POSTANOWIENIA OGÓLNE.
Właściwość władz i tok instancyj.
Nadzór skarbowy.
Księgi kontrolne.
A) przy spirytusie:
B) przy drożdżach:
C) przy kwasie octowym obliczanie i zapisy należy przeprowadzać z dokładnością do l kg bezwodnego kwasu, przyczem 0,5 i wyżej zaokrągla się do 1 kg, a ilości mniejsze od 0,5 kg odrzuca się.
Rewizje obrachunkowe.
Zaniki.
przy magazynowaniu surówki w zbiornikach: | a) zmiennem | - 0,002% |
b) stałem | - 0,001% | |
przy magazynowaniu surówki w beczkach: | a) zmiennem | - 0,006% |
b) stałem | - 0,003% | |
przy magazynowaniu rektyfikatu wszelkich | a) zmiennem | - 0,003% |
gatunków w zbiornikach: | b) stałem | - 0,0015% |
przy magazynowaniu rektyfikatu wszelkich | a) zmiennem | - 0,01% |
gatunków w beczkach: | b) stałem | - 0,005% |
Dla ustalenia ilości stale magazynowanych przyjmuje się z danego okresu kwartalnego (roku obrachunkowego) najmniejszą dzienną pozostałość, uważając ją za ilość stale magazynowaną w danym kwartale. Dla obliczenia zaniku ustala się: a) sumę codziennych pozostałości dla spirytusu stale magazynowanego, mnożąc najmniejszą dzienną pozostałość przez faktyczną ilość dni danego kwartału; b) sumę codziennych pozostałości dla spirytusu przy magazynowaniu zmiennem przez odjęcie od całkowitej sumy księgowej dziennych pozostałości spirytusu w danym kwartale sumy dziennych pozostałości, wyprowadzonej dla spirytusu stale magazynowanego (punkt a). Do sum wyprowadzonych w ten sposób stosuje się odpowiednie normy zaniku przy magazynowaniu stałem względnie zmiennem. O ile w danym kwartale okaże się, że jedna lub więcej dziennych pozostałości równa się zeru, oznacza to, że w danym okresie stałego magazynowania nie było i w tym przypadku do całkowitej sumy książkowej dziennych pozostałości stosuje się normę przewidzianą dla magazynowania zmiennego.
A) | za każdy dzień przewozu w wagonach - cysternach | po 0,01%, |
za każdy dzień przewozu w beczkach | po 0,04%, | |
B) | w razie potrzeby przelania spirytusu w drodze z beczek do wagonów - cystern lub odwrotnie uwzględnia się na każdy przelew jako dalszy zanik | po 0,15%, |
C) | przy przyjęciu przesyłki spirytusu do magazynu uwzględnia się jako dalszy zanik na zlew: | |
a) przy przyjęciu sposobem objętościowym, gdy spirytus dostarczono w wagonach-cysternach | po 0,25%, | |
i w razie, gdy spirytus dostarczono w beczkach | po 0,35%, | |
b) przy wagowym systemie przyjęcia, niezależnie od naczyń, w których spirytus dostarczono | po 0,15%. |
Kredyt, zabezpieczenia, rozkładanie na raty i umarzanie podatków od kwasu octowego i drożdży oraz kary za zwłokę.
Opłaty od wyrobu, przerobu i magazynowania spirytusu, od wyrobu drożdży oraz sprzedaży spirytusu i napojów alkoholowych.
Przedsiębiorcy hurtowej sprzedaży monopolowych wyrobów wódczanych i spirytusu na cele domowo-lecznicze, którzy na mocy umów z P. M. S. prowadzić będą tę sprzedaż w określonym w umowie rejonie, opłacają od wszystkich punktów hurtowej sprzedaży monopolowych wyrobów wódczanych i spirytusu na cele domowo-lecznicze, uruchamianych zgodnie z umową w obrębie rejonu, tylko jedną opłatę.
Nabywanie spirytusu zajętego.
Aparaty do pędzenia i destylacji spirytusu oraz do oczyszczania kwasu octowego.
PRODUKCJA, OCZYSZCZANIE, ODWADNIANIE I PRZERÓB SPIRYTUSU.
Postanowienia wstępne.
Jako należność monopolową przyjmuje się różnicę pomiędzy ceną spirytusu na wódki gatunkowe a kosztem własnym 1 litra 100% spirytusu oczyszczonego.
c) Narzędzia miernicze, naczynia i pomiary.
d) Sprawdzenie i uruchomienie przedsiębiorstw.
e) Wstrzymanie ruchu przedsiębiorstw i wstrzymanie sprzedaży spirytusu przedsiębiorstwom przerobu.
Wyrób spirytusu.
1. Przeszkodę ruchu spowodowało nieprawidłowe działanie przyrządu kontrolnego lub takie uszkodzenie aparatu odpędowego, innych urządzeń gorzelni lub nałożonych na nich zabezpieczeń, które umożliwiło dostęp do spirytusu lub jego pary -
a) Gorzelnie rolnicze.
Przyznaje się każdemu województwu zależnie od przeciętnego obszaru uprawy buraków, przypadającego na jedną gorzelnię w województwie, pewną z góry określoną ilość punktów, a mianowicie, przy zupełnym braku uprawy buraków cukrowych - 150 punktów, przy przeciętnym obszarze od 1 do 4 ha - 100, od 5 do 9 - 70, od 10 do 19 - 45, od 20 do 29 - 25 i powyżej 29 ha - 10 punktów; następnie dzieli się kontyngent odpędu w stosunku prostym do iloczynów liczby punktów przez liczbę gorzelni w każdym województwie.
Przy rozdziale wojewódzkiego kontyngentu odpędu pomiędzy gorzelnie przyznaje się poszczególnym gorzelniom zależnie od wielkości obszaru uprawy buraków następującą ilość punktów; dla majątków o obszarze uprawy buraków cukrowych do 10 ha - 280, od 11 do 20 - 230, od 21 do 30 - 185, od 31 do 40 - 145, od 41 do 50 - 110, od 51 do 70 - 80, od 71 do 100 - 55, od 101 do 140 - 35, od 141 do 190 - 20 i powyżej 190 ha - 10 punktów; następnie dzieli się kontyngent odpędu wprost proporcjonalnie do liczby punktów. Powierzchnie uprawy buraków cukrowych należy zaokrąglać do pełnych hektarów;
Dla gorzelni nowopowstałych przyjmuje się przeciętną w ostatnim trzechleciu całkowitą produkcję spirytusu jednej gorzelni w danym województwie (lit. f);
b) Gorzelnie przemysłowe, owocowe i pejsachowe.
c) Kontrola techniczno-naukowa.
A. nadzór techniczny na podstawie:
B. ocena pracy gorzelni.
Oczyszczanie i odwadnianie spirytusu.
Przerób spirytusu na wódki gatunkowe.
2 l i 1 l - 0,5%,
0,75 l - 0,75%,
0,5 l i 0,25 l - 1%,
0,1 l - 2%,
0,025 l - 3,2%,
b) odchylenie mocy - 0,5% alkoholu niezależnie od mocy wyrobu.
§ 175. Nalew i przechowywanie wyrobów pejsachowych ma się odbywać z zachowaniem przepisów obowiązujących fabryki wódek, a nadto:
Przerób spirytusu na cele niekonsumcyjne.
b) Wyroby perfumeryjne i kosmetyczne.
c) Politury i lakiery spirytusowe.
d) Eter etylowy.
e) Estry etylowe.
f) Ocet fermentacyjny. 70
WOLNE SKŁADY SPIRYTUSU I WYROBÓW WÓDCZANYCH.
PRZEWÓZ SPIRYTUSU I WYROBÓW SPIRYTUSOWYCH ORAZ OBRÓT Z ZAGRANICĄ.
Przewóz spirytusu, wyrobów spirytusowych i artykułów wyrobionych ze spirytusu.
Nie stosuje się powyższej zasady do przesyłek spirytusu:
Przepisy ogólne, dotyczące obrotu z zagranicą i w m. Gdańskiem.
Przywóz spirytusu, wyrobów spirytusowych i artykułów wyrobionych ze spirytusu z zagranicy.
A. Przy przesyłkach, dostarczanych w beczkach, balonach i t. p. naczyniach prócz butelek, ustala się pojemność przez określenie wagi netto przesyłki, sprawdzając wagę brutto beczek, cystern lub innych naczyń oraz przyjmując tarę naczyń według oryginalnej faktury wysyłającego zagranicznego przedsiębiorstwa, o ile nie zachodzą wątpliwości co do prawdziwości tary, podanej w fakturze. W przeciwnym razie należy sprawdzić istotną wagę, przelewając płyn do innych beczek, cystern lub też ustalić objętość płynów spirytusowych zapomocą legalizowanych pojemników.
B) Dla butelkowanych, gotowych wyrobów spirytusowych, bierze się ogólną ilość płynu we wszystkich naczyniach, obliczoną po sprawdzeniu pewnej ilości naczyń.
C) Moc poszczególnych napojów i wyrobów zawierających spirytus przyjmuje się jak następuje:
a) | w | wyrobach | kosmetycznych | 70% | ||||
" | " | perfumeryjnych | 85% | |||||
" | politurze i lakierach | 85% | ||||||
Dla ustalenia objętości tych wyrobów przyjmuje się 1.000 g = 1.000 cm3 = 1 litr. | ||||||||
b) | w ekstraktach i esencjach spirytusowych | 70% | objęt. | w | litrze | |||
c) | w preparatach leczniczych, przetworach farmaceutycznych | 80% | " | " | " | |||
d) | w wódkach gatunkowych (art. 52 ust. 2) | 75% | " | " | " | |||
e) | (skreślona) |
D) Na żądanie przywożącego należy ustalić zawartość alkoholu w sprowadzanych wyrobach spirytusowych zapomocą alkoholomierza, po uprzedniem oddestylowaniu alkoholu na przyrządzie Sallerona.
E) Gdy odbierający przesyłkę nie zgadza się z wynikiem rewizji celnej co do mocy wódek gatunkowych lub innych wyrobów zawierających spirytus (§ 248) ustalonej zapomocą alkoholomierza i przyrządu Sallerona, i zgłasza sprzeciw lub też sam urząd celny ma w tym względzie wątpliwości, pobiera się z każdego gatunku napojów lub innych wyrobów zawierających spirytus po dwie półlitrowe próby, przyczem mają zastosowanie przepisy o postępowaniu celnem zarówno co do sposobu przedstawienia prób, jak i wpuszczania zareklamowanego towaru do wolnego obrotu.
F) Ogólną ilość alkoholu, zawartego w sprowadzanych wódkach gatunkowych względnie innych wyrobach, ustala się według zawartości w poszczególnych gatunkach.
G) Przy przywozie eteru i octu ilość alkoholu oblicza się przyjmując, że użyto przy wyrobie:
1 kg eteru - 1,90 litrów alkoholu, a jednego litra octu - 0,13 litrów alkoholu.
Wywóz zagranicę spirytusu, wyrobów zawierających spirytus i artykułów wyrobionych ze spirytusu.
A. w przypadku wywozu wyrobów, nalanych do butelek:
B. w przypadku wywozu wyrobów w cysternach, beczkach, kufach lub innych naczyniach prócz butelek:
Tranzyt.
WYRÓB I OPODATKOWANIE DROŻDŻY.
Wyrób drożdży.
Opaski podatkowe.
Składnice.
Obrót z zagranicą.
WYRÓB I OPODATKOWANIE KWASU OCTOWEGO. 79
Przepisy ogólne.
Urządzenia, ruch wytwórni i magazynowanie.
Skażanie kwasu octowego.
ALKOHOL METYLOWY I WYŻSZE ALKOHOLE.
SPRZEDAŻ NAPOJÓW ALKOHOLOWYCH, SPIRYTUSU NA CELE DOMOWO - LECZNICZE, SPIRYTUSU PEJSACHOWEGO I DENATURATU.
Prowadzenie każdej z tych sprzedaży wymaga z wyjątkami, o których mowa w ust. 3 - 6 niniejszego paragrafu oraz w § 317, osobnego zezwolenia władz skarbowych.
PRZEPISY PRZEJŚCIOWE.
PRZEPISY KOŃCOWE.
§§ 27, 199, 204 i 225 ustęp 2 uzyskują moc obowiązującą z dniem 1 stycznia 1933 r.
ZAŁĄCZNIKI
AKT SOLIDARNEJ PORĘKI.
Podpisany Zakład Kredytowy (wymienić firmę) ...... przyjmuje wobec Skarbu Państwa do wysokości sumy złotych ...... (słownie ......) solidarną porękę jako dłużnik osobisty za należytą i terminową zapłatę przez (nazwa dłużnika głównego) ...... pokredytowanego podatku z wszelkiemi należnościami ubocznemi jako to odsetkami za odroczenie, procentami względnie karami za zwłokę, karami konwencjonalnemi, kosztami sądowemi i egzekucyjnemi i t. p., do których uiszczenia ...... (wymienić dłużnika głównego) byłby zobowiązany z tytułu niezapłaconego podatku.
Podpisany Zakład Kredytowy ...... (wymienić firmę) zobowiązuje się dłużną z tego tytułu kwotę zapłacić w ciągu 14 dni od daty wezwania na rachunek wskazany przez (Izbę Skarbową, Urząd Skarbowy Akcyz i Monopolów Państwowych).
Podpisany Zakład Kredytowy (wymienić firmę) ...... zrzeka się prawa żądania rozdzielenia skargi przez Skarb Państwa między kilku poręczycieli, o ileby takie prawo bez tego mu służyło.
Podpisany Zakład Kredytowy (wymienić firmę) ...... ponosić będzie solidarną odpowiedzialność z tytułu niniejszej poręki za wszelkie zobowiązania (wymienić dłużnika głównego) ...... w stosunku do Skarbu Państwa, powstałe przed upływem terminu ważności niniejszej poręki, chociażby o niezapłaceniu przez dłużnika głównego pokredytowanej należności podpisany został powiadomiony lub dowiedział się nawet po terminie wygaśnięcia poręki i to bez względu na to, czy płatność tych zobowiązań przypadała przed lub po terminie wygaśnięcia tejże poręki. Poręczenie niniejsze pozostaje w mocy w razie jakichkolwiek zmian w osobach właścicieli względnie wspólników firmy dłużniczki. Zwolnienie przez Skarb Państwa istniejących lub mogących w przyszłości powstać, innych zabezpieczeń dla zobowiązania, niniejszym aktem poręczonego, nie będzie uzasadniało dla podpisanego Zakładu Kredytowego (wymienić firmę) ...... ani zwolnienia z poręki, ani jakichkolwiek zarzutów lub roszczeń.
Dla rozstrzygania wszelkich sporów, mogących wyniknąć z niniejszej umowy poręki, będą wyłącznie kompetentne sądy rzeczowo właściwe w siedzibie Prokuratorji Generalnej Rzeczypospolitej Polskiej (względnie Oddziału Prokuratorji Generalnej Rzeczypospolitej Polskiej) w ...... na zasadzie prawa tamże obowiązującego.
Poręka niniejsza ważna jest do dnia ......
Data. Podpisy.
Uwaga. Podpisy na akcie mają być poświadczone notarjalnie.
AKT ZASTAWU.
(Izba Skarbowa, Urząd Skarbowy Akcyz i Monopolów Państwowych) w ...... udzielił (nazwa firmy, względnie imię i nazwisko kontrahenta) ...... kredytu w zapłacie podatku (od drożdży, kwasu octowego) do wysokości sumy złotych ...... (słownie ......) na warunkach określonych przez (Izbę Skarbową, Urząd Skarbowy Akcyz i Monopolów Państwowych) w umowie z dnia ...... dołączonej w odpisie do niniejszego aktu i stanowiącej jego część integralną, pod warunkiem przedstawienia odpowiedniego zabezpieczenia w formie oddania w zastaw papierów wartościowych.
Podpisany (nazwa firmy względnie imię i nazwisko kontrahenta) ...... daje więc niniejszem (Izbie Skarbowej, Urzędowi Skarbowemu Akcyz i Monopolów Państwowych) w ...... w zastaw na zabezpieczenie wspomnianego kredytu w wysokości złotych ..... (słownie ......) wraz z odsetkami za odroczenie, procentami względnie karami za zwłokę i wszelkiemi kosztami sądowemi i egzekucyjnemi i t. p., następujące papiery wartościowe (dokładnie oznaczyć papiery wartościowe według wszelkich ich znamion) ...... które celem uzyskania prawa zastawu zostały oddane w całkowite posiadanie (Izby Skarbowej, Urzędu Skarbowego Akcyz i Monopolów Państwowych) i złożone do kasy (nazwa kasy) ......
Podpisany oświadcza, że zgadza się, aby w razie niezapłacenia pokredytowanych należności w przepisanym terminie wraz z wszelkiemi ubocznymi należnościami Skarb Państwa był uprawniony bez jakiejkolwiek sądowej interwencji i innych kroków wstępnych, sprzedać z wolnej ręki podane wyżej papiery wartościowe według kursu giełdowego i z uzyskanej sumy zaspokoić swoje wierzytelności.
Dla rozstrzygania wszelkich sporów, mogących wyniknąć z niniejszej umowy zastawu, będą wyłącznie kompetentne sądy rzeczowo właściwe w siedzibie Prokuratorji Generalnej Rzeczypospolitej Polskiej w ...... lub jej oddziału w ...... na zasadzie prawa tamże obowiązującego.
Zastaw niniejszy od (wymienić oddającego zastaw) ...... przyjmuje w imieniu (Izby Skarbowej, Urzędu Skarbowego Akcyz i Monopolów Państwowych) ...... (wymienić imię i nazwisko pełnomocnika) na podstawie upoważnienia z dnia ...... L. ......
Data. Podpisy.
NARZĘDZIA MIERNICZE I POMIARY.
B. Pomiary innych naczyń, zbiorników i parników należy sprawdzać w razie potrzeby na zarządzenie urzędu skarbowego. Naczynia te mają być jednak ponownie zmierzone, jeżeli uległy jakimkolwiek zmianom lub deformacjom.
C. O ile przed upływem terminu wskazanego w ust. A punkt c) stan zbiornika co do niezmienności kształtu, położenia, lub dokładności uprzedniego pomiaru nasuwa wątpliwość, zwłaszcza przy sprawdzaniu według wymagań punktu 5 litera c, wówczas zbiornik ma być poddany pomiarowi natychmiast po opróżnieniu go. Po upływie 5 lat od zasadniczego pomiaru każdy zbiornik do spirytusu ma być poddany komisyjnemu zbadaniu co do jego stanu i położenia. O ile zbiornik nie wymaga bezzwłocznego pomiaru, komisja powinna wyznaczyć termin następnych jego oględzin i zbadania.
Płynowskazy, urządzone przed wejściem w życie niniejszego rozporządzenia, mogą być używane nadal, przy pierwszym jednakże pomiarze następnym ma być sporządzona laska miernicza, względnie zastosowany przymiar wstęgowy, których wskazania uznaje się za bardziej miarodajne.
a1) W zbiornikach, posiadających płynowskaz, podziałki oznacza się na skalach płynowskazu. Skale te mają być trwale umocowane i zabezpieczone; kreski na nich oznacza się przez nacięcia, a cyfry - farbą olejną. Na metalowych skalach cyfry mogą być także wybite, na drewnianych zaś wypalone.
b1) W pojemnikach pomocniczych, posiadających od dołu do góry szereg szkieł wziernych, podziałki oznacza się przez nacięcie kresek na bocznych skośnych powierzchniach ramek szkieł wziernych.
Nacięcie należy jednak wykonać dopiero wtedy, gdy pomiar nie nasuwa żadnej wątpliwości, a pojemniki pomocnicze są trwale ustawione.
c1) Laski mają być zrobione z płaskiego żelaza, lub z twardego drzewa, pomalowanego trwałą matową farbą na czarno. Dolny koniec drewnianej laski mierniczej ma być okuty. Podziałki na laskach należy utrwalić z jak największą dokładnością oznaczając je możliwie cienkiemi, lecz wyraźnemi kreskami ostrem narzędziem. Cyfry, odpowiadające ilości płynu, mają być wykonane wyraźnie olejną farbą lub wypalone, względnie wybite (na laskach żelaznych). Laski mają mieć w górnej swej części przymocowaną poprzeczkę, do której opuszcza się laskę, opierającą się na górze dna i dochodzącą do dolnego dna zbiornika. Dla uniknięcia podrobienia lub zamiany laski mierniczej, należy:
a2) zmierzyć jej długość od dolnego końca do ostatniej górnej kreski w milimetrach i zapisać ją do protokółu pomiaru,
b2) zabezpieczyć dolny koniec i ostatnią górną kreskę oraz poprzeczkę w górnej części laski przez wypalenie godła Państwa na laskach drewnianych względnie przez wybicie go na laskach metalowych,
c2) sporządzić dokładny rysunek laski mierniczej i poszczególnych jej podziałek w naturalnej wielkości, rysunek przechowuje się jako załącznik do protokółu pomiaru każdego zbiornika,
d2) w każdym zbiorniku, posiadającym laskę mierniczą, ma być odpowiednie urządzenie, nadające ściśle określony kierunek lasce przy opuszczaniu jej do otworu w pokrywie.
d1) Laski miernicze nie powinny na całej swej długości odbiegać od linji prostej.
e1) Drewniane laski miernicze mają być pokryte trwałą farbą matową, nierozpuszczalną w spirytusie i należycie uwidaczniającą linję poziomu mierzonego płynu (naprzykład przez przesycenie lasek dębowych 10% rozczynem siarczanu żelaza).
f1) Przymocowana w górnej części laski mierniczej poprzeczka ma szczelnie przylegać do krawędzi otworu, kiedy laska opuszczona jest w przeznaczonym dla niej otworze do samego dna; miejsce przylegania należy na krawędzi trwale oznaczyć odpowiedniemi kreskami z oznaczeniem zapomocą strzałki, w którą stronę ma być zwrócona laska przy mierzeniu płynu; wspomniana wyżej poprzeczka ma być odpowiedniej grubości i trwale umocowana do laski; na laskach okrągłych poprzeczka może być urządzona w postaci odpowiednio grubej obrączki metalowej.
g1) Dolny koniec laski drewnianej ma być okuty widełkowatą (U) z twardego metalu masywną nasadką, wpuszczoną w drzewo i umocowaną przez boczne ścianki nitami.
h1) Dla mierzenia płynu laską mierniczą w zbiornikach ma być sporządzony w górnem dnie otwór z trwałem umocowaniem w nim żelaznej prowadnicy - rury o długości przynajmniej 100 cm; zezwala się na stosowanie innych prowadnic, o ile konstrukcja i umocowanie ich zapewniają możność zawsze jednakowego i starannego opuszczania laski mierniczej.
i1) O ile zamiast laski mierniczej używany jest przymiar wstęgowy wówczas w tymże celu, co poprzeczka na lasce mierniczej, ma być do przymiaru wstęgowego sporządzony specjalny zaciskacz metalowy. Przyrząd ten podczas mierzenia płynu przymocowuje się do przymiaru wstęgowego na wysokości odpowiadającej poziomowi krawędzi otworu, przez który opuszcza się przymiar wstęgowy do samego dna. Miejsce umocowania zaciskacza ma być dokładnie oznaczone w protokóle pomiaru. Również mają być w nim wykazane w milimetrach kolejno wszystkie poziomy płynu, odpowiadające poszczególnym wylanym pojemnikom pomocniczym, z oznaczeniem pojemności badanego zbiornika w litrach na poszczególnych wysokościach płynu, odpowiadających całym wylanym pojemnikom pomocniczym, oraz ilości litrów płynu odpowiadającej 1 mm na przymiarze wstęgowym w każdem miejscu jego długości.
j1) Koniec przymiaru wstęgowego ma posiadać ciężarek o wadze dostatecznej do należytego naciągania przymiaru wstęgowego i nadawania mu ściśle pionowej pozycji przy opuszczaniu. Ciężarki mogą być przynitowane do wstęgi na stałe lub przykręcane w czasie pomiarów, jednakże w obu przypadkach mają być urzędowo zabezpieczone od możności dokonywania jakichkolwiek zmian lub różnorodnego przymocowywania ich do wstęgi.
k1) Przed pomiarem odbieralniki i zbiorniki mają być tak ustawione, aby możliwie wszystek płyn ściekał przez kran spustowy, a trwałe umocowanie ich na miejscu ma być wykonane zapomocą żelaznych łap przy dnie śrubami urzędowo zabezpieczonemi, lub innych podobnych urządzeń, bądź też zapomocą obmurowania dolnej części zbiornika, aby pierwotne podczas przemiaru położenie ich nie mogło później ulec zmianie; obmurowanie jednak ma być dokonane w ten sposób, aby wszystkie szwy były widoczne.
l1) Pokrywy na włazach zbiorników i odbieralników (z wyjątkiem otworów do opuszczania laski lub przymiaru wstęgowego i nabierania próby) mają być po dokonaniu pomiaru urzędownie zabezpieczone.
Pomiary zbiorników i pojemników pomocniczych należy uskuteczniać z zachowaniem jednakowej temperatury płynu od rozpoczęcia aż do ukończenia pomiaru; w tym celu temperaturę płynu sprawdza się przez cały czas trwania pomiaru.
Podział na 10 lub na 5 równych części uzależnia się od wymiarów odbieralnika, zatem od długości 10 lub 5 litrowych podziałek jego laski (patrz załącznik C do § 91 punkt 11). Podziałki oznaczane krótszemi kreskami nie powinny być mniejsze od 2 mm.
a1) czy jest trwale umocowany, należycie zabezpieczony od dowolnej zmiany położenia, próżny i dobrze oczyszczony,
b1) czy wszystkie rury znajdują się w porządku (nie przeciekają i nie są zanieczyszczone).
c1) czy mieszadło odpowiada swemu przeznaczeniu i czy może być swobodnie wprowadzone w ruch.
d1) czy pompa dokładnie opróżnia odbieralnik.
dla prostopadłościanów =
dla walców =
dla stożków ściętych =
We wzorach oznacza: a - długość, b - szerokość, h - wysokość, d - średnica, R - promień, czyli połowa średnicy dolnego dna, r - promień, czyli połowa średnicy górnego dna i π - stosunek obwodu do średnicy koła (wielkość stała = 3,14).
Do naczyń o przekroju eliptycznym i o ścianach prostopadłych pojemność oblicza się według wzoru , przyczem D - oznacza dużą oś, a d - małą oś dna. Dla takichże naczyń o kształcie stożków ściętych należy do powyższego wzoru zamiast D wstawić sumę dużych osi obu den, podzieloną przez 2, a zamiast d sumę małych osi obydwu den, podzieloną przez 2. Dla naczyń o przekroju koła o beczkowato wygiętych ścianach pojemność oblicza się według wzoru
, przyczem D oznacza średnicę przecięcia naczynia w środku, a d - średnicę den. Na wypadek gdy średnice den nie są równe, zamiast d stawia się średnią arytmetyczną tych średnic
.
URZĄDZENIA GORZELNI.
a1) Materjał, z którego zbudowane są drewniane kotły odpędowe, ma być zdrowy, a złączenia pojedyńczych części powinny być trwałe. Obręcze, ściągające klepki kotłów, mają być zabezpieczone od możności odsuwania. Zabrania się używania kotłów drewnianych ze sztukowanemi klepkami. Połączenie hełmu z górnem dnem kotła, jak również wszelkich rur z niem połączonych, ma być wykonane na krezy i pierścienie, przez otwory których przechodzą śruby ściągające, przystosowane do urzędowego zabezpieczenia. Drewniane kotły odpędowe mogą być nazewnątrz pociągnięte i napuszczone środkiem utrwalającym ich czas używalności, któryby jednak pozostawiał widoczne naturalne usłojenie drzewa. Nowe kotły drewniane mogą być ustawione tylko w gorzelniach owocowych. W innych gorzelniach już istniejących drewniane kotły można pozostawić aż do zużycia. Naprawa kotłów drewnianych w tych gorzelniach może odbywać się tylko za zezwoleniem izby skarbowej.
b1) Metalowe aparaty odpędowe mają być sporządzone z całych blach. W nowych aparatach miedzianych blachy ścian zewnętrznych nie mogą być łączone na nity ze sobą lub z dnami wewnętrznemi, lecz mają być lutowane na twardo (mosiądzem). W istniejących aparatach połączenia na nitach mają być pokryte miedzianym paskiem, należycie zabezpieczonym od możności odsuwania. Wymagania powyższe nie dotyczą tej części zacierowej kolumny aparatu odpędowego, która nie podlega urzędowemu zabezpieczeniu. Używanie łatanych kotłów lub łatanych kolumn metalowych, z wyjątkiem części kolumny zacierowej, niepodlegających urzędowemu zabezpieczeniu, jest zabronione.
c1) Aparaty odpędowe mogą posiadać tylko niezbędne do pędzenia i destylacji otwory i połączenia rurowe dla zacieru, wody, pary i płynów alkoholowych oraz wzierniki. Rury do pary i płynów alkoholowych mogą być w razie koniecznej potrzeby zaopatrzone w kurki (np. w aparacie Barbet'a), które mają być tak urządzone i zabezpieczone urzędowo, by nie dawały możności odprowadzenia pary lub płynu alkoholowego z pominięciem przyrządu kontrolnego. W górnej części kotłów odpędowych mogą być ustawiane samoczynne wentyle bezpieczeństwa i wentyle powietrzne. Zabrania się umieszczania i używania tych wentylów na rurach alkoholowych. Do wentylów takich, umieszczonych przy kotłach odpędowych dwudzielnych, ustawionych na różnej wysokości, stosuje się przepis, że wylot wentyla niższego nie może znajdować się niżej od wylotu wentyla wyższego. Ze względów bezpieczeństwa należy, o ile możności, unikać osłaniania wylotów tych siatkami drucianemi lub dziurkowanemi hełmami metalowemi. W tych przypadkach wystarczy takie urzędowe zabezpieczenie połączeń oddzielnych części wentyla i samego wentyla ze ścianą kotła lub rektyfikatora, które uniemożliwi odjęcie lub rozebranie wentyla, a w szczególności usunięcie zapadki jego z gniazda.
d1) Otwory i wzierniki w kolumnach rektyfikacyjnych aparatów odpędowych, przemykane ślepemi kapslami lub grubościennemi szkłami, mają być tak urządzone, by nadawały się do nałożenia urzędowych zabezpieczeń. Takie same otwory i wzierniki w zacierowej części kolumny, z wyjątkiem wzierników górnego oddziału, nie wymagają zabezpieczenia.
e1) Przy aparatach odpędowych ciągłych mogą być ustawione probierze do badania alkoholu w lutrynkach i w wywarze; probierze lutrynkowe powinny być zabezpieczone. Probierze te składają się z małego oziębialnika, stągiewki do umieszczania alkoholomierza i niezbędnych połączeń. Oziębialnik probierza wywaru może być połączony z ostatnią albo przedostatnią częścią kolumny zacierowej, a oziębialnik probierza lutrynku z ostatnią dolną częścią kolumny lutrynkowej. Rurki, doprowadzające parę alkoholową do oziebialników probierzy, nie mogą mieć średnicy większej niż 20 mm. Odpływ ma uchodzić do kanału nieczystości, albo też do rury głównej wywaru względnie lutrynku. Epruweta probierza ma być nakryta szklanym kloszem.
f1) Aparaty odpędowe, w których wprost z zacieru otrzymuje się spirytus oczyszczony, mogą za zezwoleniem izby skarbowej posiadać oddzielacz fuzli, który wraz z naczyniem zbiorczem dla fuzli ma być przystosowany do nałożenia urzędowych zebezpieczeń. Fuzlownik powinien odpowiadać wymaganiom § 143.
g1) Rury, służące do przepłukiwania kolumn zacierowej (roboczej) i rektyfikacyjnej (lutrynkowej) i deflegmatora mają być zaopatrzone bezpośrednio przy wejściu do kolumn w dobrze działające wentyle wsteczne i kurki, nadające się do urzędowego zabezpieczenia; kurki te mogą być otwierane tylko w obecności K. S.
h1) Rury, odprowadzające lutrynek z kolumny rektyfikacyjnej do kanału nieczystości, mogą być zamykane odpowiednio zbudowanemi i dającemi się zabezpieczyć kurkami. Rury lutrynkowe w kształcie litery "U" pomiędzy deflegmatorem i kolumną rektyfikacyjną nie mogą posiadać żadnych złączeń w części stale wypełnionej lutrem.
i1) Aparat odpędowy ciągły może posiadać na kolumnie zacierowej, regulatorze wywaru i kolumnie rektyfikacyjnej, manometry tarczowe (zwykłe) lub rurowe. Manometry te, o ile znajdują się na kolumnie rektyfikacyjnej, lub na zabezpieczonej części kolumny zacierowej, mają posiadać urządzenia do zabezpieczania od rozbierania i odejmowania pojedyńczych części. Ponadto manometry rurowe mają być tak urządzone, by płyn, zbierający się w nich w nadmiarze, spływał automatycznie do kolumny. Wylot rury, wskazującej ciśnienie, o ile manometr znajduje się na kolumnie rektyfikacyjnej, lub zabezpieczonej części kolumny zacierowej, ma być wyprowadzony pionowo ponad dach gorzelni i przykryty kapturem, wykonanym według przepisów punktu 10 litera b.
j1) Przy aparatach odpędowych kotłowych, wówczas, kiedy lutrynki wracają do kotła (choćby jednego tylko) rura, odprowadzająca wywar z jednego kotła do drugiego lub do zbiornika wywaru, ma być osadzona tak wysoko ponad dnem odnośnego kotła, względnie wylot jej wewnątrz kotła ma być tak otoczony wysokim i zupełnie szczelnym pierścieniem, sporządzonym z blachy miedzianej, ażeby w każdym z kotłów stale pozostawało co najmniej 5% zwykłej ilości wywaru, względnie zacieru. Ponadto kotły, jak i cała ich armatura i połączenia rurowe mają być tak urządzone, by nadawały się do urzędowego zebezpieczania, wyłączającego możność dostępu do ich wnętrza bez uszkodzenia zabezpieczeń. Rury, doprowadzające do kotłów parę ostrą, względnie zwrotną, mają posiadać tuż przy ścianach kotłów działające wstecz wentyle, nadające się do urzędowego zabezpieczenia.
k1) Przetłocznik parowy (montejus), to jest przyrząd osadzony na przewodzie wywaru i służący do przenoszenia wywaru zapomocą pary do naczyń wyżej położonych, np. brażerek, albo zbiornika, ma być stale urzędowo zabezpieczony. O ileby przetłocznik posiadał jeszcze rura do zupełnego opróżnienia, to rurą ta ma uchodzić wprost do kanału nieczystości.
l1) Rektyfikator, jako część aparatu odpędowego, w której podczas pędzenia zbiera się płyn alkoholowy, ma być tak urządzony i ustawiony, by nietylko przez stosowny właz, nadający się do urzędowego zabezpieczenia, był dostępny do wewnętrznego badania, lecz żeby i dno jego można było w każdej chwili zbadać od strony zewnętrznej. Objętość tej części rektyfikatora, w której zbiera się luter, może wynosić najwyżej 10% objętości kotła odpędowego, z którym łączy go rura alkoholowa, przy dwóch zaś kotłach odpędowych, wspólnie pracujących, 10% objętości większego z nich.
m1) Każda rura parowa, zasilająca rektyfikator, lub kolumnę rektyfikacyjną (lutrynkową), ma posiadać wentyl, działający wstecz i nadający się do urzędowego zabezpieczenia.
ZASADY OBLICZANIA PODSTAWOWEJ CENY MONOPOLOWEJ.
Koszt surowców.
w którym Z oznacza ilość ziemniaków w kwintalach, zaś a liczbę, wyrażającą przeciętną zawartość skrobi w 100 kg ziemniaków w całem Państwie. Przeciętna zawartość skrobi w ziemniakach będzie ustalana każdorazowo na poszczególne kampanje, względnie trzechlecia przez Ministra Skarbu w porozumieniu z Ministrem Rolnictwa i Reform Rolnych i podawana do wiadomości w drodze obwieszczenia w Monitorze Polskim.
w którym J i S oznaczają odpowiednie ilości jęczmienia i słodu w kwintalach, zaś a - skrobiowość, określoną jak w punkcie 1 litera a.
Koszt gorzelanego.
Koszty administracyjne.
Robocizna.
Dostawa spirytusu.
w województwie wileńskiem, nowogródzkiem, poleskiem i wołyńskiem | 96 | dni | rob. |
w województwie warszawskiem, kieleckiem, lubelskiem, białostockiem, lwowskiem, tarnopolskiem i stanisławowskiem | 80 | " | " |
w województwie łódzkiem | 64 | " | " |
w województwie krakowskiem | 32 | " | " |
w województwie poznańskiem, pomorskiem i śląskiem | 21 | " | " |
Cenę dnia roboczego furmanki uwzględnia się według przeciętnego w województwie kosztu utrzymania jednej parokonnej furmanki dworskiej; dla obliczenia tej ceny wychodzi się z następujących założeń w stosunku rocznym (365 dni):
Od sumy pozycyj a do k włącznie należy odjąć wartość 19 q słomy (punkt a), jako równowartość 76 q obornika i różnicę należy podzielić przez 280, t. j. liczbę dni roboczych w ciągu roku. Otrzymany rezultat stanowi cenę dnia roboczego parokonnej furmanki dworskiej.
Amortyzacja i remont.
Opał.
Województwa | Przeciętna odległość gorzelni od stacji kolei - km | Sprawność dzienna 1 furmanki na przeciętnej odległości | Przeciętna ładowność 1 furmanki w q |
Warszawskie | 13,5 | 1 | 15 |
Łódzkie | 14,5 | 1 | 20 |
Kieleckie | 14,0 | 1 | 15 |
Lubelskie | 12,0 | 1 | 15 |
Białostockie | 18,0 | 1 | 15 |
Poznańskie | 4,5 | 3 | 20 |
Pomorskie | 4,5 | 3 | 20 |
Wileńskie | 14,5 | 1 | 10 |
Nowogródzkie | 19,0 | 1 | 10 |
Poleskie | 14,0 | 1 | 10 |
Wołyńskie | 23,0 | 1 | 10 |
Krakowskie | 6,0 | 2 | 20 |
Lwowskie | 9,5 | 1 | 15 |
Stanisławowskie | 7,0 | 1 | 15 |
Tarnopolskie | 12,0 | 1 | 15 |
Śląskie | 4,5 | 3 | 20 |
i następującego wzoru:
w którym litery oznaczają:
K - koszt zwiezienia węgla, potrzebnego dla odpędzenia 1 hl 100% spirytusu,
s i ł - przeciętna sprawność i ładowność według powyższej tablicy,
f - koszt dzienny utrzymania parokonnej furmanki dworskiej, obliczony w myśl rozdziału E.
Ubezpieczenie.
Podatki i opłaty.
Smary i światło.
Oprocentowanie kapitału obrotowego.
Oprocentowanie kapitału zakładowego.
Ubytki magazynowe i drogowe.
PRZEPISY BADANIA OLEJÓW FUZLOWYCH.
Oznaczanie mocy olejów fuzlowych przeprowadza się zapomocą alkoholomierza po doprowadzeniu badanej cieczy do temperatury + 15° C w celu uniknięcia stosowania do olejów fuzlowych tablic redukcyjnych, obliczonych dla spirytusu.
Oznaczanie zawartości 100%-owych fuzli w olejach fuzlowych - przeprowadza się w sposób następujący:
Cechy zewnętrzne - ciecz o zabarwieniu jasno-żółtem do ciemno-brunatnego i charakterystycznym duszącym zapachu.
Ciężar właściwy - nie wyższy od 0,840 w 15° C.
Mieszanie z wodą. a) Po skłóceniu 50 cm3 olejów fuzlowych z 50 cm3 wody w menzurze z doszlifowanym korkiem powinno się wydzielić po odstaniu co najmniej 35 cm3 warstwy górnej.
b) Po dodaniu do 100 cm3 olejów fuzlowych 5 cm3 wody i skłóceniu powinno nastąpić zmętnianie roztworu.
Mieszanie z kwasem siarkowym. Po zmieszaniu 10 cm3 olejów fuzlowych z 10 cm3 kwasu siarkowego o c. wł. 1,53 powinien powstać jednolity roztwór.
Oznaczanie zawartości 100%-wych fuzli.
Do szklanego fuzlomierza nalewa się 30 cm3 roztworu chlorku wapniowego o c. wł. 1,225 i 10 cm3 olejów fuzlowych, skłóca silnie w przeciągu 3 minut i po całkowitem odstaniu odczytuje %-wą zawartość fuzli. Powinna ona wynosić najmniej 87%.
Zawartość 100%-owych fuzli w niemonopolowych olejach fuzlowych nie może być niższa od 75%.
NORMY STOSOWANIA ŚRODKÓW SKAŻAJĄCYCH DO SKAŻANIA SPIRYTUSU NIEKONSUMCYJNEGO, OBLICZONE NA 1 HL STUPROCENTOWEGO SPIRYTUSU.
5,0 l benzyny naftowej.
2,5 l spirytusu drzewnego lub
1,0 l terpentyny lub
0,025 l oleju zwierzęcego lub
1,0 l zasad pirydynowych lub
3,0 l benzolu lub
3,0 l toluolu lub
1,0 l olejów ketonowych lub
5,0 l benzyny naftowej lub
1,0 l siarczku węgla.
Oprócz środków wyżej wyszczególnionych zostają dodatkowo dopuszczone:
1,0 kg kamfory lub
10,0 l eteru etylowego,
5,0 l czystego alkoholu metylowego,
1,5 l czterochlorku węgla,
6,0 kg szelaku,
10,0 l eteru etylowego lub
1,0 l fenolu (kwasu karbolowego),
0,3 kg chloroformu lub
0,3 kg jodoformu lub
0,5 kg chlorku etylowego lub
0,3 kg bromku etylowego,
ocet w stosunku takim, aby zawartość w mieszaninie kwasu octowego wynosiła najmniej 10% zawartości alkoholu oraz, aby zawartość alkoholu nie przekraczała 20%.
5,0 l spirytusu drzewnego lub
2,0 l terpentyny lub
5,0 l benzolu lub
5,0 l toluolu lub
1,5 l zasad pirydynowych lub
2,0 l olejów ketonowych lub
5,0 l benzyny naftowej lub
5,0 l acetonu lub
3,0 l benzolu lub toluolu i 2,0 l acetonu lub
4,0 l olejów fuzlowych i 1,0 l nafty lub benzyny naftowej.
1,0 l olejów ketonowych i 1,0 l spirytusu drzewnego.
2,0 l fenolu (kwasu karbolowego) lub
2,0 l surowego krezolu.
1,0 l ftalanu dwuetylowego lub
1,0 l formaliny lub
1,0 l fenolu (kwasu karbolowego) lub
0,5 kg tymolu lub
2,5 l acetonu.
5,0 l kolodjum 4% -owego oraz dodatkowo w miejscu przerobu i w obecności K. S. za pomocą 5,0 l eteru etylowego.
1,0 kg oleju rycynowego i 0,4 kg ługu sodowego lub potasowego.
Spirytus skażony środkami, wymienionemi pod literami a, b, c, d, punktu 10 ma być dodatkowo skażony w miejscu przerobu przy udziale K. S. niebadanemi przez pracownie chemiczne P. M. S. olejkami eterycznemi w ilości nie mniejszej od 1 kg na 1 hl stuprocentowego spirytusu.
Spirytus skażony środkami wymienionemi w ustępach f, g, h, przeznaczony jest do pielęgnacji jamy ustnej i zębów.
NORMY ILOŚCIOWE PRÓBEK ŚRODKÓW SKAŻAJĄCYCH, PRZESYŁANYCH DO BADANIA CHEMICZNEGO.
Ilości środków skażających, przesyłane do pracowni chemicznej P. M. S. mają być następujące:
Zasady pirydynowe 500 cm3
Spirytus drzewny 500 cm3
Oleje ketonowe 600 cm3
Nafta solwentowa 400 cm3
Nafta 150 cm3
Naftalin 50 g
Fiolet krystaliczny 5 g
Benzol 400 cm3
Olej zwierzęcy 300 cm3
Terpentyna 400 m3
Kamfora 5 g
Kolodjum 50 g
Eter etylowy 200 cm3
Chloroform 100 cm3
Jodoform 5 g
Tymol 2 g
Formalina 200 cm3
Ftalan dwuetylowy 100 cm3
Benzyna 400 cm3
Ług sodowy lub potasowy 50 cm3
Olej rycynowy 100 cm3
Szelak 15 g
Chlorek etylowy 50 cm3
Bromek etylowy 100 cm3
Czterochlorek węgla 250 cm3
Fenol (kwas karbolowy) 100 cm3
Aceton 250 cm3
Tynktura benzoesowa 50 cm3
Surowy krezol 150 cm3
Alkohol metylowy czysty 250 cm3
Siarczek węgla 150 cm3
Oleje fuzlowe 400 cm3
Mentol 2 g
Piżmo sztuczne 2 g
Benzoesan benzylowy 100 cm3
Olejek bergamotowy naturalny 20 cm3
Kompozycje olejków eterycznych 10 cm3
Kwas masłowy techniczny 300 cm3
Siarczan glinowy 50 g
Chlorek magnezowy 50 g
Kwas fosforowy 85%-owy 100 cm3
Kwas siarkowy stężony 66° Bé 200 cm3
Kwas benzoesowy 50 g
Toluol 400 cm3
PRZEPIS BADANIA LAKIERÓW SPIRYTUSOWYCH I POLITUR NA ZAWARTOŚĆ SUBSTANCYJ ŻYWICZNYCH.
Pozostałość w parowniczce ma wynosić dla politury i lakierów co najmniej 1,0 g.
PRZEPIS BADANIA ESTRÓW ETYLOWYCH.
Roztwór soli kuchennej przygotowuje się przez rozpuszczenie 1,5 kg soli w 4 litrach gorącej wody i przesączenie.
PRZEPISY BADANIA OCTU ORAZ SPIRYTUSU SKAŻONEGO OCTEM.
Badanie spirytusu skażonego octem polega na oznaczaniu zawartości kwasu octowego i alkoholu.
Oznaczanie zawartości kwasu octowego.
Zawartość kwasu octowego oznacza się zapomocą miareczkowania normalnym roztworem wodorotlenku sodowego (ługu). Najdogodniejszym przyrządem do tego celu jest automatyczny kwasomierz, składający się (patrz rysunek): z flaszki, biurety (c), gumowego balonika (a) i 2 płóczek (b i d). Do kwasomierza dołączone są: pipeta na 10 cm3, parowniczka porcelanowa, pręcik szklany i kroplomierz. Flaszka kwasomierza posiada 2 otwory, zamykane korkami gumowemi. Przez otwór górny przechodzą dwie rurki, łączące flaszkę z biuretą i płóczką. Drugi otwór (boczny) służy do napełniania flaszki ługiem. Biureta posiada skalę z podziałką, która - przy miareczkowaniu 10 cm3 badanej cieczy zapomocą normalnego ługu - wskazuje bezpośrednio procentową zawartość kwasu octowego. Jedna podziałka skali odpowiada zawartości 0,1% wag. kwasu octowego w badanej cieczy (objętość między dwiema sąsiedniemi kreskami wynosi 0,167 cm3) Poza tem biureta posiada urządzenia do automatycznego napełniania jej do "zera". Aby biuretę napełnić, wtłacza się powietrze do flaszki zapomocą gumowego balonika. Wtłaczane powietrze przechodzi przez płóczki, które służą do usuwania dwutlenku węgla z powietrza. Flaszkę kwasomierza napełnia się przez boczny otwór normalnym roztworem wodorotlenku sodowego. Przy starannem zakorkowaniu otworów, odczynnik ten może być przechowywany w kwasomierzu przez kilka miesięcy. Do płóczek należy również nalać normalnego ługu sodowego - mniej więcej do połowy wysokości.
Badanie przeprowadza się w następujący sposób. Zatykając wielkim palcem otwór w baloniku, naciska się balonik aż do chwili, gdy biureta napełni się ługiem. Biuretę należy napełniać ostrożnie, gdyż przy silnem naciśnięciu balonika, ług z płóczki może się przelać do flaszki, czego stanowczo trzeba unikać. Nadmiar ługu samoczynnie spływa z biurety do flaszki i ług w biurecie zatrzymuje się na poziomie zera. Następnie do porcelanowej parowniczki odmierza się pipetą 10 cm3 badanej cieczy, przyczem koniec pipety ma dotykać ścianki parowniczki. Przed każdem użyciem pipety należy ją trzykrotnie przepłókać badaną cieczą. Ciecz w parowniczce rozcieńcza się 30 - 50 cm3 zimnej wody, dodaje z kroplomierza dwie krople roztworu fenoloftaleiny (1 g fenoloftaleiny rozpuszczony w 500 cm3 spirytusu) i miareczkuje ługiem. W czasie miareczkowania zawartość parowniczki należy mieszać pręcikiem szklanym; ług można dodawać początkowo szybko, pod koniec powoli - kroplami. Miareczkowanie będzie skończone, gdy, po dodaniu jednej kropli ługu, bezbarwna ciecz zabarwi się na różowo. Jeżeli zamiast jednej (ostatniej) kropli dodano przez nieostrożność kilka kropel ługu, to oznaczenie takie należy uznać za niedokładne i powtórzyć je. Po skończonem miareczkowaniu, odczytuje się poziom ługu w biurecie, a mianowicie: odczytuje się liczbę, przy której znajduje się najniższy punkt krzywizny cieczy w biurecie, t. zw. - dolny menisk. Odczytana liczba wskazuje bezpośrednio procentową zawartość kwasu octowego w badanej cieczy.
Uwagi:
Przykład: na 10 cm3 octu zużyto 9,6 cm3 normalnego ługu. Procentowa zawartość kwasu octowego wynosi 9,6 x 0,6 = 5,76%.
Oznaczanie zawartości alkoholu.
Oznaczanie zawartości alkoholu przeprowadza się za pomocą aparatu odpędowego Sallerona w sposób podany w instrukcji, załączonej do każdego aparatu, z tą różnicą, że 100 cm3 octu, odmierzonego w kolbie mierniczej G, przelewa się nie wprost do kolby destylacyjnej A, lecz wpierw do naczynia szklanego, np.: szklanki. Kolbę G przepłókuje się trzy razy niewielkiemi ilościami czystej wody (każdorazowo nie wiecej, jak po 10 cm3), które również przelewa się do szklanki. Następnie do cieczy w szklance wrzuca się czerwony papierek lakmusowy i starannie mieszając pałeczkę szklaną, dodaje ostrożnie 30%-ego ługu do chwili, w której papierek lakmusowy zniebieszczeje. Potem dopiero ciecz przelewa się do kociołka destylacyjnego A, szklankę przepłókuje czystą wodą, jak wyżej i dalej postępuje się dokładnie według instrukcji do aparatu Sallerona.
Próba na obecność wolnych kwasów mineralnych.
Obecność wolnych kwasów mineralnych w occie stwierdza się zapomocą 0,1% roztworu fioletu metylowego (0,1 g fioletu w 100 cm3 wody).
Do probówki z bezbarwnego szkła wlewa się 10 cm3 badanego octu, dodaje 2 krople roztworu fioletu metylowego i lekko skłóca. Jeżeli próbka zabarwi się wyraźnie na kolor niebieski lub zielony - obecność kwasów mineralnych w occie została stwierdzona. Zmianę zabarwienia łatwiej dostrzec, gdy obok probówki z badanym octem postawić drugą z 10 cm3 octu, wolnego od kwasów mineralnych, zabarwionego również 2-ma kroplami roztworu fioletu metylowego. Przed probówkami należy umieścić arkusz białego papieru. Jeżeli zmiana barwy jest niewyraźna lub badany ocet (przed dodaniem roztworu fioletu) jest zabarwiony, to próbkę octu należy przesłać do pracowni chemicznej P. M. S. celem wydania orzeczenia.
Notka Redakcji Systemu Informacji Prawnej LEX
Grafiki zostały zamieszczone wyłącznie w Internecie. Obejrzenie grafik podczas pracy z programem Lex wymaga dostępu do Internetu.
..................................................
KWASOMIERZ AUTOMATYCZNY.
ZAŁĄCZNIK L 108
PRZEPISY BADANIA KWASU OCTOWEGO.
Badanie kwasu octowego przez urzędników K. S. polega na oznaczaniu zawartości bezwodnego kwasu octowego w % % wag. (mocy) oraz na stwierdzeniu przydatności danego kwasu do celów spożywczych (pod względem akcyzowym).
W przypadkach spornych stwierdzenie nieprzydatności danego kwasu do celów spożywczych przeprowadza odpowiednia pracownia chemiczna P. M. S. wg. punktów 1, 2 i 3. W tym celu należy przesyłać do badania dwie urzędowo pobrane i zabezpieczone próbki po 0,25 kg.
Oznaczanie przydatności kwasu octowego do celów spożywczych.
W razie stwierdzenia obecności acetonu należy badany kwas uznać za nieprzydatny do celów spożywczych, w przeciwnym razie - za przydatny do celów spożywczych.
Oznaczanie zawartości kwasu octowego.
Pobieranie próbek. Kwas octowy o wysokiej mocy może uszkodzić ciało ludzkie oraz odzież. Przy wszelkich czynnościach należy więc zachować należytą ostrożność.
Próbki kwasu octowego lodowatego należy pobierać po uprzedniem stopieniu krystalicznej masy i po należytem wymieszaniu zawartości naczynia.
Zasadniczo należy pobierać próbki z każdego naczynia oddzielnie po należytem wymieszaniu jego zawartości i z różnych warstw tegoż w ogólnej ilości około 1/2 kg, z której wydziela się dwie próbki po 0,25 kg.
Przy badaniu transportów, składających się z większej ilości naczyń i za tem samem świadectwem przewozowem, można dla celów orjentacyjnych pobierać próbki z 10% naczyń (nie mniej niż z 5 naczyń). W wypadku stwierdzenia większych odchyleń mocy (powyżej 2%) w poszczególnych naczyniach, należy pobierać próbki z każdego naczynia oddzielnie.
Przeciętne próbki można pobierać wyłącznie z transportów, składających się z dużej ilości naczyń, mających w przybliżeniu jednakową wielkość i napełnionych, wg. zasługujących na zaufanie zeznań, kwasem o jednakowej mocy. W tym wypadku należy z każdego naczynia wziąć równą ilość płynu razem około 1/2 kg i po należytem wymieszaniu wydzielić potrzebne do badania 2 próbki po 0,25 kg.
W razie zgłoszenia sprzeciwu i w wypadkach wątpliwych, należy drugie egzemplarze próbek przesyłać do zbadania do odpowiedniej pracowni chemicznej P. M. S.
Wykonanie oznaczenia. 25 g badanego kwasu należy odważyć (na wadze technicznej), w kolbie mierniczej pojemności 500 cm3 i dopełnić wodą do kreski. Po dokładnem skłóceniu należy odmierzyć do porcelanowej parowniczki pipetą 50 cm3 otrzymanego roztworu, przyczem koniec pipety winien dotykać ścianki parowniczki. Po dodaniu z kroplomierza 2-3 kropel roztworu fenoloftaleiny (1 g fenoloftaleiny w 500 cm3 spirytusu) miareczkuje się 2 n roztworem ługu z biurety na 50 cm3 z podziałką co 0,1 cm3. W czasie miareczkowania zawartość parowniczki należy mieszać pręcikiem szklanym. Ług można dodawać początkowo szybko pod koniec powoli - kroplami. Miareczkowanie będzie skończone, gdy po dodaniu jednej kropli ługu, bezbarwna ciecz zabarwi się na różowo. Przed miareczkowaniem i po skończonem miareczkowaniu, odczytuje się poziom ługu w biurecie. Liczba użytych cm3 2 n roztworu ługu przemnożona przez 2,4 daje zawartość bezwodnego kwasu octowego w % % wag. (moc).
Jako wynik badania należy podawać średnią arytmetyczną (zaokrągloną do 0,1%) z dwóch oznaczeń, różniących się od siebie nie więcej niż o 1%.
Sprawdzanie 1n roztworu ługu. Ług przechowuje się w naczyniu dokładnie zamkniętem kauczukowym korkiem. Wskutek zetknięcia się z powietrzem ług może ulec zepsuciu i wobec tego należy nie mniej niż raz na miesiąc sprawdzać ług zapomocą 1 n roztworu kwasu, który jest bardziej trwały na wpływy zewnętrzne i który należy również przechowywać w naczyniu zamkniętem kauczukowym korkiem.
Sprawdzanie ługu przeprowadza się w sposób następujący: 25 cm3 1n roztworu kwasu odmierza się do parowniczki porcelanowej i miareczkuje się jak wyżej 1n roztworu ługu.
Liczba zużytych cm3 2 n roztworu ługu nie może być mniejsza od 24,8 cm3 i nie większa od 25,2 cm3. W przeciwnym wypadku należy roztwór ługu uznać za niezdatny do użytku i postarać się o świeży.
Obliczanie ilości wagowych bezwodnego kwasu octowego z podanych ilości objętościowych.
Obliczanie ilości kwasu octowego bezwodnego, zawartego w danej objętości kwasu octowego przeprowadza się według następującego wzoru:
ilość kwasu bezwodnego = ,
gdzie:
V - jest to objętość danego kwasu octowego w litrach,
M - jest to moc danego kwasu octowego w % % wag.
K - jest to ciężar 1 litra kwasu octowego o mocy = M, znaleziony w niżej podanej tablicy.
Tablica
do określania ciężaru jednego litra kwasu octowego o danej mocy.
Moc kwasu octowego w %% wag. | Ciężar 1 litra w kg | ||||
M | K | ||||
od | 0,1 | do | 3,9 | % | 1,00 |
" | 4 | " | 10,9 | " | 1,01 |
" | 11 | " | 17,9 | " | 1,02 |
" | 18 | " | 24,9 | " | 1,03 |
" | 25 | " | 33,9 | " | 1,04 |
" | 34 | " | 42,9 | " | 1,05 |
" | 43 | " | 54,9 | " | 1,06 |
" | 55 | " | 95,9 | " | 1,07 |
" | 96 | " | 100,0 | " | 1,06 |
Przykład:
objętość kwasu octowego - V = 450,5 l
moc kwasu octowego - M = 81% wag.
ciężar 1 litra kwasu o mocy 81% - K = 1,07
stąd ilość kwasu bezwodnego
NORMY
3 kg olejów ketonowych lub
3 kg technicznego kwasu masłowego lub
2 kg fenolu (kwasu karbolowego) lub
3 kg siarczanu glinowego lub
4 kg chlorku magnezowego lub
3 kg 85%-ego kwasu fosforowego lub
5 kg 66° Bé kwasu siarkowego lub
5 kg kwasu benzoesowego.
Wzór Nr. 1.
do § 14.
KSIĘGA PRODUKCJI
Wzór Nr. 2.
do § 14.
KSIĘGA MAGAZYNOWA
Wzór Nr. 3.
do § 14.
KSIĘGA REWIZYJNA MAGAZYNU
Wzór Nr. 4.
do § 14.
SPIS ZABEZPIECZEŃ
Wzór Nr. 5.
do § 14.
KSIĘGA
magazynu z surówką samoistnej rektyfikacji w ...... na rok obrachunkowy 193......
Wzór Nr. 6.
do § 14.
KSIĘGA REKTYFIKACYJNA
rektyfikacji samoistnej (oddziału rektyfikacyjnego) w ...... za rok obrachunkowy 193......
Wzór Nr 7.
do § 14.
KSIĘGA MAGAZYNU Z REKTYFIKATEM
rektyfikacji samoistnej (oddziału rektyfikacyjnego) za rok obrachunkowy 193......
Wzór Nr. 8.
do § 14.
KSIĘGA KONTROLI
obrotów spirytusem, przeznaczonym do skażenia ogólnym środkiem skażającym w ......
należącej do ...... i znajdującej się w ...... za rok obrachunkowy 193 .....
Wzór Nr. 9.
do § 14.
KSIĘGA KONTROLI
spirytusu, otrzymanego do skażenia szczególnemi środkami, oraz przerobionego, skażonego w ...... należącej do ....... i znajdującej się w ...... za rok obrachunkowy 193 ......
Wzór Nr.10.
do § 14.
KSIĘGA KONTROLI
przychodu i rozchodu spirytusu nieskażonego w wytwórni ...... należącej do ...... i znajdującej się w ...... za rok obrachunkowy 193 ...... r.
Wzór Nr. 11.
do § 14.
KSIĘGA KONTROLI
spirytusu powrotnego, otrzymywanego w fabryce ...... należącej do ...... za rok obrachunkowy 193 ......
Wzór Nr. 12.
do § 14.
KSIĘGA OBRACHUNKOWA
Wzór Nr. 13.
do § 14.
KSIĘGA POMOCNICZA
odbiorców gotowych wyrobów w wytwórni ...... należącej do ...... znajdującej się w ...... za rok 193 ......
Wzór Nr. 14.
do § 14.
KSIĘGA OBRACHUNKOWA
Wzór Nr. 15.
do § 14.
KSIĘGA KONTROLI
nalanych do butelek gotowych wyrobów wódczanych w fabryce wódek gatunkowych ...... za rok obrachunkowy 193 ......
Wzór Nr. 16.
do § 14.
KSIĄŻKA OBRACHUNKOWA
drożdżowni ...... należącej do ...... za rok obrachunkowy 193 ......
Wzór Nr. 17.
do § 14.
KSIĘGA POBORU BANDEROLI
Wzór Nr. 18.
do § 14.
KSIĘGA KONTROLI
drożdży, wysłanych w roku 193 ...... zagranicę z drożdżowni ......
Wzór Nr. 19.
do § 14.
KSIĘGA KONTROLI
oczyszczania kwasu octowego surowego
Wzór Nr. 20.
do § 14.
KSIĘGA OBRACHUNKOWA
przychodu i rozchodu kwasu octowego nadającego się do celów spożywczych oraz kontroli podatku
Wzór Nr. 21.
do § 14.
KSIĘGA KONTROLI
pokredytowanego podatku spożywczego od kwasu octowego na rok 193 ...
Wzór Nr. 22
do § 14.
KSIĘGA KONTROLI
wyrobów perfumeryjno-kosmstycznych rozlewni ...... za rok 193 ......
Wzór Nr. 23
do § 14.
KSIĘGA POMOCNICZA
odbiorców wyrobów perfumeryjno-kosmetycznych rozlewni ...... za rok 193 ......
Wzór Nr. 24.
do § 14.
KSIĘGA ZARZĄDZEŃ WŁADZ SKARBOWYCH
przedsiębiorstwa ......
Wzór Nr. 25.
do § 14.
PROTOKÓŁ Nr. ......
Wzór Nr. 26.
do § 14.
PROTOKÓŁ Nr. ......
Wzór Nr. 27.
do § 14.
PROTOKÓŁ Nr. ......
Wzór Nr. 28.
do § 14.
PROTOKÓŁ Nr. ......
Wzór Nr. 29.
do § 14.
PROTOKÓŁ Nr. .....
Wzór Nr. 30.
do § 14.
PROTOKÓŁ Nr. ......
Wzór Nr. 31.
do § 14.
PROTOKÓŁ Nr. ......
Wzór Nr. 32
do §§ 14 i 59
PROTOKÓŁ SPRAWDZENIA
na rok obrachunkowy 193 ......
Wzór Nr. 33.
do § 14 i 61.
PROTOKÓŁ Nr. ......
Wzór Nr. 34.
do § 14 i 73.
PROTOKÓŁ Nr. ......
Wzór Nr. 35.
do § § 14 i 152
PROTOKÓŁ
o zbadaniu odpadków (fuzli) przy oczyszczaniu spirytusu w rektyfikacji ......
Wzór Nr. 36.
do §§ 14 i 179.
PROTOKÓŁ Nr. ......
skażenia spirytusu ogólnym środkiem skażającym w ......
Wzór Nr. 37.
do §§ 14 i 179
PROTOKÓŁ Nr. ......
skażenia spirytusu środkami szczególnemi w ......
Wzór Nr. 38.
do §§ 14 i 214.
PROTOKÓŁ Nr. ......
skażenia spirytusu w fabryce octu ......
Wzór Nr. 39.
do §§ 14 i 242.
PROTOKÓŁ Nr. ......
sprawdzenia i przyjęcia ...... w ......
SPRAWDZENIE ODEBRANEGO SPIRYTUSU
Wzór Nr. 40.
do § § 14 i 66.
POTWIERDZENIE ZGŁOSZENIA Nr. ......
Wzór Nr. 41.
do §§ 14 i 154.
OZNAJMIENIE Nr. ......
POTWIERDZENIE OZNAJMIENIA Nr. ......
Wzór Nr. 42.
do §§ 14 i 269.
ZGŁOSZENIE Nr. ......
POTWIEDZENIE ZGŁOSZENIA Nr. .....
PLAN ROBÓT W DROŻDŻOWNI
Wzór Nr. 43.
do §§ 14 i 281.
OZNAJMIENIE Nr. ......
Wzór Nr. 44.
do §§ 14 i 285.
OZNAJMIENIE Nr. ......
wywozu drożdży zagranicę
Wzór Nr. 45.
do §§ 14 i 225.
Wtórnik świadectwa Nr. ......
Wzór Nr. 46.
do §§ 14 i 225.
Wzór Nr. 47.
do § § 14 i 225.
ŚWIADECTWO PRZEWOZOWE Nr. ...... *)
na wywóz eteru etylowego
Wzór Nr. 48.
do §§ 14 i 301.
ŚWIADECTWO PRZEWOZOWE Nr. ......*)
na wywóz kwasu octowego
- zmieniony przez § 1 pkt 6 rozporządzenia z dnia 16 kwietnia 1935 r. (Dz.U.35.33.235) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 4 maja 1935 r.
- zmieniony przez § 1 pkt 3 rozporządzenia z dnia 21 lutego 1939 r. (Dz.U.39.18.117) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 11 marca 1939 r.
- zmieniony przez § 1 pkt 7 i pkt 8 rozporządzenia z dnia 16 kwietnia 1935 r. (Dz.U.35.33.235) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 4 maja 1935 r.
- zmieniony przez § 1 pkt 4 rozporządzenia z dnia 21 lutego 1939 r. (Dz.U.39.18.117) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 11 marca 1939 r.
- zmieniony przez § 1 pkt 13 rozporządzenia z dnia 16 kwietnia 1935 r. (Dz.U.35.33.235) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 5 maja 1936 r.
- zmieniony przez § 1 pkt 22 rozporządzenia z dnia 21 lutego 1939 r. (Dz.U.39.18.117) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 11 marca 1939 r.
- dodany przez § 1 pkt 16 rozporządzenia z dnia 16 kwietnia 1935 r. (Dz.U.35.33.235) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 5 maja 1936 r.
- zmieniony przez § 1 pkt 29 rozporządzenia z dnia 21 lutego 1939 r. (Dz.U.39.18.117) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 11 marca 1939 r.
- dodany przez § 1 pkt 19 rozporządzenia z dnia 16 kwietnia 1935 r. (Dz.U.35.33.235) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 4 maja 1935 r.
- zmieniony przez § 1 pkt 31 rozporządzenia z dnia 21 lutego 1939 r. (Dz.U.39.18.117) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 11 marca 1939 r.
- zmieniony przez § 1 pkt 30 rozporządzenia z dnia 16 kwietnia 1935 r. (Dz.U.35.33.235) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 4 maja 1935 r.
- zmieniony przez § 1 pkt 35 rozporządzenia z dnia 21 lutego 1939 r. (Dz.U.39.18.117) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 11 marca 1939 r.
- dodany przez § 1 pkt 15 rozporządzenia z dnia 30 grudnia 1933 r. (Dz.U.34.3.12) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 kwietnia 1934 r.
Z dniem 3 lutego 1937 r. zawiesza się aż do odwołania obowiązek przyjmowania od konsumentów zwrotnych butelek po wyrobach monopolowych, o którym mowa w nin. paragrafie, zgodnie z § 1 rozporządzenia z dnia 27 stycznia 1937 r. o zawieszeniu obowiązku przędsiębiorców detalicznej sprzedaży napojów alkoholowych przyjmowania od konsumentów zwrotnych butelek po wyrobach Państwowego Monopolu Spirytusowego (Dz.U.37.7.60).
- zmieniony przez § 1 rozporządzenia Ministra Przemysłu Rolnego i Spożywczego z dnia 15 listopada 1950 r. w sprawie przywrócenia obowiązku przyjmowania butelek po wyrobach Państwowego Monopolu Spirytusowego (Dz.U.50.53.486) z dniem 29 listopada 1950 r.
- zmieniony przez § 1 pkt 37 rozporządzenia z dnia 16 kwietnia 1935 r. (Dz.U.35.33.235) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 4 maja 1935 r.
- zmieniony przez § 1 pkt 37 rozporządzenia z dnia 21 lutego 1939 r. (Dz.U.39.18.117) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 11 marca 1939 r.
W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.
Grażyna J. Leśniak 24.04.2025Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.
Grażyna J. Leśniak 23.04.2025Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.
Krzysztof Koślicki 22.04.2025Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.
Krzysztof Koślicki 22.04.2025Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.
Robert Horbaczewski 17.04.2025Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
Grażyna J. Leśniak 11.04.2025Identyfikator: | Dz.U.1932.88.746 |
Rodzaj: | Rozporządzenie |
Tytuł: | Wykonanie rozporządzenia Prezydenta Rzeczypospolitej z dnia 11 lipca 1932 r. o monopolu spirytusowym, opodatkowaniu kwasu octowego i drożdży oraz sprzedaży napojów alkoholowych. |
Data aktu: | 10/09/1932 |
Data ogłoszenia: | 17/10/1932 |
Data wejścia w życie: | 17/10/1932, 01/01/1933 |