Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych

Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych
(2023/C 60/24)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu zgodnie z art. 51 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 1  w terminie trzech miesięcy od daty niniejszej publikacji.

JEDNOLITY DOKUMENT

"Bohusläns blåmusslor"

Nr UE: PDO-SE-02616 - 17.6.2020

ChNP (X) ChOG ()

1. Nazwa lub nazwy [ChNP lub ChOG]

"Bohusläns blåmusslor"

2. Państwo członkowskie lub państwo trzecie

Szwecja

3. Opis produktu rolnego lub środka spożywczego

3.1. Rodzaj produktu

Klasa 1.7: Świeże ryby, małże i skorupiaki oraz produkty wytwarzane z nich

3.2. Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1

"Bohusläns blåmusslor" to omułek jadalny (Mytilus edulis) hodowany na archipelagu wokół Bohuslän.

"Bohusläns blåmusslor" charakteryzuje się następującymi właściwościami:

Właściwości fizyczne:

Wygląd: "Bohusläns blåmusslor" ma cienką muszlę, z dwoma podobnymi długimi połówkami muszli, które zwężają się na jednym końcu. Muszla jest często nieco szersza u podstawy i nieco bardziej płaska niż na innych obszarach wodnych. "Bohusläns blåmusslor" ma brązowo-czarną barwę, z akcentami niebieskiego. Wnętrze muszli jest błyszczące i opalizujące. Jest perłowo-białe z jasnoniebieskimi akcentami. Połówki muszli są wypełnione różną ilością ikry (samice) i mlecza (samce).

Rozmiar: Nie więcej niż 50 omułków na kg.

Długość: Waha się od 4,5 do 10 cm.

Zawartość mięsa omułków: Co najmniej 20 % masy w relacji pełnej stanowi mięso omułków.

Właściwości chemiczne:

Woda: 85 g/100 g części jadalnej

Białko: 10-12 g/100 g części jadalnej

Tłuszcz:1,4-1,6 g/100 g części jadalnej

w tym

Tłuszcze nasycone: 0,25-0,4 g/100 g części jadalnej

Tłuszcze jednonienasycone: 0,3-0,4 g/100 g części jadalnej

Tłuszcze wielonienasycone: 0,4-0,5 g/100 g części jadalnej

w tym

Kwasy tłuszczowe omega-3:0,30-0,35 g/100 g części jadalnej

Kwasy tłuszczowe omega-6:0,10-0,15 g/100 g części jadalnej

Właściwości organoleptyczne:

Barwa: Mięso mięśni jest błyszczące, o odcieniu od żółtego po jasnobrązowy, który w okresie tarła może być zabarwiony na różowo u samic noszących jaja.

Aromat: Świeże, wyraźne wrażenie morza i wodorostów morskich, z nutami orzechów i ziemi.

Smak: Wyraźnie świeży, z nutami umami, orzechów i kraba. Ostatnie z tych smaków są bardziej wyczuwalne w okresie tarła od maja do lipca.

Konsystencja: Gładka, o solidnej strukturze, która jest twarda podczas gryzienia, ale nie sprawia wrażenia trudnej do pogryzienia.

Długość okresu przechowywania: "Bohusläns blåmusslor" zachowuje świeżość przez 7-11 dni pod warunkiem nieprzerwanego łańcucha chłodniczego.

3.3. Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych)

"Bohusläns blåmusslor" odżywia się przez filtrowanie fitoplanktonu, który naturalnie występuje w wodzie.

Surowce: Rodzaj omułka hodowanego do produkcji "Bohusläns blåmusslor" to omułek jadalny naturalnie występujący na obszarze produkcji (Mytilus edulis). "Bohusläns blåmusslor" hoduje się przez swobodne zawieszenie na linach, bez kontaktu z dnem morskim, na maksymalnej głębokości około 9 metrów.

"Bohusläns blåmusslor", który osiągnął co najmniej 15 miesięcy, zbiera się przez cały rok.

3.4. Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na określonym obszarze geograficznym

Hodowla i czyszczenie "Bohusläns blåmusslor" musi odbywać się na obszarze geograficznym opisanym w pkt 4.

3.5. Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa -

3.6. Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

-

4. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego

Obszar produkcji "Bohusläns blåmusslor" obejmuje archipelag wokół Bohuslän, od granicy z Norwegią na północy do rzeki Nordre na południu, jak również część wybrzeża Bohuslän w promieniu 5 km od linii brzegowej przy normalnym poziomie wody w następujących parafiach i okręgach:

parafiach Hodal, Strömstad i Tjärnö w okręgu żeglugowym Vätte;

parafiach Lur i Tanum w okręgu żeglugowym Tanum;

parafiach Kville, Svenneby i Bottna w okręgu żeglugowym Kville;

parafiach Tossene i Askum w okręgu żeglugowym Sotenäs;

parafiach Bro, Brasäter i Lyse w okręgu żeglugowym Stagenäs;

parafiach Håby i Foss w okręgu żeglugowym Tunge;

parafiach Skredsvik, Herrestad, Högås, Bokenäs, Dragsmark i Bäve w okręgu żeglugowym Lane;

parafiach Forshälla, Resteröd i Ljung w okręgu żeglugowym Fräkne;

parafiach Skaftö, Torp, Myckleby, Långelanda, Stala, Tegneby, Röra i Morlanda w okręgu żeglugowym Ordost;

parafiach Klövedal, Valla i Stenkyrka w okręgu żeglugowym Tjörn;

parafiach Ödsmål, Norum, Jörlanda, Solberg i Hålta w okręgu żeglugowym Inlands Nordre;

parafiach Lycke, Marstrand, Torsby i Harestad w okręgu żeglugi śródlądowej Söndre.

5. Związek z obszarem geograficznym

Związek między obszarem geograficznym a szczególnymi właściwościami "Bohusläns blåmusslor" wynika zarówno z warunków naturalnych panujących na tym obszarze, jak i z czynnika ludzkiego.

Szczególne właściwości produktu

"Bohusläns blåmusslor" hoduje się na swobodnie zwisających linach, bez kontaktu omułków z dnem morza. W związku z tym "Bohusläns blåmusslor", w przeciwieństwie do kilku innych rodzajów omułków dostępnych na rynku, nie zawierają piasku ani gliny.

"Bohusläns blåmusslor" mają cienką muszlę i są dobrze odżywione (co najmniej 20 % masy w relacji pełnej stanowi mięso omułków). Połówki muszli są zazwyczaj nieco bardziej płaskie i szersze u podstawy niż połówki muszli omuł- ków jadalnych hodowanych na innych obszarach wodnych.

Mięso omułków "Bohusläns blåmusslor" jest błyszczące. "Bohusläns blåmusslor" mają świeży zapach morza i wodorostów morskich z nutą orzechów oraz świeży smak z wyczuwalnymi nutami umami, orzechów i kraba. Struktura jest twarda, co daje przyjemne odczucia smakowe.

Opis czynników naturalnych mających wpływ na związek z obszarem

Obszar produkcji "Bohusläns blåmusslor" znajduje się w części Skagerrak, która obejmuje archipelag Bohuslän. Archipelag ten składa się zasadniczo z jednego łańcucha wysp oddzielających część kontynentalną od morza pełnego, którego stan jest często wzburzony i na którym często panują silne wiatry, lub dwóch takich łańcuchów.

Temperatura, zasolenie i wartość odżywcza wody wraz z obecnością pelagicznych larw naturalnie występującego omułka jadalnego (Mytilus edulis) tworzą warunki naturalne stanowiące podstawę hodowli "Bohusläns blåmusslor".

O warunkach naturalnych uprawy decyduje szereg prądów morskich. Najważniejszym z nich jest prąd bałtycki, który przenosi bogatą w składniki pokarmowe wodę z ujścia Bałtyku w Öresund na północ do obszaru produkcji. Gdy prąd bałtycki kieruje się na północ wzdłuż zachodniego wybrzeża Szwecji, gromadzi on w sobie dalsze składniki pokarmowe z rzek, głównie z rzek Göta i Nordre.

Kiedy prąd bałtycki dociera do cieśniny Skagerrak, jego zawartość soli wynosi od 24 do 28 %. Dzięki stosunkowo niskiej zawartości soli prąd tworzy warstwę nad znacznie bardziej zasoloną wodą w cieśninie Skagerrak (35-37 %). Wody powierzchniowe tej warstwy utrzymują średnią temperaturę 10-11 °C. W głębszej części tej warstwy średnia temperatura wody spada do 8-9 °C.

Poziom składników pokarmowych, głównie fosforu i azotu, na obszarze produkcji "Bohusläns blåmusslor" zmienia się w ciągu roku, a w wyniku zwiększonego spływu wody z gruntów jest wyższy zimą niż latem. Zawartość fosforu i azotu waha się zatem odpowiednio od 0,4 do 1,0 uM oraz od 15 do 21 uM.

Temperatura i uwarstwienie pożywnych wód powierzchniowych przepływających powyżej bardziej słonych wód na obszarze produkcji sprzyjają rozwojowi fitoplanktonu, który stanowi główne pożywienie "Bohusläns blåmusslor" (zawartość fitoplanktonu mierzona jako chlorofil A wynosi od 1,2 do 3,0 ug/l). Duża dostępność pokarmu oznacza szybki wzrost "Bohusläns blåmusslor", co z kolei sprawia, że omułki mają cienką muszlę i są dobrze odżywione, a ich mięso ma charakterystyczny smak i aromat.

Opis czynników ludzkich mających wpływ na związek z obszarem

Hodowla "Bohusläns blåmusslor" wymaga dopływu pożywnej wody o odpowiednim zasoleniu i temperaturze, aby zapewnić omułkom dobry dostęp do pożywienia i naturalne zaopatrzenie hodowli w larwy omułka jadalnego.

Jednocześnie silne wiatry i wzburzone stany morza mają negatywny wpływ na hodowlę omułków jadalnych oraz na możliwość zbierania "Bohusläns blåmusslor" jesienią i zimą, kiedy to na obszarze produkcji często występują sztormy i silne wichry.

Przy wyborze lokalizacji miejsc hodowli "Bohusläns blåmusslor" hodowcy muszą brać pod uwagę powyższe czynniki. Podczas wyboru odpowiedniego miejsca do hodowli "Bohusläns blåmusslor" hodowcy łączą tradycyjną wiedzę o lokalnych warunkach panujących w różnych częściach obszaru produkcji (wiatry, kierunki wiatru i prądy) z informacjami o właściwościach środowiska morskiego (temperatura wody, zasolenie, warunki odżywcze) pochodzącymi z analiz przeprowadzanych regularnie na obszarze produkcji.

Właściwości "Bohusläns blåmusslor" zależą również od sposobu, w jaki traktuje się omułki po zbiorze. Aby zachować właściwości rosnących omułków, hodowcy schładzają świeżo zebrane omułki za pomocą krążącej wody morskiej (5-6 °C) w ciągu pięciu godzin od zbioru. W okresie letnim, między czerwcem a sierpniem, kiedy temperatura powietrza jest stosunkowo wysoka, omułki schładza się bezpośrednio na statku służącym do zbioru. Zebrane omułki schładza się w zbiornikach wodnych lub dużych workach. Świeżo zebrane omułki można przechowywać w wodzie chłodzącej przez okres do siedmiu dni bez wpływu na właściwości tych omułków, pod warunkiem że odpoczywają one podczas przechowywania.

Zanim "Bohusläns blåmusslor" zostaną zapakowane do sprzedaży, oczyszcza się je z wodorostów morskich i innych narośli. Następnie omułki poddaje się ręcznej kontroli w celu zapewnienia, aby sprzedawane omułki spełniały wymogi jakościowe "Bohusläns blåmusslor".

Hodowla "Bohusläns blåmusslor" opiera się na zrównoważonym zarządzaniu populacją omułka jadalnego i wymaga od hodowców wiedzy na temat cyklu życia omułka jadalnego oraz warunków jego hodowli w naturalnych warunkach obszaru produkcji "Bohusläns blåmusslor".

Odesłanie do publikacji specyfikacji

https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/foretag-regler-kontroll/livsmedelsinformation-markning-halsopastaenden/skyddade-beteckningar/produktspecifikation_blamusslor_2022_10_12.pdf

1 Dz.U. L 343 z 14.12.2012, s. 1.

Zmiany w prawie

Lepsze prawo. W Sejmie odbyła się konferencja podsumowująca konsultacje społeczne projektów ustaw

W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.

Grażyna J. Leśniak 24.04.2025
Przedsiębiorcy zapłacą niższą składkę zdrowotną – Senat za ustawą

Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.

Grażyna J. Leśniak 23.04.2025
Rząd organizuje monitoring metanu

Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Rząd zaktualizował wykaz zakazanej kukurydzy

Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Od 18 kwietnia fotografowanie obiektów obronnych i krytycznych tylko za zezwoleniem

Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.

Robert Horbaczewski 17.04.2025
Prezydent podpisał ustawę o rynku pracy i służbach zatrudnienia

Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 11.04.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2023.60.62

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych
Data aktu: 17/02/2023
Data ogłoszenia: 17/02/2023