WYKAZ TOWARÓW OBJĘTYCH KONTYNGENTAMI TARYFOWYMI ILOŚCIOWYMI POCHODZĄCYCH Z REPUBLIKI SŁOWENII
Kod PCN | Wyszczególnienie | Preferencyjna stawka celna | Kontyngent |
0207 | Mięso i jadalne podroby z drobiu z pozycji nr 0105, świeże, chłodzone lub mrożone: | 125 ton | |
- Z ptactwa z gatunku Gallus domesticus: |
|||
0207 11 |
- - Nie cięte na kawałki, świeże lub chłodzone: |
||
0207 11 10 0 |
- - - Oskubane i bez jelit, z głowami i łapami, znane jako "kurczaki 83%" |
30 minimum 0,30 ECU/kg | |
0207 11 30 0 |
- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako kurczaki 70%" |
30 minimum 0,30 ECU/kg | |
0207 11 90 0 |
- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kurczaki 65%" lub inaczej prezentowane |
30 minimum 0,30 ECU/kg | |
0207 12 | - - Nie cięte na kawałki, mrożone: | ||
0207 12 10 0 |
- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "kurczaki 70%" |
30 minimum 0,30 ECU/kg | |
0207 12 90 0 |
- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap i bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kurczaki 65%" lub inaczej prezentowane |
30 minimum 0,30 ECU/kg | |
0207 14 | - - Kawałki i podroby mrożone: | ||
- - - Kawałki: | |||
0207 14 10 0 | - - - - Bez kości | 30 minimum 0,30 ECU/kg | |
- - - - Z kośćmi: | |||
0207 14 20 0 | - - - - - Połówki lub ćwiartki | 30 minimum 0,30 ECU/kg | |
0207 14 30 0 |
- - - - - Całe skrzydła z końcami lub bez |
30 minimum 0,30 ECU/kg | |
0207 14 40 0 |
- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł |
30 minimum 0,30 ECU/kg | |
0207 14 50 0 | - - - - - Piersi i ich kawałki | 30 minimum 0,30 ECU/kg | |
0207 14 60 0 | - - - - - Nogi i ich kawałki | 30 minimum 0,30 ECU/kg | |
0207 14 70 0 | - - - - - Pozostałe | 30 minimum 0,30 ECU/kg | |
- - - Podroby: | |||
0207 14 99 0 | - - - - Pozostałe | 30 minimum 0,30 ECU/kg | |
- Z indyków: | |||
0207 24 |
- - Nie cięte na kawałki, świeże lub chłodzone: |
||
0207 24 10 0 |
- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "indyki 80%" |
30 minimum 0,30 ECU/kg | |
0207 24 90 0 |
- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap i bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "indyki 73%" lub inaczej prezentowane |
30 minimum 0,30 ECU/kg | |
0207 25 | - - Nie cięte na kawałki, mrożone: | ||
0207 25 10 0 |
- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "indyki 80%" |
30 minimum 0,30 ECU/kg | |
0207 25 90 0 |
- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj serc, wątrób i żołądków, znane jako "indyki 73%" lub inaczej prezentowane |
30 minimum 0,30 ECU/kg | |
0207 27 | - - Kawałki i podroby, mrożone: | ||
- - - Kawałki: | |||
0207 27 10 0 | - - - - Bez kości | 30 minimum 0,30 ECU/kg | |
- - - - Z kośćmi: | |||
0207 27 20 0 | - - - - - Połówki lub ćwiartki | 30 minimum 0,30 ECU/kg | |
0207 27 30 0 |
- - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez |
30 minimum 0,30 ECU/kg | |
0207 27 40 0 |
- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł |
30 minimum 0,30 ECU/kg | |
0207 27 50 0 | - - - - - Piersi i ich kawałki | 30 minimum 0,30 ECU/kg | |
- - - - - Nogi i ich kawałki: | |||
0207 27 60 0 | - - - - - - Uda i ich kawałki | 30 minimum 0,30 ECU/kg | |
0207 27 70 0 | - - - - - - Pozostałe | 30 minimum 0,30 ECU/kg | |
0207 27 80 0 | - - - - - Pozostałe | 30 minimum 0,30 ECU/kg | |
- Z kaczek, gęsi i perliczek: | |||
0207 32 |
- - Nie cięte na kawałki, świeże lub chłodzone: |
||
- - - Kaczki: | |||
0207 32 11 0 |
- - - - Oskubane, bez krwi i jelit, ale nie wypatroszone, z głowami i łapami, znane jako "kaczki 85%" |
30 minimum 0,30 ECU/kg | |
0207 32 15 0 |
- - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "kaczki 70%" |
30 minimum 0,30 ECU/kg | |
0207 32 19 0 |
- - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kaczki 64%" lub inaczej prezentowane |
30 minimum 0,30 ECU/kg | |
- - - Gęsi: | |||
0207 32 51 0 |
- - - - Oskubane, bez krwi, niewypatroszone z głowami i łapami, znane jako "gęsi 82%" |
30 minimum 0,30 ECU/kg | |
0207 32 59 0 |
- - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z sercami i żołądkami lub bez serc i żołądków, znane jako "gęsi 75% lub inaczej prezentowane |
30 minimum 0,30 ECU/kg | |
0207 32 90 0 | - - - Perliczki | 30 minimum 0,30 ECU/kg | |
0207 33 | - - Nie cięte na kawałki, mrożone: | ||
- - - Kaczki: | |||
0207 33 11 0 |
- - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "kaczki 70%" |
30 minimum 0,30 ECU/kg | |
0207 33 19 0 |
- - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kaczki 63%" lub inaczej prezentowane |
30 minimum 0,30 ECU/kg | |
- - - Gęsi: | |||
0207 33 51 0 |
- - - - Oskubane, bez krwi, nie wypatroszone z głowami i łapami, znane jako "gęsi 82%" |
30 minimum 0,30 ECU/kg | |
0207 33 59 0 |
- - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z sercami i żołądkami lub bez serc i żołądków, znane jako "gęsi 75%" lub inaczej prezentowane |
30 minimum 0,30 ECU/kg | |
0207 33 90 0 | - - - Perliczki | 30 minimum 0,30 ECU/kg | |
0207 36 | - - Pozostałe, mrożone: | ||
- - - Kawałki: | |||
- - - - Bez kości: | |||
0207 36 11 0 | - - - - - Z gęsi | 30 minimum 0,30 ECU/kg | |
0207 36 15 0 | - - - - - Z kaczek i perliczek | 30 minimum 0,30 ECU/kg | |
- - - - Z kośćmi: | |||
- - - - - Połówki lub ćwiartki: | |||
0207 36 21 0 | - - - - - - Z kaczek | 30 minimum 0,30 ECU/kg | |
0207 36 23 0 | - - - - - - Z gęsi | 30 minimum 0,30 ECU/kg | |
0207 36 25 0 | - - - - - - Z perliczek | 30 minimum 0,30 ECU/kg | |
0207 36 31 0 |
- - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez |
30 minimum 0,30 ECU/kg | |
0207 36 41 0 |
- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł |
30 minimum 0,30 ECU/kg | |
- - - - - Piersi i ich kawałki: | |||
0207 36 51 0 | - - - - - - Z gęsi | 30 minimum 0,30 ECU/kg | |
0207 36 53 0 | - - - - - - Z kaczek i perliczek | 30 minimum 0,30 ECU/kg | |
- - - - - Nogi i ich kawałki: | |||
0207 36 61 0 | - - - - - - Z gęsi | 30 minimum 0,30 ECU/kg | |
0207 36 63 0 | - - - - - - Z kaczek i perliczek | 30 minimum 0,30 ECU/kg | |
0207 36 71 0 | - - - - - Tusze gęsie i kacze | 30 minimum 0,30 ECU/kg | |
0207 36 79 0 | - - - - - Pozostałe | 30 minimum 0,30 ECU/kg | |
0207 36 89 0 | - - - - - Pozostałe | 30 minimum 0,30 ECU/kg | |
0207 36 90 0 | - - - - Pozostałe | 30 minimum 0,30 ECU/kg | |
0402 | Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego: | 25 ton | |
0402 10 |
- W proszku, granulkach lub innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 1,5%: |
||
- - Nie zawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego: |
|||
0402 10 11 0 |
- - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg |
35 | |
0402 10 19 0 | - - - Pozostałe | 35 | |
- - Pozostałe: | |||
0402 10 91 0 |
- - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg |
35 | |
0402 10 99 0 | - - - Pozostałe | 35 | |
- W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci o zawartości tłuszczu w masie powyżej 1,5%: |
|||
0402 29 | - - Pozostałe: | ||
- - - O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 27%: |
|||
0402 29 11 0 |
- - - - Mleko specjalne dla niemowląt, w hermetycznie zamkniętych pojemnikach, o zawartości netto nie przekraczającej 500 g i o zawartości tłuszczu w masie powyżej 10% |
5 | |
- - - - Pozostałe: | |||
0402 29 15 0 |
- - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg |
5 | |
0402 29 19 0 | - - - - - Pozostałe | 5 | |
- - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 27%: |
|||
0402 29 91 0 |
- - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg |
5 | |
0402 29 99 0 | - - - - Pozostałe | 5 | |
0406 | Sery i twarogi: | 50 ton | |
0406 90 | - Pozostałe sery: | ||
- - Pozostałe: | |||
- - - Emmentaler, Gruyere, Sbrinz, Bergkäse i Appenzell: |
|||
- - - - Pozostałe: | |||
0406 90 13 0 | - - - - - Emmentaler | 17,5 | |
0406 90 23 0 | - - - Edam | 17,5 | |
- - - Pozostałe: | |||
- - - - Pozostałe: | |||
- - - - - O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 40% i o zawartości masy wody w substancji beztłuszczowej: |
|||
- - - - - - Powyżej 47%, ale nie przekraczającej 72%: |
|||
0406 90 78 0 | - - - - - - - Gouda | 17,5 | |
0407 00 | Jaja ptasie w skorupkach, świeże konserwowane albo gotowane: | 15 ton | |
- Drobiu: | |||
- - Wylęgowe: | |||
0407 00 11 0 | - - - Indycze albo gęsie | 12,5 minimum 0,015 ECU/szt. | |
0407 00 19 0 | - - - Pozostałe | 12,5 minimum 0,015 ECU/szt. | |
0407 00 30 0 | - - Pozostałe | 12,5 minimum 0,015 ECU/szt. | |
0407 00 90 0 | - Pozostałe | 12,5 minimum 0,015 ECU/szt. | |
0808 | Jabłka, gruszki i pigwy, świeże: | 100 ton | |
0808 10 | - Jabłka: | ||
0808 10 10 0 |
- - Jabłka na sok, luzem, od 16 września do 15 grudnia |
30 | |
- - Pozostałe: | |||
0808 10 20 | - - - Odmiany Golden Delicious: | ||
0808 10 20 1 | - - - - Od 1 stycznia do 31 marca | 30 | |
0808 10 20 3 |
- - - - Od 1 kwietnia do 30 czerwca |
10 | |
0808 10 20 5 | - - - - Od 1 do 31 lipca | 5 | |
0808 10 20 7 |
- - - - Od 1 sierpnia do 31 grudnia |
30 | |
0808 10 50 | - - - Odmiany Grany Smith: | ||
0808 10 50 1 | - - - - Od 1 stycznia do 31 marca | 30 | |
0808 10 50 3 |
- - - - Od 1 kwietnia do 30 czerwca |
10 | |
0808 10 50 5 | - - - - Od 1 do 31 lipca | 5 | |
0808 10 50 7 |
- - - - Od 1 sierpnia do 31 grudnia |
30 | |
0808 10 90 | - - - Pozostałe: | ||
0808 10 90 1 | - - - - Od 1 stycznia do 31 marca | 30 | |
0808 10 90 3 |
- - - - Od 1 kwietnia do 30 czerwca |
10 | |
0808 10 90 5 | - - - - Od 1 do 31 lipca | 5 | |
0808 10 90 7 |
- - - - Od 1 sierpnia do 31 grudnia |
30 | |
0808 20 | - Gruszki i pigwy: | 25 ton | |
- - Gruszki: | |||
0808 20 10 0 |
- - - Na wino gruszkowe, luzem od 1 sierpnia do 31 grudnia |
25 | |
0808 20 50 | - - - Pozostałe: | ||
0808 20 50 1 | - - - - Od 1 stycznia do 31 lipca | 5 | |
0808 20 50 9 |
- - - - Od 1 sierpnia do 31 grudnia |
25 | |
0808 20 90 0 | - - Pigwy | 12,5 | |
1209 | Nasiona, owoce i zarodniki, siewne: | 25 ton | |
- Nasiona buraków: | |||
1209 11 00 0 | - - Nasiona buraków cukrowych | 7,5 | |
1209 19 00 0 | - - Pozostałe | 7,5 | |
- Nasiona roślin pastewnych, inne niż nasiona buraków: |
|||
1209 21 00 0 | - - Nasiona lucerny (alfalfa) | 5 | |
1209 22 |
- - Nasiona koniczyny (Trifolium spp.): |
||
1209 22 10 0 |
- - - Koniczyny czerwonej (Trifolium pratense L.) |
5 | |
1209 22 80 0 | - - - Pozostałe | 5 | |
1209 23 | - - Nasiona kostrzewy: | ||
1209 23 11 0 |
- - - Kostrzewy łąkowej (Festuca pratensis Huds.) |
5 | |
1209 23 15 0 |
- - - Kostrzewy czerwonej (Festuca rubra L.) |
5 | |
1209 23 80 0 | - - - Pozostałe | 5 | |
1209 24 00 0 |
- - Nasiona wiechliny łąkowej (Poa pratensis L.) |
5 | |
1209 25 |
- - Nasiona rajgrasu (Lolium multiflorum Lam., Lolium perenne L.): |
||
1209 25 10 0 |
- - - Rajgras włoski (życica wielkokwiatowa) (łącznie z rajgrasem westerwoldzkim) (Lolium multiflorum Lam.) |
5 | |
1209 25 90 0 |
- - - Rajgras angielski (życica trwała) (Lolium perenne L.) |
5 | |
1209 26 00 0 | - - Nasiona tymotki | 5 | |
1209 29 | - - Pozostałe: | ||
1209 29 10 0 |
- - - Nasiona wyki; nasiona wiechliny (błotnej, zwyczajnej) (Poa palustris L., Poa trivalis L.); nasiona kupkówki (Dactylis glomerata L.); nasiona mietlicy (Agrostis) |
5 | |
1209 29 50 | - - - Ziarno łubinu: | ||
1209 29 50 1 | - - - - Siewne | 5 | |
1209 29 50 9 | - - - - Pozostałe | 5 | |
1209 29 80 0 | - - - Pozostałe | 5 | |
1209 30 00 0 |
- Nasiona roślin zielnych (ziołowych) hodowlanych głównie dla ich kwiatów |
5 | |
- Pozostałe: | |||
1209 91 | - - Nasiona warzyw: | ||
1209 91 10 0 |
- - - Nasiona kalarepy (Brassica oleracea L. var. caulorapa i gongylodes L.) |
5 | |
1209 91 90 0 | - - - Pozostałe | 5 | |
1209 99 | - - Pozostałe: | ||
1209 99 10 0 | - - - Nasiona drzew leśnych | 5 | |
- - - Pozostałe: | |||
1209 99 91 0 |
- - - - Nasiona roślin hodowanych głównie dla ich kwiatów oprócz objętych podpozycją nr 1209 30 |
5 | |
1209 99 99 0 | - - - - Pozostałe | 5 | |
1211 | Rośliny i ich części (łącznie z nasionami i owocami) używane głównie w perfumerii, farmacji lub używane do celów owadobójczych lub podobnych, świeże lub suszone, krojone, kruszone, nawet proszkowane: | 25 ton | |
1211 10 00 0 | - Korzenie lukrecji | 0 | |
1211 20 00 0 | - Korzenie żeńszenia | 5 | |
1211 90 | - Pozostałe: | ||
1211 90 10 0 |
- - Maruna (kwiaty, liście, łodygi, skórki i korzenie) |
5 | |
1211 90 30 0 | - - Fasola tonkińska | 5 | |
1211 90 70 0 |
- - Lebiodka pospolita (Origanum vulgare) (gałązki, łodyżki i liście) |
5 | |
1211 90 75 0 |
- - Szałwia (Salvia officinalis) (liście i kwiaty) |
5 | |
1211 90 95 0 | - - Pozostałe | 5 | |
1601 00 | Kiełbasy i podobne produkty z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe oparte o te produkty: | 10 ton | |
1601 00 10 0 | - Z wątroby | 17,5 | |
- Pozostałe: | |||
1601 00 91 0 |
- - Kiełbasy, suche lub do smarowania, nie gotowane |
17,5 | |
1601 00 99 0 | - - Pozostałe | 17,5 | |
1602 | Pozostałe przetworzone lub konserwowane mięso, podroby lub krew: | 250 ton | |
1602 10 00 0 | - Przetwory homogenizowane | 20 | |
1602 20 | - Z wątroby dowolnych zwierząt: | ||
- - Z wątroby gęsiej lub kaczej: | |||
1602 20 11 0 |
- - - Zawierające w masie 75% lub więcej otłuszczonej wątroby |
20 | |
1602 20 19 0 | - - - Pozostałe | 20 | |
1602 20 90 0 | - - Pozostałe | 20 | |
- Z drobiu objętego pozycją nr 0105: |
|||
1602 31 | - - Z indyków: | ||
- - - Zawierające w masie 57% lub więcej mięsa lub podrobów: |
|||
1602 31 11 0 |
- - - - Zawierające wyłącznie nie gotowane mięso indycze |
20 | |
1602 31 19 0 | - - - - Pozostałe | 20 | |
1602 31 30 0 |
- - - Zawierające w masie 25% lub więcej, ale mniej niż 57% mięsa lub podrobów |
20 | |
1602 31 90 0 | - - - Pozostałe | 20 | |
1602 39 | - - Pozostałe: | ||
- - - Zawierające w masie 57% lub więcej mięsa lub podrobów: |
|||
1602 39 21 0 | - - - - Nie gotowane | 20 | |
1602 39 29 0 | - - - - Pozostałe | 20 | |
1602 39 40 0 |
- - - Zawierające w masie 25% lub więcej, ale mniej niż 57% mięsa drobiowego lub podrobów |
20 | |
1602 39 80 0 | - - - Pozostałe | 20 | |
- Z wieprzowiny: | |||
1602 41 | - - Szynki i ich części: | ||
1602 41 10 0 | - - - Ze świń domowych | 20 | |
1602 41 90 0 | - - - Pozostałe | 20 | |
1602 42 | - - Łopatki i ich części: | ||
1602 42 10 0 | - - - Ze świń domowych | 20 | |
1602 42 90 0 | - - - Pozostałe | 20 | |
1602 49 |
- - Pozostałe łącznie z mieszankami: |
||
- - - Ze świń domowych: | |||
- - - - Zawierające w masie 80% lub więcej mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów, włącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia: |
|||
1602 49 11 0 |
- - - - - Schaby (bez karkowych) i ich części łącznie z mieszankami schabów i szynek |
20 | |
1602 49 13 0 |
- - - - - Karki i ich części łącznie z mieszankami obojczyków i łopatek |
20 | |
1602 49 15 0 |
- - - - - Pozostałe mieszanki zawierające szynki, łopatki, schaby lub karki oraz ich części |
20 | |
1602 49 19 0 | - - - - - Pozostałe | 20 | |
1602 49 30 0 |
- - - - Zawierające w masie 40% lub więcej, ale mniej niż 80% mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów łącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia |
20 | |
1602 49 50 0 |
- - - - Zawierające w masie mniej niż 40% mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów łącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia |
20 | |
1602 49 90 0 | - - - Pozostałe | 20 | |
1602 50 | - Z wołowiny: | ||
1602 50 10 0 |
- - Nie gotowane; mieszanki gotowanego mięsa lub podrobów z nie gotowanym mięsem lub podrobami |
20 | |
- - Pozostałe: | |||
- - - W opakowaniach hermetycznych: |
|||
1602 50 31 0 |
- - - - Corned beef (wołowina peklowana) |
20 | |
1602 50 39 0 | - - - - Pozostałe | 20 | |
1602 50 80 0 | - - - Pozostałe | 20 | |
1602 90 |
- Pozostałe łącznie z przetworami z krwi dowolnych zwierząt: |
||
1602 90 10 0 |
- - Przetwory z krwi dowolnych zwierząt |
20 | |
- - Pozostałe: | |||
1602 90 31 0 | - - - Z dziczyzny lub z królików | 20 | |
- - - Pozostałe: | |||
1602 90 51 0 |
- - - - Zawierające mięso lub podroby ze świń domowych |
20 | |
- - - - Pozostałe: | |||
- - - - - Zawierające mięso wołowe lub podroby: |
|||
1602 90 61 0 |
- - - - - - Nie gotowane; mieszanki gotowanego mięsa lub podrobów z nie gotowanym mięsem lub podrobami |
20 | |
1602 90 69 0 | - - - - - - Pozostałe | 20 | |
- - - - - Pozostałe: | |||
- - - - - - Z baraniny lub koziny: | |||
- - - - - - - Nie gotowane; mieszanki gotowanego mięsa lub podrobów z nie gotowanym mięsem lub podrobami: |
|||
1602 90 72 0 | - - - - - - - - Z baraniny | 20 | |
1602 90 74 0 | - - - - - - - - Z koziny | 20 | |
- - - - - - - Pozostałe: | |||
1602 90 76 0 | - - - - - - - - Z baraniny | 20 | |
1602 90 78 0 | - - - - - - - - Z koziny | 20 | |
1602 90 98 0 | - - - - - - Pozostałe | 20 | |
1604 | Przetworzone i konserwowane ryby; kawior i namiastki kawioru przygotowane z ikry rybiej: | 100 ton | |
- Ryby, całe lub w kawałkach, ale nie mielone: |
|||
1604 13 |
- - Sardynki, sardynele i brisling lub szproty: |
||
- - - Sardynki: | |||
1604 13 11 0 | - - - - W oliwie z oliwek | 17,5 | |
1604 13 19 0 | - - - - Pozostałe | 17,5 | |
1604 13 90 0 | - - - Pozostałe | 17,5 | |
1604 15 | - - Makrele: | ||
- - - Z gatunków Scomber scombrus i Scomber japonicus: |
|||
1604 15 11 0 | - - - - Filety | 17,5 | |
1604 15 19 0 | - - - - Pozostałe | 17,5 | |
1604 15 90 0 |
- - - Z gatunku Scomber australasicus |
17,5 | |
1604 20 |
- Pozostałe przetwory lub konserwy z ryb: |
||
1604 20 05 0 | - - Przetwory z surimi | 17,5 | |
- - Pozostałe: | |||
1604 20 10 0 | - - - Z łososia | 17,5 | |
1604 20 30 0 |
- - - Z łososiowatych innych niż łosoś |
17,5 | |
1604 20 40 0 | - - - Z sardeli | 17,5 | |
1604 20 50 0 |
- - - Z sardynek, bonito śródziemnomorskiego, makreli z gatunków Scomber scombrus i Scomber japonicus, ryb z gatunku Orcynopsis unicolor |
17,5 | |
1604 20 70 0 |
- - - Z tuńczyków, bonito latających lub pozostałych ryb z rodzaju Euthynnus |
17,5 | |
1604 20 90 0 | - - - Z pozostałych ryb | 17,5 | |
1704 | Wyroby cukiernicze (łącznie z białą czekoladą), nie zawierające kakao | 7,5 ton | |
1704 10 |
- Guma do żucia, również pokryta cukrem: |
||
- - Zawierająca w masie mniej niż 60% sacharozy (łączeni z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza): |
|||
1704 10 11 0 | - - - Guma w paskach | 15 + DCC | |
1704 10 19 0 | - - - Pozostała | 15 + DCC | |
- - Zawierająca w masie 60% lub więcej sacharozy (łącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza): |
|||
1704 10 91 0 | - - - Guma w paskach | 15 + DCC | |
1704 10 99 0 | - - - Pozostała | 15 + DCC | |
1806 | Czekolada i inne przetwory spożywcze zawierające kakao: | 50 ton | |
1806 90 | - Pozostałe: | ||
1806 90 60 0 |
- - Pasty do smarowania zawierające kakao |
22,5 + DCC | |
1902 | Ciasto makaronowe, również gotowane lub nadziewane (mięsem lub innymi substancjami) lub przygotowane inaczej, takie jak spaghetti, makaron, nitki, lasagne, gnocchi, ravioli, cannelloni; kuskus, przygotowany lub nie: | 50 ton | |
- Ciasto makaronowe nie gotowane, nie nadziewane ani nie przygotowane inaczej: |
|||
1902 11 00 0 | - - Zawierające jaja | 20 | |
1902 19 | - - Pozostałe: | ||
1902 19 10 0 |
- - - Nie zawierające mąki lub grysiku ze zwykłej pszenicy |
20 | |
1902 19 90 0 | - - - Pozostałe | 20 | |
1905 | Chleb, bułki, pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka, herbatniki (biskwity) i inne wyroby piekarskie, nawet zawierające kakao; opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby: | 50 ton | |
1905 90 | - Pozostałe: | ||
1905 90 10 0 | - - Mace | 12,5 | |
1905 90 20 0 |
- - Opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne produkty |
12,5 | |
- - Pozostałe: | |||
1905 90 30 0 |
- - - Chleb, bułki nie zawierające dodatku miodu, jajek, sera lub owoców, a zawierające w suchej masie nie więcej niż 5% cukru i nie więcej niż 5% tłuszczu |
12,5 + DCC | |
1905 90 40 0 |
- - - Wafle i opłatki o zawartości wody w masie powyżej 10% |
17,5 + DCC | |
1905 90 45 0 | - - - Herbatniki (biskwity) | 12,5 + DCC | |
1905 90 55 0 |
- - - Produkty wytłaczane lub ekspandowane, pikantne lub solone |
12,5 | |
- - - Pozostałe: | |||
1905 90 60 0 |
- - - - Z dodatkiem środka słodzącego |
20 + DCC | |
1905 90 90 0 | - - - - Pozostałe | 17,5 | |
2005 | Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, nie mrożone, inne niż produkty objęte pozycją nr 2006: | 15 ton | |
2005 90 |
- Pozostałe warzywa i mieszanki warzywne: |
||
2005 90 10 0 |
- - Owoce z rodzaju Capsicum inne niż słodka papryka lub pieprz angielski |
15 | |
2009 | Soki owocowe (łącznie z moszczem) soki warzywne nie sfermentowane i nie zawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej: | 50 ton | |
2009 80 |
- Sok z dowolnego innego pojedynczego owocu lub z dowolnego warzywa: |
||
- - O gęstości powyżej 1,33 g/cm3 przy 20oC: |
|||
- - - Sok z gruszek: | |||
2009 80 11 0 |
- - - - O wartości nie przekraczającej 22 ECU za 100 kg masy netto |
25 | |
2009 80 19 0 | - - - - Pozostałe | 25 | |
- - - Pozostałe: | |||
- - - - O wartości nie przekraczającej 30 ECU za 100 kg masy netto: |
|||
2009 80 32 0 |
- - - - - Soki z owoców męczennicy i guawy |
17,5 | |
2009 80 33 0 |
- - - - - Soki z mango, owoców smaczeliny, papaya, owoców tamaryndy, owoców nerkowca, liczi (śliwek chińskich), owoców kanawalii, owoców sączyńca, owoców oskomianu (carambola) i pitahaya |
17,5 | |
2009 80 35 0 | - - - - - Pozostałe | 17,5 | |
- - - - Pozostałe: | |||
2009 80 36 0 |
- - - - - Soki z owoców tropikalnych |
25 | |
2009 80 38 0 | - - - - - Pozostałe | 25 | |
- - O gęstości nie przekraczającej 1,33 g/cm3 przy 20oC: |
|||
- - - Sok z gruszek: | |||
2009 80 50 0 |
- - - - O wartości powyżej 18 ECU za 100 kg masy netto, zawierający dodatek cukru |
17,5 | |
- - - - Pozostałe: | |||
2009 80 61 0 |
- - - - - Z dodatkiem cukru o zawartości powyżej 30% w masie |
17,5 | |
2009 80 63 0 |
- - - - - O zawartości cukru nie przekraczającej 30% w masie |
17,5 | |
2009 80 69 0 |
- - - - - Nie zawierający dodatku cukru |
17,5 | |
- - - Pozostałe: | |||
- - - - O wartości powyżej 30 ECU za 100 kg masy netto, zawierający dodatek cukru: |
|||
2009 80 71 0 |
- - - - - Sok wiśniowy i czereśniowy |
17,5 | |
2009 80 73 0 |
- - - - - Soki z owoców tropikalnych |
17,5 | |
2009 80 79 0 | - - - - - Pozostałe | 17,5 | |
- - - - Pozostałe: | |||
- - - - - O zawartości dodatku cukru w masie powyżej 30%: |
|||
2009 80 83 0 |
- - - - - - Soki z owoców męczennicy i guawy |
17,5 | |
2009 80 84 0 |
- - - - - - Soki z mango, owoców smaczeliny, papaya, owoców tamaryndy, owoców nerkowca, liczi (śliwki chińskie), owoce kanawalii, owoców sączyńca, owoców oskomianu (carambola) i pitahaya |
17,5 | |
2009 80 86 0 | - - - - - - Pozostałe | 17,5 | |
- - - - - O zawartości dodatku cukru w masie nie przekraczającej 30%: |
|||
2009 80 88 0 |
- - - - - - Soki z owoców tropikalnych |
17,5 | |
2009 80 89 0 | - - - - - - Pozostałe | 17,5 | |
- - - - - Nie zawierający dodatku cukru: |
|||
2009 80 95 0 |
- - - - - - Soki z owoców z gatunku Vaccinium macrocarpon |
17,5 | |
2009 80 96 0 |
- - - - - - Sok wiśniowy i czereśniowy |
17,5 | |
2009 80 97 0 |
- - - - - - Soki z owoców tropikalnych |
25 | |
2009 80 99 | - - - - - - Pozostałe: | ||
2009 80 99 1 | - - - - - - - Soki owocowe | 17,5 | |
2009 80 99 9 | - - - - - - - Pozostałe | ||
2009 90 | - Mieszanki soków: | ||
- - O gęstości powyżej 1,33 g/cm3 przy 20oC: |
|||
- - - Mieszanki soków jabłkowego i gruszkowego: |
|||
2009 90 11 0 |
- - - - O wartości nie przekraczającej 22 ECU za 100 kg masy netto |
25 | |
2009 90 19 0 | - - - - Pozostałe | 25 | |
- - - Pozostałe: | |||
2009 90 21 0 |
- - - - O wartości nie przekraczającej 30 ECU za 100 kg masy netto |
25 | |
2009 90 29 0 | - - - - Pozostałe | 25 | |
- - O gęstości nie przekraczającej 1,33 g/cm3 przy 20oC: |
|||
- - - Mieszanki soków jabłkowego i gruszkowego: |
|||
2009 90 31 0 |
- - - - O wartości nie przekraczającej 18 ECU za 100 kg masy netto i o zawartości dodatku cukru w masie powyżej 30% |
17,5 | |
2009 90 39 0 | - - - - Pozostałe | 17,5 | |
- - - Pozostałe: | |||
- - - - O wartości powyżej 30 ECU za 100 kg masy netto: |
|||
- - - - - Mieszanki soków owoców cytrusowych i soku ananasowego: |
|||
2009 90 41 0 |
- - - - - - Zawierające dodatek cukru |
17,5 | |
2009 90 49 0 | - - - - - - Pozostałe | 17,5 | |
- - - - - Pozostałe: | |||
2009 90 51 0 |
- - - - - - Zawierające dodatek cukru |
17,5 | |
2009 90 59 0 | - - - - - - Pozostałe | 17,5 | |
- - - - O wartości powyżej 30 ECU za 100 kg masy netto: |
|||
- - - - - Mieszanki soków owoców cytrusowych i soku ananasowego: |
|||
2009 90 71 0 |
- - - - - - O zawartości dodatku cukru w masie powyżej 30% |
17,5 | |
2009 90 73 0 |
- - - - - - O zawartości dodatku cukru w masie nie przekraczającej 30% |
17,5 | |
2009 90 79 0 |
- - - - - - Nie zawierające dodatku cukru |
17,5 | |
- - - - - Pozostałe: | |||
- - - - - - O zawartości dodatku cukru w masie powyżej 30%: |
|||
2009 90 92 0 |
- - - - - - - Mieszanki soków z owoców tropikalnych |
17,5 | |
2009 90 94 0 | - - - - - - - Pozostałe | 17,5 | |
- - - - - - O zawartości dodatku cukru w masie nie przekraczającej 30%: |
|||
2009 90 95 0 |
- - - - - - - Mieszanki soków z owoców tropikalnych |
17,5 | |
2009 90 96 0 | - - - - - - - Pozostałe | 17,5 | |
- - - - - - Nie zawierające dodatku cukru: |
|||
2009 90 97 0 |
- - - - - - - Mieszanki soków z owoców tropikalnych |
17,5 | |
2009 90 98 0 | - - - - - - - Pozostałe | 17,5 | |
2103 | Sosy i przetwory z nich; zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne; mąka i grysik z gorczycy oraz gotowa musztarda: | 75 ton | |
2103 10 00 0 | - Sos sojowy | 10 | |
2103 20 00 0 |
- Ketchup pomidorowy i inne sosy pomidorowe |
17,5 minimum 0,175 ECU/kg | |
2103 30 |
- Mąka i grysik z gorczycy oraz gotowa musztarda: |
||
2103 30 10 0 | - - Mąka i grysik z gorczycy | 17,5 | |
2103 30 90 0 | - - Gotowa musztarda | 22,5 | |
2103 90 | - Pozostałe: | ||
2103 90 10 0 | - - Ostry sos z mango w płynie | 15 | |
2103 90 30 0 |
- - Gorzkie aromatyczne zaprawy o objętościowej mocy alkoholu od 44,2 do 49,2% obj., zawierające w masie od 1,5 do 6% goryczki, przypraw i różnych składników oraz od 4 do 10% cukru, w pojemnikach zawierających 0,5 litra lub mniej |
57,25 minimum 0,05 ECU/kg | |
2103 90 90 0 | - - Pozostałe | 15 | |
2106 | Przetwory spożywcze gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone: | 50 ton | |
2106 10 |
- Koncentraty proteinowe i teksturowane substancje proteinowe: |
||
2106 10 20 0 |
- - Nie zawierające tłuszczów mleka, sacharozy, izoglukozy, glukozy lub skrobi lub zawierające w masie mniej niż 1,5% tłuszczu mleka, 5% sacharozy lub izoglukozy, 5% glukozy lub skrobi |
10 | |
2106 10 80 0 | - - Pozostałe | 10 | |
2106 90 | - Pozostałe: | ||
2106 90 10 0 | - - Fondue z sera | 10 | |
2106 90 20 0 |
- - Złożone preparaty alkoholowe, inne niż na bazie substancji zapachowych, w rodzaju używanych do produkcji napojów |
172,95 minimum 4 ECU/%hl | |
- - Aromatyzowane lub barwione syropy cukrowe: |
|||
2106 90 30 0 | - - - Syropy izoglukozowe | 10 minimum 0,085 ECU/kg | |
- - - Pozostałe: | |||
2106 90 51 0 | - - - - Syrop laktozowy | 10 | |
2106 90 55 0 |
- - - - Syrop glukozowy i z maltodekstryny |
10 minimum 0,085 ECU/kg | |
2106 90 59 0 | - - - - Pozostałe | 10 | |
- - Pozostałe: | |||
2106 90 92 0 |
- - - Nie zawierające tłuszczów mleka, sacharozy, izoglukozy, glukozy lub skrobi lub zawierające w masie mniej niż 1,5% tłuszczu mleka, 5% sacharozy lub izoglukozy, 5% glukozy lub skrobi |
10 | |
2106 90 98 0 | - - - Pozostałe | 10 | |
2203 00 | Piwo otrzymywane ze słodu: | 1250 hl | |
- W pojemnikach zawierających nie więcej niż 10 litrów: |
|||
2203 00 01 0 | - - W butelkach | 15 minimum 0,125 ECU/l | |
2203 00 09 0 | - - Pozostałe | 15 minimum 0,125 ECU/l | |
2203 00 10 0 |
- W pojemnikach zawierających więcej niż 10 litrów |
15 minimum 0,125 ECU/l | |
2204 | Wino ze świeżych winogron łącznie z winami wzmocnionymi; moszcz winogronowy inny niż z pozycji nr 2009: | 4250 hl | |
2204 10 | - Wino musujące: | ||
- - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż 8,5% obj.: |
|||
2204 10 11 | - - - Szampan: | ||
2204 10 11 1 |
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż 8,5%, ale nie większej niż 22% obj. |
15 minimum 21 ECU/hl | |
2204 10 11 9 |
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. |
16,5 + 33,17 ECU/hl + 0,05 ECU/kg | |
2204 10 19 | - - - Pozostałe: | ||
2204 10 19 1 |
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż 8,5% ale nie większej niż 22% obj. |
15 minimum 21 ECU/hl | |
2204 10 19 9 |
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. |
16,5 + 33,17 ECU/hl + 0,05 ECU/kg | |
- - Pozostałe: | |||
2204 10 91 0 | - - - Asti spumante | 15 minimum 21 ECU/hl | |
2204 10 99 0 | - - - Pozostałe | 15 minimum 21 ECU/hl | |
- Pozostałe wina; moszcz winogronowy z fermentacją nie rozpoczętą lub zatrzymaną przez dodanie alkoholu: |
|||
2204 21 |
- - W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej: |
||
2204 21 10 |
- - - Wina inne niż z podpozycji 2204 10 w butelkach z korkami "grzybkowymi" przytrzymywanymi przewiązkami lub zapięciami; wina dostarczane inaczej, pozostające dzięki obecności dwutlenku węgla w roztworze pod nadciśnieniem nie mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym niż 3 bary, mierzonym w temperaturze 20oC: |
||
2204 21 10 1 |
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie większej niż 22% obj. |
15 minimum 21 ECU/hl | |
2204 21 19 9 |
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. |
16,5 + 33,17 ECU/hl + 0,05 ECU/kg | |
- - - Pozostałe: | |||
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie przewyższającej 13% obj.: |
|||
- - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych rejonach: |
|||
- - - - - - Białe: | |||
2204 21 11 0 | - - - - - - - Alasace | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 12 0 | - - - - - - - Bordeaux | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 13 0 | - - - - - - - Bourgogne (Burgundy) | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 17 0 |
- - - - - - - Val de Loire (Loire valley) |
15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 18 0 | - - - - - - - Mosel-Saar-Ruwer | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 19 0 | - - - - - - - Pfalz | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 22 0 | - - - - - - - Rheinhessen | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 24 0 | - - - - - - - Lazio (Latium) | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 26 0 | - - - - - - - Toscana (Tuscany) | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 27 0 |
- - - - - - - Trentino, Alto Adige i Friuli |
15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 28 0 | - - - - - - - Veneto | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 32 0 | - - - - - - - Vinho Verde | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 34 0 | - - - - - - - Penedes | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 36 0 | - - - - - - - Rioja | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 37 0 | - - - - - - - Valencia | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 38 0 | - - - - - - - Pozostałe | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
- - - - - - Pozostałe: | |||
2204 21 42 0 | - - - - - - - Bordeaux | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 43 0 | - - - - - - - Bourgogne (Burgundy) | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 44 0 | - - - - - - - Beaujolais | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 46 0 | - - - - - - - Cotes du Rhone | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 47 0 | - - - - - - - Languedoc-Rousillon | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 48 0 |
- - - - - - - Val de Loire (Loire valley |
15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 62 0 | - - - - - - - Piemonte (Piemont) | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 66 0 | - - - - - - - Toscana (Tuscany) | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 67 0 |
- - - - - - - Trentino i Alto Adige |
15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 68 0 | - - - - - - - Veneto | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 69 0 |
- - - - - - - Dao, Bairrada i Douro |
15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 71 0 | - - - - - - - Navarra | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 74 0 | - - - - - - - Penedes | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 76 0 | - - - - - - - Rioja | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 77 0 | - - - - - - - Valdepenas | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 78 0 | - - - - - - - Pozostałe | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
- - - - - Pozostałe: | |||
2204 21 79 0 | - - - - - - Białe | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 80 0 | - - - - - - Pozostałe | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 13% obj., ale nie przewyższającej 15% obj.: |
|||
- - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych regionach |
|||
2204 21 81 0 | - - - - - - Białe | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 82 0 | - - - - - - Pozostałe | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
- - - - - Pozostałe: | |||
2204 21 83 0 | - - - - - - Białe | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 84 0 | - - - - - - Pozostałe | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 15% obj., ale nie przewyższającej 18% obj.: |
|||
2204 21 89 0 | - - - - - Port | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 94 0 | - - - - - Pozostałe | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 18% obj., ale nie przewyższającej 22% obj.: |
|||
2204 21 95 0 | - - - - - Port | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 29 | - - Pozostałe: | ||
2204 29 10 |
- - - Wina inne niż z podpozycji 2204 10 w butelkach z korkami "grzybkowymi" przytrzymywanymi przewiązkami lub zapięciami; wina dostarczane inaczej, pozostające w wyniku obecności dwutlenku węgla w roztworze, pod ciśnieniem nie mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym niż 3 bary, mierzonym w temperaturze 20oC: |
||
2204 29 10 1 |
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie większej niż 22% obj. |
12,5 minimum 21 ECU/hl | |
2204 29 19 9 |
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. |
16,5 + 33,17 ECU/hl + 0,05 ECU/kg | |
- - - Pozostałe: | |||
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie przewyższającej 13% obj.: |
|||
- - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych rejonach: |
|||
- - - - - - Białe: | |||
2204 29 12 0 | - - - - - - - Bordeaux | 12,5 minimum 2,5 ECU/hl | |
2204 29 13 0 | - - - - - - - Bourgogne (Burgundy) | 12,5 minimum 2,5 ECU/hl | |
2204 29 17 0 |
- - - - - - - Val de Loire (Loire valley) |
12,5 minimum 2,5 ECU/hl | |
2204 29 18 0 | - - - - - - - Pozostałe | 12,5 minimum 2,5 ECU/hl | |
- - - - - - Pozostałe: | |||
2204 29 42 0 | - - - - - - - Bordeaux | 12,5 minimum 2,5 ECU/hl | |
2204 29 43 0 | - - - - - - - Bourgogne (Burgundy) | 12,5 minimum 2,5 ECU/hl | |
2204 29 44 0 | - - - - - - - Beaujolais |
12,5 minimum 5 ECU/hl |
|
2204 29 46 0 | - - - - - - - Cotes du Rhone | 12,5 minimum 2,5 ECU/hl | |
2204 29 47 0 | - - - - - - - Languedoc-Roussillon | 12,5 minimum 2,5 ECU/hl | |
2204 29 48 0 |
- - - - - - - Val de Loire (Loire valley |
12,5 minimum 2,5 ECU/hl | |
2204 29 58 0 | - - - - - - - Pozostałe | 12,5 minimum 2,5 ECU/hl | |
- - - - - Pozostałe: | |||
- - - - - - Białe: | |||
2204 29 62 0 | - - - - - - - Sicilia (Sicily) | 12,5 minimum 2,5 ECU/hl | |
2204 29 64 0 | - - - - - - - Veneto | 12,5 minimum 2,5 ECU/hl | |
2204 29 65 0 | - - - - - - - Pozostałe | 12,5 minimum 2,5 ECU/hl | |
- - - - - - Pozostałe: | |||
2204 29 71 0 | - - - - - - - Puglia (Apuglia) | 12,5 minimum 2,5 ECU/hl | |
2204 29 72 0 | - - - - - - - Sicilia (Sicily) | 12,5 minimum 2,5 ECU/hl | |
2204 29 75 0 | - - - - - - - Pozostałe | 12,5 minimum 2,5 ECU/hl | |
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 13% obj., ale nie przewyższającej 15% obj.: |
|||
- - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych regionach: |
|||
2204 29 81 0 | - - - - - - Białe | 12,5 minimum 3,5 ECU/hl | |
2204 29 82 0 | - - - - - - Pozostałe | 12,5 minimum 3,5 ECU/hl | |
- - - - - Pozostałe: | |||
2204 29 83 0 | - - - - - - Białe | 12,5 minimum 3,5 ECU/hl | |
2204 29 84 0 | - - - - - - Pozostałe | 12,5 minimum 3,5 ECU/hl | |
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 15% obj., ale nie przewyższającej 18% obj.: |
|||
2204 21 89 0 | - - - - - Port | 12,5 minimum 10,5 ECU/hl | |
2204 21 94 0 | - - - - - Pozostałe | 12,5 minimum 10,5 ECU/hl | |
2205 | Wermut i inne wina ze świeżych winogron przyprawione roślinami lub substancjami aromatycznymi: | 1250 hl | |
2205 10 |
- W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej: |
||
2205 10 10 0 |
- - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 18% obj. lub mniejszej |
15 minimum 6,25 ECU/hl | |
2205 90 | - Pozostałe: | ||
2205 90 10 0 |
- - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 18% obj. lub mniejszej |
15 minimum 5 ECU/hl |
W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.
Grażyna J. Leśniak 24.04.2025Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.
Grażyna J. Leśniak 23.04.2025Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.
Krzysztof Koślicki 22.04.2025Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.
Krzysztof Koślicki 22.04.2025Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.
Robert Horbaczewski 17.04.2025Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
Grażyna J. Leśniak 11.04.2025Identyfikator: | Dz.U.1997.159.1064 |
Rodzaj: | Rozporządzenie |
Tytuł: | Ustanowienie kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Słowenii. |
Data aktu: | 19/12/1997 |
Data ogłoszenia: | 27/12/1997 |
Data wejścia w życie: | 01/01/1998 |