JEDNOLITY DOKUMENT
"De Voerendaalse Bergen"
PDO-NL-02776
Data złożenia wniosku: 10.6.2021
1. Nazwa lub nazwy
De Voerendaalse Bergen
2. Rodzaj oznaczenia geograficznego
ChNP - chroniona nazwa pochodzenia
3. Kategorie produktów sektora wina
1. Wino
5. Gatunkowe wino musujące
4. Opis wina lub win
1. KATEGORIA WINA 1: Wino, rodzaj wina: Wino białe, wytrawne
Odmiany winorośli: odmiany winogron białych w wykazie odmian
Właściwości organoleptyczne:
Smak: delikatny i zrównoważony smak z nutami gruszki i melona na finiszu lub, w zależności od odmiany, bardziej owocowy (morela/jabłko) i lekko korzenny (gałka muszkatołowa/migdał)
Barwa: jasnożółta
Aromat: aromaty owocowe, lekko korzenne z nutami kwiatowymi
Analityczne cechy charakterystyczne:
Zawartość cukru: od 0 do 9 gramów na litr
Przedstawione poniżej cechy charakterystyczne, dla których nie podano konkretnych wartości, mieszczą się w granicach określonych w rozporządzeniach UE.
Ogólne cechy analityczne |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 10 |
Minimalna kwasowość ogólna 79,8 miliekwiwalentów na litr |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki |
(w miligramach na litr) |
2. KATEGORIA WINA 1: Wino, rodzaj wina: Wino białe, słodkie/półsłodkie
Odmiany winorośli: odmiany winogron białych w wykazie odmian
Właściwości organoleptyczne:
Smak: Aromaty ananasa i gruszki
Barwa: żółta
Aromat: bukiet kwiatowy z nutą miodu
Analityczne cechy charakterystyczne:
zawartość cukru wynosi 30-100 gramów/litr
Przedstawione poniżej cechy charakterystyczne, dla których nie podano konkretnych wartości, mieszczą się w granicach określonych w rozporządzeniach UE.
Ogólne cechy analityczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 9,5 |
Minimalna kwasowość ogólna | 79,8 miliekwiwalentów na litr |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
3. KATEGORIA WINA 1: Wino, rodzaj wina: Różowe, wytrawne
Odmiany winorośli: odmiany winogron czerwonych w wykazie odmian
Właściwości organoleptyczne:
Smak: małe czerwone owoce: borówka czarna, malina, poziomka
Barwa: jasnoróżowa / czerwona
Aromat: aromatyczne małe czerwone owoce
Analityczne cechy charakterystyczne:
Zawartość cukru: od 0 do 9 gramów na litr
Przedstawione poniżej cechy charakterystyczne, dla których nie podano konkretnych wartości, mieszczą się w granicach określonych w rozporządzeniach UE.
Ogólne cechy analityczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 10 |
Minimalna kwasowość ogólna | 79,8 miliekwiwalentów na litr |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
4. KATEGORIA WINA 1: Wino, rodzaj wina: Wino czerwone
Odmiany winorośli: odmiany winogron czerwonych w wykazie odmian
Właściwości organoleptyczne:
Smak: małe czerwone owoce, takie jak borówki czarne, maliny i wiśnie
Barwa: średnio czerwona / czerwona
Aromat: małe czerwone owoce: borówki czarne, maliny i wiśnie
Analityczne cechy charakterystyczne:
zawartość cukru wynosi 0-4 gramów/litr
Przedstawione poniżej cechy charakterystyczne, dla których nie podano konkretnych wartości, mieszczą się w granicach określonych w rozporządzeniach UE.
Ogólne cechy analityczne |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 11 |
Minimalna kwasowość ogólna 66,5 miliekwiwalentów na litr |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki |
(w miligramach na litr) |
5. KATEGORIA WINA 1: Wino, rodzaj wina: Wino czerwone, wytrawne, przechowywane w drewnie
Odmiany winorośli: odmiany winogron czerwonych w wykazie odmian
Właściwości organoleptyczne:
Smak: przeważający smak wiśni i owoców jagodowych z delikatnym posmakiem wanilii
Barwa: czerwona / lekko fioletowa
Aromat: czerwone owoce: wiśnie i owoce jagodowe
Analityczne cechy charakterystyczne:
zawartość cukru wynosi 0-4 gramów/litr
Przedstawione poniżej cechy charakterystyczne, dla których nie podano konkretnych wartości, mieszczą się w granicach określonych w rozporządzeniach UE.
Ogólne cechy analityczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 11 |
Minimalna kwasowość ogólna | 66,58 miliekwiwalentów na litr |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
6. KATEGORIA WINA 5: Rodzaj wina: Gatunkowe wino musujące, białe
Odmiany winorośli: odmiany winogron białych w wykazie odmian
Właściwości organoleptyczne:
Smak: owocowe i korzenne nuty, takie jak brzoskwinie i mango, delikatna pianka
Barwa: jasnożółta
Aromat: aromaty owocowe, lekko korzenne z nutami kwiatowymi
Analityczne cechy charakterystyczne:
zawartość cukru wynosi 6-12 gramów/litr
Przedstawione poniżej cechy charakterystyczne, dla których nie podano konkretnych wartości, mieszczą się w granicach określonych w rozporządzeniach UE.
Ogólne cechy analityczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 10 |
Minimalna kwasowość ogólna | 79,89 miliekwiwalentów na litr |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
7. KATEGORIA WINA 5: Rodzaj wina: Gatunkowe wino musujące, różowe, czerwone
Odmiany winorośli: odmiany winogron czerwonych w wykazie odmian
Właściwości organoleptyczne:
Wino różowe:
Smak: czerwone owoce, borówki czarne i poziomki oraz subtelny finisz z nutą owoców dzikiej róży i malin, delikatna pianka
Barwa: delikatnie łososiowa
Aromat: aromatyczne małe czerwone owoce
Wino czerwone:
Smak: wiśnie i borówki czarne, delikatna pianka
Barwa: średnio czerwona / czerwona
Aromat: wiśnie / borówki czarne
Analityczne cechy charakterystyczne: zawartość cukru wynosi 6-12 gramów/litr
Przedstawione poniżej cechy charakterystyczne, dla których nie podano konkretnych wartości, mieszczą się w granicach określonych w rozporządzeniach UE.
Ogólne cechy analityczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 10 |
Minimalna kwasowość ogólna | 79,89 miliekwiwalentów na litr |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
5. Praktyki enologiczne
a) Podstawowe praktyki enologiczne
Dla wszystkich kategorii wina / rodzajów wina
Szczególne praktyki enologiczne
Zezwala się na stosowanie drewna w celu podtrzymania profilu smakowego wina w razie potrzeby.
KATEGORIA WINA:
1. Wino: Rodzaj wina: Wino białe
Szczególne praktyki enologiczne
Fermentacja na zimno w temperaturze poniżej 20 °C (wyjątek: temperaturę podnosi się na początku fermentacji i w przypadku win, których fermentacja jest trudna).
KATEGORIA WINA:
1. Wino: Rodzaj wina: Wino białe, słodkie/półsłodkie
Szczególne praktyki enologiczne
Fermentacja na zimno w temperaturze poniżej 20 °C (wyjątek: temperaturę podnosi się na początku fermentacji i w przypadku win, których fermentacja jest trudna).
KATEGORIA WINA:
1. Wino: Rodzaj wina: Wino różowe
Szczególne praktyki enologiczne
Fermentacja na zimno w temperaturze poniżej 20 °C (wyjątek: temperaturę podnosi się na początku fermentacji i w przypadku win, których fermentacja jest trudna).
Maceracja na zimno w celu uzyskania barwy różowej.
KATEGORIA WINA:
1. Wino: Rodzaj wina: Wino czerwone
Szczególne praktyki enologiczne
Fermentacja miazgi przez co najmniej 4 dni
KATEGORIA WINA:
5. Gatunkowe wino musujące: Rodzaj wina: Białe
Szczególne praktyki enologiczne
Druga fermentacja w butelce metodą tradycyjną.
KATEGORIA WINA:
5. Gatunkowe wino musujące: Rodzaj wina: Wino czerwone i wino różowe
Szczególne praktyki enologiczne
Druga fermentacja w butelce metodą tradycyjną.
Maceracja na zimno w celu uzyskania barwy różowej wina różowego.
Rodzaj wina: Wino czerwone, wytrawne, przechowywane w drewnie
Szczególne praktyki enologiczne
Fermentacja miazgi przez co najmniej 4 dni
Starzenie w drewnianych beczkach przez okres od 8 do 24 miesięcy
b. Maksymalna wydajność
1. Auxerrois
65 hektolitrów z hektara
2. Reichensteiner
85 hektolitrów z hektara
3. Bacchus
75 hektolitrów z hektara
4. Müller Thurgau
70 hektolitrów z hektara
5. Riesling
55 hektolitrów z hektara
6. Solaris
55 hektolitrów z hektara
7. Pinot Noir
50 hektolitrów z hektara
8. Monarch
75 hektolitrów z hektara
9. Dornfelder
75 hektolitrów z hektara
6. Wyznaczony obszar geograficzny
Obszar pochodzenia "De Voerendaalse Bergen" to region pagórkowaty z następującymi wzgórzami: "De Fromberg", "De Vrakelberg", "Vrouweheide", "Daelsberg", "Welterberg" i "Kunderberg".
Wyznaczony obszar geograficzny znajduje się na granicy gminy Voerendaal (na południowym południowym wschodzie). Gmina Voerendaal dzieli się na trzy obszary: obszar doliny strumienia, płaskowyż i obszar pagórkowaty.
Powierzchnia obszaru wynosi około 900 hektarów.
7. Odmiany winorośli
Auxerrois B
Bacchus B
Dornfelder N
Monarch
Müller Thurgau B
Pinot Noir N
Reichensteiner B
Solaris
8. Opis związku lub związków
Terroir, czyli wszystko, co oddziałuje na winorośl w winnicy, ma duży wpływ na jakość wina. Na wyznaczonym obszarze geograficznym "De Voerendaalse Bergen" wszystkie aspekty terroir - klimat, położenie, gleba, prowadzenie winnicy, dobór odmian i proces produkcji wina - wpływają na jakość win (1. Wino i 5. Gatunkowe wino musujące).
Warunki klimatyczne
Klimat pod względem liczby godzin nasłonecznienia, temperatury i opadów jest szczególnie odpowiedni do uprawy winorośli.
Potwierdza to indeks Huglina w "De Voerendaalse Bergen" (Południowa Limburgia), który wynosił średnio 1 772 w latach 2016-2020, podobnie jak nasłonecznienie w tym okresie, które wynosiło średnio 7,2 godziny dziennie - 1,3 godziny więcej niż w latach 1996-2000 (według danych Królewskiego Niderlandzkiego Instytutu Meteorologicznego).
Ekspozycja terenu
Zbocza, na których położone są winnice, mają nachylenie między 17 % a 23 % i są skierowane na południe, co jest idealną kombinacją, aby w pełni wykorzystać słońce podczas dojrzewania winogron.
Gleba
Wyjątkowe cechy obszaru pochodzenia (obszar pagórkowaty gminy Voerendaal) wynikają z połączenia czynników takich jak:
- Zbocza wapienne
- Nachylenie wzgórz wahające się od 17 % do 23 %, przy ekspozycji na południe, co wpływa na optymalne nasłonecznienie.
Te wapienne wzgórza są przede wszystkim zbudowane z wapienia w warstwie wierzchniej i podglebiu oraz gliny zawierającej krzemienie/żwir.
Odpowiednie rodzaje gleb, wilgotna glina i wapienie razem stanowią idealną kombinację, aby winorośl mogła produkować dobre, pełne wina.
Gleba wapienna nadaje winom łagodnie musujący charakter.
Prowadzenie winnicy
- Usunięcie kiści i liści.
- Dokładne wyznaczenie terminów zbiorów, przy których bierze się pod uwagę zawartość cukru, kwasowość i aromat owoców, umożliwia produkcję świeżych/owocowych win musujących.
- Wybór odpowiednich odmian winorośli jest niezbędny do uzyskania optymalnie dojrzałych winogron. Ze względu na nieco wcześniejsze dojrzewanie odmiany winorośli wykorzystywane na obszarze pochodzenia "De Voerendaalse Bergen" są dobrze dostosowane do klimatu północnego.
Szczegółowe informacje na temat działań podejmowanych przez ludzi:
- Przycinanie: stosuje się system przycinania z zastosowaniem sznura Guyota wraz z usunięciem liści z jednej strony strefy gron winogron białych w lipcu/sierpniu oraz z obu stron w przypadku winogron czerwonych. Liście usuwa się w celu uzyskania zdrowych kiści, zwalczania grzybów z rodzaju Botrytis i przyspieszenia wysychania rosy i deszczu zbierających się na owocach.
- W celu zapewnienia optymalnego dojrzewania w przypadku winogron białych z małych pędów usuwa się kiście (pod drutem górnym). W przypadku winogron czerwonych, usuwa się w szczególności kiście, w których początek dojrzewania opóźnia się (tj. które późno nabierają koloru czerwonego), oraz małe kiście. Wspomaga to dojrzewanie pozostałych dobrych kiści.
- Zbiór odbywa się ręcznie, a kiście niskiej jakości są natychmiast usuwane, aby zachować wysoką jakość kiści do produkcji wina. O czasie zbiorów decyduje zawartość cukru w winogronach, kwasowość, a w szczególności aromaty. Właściwa równowaga między tymi wartościami, jak również zdrowie winogron, są niezbędnymi czynnikami koniecznymi w celu uzyskania wina, które jest zrównoważone i pełne smaku.
Winifikacja
Metody winifikacji koncentrują się na zachowaniu pierwotnych aromatów i świeżej kwasowości, które tworzą charakterystycznie cierpkie i owocowe wina, typowe dla win musujących i białych/różowych. Okres przechowywania i dojrzewania w beczkach sprawia, że wina czerwone są pełne i delikatne.
Podsumowując:
Cechy charakterystyczne winnicy (gleba, klimat, położenie) zapewniają wszystkie elementy, dzięki którym jest możliwa produkcja atrakcyjnych win owocowych i musujących.
Powyższe cechy charakterystyczne wpływają również na owocowe białe i różowe wina niemusujące. Wina czerwone mają aromat czerwonych owoców, w ustach dominują nuty wiśni i owoców jagodowych. Gleba wapienna nadaje winom musującym miękką, przyjemną kwasowość.
9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)
Ramy prawne:
Określone w przepisach UE
Rodzaj wymogów dodatkowych:
przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania
Opis wymogu
Nazwa mniejszego obszaru
Jeżeli 85 % winogron pochodzi z jednego z mniejszych obszarów w obrębie obszaru pochodzenia, nazwa mniejszego obszaru może być używana wraz z nazwą obszaru pochodzenia. Tak jest w przypadku nazw "De Fromberg" i "De Vra- kelberg".
Link do specyfikacji produktu
https://www.rvo.nl/sites/default/files/2021/01/Productdossier%20BOB%20De%20Voerendaalse%20Bergen.pdf
W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.
24.04.2025Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.
23.04.2025Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.
22.04.2025Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.
22.04.2025Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.
17.04.2025Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
11.04.2025Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2022.444.24 |
Rodzaj: | Ogłoszenie |
Tytuł: | Publikacja jednolitego dokumentu, o którym mowa w art. 94 ust. 1 lit. d) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013, oraz odesłania do publikacji specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze wina |
Data aktu: | 23/11/2022 |
Data ogłoszenia: | 23/11/2022 |