Rozporządzenie 226/89 w sprawie procedury oznaczania zawartości mięsa w produktach objętych kodami CN 1602 49 11, 1602 49 13, 1602 49 15, 1602 49 19, 1602 49 30 i 1602 49 50

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (EWG) NR 226/89
z dnia 26 stycznia 1989 r.
w sprawie procedury oznaczania zawartości mięsa w produktach objętych kodami CN 1602 49 11, 1602 49 13, 1602 49 15, 1602 49 19, 1602 49 30 i 1602 49 50

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2658/87 z dnia 23 lipca 1987 r. w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 20/89(2), w szczególności jego art. 9,

a także mając na uwadze, co następuje:

w celu zapewnienia jednolitego stosowania Nomenklatury Scalonej konieczne jest przyjęcie środków dotyczących klasyfikacji przetworzonego lub konserwowanego mięsa lub podrobów mięsnych z wieprzowiny pochodzącej z trzody chlewnej domowego chowu, zawierających mięso lub podroby wszelkiego rodzaju, włącznie z tłuszczami wszelkiego pochodzenia;

zgodnie z przepisami dotyczącymi kodów CN 1602 49 11, 1602 49 13, 1602 49 15, 1602 49 19, 1602 49 30 i 1602 49 50 przetworzone lub konserwowane mięso zawierające mięso lub podroby mięsne wszelkiego rodzaju, włącznie z tłuszczami wszelkiego pochodzenia powinny być klasyfikowane w zależności od zawartości wagowej tych składników;

należy określić procedurę, która umożliwi oznaczenie wagowej zawartości procentowej mięsa lub podrobów mięsnych wszelkiego rodzaju, włącznie z tłuszczami wszelkiego pochodzenia; doświadczenie pokazało, że ustalona w Załączniku procedura jest najbezpieczniejsza;

wejście w życie niniejszego rozporządzenia powoduje, że traci moc rozporządzenie Komisji (EWG) nr 3530/83 z dnia 12 grudnia 1983 r. dotyczące procedury oznaczania zawartości mięsa w produktach objętych podpozycjami 16.02 B III c) 2 aa) bb) i cc) Wspólnej Taryfy Celnej(3);

środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu ds. Nomenklatury,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Wagowa zawartość procentowa mięsa, podrobów mięsnych wszelkiego rodzaju włącznie z tłuszczami wszelkiego pochodzenia w przetworzonym lub konserwowanym mięsie lub podrobach mięsnych objętych kodami CN 1602 49 11, 1602 49 13, 1602 49 15, 1602 49 19, 1602 49 30 oraz 1602 49 50 jest określana na podstawie procedury przedstawionej w Załączniku.

Artykuł  2

Niniejszym rozporządzenie (EWG) nr 3530/83 traci moc.

Artykuł  3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego pierwszego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 26 stycznia 1989 r.

W imieniu Komisji
Christiane SCRIVENER
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 256 z 7.9.1987, str. 1.

(2) Dz.U. L 4 z 6.1.1989, str. 19.

(3) Dz.U. L 352 z 15.12.1983, str. 34.

ZAŁĄCZNIK

PROCEDURA ANALIZY

Do celów niniejszego Załącznika jakiekolwiek odniesienie do mięsa należy traktować jako dotyczące także podrobów. Przez wyrażenie "całkowita zawartość mięsa" rozumie się mięso zdefiniowane powyżej oraz tłuszcze wszelkiego rodzaju i pochodzenia.

Pełna zawartość mięsa jest określona według poniżej przedstawionej procedury:

1. Metoda analizy

1.1. Należy przygotować jednorodne i reprezentatywne próbki produktu mięsnego do celów analizy.

1.2. Metoda przyjętej analizy jest następująca:

1.2.1. azot: określenie zawartości azotu w mięsie i produktach mięsnych - metoda Kjeldahla,

1.2.2. wilgotność: określenie zawartości wilgoci w mięsie i produktach mięsnych - ISO 1442-1973,

1.2.3. tłuszcze: określenie całkowitej zawartości tłuszczu w mięsie i produktach mięsnych - ekstrakcja eterem naftowym po hydrolizie kwasem solnym,

1.2.4. popiół: określenie zawartości popiołu w mięsie i produktach mięsnych - ISO 936 - 1978.

1.3. Przepisy wyżej wymienionych norm ISO dotyczące pobrania próbek nie są wiążące do celów niniejszego rozporządzenia.

2. Obliczanie całkowitej zawartości mięsa

Całkowita zawartość mięsa w produkcie jest obliczana za pomocą następującego wzoru:

% zawartość mięsa odtłuszczonego

(NT - NX)

DM = ---------- x 100

f

% całkowitej zawartości mięsa = DEM + F

gdzie:

NT = azot określony w analizie (%)

NX = azot pochodzenia niemięsnego (%)

f = średnia zawartość azotu (%) w mięsie chudym zawartym w produkcie; wartość tego współczynnika wynosi 3,5 dla każdego rodzaju mięsa i mieszanek mięsnych, z wyjątkiem:

- przetworów, w których mięso stanowi tylko język; w tym przypadku wartość współczynnika wynosi 3,0,

- przetworów, w których mięso stanowią tylko nerki; w tym przypadku wartość współczynnika wynosi 2,7

F = ilość tłuszczu usuwalnego (%) określona przez analizę.

Pełna zawartość azotu oraz tłuszczu usuwalnego jest ustalana za pomocą metod wymienionych w ppkt 1.2.1. i 1.2.3. Jest także możliwe określenie zawartości popiołów (1.2.4) i wilgoci (1.2.2) i oznaczenie metodą dedukcyjną zawartości innych składników.

W celu skorygowania wartości azotu pochodzenia niemięsnego (współczynnik Nx) należy znać ilość każdego ze składników zawierających azot, jak również zawartość azotu w tych składnikach.

Poniższa tabela wskazuje średnią zawartość azotu w składnikach, które są powszechnie obecne w produktach mięsnych.

Produkty inne niż mięso % zawartość azotu
Sucharki 2,0
Kazeina 15,8
Kazeinian sodu 14,8
Izolat białka soi 14,5
Wystrukturyzowane białka soi 8,0
Mączka sojowa 8,0
Glutaminian monosodowy (MSG) 8,3

Jeśli chodzi o powtarzalność metody analizy, należy odnieść się do odpowiednich norm ISO.

Należy brać pod uwagę średnie wyniki przynajmniej dwóch oznaczeń.

Zmiany w prawie

Lepsze prawo. W Sejmie odbyła się konferencja podsumowująca konsultacje społeczne projektów ustaw

W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.

Grażyna J. Leśniak 24.04.2025
Przedsiębiorcy zapłacą niższą składkę zdrowotną – Senat za ustawą

Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.

Grażyna J. Leśniak 23.04.2025
Rząd organizuje monitoring metanu

Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Rząd zaktualizował wykaz zakazanej kukurydzy

Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Od 18 kwietnia fotografowanie obiektów obronnych i krytycznych tylko za zezwoleniem

Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.

Robert Horbaczewski 17.04.2025
Prezydent podpisał ustawę o rynku pracy i służbach zatrudnienia

Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 11.04.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.1989.29.11

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 226/89 w sprawie procedury oznaczania zawartości mięsa w produktach objętych kodami CN 1602 49 11, 1602 49 13, 1602 49 15, 1602 49 19, 1602 49 30 i 1602 49 50
Data aktu: 26/01/1989
Data ogłoszenia: 31/01/1989
Data wejścia w życie: 01/05/2004, 21/02/1989