Publikacja w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej jednolitego dokumentu, o którym mowa w art. 94 ust. 1 lit. d) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013, oraz odesłania do publikacji specyfikacji produktu objętego nazwą w sektorze wina (Vijlen (ChNP)).

DECYZJA WYKONAWCZA KOMISJI
z dnia 11 czerwca 2018 r.
w sprawie publikacji w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej jednolitego dokumentu, o którym mowa w art. 94 ust. 1 lit. d) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013, oraz odesłania do publikacji specyfikacji produktu objętego nazwą w sektorze wina (Vijlen (ChNP))

(2018/C 203/02)

(Dz.U.UE C z dnia 13 czerwca 2018 r.)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiające wspólną organizację rynków produktów rolnych oraz uchylające rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE) nr 1234/2007 1 , w szczególności jego art. 97 ust. 3,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Niderlandy złożyły wniosek o objęcie ochroną nazwy "Vijlen" zgodnie z częścią II tytuł II rozdział I sekcja 2 rozporządzenia (UE) nr 1308/2013.

(2) Zgodnie z art. 97 ust. 2 rozporządzenia (UE) nr 1308/2013 Komisja przeanalizowała ten wniosek i stwierdziła, że spełnione zostały warunki określone w art. 93-96, art. 97 ust. 1 oraz art. 100, 101 i 102 tego rozporządzenia.

(3) Aby umożliwić składanie oświadczeń o sprzeciwie zgodnie z art. 98 rozporządzenia (UE) nr 1308/2013, należy opublikować w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej jednolity dokument, o którym mowa w art. 94 ust. 1 lit. d) tego rozporządzenia, oraz odesłanie do publikacji specyfikacji produktu dokonanej w toku wstępnej krajowej procedury rozpatrywania wniosku o objęcie ochroną nazwy "Vijlen",

STANOWI, CO NASTĘPUJE:

Artykuł

W załączniku do niniejszej decyzji zamieszczono jednolity dokument ustanowiony zgodnie z art. 94 ust. 1 lit. d) rozporządzenia (UE) nr 1308/2013 oraz odesłanie do publikacji specyfikacji produktu dla nazwy "Vijlen" (ChNP).

Zgodnie z art. 98 rozporządzenia (UE) nr 1308/2013 publikacja niniejszej decyzji uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec ochrony nazwy, o której mowa w akapicie pierwszym niniejszego artykułu, w ciągu dwóch miesięcy od daty publikacji w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Sporządzono w Brukseli dnia 11 czerwca 2018 r.
W imieniu Komisji
Phil HOGAN
Członek Komisji

ZAŁĄCZNIK

JEDNOLITY DOKUMENT

"Vijlen"

PDO-NL-02168

Data złożenia wniosku: 12.2.2016

1.
Nazwa, która ma być zarejestrowana

"Vijlen"

2.
Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChNP - chroniona nazwa pochodzenia

3.
Kategorie produktów winiarskich
1.
Wino
4.
Wino musujące
5.
Gatunkowe wino musujące
4.
Opis win

Wino kategorii 1 - wino: czerwone, owocowe, pełne w smaku

Odmiany winorośli: odmiany czerwone w wykazie odmian (w różnych proporcjach w zależności od roku)

Organoleptyczne cechy charakterystyczne:

Barwa: intensywnie czerwona

Zapach: czerwone owoce (czereśnia, truskawka, malina, porzeczka)/czarne owoce (czarna porzeczka, jeżyna, borówka, śliwka), lekko pikantny

Smak: owocowy i pełny

Analityczne cechy charakterystyczne:

Wszystkie cechy charakterystyczne są zgodne z obowiązującymi definicjami i limitami określonymi w przepisach UE/niderlandzkich rozporządzeniach ministerialnych.

-
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
-
Maksymalna kwasowość lotna
-
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki
-
Maksymalne wzbogacanie, odkwaszanie i - z zastrzeżeniem zatwierdzenia - zakwaszanie

Zawartość cukru wynosi między 0,5 a 12 gramów na litr.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne

Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 11,5
Minimalna ogólna kwasowość 63,84 miliekwiwalentów na litr

Wino kategorii 1 - wino: czerwone, wytrawne, intensywnie owocowe, częściowo poddawane procesowi starzenia w beczkach

Odmiany winorośli: odmiany czerwone w wykazie odmian (w różnych proporcjach w zależności od roku)

Organoleptyczne cechy charakterystyczne:

Barwa: ciemnoczerwona

Zapach: lekka nuta drewna w połączeniu z nutą czerwonych owoców (czereśnia, truskawka, malina, porzeczka)/ czarnych owoców (czarna porzeczka, jeżyna, borówka, śliwka)

Smak: taniczny, z owocowym posmakiem i bogatej strukturze

Analityczne cechy charakterystyczne:

Wszystkie cechy charakterystyczne są zgodne z obowiązującymi definicjami i limitami określonymi w przepisach UE/niderlandzkich rozporządzeniach ministerialnych.

-
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
-
Maksymalna kwasowość lotna
-
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki
-
Maksymalne wzbogacanie, odkwaszanie i - z zastrzeżeniem zatwierdzenia - zakwaszanie

Zawartość cukru wynosi między 0,5 a 12 gramów na litr.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne

Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 11,5
Minimalna ogólna kwasowość 63,84 miliekwiwalentów na litr

Wino kategorii 1 - wino: czerwone, wytrawne, pełne w smaku, poddawane procesowi starzenia w beczkach

Odmiany winorośli: odmiany czerwone w wykazie odmian (w różnych proporcjach w zależności od roku)

Organoleptyczne cechy charakterystyczne:

Barwa: ciemnoczerwona

Zapach: lekka nuta drewna w połączeniu z nutą czerwonych owoców (czereśnia, truskawka, malina, porzeczka)/ czarnych owoców (czarna porzeczka, jeżyna, borówka, śliwka)

Smak: taniczny, wzmocniony nutą drewna

Analityczne cechy charakterystyczne:

Wszystkie cechy charakterystyczne są zgodne z obowiązującymi definicjami i limitami określonymi w przepisach UE/niderlandzkich rozporządzeniach ministerialnych.

-
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
-
Maksymalna kwasowość lotna
-
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki
-
Maksymalne wzbogacanie, odkwaszanie i - z zastrzeżeniem zatwierdzenia - zakwaszanie

Zawartość cukru wynosi między 0,5 a 8 gramów na litr.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne

Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 12
Minimalna ogólna kwasowość 63,84 miliekwiwalentów na litr

Wino kategorii 1 - wino: białe, wytrawne, owocowe

Odmiany winorośli: odmiany białe w wykazie odmian (w różnych proporcjach w zależności od roku)

Organoleptyczne cechy charakterystyczne:

Barwa: biała

Zapach: zielony, dojrzałe owoce

Smak: intensywnie owocowy o bogatej i świeżej strukturze

Analityczne cechy charakterystyczne:

Wszystkie cechy charakterystyczne są zgodne z obowiązującymi definicjami i limitami określonymi w przepisach UE/niderlandzkich rozporządzeniach ministerialnych.

-
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
-
Maksymalna kwasowość lotna
-
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki
-
Maksymalne wzbogacanie, odkwaszanie i - z zastrzeżeniem zatwierdzenia - zakwaszanie

Zawartość cukru: między 1 a 8 gramów na litr.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne

Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 10,5
Minimalna ogólna kwasowość 77,14 miliekwiwalentów na litr

Wino kategorii 1 - wino: białe, wytrawne, poddawane procesowi starzenia w beczkach

Odmiany winorośli: odmiany białe w wykazie odmian (w różnych proporcjach w zależności od roku)

Organoleptyczne cechy charakterystyczne:

Barwa: biała

Zapach: dojrzałe owoce i kwiaty z lekką nutą drewna

Smak: intensywnie owocowy o bogatej strukturze, wzmocniony nutą drewna, o pełnym utrzymującym się posmaku

Analityczne cechy charakterystyczne:

Wszystkie cechy charakterystyczne są zgodne z obowiązującymi definicjami i limitami określonymi w przepisach UE/niderlandzkich rozporządzeniach ministerialnych.

-
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
-
Maksymalna kwasowość lotna
-
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki
-
Maksymalne wzbogacanie, odkwaszanie i - z zastrzeżeniem zatwierdzenia - zakwaszanie

Zawartość cukru: między 1 a 8 gramów na litr.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne

Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 11,5
Minimalna ogólna kwasowość 77,14 miliekwiwalentów na litr

Wino kategorii 1 - wino: białe, półwytrawne, owocowe

Odmiany winorośli: odmiany białe w wykazie odmian (w różnych proporcjach w zależności od roku)

Organoleptyczne cechy charakterystyczne:

Barwa: biała

Zapach: zielony, dojrzałe owoce

Smak: intensywnie owocowy, lekko wyczuwalna słodycz

Posmak: świeże, owocowe wino o przyjemnie słodkim utrzymującym się posmaku

Analityczne cechy charakterystyczne:

Wszystkie cechy charakterystyczne są zgodne z obowiązującymi definicjami i limitami określonymi w przepisach UE/niderlandzkich rozporządzeniach ministerialnych.

-
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
-
Maksymalna kwasowość lotna
-
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki
-
Maksymalne wzbogacanie, odkwaszanie i - z zastrzeżeniem zatwierdzenia - zakwaszanie

Zawartość cukru: między 2 a 20 gramów na litr.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne

Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 10,5
Minimalna ogólna kwasowość 77,14 miliekwiwalentów na litr

Wino kategorii 1 - wino: różowe, pełne, owocowe

Odmiany winorośli: odmiany czerwone w wykazie odmian (w różnych proporcjach w zależności od roku)

Organoleptyczne cechy charakterystyczne:

Barwa: jasnoróżowa

Zapach: czerwone owoce (czereśnia, truskawka, malina, porzeczka), lekko pikantny

Smak: owocowy i pełny

Analityczne cechy charakterystyczne:

Wszystkie cechy charakterystyczne są zgodne z obowiązującymi definicjami i limitami określonymi w przepisach UE/niderlandzkich rozporządzeniach ministerialnych.

-
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
-
Maksymalna kwasowość lotna
-
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki
-
Maksymalne wzbogacanie, odkwaszanie i - z zastrzeżeniem zatwierdzenia - zakwaszanie

Zawartość cukru: między 1 a 12 gramów na litr.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne

Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 10
Minimalna ogólna kwasowość 63,84 miliekwiwalentów na litr

Wino kategorii 4 - wino musujące: białe, pełne, owocowe

Odmiany winorośli: odmiany białe w wykazie odmian (w różnych proporcjach w zależności od roku)

Organoleptyczne cechy charakterystyczne:

Barwa: biała

Zapach: zielony, dojrzałe owoce

Smak: drobne bąbelki, owocowa świeżość, o bogatszej strukturze

Analityczne cechy charakterystyczne:

Wszystkie cechy charakterystyczne są zgodne z obowiązującymi definicjami i limitami określonymi w przepisach UE/niderlandzkich rozporządzeniach ministerialnych.

-
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
-
Maksymalna kwasowość lotna
-
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki
-
Maksymalne wzbogacanie, odkwaszanie i - z zastrzeżeniem zatwierdzenia - zakwaszanie

Zawartość cukru: między 0 a 22 gramów na litr.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne

Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 10,5
Minimalna ogólna kwasowość 79,8 miliekwiwalentów na litr

Wino kategorii 4 - wino musujące: różowe, pełne, owocowe

Odmiany winorośli: Odmiany czerwone w wykazie odmian (w różnych proporcjach w zależności od roku)

Organoleptyczne cechy charakterystyczne: Barwa: różowa

Zapach: dojrzałe czerwone owoce (czereśnia, truskawka, malina, porzeczka)

Smak: drobne bąbelki, owocowa świeżość, o bogatszej strukturze

Analityczne cechy charakterystyczne:

Wszystkie cechy charakterystyczne są zgodne z obowiązującymi definicjami i limitami określonymi w przepisach UE/niderlandzkich rozporządzeniach ministerialnych.

-
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
-
Maksymalna kwasowość lotna
-
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki
-
Maksymalne wzbogacanie, odkwaszanie i - z zastrzeżeniem zatwierdzenia - zakwaszanie

Zawartość cukru: między 0 a 22 gramów na litr.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne

Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 10,5
Minimalna ogólna kwasowość 79,8 miliekwiwalentów na litr

Wino kategorii 5 - gatunkowe wino musujące: białe, pełne, owocowe

Odmiany winorośli: odmiany białe w wykazie odmian (w różnych proporcjach w zależności od roku)

Organoleptyczne cechy charakterystyczne: Barwa: biała

Zapach: zielony, dojrzałe owoce

Smak: drobne bąbelki, owocowa świeżość, o bogatszej strukturze

Analityczne cechy charakterystyczne:

Wszystkie cechy charakterystyczne są zgodne z obowiązującymi definicjami i limitami określonymi w przepisach UE/niderlandzkich rozporządzeniach ministerialnych.

-
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
-
Maksymalna kwasowość lotna
-
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki
-
Maksymalne wzbogacanie, odkwaszanie i - z zastrzeżeniem zatwierdzenia - zakwaszanie

Zawartość cukru: między 0 a 22 gramów na litr.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne

Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 10,5
Minimalna ogólna kwasowość 79,8 miliekwiwalentów na litr

Wino kategorii 5 - gatunkowe wino musujące: różowe, pełne, owocowe

Odmiany winorośli: Odmiany czerwone w wykazie odmian (w różnych proporcjach w zależności od roku)

Organoleptyczne cechy charakterystyczne: Barwa: różowa

Zapach: dojrzałe czerwone owoce (czereśnia, truskawka, malina, porzeczka)

Smak: drobne bąbelki, owocowa świeżość, o bogatszej strukturze

Analityczne cechy charakterystyczne:

Wszystkie cechy charakterystyczne są zgodne z obowiązującymi definicjami i limitami określonymi w przepisach UE/niderlandzkich rozporządzeniach ministerialnych.

-
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
-
Maksymalna kwasowość lotna
-
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki
-
Maksymalne wzbogacanie, odkwaszanie i - z zastrzeżeniem zatwierdzenia - zakwaszanie

Zawartość cukru: między 0 a 22 gramów na litr.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne

Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 10,5
Minimalna ogólna kwasowość 79,8 miliekwiwalentów na litr
5.
Praktyki winiarskie
a)
Podstawowe praktyki enologiczne

Wino kategorii 1 - wino: czerwone, owocowe, pełne w smaku

Szczególne praktyki enologiczne: fermentacja miazgi przez co najmniej cztery dni

Wino kategorii 1 - wino: czerwone, wytrawne, intensywnie owocowe, częściowo poddawane procesowi starzenia w beczkach

Szczególne praktyki enologiczne: fermentacja miazgi przez co najmniej cztery dni, co najmniej 30 % wina powinno być poddawane procesowi starzenia w drewnie

Wino kategorii 1 - wino: czerwone, wytrawne, pełne w smaku, poddawane procesowi starzenia w beczkach

Szczególne praktyki enologiczne: fermentacja miazgi przez co najmniej sześć dni. Wino musi być poddawane procesowi starzenia w drewnie i przechowywane przez co najmniej dziewięć miesięcy w beczkach (co najmniej 50 % z nowego drewna)

Wino kategorii 1 - wino: białe, wytrawne, owocowe

Szczególne praktyki enologiczne: fermentacja na zimno w temperaturze 18 °C (wyjątkiem jest wyższa temperatura na początku fermentacji oraz wina, których fermentacja jest utrudniona)

Wino kategorii 1 - wino: białe, wytrawne, poddawane procesowi starzenia w beczkach

Szczególne praktyki enologiczne: fermentacja na zimno w temperaturze poniżej 18 °C (wyjątkiem jest wyższa temperatura na początku fermentacji oraz wina, których fermentacja jest utrudniona), przechowywanie przez co najmniej sześć miesięcy w beczkach, 50 % z nowego drewna

Wino kategorii 1 - wino: białe, półwytrawne, owocowe

Szczególne praktyki enologiczne: fermentacja na zimno w temperaturze 18 °C (wyjątkiem jest wyższa temperatura na początku fermentacji oraz wina, których fermentacja jest utrudniona)

Wino kategorii 1 - wino: różowe, pełne, owocowe

Szczególne praktyki enologiczne: fermentacja na zimno w temperaturze 18 °C (wyjątkiem jest wyższa temperatura na początku fermentacji oraz wina, których fermentacja jest utrudniona)

Wino kategorii 4 - wino musujące: białe, pełne, owocowe

Szczególne praktyki enologiczne: fermentacja na zimno w temperaturze 18 °C (wyjątkiem jest wyższa temperatura na początku fermentacji oraz wina, których fermentacja jest utrudniona) Metoda tradycyjna

Wino kategorii 4 - wino musujące: różowe, pełne, owocowe

Szczególne praktyki enologiczne: fermentacja na zimno w temperaturze 18 °C (wyjątkiem jest wyższa temperatura na początku fermentacji oraz wina, których fermentacja jest utrudniona) Metoda tradycyjna

Wino kategorii 5 - gatunkowe wino musujące: białe, pełne, owocowe

Szczególne praktyki enologiczne: fermentacja na zimno w temperaturze 18 °C (wyjątkiem jest wyższa temperatura na początku fermentacji oraz wina, których fermentacja jest utrudniona) Metoda tradycyjna

Wino kategorii 5 - gatunkowe wino musujące: różowe, pełne, owocowe

Szczególne praktyki enologiczne: fermentacja na zimno w temperaturze 18 °C (wyjątkiem jest wyższa temperatura na początku fermentacji oraz wina, których fermentacja jest utrudniona) Metoda tradycyjna

b)
Maksymalne zbiory Czerwone Cabernet Cortis 50 hektolitrów z hektara

Czerwone Monarch

50 hektolitrów z hektara

Czerwone Pinot Noir 50 hektolitrów z hektara

Czerwone Pinotin

50 hektolitrów z hektara

Czerwone Baron

50 hektolitrów z hektara

Białe Souvignier Gris 55 hektolitrów z hektara

Białe Johanniter

55 hektolitrów z hektara

Białe Solaris

55 hektolitrów z hektara

Białe Pinot Gris

55 hektolitrów z hektara

Białe Chardonnay

55 hektolitrów z hektara

Białe Cabernet Blanc 55 hektolitrów z hektara

Białe Muscaris

55 hektolitrów z hektara

6.
Wyznaczony obszar geograficzny

Obszar geograficzny Vijlen znajduje się w całości w gminie Vaals położonej na zbiegu granic trzech krajów, w okręgu Vijlen.

Chroniona nazwa pochodzenia "Vijlen" odnosi się jedynie do terytorium Vijlen, którego górna warstwa gleby składa się z lessu, a trzy warstwy gleby łącznie tworzą to jedyne w swoim rodzaju terytorium. Oprócz gleby lessowej obszar ten charakteryzuje się warstwami terra fusca, chropowatego grubego żwiru i eluwium krzemiennego.

ChNP Vijlen zajmuje powierzchnię 419 ha.

7.
Główne odmiany winorośli do produkcji wina Souvignier Gris B

Pinotin N

Muscaris B

Cabernet Blanc B (VB-91-26-1)

Baron N

Solaris

Pinot noir N

Pinot Gris G

Monarch

Johanniter B

Chardonnay B

Cabernet Cortis

8.
Opis związków

Gleba

Obszar geograficzny ChNP Vijlen charakteryzuje się przede wszystkim krzemienną glebą znajdującą się na nachylonych zboczach, składającą się z eluwium krzemiennego, a także lessu, terra fusca i żwiru, ale bez starych osadów z Mozy.

Gleba na tym obszarze różni się od podłoża obszaru geograficznego Mergelland, gdzie główne elementy stanowią less, margiel (miękka skała) i żwir z Mozy, a osady z tej rzeki odgrywają istotną rolę. Natomiast na obszarze geograficznym ChNP Vijlen nie występują osady z Mozy. Można je znaleźć na północ od krańca wzgórz (na północ od Vijlen). W skład gleby w tym regionie, który zmieniał się w odmienny sposób, wchodzą eluwium krzemienne (pozostałości roztworu wapienia, składające się z mieszaniny krzemienia mocno zniszczonego w wyniku erozji i różnych ilości gliny, iłu i terra fusca) oraz terra fusca [podobnie jak eluwium krzemienne - produkt erozji skał wapiennych, lecz składający się głównie z gliny (ciężkiej) z niewielką zawartością krzemienia lub bez krzemienia, zważywszy że pochodzi ze skał wapiennych o niskiej zawartości krzemienia]. Różnica ta jest dodatkowo zwiększona przez czynniki klimatyczne (wyższa wysokość i okoliczne wzgórza).

Klimat i środowisko

Najważniejsze cechy klimatu na tym obszarze są następujące:

-
Klimat na tym obszarze znajduje się pod mniej bezpośrednim wpływem morza i wykazuje więcej cech typowych dla klimatu kontynentalnego (mniej umiarkowany niż nad morzem, co znajduje odzwierciedlenie w temperaturach).
-
Winnice położone są na wysokości od 170 do 220 metrów nad poziomem morza w Amsterdamie (Amsterdam Ordnance Datum -NAP), na południowych stokach otoczonych wzgórzami, tworząc w ten sposób mały mikroklimat.
-
Większa wysokość nad poziomem morza oraz otaczające doliny skutkują tym, że temperatura w nocy jest często wyższa (lepszy rozpad kwasów).
-
Wysokość nad poziomem morza oznacza również mniejsze mgły, szczególnie we wrześniu i październiku, co skutkuje mniejszą wilgotnością i w związku z tym mniejszymi problemami z szarą pleśnią.
-
Usytuowanie po osłoniętej stronie Eifel i Ardenów powoduje, że opady deszczu i gradu nie występują często na obszarze ChNP.

Czynniki ludzkie (uprawa i winifikacja)

Dokonano pewnych wyborów (czynniki ludzkie), aby osiągnąć pozytywny wpływ na jakość uprawy/winifikację winogron.

-
Podczas sadzenia przewiduje się ok. dwa metry kwadratowe powierzchni na roślinę (wystarczająca ilość składników odżywczych).
-
Stosowana metoda uprawy ma na celu zapewnienie dobrej proporcji liści do gron (wystarczająca fotosynteza), zaś winorośl przycina się ręcznie (selekcja najlepszych pędów z roku, tak by uzyskać dobre ulistnienie zdolne do absorpcji jak największej ilości światła słonecznego).
-
Skuteczność tej metody zwiększa się poprzez utrzymanie strefy liści co najmniej jeden metr ponad strefą kiści.
-
Liście wokół winogron są usuwane w celu lepszej ekspozycji owoców na działanie światła słonecznego i wiatru, również aby zapewnić szybkie wysychanie gron po deszczu.
-
Jeśli to konieczne, grona są przerzedzane w celu poprawy jakości pozostałych kiści.
-
Zbiory prowadzone ręcznie (selekcja winogron).
-
W odniesieniu do winifikacji, główne praktyki enologiczne opisano powyżej.

Związek przyczynowy

Związek przyczynowy charakteryzuje się niżej opisanymi wyróżniającymi aspektami obszaru.

Gleba stanowi wyjątkowe połączenie krzemiennego eluwium oraz lessu, terra fusca i żwiru, ale nie zawiera starych osadów z Mozy.

Eluwium krzemienne - jedyny w swoim rodzaju element - występuje jedynie na niewielkich obszarach w południowowschodniej części południowej Limburgii w pobliżu granicy belgijskiej, w tym na peneplenie z późnego trzeciorzędu. Na stromych zboczach stanowi ono ważny składnik gruntów krzemiennych występujących na stokach. Gleba zawiera liczne chropowate krzemienie o wielkości 2-10 cm.

Ta wyjątkowa kombinacja gleb lessowych, eluwium krzemiennego, terra fusca i żwiru występuje wyłącznie na obszarze geograficznym ChNP "Vijlen".

Ten rodzaj gleby ma wpływ na właściwości uprawianych na niej winogron podczas stosunkowo długiego sezonu (absorpcja ciepła przez kamienie), zwłaszcza z uwagi na less, który ma zdolność zatrzymywania wilgoci (i pozwala uniknąć suszy).

Usytuowanie na znacznej wysokości nad poziomem morza oraz w otoczeniu wzgórz oznacza, iż zbocza lub płaskowyż, na którym położone są winnice, korzystają z cech klimatu, które mają wyraźnie pozytywny wpływ na uprawę winogron (winogrona są bardziej dojrzałe pod względem zawartości cukru, kwasów i smaku), dzięki czemu produkowane z nich wina są pełniejsze i bardziej wyraziste w smaku:

-
wyższe temperatury w nocy zapewniają lepszy metabolizmu kwasu,
-
mniej mgły/rosy (opada w dolinach),
-
brak lub rzadkie występowanie obfitego deszczu i gradu ze względu na położenie po osłoniętej stronie Ardenów.

Wina są otrzymywane dzięki niepowtarzalnej kombinacji odmian oraz czynników ludzkich związanych z ich produkcją (uprawa/winifikacja), co prowadzi do uzyskania pięknych cuvées nowych i tradycyjnych odmian.

Ponadto te właściwości gleby, klimatu i uprawy są połączone z winifikacją, która jest w Niderlandach jedyna w swoim rodzaju. Za sprawą siły grawitacji wino jest transferowane z wykorzystaniem czterech piwnic znajdujących się jedna nad drugą, co oznacza mniejszą konieczność pompowania. Następnie wino jest poddawane winifikacji w mniejszych zbiornikach w celu optymalnego wykorzystania różnych technik tego procesu (zob. część poświęcona głównym praktykom enologicznym), tak aby każdego roku uzyskać pełne i wyraziste w smaku wino.

Organoleptyczne i analityczne cechy charakterystyczne wynikają z kombinacji rodzaju podłoża, klimatu i czynników ludzkich (uprawa i winifikacja), dzięki którym otrzymywane wina czerwone wykazują pełną strukturę taniczną, zaś wina białe lub różowe są przede wszystkim bogate w smaku i owocowe.

9.
Dodatkowe wymogi zasadnicze

-

Link do specyfikacji produktu

https://www.rvo.nl/sites/default/files/2015/12/Productdossier%20BOB%20Vijlen.pdf

1 Dz.U. L 347 z 20.12.2013, s. 671.

Zmiany w prawie

Lepsze prawo. W Sejmie odbyła się konferencja podsumowująca konsultacje społeczne projektów ustaw

W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.

Grażyna J. Leśniak 24.04.2025
Przedsiębiorcy zapłacą niższą składkę zdrowotną – Senat za ustawą

Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.

Grażyna J. Leśniak 23.04.2025
Rząd organizuje monitoring metanu

Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Rząd zaktualizował wykaz zakazanej kukurydzy

Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Od 18 kwietnia fotografowanie obiektów obronnych i krytycznych tylko za zezwoleniem

Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.

Robert Horbaczewski 17.04.2025
Prezydent podpisał ustawę o rynku pracy i służbach zatrudnienia

Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 11.04.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2018.203.2

Rodzaj: Decyzja
Tytuł: Publikacja w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej jednolitego dokumentu, o którym mowa w art. 94 ust. 1 lit. d) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013, oraz odesłania do publikacji specyfikacji produktu objętego nazwą w sektorze wina (Vijlen (ChNP)).
Data aktu: 11/06/2018
Data ogłoszenia: 13/06/2018