WNIOSEK O ZATWIERDZENIE ZMIANY W SPECYFIKACJI PRODUKTU OZNACZONEGO CHRONIONĄ NAZWĄ POCHODZENIA/CHRONIONYM OZNACZENIEM GEOGRAFICZNYM, GDY ZMIANA TA NIE JEST NIEZNACZNA
Wniosek o zatwierdzenie zmiany zgodnie z art. 53 ust. 2 akapit pierwszy rozporządzenia (UE) nr 1151/2012
"Moutarde de Bourgogne"
Nr UE: PGI-FR-0503-AM01 - 24.9.2021 r.
ChNP () ChOG (X)
1. Grupa składająca wniosek i mająca uzasadniony interes
ASSOCIATION MOUTARDE DE BOURGOGNE
Maison de l'Agriculture
1 rue des Coulots
21 121 Breteniere
France
Tel. +33 0380686677
E-mail: amb.moutarde@gmail.com
W skład stowarzyszenia Association Moutarde de Bourgogne wchodzą wszyscy producenci nasion gorczycy w Bur- gundii, jednostki przechowalnicze nasion i przemysłowi producenci burgundzkiej pasty musztardowej. W związku z tym ma ono uzasadniony interes w proponowaniu zmiany specyfikacji ChOG "Moutarde de Bourgogne".
2. Państwo członkowskie lub państwo trzecie
Francja
3. Punkt w specyfikacji produktu, którego dotyczą zmiany
Nazwa produktu
Opis produktu
Obszar geograficzny
Dowód pochodzenia
Metoda produkcji
Związek
Etykietowanie
Inne: Dane kontaktowe właściwego organu państwa członkowskiego, grupy składającej wniosek, organów kontrolnych.
4. Rodzaj zmian
Zmiana specyfikacji zarejestrowanego produktu oznaczonego ChNP lub ChOG, niekwalifikująca się do uznania za nieznaczną zgodnie z art. 53 ust. 2 akapit trzeci rozporządzenia (UE) nr 1151/2012
Zmiana specyfikacji zarejestrowanego produktu oznaczonego ChNP lub ChOG, dla których jednolity dokument (lub dokument mu równoważny) nie został opublikowany, niekwalifikująca się do uznania za nieznaczną zgodnie z art. 53 ust. 2 akapit trzeci rozporządzenia (UE) nr 1151/2012
5. Zmiany
5.1. Zmiany mające wpływ na istotne elementy
- Opis produktu
Punkt "Cechy charakterystyczne Moutarde de Bourgogne" przeredagowano w celu dopuszczenia do produkcji, obok pierwotnej postaci przesiewanej, musztardy w postaci nieprzesiewanej, nazywanej "moutarde à l'ancienne" (musztardą tradycyjną), wraz z rozróżnieniem elementów opisu dotyczących obu tych postaci. Charakterystyczne cechy organoleptyczne, które są najważniejsze dla tego produktu pozostają wspólne dla obu postaci i zostały wyraźnie określone.
- Fragment zdania "musztarda ostra lub bardzo ostra na białym winie" skreślono, ponieważ nie opisuje on dokładnie cech organoleptycznych produktu a wyrażenie "na białym winie" stanowi powtórzenie metody produkcji.
- Określenie "jasna" odnoszące się do żółtej barwy skreślono, ponieważ nie odpowiada ono rzeczywistemu wyglądowi burgundzkiej pasty musztardowej.
- Słowo "Bourgogne" usunięto z opisu zapachów i aromatów win ponieważ tego pochodzenia nie można zagwarantować w badaniu organoleptycznym.
- Opis intensywnie pikantnego smaku doprecyzowano wprowadzając wyrażenie "mniej więcej", ponieważ może się on zmieniać zależnie od pasty musztardowej.
W punkcie "Charakterystyka fizykochemiczna Moutarde de Bourgogne", dodano charakterystykę fizykochemiczną produktu uzyskiwanego bez przesiewania, zgodnie z wnioskiem o zmianę.
Stężenie suchego wyciągu z nasion i stężenie tłuszczy są niższe w produkcie uzyskiwanym bez przesiewania ze względu na obecność ziaren, które nie są rozgniecione lub są rozgniecione w niewielkim stopniu.
Te części opisu produktu uwzględniono w jednolitym dokumencie w pkt. 3.2.
5.2. Zmiany niemające wpływu na istotne elementy
- Punkt "Elementy świadczące o pochodzeniu produktu z obszaru geograficznego"
Aby umożliwić przeprowadzanie kontroli przez różne podmioty sektora dodano następujący akapit wprowadzający: "Każdy podmiot zamierzający prowadzić działania w odniesieniu do całości lub części specyfikacji produktu ma obowiązek identyfikacji przed grupą w celu uzyskania uprawnień, zanim rozpocznie jakąkolwiek produkcję."
Obowiązek członkostwa niektórych podmiotów w stowarzyszeniu prawa powszechnego innym niż grupa składająca wniosek.
Zmiany te nie mają wpływu na jednolity dokument.
- Punkt "Opis metody produkcji"
Akapit, w którym mowa o planie produkcji zarządzanym przez APGMB - Association des Producteurs de Graines de Moutarde de Bourgogne - Stowarzyszenie producentów nasion gorczycy z Burgundii skreślono, aby umożliwić produkowanie nasion gorczycy przez podmioty, które nie należałyby do tego stowarzyszenia prawa powszechnego innego niż grupa składająca wniosek.
Z wykazu dozwolonych gatunków nasion gorczycy wykreślono gatunek Brassica juncea o "jasnych integumentach". Zachowano wyłącznie gatunki Brassica nigra i Brassica juncea o "brązowych integumentach". Gatunek Brassica juncea o "jasnych integumentach" w niewielkim stopniu występuje na obszarze produkcji. Nie uznaje się go za dostatecznie charakterystyczny, by można było z niego produkować nasiona umożliwiające wytwarzanie "Moutarde de Bourgogne".
Usunięto opis charakterystycznych cech botanicznych odmian (barwa, wielkość, kształt, powierzchnia) ponieważ nie jest ona związana z treścią specyfikacji produktu.
Usunięto opis win objętych nazwą pochodzenia, w szczególności wykaz odmian winorośli, z których są produkowane oraz ich charakterystykę organoleptyczną ponieważ fragment ten uznano za niepotrzebny, zwłaszcza, że umieszczono go w odnośnych specyfikacjach różnych burgundzkich win białych objętych ChNP. Wykorzystanie wina białego objętego nazwą pochodzenia i produkowanego w winiarskim regionie Burgundii stanowi charakterystyczny składnik metody produkcji "Moutarde de Bourgogne".
Do składników dozwolonych dodano ocet. Jego dodanie w niewielkiej ilości pozwala zrównoważyć spadek kwasowości win białych, obserwowany w związku ze zmianą klimatu. Na przestrzeni wieków ocet zawsze wykorzystywano w celu lepszego przechowywania pasty musztardowej.
W wykazie składników uściślono, że jedynym dozwolonym cukrem jest sacharoza.
Punkt występujący w opisie produktu i opisujący dopuszczone odmiany w wykazie ustalanym przez grupę składającą wniosek skreślono i zastąpiono w pkt. 5.2.1. Produkcja nasion gorczycy zdaniem: "Rolnicy wykorzystują wyłącznie odmiany wpisane do francuskiego katalogu odmian." Ograniczenie niektórych odmian wyłącznie ze względu na wolę wyrażaną przez grupę nie było ani odpowiednie ani uzasadnione prawnie.
W celu ustalenia ram przechowywania nasion, do specyfikacji produktu dodano następujący akapit: "Jednostka prze- chowalnicza zbiera w swoich magazynach przechowalniczych produkcję pochodzącą od różnych producentów wpisanych do planu produkcji. Wszystkie nasiona są oczyszczane, aby spełniały kryteria zgodności z cechami charakterystycznymi nasion. Zabrania się stosowania środków owadobójczych przy przechowywaniu."
Zmiany te nie mają wpływu na jednolity dokument.
W pkt. 5.2.3. Charakterystyka nasion gorczycy przed dostawą do producentów przemysłowych:
- skreślono odniesienie do masy tysiąca nasion. Określono ją w aktualnej specyfikacji produktu na minimum 2,35 grama. Masa tysiąca nasion zależy od warunków klimatycznych w danym roku, których producenci nie kontrolują. Aby obniżyć ten próg, w dodatkowym punkcie przewidziano procedurę odstępstwa "Jeżeli warunki klimatyczne zagrażały zbiorom". Ta procedura odstępstwa jest zbyt nieprecyzyjna, by można było ją zachować. Masa tysiąca nasion może ułatwiać przetwarzanie pasty musztardowej i określa wydajność technologiczną takiego przetwarzania, ale nie ma wpływu na właściwości smakowe pasty musztardowej;
- wartość odniesienia dla stężenia lotnych izotiocyjanów zastąpiono równoważnym stężeniem występującym w ich prekursorze, sinigrynie. Lotne izotiocyjany, którym musztarda zawdzięcza pikantny smak, nie występują w nasionach, a jedynie w gorczycy po jej rozdrobnieniu i po wystąpieniu reakcji enzymatycznej wywoływanej przez synigrynę;
- maksymalną zawartość wody i składników lotnych wykreślono, ponieważ już sam nadmiar wody w nasionach może mieć negatywny wpływ na jakość;
- wykreślono zawartość białek. To kryterium tradycyjnie wykorzystywane przy dobieraniu odmian nasion nie ma wpływu na jakość produktu końcowego.
Zmiany te wprowadzono również w pkt. 3.3. jednolitego dokumentu.
W pkt. "5.2.4. Wytwarzanie pasty musztardowej":
- w składzie rozcieńczonego roztworu wprowadzono rozróżnienie na składniki obowiązkowe, tj. wino białe i wodę oraz, z drugiej strony, ocet, który jest z kolei nieobowiązkowy. Możliwość wprowadzenia octu jest opcjonalna;
- proporcja wina białego wynosząca 25 % rozcieńczonego roztworu została utrzymana wyłącznie dla musztard przesiewanych. Dodano, że w przypadku musztardy tradycyjnej proporcja ta wynosi 15 %;
- ilość octu jest ograniczona stężeniem obecnego w nim kwasu octowego i może sięgać maksymalnie 4 % rozcieńczonego roztworu. W przypadku zastosowania octu, ograniczenie to umożliwia utrzymanie charakterystycznych cech organoleptycznych "Moutarde de Bourgogne", a w szczególności aromatów białego wina. Degustacje porównawcze pokazały, że w tej dawce ocet nie zmieniał głównych charakterystycznych cech produktu.
Zmiany te nie mają wpływu na jednolity dokument.
- Punkt "Związek z obszarem geograficznym"
Punkt "Elementy uzasadniające związek z obszarem geograficznym" zmieniono, aby dostosować go do części opisowej produktu i do wprowadzenia postaci nieprzesiewanej. Związek z pochodzeniem dotyczy obu postaci, przesiewanej i nieprzesiewanej. Związek z pochodzeniem zawarty w specyfikacji dla musztardy przesiewanej ma również zastosowanie do musztardy nieprzesiewanej, która, nawiasem mówiąc, była historycznie wytwarzana jako pierwsza. Obie postaci wyróżniają się jedynie kolorem i konsystencją.
Rozdział 5 jednolitego dokumentu został opracowany z tym samym założeniem.
- Określone elementy etykietowania
Aby umożliwić konsumentowi dostęp do odpowiedniej informacji, jeżeli musztarda nie jest przesiewana, uściśla się, że "ma pojawiać się wzmianka prawna »Moutarde à l'ancienne« (musztarda tradycyjna), której rozmiar nie może przekraczać rozmiaru zarejestrowanego określenia »Moutarde de Bourgogne«."
Zmiany te zostały również wprowadzone w pkt. 3.6. jednolitego dokumentu.
1.1. MODYFIKACJE REDAKCYJNE
Ogólną formę specyfikacji produktu przekształcono, aby zachować zgodność z wymaganym formatem.
- streszczenie usunięto;
- wprowadzono punkt "Właściwy organ państwa członkowskiego";
- Punkt "Grupa składająca wniosek": zaktualizowano adres, streszczono skład, wykreślono informacje szczegółowe dotyczące jej składu i historii, przy czym sam skład grupy nie uległ zmianie;
- Punkt "Opis produktu"
Charakterystykę składników przeniesiono z pkt. "Opis środka spożywczego" do pkt. "5. Opis metody produkcji, 5.1 Charakterystyka składników".
W charakterystyce fizykochemicznej uściśla się, że elementy, które były już zawarte w poprzedniej specyfikacji produktu mają zastosowanie wyłącznie do musztardy przesiewanej, gdyż normy dla musztardy nieprzesiewanej są odmienne i określone (zob. pkt 5.1 niniejszego dokumentu). W przypadku musztardy przesiewanej, w części dotyczącej suchego wyciągu i tłuszczy słowo "zawartość" zastąpiono określeniem "stężenie", które uznano za bardziej adekwatne. W odniesieniu do ilości integumentu resztkowego w musztardzie przesiewanej, uściśla się, że jest ona określana po przesiewaniu i rozdrabnianiu.
Zmiany te wprowadzono również w pkt. 3.3. jednolitego dokumentu.
- Punkt "Zwięzłe określenie obszaru geograficznego"
Wykreślono odniesienie do regionu Burgundii ponieważ nazwy francuskich regionów administracyjnych uległy zmianie.
Wykaz gmin zdolnych do produkcji nasion gorczycy zaktualizowano, ponieważ liczne gminy zostały połączone i/lub zmieniły swoją nazwę.
Opis czynników naturalnych wykreślono z tego punktu i streszczono go w dalszej części, w punkcie "Związek z obszarem geograficznym", aby uwzględnić nowy układ specyfikacji produktu.
W specyfikacji produktu dodano, że: "Dokumenty kartograficzne przedstawiające obszar geograficzny są dostępne do wglądu na stronie internetowej Krajowego Instytutu ds. Pochodzenia i Jakości (Institut national de l'origine et de la qualité)."
Mapy wykreślono.
Zmiany te nie mają wpływu na zasięg obszaru geograficznego.
Zmiany te nie mają wpływu na jednolity dokument.
- Punkt "Elementy świadczące o pochodzeniu produktu z obszaru geograficznego"
Elementy dotyczące identyfikowalności produktów zaktualizowano, aby uwzględnić zmiany w metodzie produkcji i w praktykach podmiotów. Zmiany te nie pociągają za sobą żadnego dodatkowego ograniczenia dotyczącego wprowadzania produktu do obrotu lub jego surowców.
Zmiany te nie mają wpływu na jednolity dokument.
- Punkt "Opis metody produkcji"
Zmieniono układ rozdziału, aby:
- uwzględnić w nim elementy charakterystyki składników, które wcześniej znajdowały się w opisie produktu,
- przystąpić do aktualizacji numeracji i tytułów rozdziałów i podrozdziałów,
- opisać metodę produkcji w sposób linearny,
- wykreślić informacje powtarzające się w innych punktach specyfikacji produktu,
- wykreślić elementy objęte kontrolą organizmu certyfikującego.
Z tekstu początkowego, który zawierał informacje ogólne o metodzie produkcji i omawiał schematyczne etapy wytwarzania wykreślono informacje niepotrzebne lub te, które przeniesiono i streszczono w odpowiednich podrozdziałach.
Wśród składników dozwolonych odniesienie do "dyrektywy europejskiej w sprawie dodatków z 1995 r." zastąpiono odniesieniem "do przepisów ogólnych", co umożliwia jego aktualizację. Zdanie: "z wyjątkiem [...] - naturalnych lub sztucznych esencji z gorczycy, wyciągów lub olejków eterycznych z gorczycy.", uznane za zbyt niejasne i trudne do wykorzystania podczas kontroli zastąpiono zdaniem: "Musztarda może zawierać preparaty aromatyczne, naturalne substancje aromatyczne, za wyjątkiem aromatów przywołujących gorczycę, w szczególności izotiocyjanian allilu.", w brzmieniu podobnym do francuskich przepisów dotyczących musztard.
W tym rozdziale "5.2.3. Charakterystyka nasion gorczycy przed dostawą do producentów przemysłowych":
- wykreślono informacje powtarzające się w innych punktach specyfikacji produktu;
- uproszczono punkt dotyczący zawartości nasion niedojrzałych oraz zanieczyszczeń i ciał obcych, aby umożliwić bardziej efektywną kontrolę bez zmiany wartości odniesienia;
- w tabeli dotyczącej kryteriów fizykochemicznych, specyfikacje takie jak średni poziom oraz granice dolna i górna usunięto, ponieważ odsyłają one do wskaźników, a nie do wymogów jako takich.
Redakcja jednolitego dokumentu została dostosowana do tych zmian.
- Elementy uzasadniające związek z obszarem geograficznym
Rozdział ten został całkowicie przeredagowany, aby można go było wpisać do jednolitego dokumentu z zachowaniem maksymalnej łącznej liczby 2 500 słów, wymaganej rozporządzeniem (UE) nr 668/2014.
Nowa redakcja nie ma więc wpływu na wykazanie związku z obszarem geograficznym, który opiera się na ustalonej jakości "Moutarde de Bourgogne".
Nasiona gorczycy produkuje się w Burgundii od czasów starożytnych. Jej gleby i klimat zawsze umożliwiały produkcję wysokiej jakości nasion gorczycy, a w szczególności wykształcenie się pikantnego smaku, pięknej barwy i dobrej konsystencji.
Drugim atutem Burgundii jest posiadanie renomowanych winnic. Połączenie z nasionami gorczycy białego wina bur- gundzkiego, objętego nazwą pochodzenia, stanowi nietypowy przepis i nadaje właściwą temu produktowi jakość smakową.
Zmiany te nie mają wpływu na jednolity dokument.
- Dane dotyczące organu kontroli
Redakcję zaktualizowano
- Określone elementy etykietowania
Redakcję zmieniono na bardziej czytelną
- Wymogi krajowe
Do wymogów krajowych dodano główne punkty podlegające kontroli, zgodnie z obowiązującymi przepisami krajowymi.
- Pozostałe elementy
Usunięto streszczenie, bibliografię i załączniki.
Jednolity dokument: streszczenie specyfikacji, opublikowane w 2009 r. przekształcono w jednolity dokument, prze- redagowując, zgodnie z nowym układem redakcyjnym.
W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.
24.04.2025Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.
23.04.2025Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.
22.04.2025Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.
22.04.2025Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.
17.04.2025Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
11.04.2025Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2023.55.5 |
Rodzaj: | Ogłoszenie |
Tytuł: | Publikacja wniosku o zatwierdzenie zmiany w specyfikacji produktu, która nie jest zmianą nieznaczną, zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych |
Data aktu: | 14/02/2023 |
Data ogłoszenia: | 14/02/2023 |