POWIADOMIENIE O ZATWIERDZENIU ZMIANY STANDARDOWEJ W SPECYFIKACJI PRODUKTU OZNACZONEGO CHRONIONĄ NAZWĄ POCHODZENIA LUB CHRONIONYM OZNACZENIEM GEOGRAFICZNYM, POCHODZĄCEGO Z PAŃSTWA CZŁONKOWSKIEGO
[rozporządzenie (UE) nr 1151/2012]
"Volailles du Gers"
Nr UE: PGI-FR-0147-AM01 - 11.5.2023
ChNP () ChOG (X)
1. Nazwa produktu
"Volailles du Gers"
2. Państwo członkowskie, do którego należy obszar geograficzny
Francja
3. Organ państwa członkowskiego powiadamiający o zmianie standardowej
Ministère de l'agriculture et de la souveraineté alimentaire (Ministerstwo Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej)
-
4. Opis zatwierdzonych zmian
1. Właściwy organ państwa członkowskiego
Dodano punkt "Właściwy organ państwa członkowskiego" zawierający dane kontaktowe Institut National de la qualité et de l'origine (INAO, Krajowy Instytut ds. Jakości i Pochodzenia) jako właściwego organu państwa członkowskiego, zgodnie z rozporządzeniem (UE) nr 1151/2012.
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
2. Grupa składająca wniosek
Zmieniono punkt "Grupa składająca wniosek", aby zawierał wyłącznie dane kontaktowe grupy, jej formę prawną i skład.
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
3. Wprowadzenie
Skreślono część "Wprowadzenie".
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
4. Typ produktu
Dodano punkt "Typ produktu".
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
5. Nazwa produktu
Punkt "Nazwa produktu" ograniczono do nazwy ChOG "Volailles du Gers". Produkty objęte tą nazwą wymieniono w części "Opis produktu".
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
6. Opis produktu
Zmieniono punkt "Opis produktu" w celu uwzględnienia wykazu przedmiotowego drobiu:
- kurczę, kapłon i pularda,
- perliczka i kapłon perliczki,
- indyk,
- kaczka piżmowa.
Dodano tabelę z zestawieniem fenotypów każdego z gatunków. Przedstawiono w niej również minimalną masę tuszy wszystkich ptaków. W tym kontekście określenie "rudy" w opisie kurczęcia zastąpiono określeniem "żółty" ("rudy" odnosi się do barwy upierzenia, a "żółty" do barwy skóry i mięsa).
Opis drobiu zmieniono, aby opisać jego właściwości: okrągłą tuszę z pełnymi polędwicami i umięśnionymi nogami, jędrność mięsa i cienkość skóry.
Dodano, że tusze drobiu objętego ChOG muszą należeć do klasy A. W przypadku kawałków dodano, że muszą należeć do klasy A i pochodzić z tusz o masie zgodnej z minimalną.
Dodano, że podroby można wprowadzać do obrotu oddzielnie jako ChOG. Te podroby obejmują wątrobę, żołądek i serce. Podroby pochodzą z tusz drobiowych wyselekcjonowanych do ChOG.
Usunięto informacje dotyczące "jakości bakteriologicznej", ponieważ mają one charakter regulacyjny.
Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
7. Określenie obszaru geograficznego
Zmieniono brzmienie punktu "Określenie obszaru geograficznego", ale obszar geograficzny pozostał niezmieniony. Wykazy gmin, sąsiadujących kantonów lub okręgów wymienionych w pierwotnej specyfikacji produktu zastąpiono obowiązującym wykazem gmin. W wyniku tych prac dokonano szeregu koniecznych korekt nazw (błędy w transkrypcji) i aktualizacji wynikających ze związków i połączenia gmin.
Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
8. Dowody potwierdzające, że produkt pochodzi z określonego obszaru geograficznego
Zmieniono punkt "Elementy świadczące o pochodzeniu produktu z obszaru geograficznego". Dodano wymóg uprzedniej identyfikacji podmiotów niezbędnej do przeprowadzenia kontroli. W tabeli umieszczono informacje związane z identyfikowalnością (etap/monitorowane informacje/dokument powiązany). Ponadto do tego punktu dodano identyfikowalność wszystkich zmian wprowadzonych w specyfikacji produktu.
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
9. Metoda produkcji
W punkcie "Metoda produkcji" wprowadzono zmiany dotyczące następujących kwestii.
"Stosowane odmiany"
Dodano kryteria wyboru odmian: wszystkie odmiany to odporne, wolno rosnące odmiany, dostosowane do długiego okresu chowu, na otwartej przestrzeni i na wybiegu. W warunkach żywienia i chowu określonych w specyfikacji produktu stosowane odmiany i krzyżówki muszą umożliwiać osiągnięcie minimalnej masy tuszy w minimalnym wieku ubojowym.
"Gęstość obsady w budynku"
W przypadku pulard gęstość obsady w budynku zmieniono i ustalono na 11 ptaków/m2 do 81 dnia życia (4 400 na budynek), a następnie od 82 dnia życia na 9 ptaków/m2 (3 600 na budynek).
W przypadku kapłonów perliczki dodano gęstość obsady w budynku i ustalono ją na 13 ptaków/m2 do 94 dnia życia, a następnie od 95 dnia życia na 10 ptaków/m2, tj. 4 000 ptaków/budynek.
"Miejsce chowu i budynek"
Dodano przepis dotyczący obowiązku przeprowadzania przerwy sanitarnej w każdym stadzie.
"Wybieg"
Dodano dzienny czas dostępu do wybiegu oraz opis wybiegów. Określenie zacienione wybiegi zastąpiono liczbą drzew lub krzewów na wybieg.
Dodano minimalną powierzchnię wybiegu przypadającą na kapłona perliczki oraz ograniczenie wiekowe dotyczące dostępu do wybiegu.
Ograniczenie wiekowe dotyczące dostępu do wybiegu dodano również dla kaczki piżmowej.
"Żywienie"
Dodano, że dieta drobiu "Volailles du Gers" składa się w 100 % z roślin, minerałów i witamin.
Dodano maksymalną zawartość tłuszczów w paszy, a także odsetek produktów zbożowych w stosunku do całkowitej masy mieszanki paszowej.
Dodano wykaz surowców, które mogą składać się na podawaną paszę. Olej palmowy i olej z ziaren palmowych są wykluczone.
W odniesieniu do każdego gatunku dodano minimalny odsetek zbóż na wczesnym etapie rozwoju. W odniesieniu do okresu tuczu dodano odsetek zbóż w mieszankach paszowych dla kapłonów perliczki i kaczek piżmowych.
"Okres chowu"
Dodano minimalny wiek uboju pulard i kapłonów perliczki.
Minimalny wiek uboju kurczęcia szarego zmieniono ze 110 na 105 dni.
"Warunki odbierania, transportu i uboju"
Dodano informację o poście poprzedzającym odebranie drobiu z fermy, a także okres między odbiorem a ubojem z maksymalnym czasem transportu. Dodano również wymogi dotyczące komfortu podczas oczekiwania przed ubojem.
"Produkcja podrobów"
Dodano przepisy dotyczące obróbki i wyboru podrobów, w szczególności warunki czyszczenia i osuszania, a także wszelkiego wykrawania.
"Głębokie mrożenie"
Określono maksymalny okres między ubojem a głębokim mrożeniem wynoszący 3 dni.
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
10. Związek
Punkt "Związek" podzielono go na trzy części, co umożliwia odrębne opisanie specyfiki obszaru geograficznego, produktu i związku przyczynowego. Rozdział zredagowano w sposób bardziej zwięzły oraz usunięto część "Znaczenie gospodarcze".
Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
11. Organ kontrolny
Punkt "Organ kontrolny", zgodnie z instrukcjami obowiązującymi na szczeblu krajowym, które mają na celu ujednolicenie formułowania specyfikacji produktów, zmieniono tak, aby ograniczał się do nazwy i danych kontaktowych właściwych organów krajowych (INAO i DGCCRF).
Nazwa i dane kontaktowe jednostki certyfikującej są dostępne na stronie internetowej INAO oraz w bazie danych Komisji Europejskiej.
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
12. Etykietowanie
Punkt "Etykietowanie" zmieniono zgodnie z instrukcjami obowiązującymi na szczeblu krajowym, które mają na celu ujednolicenie formułowania specyfikacji produktów, obecny punkt usunięto i zastąpiono zdaniem określającym obowiązki regulacyjne.
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
13. Wymogi krajowe
Punkt "Wymogi krajowe" zmieniono zgodnie ze zmianami w krajowych przepisach ustawowych i wykonawczych, punkt ma formę tabeli przedstawiającej główne punkty podlegające kontroli oraz metody ich oceny.
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.
24.04.2025Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.
23.04.2025Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.
22.04.2025Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.
22.04.2025Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.
17.04.2025Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
11.04.2025Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2023.281.15 |
Rodzaj: | Ogłoszenie |
Tytuł: | Publikacja zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego chronioną nazwą pochodzenia lub chronionym oznaczeniem geograficznym w sektorze produktów rolnych i środków spożywczych, o której to zmianie mowa w art. 6b ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 664/2014 |
Data aktu: | 10/08/2023 |
Data ogłoszenia: | 10/08/2023 |