Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych`.

Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych

(2010/C 309/07)

(Dz.U.UE C z dnia 13 listopada 2010 r.)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 7 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006(1). Oświadczenia o sprzeciwie muszą wpłynąć do Komisji w terminie sześciu miesięcy od daty niniejszej publikacji.

JEDNOLITY DOKUMENT

ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 510/2006

"GÖTTINGER STRACKE"

NR WE: DE-PGI-0005-0703-17.06.2008

ChOG (X) ChNP ()

1. Nazwa:

"Göttinger Stracke"

2. Państwo członkowskie lub kraj trzeci:

Niemcy

3. Opis produktu rolnego lub środka spożywczego:

3.1. Rodzaj produktu:

Klasa 1.2 - Produkty wytworzone na bazie mięsa (gotowane, solone, wędzone itp.)

3.2. Opis produktu noszącego nazwę podaną w pkt 1:

"Göttinger Stracke" jest naturalnie suszoną kiełbasą z surowej wieprzowiny o konsystencji i kolorze metki. Wytwarzana jest z wieprzowiny ze świeżego uboju. Aby uzyskać optymalną jakość, najlepiej użyć mięso z dojrzałych świń hodowanych przez długi czas. Należą do nich ciężkie wieprze oraz lochy, które się oprosiły. Proporcja mięsa z loch, które się oprosiły, i wieprzy musi wynosić co najmniej 65 %, przy czym mięso z loch, które się oprosiły, musi stanowić nie mniej niż 40 %. Oznacza to, że mięso z wieprzy powinno stanowić 25 %. Wieprze to wykastrowane samce. W przypadku produkcji "Göttinger Stracke" wieprze i lochy, które się oprosiły, muszą osiągnąć wagę przy uboju równą 150 kg. Wieprze i lochy, które się oprosiły, muszą w momencie uboju być w wieku przynajmniej jednego roku. Ogólnie ujmując, wieprzowina taka, pochodząca z dojrzałych świń karmionych przez długi czas, jest po przetworzeniu jędrniejsza i twardsza. Dlatego nadaje się szczególnie do produkcji "Göttinger Stracke". Jednakże do wytwarzania "Göttinger Stracke" można wykorzystać również mięso z młodych świń. Proporcja mięsa z młodych świń nie może przekroczyć 30-35 %. Do produkcji "Göttinger Stracke" wykorzystuje się najlepsze części tuszy, tj. łopatki, szynki (nogi) i brzuch. Mają one bardzo dobrą strukturę do przetwarzania i dlatego przyczyniają się do wyjątkowego wyglądu plastrów "Göttinger Stracke". Po zmieleniu mięsa w maszynie do mielenia, dodaje się przyprawy (pieprz, kolendrę, gałkę muszkatołową, czosnek), ewentualnie rum i małe ilości cukru (dekstrozy, sacharozy), elementy przyprawowe z dodatkiem drożdży i soli azotowej. Po zakończeniu procesu dojrzewania kiełbasa ma na wpół miękką konsystencję, ale pozostaje wystarczająco twarda, żeby ją kroić. Kiełbasa jest nieco gruboziarnista i ma intensywny czerwony kolor. Smak "Göttinger Stracke" jest niekwasowy, ale mięsisty i aromatyczny z nutą pieprzu. "Göttinger Stracke" ma cylindryczny kształt; w produkcji zazwyczaj stosuje się jelita o średnicy 40-60 mm i o różnej długości.

"Göttinger Stracke" jest szczególnie suchą kiełbasą. Suszy się ją co najmniej do 35 %, a zawartość wilgoci wynosi 0,88 aw lub mniej. Zawartość tłuszczu równa jest 28 g na 100 g, z czego 11,5 g stanowią nasycone kwasy tłuszczowe. Wartość energetyczna wynosi 356 kcal lub 1 478 kJ, zawartość białka (g) 25, zawartość węglowodanów (g) < 1, w tym cukru (g) < 0,5, zawartość tkanki < 1, a zawartość sodu 1,6 g na 100 g.

"Göttinger Stracke" różni się od kiełbasy "Göttinger Feldkieker" kształtem, średnicą i wagą. "Göttinger Stracke" jest prosta i ma jednolitą średnicę, natomiast średnica "Göttinger Feldkieker" zmienia się na całej długości kiełbasy. Oznacza to, że kiełbasa dojrzewa w inny sposób i nabiera innego smaku.

3.3. Surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych):

"Göttinger Stracke" jest wytwarzana przede wszystkim z suchej, zbitej wieprzowiny ze starszych zwierząt. Proporcja wieprzowiny ze starszych zwierząt musi wynosić co najmniej 65 %. Mięso to charakteryzuje się szczególnym rodzajem tłuszczu, co wynika ze specjalnego sposobu karmienia świń. Zaletą jest to, że wraz z dojrzewaniem "Göttinger Stracke" można wyeliminować procesy utleniania. Dlatego też kiełbasa nie jełczeje.

3.4. Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego): -

3.5. Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym: Cały proces produkcji.

3.6. Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itd.: -

3.7. Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania: -

4. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego: Obszar miasta Göttingen (Getynga)

5. Związek z obszarem geograficznym:

5.1. Specyfika obszaru geograficznego:

Göttingen i okoliczne obszary są tradycyjnie znane z bardzo zaawansowanej wiedzy fachowej i zaawansowanych metod w zakresie wytwarzania produktów mięsnych. Istnieją dokumenty świadczące, że kiełbasa metkowa z Göttingen cieszyła się popularnością już w XVIII wieku (por. w szczególności dokument Dr Günthera Meinhardta "Die,chute Ghöttinger Wurst' - eine geschichtliche Dokumentation über die,Echte Göttinger Wurst'" (Dokumentacja historyczna dotycząca "Prawdziwej getyńskiej kiełbasy") oraz inne dokumenty, na przykład zapytanie dotyczące kiełbasy metkowej z Göttingen złożone przez Ministra von Münchhausena dnia 25 marca 1760 r. - oryginał tego dokumentu znajduje się obecnie w archiwach miasta).

Co najmniej od 1980 r. kiełbasa "Göttinger Stracke" jest produkowana w przeważającym stopniu w mieście Göttingen i wprowadzana pod tą nazwą na rynek w regionie Göttingen.

5.2. Specyfika produktu:

W Göttingen i na okolicznych obszarach kiełbasa "Göttinger Stracke" jest bardzo dobrze znana wśród konsumentów oraz jest bardzo popularna jako kiełbasa regionalna.

W 2005 r. wśród reprezentatywnej próby konsumentów kiełbas zamieszkujących w powiecie Göttingen przez co najmniej pięć lat 83 % stwierdziło, że znają "Göttinger Stracke". Badanie pokazało, że dla konsumentów w regionie Göttingen "Göttinger Stracke" jest szczególną kiełbasą metkową, która wyróżnia się spośród innych produktów kiełbasianych w tym regionie ze względu na jej szczególny smak, wygląd i konsystencję. W odpowiedzi na pytanie "Czym różni się »Göttinger Stracke« od innych kiełbas metkowych?" uczestniczący w badaniu konsumenci wskazali na cienki i podłużny kształt oraz twardą konsystencję "Göttinger Stracke" jako na cechy wyróżniające te kiełbasę od innych kiełbas metkowych. Ponadto respondentów poproszono o wskazanie, w jakim stopniu do "Göttinger Stracke" zastosowanie mają konkretne stwierdzenia. Zgodnie z oczekiwaniami większość (88,1 %) konsumentów uczestniczących w badaniu zgodziła się, że pojęcie "Göttinger Stracke" jest najczęściej kojarzone z pojęciem "metka/kiełbasa metkowa". Jednakże jej wygląd i konsystencję również uznano za cechy szczególne. Na przykład 10,7 % respondentów powiedziało, że "Göttinger Stracke" jest "długa". Cechę "twarda"/"jędrna" wymieniło 10,3 % badanych konsumentów. Cechę "cienka" wymieniło 8,7 % respondentów. Cechę "suszona naturalnie" wskazało 7,5 % badanych. Wreszcie 5,1 % stwierdziło, że "Göttinger Stracke" "dobrze smakuje". Jedynie 1,6 % respondentów uważało, że "Göttinger Stracke" jest podobna do "Göttinger Feldkieker".

To, że "Göttinger Stracke" cieszy się szczególną renomą jest również oczywiste, biorąc pod uwagę stopień, w jakim respondenci zgadzali lub nie zgadzali się z 14 przygotowanymi stwierdzeniami dotyczącymi wizerunku produktu. W szczególności panowała stosunkowo powszechna zgodność co do stwierdzenia, że "Göttinger Stracke" jest "charakterystyczną kiełbasą metkową z regionu Göttingen", natomiast niewiele osób zgadzało się ze stwierdzeniem, że "Göttinger Stracke" "nie jest kiełbasą metkową o szczególnie długiej tradycji".

Podsumowując, badanie zatem wykazało, że uczestniczący w nim konsumenci uważali "Göttinger Stracke" za produkt, który jest bardzo powszechnie kojarzony z regionem Göttingen.

Ogólny wniosek z tego empirycznego badania jest taki, że "Göttinger Stracke" jest charakterystyczną metką z Göttingen, która jest bardzo popularna i cieszy się wyjątkową renomą w regionie Göttingen (por. raport naukowy sporządzony przez prof. Andreasa Scharfa: ",Göttinger Stracke' - Bekanntheit und regionales Ansehen, Ergebnisse einer empirischen Untersuchung" (Göttinger Stracke - Popularność i regionalna renoma, wyniki badania empirycznego) z dnia 18 marca 2005 r.).

5.3. Związek przyczynowy zachodzący pomiędzy obszarem geograficznym a jakością lub cechami charakterystycznymi produktu (w przypadku ChNP) lub określoną jakością, renomą lub inną cechą charakterystyczną produktu (w przypadku ChOG):

"Göttinger Stracke" zawdzięcza swoją dużą renomę faktowi, że kiełbasa ta jest tradycyjnym produktem regionalnym. Renoma produktu opiera się w szczególności na jego regionalnym pochodzeniu, które zostało potwierdzone w wyżej wymienionym badaniu. Zgodnie z tym badaniem "Göttinger Stracke" jest, z perspektywy konsumenta, charakterystyczną, typową dla regionu kiełbasą metkową i wyjątkowym produktem z regionu Göttingen.

Odesłanie do publikacji specyfikacji:

(Artykuł 5 ust. 7 rozporządzenia (WE) nr 510/2006)

Markenblatt Vol. 32 z 10.8.2007, część 7a-aa, s. 14628

(http://publikationen.dpma.de/DPMApublikationen/dld_gd_file.do?id=83)

______

(1) Dz.U. L 93 z 31.3.2006, s. 12.

Zmiany w prawie

Lepsze prawo. W Sejmie odbyła się konferencja podsumowująca konsultacje społeczne projektów ustaw

W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.

Grażyna J. Leśniak 24.04.2025
Przedsiębiorcy zapłacą niższą składkę zdrowotną – Senat za ustawą

Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.

Grażyna J. Leśniak 23.04.2025
Rząd organizuje monitoring metanu

Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Rząd zaktualizował wykaz zakazanej kukurydzy

Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Od 18 kwietnia fotografowanie obiektów obronnych i krytycznych tylko za zezwoleniem

Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.

Robert Horbaczewski 17.04.2025
Prezydent podpisał ustawę o rynku pracy i służbach zatrudnienia

Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 11.04.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2010.309.13

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych`.
Data aktu: 13/11/2010
Data ogłoszenia: 13/11/2010