Rozporządzenie 2025/651 zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do stosowania mono- i diglicerydów kwasów tłuszczowych (E 471) i wosku carnauba (E 903) jako substancji glazurujących na niektórych świeżych owocach i manioku jadalnym oraz stosowania lecytyn (E 322) i kwasów tłuszczowych (E 570) jako nośników w substancjach glazurujących do manioku jadalnego

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2025/651
z dnia 2 kwietnia 2025 r.
zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do stosowania mono- i diglicerydów kwasów tłuszczowych (E 471) i wosku carnauba (E 903) jako substancji glazurujących na niektórych świeżych owocach i manioku jadalnym oraz stosowania lecytyn (E 322) i kwasów tłuszczowych (E 570) jako nośników w substancjach glazurujących do manioku jadalnego
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności 1 , w szczególności jego art. 10 ust. 3,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. ustanawiające jednolitą procedurę wydawania zezwoleń na stosowanie dodatków do żywności, enzymów spożywczych i środków aromatyzujących 2 , w szczególności jego art. 7 ust. 5,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 ustanowiono unijny wykaz dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania w żywności oraz warunki ich stosowania. W załączniku III do wspomnianego rozporządzenia ustanowiono unijny wykaz dodatków do żywności, obejmujących nośniki dopuszczone do stosowania w dodatkach do żywności, enzymach spożywczych, środkach aromatyzujących i składnikach odżywczych, oraz warunki ich stosowania.

(2) Unijny wykaz dodatków do żywności może zostać zaktualizowany z inicjatywy Komisji lub na podstawie wniosku złożonego przez państwo członkowskie albo zainteresowaną stronę zgodnie z jednolitą procedurą, o której mowa w art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008.

(3) Lecytyny (E 322), mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych (E 471), kwasy tłuszczowe (E 570) i wosk carnauba (E 903) są substancjami dopuszczonymi zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 1333/2008. W kategorii żywności 04.1.1 "Całe świeże owoce i warzywa" w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych (E 471) dopuszcza się jako substancję glazurującą do stosowania na powierzchnię niektórych owoców, a wosk carnauba (E 903) dopuszcza się jako substancję glazurującą do stosowania na powierzchnię tych samych lub innych owoców. Lecytyny (E 322) i kwasy tłuszczowe (E 570) zostały wymienione wśród nośników dopuszczonych do stosowania w substancjach glazurujących do owoców w części 1 załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.

(4) W dniu 5 listopada 2020 r. złożono wniosek o zezwolenie na stosowanie mono- i diglicerydów kwasów tłuszczowych (E 471) jako substancji glazurującej na passiflorze, kiwi, jabłkach, gruszkach, brzoskwiniach, nektarynach, śliwkach, wiśniach, truskawkach, borówkach, ogórkach, szparagach, pomidorach i papryce. Następnie wniosek ten udostępniono państwom członkowskim na podstawie art. 4 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008.

(5) W dniu 20 maja 2023 r. złożono wnioski o zezwolenie na stosowanie mono- i diglicerydów kwasów tłuszczowych (E 471) i wosku carnauba (E 903) jako substancji glazurujących na manioku jadalnym oraz stosowania lecytyn (E 322) i kwasów tłuszczowych (E 570) jako nośników w substancjach glazurujących do manioku jadalnego. Następnie wnioski te udostępniono państwom członkowskim na podstawie art. 4 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008.

(6) Zdaniem wnioskodawców proponowane zastosowanie mono- i diglicerydów kwasów tłuszczowych (E 471) i wosku carnauba (E 903) zaspokoiłoby rosnące zapotrzebowanie na całoroczną dostępność świeżych produktów, ograniczyłoby marnotrawienie żywności i poprawiło efektywność wykorzystania zasobów naturalnych w produkcji rolnej poprzez zmniejszenie strat i stosowanie metod transportu o niższej emisji dwutlenku węgla.

(7) Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych (E 471) i wosk carnauba (E 903), stosowane jako substancje glazurujące na powierzchni świeżych owoców i warzyw, tworzą cienką obojętną warstwę, stanowiącą barierę fizyczną chroniącą przed utratą wilgoci i utlenianiem w celu ochrony jakości odżywczej i przedłużenia okresu przydatności do spożycia tych produktów.

(8) Lecytyny (E 322) i kwasy tłuszczowe (E 570), stosowane jako nośniki, ułatwiają tworzenie stabilnej i jednolitej warstwy substancji glazurujących stosowanych na owocach i manioku jadalnym.

(9) Zgodnie z art. 15 rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 dodatki do żywności nie mogą być stosowane w żywności nieprzetworzonej, chyba że takie stosowanie zostało wyraźnie określone w załączniku II.

(10) Konsumenci nie spodziewają się stosowania dodatków do żywności na świeżych owocach i warzywach, a w przepisach Unii nie ma obowiązku informowania o dodatkach do żywności stosowanych na takich produktach. Substancje glazurujące są jednak stosowane na skórce owoców lub warzyw i nie oczekuje się, że migrują do ich części wewnętrznych. W związku z tym, ponieważ skórka passiflory, kiwi i manioku jadalnego zwykle nie jest spożywana, takie produkty, nawet jeśli zostały poddane działaniu substancji glazurujących, nie zawierają w chwili spożycia substancji glazurujących.

(11) Ponadto stosowanie substancji glazurujących na takich produktach może być szczególnie konieczne, ponieważ passiflora i maniok jadalny są produkowane głównie na obszarach o ciepłym klimacie i mogą być transportowane na dalekie odległości i przechowywane na tych obszarach przed wprowadzeniem ich do obrotu w Unii.

(12) Zgodnie z art. 3 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008 Komisja powinna zasięgnąć opinii Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") w celu uaktualnienia unijnego wykazu dodatków do żywności określonego w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008, z wyjątkiem przypadków gdy dana aktualizacja nie ma wpływu na zdrowie człowieka.

(13) W dniu 4 października 2012 r. Urząd wydał opinię naukową w sprawie ponownej oceny wosku carnauba (E 903) jako dodatku do żywności 3 , w której stwierdził, że obecnie dopuszczone zastosowania nie budzą obaw w zakresie bezpieczeństwa.

(14) W dniu 7 kwietnia 2017 r. Urząd wydał opinię naukową w sprawie ponownej oceny lecytyn (E 322) jako dodatku do żywności 4 , w której stwierdził, że wyznaczenie liczbowej wartości dopuszczalnego dziennego spożycia tego dodatku do żywności nie jest konieczne i że nie budzi on obaw w zakresie bezpieczeństwa w odniesieniu do ogółu ludności. Taki wniosek jest formułowany w przypadku substancji wzbudzających bardzo niewielkie obawy w zakresie bezpieczeństwa i tylko w przypadku, gdy istnieją wiarygodne informacje dotyczące zarówno narażenia, jak i toksyczności oraz istnieje niewielkie prawdopodobieństwo wystąpienia efektów szkodliwych u ludzi przy dawkach, które nie powodują dysproporcji pod względem wartości odżywczych u zwierząt 5 .

(15) W dniu 5 maja 2017 r. Urząd wydał opinię naukową w sprawie ponownej oceny kwasów tłuszczowych (E 570) jako dodatku do żywności 6 , w której stwierdził, że nie budzi on obaw w zakresie bezpieczeństwa przy zgłoszonych zastosowaniach i poziomach stosowania.

(16) W dniu 10 listopada 2017 r. Urząd wydał opinię naukową w sprawie ponownej oceny mono- i diglicerydów kwasów tłuszczowych (E 471) jako dodatków do żywności 7 , w której stwierdził, że wyznaczenie liczbowej wartości dopuszczalnego dziennego spożycia tego dodatku do żywności nie jest konieczne i że nie budzi on obaw w zakresie bezpieczeństwa w przypadku stosowania w żywności przeznaczonej dla ogółu ludności.

(17) Ponadto, ponieważ skórka passiflory, kiwi i manioku jadalnego zwykle nie jest spożywana, a nie oczekuje się, że mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych (E 471), wosk carnauba (E 903), lecytyny (E 322) i kwasy tłuszczowe (E 570) migrują do wewnętrznych jadalnych części tych owoców, gdy są stosowane, odpowiednio, jako substancje glazurujące lub w substancjach glazurujących, takie zastosowanie nie ma wpływu na zdrowie ludzi. Zasięgnięcie opinii Urzędu nie jest zatem konieczne.

(18) Należy zatem zezwolić na stosowanie mono- i diglicerydów kwasów tłuszczowych (E 471) na passiflorze, kiwi i manioku jadalnym, na stosowanie wosku carnauba (E 903) na manioku jadalnym oraz na stosowanie lecytyn (E 322) i kwasów tłuszczowych (E 570) w substancjach glazurujących do manioku jadalnego.

(19) Należy zatem odpowiednio zmienić załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.

(20) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 wprowadza się zmiany określone w załączniku I do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

W załączniku III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 wprowadza się zmiany określone w załączniku II do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 2 kwietnia 2025 r.

ZAŁĄCZNIK  I

W części E (Dopuszczone dodatki do żywności oraz warunki ich stosowania w kategoriach żywności) załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008, w kategorii żywności 04.1.1 (Całe świeże owoce i warzywa) wprowadza się następujące zmiany:
a)
wpis dotyczący mono- i diglicerydów kwasów tłuszczowych (E 471) otrzymuje brzmienie:
"E 471 Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych quantum satis Tylko do stosowania na powierzchnię owoców cytrusowych, melonów, ananasów, bananów, papai, mango, awokado, granatów, passiflory, kiwi i manioku jadalnego"
b)
wpis dotyczący wosku carnauba (E 903) otrzymuje brzmienie:
"E 903 Wosk carnauba 200 Tylko do stosowania na powierzchnię owoców cytrusowych, melonów, jabłek, gruszek, brzoskwiń, ananasów, granatów, mango, awokado, papai i manioku jadalnego oraz jako substancja glazurująca w przypadku orzechów"

ZAŁĄCZNIK  II

W części 1 (Nośniki w dodatkach do żywności) załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 po wpisach dotyczących dodatków do żywności "E 1201 Poliwinylopirolidon" i "E 1202 Poliwinylopolipirolidon" dodaje się wpis w brzmieniu:
"E 322 Lecytyny quantum satis Substancje glazurujące do manioku jadalnego"
E 570 Kwasy tłuszczowe
1 (Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 16, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2008/1333/oj).
2 (Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2008/1331/oj).
3 Dziennik EFSA 2012; 10[10]:2880.
4 Dziennik EFSA 2017; 15[4]:4742.
5 Dziennik EFSA 2014; 12[6]: 3697.
6 Dziennik EFSA 2017; 15[5]:4785.
7 Dziennik EFSA 2017; 15[11]:5045.

Zmiany w prawie

Lepsze prawo. W Sejmie odbyła się konferencja podsumowująca konsultacje społeczne projektów ustaw

W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.

Grażyna J. Leśniak 24.04.2025
Przedsiębiorcy zapłacą niższą składkę zdrowotną – Senat za ustawą

Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.

Grażyna J. Leśniak 23.04.2025
Rząd organizuje monitoring metanu

Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Rząd zaktualizował wykaz zakazanej kukurydzy

Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Od 18 kwietnia fotografowanie obiektów obronnych i krytycznych tylko za zezwoleniem

Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.

Robert Horbaczewski 17.04.2025
Prezydent podpisał ustawę o rynku pracy i służbach zatrudnienia

Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 11.04.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2025.651

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 2025/651 zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do stosowania mono- i diglicerydów kwasów tłuszczowych (E 471) i wosku carnauba (E 903) jako substancji glazurujących na niektórych świeżych owocach i manioku jadalnym oraz stosowania lecytyn (E 322) i kwasów tłuszczowych (E 570) jako nośników w substancjach glazurujących do manioku jadalnego
Data aktu: 02/04/2025
Data ogłoszenia: 03/04/2025
Data wejścia w życie: 23/04/2025