Rozporządzenie 2025/581 zmieniające załączniki II i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości cykloksydymu, dichlorpropu-P, flupiradifuronu, ketonu metylowo-nonylowego, olejów roślinnych/olejku cytronelowego, sorbinianu potasu i fosfonianu potasu w określonych produktach lub na ich powierzchni

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2025/581
z dnia 27 marca 2025 r.
zmieniające załączniki II i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości cykloksydymu, dichlorpropu-P, flupiradifuronu, ketonu metylowo-nonylowego, olejów roślinnych/olejku cytronelowego, sorbinianu potasu i fosfonianu potasu w określonych produktach lub na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG 1 , w szczególności jego art. 14 ust. 1 lit. a),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości ("NDP") substancji czynnych cykloksydym, dichlorprop-P, flupiradifuron i fosfonian potasu określono w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005. W odniesieniu do substancji czynnych keton metylowo-nonylowy i oleje roślinne/olejek cytronelowy stwierdzono, że NDP nie są wymagane. Te substancje czynne włączono zatem do załącznika IV do tego rozporządzenia. W odniesieniu do substancji czynnej sorbinian potasu nie określono NDP. W związku z tym dla tej substancji czynnej stosuje się wartość wzorcową wynoszącą 0,01 mg/kg, określoną w art. 18 ust. 1 lit. b) rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(2) W odniesieniu do cykloksydymu złożono wniosek, zgodnie z art. 6 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005, o zmianę obecnych NDP w odniesieniu do owoców ziarnkowych, moreli/brzoskwiń, grochu (w strąkach), kukurydzy, korzeni buraka cukrowego i mleka (owczego). W przypadku dichlorpropu-P wniosek taki złożono w odniesieniu do ziarna jęczmienia, owsa zwyczajnego, żyta zwyczajnego i pszenicy zwyczajnej. W przypadku fosfonianu potasu wniosek taki złożono w odniesieniu do karczochów zwyczajnych, roszpunki warzywnej, endywii o liściach szerokich, rzeżuchy i innych kiełków i pędów, gorczycznika wiosennego, rokietty siewnej/rukoli, gorczycy sarepskiej, warzyw o młodych/drobnych liściach (w tym gatunków warzyw kapustnych), "sałaty i warzyw sałatowych, pozostałych", portulaki pospolitej, boćwiny, "szpinaku i podobnych liści, pozostałych", rukwi wodnej, nasion maku, jęczmienia, owsa zwyczajnego i żyta zwyczajnego.

(3) Zgodnie z art. 8 i 9 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wnioski te zostały poddane ocenie przez zainteresowane państwa członkowskie, a sprawozdania z oceny przekazano Komisji. Komisja przekazała wnioski, sprawozdania z oceny i dokumentację uzupełniającą Europejskiemu Urzędowi ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd").

(4) Urząd ocenił wnioski i sprawozdania z oceny, analizując w szczególności ryzyko dla konsumentów oraz w odpowiednich przypadkach dla zwierząt, i wydał uzasadnione opinie dotyczące proponowanych NDP 2 . Urząd przekazał te opinie wnioskodawcom, Komisji i państwom członkowskim oraz podał je do publicznej wiadomości.

(5) W odniesieniu do cykloksydymu w owocach ziarnkowych, morelach/brzoskwiniach, grochu (w strąkach), kukurydzy, korzeniach buraka cukrowego i mleku (owczym) Urząd stwierdził, że dane są odpowiednie do określenia lub potwierdzenia propozycji NDP dla towarów objętych oceną. Urząd stwierdził również, że wymóg dotyczący danych potwierdzających w odniesieniu do dodatkowych badań pozostałości na powierzchni kukurydzy jest spełniony.

(6) Należy zatem ustalić NDP cykloksydymu dla tych towarów na poziomach zalecanych przez Urząd oraz skreślić przypis dotyczący kukurydzy odnoszący się do niedostępnych badań pozostałości.

(7) W przypadku dichlorpropu-P w ziarnach jęczmienia, owsa zwyczajnego, żyta zwyczajnego i pszenicy zwyczajnej Urząd stwierdził, że dane są odpowiednie do określenia propozycji NDP w odniesieniu do towarów objętych oceną.

(8) Należy zatem ustalić NDP dichlorpropu-P dla tych towarów na poziomach zalecanych przez Urząd.

(9) W przypadku NDP fosfonianu potasu w karczochach zwyczajnych, roszpunce warzywnej, endywii o liściach szerokich, rzeżusze i innych kiełkach i pędach, gorczyczniku wiosennym, rokietcie siewnej/rukoli, gorczycy sarepskiej, warzywach o młodych/drobnych liściach (w tym gatunkach warzyw kapustnych), "sałacie i warzywach sałatowych, pozostałych", portulace pospolitej, boćwinie, "szpinaku i podobnych liściach, pozostałych", rukwi wodnej, nasionach maku, jęczmieniu, owsie zwyczajnym i życie zwyczajnym Urząd stwierdził, że dane są wystarczające do określenia propozycji NDP w odniesieniu do towarów objętych oceną. Urząd stwierdził, że jest mało prawdopodobne, aby długoterminowe spożycie pozostałości wynikające z nowych proponowanych zastosowań fosfonianów potasu stwarzało ryzyko dla zdrowia konsumentów, oraz że biorąc pod uwagę profil toksykologiczny substancji czynnej, ocena ryzyka w przypadku krótkoterminowego narażenia z dietą nie jest wymagana. W przypadku warzyw o młodych/drobnych liściach, w tym gatunków warzyw kapustnych, Urząd stwierdził, że podmiot zarządzający ryzykiem powinien podjąć decyzję, czy ustalić NDP na poziomie 200 mg/kg, czy też na poziomie 150 mg/kg, przy czym oba te poziomy uznano za bezpieczne dla konsumentów.

(10) Ze względu na krótszy okres wegetacji warzyw o młodych/drobnych liściach oraz fakt, że pozostałość na oczekiwanym poziomie występuje zazwyczaj po ostatnim zastosowaniu, należy ustalić NDP na poziomie 200 mg/kg, który jest taki sam jak dla innych produktów z grupy "sałaty i warzywa sałatowe".

(11) Na podstawie sprawozdania naukowego Urzędu oraz po uwzględnieniu istotnych czynników wymienionych w art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 stwierdzono, że proponowane zmiany NDP cykloksydymu, dichlorpropu-P i fosfonianu potasu są dopuszczalne w odniesieniu do przedmiotowych towarów.

(12) W odniesieniu do flupiradifuronu Komisja Kodeksu Żywnościowego przyjęła w dniu 2 grudnia 2023 r. nowe kodeksowe najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości ("CXL") dla tej substancji czynnej 3 .

(13) Zgodnie z art. 5 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady 4 , jeżeli istnieją normy międzynarodowe lub jeżeli spodziewane jest ich wprowadzenie, mają one zostać wzięte pod uwagę podczas opracowywania lub dostosowywania prawa żywnościowego, z wyjątkiem sytuacji, w których normy takie - lub ich część - nie stanowiłyby skutecznego lub odpowiedniego środka realizacji celów unijnego prawa żywnościowego; sytuacji, w których ich niestosowanie jest uzasadnione naukowo, oraz gdyby miały one spowodować zmianę poziomu ochrony w stosunku do poziomu określonego jako właściwy w Unii. Ponadto - zgodnie z art. 13 lit. e) wspomnianego rozporządzenia - Unia ma wspierać spójność międzynarodowych norm technicznych i unijnego prawa żywnościowego, dbając jednocześnie o to, aby wysoki poziom ochrony przyjęty w Unii nie został obniżony.

(14) Urząd ocenił ryzyko, jakie te CXL stwarzają dla konsumentów, i opublikował sprawozdanie naukowe 5 . Unia zgłosiła Komitetowi KKŻ ds. Pozostałości Pestycydów zastrzeżenia 6 (7  wobec CXL w odniesieniu do niektórych kombinacji pestycyd/produkt, w przypadku których Urząd stwierdził potencjalne zagrożenie dla zdrowia konsumentów w swoim sprawozdaniu naukowym.

(15) CXL, w odniesieniu do których Urząd nie stwierdził ryzyka dla konsumentów w Unii i wobec których Unia nie zgłosiła w związku z tym zastrzeżenia Komitetowi KKŻ ds. Pozostałości Pestycydów ani Komisji Kodeksu Żywnościowego, można uznać za bezpieczne. Dotyczy to CXL flupiradifuronu w ananasach i ziarnach słonecznika.

(16) CXL flupiradifuronu w ananasach i ziarnach słonecznika należy zatem włączyć do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na podstawie sprawozdania naukowego Urzędu oraz z uwzględnieniem istotnych czynników wymienionych w art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(17) Zatwierdzenie ketonu metylowo-nonylowego wygasło w dniu 26 maja 2017 r. 8  Zatwierdzenie ketonu metylowo- nonylowego zostało cofnięte ze względu na nieprzedstawienie wymaganych danych potwierdzających, które nie były związane z pozostałościami ani narażeniem z dietą. Nie stwierdzono jednak żadnych problemów w zakresie zdrowia konsumentów. Ponadto ta substancja czynna jest naturalnie obecna w środkach spożywczych i jest zatwierdzoną substancją aromatyczną, która może być stosowana we wszystkich rodzajach aromatyzowanych środków spożywczych. W załączniku IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 należy zatem zachować wpis dotyczący tej substancji oraz skreślić przypis dotyczący jej tymczasowego włączenia.

(18) Zatwierdzenie substancji czynnej oleje roślinne/olejek cytronelowy wygasło w dniu 31 sierpnia 2022 r., ponieważ nie złożono wniosku o jego odnowienie. Różne składniki olejku cytronelowego mogą występować naturalnie w niektórych środkach spożywczych, w związku z czym uznaje się za uzasadnione pozostawienie wpisu dotyczącego tej substancji czynnej w załączniku IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 oraz skreślenie przypisu dotyczącego jej tymczasowego włączenia.

(19) W dniu 9 października 2015 r. złożono wniosek o zatwierdzenie sorbinianu potasu jako substancji podstawowej, który w 2017 r. 9  nie został zatwierdzony ze względu na obawy dotyczące pozostałości w żywności. Obecnie stosuje się wartość wzorcową NDP wynoszącą 0,01 mg/kg zgodnie z art. 18 ust. 1 lit. b) rozporządzenia (WE) nr 396/2005. Sorbinian potasu jest jednak dopuszczony jako dodatek do żywności. W 2019 r. Urząd dokonał przeglądu bezpieczeństwa sorbinianów, w tym sorbinianu potasu, stosowanych jako dodatki do żywności 10 . Urząd stwierdził, że nie ma obaw zdrowotnych związanych z narażeniem konsumentów na sorbiniany na podstawie wyższego dopuszczalnego dziennego spożycia.

(20) Należy zatem włączyć sorbinian potasu do załącznika IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(21) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.

(22) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załącznikach II i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 27 marca 2025 r.

ZAŁĄCZNIK

W załącznikach II i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się następujące zmiany:
1)
w załączniku II kolumny dotyczące cykloksydymu, dichlorpropu-P, flupiradifuronu i fosfonianu potasu otrzymują brzmienie:

"ZAŁĄCZNIK II

Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer kodu Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (a) Cykloksydym, w tym produkty rozpadu i reakcji, które można oznaczyć jako kwas 3-(3-tianylo)glutarowy S-dioksyd (BH 517-TGSO2) lub kwas 3-hydroksy- 3-(3-tianylo)glutarowy S-dioksyd (BH 517-5-OH-TGSO2) lub jego pochodne, obliczane łącznie jako cycloksydym Dichlorprop (suma dichlorpropu (wraz z dichlorpropem-P) i jego soli, estrów i koniugatów, wyrażona jako

dichlorprop) (R)

Flupiradifuron Kwas fosfonowy i jego sole wyrażone jako kwas fosfonowy (R)
0100000 OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH
0110000 Owoce cytrusowe 0,09 (*) 0,3 100
0110010 Grejpfruty 3 (+)
0110020 Pomarańcze 3 (+)
0110030 Cytryny 1,5
0110040 Limy/limonki 1,5
0110050 Mandarynki 1,5
0110990 Pozostałe (2) 3
0120000 Orzechy z drzew orzechowych 0,09 (*) 0,02 (*) 0,02
0120010 Migdały 1 000
0120020 Orzechy brazylijskie 400
0120030 Orzechy nerkowca 400
0120040 Kasztany jadalne 1 000
0120050 Orzechy kokosowe 400
0120060 Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej 1 000
0120070 Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej 400
0120080 Orzechy pekan 400
0120090 Orzeszki piniowe 400
0120100 Orzeszki pistacjowe 1 000
0120110 Orzechy włoskie 1 000
0120990 Pozostałe (2) 400
0130000 Owoce ziarnkowe 0,4 0,02 (*) 0,6 70
0130010 Jabłka (+)
0130020 Gruszki (+)
0130030 Pigwy
0130040 Owoce nieszpułki zwyczajnej
0130050 Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego
0130990 Pozostałe (2)
0140000 Owoce pestkowe 0,09 (*) 0,02 (*)
0140010 Morele 1 60
0140020 Czereśnie 2 8
0140030 Brzoskwinie 1,5 60
0140040 Śliwki 0,4 8
0140990 Pozostałe (2) 1,5 8
0150000 Owoce jagodowe i drobne owoce 0,02 (*)
0151000 a) winogrona 0,3 3
0151010 Winogrona stołowe 100
0151020 Winogrona do produkcji wina 150
0152000 b) truskawki 4 0,4 70
0153000 c) owoce leśne 0,09 (*) 6
0153010 Jeżyny 200
0153020 Jeżyny popielice 80
0153030 Maliny (czerwone i żółte) 200
0153990 Pozostałe (2) 80
0154000 d) pozostałe drobne owoce i jagody 0,09 (*)
0154010 Borówki amerykańskie 4 150
0154020 Żurawiny 0,7 1,5 (*)
0154030 Porzeczki (czarne, czerwone i białe) 0,7 150
0154040 Agrest (zielony, czerwony i żółty) 0,7 150
0154050 Róża dzika 0,7 1,5 (*)
0154060 Morwy (czarne i białe) 0,7 1,5 (*)
0154070 Głóg włoski 0,7 50
0154080 Bez czarny 0,7 60
0154990 Pozostałe (2) 0,7 1,5 (*)
0160000 Owoce różne z 0,09 (*) 0,02 (*)
0161000 a) jadalną skórką
0161010 Daktyle 0,01 (*) 1,5 (*)(+)
0161020 Figi 0,01 (*) 1,5 (*)(+)
0161030 Oliwki stołowe 5 80
0161040 Kumkwat 0,01 (*) 3(+)
0161050 Karambola 0,01 (*) 1,5 (*)(+)
0161060 Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia 0,01 (*) 50
0161070 Czapetka kuminowa 0,01 (*) 1,5 (*)(+)
0161990 Pozostałe (2) 0,01 (*) 1,5 (*)
0162000 b) niejadalną skórką, małe 0,01 (*)
0162010 Kiwi (zielone, czerwone, żółte) 150
0162020 Liczi chińskie/Śliwka chińska 1,5 (*)(+)
0162030 Marakuja/Męczennica jadalna 20(+)
0162040 Owoc opuncji figowej/Figa indyjska 1,5 (*)(+)
0162050 Caimito 1,5 (*)(+)
0162060 Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej 1,5 (*)(+)
0162990 Pozostałe (2) 1,5 (*)
0163000 c) niejadalną skórką, duże
0163010 Awokado 0,6 50
0163020 Banany 0,01 (*) 1,5 (*)
0163030 Mango 0,7 1,5 (*)
0163040 Papaja 0,4 3(+)
0163050 Granaty/Jabłka granatu 0,01 (*) 70
0163060 Czerymoja 0,01 (*) 1,5 (*)(+)
0163070 Gujawa/Gruszla 0,01 (*) 1,5 (*)(+)
0163080 Ananasy 0,3 20(+)
0163090 Owoce chlebowca 0,01 (*) 1,5 (*)(+)
0163100 Owoce duriana właściwego 0,01 (*) 1,5 (*)(+)
0163110 Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany 0,01 (*) 1,5 (*)(+)
0163990 Pozostałe (2) 0,01 (*) 1,5 (*)
0200000 WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE
0210000 Warzywa korzeniowe i bulwiaste 0,02 (*)
0211000 a) ziemniaki 4 0,05 150(+)
0212000 b) tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste 0,05 1,5 (*)
0212010 Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy 0,09 (*) (+)
0212020 Kartofel słodki/Batat 0,6
0212030 Pochrzyn 0,09 (*) (+)
0212040 Maranta trzcinowata 0,09 (*) (+)
0212990 Pozostałe (2) 0,09 (*)
0213000 c) pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego 0,9
0213010 Buraki 3 1,5 (*)
0213020 Marchew 5 1,5 (*)
0213030 Seler zwyczajny 3 6
0213040 Chrzan pospolity 3 150
0213050 Słonecznik bulwiasty 0,9 1,5 (*)(+)
0213060 Pasternak 3 6(+)
0213070 Korzeń pietruszki zwyczajnej 1 4(+)
0213080 Rzodkiew zwyczajna 3 40
0213090 Kozibród porolistny/Salsefia 3 1,5 (*)(+)
0213100 Brukiew/Karpiel 1 1,5 (*)(+)
0213110 Rzepa biała/Rzepa jadalna 3 1,5 (*)(+)
0213990 Pozostałe (2) 0,9 1,5 (*)
0220000 Warzywa cebulowe 0,02 (*) 0,01 (*)
0220010 Czosnek 1,5 20
0220020 Cebula 3 40
0220030 Szalotka 1,5 20
0220040 Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka 0,3(+) 10
0220990 Pozostałe (2) 0,3 10
0230000 Warzywa owocowe 0,02 (*)
0231000 a) Solanaceae i Malvaceae
0231010 Pomidory 1,5 0,7 70
0231020 Papryka roczna 9 0,9 70
0231030 Oberżyny/Bakłażany 1,5 1 70
0231040 Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra 0,09 (*) 0,9 1,5 (*)(+)
0231990 Pozostałe (2) 0,09 (*) 0,01 (*) 70
0232000 b) dyniowate z jadalną skórką 0,09 (*) 0,6 80
0232010 Ogórki
0232020 Korniszony
0232030 Cukinie
0232990 Pozostałe (2)
0233000 c) dyniowate z niejadalną skórką 0,09 (*) 60(+)
0233010 Melony 0,01 (*) (+)
0233020 Dynie olbrzymie 0,01 (*) (+)
0233030 Arbuzy 0,15 (+)
0233990 Pozostałe (2) 0,01 (*) (+)
0234000 d) kukurydza cukrowa 0,09 (*) 0,05 1,5 (*)
0239000 (e) pozostałe warzywa owocowe 0,09 (*) 0,01 (*) 1,5 (*)
0240000 Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach) 0,02 (*)
0241000 a) kapustne kwitnące 9 0,6 50
0241010 Brokuły
0241020 Kalafiory
0241990 Pozostałe (2)
0242000 b) kapustne głowiaste 9 2
0242010 Brukselka/Kapusta brukselska 0,09
0242020 Kapusta głowiasta 0,3
0242990 Pozostałe (2) 0,01 (*)
0243000 c) kapustne liściowe 3 4 20
0243010 Kapusta pekińska/Kapusta petsai
0243020 Jarmuż
0243990 Pozostałe (2)
0244000 d) kalarepa 9 0,09 5
0250000 Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne
0251000 a) sałaty i warzywa sałatowe 0,02 (*) 200
0251010 Roszpunka warzywna 2(+) 6
0251020 Sałaty 1,5 6
0251030 Endywia o liściach szerokich 1(+) 0,07
0251040 Rzeżucha i inne kiełki i pędy 1(+) 6
0251050 Gorczycznik wiosenny 1(+) 6
0251060 Rokietta siewna/rukola 3 6
0251070 Gorczyca sarepska 3 6
0251080 Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych) 3 6
0251990 Pozostałe (2) 1 6
0252000 b) szpinak i podobne liście 2 0,02 (*) 6 200
0252010 Szpinak
0252020 Portulaka pospolita
0252030 Boćwina
0252990 Pozostałe (2)
0253000 c) liście winorośli lub podobne gatunki 0,09 (*) 0,02 (*) 0,03(+) 1,5 (*)(+)
0254000 d) rukiew wodna 0,09 (*) 0,02 (*) 0,07 90(+)
0255000 e) cykoria warzywna/cykoria liściasta/cykoria brukselska 0,09 (*) 0,02 (*) 0,07 150
0256000 f) zioła, kwiaty jadalne 0,05 (*) 40 300
0256010 Trybula 2
0256020 Szczypiorek 0,8
0256030 Liście selera 2
0256040 Pietruszka - nać 2
0256050 Szałwia lekarska 2
0256060 Rozmaryn lekarski 2
0256070 Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek 2
0256080 Bazylia pospolita i kwiaty jadalne 2
0256090 Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny 2
0256100 Estragon 2
0256990 Pozostałe (2) 0,8
0260000 Warzywa strączkowe 0,02 (*) 1,5 (*)
0260010 Fasola (w strąkach) 15 0,5
0260020 Fasola (bez strąków) 15 0,4 (+)
0260030 Groch (w strąkach) 9 0,5
0260040 Groch (bez strąków) 15 0,4
0260050 Soczewica 15 0,4 (+)
0260990 Pozostałe (2) 2 0,01 (*)
0270000 Warzywa łodygowe 0,02 (*) 0,01 (*)
0270010 Szparagi 0,09 (*) 1,5 (*)
0270020 Karczochy hiszpańskie 0,09 (*) 1,5 (*)(+)
0270030 Seler 0,09 (*) 1,5 (*)(+)
0270040 Fenkuł włoski/Koper włoski 0,09 (*) 1,5(+)
0270050 Karczochy zwyczajne 0,09 (*) 150
0270060 Pory 4 10
0270070 Rabarbar 0,09 (*) 1,5 (*)
0270080 Pędy bambusa 0,09 (*) 1,5 (*)(+)
0270090 Rdzenie palmowe 0,09 (*) 1,5 (*)(+)
0270990 Pozostałe (2) 0,09 (*) 1,5 (*)
0280000 Grzyby, mchy i porosty 0,09 (*) 0,02 (*) 0,01 (*) 1,5 (*)
0280010 Grzyby uprawne
0280020 Grzyby dzikie
0280990 Mchy i porosty (+)
0290000 Algi i organizmy prokariotyczne 0,09 (*) 0,02 (*) 0,01 (*) 1,5 (*)(+)
0300000 JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH 0,02 (*) 3
0300010 Fasola 30 3
0300020 Soczewica 20 3(+)
0300030 Groch 30 4(+)
0300040 Łubin biały 20 3(+)
0300990 Pozostałe (2) 20 3(+)
0400000 NASIONA I OWOCE OLEISTE 0,02 (*)
0401000 Nasiona oleiste (+)
0401010 Siemię lniane 7 0,01 (*) 1,5 (*)(+)
0401020 Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe 0,09 (*) 0,04 3(+)
0401030 Nasiona maku 7 0,01 (*) 200(+)
0401040 Ziarna sezamu 0,09 (*) 3 1,5 (*)(+)
0401050 Ziarna słonecznika 7 0,8 1,5 (*)(+)
0401060 Ziarna rzepaku 7 0,3 1,5 (*)(+)
0401070 Ziarna soi zwyczajnej 80 1,5 1,5 (*)(+)
0401080 Nasiona gorczycy 6 0,3 1,5 (*)(+)
0401090 Nasiona bawełny 7 0,8 1,5 (*)(+)
0401100 Nasiona dyni 0,09 (*) 0,01 (*) 1,5 (*)(+)
0401110 Nasiona krokoszu barwierskiego 0,09 (*) 0,01 (*) 1,5 (*)(+)
0401120 Nasiona ogórecznika lekarskiego 7 0,01 (*) 1,5 (*)(+)
0401130 Nasiona Inicznika siewnego 0,09 (*) 0,01 (*) 1,5 (*)(+)
0401140 Nasiona konopi siewnych 0,09 (*) 0,01 (*) 1,5 (*)(+)
0401150 Rącznik pospolity 0,09 (*) 0,01 (*) 1,5 (*)(+)
0401990 Pozostałe (2) 0,09 (*) 0,01 (*) 1,5 (*)(+)
0402000 Owoce oleiste 0,09 (*)
0402010 Oliwki do produkcji oliwy 5 80
0402020 Nasiona palm olejowych 0,01 (*) 1,5 (*)(+)
0402030 Owoce palm olejowych 0,01 (*) 1,5 (*)(+)
0402040 Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe 0,01 (*) 1,5 (*)(+)
0402990 Pozostałe (2) 0,01 (*) 1,5 (*)
0500000 ZBOŻA
0500010 Jęczmień 0,09 (*) 0,2 3 80(+)
0500020 Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome 0,09 (*) 0,02 (*) 0,01 (*) 2
0500030 Kukurydza 0,3 0,02 (*) 0,02 1,5 (*)(+)
0500040 Proso zwyczajne 0,09 (*) 0,02 (*) 0,02 1,5 (*)(+)
0500050 Owies zwyczajny 0,09 (*) 0,2 3 80(+)
0500060 Ryż siewny 0,09 (*) 0,02 (*) 0,01 (*) 3
0500070 Żyto zwyczajne 0,09 (*) 0,2 1 80
0500080 Sorgo japońskie 0,09 (*) 0,02 (*) 3 1,5 (*)(+)
0500090 Pszenica zwyczajna 0,09 (*) 0,2 1 80
0500990 Pozostałe (2) 0,09 (*) 0,02 (*) 0,01 (*) 1,5 (*)
0600000 HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY 0,1 (*)
0610000 Herbaty 0,1 (*) 0,05 (*) 20 (*)
0620000 Ziarna kawy 0,1 (*) 1 20 (*)(+)
0630000 Napary ziołowe z 0,05 (*)
0631000 a) kwiatów 0,1 (*) 20 (*)(+)
0631010 Rumian szlachetny/Rumianek rzymski (+)
0631020 Ketmia szczawiowa (+)
0631030 Róża (+)
0631040 Jaśmin (+)
0631050 Lipa (+)
0631990 Pozostałe (2) (+)
0632000 b) liści i ziół 0,1 (*) 1 500
0632010 Truskawka
0632020 Aspalat prosty
0632030 Ostrokrzew paragwajski
0632990 Pozostałe (2)
0633000 c) korzeni 9(+) 20 (*)(+)
0633010 Kozłek lekarski (+) (+)
0633020 Żeń-szeń (+) (+)
0633990 Pozostałe (2) (+)
0639000 d) wszelkich pozostałych części rośliny 0,1 (*) 20 (*)(+)
0640000 Ziarna kakaowe 0,1 (*) 0,05 (*) 20 (*)(+)
0650000 Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański 0,1 (*) 0,05 (*) 20 (*)(+)
0700000 CHMIEL 0,1 (*) 0,1 (*) 10 1 500
0800000 PRZYPRAWY
0810000 Przyprawy nasienne 0,1 (*) 0,1 (*) 0,05 (*) 300
0810010 Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż
0810020 Kminek czarny/Czarny kmin
0810030 Seler
0810040 Kolendra siewna
0810050 Kmin rzymski
0810060 Koper ogrodowy
0810070 Koper włoski/Fenkuł włoski
0810080 Kozieradka pospolita
0810090 Gałka muszkatołowa
0810990 Pozostałe (2)
0820000 Przyprawy owocowe 0,1 (*) 0,1 (*) 0,05 (*) 300
0820010 Ziele angielskie/pieprz angielski
0820020 Pieprz syczuański
0820030 Kminek zwyczajny
0820040 Kardamon malabarski
0820050 Jagody jałowca
0820060 Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego)
0820070 Wanilia
0820080 Tamarynd
0820990 Pozostałe (2)
0830000 Przyprawy korowe 0,1 (*) 0,1 (*) 0,05 (*) 20 (*)(+)
0830010 Cynamon (+)
0830990 Pozostałe (2) (+)
0840000 Przyprawy korzeniowe lub kłączowe
0840010 Lukrecja 0,1 (*) 0,1 (*) 0,05 (*) 20 (*)(+)
0840020 Imbir lekarski (10)
0840030 Kurkuma 0,1 (*) 0,1 (*) 0,05 (*) 20 (*)(+)
0840040 Chrzan pospolity (11)
0840990 Pozostałe (2) 0,1 (*) 0,1 (*) 0,05 (*) 20 (*)(+)
0850000 Przyprawy pączkowe 0,1 (*) 0,1 (*) 0,05 (*) 20 (*)(+)
0850010 Goździki (+)
0850020 Kapary (+)
0850990 Pozostałe (2) (+)
0860000 Przyprawy ze słupków kwiatowych 0,1 (*) 0,1 (*) 0,05 (*) 20 (*)(+)
0860010 Szafran (+)
0860990 Pozostałe (2) (+)
0870000 Przyprawy z osnówki nasiona 0,1 (*) 0,1 (*) 0,05 (*) 20 (*)(+)
0870010 Kwiat muszkatołowy (+)
0870990 Pozostałe (2) (+)
0900000 ROŚLINY CUKRODAJNE 0,02 (*) 0,01 (*)
0900010 Korzenie buraka cukrowego 0,3 1,5 (*)(+)
0900020 Trzcina cukrowa 0,09 (*) 1,5 (*)(+)
0900030 Cykoria podróżnik, korzenie 0,09 (*) 70
0900990 Pozostałe (2) 0,09 (*) 1,5 (*)
1000000 PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE
1010000 Towary z
1011000 a) świń
1011010 Mięśnie 0,06 0,02 (*)(+) 0,03 0,5
1011020 Tłuszcz 0,1 0,02 (*)(+) 0,02 1,5
1011030 Wątroba 0,5 0,05 (*)(+) 0,1 0,5
1011040 Nerka 0,5 0,1(+) 0,15 4
1011050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,5 0,1 0,15 4
1011990 Pozostałe (2) 0,02 (*) 0,05 (*) 0,15 0,5
1012000 b) bydła
1012010 Mięśnie 0,1 0,02 (*)(+) 0,3 0,6
1012020 Tłuszcz 0,15 0,02 (*)(+) 0,2 2
1012030 Wątroba 0,5 0,06(+) 1 0,9
1012040 Nerka 0,8 0,7(+) 1 7
1012050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,8 0,7 1 7
1012990 Pozostałe (2) 0,02 (*) 0,02 (*) 1 0,6
1013000 c) owiec
1013010 Mięśnie 0,1 0,02 (*)(+) 0,3 0,6
1013020 Tłuszcz 0,2 0,02 (*)(+) 0,2 2
1013030 Wątroba 0,5 0,06(+) 1 0,9
1013040 Nerka 0,9 0,7(+) 1 7
1013050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,9 0,7 1 7
1013990 Pozostałe (2) 0,02 (*) 0,02 (*) 1 0,6
1014000 d) kóz
1014010 Mięśnie 0,1 0,02 (*)(+) 0,3 0,6
1014020 Tłuszcz 0,2 0,02 (*)(+) 0,2 2
1014030 Wątroba 0,5 0,06(+) 1 0,9
1014040 Nerka 0,9 0,7(+) 1 7
1014050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,9 0,7 1 7
1014990 Pozostałe (2) 0,02 (*) 0,02 (*) 1 0,6
1015000 e) koniowatych
1015010 Mięśnie 0,1 0,02 (*) 0,3 0,6
1015020 Tłuszcz 0,15 0,02 (*) 0,2 2
1015030 Wątroba 0,5 0,06 1 0,9
1015040 Nerka 0,8 0,7 1 7
1015050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,8 0,7 1 7
1015990 Pozostałe (2) 0,02 (*) 0,02 (*) 1 0,6
1016000 f) drobiu 0,01 (*) 0,5
1016010 Mięśnie 0,03 (*) 0,02 (*)
1016020 Tłuszcz 0,03 (*) 0,02 (*)
1016030 Wątroba 0,03 0,05 (*)
1016040 Nerka 0,03 0,05 (*)
1016050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,03 0,05 (*)
1016990 Pozostałe (2) 0,02 (*) 0,05 (*)
1017000 g) pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych
1017010 Mięśnie 0,1 0,02 (*) 0,3 0,6
1017020 Tłuszcz 0,15 0,02 (*) 0,2 2
1017030 Wątroba 0,5 0,06 1 0,9
1017040 Nerka 0,8 0,7 1 7
1017050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,8 0,7 1 7
1017990 Pozostałe (2) 0,02 (*) 0,02 (*) 1 0,6
1020000 Mleko 0,06 0,01 (*) 0,4
1020010 Bydło (+) 0,15
1020020 Owce (+) 0,15
1020030 Kozy (+) 0,15
1020040 Konie 0,01 (*)
1020990 Pozostałe (2) 0,01 (*)
1030000 Jaja ptasie 0,15 0,02 (*) 0,01 (*) 0,5
1030010 Kury
1030020 Kaczki
1030030 Gęsi
1030040 Przepiórki
1030990 Pozostałe (2)
1040000 Miód i pozostałe produkty pszczele (7) 0,05 (*) 0,05 (*) 2 100
1050000 Płazy i gady 0,02 (*) 0,02 (*) 0,01 (*) 0,5 (*)
1060000 Bezkręgowe zwierzęta lądowe 0,02 (*) 0,02 (*) 0,01 (*) 0,5 (*)
1070000 Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe 0,02 (*) 0,02 (*) 0,01 (*) 0,5 (*)
1100000 PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - RYBY, PRODUKTY RYBNE I POZOSTAŁE MORSKIE I SŁODKOWODNE PRODUKTY SPOŻYWCZE (8)
1200000 PRODUKTY LUB CZĘŚCI PRODUKTÓW UŻYWANE WYŁĄCZNIE DO PRODUKCJI PASZ (8)
1300000 PRZETWORZONE PRODUKTY SPOŻYWCZE (9)
(*) Wskazuje granicę oznaczalności.
(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.
(+) Kombinacja pestycyd-produkt, do której istnieje przypis. Wykaz przypisów znajduje się poniżej.
Cykloksydym, w tym produkty rozpadu i reakcji, które można oznaczyć jako kwas 3-(3-tianylo)glutarowy S-dioksyd (BH 517-TGSO2) lub kwas 3-hydroksy- 3-(3-tianylo)glutarowy S-dioksyd (BH 517-5-OH-TGSO2) lub jego pochodne, obliczane łącznie jako cycloksydym
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 27 stycznia 2025 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.
0220040 Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka
0251010 Roszpunka warzywna
0251030 Endywia o liściach szerokich
0251040 Rzeżucha i inne kiełki i pędy
0251050 Gorczycznik wiosenny
0633000 c) korzeni
0633010 Kozłek lekarski
0633020 Żeń-szeń
Dichlorprop (suma dichlorpropu (wraz z dichlorpropem-P) i jego soli, estrów i koniugatów, wyrażona jako dichlorprop) (R)
(R) Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu: dichloprop - kod 1000000, oprócz 1040000: suma dichlorpropu (wraz z dichlorpropem-P) i jego koniugatów, wyrażona jako dichlorprop
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 19 listopada 2017 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.
1011010 Mięśnie
1011020 Tłuszcz
1011030 Wątroba
1011040 Nerka
1012010 Mięśnie
1012020 Tłuszcz
1012030 Wątroba
1012040 Nerka
1013010 Mięśnie
1013020 Tłuszcz
1013030 Wątroba
1013040 Nerka
1014010 Mięśnie
1014020 Tłuszcz
1014030 Wątroba
1014040 Nerka
1020010 Bydło
1020020 Owce
1020030 Kozy
Flupiradifuron
W przypadku tego produktu NDP stosuje się od dnia 10.5.2022.
0253000 c) liście winorośli lub podobne gatunki
Kwas fosfonowy i jego sole wyrażone jako kwas fosfonowy (R)
(R) Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu: kwas fosfonowy i jego sole wyrażone jako kwas fosfonowy - kod 1000000 z wyjątkiem 1040000: kwas fosfonowy
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 9 października 2026 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.
0110010 Grejpfruty
0110020 Pomarańcze
0130010 Jabłka
0130020 Gruszki
0163080 Ananasy
0233000 c) dyniowate z niejadalną skórką
0233010 Melony
0233020 Dynie olbrzymie
0233030 Arbuzy
0233990 Pozostałe (2)
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące danych z monitorowania są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 9 października 2029 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.
0161010 Daktyle
0161020 Figi
0161040 Kumkwat
0161050 Karambola
0161070 Czapetka kuminowa
0162020 Liczi chińskie/Śliwka chińska
0162030 Marakuja/Męczennica jadalna
0162040 Owoc opuncji figowej/Figa indyjska
0162050 Caimito
0162060 Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej
0163040 Papaja
0163060 Czerymoja
0163070 Gujawa/Gruszla
0163090 Owoce chlebowca
0163100 Owoce duriana właściwego
0163110 Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany
0212010 Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy
0212030 Pochrzyn
0212040 Maranta trzcinowata
0213050 Słonecznik bulwiasty
0213060 Pasternak
0213070 Korzeń pietruszki zwyczajnej
0213090 Kozibród porolistny/Salsefia
0213100 Brukiew/Karpiel
0213110 Rzepa biała/Rzepa jadalna
0231040 Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra
0253000 c) liście winorośli lub podobne gatunki
0254000 d) rukiew wodna
0260020 Fasola (bez strąków)
0260050 Soczewica
0270020 Karczochy hiszpańskie
0270030 Seler
0270040 Fenkuł włoski/Koper włoski
0270080 Pędy bambusa
0270090 Rdzenie palmowe
0280990 Mchy i porosty
0290000 Algi i organizmy prokariotyczne
0300020 Soczewica
0300040 Łubin biały
0300990 Pozostałe (2)
0401000 Nasiona oleiste
0401010 Siemię lniane
0401020 Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe
0401030 Nasiona maku
0401040 Ziarna sezamu
0401050 Ziarna słonecznika
0401060 Ziarna rzepaku
0401070 Ziarna soi zwyczajnej
0401080 Nasiona gorczycy
0401090 Nasiona bawełny
0401100 Nasiona dyni
0401110 Nasiona krokoszu barwierskiego
0401120 Nasiona ogórecznika lekarskiego
0401130 Nasiona lnicznika siewnego
0401140 Nasiona konopi siewnych
0401150 Rącznik pospolity
0401990 Pozostałe (2)
0402020 Nasiona palm olejowych
0402030 Owoce palm olejowych
0402040 Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe
0500010 Jęczmień
0500030 Kukurydza
0500040 Proso zwyczajne
0500050 Owies zwyczajny
0500080 Sorgo japońskie
0620000 Ziarna kawy
0631000 a) kwiatów
0631010 Rumian szlachetny/Rumianek rzymski
0631020 Ketmia szczawiowa
0631030 Róża
0631040 Jaśmin
0631050 Lipa
0631990 Pozostałe (2)
0633000 c) korzeni
0633010 Kozłek lekarski
0633020 Żeń-szeń
0633990 Pozostałe (2)
0639000 d) wszelkich pozostałych części rośliny
0640000 Ziarna kakaowe
0650000 Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański
0830000 Przyprawy korowe
0830010 Cynamon
0830990 Pozostałe (2)
0840010 Lukrecja
0840030 Kurkuma
0840990 Pozostałe (2)
0850000 Przyprawy pączkowe
0850010 Goździki
0850020 Kapary
0850990 Pozostałe (2)
0860000 Przyprawy ze słupków kwiatowych
0860010 Szafran
0860990 Pozostałe (2)
0870000 Przyprawy z osnówki nasiona
0870010 Kwiat muszkatołowy
0870990 Pozostałe (2)
0900010 Korzenie buraka cukrowego
0900020 Trzcina cukrowa
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań przetwarzania są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 9 października 2026 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.
0211000 a) ziemniaki
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości i danych z monitorowania są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 9 października 2026 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.
0300030 Groch".
2)
w załączniku IV wprowadza się następujące zmiany:
a)
skreśla się przypisy dotyczące ketonu metylononylowego i olejów roślinnych/cytronellonu;
b)
dodaje się pozycję w brzmieniu:

"sorbinian potasu".

1 Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2005/396/oj.
2 Sprawozdania naukowe EFSA są dostępne na stronie internetowej: http://www.efsa.europa.eu.

"Modification of the existing maximum residue levels for cycloxydim in various crops" (Zmiana obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości cykloksydymu w różnych uprawach). Dziennik EFSA 2024; 22(9): e8996. https://doi.org/ 10.2903/j.efsa.2024.8996.

"Modification of the existing maximum residue levels for dichlorprop-P in cereal grains" (Zmiana obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości dichlorpropu-P w ziarnach zbóż). Dziennik EFSA 2024; 22(10): e9003. https://doi.org/ 10.2903/j.efsa.2024.9003.

"Modification of the existing maximum residue levels in various plant commodities resulting from the use of potassium phosphonates" (Zmiana obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości w różnych towarach roślinnych wynikających ze stosowania fosfonianów potasu). Dziennik EFSA 2024; 22(6): e8842. https://doi.org/10.2903/j.efsa.2024.8842.

3 Wspólny program FAO i WHO dotyczący norm żywnościowych, Komisja Kodeksu Żywnościowego. Sesja 46. Siedziba FAO, Rzym, Włochy. 27 listopada - 2 grudnia 2023 r. fao.org/fao-who-codexalimentarius/sh-proxy/en/?lnk=1&url=https%253A%252F% 252Fworkspace.fao.org%252Fsites%252Fcodex%252FMeetings%252FCX-701-46%252F%25E2%2598%2585Final%252520Report% 252FREP23_CACe.pdf.
4 Rozporządzenie (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz.U. L 31 z 1.2.2002, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2002/178/oj).
5 EFSA, 2023. "Scientific support for preparing an EU position for the 54th Session of the Codex Committee on Pesticide Residues (CCPR)" ("Wsparcie naukowe w przygotowaniu stanowiska UE na 54. sesji Komitetu KKŻ ds. Pozostałości Pestycydów"). Dziennik EFSA, 2023; 21(8), 1-303. https://doi.Org/10.2903/j.efsa.2023.8111.
6 Uwagi Unii Europejskiej do Komitetu KKŻ ds. Pozostałości Pestycydów 23/54/5-Add.1: https://www.fao.org/fao-who- codexalimentarius/sh-proxy/en/?lnk=1&url=https%253A%252F%252Fworkspace.fao.org%252Fsites%252Fcodex%252FMeetings% 252FCX-718-54%252FWDs%252Fpr54_05_Add1x.pdf.
7 Sprawozdanie z 54. sesji Komitetu KKŻ ds. Pozostałości Pestycydów REP23/PR54: https://www.fao.org/fao-who-codexalimentarius/ sh-proxy/en/?lnk=1&url=https%253A%252F%252Fworkspace.fao.org%252Fsites%252Fcodex%252FMeetings%252FCX-718-54% 252FREPORT%252FFINAL%252520REPORT%252520CORRIGENDUM%252FREP23_PR54e_CORR.pdf.
8 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/781 z dnia 5 maja 2017 r. w sprawie wycofania zatwierdzenia substancji czynnej keton metylowo-nonylowy, zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 dotyczącym wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin, oraz zmiany rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 540/2011 (Dz.U. L 118 z 6.5.2017, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2017/781/oj).
9 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/2068 z dnia 13 listopada 2017 r. w sprawie niezatwierdzenia sorbinianu potasu jako substancji podstawowej zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 dotyczącym wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin (Dz.U. L 295 z 14.11.2017, s. 49, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2017/2068/oj).
10 EFSA, 2019. "Opinion on the follow-up of the re-evaluation of sorbic acid (E200) and potassium sorbate (E202) as food additives" (Opinia w sprawie działań następczych w związku z ponowną oceną kwasu sorbowego (E200) i sorbinianu potasu (E202) jako dodatków do żywności). Dziennik EFSA 2019; 17(3):5625. https://doi.org/10.2903/j.efsa.2019.5625.

Zmiany w prawie

Lepsze prawo. W Sejmie odbyła się konferencja podsumowująca konsultacje społeczne projektów ustaw

W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.

Grażyna J. Leśniak 24.04.2025
Przedsiębiorcy zapłacą niższą składkę zdrowotną – Senat za ustawą

Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.

Grażyna J. Leśniak 23.04.2025
Rząd organizuje monitoring metanu

Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Rząd zaktualizował wykaz zakazanej kukurydzy

Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Od 18 kwietnia fotografowanie obiektów obronnych i krytycznych tylko za zezwoleniem

Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.

Robert Horbaczewski 17.04.2025
Prezydent podpisał ustawę o rynku pracy i służbach zatrudnienia

Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 11.04.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2025.581

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 2025/581 zmieniające załączniki II i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości cykloksydymu, dichlorpropu-P, flupiradifuronu, ketonu metylowo-nonylowego, olejów roślinnych/olejku cytronelowego, sorbinianu potasu i fosfonianu potasu w określonych produktach lub na ich powierzchni
Data aktu: 27/03/2025
Data ogłoszenia: 28/03/2025
Data wejścia w życie: 17/04/2025