Rozporządzenie delegowane 2025/405 zmieniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2018/848 w odniesieniu do praktyk enologicznych

ROZPORZĄDZENIE DELEGOWANE KOMISJI (UE) 2025/405
z dnia 13 grudnia 2024 r.
zmieniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2018/848 w odniesieniu do praktyk enologicznych

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2018/848 z dnia 30 maja 2018 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych i uchylające rozporządzenie Rady (WE) nr 834/2007 1 , w szczególności jego art. 18 ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2021/2117 2  zmieniono rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 3 . Wskutek tej zmiany do produktów sektora wina wymienionych w części XII załącznika I do rozporządzenia (UE) nr 1308/2013 dodano wino odalkoholizowane, a do praktyk enologicznych określonych w części I załącznika VIII do tego rozporządzenia dodano nową sekcję E dotyczącą procesów dealkoholizacji.

(2) Ponieważ wino odalkoholizowane zostało jednym z produktów sektora wina, do produkcji ekologicznego wina odalkoholizowanego powinny mieć zastosowanie szczegółowe przepisy dotyczące produkcji w sektorze wina określone w części VI załącznika II do rozporządzenia (UE) 2018/848.

(3) Zgodnie z rozporządzeniem (UE) 2018/848 wino odalkoholizowane nie może być produkowane metodami ekologicznymi. Na podstawie części VI załącznika II do rozporządzenia (UE) 2018/848 żaden z procesów dealkoholizacji wymienionych w odniesieniu do sektora wina w części I sekcja E załącznika VIII do rozporządzenia (UE) nr 1308/2013 nie jest dozwolony w przypadku produkcji ekologicznej. Część VI pkt 3.4 załącznika II do rozporządzenia (UE) 2018/848 stanowi, że wszelkie zmiany dotyczące praktyk, procesów i zabiegów enologicznych przewidzianych w rozporządzeniu (UE) nr 1308/2013 mogą być stosowane w ekologicznej produkcji wina wyłącznie po tym, gdy środki te zostały zawarte w części VI załącznika II do rozporządzenia (UE) 2018/848 jako dopuszczone oraz, w razie konieczności, po przeprowadzeniu oceny zgodnie z art. 24 rozporządzenia (UE) 2018/848.

(4) Zgodnie z procedurą przewidzianą w art. 24 ust. 7 rozporządzenia (UE) 2018/848 jedno państwo członkowskie przedłożyło pozostałym państwom członkowskim i Komisji dokumentację dotyczącą stosowania destylacji próżniowej do produkcji win ekologicznych odalkoholizowanych w celu uzyskania na nią zezwolenia i włączenia jej do części VI pkt 3.3 załącznika II do rozporządzenia (UE) 2018/848. Dokumentację oceniła Grupa Ekspertów ds. Doradztwa Technicznego w zakresie Produkcji Ekologicznej (EGTOP) 4  oraz Komisja.

(5) EGTOP zaleciła zmianę części VI pkt 3.3 załącznika II do rozporządzenia (UE) 2018/848, polegającą na włączeniu do dozwolonych praktyk technik odparowywania w warunkach próżniowych, wyłącznie w przypadku produkcji wina ekologicznego całkowicie odalkoholizowanego, pod warunkiem przestrzegania ograniczeń dotyczących temperatury (75 °C) i porów filtracyjnych (nie mniejszych niż 0,2 mikrometra).

(6) Te techniki odparowywania w warunkach próżniowych odpowiadają procesom dealkoholizacji "częściowe odparowywanie w warunkach próżniowych" i "destylacja" - stosowanym indywidualnie albo w połączeniu z innymi procesami - o których mowa w części I sekcja E lit. a) i c) załącznika VIII do rozporządzenia (UE) nr 1308/2013.

(7) Na tej podstawie w części VI pkt 3.3 załącznika II do rozporządzenia (UE) 2018/848 należy dodać stosowanie częściowego odparowywania w warunkach próżniowych i destylacji, aby zezwolić na stosowanie tych metod w produkcji wina ekologicznego odalkoholizowanego, pod warunkiem że produkowane wino ma objętościową zawartość alkoholu nieprzekraczającą 0,5 % obj., zastosowana temperatura nie przekracza 75 °C, średnica porów do filtracji jest nie mniejsza niż 0,2 mikrometra, a destylacja jest stosowana w warunkach próżniowych.

(8) Część VI załącznika II do rozporządzenia (UE) 2018/848 zawiera odesłania do rozporządzeń Komisji (WE) nr 606/2009 5  i (WE) nr 607/2009 6 . Rozporządzenia te zostały uchylone odpowiednio rozporządzeniami delegowanymi Komisji (UE) 2019/934 7  i (UE) 2019/33 8 . W celu zapewnienia jasności należy zaktualizować odesłania prawne do tych aktów.

(9) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (UE) 2018/848,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załączniku II do rozporządzenia (UE) 2018/848 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 13 grudnia 2024 r..

ZAŁĄCZNIK

W części VI załącznika II do rozporządzenia (UE) 2018/848 wprowadza się następujące zmiany:
1)
sekcja 1.2 otrzymuje brzmienie:

"1.2. O ile przepisy niniejszej części wyraźnie nie stanowią inaczej, zastosowanie mają rozporządzenia delegowane Komisji (UE) 2019/934* i (UE) 2019/33**.

* Rozporządzenie delegowane Komisji (UE) 2019/934 z dnia 12 marca 2019 r. uzupełniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 w odniesieniu do obszarów uprawy winorośli, w przypadku których zawartość alkoholu może być zwiększona, dozwolonych praktyk enologicznych i ograniczeń mających zastosowanie do produkcji i konserwowania produktów sektora win, minimalnej zawartości alkoholu w odniesieniu do produktów ubocznych oraz ich usuwania, a także publikacji dokumentów OIV (Dz.U. L 149 z 7.6.2019, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2019/934/oj).

** Rozporządzenie delegowane Komisji (UE) 2019/33 z dnia 17 października 2018 r. uzupełniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 w odniesieniu do wniosków o objęcie ochroną nazw pochodzenia, oznaczeń geograficznych i określeń tradycyjnych w sektorze wina, procedury zgłaszania sprzeciwu, ograniczeń stosowania, zmian w specyfikacji produktu, unieważnienia ochrony oraz etykietowania i prezentacji (Dz.U. L 9 z 11.1.2019, s. 2, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2019/33/oj).";

2)
sekcja 2.2. otrzymuje brzmienie:

"2.2. Do wytwarzania produktów sektora wina, również w trakcie praktyk, procesów i zabiegów enologicznych, stosowane mogą być wyłącznie produkty i substancje dopuszczone do stosowania w produkcji ekologicznej zgodnie z art. 24, z zastrzeżeniem warunków i ograniczeń ustanowionych w rozporządzeniu (UE) nr 1308/2013 i rozporządzeniu delegowanym (UE) 2019/934, w szczególności w części A załącznika I do drugiego z wymienionych rozporządzeń.";

3)
sekcja 3.1. otrzymuje brzmienie:

"3.1. Bez uszczerbku dla sekcji 1 i 2 niniejszej części oraz szczegółowych zakazów i ograniczeń przewidzianych w sekcjach 3.2., 3.3. i 3.4., dopuszczone są jedynie praktyki, procesy i zabiegi enologiczne, w tym ograniczenia przewidziane w art. 80 i art. 83 ust. 2 rozporządzenia (UE) nr 1308/2013 oraz w art. 3, 5-9 i 11-13 rozporządzenia delegowanego (UE) 2019/934, a także w załącznikach do tych rozporządzeń, stosowane przed dniem 1 sierpnia 2010 r.";

4)
w sekcji 3.2. lit. b), c), d) oraz e) otrzymują brzmienie:

"b) eliminacja dwutlenku siarki przy zastosowaniu procesów fizycznych, o której mowa w części A tabela 1 pozycja 5 załącznika I do rozporządzenia delegowanego (UE) 2019/934;

c) proces elektrodializy w celu zapewnienia stabilizacji winianowej wina, o którym mowa w części A tabela 1 pozycja 10 załącznika I do rozporządzenia delegowanego (UE) 2019/934;

d) korekta zawartości alkoholu w winach, o której mowa w części A tabela 1 pozycja 12 załącznika I do rozporządzenia delegowanego (UE) 2019/934;

e) stosowanie wymieniaczy kationowych do stabilizacji winianowej wina, o którym mowa w części A tabela 1 pozycja 13 załącznika I do rozporządzenia delegowanego (UE) 2019/934.";

5)
sekcja 3.3. otrzymuje brzmienie:

"3.3. Dozwolone są następujące praktyki, procesy i zabiegi enologiczne przy spełnieniu następujących warunków:

a) obróbka termiczna, o której mowa w części A tabela 1 pozycja 2 załącznika I do rozporządzenia delegowanego (UE) 2019/934, pod warunkiem że temperatura nie przekracza 75 °C;

b) odwirowywanie oraz filtrowanie, z zastosowaniem obojętnego filtrującego środka pomocniczego lub bez takiego środka, o których mowa w części A tabela 1 pozycja 3 załącznika I do rozporządzenia delegowanego (UE) 2019/934, pod warunkiem że średnica porów jest nie mniejsza niż 0,2 mikrometra;

c) częściowe odparowywanie w warunkach próżniowych, o którym mowa w części I sekcja E lit. a) załącznika VIII do rozporządzenia (UE) nr 1308/2013, stosowane indywidualnie lub w połączeniu z destylacją, o której mowa w lit. d) niniejszej sekcji, pod warunkiem że częściowe odparowywanie w warunkach próżniowych jest stosowane wyłącznie do produkcji wina odalkoholizowanego o objętościowej zawartości alkoholu nieprzekraczającej 0,5 % obj. oraz że stosowana temperatura nie przekracza 75 °C, a średnica porów do filtracji jest nie mniejsza niż 0,2 mikrometra;

d) destylacja, o której mowa w części I sekcja E lit. c) załącznika VIII do rozporządzenia (UE) nr 1308/2013, stosowana indywidualnie lub w połączeniu z częściowym odparowywaniem w warunkach próżniowych, o którym mowa w lit. c) niniejszej sekcji, pod warunkiem że destylacja jest stosowana wyłącznie do produkcji wina odalkoholizowanego o objętościowej zawartości alkoholu nieprzekraczającej 0,5 % obj. i jest stosowana w warunkach próżniowych oraz że stosowana temperatura nie przekracza 75 °C, a średnica porów do filtracji jest nie mniejsza niż 0,2 mikrometra.";

6)
sekcja 3.4. otrzymuje brzmienie:

"3.4. Wszelkie zmiany wprowadzone po dniu 1 sierpnia 2010 r. dotyczące praktyk, procesów i zabiegów enologicznych przewidzianych w rozporządzeniu (UE) nr 1308/2013 lub rozporządzeniu delegowanym (UE) 2019/934 mogą być stosowane w ekologicznej produkcji wina wyłącznie po tym, gdy środki te zostały zawarte w niniejszej sekcji jako dopuszczone oraz, w razie konieczności, po przeprowadzeniu oceny zgodnie z art. 24 niniejszego rozporządzenia.".

1 Dz.U. L 150 z 14.6.2018, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2018/848/oj.
2 Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2021/2117 z dnia 2 grudnia 2021 r. zmieniające rozporządzenia (UE) nr 1308/2013 ustanawiające wspólną organizację rynków produktów rolnych, (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych, (UE) nr 251/2014 w sprawie definicji, opisu, prezentacji, etykietowania i ochrony oznaczeń geograficznych aromatyzowanych produktów sektora wina i (UE) nr 228/2013 ustanawiające szczególne środki w dziedzinie rolnictwa na rzecz regionów najbardziej oddalonych w Unii Europejskiej (Dz.U. L 435 z 6.12.2021, s. 262, ELI: http:// data.europa.eu/eli/reg/2021/2117/oj).
3 Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiające wspólną organizację rynków produktów rolnych oraz uchylające rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE) nr 1234/2007 (Dz.U. L 347 z 20.12.2013, s. 671, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2013/1308/oj).
4 Sprawozdanie końcowe EGTOP dotyczące wina II: https://agriculture.ec.europa.eu/farming/organic-farming/co-operation-and-expert- advice/egtop-reports_en.
5 Rozporządzenie Komisji (WE) nr 606/2009 z dnia 10 lipca 2009 r. ustanawiające niektóre szczegółowe zasady wykonania rozporządzenia Rady (WE) nr 479/2008 w odniesieniu do kategorii produktów winiarskich, praktyk enologicznych i obowiązujących ograniczeń (Dz.U. L 193 z 24.7.2009, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2009/606/oj).
6 Rozporządzenie Komisji (WE) nr 607/2009 z dnia 14 lipca 2009 r. ustanawiające niektóre szczegółowe przepisy wykonawcze do rozporządzenia Rady (WE) nr 479/2008 w odniesieniu do chronionych nazw pochodzenia i oznaczeń geograficznych, określeń tradycyjnych, etykietowania i prezentacji niektórych produktów sektora wina (Dz.U. L 193 z 24.7.2009, s. 60, ELI: http://data.europa. eu/eli/reg/2009/607/oj).
7 Rozporządzenie delegowane Komisji (UE) 2019/934 z dnia 12 marca 2019 r. uzupełniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 w odniesieniu do obszarów uprawy winorośli, w przypadku których zawartość alkoholu może być zwiększona, dozwolonych praktyk enologicznych i ograniczeń mających zastosowanie do produkcji i konserwowania produktów sektora win, minimalnej zawartości alkoholu w odniesieniu do produktów ubocznych oraz ich usuwania, a także publikacji dokumentów OIV (Dz.U. L 149 z 7.6.2019, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2019/934/oj).
8 Rozporządzenie delegowane Komisji (UE) 2019/33 z dnia 17 października 2018 r. uzupełniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 w odniesieniu do wniosków o objęcie ochroną nazw pochodzenia, oznaczeń geograficznych i określeń tradycyjnych w sektorze wina, procedury zgłaszania sprzeciwu, ograniczeń stosowania, zmian w specyfikacji produktu, unieważnienia ochrony oraz etykietowania i prezentacji (Dz.U. L 9 z 11.1.2019, s. 2, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2019/ 33/oj).

Zmiany w prawie

Lepsze prawo. W Sejmie odbyła się konferencja podsumowująca konsultacje społeczne projektów ustaw

W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.

Grażyna J. Leśniak 24.04.2025
Przedsiębiorcy zapłacą niższą składkę zdrowotną – Senat za ustawą

Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.

Grażyna J. Leśniak 23.04.2025
Rząd organizuje monitoring metanu

Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Rząd zaktualizował wykaz zakazanej kukurydzy

Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Od 18 kwietnia fotografowanie obiektów obronnych i krytycznych tylko za zezwoleniem

Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.

Robert Horbaczewski 17.04.2025
Prezydent podpisał ustawę o rynku pracy i służbach zatrudnienia

Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 11.04.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2025.405

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie delegowane 2025/405 zmieniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2018/848 w odniesieniu do praktyk enologicznych
Data aktu: 13/12/2024
Data ogłoszenia: 26/02/2025
Data wejścia w życie: 18/03/2025