/Śliwka chińska
0162030 Marakuja/Męczennica jadalna
0162040 Owoc opuncji figowej/Figa indyjska
0162050 Caimito
0162060 Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej
0162990 Pozostałe (2)
0163000 c) niejadalną skórką, duże 0,01 (*)
0163010 Awokado
0163020 Banany
0163030 Mango
0163040 Papaja
0163050 Granaty/Jabłka granatu
0163060 Czerymoja
0163070 Gujawa/Gruszla
0163080 Ananasy
0163090 Owoce chlebowca
0163100 Owoce duriana właściwego
0163110 Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany
0163990 Pozostałe (2)
0200000 WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE
0210000 Warzywa korzeniowe i bulwiaste 0,01 (*)
0211000 a) ziemniaki
0212000 b) tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste
0212010 Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy
0212020 Kartofel słodki/Batat
0212030 Pochrzyn
0212040 Maranta trzcinowata
0212990 Pozostałe (2)
0213000 c) pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego
0213010 Buraki
0213020 Marchew
0213030 Seler zwyczajny
0213040 Chrzan pospolity
0213050 Słonecznik bulwiasty
0213060 Pasternak
0213070 Korzeń pietruszki zwyczajnej
0213080 Rzodkiew zwyczajna
0213090 Kozibród porolistny/Salsefia
0213100 Brukiew/Karpiel
0213110 Rzepa biała/Rzepa jadalna
0213990 Pozostałe (2)
0220000 Warzywa cebulowe
0220010 Czosnek 0,02
0220020 Cebula 0,02
0220030 Szalotka 0,01 (*)
0220040 Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka 0,01 (*)
0220990 Pozostałe (2) 0,01 (*)
0230000 Warzywa owocowe
0231000 a) Solanaceae i Malvaceae
0231010 Pomidory 0,06
0231020 Papryka roczna 0,09(+)
0231030 Oberżyny/Bakłażany 0,2
0231040 Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra 0,2
0231990 Pozostałe (2) 0,2
0232000 b) dyniowate z jadalną skórką
0232010 Ogórki 0,05(+)
0232020 Korniszony 0,6
0232030 Cukinie 0,05(+)
0232990 Pozostałe (2) 0,3
0233000 c) dyniowate z niejadalną skórką
0233010 Melony 0,08
0233020 Dynie olbrzymie 0,08
0233030 Arbuzy 0,08
0233990 Pozostałe (2) 0,2
0234000 d) kukurydza cukrowa 0,01 (*)
0239000 e) pozostałe warzywa owocowe 0,2
Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych
0240000 o młodych/drobnych liściach)
0241000 a) kapustne kwitnące
0241010 Brokuły 0,06
0241020 Kalafiory 0,06
0241990 Pozostałe (2) 0,4
0242000 b) kapustne głowiaste
0242010 Brukselka/Kapusta brukselska 0,05
0242020 Kapusta głowiasta 0,03
0242990 Pozostałe (2) 0,01 (*)
0243000 c) kapustne liściowe 0,01 (*)
0243010 Kapusta pekińska/Kapusta petsai
0243020 Jarmuż
0243990 Pozostałe (2)
0244000 d) kalarepa 0,01 (*)
0250000 Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne
0251000 a) sałaty i warzywa sałatowe
0251010 Roszpunka warzywna 1,5
0251020 Sałaty 0,01 (*)
0251030 Endywia o liściach szerokich 0,01 (*)
0251040 Rzeżucha i inne kiełki i pędy 3
0251050 Gorczycznik wiosenny 3
0251060 Rokietta siewna/rukola 1,5
0251070 Gorczyca sarepska 0,9
0251080 Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych) 3
0251990 Pozostałe (2) 0,01 (*)
0252000 b) szpinak i podobne liście
0252010 Szpinak 0,01 (*)
0252020 Portulaka pospolita 0,6
0252030 Boćwina 0,01 (*)
0252990 Pozostałe (2) 0,6
0253000 c) liście winorośli lub podobne gatunki 0,01 (*)
0254000 d) rukiew wodna 0,01 (*)
0255000 e) cykoria warzywna/cykoria liściasta/cykoria brukselska 0,01 (*)
0256000 f) zioła, kwiaty jadalne 3
0256010 Trybula
0256020 Szczypiorek
0256030 Liście selera
0256040 Pietruszka - nać
0256050 Szałwia lekarska
0256060 Rozmaryn lekarski
0256070 Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek
0256080 Bazylia pospolita i kwiaty jadalne
0256090 Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny
0256100 Estragon
0256990 Pozostałe (2)
0260000 Warzywa strączkowe
0260010 Fasola (w strąkach) 0,6
0260020 Fasola (bez strąków) 0,3
0260030 Groch (w strąkach) 0,6
0260040 Groch (bez strąków) 0,3
0260050 Soczewica 0,01 (*)
0260990 Pozostałe (2) 0,01 (*)
0270000 Warzywa łodygowe
0270010 Szparagi 0,01 (*)
0270020 Karczochy hiszpańskie 0,01 (*)
0270030 Seler 0,01 (*)
0270040 Fenkuł włoski/Koper włoski 0,01 (*)
0270050 Karczochy zwyczajne 0,7
0270060 Pory 0,01 (*)
0270070 Rabarbar 0,01 (*)
0270080 Pędy bambusa 0,01 (*)
0270090 Rdzenie palmowe 0,01 (*)
0270990 Pozostałe (2) 0,01 (*)
0280000 Grzyby, mchy i porosty 0,01 (*)
0280010 Grzyby uprawne
0280020 Grzyby dzikie
0280990 Mchy i porosty
0290000 Algi i organizmy prokariotyczne 0,01 (*)
0300000 JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH 0,15
0300010 Fasola
0300020 Soczewica
0300030 Groch
0300040 Łubin biały
0300990 Pozostałe (2)
0400000 NASIONA I OWOCE OLEISTE
0401000 Nasiona oleiste
0401010 Siemię lniane 0,01 (*)
0401020 Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe 0,01 (*)
0401030 Nasiona maku 0,01 (*)
0401040 Ziarna sezamu 0,01 (*)
0401050 Ziarna słonecznika 0,01 (*)
0401060 Ziarna rzepaku 0,4
0401070 Ziarna soi zwyczajnej 0,01 (*)
0401080 Nasiona gorczycy 0,01 (*)
0401090 Nasiona bawełny 0,7
0401100 Nasiona dyni 0,01 (*)
0401110 Nasiona krokoszu barwierskiego 0,01 (*)
0401120 Nasiona ogórecznika lekarskiego 0,01 (*)
0401130 Nasiona Inicznika siewnego 0,01 (*)
0401140 Nasiona konopi siewnych 0,01 (*)
0401150 Rącznik pospolity 0,01 (*)
0401990 Pozostałe (2) 0,01 (*)
0402000 Owoce oleiste
0402010 Oliwki do produkcji oliwy 3
0402020 Nasiona palm olejowych 0,01 (*)
0402030 Owoce palm olejowych 0,01 (*)
0402040 Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe 0,01 (*)
0402990 Pozostałe (2) 0,01 (*)
0500000 ZBOŻA
0500010 Jęczmień 0,05
0500020 Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome 0,01 (*)
0500030 Kukurydza 0,01 (*)
0500040 Proso zwyczajne 0,01 (*)
0500050 Owies zwyczajny 0,05
0500060 Ryż siewny 0,01 (*)
0500070 Żyto zwyczajne 0,01 (*)
0500080 Sorgo japońskie 0,01 (*)
0500090 Pszenica zwyczajna 0,1
0500990 Pozostałe (2) 0,01 (*)
0600000 HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY 0,05 (*)
0610000 Herbaty
0620000 Ziarna kawy
0630000 Napary ziołowe z
0631000 a) kwiatów
0631010 Rumian szlachetny/Rumianek rzymski
0631020 Ketmia szczawiowa
0631030 Róża
0631040 Jaśmin
0631050 Lipa
0631990 Pozostałe (2)
0632000 b) liści i ziół
0632010 Truskawka
0632020 Aspalat prosty
0632030 Ostrokrzew paragwajski
0632990 Pozostałe (2)
0633000 c) korzeni
0633010 Kozłek lekarski
0633020 Żeń-szeń
0633990 Pozostałe (2)
0639000 d) wszelkich pozostałych części rośliny
0640000 Ziarna kakaowe
0650000 Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański
0700000 CHMIEL 0,05 (*)
0800000 PRZYPRAWY
0810000 Przyprawy nasienne 0,05 (*)
0810010 Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż
0810020 Kminek czarny/Czarny kmin
0810030 Seler
0810040 Kolendra siewna
0810050 Kmin rzymski
0810060 Koper ogrodowy
0810070 Koper włoski/Fenkuł włoski
0810080 Kozieradka pospolita
0810090 Gałka muszkatołowa
0810990 Pozostałe (2)
0820000 Przyprawy owocowe
0820010 Ziele angielskie/pieprz angielski 0,05 (*)
0820020 Pieprz syczuański 0,05 (*)
0820030 Kminek zwyczajny 0,05 (*)
0820040 Kardamon malabarski 0,1
0820050 Jagody jałowca 0,05 (*)
0820060 Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego) 0,1
0820070 Wanilia 0,05 (*)
0820080 Tamarynd 0,05 (*)
0820990 Pozostałe (2) 0,05 (*)
0830000 Przyprawy korowe 0,05 (*)
0830010 Cynamon
0830990 Pozostałe (2)
0840000 Przyprawy korzeniowe lub kłączowe
0840010 Lukrecja 0,05 (*)
0840020 Imbir lekarski (10)
0840030 Kurkuma 0,05 (*)
0840040 Chrzan pospolity (11)
0840990 Pozostałe (2) 0,05 (*)
0850000 Przyprawy pączkowe 0,05 (*)
0850010 Goździki
0850020 Kapary
0850990 Pozostałe (2)
0860000 Przyprawy ze słupków kwiatowych 0,05 (*)
0860010 Szafran
0860990 Pozostałe (2)
0870000 Przyprawy z osnówki nasiona 0,05 (*)
0870010 Kwiat muszkatołowy
0870990 Pozostałe (2)
0900000 ROŚLINY CUKRODAJNE 0,01 (*)
0900010 Korzenie buraka cukrowego
0900020 Trzcina cukrowa
0900030 Cykoria podróżnik, korzenie
0900990 Pozostałe (2)
1000000 PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE
1010000 Towary z
1011000 a) świń
1011010 Mięśnie 0,5
1011020 Tłuszcz 0,3
1011030 Wątroba 1
1011040 Nerka 1
1011050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 1
1011990 Pozostałe (2) 0,02 (*)
1012000 b) bydła
1012010 Mięśnie 0,5
1012020 Tłuszcz 0,3
1012030 Wątroba 0,03
1012040 Nerka 1
1012050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,05
1012990 Pozostałe (2) 0,02 (*)
1013000 c) owiec
1013010 Mięśnie 0,5
1013020 Tłuszcz 0,3
1013030 Wątroba 1
1013040 Nerka 1
1013050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 1
1013990 Pozostałe (2) 0,02 (*)
1014000 d) kóz
1014010 Mięśnie 0,5
1014020 Tłuszcz 0,3
1014030 Wątroba 1
1014040 Nerka 1
1014050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 1
1014990 Pozostałe (2) 0,02 (*)
1015000 e) koniowatych
1015010 Mięśnie 0,5
1015020 Tłuszcz 0,3
1015030 Wątroba 1
1015040 Nerka 1
1015050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 1
1015990 Pozostałe (2) 0,02 (*)
1016000 f) drobiu
1016010 Mięśnie 0,02 (*)
1016020 Tłuszcz 0,02 (*)
1016030 Wątroba 0,1 (*)
1016040 Nerka 0,1 (*)
1016050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,02 (*)
1016990 Pozostałe (2) 0,02 (*)
1017000 g) pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych
1017010 Mięśnie 0,5
1017020 Tłuszcz 0,3
1017030 Wątroba 1
1017040 Nerka 1
1017050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 1
1017990 Pozostałe (2) 0,02 (*)
1020000 Mleko 0,2
1020010 Bydło
1020020 Owce
1020030 Kozy
1020040 Konie
1020990 Pozostałe (2)
1030000 Jaja ptasie 0,02 (*)
1030010 Kury
1030020 Kaczki
1030030 Gęsi
1030040 Przepiórki
1030990 Pozostałe (2)
1040000 Miód i pozostałe produkty pszczele (7) 0,05 (*)
1050000 Płazy i gady 0,02 (*)
1060000 Bezkręgowe zwierzęta lądowe 0,02 (*)
1070000 Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe 0,02 (*)
1100000 PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - RYBY, PRODUKTY RYBNE I POZOSTAŁE MORSKIE I SŁODKOWODNE PRODUKTY SPOŻYWCZE (8)
1200000 PRODUKTY LUB CZĘŚCI PRODUKTÓW UŻYWANE WYŁĄCZNIE DO PRODUKCJI PASZ (8)
1300000 PRZETWORZONE PRODUKTY SPOŻYWCZE (9)
(*) Wskazuje granicę oznaczalności.

(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.

(+) Kombinacja pestycyd-produkt, do której istnieje przypis. Wykaz przypisów znajduje się poniżej.

Acetamipryd (R)

(R) Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu: acetamipryd - kod 1000000 oprócz 1040000: suma acetamiprydu i N-desmetylo-acetamipridu (IM-2-1), wyrażona jako acetamipryd

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 19 lutego 2027 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.

0130010 Jabłka

0130020Gruszki

0130030 Pigwy

0140010 Morele

0231020 Papryka roczna

0232010 Ogórki

0232030 Cukinie"

1 Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2005/396/oj.
2 Rozporządzenie (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz.U. L 31 z 1.2.2002, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2002/178/oj).
3 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności, "Statement on the toxicological properties and maximum residue levels of acetamiprid and its metabolites" (Oświadczenie w sprawie właściwości toksykologicznych i najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości acetamiprydu i jego metabolitów), Dziennik EFSA 2024;22:e8759.

Zmiany w prawie

Lepsze prawo. W Sejmie odbyła się konferencja podsumowująca konsultacje społeczne projektów ustaw

W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.

Grażyna J. Leśniak 24.04.2025
Przedsiębiorcy zapłacą niższą składkę zdrowotną – Senat za ustawą

Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.

Grażyna J. Leśniak 23.04.2025
Rząd organizuje monitoring metanu

Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Rząd zaktualizował wykaz zakazanej kukurydzy

Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Od 18 kwietnia fotografowanie obiektów obronnych i krytycznych tylko za zezwoleniem

Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.

Robert Horbaczewski 17.04.2025
Prezydent podpisał ustawę o rynku pracy i służbach zatrudnienia

Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 11.04.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2025.158

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 2025/158 zmieniające załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości acetamiprydu w określonych produktach lub na ich powierzchni
Data aktu: 29/01/2025
Data ogłoszenia: 30/01/2025
Data wejścia w życie: 19/08/2025, 19/02/2025