uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą, w szczególności jego art. 42 i 43,
uwzględniając wniosek Komisji,
uwzględniając opinię Parlamentu Europejskiego(1),
uwzględniając opinię Komitetu Ekonomiczno-Społecznego(2),
a także mając na uwadze, co następuje:
Wspólnota jest umawiającą się stroną Międzynarodowej Konwencji w sprawie Zharmonizowanego Systemu Oznaczania i Kodowania Towarów, zwanego dalej "zharmonizowanym systemem", zastępującej Konwencję z dnia 15 grudnia 1950 r. w sprawie Nomenklatury Klasyfikacji Towarów w Taryfie Celnej;
rozporządzenie (EWG) nr 2658/87(3) ustanowiło z dniem 1 stycznia 1988 r. nomenklaturę scaloną towarów opartą na zharmonizowanym systemie, która będzie spełniać wymagania zarówno Wspólnej Taryfy Celnej, jak i statystyk w dziedzinie handlu zewnętrznego Wspólnoty;
w konsekwencji należy sformułować wyszczególnienie towarów i pozycje taryfowe wymienione w rozporządzeniu 2759/75(4), ostatnio zmienionym rozporządzeniem (EWG) nr 1475/86(5), zgodnie z nazewnictwem nomenklatury scalonej, opartej na zharmonizowanym systemie;
niektóre jadalne mączki i grysiki z mięsa lub podrobów zaliczane są do podpozycji objętych pozycją 02.06 obecnie obowiązującej Wspólnej Taryfy Celnej i są objęte rozporządzeniem (EWG) 2759/75; w Nomenklaturze Scalonej, tytułem uproszczenia, ustanowiona została jedna podpozycja obejmująca wszystkie jadalne mączki i grysiki z mięsa i podrobów; pożądane jest, aby omawiane mączki i grysiki były objęte rozporządzeniem Rady (EWG) nr 805/68 z dnia 27 czerwca 1968 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku wołowiny i cielęciny(6), ostatnio zmienionym rozporządzeniem (EWG) nr 3905/87(7); w konsekwencji produkty te nie powinny być dłużej objęte rozporządzeniem 2759/75;
ponieważ tłuszcze wieprzowe z kości lub odpadów nie są wymienione w załączniku II do Traktatu, są one wyłączone ze stosowania zawartych w Traktacie przepisów dotyczących rolnictwa, podczas gdy smalec i inne tłuszcze wieprzowe otrzymane z innych części tych zwierząt im podlegają; w zharmonizowanym systemie tłuszcze z kości lub odpadów zaklasyfikowane są do tej samej pozycji nomenklatury co smalec i inne tłuszcze wieprzowe; z powodu postępu technicznego w przetwarzaniu tłuszczów zwierzęcych nie ma możliwości odróżnienia tłuszczy z kości lub odpadów od smalcu i innych tłuszczów uzyskanych z trzody chlewnej; dlatego środki przyjęte w stosunku do smalcu i innych tłuszczów wieprzowych w zakresie handlu z państwami trzecimi oraz normy handlowe przyjęte w odniesieniu do smalcu i tłuszczów wieprzowych powinny zostać rozszerzone na smalec i tłuszcze z kości lub odpadów z trzody chlewnej;
przetwory homogenizowane z mięs, podrobów lub krwi, przetwory z krwi zwierząt i makaron nadziewany zawierający w masie więcej niż 20% kiełbas i podobnych produktów, mięs i podrobów, łącznie z tłuszczami, można zaklasyfikować zgodnie z ich istotnymi właściwościami do różnych podpozycji objętych pozycją nr 16.02 w obecnie obowiązującej Wspólnej Taryfie Celnej; w Nomenklaturze Scalonej ustanowiono pojedyncze podpozycje obejmujące wszystkie przetwory homogenizowane, przetwory z krwi dowolnych zwierząt i nadziewane makarony zawierające w masie więcej niż 20% kiełbas i podobnych produktów, mięs i podrobów, łącznie z tłuszczami dowolnego pochodzenia; pożądane jest, aby omawiane przetwory objęte wyżej wymienionymi podpozycjami Nomenklatury Scalonej były objęte rozporządzeniem (EWG) nr 2759/75;
sformułowanie wyszczególnienia towarów i pozycji taryfowych według nazewnictwa Nomenklatury Scalonej wymaga dostosowania, między innymi, rozporządzenia (EWG) nr 2766/75(8), ostatnio zmienionego rozporządzeniem (EWG) nr 1905/83(9), jak również rozporządzenia Rady (EWG) nr 2767/75 z dnia 29 października 1975 r. ustanawiającego ogólne zasady systemu "produktów pilotażowych i pochodnych" umożliwiającego ustalenie kwot dodatkowych w odniesieniu do wieprzowiny(10), ostatnio zmienionego rozporządzeniem (EWG) 1906/83(11); rozporządzenie (EWG) nr 2767/75 nie odzwierciedla rzeczywistości gospodarczej w zakresie ustalania kwot dodatkowych; w konsekwencji należy ustalić ceny śluzy dla wszystkich produktów objętych rozporządzeniem (EWG) 2759/75 i uchylić rozporządzenie (EWG) nr 2767/75;
liczne rozporządzenia w sektorze wieprzowiny muszą zostać dostosowane tak, aby uwzględnić stosowanie nowej nomenklatury; na mocy art. 15 rozporządzenia (EWG) nr 2658/87 dokonywane mogą być jedynie zmiany o charakterze technicznym; należy wprowadzić przepis, według którego wszystkie inne dostosowania rozporządzeń Rady i Komisji w sprawie wspólnego rynku wieprzowiny powinny być dokonywane zgodnie z procedurą ustanowioną w art. 24 rozporządzenia (EWG) nr 2759/75, pod warunkiem, że tego rodzaju dostosowania wymagane wskutek wprowadzenia zharmonizowanego systemu,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Sporządzono w Brukseli, dnia 22 grudnia 1987 r.
W imieniu Rady | |
N. WILHJELM | |
Przewodniczący |
_______
(1) Opinia wydana dnia 18 grudnia 1987 r. (dotychczas niepublikowana w Dzienniku Urzędowym).
(2) Opinia wydana dnia 16 grudnia 1987 r. (dotychczas niepublikowana w Dzienniku Urzędowym).
(3) Dz.U. L 265 z 7.09.1987, str. 1.
(4) Dz.U. L 282 z 1.11.1975, str. 1.
(5) Dz.U. L 133 z 21.05.1986, str. 39.
(6) Dz.U. L 148 z 28.06.1968, str. 24.
(7) Dz.U. L 370 z 30.12.1987, str. 7.
(8) Dz.U. L 282 z 1.11.1975, str. 25.
(9) Dz.U. L 190 z 14.07.1983, str. 1.
(10) Dz.U. L 282 z 1.11.1975, str. 29.
(11) Dz.U. L 190 z 14.07.1983, str. 4.
W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.
24.04.2025Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.
23.04.2025Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.
22.04.2025Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.
22.04.2025Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.
17.04.2025Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
11.04.2025Identyfikator: | Dz.U.UE.L.1987.370.11 |
Rodzaj: | Rozporządzenie |
Tytuł: | Rozporządzenie 3906/87 zmieniające rozporządzenia (EWG) nr 2759/75 w sprawie wspólnej organizacji rynku wieprzowiny oraz (EWG) nr 2766/75 ustanawiające wykaz produktów, dla których ustala się ceny zaporowe, i ustanawiające zasady ustalania ceny zaporowej tusz wieprzowych |
Data aktu: | 22/12/1987 |
Data ogłoszenia: | 30/12/1987 |
Data wejścia w życie: | 01/01/1988, 01/05/2004, 02/01/1988 |