uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 z dnia 25 listopada 2015 r. w sprawie nowej żywności, zmieniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 oraz uchylające rozporządzenie (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady oraz rozporządzenie Komisji (WE) nr 1852/2001 1 , w szczególności jego art. 12,
(1) Rozporządzenie (UE) 2015/2283 stanowi, że nowa żywność może być wprowadzana na rynek w Unii, pod warunkiem że wydano na nią zezwolenie i została ona wpisana do unijnego wykazu nowej żywności.
(2) Na podstawie art. 8 rozporządzenia (UE) 2015/2283 w rozporządzeniu wykonawczym Komisji (UE) 2017/2470 2 ustanowiono unijny wykaz nowej żywności.
(3) Unijny wykaz określony w załączniku do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2017/2470 obejmuje proszek z częściowo odtłuszczonych nasion Brassica rapa L. i Brassica napus L. jako nową żywność, na którą wydano zezwolenie.
(4) Rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2021/120 3 zezwolono na wprowadzenie do obrotu proszku z częściowo odtłuszczonych nasion Brassica rapa L. i Brassica napus L. jako nowej żywności do stosowania w szeregu środków spożywczych.
(5) W dniu 19 października 2023 r. przedsiębiorstwo Ferm Food ApS ("wnioskodawca") przedłożyło Komisji, zgodnie z art. 10 ust. 1 rozporządzenia (UE) 2015/2283, wniosek o zmianę specyfikacji nowej żywności "proszek z częściowo odtłuszczonych nasion Brassica rapa L. i Brassica napus L.". Wnioskodawca wystąpił o obniżenie poziomów białek i lipidów oraz o zwiększenie poziomów łącznej zawartości węglowodanów, łącznej zawartości włókna pokarmowego, wilgoci i popiołu w końcowym proszku.
(6) Wnioskodawca przedstawił uzasadnienie swojego wniosku o zmianę specyfikacji nowej żywności, która dotyczy zmiany szeregu parametrów składu. Wnioskodawca wskazał, że wnioskowane zmiany specyfikacji wiążą się z szerszą definicją właściwości/składu nowej żywności oraz że zmiany te umożliwią wahania plonów w Unii, produkcję olejarni i metody tłoczenia. Proponowane zmiany umożliwiłyby również stosowanie Brassica rapa L. i Brassica napus L. zarówno ze zbiorów zimowych, jak i wiosennych, co zwiększyłoby podaż surowców i potencjalną produkcję częściowo odtłuszczonego proszku rzepakowego do celów spożywczych. W szczególności spadek niższego poziomu białka z 33 % do 28 % pozwoliłby zwiększyć podaż surowców i potencjał przekształcenia w żywność większej ilości makuchów rzepakowych przeznaczonych na paszę. Biorąc pod uwagę, że rynek wymaga żywności o niskiej zawartości tłuszczu, zmniejszenie niższego poziomu lipidów z 14 % do 10 % pozwoliłoby na bardziej odpowiedni proszek rzepakowy jako składnik żywności. Ponadto zwiększenie maksymalnego poziomu wilgoci z poziomu poniżej 7 % do poziomu poniżej 11 % umożliwiłoby stosowanie bardziej wydajnych technologii, umożliwiając mniej energochłonny proces suszenia lub stabilizacji, co zmniejszyłoby ogólny ślad węglowy rafinowania makuchów rzepakowych na potrzeby spożywcze. Co więcej, ponieważ określony limit nadtlenkowy pozostaje niezmienny, ryzyko utleniania nie wzrasta wraz z sugerowanym wzrostem wilgoci. Wnioskodawca uzasadnił również swój wniosek, wskazując, że wnioskowane zmniejszenie poziomów białek i lipidów oraz wzrost poziomów łącznej zawartości węglowodanów, łącznej zawartości włókna pokarmowego, wilgoci i popiołu w końcowym proszku nie mają wpływu na bezpieczeństwo nowej żywności.
(7) Oprócz zmienności surowca proponowane zmiany specyfikacji nowej żywności wynikają ze zmian w procesie produkcji. W procesie Ferm Food ApS już częściowo odtłuszczone makuchy kupowane są od unijnych producentów oleju rzepakowego, transportowane do zakładu Ferm Food ApS i fermentowane mieszaniną bakterii kwasu mlekowego. Proces ten nie obejmuje etapów mycia, filtracji, wirowania ani zakwaszania, jak opisano w opinii naukowej Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności 4 ("Urząd"). Produktem odpadowym fermentacji z udziałem bakterii kwasu mlekowego jest kwas mlekowy.
(8) Komisja uważa, że wnioskowana aktualizacja unijnego wykazu dotycząca zmiany warunków specyfikacji proszku z częściowo odtłuszczonych nasion Brassica rapa L. i Brassica napus L. zaproponowana przez wnioskodawcę nie ma wpływu na zdrowie ludzi oraz że przeprowadzenie oceny bezpieczeństwa przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności zgodnie z art. 10 ust. 3 rozporządzenia (UE) 2015/2283 nie jest konieczne. Zmiany w procesie produkcji, zmienność surowca oraz zmiany poziomów białek, lipidów, łącznej zawartości węglowodanów, łącznej zawartości włókna pokarmowego, wilgoci i popiołu nie mają wpływu na ocenione przez Urząd bezpieczeństwo nowej żywności i nie zmieniają wniosków Urzędu, który poparł pierwotne zezwolenie.
(9) Informacje przedstawione we wniosku dają wystarczające podstawy do stwierdzenia, że zmiany w specyfikacjach nowej żywności są zgodne z warunkami określonymi w art. 12 rozporządzenia (UE) 2015/2283 i powinny zostać zatwierdzone.
(10) Należy zatem odpowiednio zmienić załącznik do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2017/2470.
(11) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Sporządzono w Brukseli dnia 8 kwietnia 2025 r.
W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.
24.04.2025Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.
23.04.2025Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.
22.04.2025Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.
22.04.2025Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.
17.04.2025Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
11.04.2025Identyfikator: | Dz.U.UE.L.2025.682 |
Rodzaj: | Rozporządzenie |
Tytuł: | Rozporządzenie wykonawcze 2025/682 zmieniające rozporządzenie wykonawcze (UE) 2017/2470 w odniesieniu do specyfikacji nowej żywności proszek z częściowo odtłuszczonych nasion Brassica rapa L. i Brassica napus L |
Data aktu: | 08/04/2025 |
Data ogłoszenia: | 09/04/2025 |
Data wejścia w życie: | 29/04/2025 |