Publikacja wniosku zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych.

Publikacja wniosku zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych

(2013/C 85/11)

(Dz.U.UE C z dnia 23 marca 2013 r.)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 51 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012(1).

JEDNOLITY DOKUMENT

ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 510/2006

w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych(2)

"MAÇÃ RISCADINHA DE PALMELA"

NR WE: PT-PDO-0005-0855-31.01.2011

ChOG () ChNP (X)

1.
Nazwa:

"Maçã Riscadinha de Palmela"

2.
Państwo członkowskie lub państwo trzecie:

Portugalia

3.
Opis produktu rolnego lub środka spożywczego:
3.1.
Rodzaj produktu:

Klasa 1.6. Owoce, warzywa i zboża, świeże lub przetworzone

3.2.
Opis produktu noszącego nazwę podaną w pkt 1:

Nazwa "Maçã Riscadinha de Palmela" obejmuje jabłka odmiany Riscadinha, należące do rodziny różowatych, rodzaju Malus Miller i gatunku Malus domestica Borkh., produkowane w regionie określonym poniżej, zgodnie z warunkami opisanymi w specyfikacji i przeznaczone do spożycia świeże, całe i ze skórką.

Nazwy "Maçã Riscadinha de Palmela" można używać wyłącznie w odniesieniu do jabłek spełniających wymogi klas "ekstra", I lub II, których minimalna wielkość dopuszczalna wynosi 60 mm.

Produkowana na wyznaczonym obszarze odmiana maçã Riscadinha ma następujące właściwości:

a)
właściwości fizyczne i morfologiczne

kształt - nieregularny i spłaszczony, z wybrzuszeniami, które są najszersze przy środku owocu;

ordzawienia są właściwością typową dla tej odmiany i nie są wadą. Występują na zagłębieniu szypułkowym i są mniej lub bardziej wyraźne;

skórka - gładka, na początku procesu dojrzewania posiada charakterystyczny nalot, natomiast kiedy owoc jest bardzo dojrzały wydzielają dużo wosku;

szypułki są najczęściej bardzo krótkie (4-8 mm) i grube (3-5 mm); przy zbiorze często ulegają oderwaniu;

aielich - wielkości małej do średniej, prawie całkowicie zamknięty;

barwa - barwa tła skórki zielono-żółta. Rumieniec barwy czerwonej, dość intensywny i rozległy, głównie od strony zwróconej do słońca, w formie ciemniejszych prążków na nieco rozmytym tle;

wielkość - średnia

b)
właściwości chemiczne owocu

wartości minimalne substancji stałych rozpuszczalnych: cukry (w skali Brixa): 9,6;

twardość, jędrność miąższu: 3,3-5,2 kg;

pH: 3,26-3,39;

całkowita kwasowość: 5,83-9,42 g/l kwasu jabłkowego

c)
właściwości organoleptyczne owocu

Miąższ "Maçã Riscadinha de Palmela" ma zabarwienie zielonkawe, miejscami jest przezroczysty i miękki; jego smak jest słodki i kwaskowaty, jest on bardzo soczysty i aromatyczny. Jabłka te charakteryzują ponadto czerwone prążki na zielono-żółtym tle.

3.3.
Surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych):

-

3.4.
Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego):

-

3.5.
Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym:

Oprócz samej produkcji, w gospodarstwach sadowniczych położonych na określonym obszarze geograficznym produkcji muszą odbywać się również czynności takie jak: mycie, sortowanie, selekcja i ocena sensoryczna (kontrola wzrokowa występowania prążków i charakterystycznego wybarwienia).

3.6.
Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itd.:

-

3.7.
Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania:

Materiały wykorzystywane do pakowania, opakowania, opisy i wszelkie inne materiały promocyjne "Maçã Riscadinha de Palmela" są specyficzne i mają charakterystyczną szatę graficzną. Oprócz wzmianek wymaganych prawem, na opakowaniach muszą znajdować się następujące elementy:

1)
logo produktu:

grafika

2)
znak certyfikacji lub zgodności zawierający następujące elementy: nazwę organu certyfikującego i chronioną nazwę pochodzenia "Maçã Riscadinha de Palmela";
3)
logo Unii;
4)
dane identyfikacyjne producenta (nazwę spółki i adres).
4.
Zwięzłe określenie obszaru geograficznego:

Określony obszar geograficzny produkcji jest naturalnie ograniczony do następujących jednostek administracyjnych: miejscowości (freguesias) Canha i Santo Isidro de Pegões w gminie (concelho) Montijo, miejscowości Marateca, Palmela, Pinhal Novo, Poceirão i Quinta do Anjo w gminie Palmela, oraz miejscowości Gâmbia-Pontes e Alto da Guerra i São Sebastião w gminie Setúbal.

5.
Związek z obszarem geograficznym:
5.1.
Specyfika obszaru geograficznego:

Bliskość morza, ujść rzek Tag i Sado oraz łagodnych zboczy Serra da Arrábida ukształtowała charakterystyczny mikroklimat wyznaczonego obszaru geograficznego produkcji, który w połączeniu z właściwościami gleb obszaru tworzy szczególne warunki, sprzyjające uprawie owoców "Maçã Riscadinha de Palmela" i którym jabłka te zawdzięczają swą jakość i wyjątkowość.

Klimat wyznaczonego obszaru geograficznego jest łagodny, typu śródziemnomorskiego, ze znaczącym wpływem morza. Charakterystyczny dla niego jest przede wszystkim średni roczny poziom wilgotności względnej 75-80 %, związany z bliskim sąsiedztwem dużych zbiorników wody, oraz przewaga wiatrów północnych, północno-wschodnich i północno-zachodnich, które ograniczają wpływ klimatu kontynentalnego.

Średnia roczna suma opadów wynosi 500-700 mm; średnia miesięczna suma opadów jest najwyższa w grudniu (128,9 mm) a najniższa w sierpniu (3,6 mm). Najwyższe dobowe sumy opadów notuje się w październiku (97,5 mm), a najniższe w sierpniu (11 mm).

Ryzyko wystąpienia przymrozków jest praktycznie zerowe, co ma bardzo duże znaczenie w kontekście wczesnego kwitnienia jabłoni odmiany Riscadinha de Palmela.

Średnia temperatur w okresie letnim wynosi ok. 22 °C.

Łączna liczba godzin nasłonecznienia wynosi 2 300-2 600 godz. rocznie.

Jeżeli chodzi o gleby, większość gleb wyznaczonego obszaru geograficznego stanowią gleby bielicowe, luźne, o różnym stopniu rozwoju, stosunkowo głębokie, słabo lub bardzo słabo uziarnione, ubogie w substancje organiczne i sole mineralne, o stosunkowo niskim pH i niskiej retencyjności.

Na właściwości "Maçã Riscadinha de Palmela" duży wpływ mają czynniki ludzkie, a mianowicie kultywowane w regionie umiejętności producentów w zakresie uprawy, przycinania i określania najlepszego stopnia dojrzałości owoców do zbioru; przy czym zbiory są rozłożone w czasie, gdyż uwzględnia się zróżnicowane tempo dojrzewania owoców. Właściwe wyznaczenie najlepszego momentu zbioru jest podstawą uzyskania charakterystycznego wybarwienia skórki produktu.

5.2.
Specyfika produktu:

"Maçã Riscadinha de Palmela" wyróżnia nieregularny, spłaszczony kształt, obecność czerwonych prążków na zielono-żółtym tle i ordzawienie na zagłębieniu szypułkowym - prążki owoców pochodzących z wyznaczonego obszaru geograficznego są intensywniejsze od innych.

Miąższ "Maçã Riscadinha de Palmela" ma zielonkawe zabarwienie; jego smak jest słodki i kwaskowaty, bardzo soczysty i aromatyczny. Miejscami miąższ jest przezroczysty (jakby zawierał krople tłuszczu), co w przypadku owoców produkowanych w innych regionach zdarza się rzadziej.

5.3.
Związek przyczynowy zachodzący pomiędzy obszarem geograficznym a jakością lub cechami charakterystycznymi produktu (w przypadku ChNP) lub określoną jakością, renomą lub inną cechą charakterystyczną produktu (w przypadku ChOG):

Region Palmela uważany jest za kolebkę odmiany maçã Riscadinha i produkt ten jest bardzo popularny na lokalnym rynku.

Cechy typowe dla klimatu i gleby wyznaczonego obszaru geograficznego mają duży wpływ na właściwości tych jabłek.

Mikroklimat powstały w wyniku bezpośredniego oddziaływania Atlantyku i rzek Tag i Sado, ukształtowanie terenu Serra da Arrábida oraz wysoki stopień nasłonecznienia, stanowią najważniejsze czynniki pozwalające osiągnąć intensywną barwę czerwonych prążków tak charakterystyczną dla produktu.

Niewielka zawartość materii organicznej w glebie oraz słabe zdolności retencyjne gleb na wyznaczonym obszarze wraz z dużą liczbą godzin nasłonecznienia, tworzą szczególne warunki, prowadzące do powstania owoców o kwaskowatym i bardzo słodkim miąższu.

"Maçã Riscadinha de Palmela" korzysta z doświadczenia zdobytego przez lokalną ludność, która potrafi określić najlepszy moment zbioru owoców, gwarantując tym samym, że uzyskany produkt posiadać będzie wyjątkowe właściwości zarówno pod względem barwy jak i smaku.

Odesłanie do publikacji specyfikacji:

(Artykuł 5 ust. 7 rozporządzenia (WE) nr 510/2006(3))

http://www.dgadr.pt/images/docs/val/dop_igp_etg/Valor/CE_maca_riscadinha_palmela.pdf

______

(1) Dz.U. L 343 z 14.12.2012, s. 1.

(2) Dz.U. L 93 z 31.3.2006, s. 12. Zastąpione rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 z dnia 21 listopada 2012 r. w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych.

(3) Porównaj: przypis 2.

Zmiany w prawie

Lepsze prawo. W Sejmie odbyła się konferencja podsumowująca konsultacje społeczne projektów ustaw

W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.

Grażyna J. Leśniak 24.04.2025
Przedsiębiorcy zapłacą niższą składkę zdrowotną – Senat za ustawą

Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.

Grażyna J. Leśniak 23.04.2025
Rząd organizuje monitoring metanu

Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Rząd zaktualizował wykaz zakazanej kukurydzy

Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Od 18 kwietnia fotografowanie obiektów obronnych i krytycznych tylko za zezwoleniem

Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.

Robert Horbaczewski 17.04.2025
Prezydent podpisał ustawę o rynku pracy i służbach zatrudnienia

Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 11.04.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2013.85.16

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja wniosku zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych.
Data aktu: 23/03/2013
Data ogłoszenia: 23/03/2013