Konserwowanie artykułów żywności.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA SPRAW WEWNĘTRZNYCH
z dnia 24 czerwca 1931 r.
o konserwowaniu artykułów żywności, wydane w porozumieniu z Ministrem Przemysłu i Handlu.

Na podstawie art. 8 punkty a), c) i e) rozporządzenia Prezydenta Rzeczypospolitej z dnia 22 marca 1928 r. o dozorze nad artykułami żywności i przedmiotami użytku (Dz. U. R. P. Nr. 36, poz. 343) zarządza się. co następuje:
§  1.
Konserwowanie artykułów żywności, przeznaczonych do obiegu dla spożycia, mające na celu przeciwdziałanie, względnie wstrzymanie fermentacji oraz wszelkich procesów rozkładu, psucia, gnicia i t. p., może odbywać się jedynie z pomocą środków, wyszczególnionych w niniejszem rozporządzeniu.

Nowe środki konserwujące mogą być dopuszczone do użytku tylko w drodze rozporządzenia Ministra Spraw Wewnętrznych w porozumieniu z Ministrem Przemysłu i Handlu.

§  2.
Środkami dopuszczalnemi do konserwowania artykułów żywności są:
1)
środki fizyczne,
2)
środki chemiczne.
§  3.
Środkami fizycznemi do konserwowania artykułów żywności mogą być:
a)
niska ciepłota nie przekraczająca+7° C (zamrażanie, przechowywanie w chłodniach i t. p.);
b)
wysoka ciepłota przy jednoczesnem zabezpieczeniu artykułów żywności przed dostępem powietrza przez umieszczenie ich w naczyniach szczelnie zamkniętych (sterylizacja, pasteryzacja, odwadnianie, zagęszczanie, konserwowanie w puszkach, słojach i t. p.) oraz wędzenie i suszenie;
c)
usuwanie powietrza z naczyń szczelnie zamkniętych.

Używanie środków wyszczególnionych pod a), b) i c) powinno odbywać się przy zastosowaniu odpowiednich urządzeń, aparatów i przyrządów, a sposób ich stosowania powinien być uzależniony od rodzaju artykułu żywności i od jego przeznaczenia.

§  4.
Środkami chemicznemi, służącemi do konserwowania artykułów żywności, mogą być:
1)
środki konserwujące, dopuszczalne w ilościach dowolnych lub ograniczonych poszczególnemi przepisami, mianowicie: cukier, sól kuchenna, alkohol, ocet fermentacyjny jadalny lub najwyżej 15 % jadalny roztwór kwasu octowego, korzenie;
2) 1
środki konserwujące, dopuszczalne jedynie z ograniczeniami, mianowicie: saletra, kwas siarkawy, kwas benzoesowy i jego sole oraz estry etylowy i propylowy kwasu paraoksybenzoesowego, kwas mrówkowy, azotyn sodowy, kwas borowy, tymol, toluen.
§  5. 2
Chemiczne środki konserwujące wyszczególnione w § 4 pkt. 2 mogą być stosowane z następującemi ograniczeniami:
środek konserwujący artykuł żywności ilość maksymalna
1. Saletra (azotan potasowy i sodowy) mięso i przetwory mięsne 0,3 gr. na 100 gr. produktu
2. Bezwodnik kwasu siarkawego (SO2) wino 0,4 g SO2 w stanie związanym, z czego 0,06 g SO2 wolnego na 1 litr produktu
" owoce suszone 0,125 g na 100 g produktu
" warzywa suszone 0,125 g na 100 g produktu
" soki owocowe przechowywane 4 – 6 tygodni 0,1 g na 100 g produktu
" soki owocowe przechowywane dłużej niż 6 tygodni 0,125 g na 100 g produktu
" świeże owoce utrwalone zalewą kwasową (z wyjątkiem wiśni) 0,2 g na 100 g produktu
" wiśnie utrwalone zalewą kwasową 0,3 g na 100 g produktu
" miąższe i przeciery z owoców parowanych lub podgotowywanych (i wychłodzonych) 0,125 g na 100 g produktu
" galaretujące soki owocowe i zagęszczone soki galaretujące 0,125 g na 100 g produktu
3. Kwas benzoesowy lub jego sól sodowa przetwory owocowe 0,1 gr. na 100 gr. produktu
" konserwy rybne 0,1 gr. na 100 gr. produktu
" margaryna 0,2 gr. na 100 gr. produktu
4. Kwas mrówkowy surowe soki owocowe (półfabrykaty) 0,15 gr. na 100 gr. produktu
" syropy owocowe 0,1 gr. na 100 gr. produktu.
5. Azotyn Sodowy mięso i przetwory mięsne 0,02 g na 100 g produktu
6. Estry etylowy i propylowy kwasu paraoksybenzoesowego przetwory owocowe i warzywne 0,1 g na 100 g produktu
" margaryna 0,1 g na 100 g produktu
" konserwy rybne 0,1 g na 100 g produktu
" żelatyna do wyrobu sztucznych jelit 0,2 g na 100 g produktu
7. kwas borowy podpuszczka do produkcji serów 10,0 mg/ml
tymol " 0,7 mg/ml
toluen " 4,4 mg/ml

Azotyn sodowy jest dopuszczalny do konserwowania mięsa i przetworów mięsnych jedynie pod postacią równomiernej mieszaniny z solą kuchenną, zawierającej nie więcej niż 0,5% azotynu sodowego.

Mieszanina ta w sprzedaży lub innym obiegu oraz przy użyciu do konserwowania mięsa i przetworów mięsnych musi mieć na opakowaniu uwidocznione w sposób wyraźny:

a)
nazwisko (firma) wytwórcy lub upoważnionego zastępcy,
b)
adres wytwórni,
c)
napisy: "Sól do konserwowania mięsa" i "Chronić przed wilgocią",
d)
procentową zawartość azotynu sodowego oraz dwie czerwone wstęgi, całkowicie okalające naczynie, szerokości co najmniej 2 cm na naczyniach do 5 kilogramów wagi, a 5 cm na naczyniach powyżej 5 kilogramów wagi.
§  6. 3
Środki konserwujące, wyszczególnione w §§ 4 i 5, dodawane do artykułów żywności, przeznaczonych do obiegu dla spożycia nie mogą zawierać zanieczyszczeń ani wywierać wpływu szkodliwego na zapach i naturalne właściwości danego artykułu żywności.

W przypadku użycia jednego ze środków wyszczególnionych w §§ 4 i 5 do konserwowania danego produktu wytwórca jest obowiązany do umieszczenia na etykiecie oznaczenia, że produkt jest »konserwowany«

§  7.
Zabrania się:
a)
stosowania środków konserwujących do artykułów żywności, o ile to stosowanie miałoby na celu ukrycie stanu, własności (złej jakości względnie zepsucia) tych artykułów;
b)
stosowania, jako środków konserwujących do owoców, które mogą być spożywane ze skórkami i do wszelkich przetworów owocowych związków arsenu, ołowiu lub innych związków trujących.
§  8.
Przepisy niniejszego rozporządzenia mają również zastosowanie do artykułów żywności, sprowadzanych z zagranicy oraz z obszarów, na których rozporządzenie niniejsze nie obowiązuje.
§  9.
O ile ze względu na zapotrzebowanie rynku zagranicznego konserwowanie artykułów żywności odbywać się będzie odmiennie od postanowień niniejszego rozporządzenia, wytwórca obowiązany jest donieść o tem bezzwłocznie wojewódzkiej władzy administracji ogólnej.
§  10.
Winni naruszenia właściwych przepisów rozporządzenia Prezydenta Rzeczypospolitej z dnia 22 marca 1928 r. (Dz. U. R. P. Nr. 36, poz. 343) podlegają karom, przewidzianym w rodziale III tego rozporządzenia.
§  11.
Rozporządzenie niniejsze wchodzi w życie w 3 miesiące po ogłoszeniu.
1 § 4 pkt 2:

- zmieniony przez § 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Opieki Społecznej z dnia 21 czerwca 1934 r. (Dz.U.34.61.521) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 12 lipca 1934 r.

- zmieniony przez § 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 8 marca 1951 r. (Dz.U.51.19.158) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 10 kwietnia 1951 r.

- zmieniony przez § 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 20 marca 1959 r. (Dz.U.59.26.165) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 30 kwietnia 1959 r.

2 § 5:

- zmieniony przez obwieszczenie Ministra Spraw Wewnętrznych z dnia 17 lutego 1932 r. o sprostowaniu błędu (Dz.U.32.36.373).

- zmieniony przez § 1 pkt 2 rozporządzenia Ministra Opieki Społecznej z dnia 21 czerwca 1934 r. (Dz.U.34.61.521) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 12 lipca 1934 r.

- zmieniony przez § 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 18 czerwca 1949 r. (Dz.U.49.40.289) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 12 lipca 1949 r.

- zmieniony przez § 1 pkt 2 rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 8 marca 1951 r. (Dz.U.51.19.158) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 10 kwietnia 1951 r.

- zmieniony przez § 1 pkt 2 rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 20 marca 1959 r. (Dz.U.59.26.165) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 30 kwietnia 1959 r.

3 § 6 zmieniony przez § 1 pkt 2 rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 18 czerwca 1949 r. (Dz.U.49.40.289) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 12 lipca 1949 r.

Zmiany w prawie

Lepsze prawo. W Sejmie odbyła się konferencja podsumowująca konsultacje społeczne projektów ustaw

W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.

Grażyna J. Leśniak 24.04.2025
Przedsiębiorcy zapłacą niższą składkę zdrowotną – Senat za ustawą

Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.

Grażyna J. Leśniak 23.04.2025
Rząd organizuje monitoring metanu

Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Rząd zaktualizował wykaz zakazanej kukurydzy

Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Od 18 kwietnia fotografowanie obiektów obronnych i krytycznych tylko za zezwoleniem

Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.

Robert Horbaczewski 17.04.2025
Prezydent podpisał ustawę o rynku pracy i służbach zatrudnienia

Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 11.04.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.1931.68.559

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Konserwowanie artykułów żywności.
Data aktu: 24/06/1931
Data ogłoszenia: 07/08/1931
Data wejścia w życie: 08/11/1931