Rozporządzenie 2796/95 zmieniające załącznik II do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2377/90 ustanawiającego wspólnotową procedurę dla określania maksymalnych limitów pozostałości weterynaryjnych produktów leczniczych w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 2796/95
z dnia 4 grudnia 1995 r.
zmieniające załącznik II do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2377/90 ustanawiającego wspólnotową procedurę dla określania maksymalnych limitów pozostałości weterynaryjnych produktów leczniczych w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2377/90 z dnia 26 czerwca 1990 r. ustanawiające wspólnotową procedurę dla określania maksymalnych limitów pozostałości weterynaryjnych produktów leczniczych w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 1442/95(2), w szczególności jego art. 7 i 8,

a także mając na uwadze, co następuje:

zgodnie z rozporządzeniem (EWG) nr 2377/90, konieczne jest stopniowe ustalanie maksymalnych dopuszczalnych limitów pozostałości dla wszystkich substancji farmakologicznie czynnych, stosowanych we Wspólnocie w leczniczych produktach weterynaryjnych przeznaczonych do podawania zwierzętom, od których pochodzą produkty spożywcze;

maksymalne dopuszczalne limity pozostałości powinny zostać ustalone tylko po zbadaniu w Komitecie ds. Medycznych Produktów Weterynaryjnych wszystkich istotnych informacji dotyczących bezpieczeństwa pozostałości danej substancji dla konsumenta środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego i wpływu tych pozostałości na przetwórstwo przemysłowe środków spożywczych;

ustalając maksymalne dopuszczalne limity pozostałości leczniczych produktów weterynaryjnych w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego, konieczne jest określenie gatunków zwierząt, u których pozostałości mogą być obecne, limity jakie mogą być obecne w każdej istotnej tkance mięsnej uzyskanej od leczonych zwierząt (tkanka docelowa) oraz rodzaj pozostałości mającej istotne znaczenie dla monitorowania pozostałości (pozostałość znacznikowa);

przy kontroli pozostałości, przewidzianej właściwym ustawodawstwem wspólnotowym, maksymalne dopuszczalne limity pozostałości powinny być zwykle ustalane dla tkanek docelowych wątroby i nerek; jednakże wątroba i nerki są często usuwane z tusz zwierzęcych w handlu międzynarodowym i dlatego maksymalne dopuszczalne limity pozostałości należy zawsze ustalać dla tkanek mięśniowych i tłuszczowych;

w przypadku medycznych produktów weterynaryjnych przeznaczonych do stosowania u niosek, zwierząt mlecznych lub pszczół miodnych, maksymalne dopuszczalne limity pozostałości muszą zostać ustalone dla jaj, mleka lub miodu;

wiele substancji farmakologicznie czynnych ogólnie uważa się za bezpieczne; te substancje należy dodać do wykazu w załączniku II rozporządzenia (EWG) nr 2377/90;

substancje stosowane w homeopatycznych weterynaryjnych produktów leczniczych należy dodać do wykazu w załączniku II do rozporządzenia (EWG) nr 2377/90, pod warunkiem że ich stężenia nie przekroczą jednej części na 10.000;

w celu uwzględnienia przepisów niniejszego rozporządzenia należy przewidzieć okres 60 dni przed wejściem w życie niniejszego rozporządzenia, by stworzyć Państwom Członkowskim możliwości wprowadzenia wszelkich dostosowań, które mogą okazać się konieczne w związku z zezwoleniem na dopuszczenie do obrotu weterynaryjnych produktów leczniczych, o których mowa, przyznanym zgodnie z dyrektywą Rady 81/851/EWG(3), ostatnio zmienioną dyrektywą 93/40/EWG(4);

środki przewidziane w niniejszej dyrektywie są zgodne z opinią Komitetu ds. Dostosowania do Postępu Technicznego dyrektyw dotyczących zniesienia barier technicznych w handlu w sektorze weterynaryjnych produktów leczniczych,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załączniku II do rozporządzenia (EWG) nr 2377/90 wprowadza się zmiany określone w Załączniku do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie 60 dnia po jej opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 4 grudnia 1995 r.

W imieniu Komisji
Martin BANGEMANN
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 224 z 18.8.1990, str. 1.

(2) Dz.U. L 143 z 27.7.1995, str. 26.

(3) Dz.U. L 317 z 6.11.1981, str. 1.

(4) Dz.U. L 214 z 24.8.1993, str. 31.

ZAŁĄCZNIK 1

W załączniku II wprowadza się następujące zmiany:

"3. Substancje ogólnie uznane jako bezpieczne
Substancja farmakologicznie czynna Gatunek zwierząt Inne przepisy
3.1. Wyciąg z piołunu Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.2. Acetylmetionina Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.3. Wodorotlenek glinu Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.4. Monostearynian glinu Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.5. Siarczan amonu Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.6. Benzoesan benzylu Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.7. p-hydroksybenzoesan

benzylu

Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.8. Boroglukonian wapnia Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.9. Cytrynian wapnia Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.10. Kamfora Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze Wyłącznie do stosowania zewnętrznego
3.11. Wyciąg z kardamonu Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.12. Sebacynian dietylu Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.13. Dwumetykon Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.14. Dwumetyloacetamid Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.15. Dwumetylosulfotlenek Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.16. Kwas

etylenodiaminotetraoctowy

i jego sole

Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.17. Eukaliptol Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.18. Epinefryna Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.19. Oleinian etylu Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.20. Formaldehyd Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.21. Kwas mrówkowy Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.22. Hormon folikulinowy

(naturalne - FSH od

wszystkich gatunków i ich

syntetyczne analogi)

Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.23. Aldehyd glutarowy Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.24. Gwajakol Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.25. Heparyna i jej sole Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.26. Gonadotropina ludzka

kosmówkowa (naturalna -

HCG i jej syntetyczne

analogi)

Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.27. Cytrynian żelazowo-

amonowy

Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.28. Dekstran żelaza Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.29. Glukoheptonian żelaza Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.30. Izopropanol Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.31. Lanolina Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.32. Hormon luteinizujący

(naturalny LH od

wszystkich gatunków i

jego syntetyczne analogi)

Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.33. Chlorek magnezu Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.34. Glukonian magnezu Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.35. Podfosforyn magnezu Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.36. Mannitol Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.37. Montanid Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.38. Benzoesan metylu Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.39. Monotiogliceryna Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.40. Myglyol Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.41. Orgoteina Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.42. Poloksalen Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.43. Poloksamer Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.44. Glikol polietylenowy 200 Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.45. Glikol polietylenowy 400 Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.46. Glikol polietylenowy 600 Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.47. Glikol polietylenowy 3.500 Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.48. Polisorbat 80 Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.49. Serotonina Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.50. Chlorek sodu Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.51. Chromoglikan sodu Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.52. Dioktylosulfobursztynian

sodu

Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.53. Sodu

formaldehydosulfoksylan

Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.54. Laurylosiarczan sodu Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.55. Pirosiarczyn sodu Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.56. Stearynian sodu Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.57. Tiosiarczan sodu Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.58. Tragakanta Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.59. Mocznik Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.60. Tlenek cynku Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.61. Siarczan cynku Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze

4. Substancje używane w weterynaryjnych lekach homeopatycznych

Substancja farmakologicznie czynna Gatunek zwierząt Inne przepisy
4.1. Wszystkie substancje

używane w homeopatycznych

weterynaryjnych produktach

leczniczych mogą być

stosowane pod warunkiem,

że ich stężenie w

produkcie nie przekracza

jednej części na 10.000.

Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze."
1 Załącznik zmieniony przez sprostowanie z dnia 28 listopada 2007 r. (Dz.U.UE.L.07.310.22/2).

Zmiany w prawie

Lepsze prawo. W Sejmie odbyła się konferencja podsumowująca konsultacje społeczne projektów ustaw

W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.

Grażyna J. Leśniak 24.04.2025
Przedsiębiorcy zapłacą niższą składkę zdrowotną – Senat za ustawą

Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.

Grażyna J. Leśniak 23.04.2025
Rząd organizuje monitoring metanu

Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Rząd zaktualizował wykaz zakazanej kukurydzy

Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Od 18 kwietnia fotografowanie obiektów obronnych i krytycznych tylko za zezwoleniem

Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.

Robert Horbaczewski 17.04.2025
Prezydent podpisał ustawę o rynku pracy i służbach zatrudnienia

Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 11.04.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.1995.290.1

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 2796/95 zmieniające załącznik II do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2377/90 ustanawiającego wspólnotową procedurę dla określania maksymalnych limitów pozostałości weterynaryjnych produktów leczniczych w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego
Data aktu: 04/12/1995
Data ogłoszenia: 05/12/1995
Data wejścia w życie: 01/05/2004, 03/02/1996