Publikacja w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej jednolitego dokumentu, o którym mowa w art. 94 ust. 1 lit. d) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013, oraz odesłania do publikacji specyfikacji produktu objętego nazwą w sektorze wina (Oolde (ChNP)).

DECYZJA WYKONAWCZA KOMISJI
z dnia 8 czerwca 2018 r.
w sprawie publikacji w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej jednolitego dokumentu, o którym mowa w art. 94 ust. 1 lit. d) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013, oraz odesłania do publikacji specyfikacji produktu objętego nazwą w sektorze wina (Oolde (ChNP))

(2018/C 199/04)

(Dz.U.UE C z dnia 11 czerwca 2018 r.)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiające wspólną organizację rynków produktów rolnych oraz uchylające rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE) nr 1234/2007 1 , w szczególności jego art. 97 ust. 3,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Niderlandy złożyły wniosek o objęcie ochroną nazwy "Oolde" zgodnie z częścią II tytuł II rozdział I sekcja 2 rozporządzenia (UE) nr 1308/2013.

(2) Zgodnie z art. 97 ust. 2 rozporządzenia (UE) nr 1308/2013 Komisja przeanalizowała ten wniosek i stwierdziła, że spełnione zostały warunki określone w art. 93-96, art. 97 ust. 1 oraz art. 100, 101 i 102 tego rozporządzenia.

(3) Aby umożliwić składanie oświadczeń o sprzeciwie zgodnie z art. 98 rozporządzenia (UE) nr 1308/2013, należy opublikować w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej jednolity dokument, o którym mowa w art. 94 ust. 1 lit. d) tego rozporządzenia, oraz odesłanie do publikacji specyfikacji produktu dokonanej w toku wstępnej krajowej procedury rozpatrywania wniosku o objęcie ochroną nazwy "Oolde",

STANOWI, CO NASTĘPUJE:

Artykuł

W załączniku do niniejszej decyzji zamieszczono jednolity dokument ustanowiony zgodnie z art. 94 ust. 1 lit. d) rozporządzenia (UE) nr 1308/2013 oraz odesłanie do publikacji specyfikacji produktu dla nazwy "Oolde" (ChNP).

Zgodnie z art. 98 rozporządzenia (UE) nr 1308/2013 publikacja niniejszej decyzji uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec ochrony nazwy, o której mowa w akapicie pierwszym niniejszego artykułu, w ciągu dwóch miesięcy od daty publikacji w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Sporządzono w Brukseli dnia 8 czerwca 2018 r.
W imieniu Komisji
Phil HOGAN
Członek Komisji

ZAŁĄCZNIK

JEDNOLITY DOKUMENT

"OOLDE"

PDO-NL-02230

Data złożenia wniosku:

18.8.2016

1.
Nazwa, która ma być zarejestrowana

Oolde

2.
Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChNP - chroniona nazwa pochodzenia

3.
Kategorie produktów winiarskich
1.
Wino
3.
Wino likierowe
5.
Gatunkowe wino musujące
8.
Wino półmusujące
16.
Wino z przejrzałych winogron
4.
Opis win

Wino kategorii 1 - wino: czerwone, pełne, owocowe

ODMIANY WINOROŚLI: Regent, Pinotin albo Cabertin, bądź cuvée tych odmian (w różnych proporcjach w zależności od roku)

Organoleptyczne cechy charakterystyczne:

Regent Barrique: Barwa: czerwona; zapach: korzenny, z delikatnymi nutami zwierzęcymi; smak: paleta aromatyczna obejmująca owoce kandyzowane i gęsty sok, miękkie garbniki

Pinotin Barrique: Barwa: czerwona; zapach: korzenny, skoncentrowany, gęsty sok owocowy; smak: ciemne owoce miękkie takie jak czereśnie, bardzo długi

Cabertin Barrique: Barwa: czerwona; zapach: owoce leśne, orzechy i czarna porzeczka; smak: ciemne owoce miękkie takie jak jeżyny, bogaty posmak

Analityczne cechy charakterystyczne:

Wszystkie cechy charakterystyczne są zgodne z obowiązującymi definicjami i limitami określonymi w przepisach UE/niderlandzkich rozporządzeniach ministerialnych.

-
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
-
Maksymalna kwasowość lotna
-
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki
-
Maksymalne wzbogacanie, odkwaszanie i - z zastrzeżeniem zatwierdzenia - zakwaszanie

Zawartość cukru wynosi 0,5-6 gramów na litr.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne

Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 11,5
Minimalna ogólna kwasowość 63,84 miliekwiwalentów na litr

Wino kategorii 1 - wino: białe, wytrawne, owocowe

ODMIANY WINOROŚLI: Cabernet Blanc

Organoleptyczne cechy charakterystyczne: Barwa: biała

Zapach: świeże zapachy jabłka i grejpfruta

Smak: dobra równowaga kwasowości, bardzo długi

Analityczne cechy charakterystyczne:

Wszystkie cechy charakterystyczne są zgodne z obowiązującymi definicjami i limitami określonymi w przepisach UE/niderlandzkich rozporządzeniach ministerialnych.

-
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
-
Maksymalna kwasowość lotna
-
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki
-
Maksymalne wzbogacanie, odkwaszanie i - z zastrzeżeniem zatwierdzenia - zakwaszanie

Zawartość cukru wynosi 1-8 gramów na litr.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne

Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 10,5
Minimalna ogólna kwasowość 77,14 miliekwiwalentów na litr

Wino kategorii 1 - wino: białe, wytrawne, pełne w smaku

ODMIANY WINOROŚLI: Solaris

Organoleptyczne cechy charakterystyczne: Barwa: biała

Zapach: nuty wanilii i chleba tostowego, dojrzałe owoce

Smak: początkowo pełny, z subtelnym kremowym posmakiem, o dostatecznym poziomie minerałów i kwasów

Analityczne cechy charakterystyczne:

Wszystkie cechy charakterystyczne są zgodne z obowiązującymi definicjami i limitami określonymi w przepisach UE/niderlandzkich rozporządzeniach ministerialnych.

-
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
-
Maksymalna kwasowość lotna
-
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki
-
Maksymalne wzbogacanie, odkwaszanie i - z zastrzeżeniem zatwierdzenia - zakwaszanie

Zawartość cukru wynosi 1-8 gramów na litr.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne

Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 11,5
Minimalna ogólna kwasowość 77,14 miliekwiwalentów na litr

Wino kategorii 1 - wino: różowe, pełne, owocowe

ODMIANY WINOROŚLI: Regent, Pinotin albo Cabertin, bądź cuvée tych odmian (w różnych proporcjach w zależności od roku)

Organoleptyczne cechy charakterystyczne: Barwa: różowa

Zapach: truskawki i jasna marmolada

Smak: gęsty sok owocowy, delikatna słodycz i świeży posmak

Analityczne cechy charakterystyczne:

Wszystkie cechy charakterystyczne są zgodne z obowiązującymi definicjami i limitami określonymi w przepisach UE/niderlandzkich rozporządzeniach ministerialnych.

-
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu
-
Maksymalna zawartość kwasu lotnego
-
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki
-
Maksymalne wzbogacanie, odkwaszanie i - z zastrzeżeniem zatwierdzenia - zakwaszanie Zawartość cukru wynosi 1-8 gramów na litr.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne

Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 10
Minimalna ogólna kwasowość 63,84 miliekwiwalentów na litr

Wino kategorii 3 - wino likierowe: czerwone

ODMIANY WINOROŚLI: Regent, Pinotin albo Cabertin, bądź cuvée tych odmian (w różnych proporcjach w zależności od roku)

Organoleptyczne cechy charakterystyczne: Barwa: czerwona

Zapach: słodki, czerwone owoce (czereśnia, truskawka, malina, porzeczka)/czarne owoce (czarna porzeczka, jeżyna, borówka, śliwka), lekko korzenny

Smak: dojrzały, korzenny

Analityczne cechy charakterystyczne:

Wszystkie cechy charakterystyczne są zgodne z obowiązującymi definicjami i limitami określonymi w przepisach UE/niderlandzkich rozporządzeniach ministerialnych.

-
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
-
Maksymalna kwasowość lotna
-
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki
-
Maksymalne wzbogacanie, odkwaszanie i - z zastrzeżeniem zatwierdzenia - zakwaszanie

Zawartość cukru wynosi 50-100 gramów na litr.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne

Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 18
Minimalna ogólna kwasowość 63,84 miliekwiwalentów na litr

Wino kategorii 3 - wino likierowe: białe

ODMIANY WINOROŚLI: Solaris

Organoleptyczne cechy charakterystyczne: Barwa: biała

Zapach: dojrzałe owoce

Smak: pełen, owocowy

Analityczne cechy charakterystyczne:

Wszystkie cechy charakterystyczne są zgodne z obowiązującymi definicjami i limitami określonymi w przepisach UE/niderlandzkich rozporządzeniach ministerialnych.

-
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu
-
Maksymalna zawartość kwasu lotnego
-
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki
-
Maksymalne wzbogacanie, odkwaszanie i - z zastrzeżeniem zatwierdzenia - zakwaszanie

Zawartość cukru wynosi 50-100 gramów na litr.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne

Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 18
Minimalna ogólna kwasowość 63,84 miliekwiwalentów na litr

Wino kategorii 5 - gatunkowe wino musujące: białe, pełne, owocowe

ODMIANY WINOROŚLI: Cabernet Blanc

Organoleptyczne cechy charakterystyczne: Barwa: biała

Zapach: świeże zapachy jabłka i grejpfruta

Smak: dobra równowaga kwasowości, bardzo długi, początkowo trawiasty o subtelnym bukiecie

Analityczne cechy charakterystyczne:

Wszystkie cechy charakterystyczne są zgodne z obowiązującymi definicjami i limitami określonymi w przepisach UE/niderlandzkich rozporządzeniach ministerialnych.

-
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
-
Maksymalna kwasowość lotna
-
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki
-
Maksymalne wzbogacanie, odkwaszanie i - z zastrzeżeniem zatwierdzenia - zakwaszanie

Zawartość cukru wynosi 2-12 gramów na litr.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne

Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 10,5
Minimalna ogólna kwasowość 79,8 miliekwiwalentów na litr

Wino kategorii 8 - wino półmusujące: różowe

ODMIANY WINOROŚLI: Regent, Pinotin albo Cabertin, bądź cuvée tych odmian (w różnych proporcjach w zależności od roku)

Organoleptyczne cechy charakterystyczne: Barwa: różowa

Zapach: truskawki

Smak: subtelna słodycz i świeży posmak

Analityczne cechy charakterystyczne:

Wszystkie cechy charakterystyczne są zgodne z obowiązującymi definicjami i limitami określonymi w przepisach UE/niderlandzkich rozporządzeniach ministerialnych.

-
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
-
Maksymalna kwasowość lotna
-
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki
-
Maksymalne wzbogacanie, odkwaszanie i - z zastrzeżeniem zatwierdzenia - zakwaszanie

Zawartość cukru wynosi 1-8 gramów na litr.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne

Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 9
Minimalna ogólna kwasowość 77,17 miliekwiwalentów na litr

Wino kategorii 16 - wino z przejrzałych winogron: białe

ODMIANY WINOROŚLI: Solaris

Organoleptyczne cechy charakterystyczne: Barwa: biała

Zapach: skryty, prawie duszny, z nutami liczi i dojrzałej gruszki

Smak: subtelny i świeży

Analityczne cechy charakterystyczne:

Wszystkie cechy charakterystyczne są zgodne z obowiązującymi definicjami i limitami określonymi w przepisach UE/niderlandzkich rozporządzeniach ministerialnych.

-
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
-
Maksymalna kwasowość lotna
-
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki
-
Maksymalne wzbogacanie, odkwaszanie i - z zastrzeżeniem zatwierdzenia - zakwaszanie

Zawartość cukru wynosi 20-80 gramów na litr.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne

Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 12
Minimalna ogólna kwasowość 73,15 miliekwiwalentów na litr
5.
Praktyki winiarskie
a)
Podstawowe praktyki enologiczne

Wino kategorii 1 - wino: czerwone, owocowe, pełne w smaku

Szczególne praktyki enologiczne

Fermentacja miazgi przez co najmniej cztery dni i dojrzewanie w drewnianych beczkach przez 5-17 miesięcy

Wino kategorii 1 - wino: białe, wytrawne, owocowe Szczególne praktyki enologiczne

Fermentacja na zimno w temperaturze 18 °C (wyjątkiem jest wyższa temperatura na początku fermentacji oraz wina, których fermentacja jest utrudniona)

Wino kategorii 1 - wino: białe, wytrawne, pełne w smaku Szczególne praktyki enologiczne

fermentacja na zimno w temperaturze poniżej 18 °C (wyjątkiem jest wyższa temperatura na początku fermentacji oraz wina, których fermentacja jest utrudniona), częściowe dojrzewanie przez okres od dwóch do sześciu miesięcy w drewnianych beczkach

Wino kategorii 1 - wino: różowe, pełne, owocowe Szczególne praktyki enologiczne

Fermentacja na zimno w temperaturze 18 °C (wyjątkiem jest wyższa temperatura na początku fermentacji oraz wina, których fermentacja jest utrudniona)

Wino kategorii 3 - wino likierowe: czerwone Szczególne praktyki enologiczne

Fermentacja miazgi przez co najmniej cztery dni i dojrzewanie w drewnianych beczkach przez co najmniej dwa lata, dodanie napoju spirytusowego destylowanego z wina

Wino kategorii 3 - wino likierowe: białe Szczególne praktyki enologiczne

Fermentacja miazgi przez co najmniej cztery dni i dojrzewanie w drewnianych beczkach przez co najmniej dwa lata, dodanie napoju spirytusowego destylowanego z wina

Wino kategorii 5 - gatunkowe wino musujące: białe, pełne, owocowe Szczególne praktyki enologiczne

Fermentacja na zimno w temperaturze 18 °C (wyjątkiem jest wyższa temperatura na początku fermentacji oraz wina, których fermentacja jest utrudniona), tradycyjna druga fermentacja w butelce (metoda tradycyjna)

Wino kategorii 8 - wino półmusujące: różowe Szczególne praktyki enologiczne

Fermentacja na zimno w temperaturze 18 °C (wyjątkiem jest wyższa temperatura na początku fermentacji oraz wina, których fermentacja jest utrudniona), gazowanie przy butelkowaniu

Wino kategorii 16 - wino z przejrzałych winogron: białe Szczególne praktyki enologiczne

Późne zbiory przy minimalnej gęstości 110 ° w skali Oechslego, produkcja wina w drodze zimnej fermentacji

b)
Maksymalne zbiory

Czerwone Regent

65 hektolitrów z hektara

Czerwone Pinotin

65 hektolitrów z hektara

Czerwone Cabertin 65 hektolitrów z hektara Białe Cabernet Blanc 65 hektolitrów z hektara

Białe Solaris

65 hektolitrów z hektara

Białe Solaris na wino z przejrzałych winogron 40 hektolitrów z hektara

6.
Wyznaczony obszar geograficzny

Definicja i granice ChNP Oolde (gmina Lochem)

Obszar geograficzny stanowi Oolde, położone w gminie Lochem.

Oolde to miejscowość w gminie Lochem w prowincji Geldria.

Nazwy i specyfika wszystkich miejscowości są wyraźnie obecne w świadomości miejscowej ludności.

Obszar Oolde liczy łącznie 658 hektarów.

Granice Oolde na północy i południu stanowią naturalne cieki wodne Dortherbeek i Molenbeek. Zachodnią granicą obszaru jest dawna granica gminy Gorssel. Wschodnia granica Oolde biegnie równolegle do brzegów Lindenbergs-dijk, Stoomdijk i Broekdijk.

Na obszarze ChNP Oolde występują gleby typowe dla dolin potoków ("beek"), o charakterystycznym drobnym piasku gliniastym, który ma duże znaczenie dla uprawy winorośli.

7.
Główne odmiany winorośli do produkcji wina

Pinotin N

Cabertin N (VB-91-26-17)

Cabernet Blanc B (VB-91-26-1)

Solaris

Regent N

8.
Opis związków

Gleba

Tekstura gleby w Oolde jest dość złożona i składa się z wielu typów gleby.

Na obszarze ChNP Oolde występują gleby typowe dla dolin potoków ("beek"), o charakterystycznym drobnym piasku gliniastym (zawartość gliny 10-50 %), który ma duże znaczenie dla uprawy winorośli; poziom mineralny nie przekracza 50 cm, a zawartość cząstek iłu może sięgać 12 %.

Klimat i środowisko

Oolde graniczy z regionem Twente, w którym w latach 1971-2000 odnotowano następujące średnie dane dotyczące klimatu w okresie wegetacyjnym winorośli od maja do września (w nawiasach podano średnią krajową):

-
Średnia temperatura: 15,0 °C (15,2)
-
Średnia temperatura minimalna: 9,7 °C (10,5)
-
Średnia temperatura maksymalna: 19,9 °C (19,7)
-
Średnia wilgotność względna: 78,8 % (78,8 %)
-
Średnie opady: 64,9 mm (64,9 mm) miesięcznie
-
Średni czas nasłonecznienia: 174,2 godziny (185,1 godziny) miesięcznie

Nieco niższe temperatury nocne sprzyjają produkcji świeżych win o owocowym charakterze.

Odmiany winorośli

Odmiany winorośli stosowane przy produkcji ChNP Oolde i nadające się do uprawy w tym klimacie to w przypadku wina białego Cabernet Blanc i Solaris, a w przypadku wina czerwonego - Regent, Pinotin i Cabertin. W bazie danych Vitis International Variety Catalogue (VIVC), która zawiera informacje o oficjalnej klasyfikacji winorośli, figurują one jako vitis vinifera. Odmiany te znajdują się również w aktualnym wykazie OIV (Międzynarodowa Organizacja ds. Winorośli i Wina).

Czynniki ludzkie (uprawa i winifikacja)

Przed sadzeniem starannie wybiera się odmiany winorośli, które dobrze rosną na określonych terenach i wytwarzają dojrzałe i aromatyczne winogrona. Na podstawie analizy gleby wybiera się najbardziej odpowiednie rodzaje podkładek dla każdej odmiany. Wybrane odmiany są bardziej odporne na typowe choroby, a odporności tej sprzyja też stałe monitorowanie oraz całoroczny plan ochrony roślin. Nadaje to uprawie bardziej zrównoważony charakter.

Rośliny sadzi się w winnicy w rzędach (w kierunku północ-południe), aby miały jak najlepszy dostęp do światła. Odległość między rzędami wynosi 2,15 metra. Rośliny sadzi się w odstępach 0,9-1,25 metra, tak aby każda mogła czerpać z gleby dostateczną ilość składników pokarmowych (ok. 2,2 metra kwadratowego na roślinę).

Stosuje się metodę uprawy de Guyot, w której ulistnienie prowadzone jest w pionie, a pędy są podparte poziomymi drutami. Cięcia zimowego dokonuje się ręcznie, aby móc wybrać najlepsze pędy jednoroczne, na których w kolejnym sezonie wyrosną nowe pąki. W sezonie wegetacyjnym ulistnienie przycina się mechanicznie. Liście wokół gron są odpowiednio przerzedzane (ręcznie i mechanicznie), aby grona miały jak największy dostęp do światła i mogły szybko wyschnąć po opadach deszczu. Odpowiednio utrzymane ulistnienie wspomaga powstawanie cukrów i dojrzewanie gron. Aby grona zaczęły się wybarwiać, są przerzedzane w taki sposób, aby pozostawione grona lepiej dojrzewały (cukry, aromatyczność). Jednym z parametrów, które pozwalają stwierdzić, czy winogrona osiągnęły prawidłową dojrzałość i aromatyczność, jest zbilansowane nawożenie gleby i nawożenie dolistne. Plan nawożenia dostosowuje się na podstawie corocznej analizy gleby z próbek pobranych w 20 punktach na hektar. Nawożenie dolistne stosuje się w odpowiednim momencie, aby zapobiec niedoborom np. magnezu.

Jedną z najważniejszych decyzji jest ustalenie terminu zbiorów. Proces dojrzewania (powstawanie cukrów, kwasów i aromatów) monitoruje się starannie, mierząc wartości Oechslego i pH oraz oceniając stan winogron wzrokowo. Aby uzyskać wino gatunkowe, zbiory prowadzi się wyłącznie ręcznie, a winogrona wybiera się do zerwania na podstawie ich jakości. Zbiory można zaplanować szybko, co pozwala wybrać najlepszy termin. Natychmiast po zebraniu winogrona są schładzane (do ok. 4 °C) niedaleko winnicy, co umożliwia przewiezienie ich w dobrym stanie do miejsca produkcji wina.

Proces winifikacji wina białego oraz różowego odbywa się w drodze fermentacji na zimno, dzięki czemu można uzyskać charakterystyczne świeże wina o owocowym charakterze. Wina czerwone dojrzewają w dębowych beczkach, aby nabrały pełniejszego smaku. Winu białemu również można nadać pełniejszy smak przy pomocy krótkiego dojrzewania w drewnianych beczkach.

Do wysokiej jakości tych win przyczynia się ponadto ścisła współpraca z ekspertami.

Proces winifikacji może odbywać się na obszarze chronionej nazwy pochodzenia lub w pobliskiej gminie Hof van Twente.

Związek przyczynowy

Na jakość wina decydująco wpływa połączenie czynników klimatycznych, rodzaju gleby, sposobu uprawy winorośli oraz procesu winifikacji.

Klimat (o cechach kontynentalnych) pomaga w osiągnięciu wymaganego stopnia dojrzałości owoców. Nieco niższe temperatury nocne jesienią zapewniają wystarczający spadek poziomu kwasów, a zarazem pozwalają zachować charakterystyczną świeżość i owocowy smak wina.

Jednocześnie te niższe temperatury pozwalają zachować dostateczną kwasowość, by utrzymać równowagę między słodyczą a kwasowością, która jest niezbędna dla uzyskania charakterystycznej świeżości i owocowego smaku wina.

Na odnośnym obszarze występują gleby typowe dla dolin potoków ("beek"), o dużej ilości gliny i zawartości materii organicznej wynoszącej 5-10 %. Gleba piaszczysto-gliniasta szczególnie nadaje się do uprawy winorośli, ponieważ doskonale magazynuje wilgoć i składniki pokarmowe, co pozwala winogronom osiągnąć pełnię aromatu, gwarantując uzyskanie wina o pełnym i mocnym smaku.

Dzięki temu, że gleba piaszczysto-gliniasta dłużej zatrzymuje wilgoć, winorośl może łatwo czerpać składniki pokarmowe z gleby, zwłaszcza w okresach suszy. Te składniki pokarmowe gwarantują odżywienie rośliny w okresie dojrzewania owoców, dzięki czemu powstają cukry i aromaty.

Wino o pełnym smaku i długim posmaku można uzyskać wyłącznie z winogron, które dojrzewają w ten sposób.

Ten rodzaj wina doskonale się nadaje do dojrzewania w beczkach w celu jego udoskonalenia.

Oprócz klimatu i gleby na jakość wina wpływają także wiedza i decyzje plantatora oraz producenta wina, dotyczące takich aspektów jak: wybór odmiany, rozplanowanie winnicy, nawożenie, metoda uprawy, przerzedzanie liści i gron, monitorowanie stanu winnicy i procesu dojrzewania, termin zbiorów, wybór zbiorów oraz proces winifikacji (fermentacja na zimno, dojrzewanie w drewnianych beczkach).

Ważną rolę odgrywa także współpraca z ekspertami w dziedzinie gastronomii i handlu winem, których opinie wspierają produkcję win gatunkowych.

Ten związek przyczynowy odnosi się do wina, gatunkowego wina musującego, wina półmusującego, wina likierowego i wina z przejrzałych winogron. W przypadku tych dwóch ostatnich rodzajów wina działanie człowieka ma dodatkowy wpływ.

Ten związek pomiędzy glebą, klimatem i czynnikami ludzkimi wpływa na cechy organoleptyczne i analityczne produkowanego wina, takie jak charakterystyczny świeży i owocowy smak win białych i różowych czy miękkie taniny w winach czerwonych.

9.
Dodatkowe wymogi zasadnicze Ramy prawne Określane przez organizację zarządzającą ChNP/ChOG, jeżeli tak przewidziało państwo członkowskie

Rodzaj dodatkowego warunku

Wyjątek dotyczący produkcji na określonym obszarze geograficznym

Opis warunku

Proces winifikacji może odbywać się na obszarze chronionej nazwy pochodzenia lub w pobliskiej gminie Hof van Twente.

Link do specyfikacji produktu

https://www.rvo.nl/sites/default/files/2016/08/Productdossier-Oolde.pdf

1 Dz.U. L 347 z 20.12.2013, s. 671.

Zmiany w prawie

Lepsze prawo. W Sejmie odbyła się konferencja podsumowująca konsultacje społeczne projektów ustaw

W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.

Grażyna J. Leśniak 24.04.2025
Przedsiębiorcy zapłacą niższą składkę zdrowotną – Senat za ustawą

Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.

Grażyna J. Leśniak 23.04.2025
Rząd organizuje monitoring metanu

Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Rząd zaktualizował wykaz zakazanej kukurydzy

Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Od 18 kwietnia fotografowanie obiektów obronnych i krytycznych tylko za zezwoleniem

Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.

Robert Horbaczewski 17.04.2025
Prezydent podpisał ustawę o rynku pracy i służbach zatrudnienia

Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 11.04.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2018.199.3

Rodzaj: Decyzja
Tytuł: Publikacja w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej jednolitego dokumentu, o którym mowa w art. 94 ust. 1 lit. d) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013, oraz odesłania do publikacji specyfikacji produktu objętego nazwą w sektorze wina (Oolde (ChNP)).
Data aktu: 08/06/2018
Data ogłoszenia: 11/06/2018