Rozporządzenie 2025/195 zmieniające załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości fenbukonazolu i penkonazolu w określonych produktach lub na ich powierzchni

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2025/195
z dnia 3 lutego 2025 r.
zmieniające załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości fenbukonazolu i penkonazolu w określonych produktach lub na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG 1 , w szczególności jego art. 14 ust. 1 i art. 49 ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości ("NDP") substancji czynnych fenbukonazol i penkonazol określono w załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(2) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") przedłożył odpowiednio w latach 2017 i 2018 uzasadnione opinie 2 (3  dotyczące przeglądu NDP fenbukonazolu i penkonazolu zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005. Urząd stwierdził, że w przypadku niektórych produktów pewne informacje są niedostępne. Dostępne informacje były wystarczające, aby Urząd zaproponował NDP, które są bezpieczne dla konsumentów.

(3) W 2019 r. Komisja ustaliła nowe NDP fenbukonazolu i penkonazolu w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005, utrzymując je na dotychczasowym poziomie albo ustalając je na poziomie określonym przez Urząd. W załączniku II do tego rozporządzenia wskazano luki w danych oraz wyznaczono datę, do której wnioskodawca ma przedłożyć Urzędowi te brakujące informacje na poparcie proponowanych NDP.

(4) Ponieważ fenbukonazol nie jest już zatwierdzony w Unii, wnioskodawca przedłożył dodatkowe informacje z badań dotyczące luk w danych odnoszących się do metabolitów pochodnych triazolu (TDM) wskazanych przez Urząd 4 , które to informacje zostały również ocenione na wspólnym posiedzeniu ekspertów WHO/FAO dotyczącym pozostałości pestycydów ku poparciu obecnych kodeksowych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości ("CXL") 5 . Nie uzupełniono luki w danych w przypadku badań pierwotnie przedłożonych w celu ustanowienia obecnych tymczasowych NDP, wyższych niż CXL, w odniesieniu do niektórych upraw. Uzupełniono lukę w danych dotyczących TDM w odniesieniu do badań w przypadku grejpfrutów, pomarańczy, cytryn, lim/ limonek, owoców ziarnkowych, czereśni, brzoskwiń i borówek amerykańskich dzięki badaniom przedłożonym na poparcie CXL. Luka w danych dotyczących TDM w przypadku mandarynek została uzupełniona poprzez ekstrapolację z danych dotyczących pozostałości w odniesieniu do cytryn.

(5) Obecne NDP należy zatem obniżyć do poziomu CXL dla grejpfrutów, pomarańczy i brzoskwiń oraz utrzymać na poziomie aktualnych NDP (które już są na poziomie CXL) dla cytryn, lim/limonek, mandarynek, owoców ziarnkowych, czereśni i borówek amerykańskich.

(6) Luka w danych dotyczących występowania TDM nie została uzupełniona w odniesieniu do fenbukonazolu w przypadku orzechów z drzew orzechowych, winogron stołowych i winogron do produkcji wina, żurawin, bananów, papryki rocznej, ziaren słonecznika, orzeszków ziemnych/orzechów arachidowych, ziaren rzepaku, jęczmienia, żyta zwyczajnego i pszenicy zwyczajnej. NDP określone w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 w odniesieniu do tych produktów należy zatem obniżyć do granicy oznaczalności, z wyjątkiem orzechów z drzew orzechowych, których NDP już jest na granicy oznaczalności.

(7) Nie przedłożono danych dotyczących zarówno badań, jak i występowania TDM w przypadku fenbukonazolu w odniesieniu do moreli, śliwek i dyniowatych z jadalną i niejadalną skórką. NDP określone w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 w odniesieniu do tych produktów należy zatem obniżyć do granicy oznaczalności.

(8) W odniesieniu do fenbukonazolu, w przypadku produktów pochodzenia zwierzęcego, obliczone narażenie z dietą u zwierząt gospodarskich wykazało, że próg nie został przekroczony, biorąc pod uwagę pozostałości TDM w miazdze jabłkowej i suszonej pulpie z cytrusów. Urząd ocenił nowe dostarczone informacje i nie stwierdził żadnych obaw związanych ze spożyciem przez konsumentów. Należy zatem utrzymać NDP dla wątroby, nerki i podrobów jadalnych ze świń, z bydła, owiec, kóz, koniowatych i pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych. W odniesieniu do mleka, na podstawie oceny przeprowadzonej przez laboratorium referencyjne Unii Europejskiej, granicę oznaczalności wynoszącą 0,05 mg/kg określoną w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 należy obniżyć do 0,01 mg/kg.

(9) W przypadku penkonazolu przedłożono brakujące informacje dotyczące reprezentatywnego badania metabolizmu upraw podstawowych, dodatkowych badań pozostałości oraz stabilności istotnych metabolitów przy przechowywaniu w odniesieniu do jeżyn i malin. Uzupełniono te luki w danych, a nowe badania pozostałości wskazują na potrzebę ustalenia wyższego NDP. Urząd potwierdził 6 , że wyższy NDP jest bezpieczny dla konsumentów, a zatem należy podnieść obecny NDP.

(10) Uzupełniono również luki w danych dotyczących penkonazolu w odniesieniu do dyń olbrzymich i arbuzów, potwierdzając obecny NDP, który należy utrzymać.

(11) W odniesieniu do owoców ziarnkowych i śliwek przedłożono dane z badań nad penkonazolem, z których zasadniczo można było wyprowadzić wyższe NDP. Mimo że nie dostarczono brakujących danych dotyczących badań pozostałości analizujących jednocześnie definicje pozostałości do celów monitorowania i oceny ryzyka, Urząd był w stanie zastosować współczynnik przeliczeniowy, aby uwzględnić różnice w definicjach pozostałości. Ponieważ Urząd nie wskazał ryzyka dla konsumentów, NDP należy podnieść w oparciu o nowe dane.

(12) W przypadku penkonazolu przedłożono wystarczające dane z badań w odniesieniu do moreli, brzoskwiń, winogron stołowych i winogron do produkcji wina, z których można wyprowadzić niższe NDP, oraz w odniesieniu do czereśni, agrestu, pomidorów i oberżyn/bakłażanów - na poparcie obecnych NDP. Mimo że nie dostarczono brakujących danych dotyczących badań pozostałości analizujących jednocześnie definicje pozostałości do celów monitorowania i oceny ryzyka, Urząd był w stanie zastosować współczynnik przeliczeniowy, aby uwzględnić różnice w definicjach pozostałości. Ponieważ Urząd nie wskazał ryzyka dla konsumentów, NDP należy obniżyć do poziomów określonych przez Urząd w odniesieniu do moreli, brzoskwiń oraz winogron stołowych i winogron do produkcji wina, a istniejące NDP w odniesieniu do czereśni, agrestu, pomidorów i oberżyn/bakłażanów należy utrzymać.

(13) W odniesieniu do fenbukonazolu i penkonazolu wszystkie przypisy wymagające przedłożenia dodatkowych informacji należy skreślić z załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(14) Ponadto 6 lutego 2023 r. 7  Komisja Kodeksu Żywnościowego przyjęła nowy CXL fenbukonazolu w zielonej i czarnej herbacie (fermentowanej i suszonej).

(15) Zgodnie z art. 5 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady 8 , jeżeli istnieją normy międzynarodowe lub jeżeli spodziewane jest ich wprowadzenie, mają one zostać wzięte pod uwagę podczas opracowywania lub dostosowywania prawa żywnościowego, z wyjątkiem sytuacji, w których normy takie - lub ich część - nie stanowiłyby skutecznego lub odpowiedniego środka realizacji celów prawa żywnościowego, sytuacji, w których ich niestosowanie jest uzasadnione naukowo oraz gdyby miały one spowodować zmianę poziomu ochrony w stosunku do poziomu określonego jako właściwy w Unii. Ponadto - zgodnie z art. 13 lit. e) wspomnianego rozporządzenia - Unia ma wspierać spójność międzynarodowych norm technicznych i unijnego prawa żywnościowego, dbając jednocześnie o to, aby wysoki poziom ochrony przyjęty w Unii nie został obniżony.

(16) Urząd ocenił ryzyko, jakie ten CXL stwarza dla konsumentów, i opublikował sprawozdanie naukowe 9 . W przypadkach, w odniesieniu do których Urząd nie stwierdził ryzyka dla konsumentów w Unii i wobec których Unia nie zgłosiła w związku z tym zastrzeżenia 10  Komitetowi KKŻ ds. Pozostałości Pestycydów, CXL można uznać za bezpieczne. Dotyczy to CXL fenbukonazolu w zielonej i czarnej herbacie (fermentowanej i suszonej), dlatego należy go włączyć do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(17) Komisja skonsultowała się z laboratoriami referencyjnymi Unii Europejskiej w związku z potrzebą dostosowania niektórych granic oznaczalności. Laboratoria te stwierdziły, że w przypadku niektórych produktów rozwój techniczny umożliwia ustalenie niższych granic oznaczalności.

(18) Za pośrednictwem Światowej Organizacji Handlu przeprowadzono konsultacje na temat nowych NDP z partnerami handlowymi Unii, a ich uwagi zostały uwzględnione.

(19) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.

(20) Aby umożliwić normalne wprowadzanie do obrotu, przetwarzanie i konsumpcję produktów, niniejsze rozporządzenie nie powinno mieć zastosowania do produktów, które zostały wprowadzone do obrotu w Unii przed rozpoczęciem stosowania nowych NDP i w odniesieniu do których utrzymany jest wysoki poziom ochrony konsumentów.

(21) Należy przewidzieć odpowiednio długi termin przed rozpoczęciem stosowania zmienionych NDP, aby umożliwić państwom członkowskim, państwom trzecim i podmiotom prowadzącym przedsiębiorstwa spożywcze dostosowanie się do wymogów wynikających ze zmiany NDP.

(22) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Rozporządzenie (WE) nr 396/2005 w brzmieniu przed zmianami wprowadzonymi niniejszym rozporządzeniem stosuje się nadal w odniesieniu do produktów, które zostały wprowadzone do obrotu w Unii przed dniem 24 sierpnia 2025 r.

Artykuł  3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 24 sierpnia 2025 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 3 lutego 2025 r.

ZAŁĄCZNIK

W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 kolumny dotyczące fenbukonazolu i penkonazolu otrzymują brzmienie:

"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer kodu Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (a) Fenbukonazol (suma enencjomerów składowych) Penkonazol (suma izomerów składowych)

(F)

(1) (2) (3) (4)
0100000 OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH
0110000 Owoce cytrusowe 0,01 (*)
0110010 Grejpfruty 0,5
0110020 Pomarańcze 0,5
0110030 Cytryny 1
0110040 Limy/limonki 1
0110050 Mandarynki 0,5
0110990 Pozostałe (2) 0,5
0120000 Orzechy z drzew orzechowych 0,01 (*) 0,01 (*)
0120010 Migdały
0120020 Orzechy brazylijskie
0120030 Orzechy nerkowca
0120040 Kasztany jadalne
0120050 Orzechy kokosowe
0120060 Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej
0120070 Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej
0120080 Orzechy pekan
0120090 Orzeszki piniowe
0120100 Orzeszki pistacjowe
0120110 Orzechy włoskie
0120990 Pozostałe (2)
0130000 Owoce ziarnkowe 0,5 0,3
0130010 Jabłka 0,3
0130020 Gruszki 0,3
0130030 Pigwy 0,3
0130040 Owoce nieszpułki zwyczajnej 0,3
0130050 Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego 0,3
0130990 Pozostałe (2) 0,3
0140000 Owoce pestkowe
0140010 Morele 0,01 (*) 0,07
0140020 Czereśnie 1 0,15
0140030 Brzoskwinie 0,5 0,07
0140040 Śliwki 0,01 (*) 0,15
0140990 Pozostałe (2) 0,6 0,01 (*)
0150000 Owoce jagodowe i drobne owoce
0151000 a) winogrona 0,01 (*) 0,4
0151010 Winogrona stołowe
0151020 Winogrona do produkcji wina
0152000 b) truskawki 0,01 (*) 0,5
0153000 c) owoce leśne 0,01 (*)
0153010 Jeżyny 0,4
0153020 Jeżyny popielice 0,01 (*)
0153030 Maliny (czerwone i żółte) 0,4
0153990 Pozostałe (2) 0,01 (*)
0154000 d) pozostałe drobne owoce i jagody
0154010 Borówki amerykańskie 0,5 0,01 (*)
0154020 Żurawiny 0,01 (*) 0,01 (*)
0154030 Porzeczki (czarne, czerwone i białe) 0,01 (*) 2
0154040 Agrest (zielony, czerwony i żółty) 0,01 (*) 0,1
0154050 Róża dzika 0,01 (*) 0,01 (*)
0154060 Morwy (czarne i białe) 0,01 (*) 0,01 (*)
0154070 Głóg włoski 0,01 (*) 0,01 (*)
0154080 Bez czarny 0,01 (*) 0,01 (*)
0154990 Pozostałe (2) 0,01 (*) 0,01 (*)
0160000 Owoce różne z 0,01 (*) 0,01 (*)
0161000 a) jadalną skórką
0161010 Daktyle
0161020 Figi
0161030 Oliwki stołowe
0161040 Kumkwat
0161050 Karambola
0161060 Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia
0161070 Czapetka kuminowa
0161990 Pozostałe (2)
0162000 b) niejadalną skórką, małe
0162010 Kiwi (zielone, czerwone, żółte)
0162020 Liczi chińskie/Śliwka chińska
0162030 Marakuja/Męczennica jadalna
0162040 Owoc opuncji figowej/Figa indyjska
0162050 Caimito
0162060 Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej
0162990 Pozostałe (2)
0163000 c) niejadalną skórką, duże
0163010 Awokado
0163020 Banany
0163030 Mango
0163040 Papaja
0163050 Granaty/Jabłka granatu
0163060 Czerymoja
0163070 Gujawa/Gruszla
0163080 Ananasy
0163090 Owoce chlebowca
0163100 Owoce duriana właściwego
0163110 Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany
0163990 Pozostałe (2)
0200000 WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE
0210000 Warzywa korzeniowe i bulwiaste 0,01 (*) 0,01 (*)
0211000 a) ziemniaki
0212000 b) tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste
0212010 Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy
0212020 Kartofel słodki/Batat
0212030 Pochrzyn
0212040 Maranta trzcinowata
0212990 Pozostałe (2)
0213000 c) pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego
0213010 Buraki
0213020 Marchew
0213030 Seler zwyczajny
0213040 Chrzan pospolity
0213050 Słonecznik bulwiasty
0213060 Pasternak
0213070 Korzeń pietruszki zwyczajnej
0213080 Rzodkiew zwyczajna
0213090 Kozibród porolistny/Salsefia
0213100 Brukiew/Karpiel
0213110 Rzepa biała/Rzepa jadalna
0213990 Pozostałe (2)
0220000 Warzywa cebulowe 0,01 (*) 0,01 (*)
0220010 Czosnek
0220020 Cebula
0220030 Szalotka
0220040 Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka
0220990 Pozostałe (2)
0230000 Warzywa owocowe 0,01 (*)
0231000 a) Solanaceae i Malvaceae
0231010 Pomidory 0,1
0231020 Papryka roczna 0,2
0231030 Oberżyny/Bakłażany 0,1
0231040 Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra 0,01 (*)
0231990 Pozostałe (2) 0,01 (*)
0232000 b) dyniowate z jadalną skórką 0,06
0232010 Ogórki
0232020 Korniszony
0232030 Cukinie
0232990 Pozostałe (2)
0233000 c) dyniowate z niejadalną skórką 0,15
0233010 Melony
0233020 Dynie olbrzymie
0233030 Arbuzy
0233990 Pozostałe (2)
0234000 d) kukurydza cukrowa 0,01 (*)
0239000 e) pozostałe warzywa owocowe 0,01 (*)
Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz
0240000 kapustnych o młodych/drobnych liściach) 0,01 (*) 0,01 (*)
0241000 a) kapustne kwitnące
0241010 Brokuły
0241020 Kalafiory
0241990 Pozostałe (2)
0242000 b) kapustne głowiaste
0242010 Brukselka/Kapusta brukselska
0242020 Kapusta głowiasta
0242990 Pozostałe (2)
0243000 c) kapustne liściowe
0243010 Kapusta pekińska/Kapusta petsai
0243020 Jarmuż
0243990 Pozostałe (2)
0244000 d) kalarepa
0250000 Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne
0251000 a) sałaty i warzywa sałatowe 0,01 (*) 0,01 (*)
0251010 Roszpunka warzywna
0251020 Sałaty
0251030 Endywia o liściach szerokich
0251040 Rzeżucha i inne kiełki i pędy
0251050 Gorczycznik wiosenny
0251060 Rokietta siewna/rukola
0251070 Gorczyca sarepska
0251080 Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych)
0251990 Pozostałe (2)
0252000 b) szpinak i podobne liście 0,01 (*) 0,01 (*)
0252010 Szpinak
0252020 Portulaka pospolita
0252030 Boćwina
0252990 Pozostałe (2)
0253000 c) liście winorośli lub podobne gatunki 0,01 (*) 0,01 (*)
0254000 d) rukiew wodna 0,01 (*) 0,01 (*)
0255000 e) cykoria warzywna/cykoria liściasta/cykoria brukselska 0,01 (*) 0,01 (*)
0256000 f) zioła, kwiaty jadalne 0,02 (*) 0,02 (*)
0256010 Trybula
0256020 Szczypiorek
0256030 Liście selera
0256040 Pietruszka - nać
0256050 Szałwia lekarska
0256060 Rozmaryn lekarski
0256070 Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek
0256080 Bazylia pospolita i kwiaty jadalne
0256090 Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny
0256100 Estragon
0256990 Pozostałe (2)
0260000 Warzywa strączkowe 0,01 (*) 0,01 (*)
0260010 Fasola (w strąkach)
0260020 Fasola (bez strąków)
0260030 Groch (w strąkach)
0260040 Groch (bez strąków)
0260050 Soczewica
0260990 Pozostałe (2)
0270000 Warzywa łodygowe 0,01 (*)
0270010 Szparagi 0,01 (*)
0270020 Karczochy hiszpańskie 0,01 (*)
0270030 Seler 0,01 (*)
0270040 Fenkuł włoski/Koper włoski 0,01 (*)
0270050 Karczochy zwyczajne 0,06
0270060 Pory 0,01 (*)
0270070 Rabarbar 0,01 (*)
0270080 Pędy bambusa 0,01 (*)
0270090 Rdzenie palmowe 0,01 (*)
0270990 Pozostałe (2) 0,01 (*)
0280000 Grzyby, mchy i porosty 0,01 (*) 0,01 (*)
0280010 Grzyby uprawne
0280020 Grzyby dzikie
0280990 Mchy i porosty
0290000 Algi i organizmy prokariotyczne 0,01 (*)
0300000 JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH 0,01 (*) 0,01 (*)
0300010 Fasola
0300020 Soczewica
0300030 Groch
0300040 Łubin biały
0300990 Pozostałe (2)
0400000 NASIONA I OWOCE OLEISTE 0,01 (*) 0,01 (*)
0401000 Nasiona oleiste
0401010 Siemię lniane
0401020 Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe
0401030 Nasiona maku
0401040 Ziarna sezamu
0401050 Ziarna słonecznika
0401060 Ziarna rzepaku
0401070 Ziarna soi zwyczajnej
0401080 Nasiona gorczycy
0401090 Nasiona bawełny
0401100 Nasiona dyni
0401110 Nasiona krokoszu barwierskiego
0401120 Nasiona ogórecznika lekarskiego
0401130 Nasiona lnicznika siewnego
0401140 Nasiona konopi siewnych
0401150 Rącznik pospolity
0401990 Pozostałe (2)
0402000 Owoce oleiste
0402010 Oliwki do produkcji oliwy
0402020 Nasiona palm olejowych
0402030 Owoce palm olejowych
0402040 Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe
0402990 Pozostałe (2)
0500000 ZBOŻA 0,01 (*) 0,01 (*)
0500010 Jęczmień
0500020 Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome
0500030 Kukurydza
0500040 Proso zwyczajne
0500050 Owies zwyczajny
0500060 Ryż siewny
0500070 Żyto zwyczajne
0500080 Sorgo japońskie
0500090 Pszenica zwyczajna
0500990 Pozostałe (2)
HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN
0600000 STRĄKOWY 0,05 (*)
0610000 Herbaty 30
0620000 Ziarna kawy 0,05 (*)
0630000 Napary ziołowe z 0,05 (*)
0631000 a) kwiatów
0631010 Rumian szlachetny/Rumianek rzymski
0631020 Ketmia szczawiowa
0631030 Róża
0631040 Jaśmin
0631050 Lipa
0631990 Pozostałe (2)
0632000 b) liści i ziół
0632010 Truskawka
0632020 Aspalat prosty
0632030 Ostrokrzew paragwajski
0632990 Pozostałe (2)
0633000 c) korzeni
0633010 Kozłek lekarski
0633020 Żeń-szeń
0633990 Pozostałe (2)
0639000 d) wszelkich pozostałych części rośliny
0640000 Ziarna kakaowe 0,05 (*)
0650000 Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański 0,05 (*)
0700000 CHMIEL 0,05 (*) 0,05 (*)
0800000 PRZYPRAWY
0810000 Przyprawy nasienne 0,05 (*) 0,05 (*)
0810010 Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż
0810020 Kminek czarny/Czarny kmin
0810030 Seler
0810040 Kolendra siewna
0810050 Kmin rzymski
0810060 Koper ogrodowy
0810070 Koper włoski/Fenkuł włoski
0810080 Kozieradka pospolita
0810090 Gałka muszkatołowa
0810990 Pozostałe (2)
0820000 Przyprawy owocowe 0,05 (*) 0,05 (*)
0820010 Ziele angielskie/pieprz angielski
0820020 Pieprz syczuański
0820030 Kminek zwyczajny
0820040 Kardamon malabarski
0820050 Jagody jałowca
0820060 Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego)
0820070 Wanilia
0820080 Tamarynd
0820990 Pozostałe (2)
0830000 Przyprawy korowe 0,05 (*) 0,05 (*)
0830010 Cynamon
0830990 Pozostałe (2)
0840000 Przyprawy korzeniowe lub kłączowe
0840010 Lukrecja 0,05 (*) 0,05 (*)
0840020 Imbir lekarski (10)
0840030 Kurkuma 0,05 (*) 0,05 (*)
0840040 Chrzan pospolity (11)
0840990 Pozostałe (2) 0,05 (*) 0,05 (*)
0850000 Przyprawy pączkowe 0,05 (*) 0,05 (*)
0850010 Goździki
0850020 Kapary
0850990 Pozostałe (2)
0860000 Przyprawy ze słupków kwiatowych 0,05 (*) 0,05 (*)
0860010 Szafran
0860990 Pozostałe (2)
0870000 Przyprawy z osnówki nasiona 0,05 (*) 0,05 (*)
0870010 Kwiat muszkatołowy
0870990 Pozostałe (2)
0900000 ROŚLINY CUKRODAJNE 0,01 (*) 0,01 (*)
0900010 Korzenie buraka cukrowego
0900020 Trzcina cukrowa
0900030 Cykoria podróżnik, korzenie
0900990 Pozostałe (2)
1000000 PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE
1010000 Towary z
1011000 a) świń 0,05
1011010 Mięśnie 0,05 (*)
1011020 Tłuszcz 0,05 (*)
1011030 Wątroba 0,1
1011040 Nerka 0,1
1011050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,1
1011990 Pozostałe (2) 0,05 (*)
1012000 b) bydła 0,05
1012010 Mięśnie 0,05 (*)
1012020 Tłuszcz 0,05 (*)
1012030 Wątroba 0,1
1012040 Nerka 0,1
1012050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,1
1012990 Pozostałe (2) 0,05 (*)
1013000 c) owiec 0,05
1013010 Mięśnie 0,05 (*)
1013020 Tłuszcz 0,05 (*)
1013030 Wątroba 0,1
1013040 Nerka 0,1
1013050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,1
1013990 Pozostałe (2) 0,05 (*)
1014000 d) kóz 0,05
1014010 Mięśnie 0,05 (*)
1014020 Tłuszcz 0,05 (*)
1014030 Wątroba 0,1
1014040 Nerka 0,1
1014050

1014990

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

Pozostałe (2)

0,1

0,05 (*)

1015000 e) koniowatych 0,05
1015010 Mięśnie 0,05 (*)
1015020 Tłuszcz 0,05 (*)
1015030 Wątroba 0,1
1015040 Nerka 0,1
1015050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,1
1015990 Pozostałe (2) 0,05 (*)
1016000 f) drobiu 0,05 (*)
1016010 Mięśnie 0,05
1016020 Tłuszcz 0,01 (*)
1016030 Wątroba 0,05
1016040 Nerka 0,05
1016050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,05
1016990 Pozostałe (2) 0,01 (*)
g) pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach
1017000 fermowych 0,05
1017010 Mięśnie 0,05 (*)
1017020 Tłuszcz 0,05 (*)
1017030 Wątroba 0,1
1017040 Nerka 0,1
1017050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,1
1017990 Pozostałe (2) 0,05 (*)
1020000 Mleko 0,01 (*) 0,01 (*)
1020010 Bydło
1020020 Owce
1020030 Kozy
1020040 Konie
1020990 Pozostałe (2)
1030000 Jaja ptasie 0,05 (*) 0,05
1030010 Kury
1030020 Kaczki
1030030 Gęsi
1030040 Przepiórki
1030990 Pozostałe (2)
1040000 Miód i pozostałe produkty pszczele (7) 0,05 (*) 0,05 (*)
1050000 Płazy i gady 0,05 (*) 0,01 (*)
1060000 Bezkręgowe zwierzęta lądowe 0,05 (*) 0,01 (*)
1070000 Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe 0,05 (*) 0,05
1100000 PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - RYBY, PRODUKTY RYBNE I POZOSTAŁE MORSKIE I SŁODKOWODNE PRODUKTY SPOŻYWCZE (8)
1200000 PRODUKTY LUB CZĘŚCI PRODUKTÓW UŻYWANE WYŁĄCZNIE DO PRODUKCJI PASZ (8)
1300000 PRZETWORZONE PRODUKTY SPOŻYWCZE (9)
(*) Wskazuje granicę oznaczalności.

(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.

(+) Kombinacja pestycyd-produkt, do której istnieje przypis. Wykaz przypisów znajduje się poniżej.

Penkonazol (suma izomerów składowych) (F)

(F) Rozpuszczalny w tłuszczach."

1 Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2005/396/oj.
2 EFSA, 2017. "Reasoned opinion on the review of the existing maximum residue levels for penconazole according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005" (Uzasadniona opinia dotycząca przeglądu obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości penkonazolu zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005). Dziennik EFSA 2017; 15(6):4853, 56 s. https://doi. org/10.2903/j.efsa.2017.4853.
3 EFSA, 2018. "Reasoned opinion on the review of the existing maximum residue levels for fenbuconazole according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005" (Uzasadniona opinia dotycząca przeglądu obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości fenbukonazolu zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005). Dziennik EFSA 2018; 16(8):5399, 51 s. https:// doi.org/10.2903/j.efsa.2018.5399.
4 EFSA, 2023. "Evaluation of confirmatory data following the Article 12 MRL review for fenbuconazole" (Ocena danych potwierdzających w świetle przeglądu NDP zgodnie z art. 12 w odniesieniu do fenbukonazolu). Dziennik EFSA, 21(8), 1-44. https:// doi.org/10.2903/j.efsa.2023.8205.
5 FAO (Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa), 2016. "Submission and evaluation of pesticide residues data for the estimation of Maximum Residue Levels in food and feed. Pesticide Residues" ((Przedkładanie i ocena danych dotyczących pozostałości pestycydów na potrzeby szacowania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości w żywności i paszy. Pozostałości pestycydów). Wyd. 3. FAO Plant Production and Protection Paper 225 (Opracowanie FAO dotyczące produkcji i ochrony roślin nr 225), 298 s.
6 EFSA, 2023. "Reasoned opinion on the evaluation of confirmatory data following the Article 12 MRL review for penconazole" (Uzasadniona opinia dotycząca oceny danych potwierdzających w świetle przeglądu NDP penkonazolu zgodnie z art. 12). Dziennik EFSA 2023; 21(3):7889, 52 s., https://doi.org/10.2903/j.efsa.2023.7889.
7 Wspólny program FAO i WHO dotyczący norm żywnościowych, Komisja Kodeksu Żywnościowego. Sesja 45. Siedziba FAO, Rzym, Włochy. 21-25 listopada 2022 r., 12-13 grudnia 2022 r. i 19 grudnia 2022 r.-6 lutego 2023 r. fao.org/fao-who-codexalimentarius/ sh-proxy/en/?lnk=1&url=https%253A%252F%252Fworkspace.fao.org%252Fsites%252Fcodex%252FMeetings%252FCX-701-45% 252FFinal%2BReport%2BCAC45%252FCompiled%2BREP22_CAC.pdf.
8 Rozporządzenie (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz.U. L 31 z 1.2.2002, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2002/178/oj).
9 EFSA (Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności), 2022. Wsparcie naukowe przy przygotowaniu stanowiska UE na 53. sesji Komitetu KKŻ ds. Pozostałości Pestycydów. Dziennik EFSA 2022; 20(9):7521, 310 s. https://doi.org/10.2903/j.efsa.2022.7521.

Zmiany w prawie

Lepsze prawo. W Sejmie odbyła się konferencja podsumowująca konsultacje społeczne projektów ustaw

W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.

Grażyna J. Leśniak 24.04.2025
Przedsiębiorcy zapłacą niższą składkę zdrowotną – Senat za ustawą

Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.

Grażyna J. Leśniak 23.04.2025
Rząd organizuje monitoring metanu

Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Rząd zaktualizował wykaz zakazanej kukurydzy

Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Od 18 kwietnia fotografowanie obiektów obronnych i krytycznych tylko za zezwoleniem

Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.

Robert Horbaczewski 17.04.2025
Prezydent podpisał ustawę o rynku pracy i służbach zatrudnienia

Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 11.04.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2025.195

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 2025/195 zmieniające załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości fenbukonazolu i penkonazolu w określonych produktach lub na ich powierzchni
Data aktu: 03/02/2025
Data ogłoszenia: 04/02/2025
Data wejścia w życie: 24/08/2025, 24/02/2025