"3. Minister Rolnictwa w porozumieniu z Ministrem Finansów i Ministrem Skupu może na wniosek prezydium wojewódzkiej rady narodowej ustalić, że do czasu przeprowadzenia klasyfikacji gleboznawczej należy w rejonach, gdzie szacunkowa klasyfikacja gruntów jest oczywiście wyższa od faktycznej jakości gleby, przyjąć za podstawę wymiaru obowiązkowych dostaw i podatku gruntowego materiały z klasyfikacji przeprowadzonej na podstawie ustawy z dnia 26 marca 1935 r. o klasyfikacji gruntów dla podatku gruntowego (Dz. U. Nr 27, poz. 203), klasyfikacji punktowej, klasyfikacji określonej w operatach katastralnych bądź klasyfikacji dokonanej w związku z regulacją gospodarstw rolnych.
4. W przypadkach gdy szacunkowa klasyfikacja gruntów jest oczywiście wyższa od faktycznej jakości gleby, a brak jest materiałów klasyfikacyjnych wymienionych w ust. 3, mogą być do czasu przeprowadzenia klasyfikacji gleboznawczej przeprowadzone komisyjne badania gruntów według zasad i w trybie, określonych przez Ministra Rolnictwa w porozumieniu z Ministrami Finansów i Skupu. Wyniki tych badań będą czasowo wykorzystane przy ustalaniu wysokości obowiązkowych dostaw i podatku gruntowego.";
TABELA KLAS GRUNTÓW
GRUNTY ORNE
Klasa I - Gleby orne najlepsze.
Gleby te występują w dobrych warunkach fizjograficznych, są zasobne w składniki odżywcze, są strukturalne, łatwe do uprawy, ciepłe, czynne, przepuszczalne i przewiewne, lecz dostatecznie wilgotne, nie zaskorupiające się, zawierające w dobrze wykształconym poziomie próchnicznym próchnicę słodką. Gleby te nie wykazują większych zakwaszeń, posiadają strukturę gruzełkowatą nawet na znacznej głębokości. Melioracji nie wymagają. Dają one bardzo wysokie plony warzyw, buraków cukrowych, lucerny, koniczyny czerwonej, rzepaku, pszenicy i innych roślin uprawnych.
Klasa II - Gleby orne bardzo dobre.
Gleby tej klasy są zbliżone właściwościami do gleb klasy I, lecz posiadają nieco gorsze własności fizyczne, szczególnie wodne, lub gorsze warunki fizjograficzne. Do uprawy na ogół nieco trudniejsze. Udają się na nich te same rośliny, które zostały wymienione w klasie I, lecz jeśli gleby II klasy znajdują się w średniej kulturze, to plony roślin są mniej pewne.
Klasa III (a i b) - Gleby orne średnio-dobre.
Gleby te cechuje na ogół mniejszy wybór roślin uprawnych z powodu ich właściwości fizycznych i chemicznych oraz warunków fizjograficznych, a w pierwszym rzędzie stosunków wodnych gorszych od tych, które posiadają gleby klasy I i II. Większość gleb występujących w tej klasie wykazuje już wyraźne oznaki procesu degradacji. W przypadku gleb bielicowych poziom próchniczny jest najczęściej barwy szarej lub jasnoszarej. Poziomy wód gruntowych ulegają na ogół dużym wahaniom. Na glebach tych osiąga się przeważnie wysokie plony żyta i ziemniaków oraz średnie, a w warunkach wysokiej kultury nawet dobre plony pszenicy, jęczmienia, buraków cukrowych, koniczyn i warzyw. Oprócz tego rodzaj roślin uprawnych i wysokość plonów waha się w szerokich granicach w zależności od stopnia kultury, umiejętności uprawy i nawożenia.
Klasa IV (a i b) - Gleby orne średnie.
Są to gleby o zdecydowanie mniejszym wyborze roślin uprawnych niż gleby wyższych klas. Plony na ogół średnie, nawet gdy gleby znajdują się w dobrej kulturze. Plony w znacznym stopniu zależne są również od ilości i rozkładu opadów atmosferycznych, a szczególnie w okresie wegetacyjnym. Gleby w tej klasie są albo za ciężkie albo za lekkie. Gleby ciężkie tej klasy są zasobne w składniki pokarmowe i charakteryzuje je duża żyzność potencjalna, lecz bez ulepszeń są przeważnie wadliwe, mało przepuszczalne i mało przewiewne, zimne i mało czynne, ciężkie do uprawy, niejednokrotnie szkieletowe. W okresie upałów zsychają się mocno tworząc głębokie pęknięcia i szczeliny lub bryły trudne do rozbicia. Uprawiane na mokro mażą się, co wymaga umiejętnego uchwycenia pory upraw. W sprzyjających warunkach atmosferycznych i w dobrej kulturze mogą dać nawet wysokie plony pszenicy, koniczyny itp. Żyto plonuje gorzej od pszenicy i jest mniej pewne. Część gleb wymaga melioracji (drenowania), a po jej wykonaniu przechodzą one do klas wyższych (nawet do klasy II).
Gleby lekkie tej klasy są glebami żytnio-ziemniaczanymi. Koniczyna czerwona zawodzi. Gdy są one w wysokiej kulturze i dobrych warunkach wilgotnościowych, udaje się pszenica, a buraki pastewne i marchew dają plony zadowalające.
Klasa V - Gleby orne słabe.
Gleby te są mało żyzne i urodzajne oraz zawodne. Należą tu gleby zbyt lekkie, za suche, przydatne do uprawy żyta, łubinu, a w latach obfitujących w opady atmosferyczne - ziemniaków i seradeli. Do klasy tej zalicza się również gleby płytkie kamieniste, najczęściej ubogie w materię organiczną, oraz gleby zbyt mokre, nie zmeliorowane lub nie nadające się do melioracji.
Klasa VI - Gleby orne najsłabsze.
Gleby te są bardzo słabe, wadliwe i zawodne, dają plony niskie i niepewne, nadają się przede wszystkim pod zalesienie. Należą tu: 1) gleby za suche i niespójne, na których udaje się łubin, natomiast żyto tylko w latach sprzyjających, gleby bardzo płytkie (płytsze niż w klasie V), 2) kamieniste i przez to trudne do uprawy, 3) gleby za mokre, o stale za wysokim poziomie wody gruntowej, często ze storfiałą próchnicą, sapowate i zimne, 4) gleby ciężkie, zbyt wilgotne, występujące w położeniach dalece utrudniających meliorację.
KLASYFIKACJA BONITACYJNA
Gleby terenów wyżynnych i nizinnych.
Gleby bielicowe i B. Gleby brunatne.
Gleby wytworzone ze żwirów (gleby żwirowe).
Klasa IVb.
Klasa V.
Klasa VI.
Gleby wytworzone z piasku (gleby piaskowe).
Klasa IIIb.
Klasa IVa.
Klasa IVb.
Klasa V.
Klasa VI.
Gleby wytworzone z glin.
Klasa II.
Klasa IIIa.
a) Gleby zbielicowane wytworzone z glin, średnie. Poziom próchniczny miąższości około 25 cm. Zmeliorowane lub nie wymagające melioracji; dają dobre plony buraków cukrowych i pszenicy.
b) Gleby zbielicowane wytworzone z glin, lekkie. Poziom próchniczny miąższości 25 - 30 cm. Wierzchnie warstwy uległe spiaszczeniu posiadają miąższość nie przekraczającą 60 cm. Zmeliorowane lub nie wymagają melioracji; dają dobre plony żyta, ziemniaków, owsa, jęczmienia i koniczyny czerwonej; udają się na nich również pszenica i buraki cukrowe.
c) Gleby brunatne wytworzone z glin, ciężkie. Poziom próchniczny miąższości około 25 cm o dobrej strukturze gruzełkowatej. Węglan wapnia występuje na 60 - 80 cm. Gleby te są zmeliorowane, dość ciężkie do uprawy, mogą dać dobre plony pszenicy i buraków cukrowych.
d) Gleby zbielicowane wytworzone z glin, niecałkowite na utworach pyłowych wodnego pochodzenia. Poziom próchniczny miąższości około 25 cm, zmeliorowane lub nie wymagają melioracji. Na glebach tych udać się mogą dobrze wszystkie rośliny uprawne.
e, f, g) Gleby brunatne różniące się od gleb opisanych pod lit. a, b, d brakiem zbielicowania i występowaniem węglanu wapnia nie głębiej niż na 100 cm. Gleby te mają odczyn zbliżony do obojętnego.
h) Gleby zbielicowane, różniące się od gleb opisanych pod lit. c występowaniem w profilu glebowym słabo wykształconych poziomów wymywania i wmywania. Gleby te posiadają w wierzchnich warstwach przeważnie odczyn kwaśny.
Klasa IIIb.
a) Gleby zbielicowane wytworzone z glin, lekkie, średnie i ciężkie. Poziom próchniczny miąższości około 25 cm. Gleby te występują w położeniach falistych, które utrudniają uprawę. Gleby te są zmeliorowane lub nie wymagają melioracji. Udają się na nich na ogół wszystkie rośliny uprawne.
b) Gleby silnie zbielicowane wytworzone z glin, lekkie. Poziom próchniczny miąższości około 25 cm. Miąższość warstw spiaszczonych do gliniastego podłoża sięga 60 - 80 cm. Gleby te są zmeliorowane lub nie wymagają melioracji. Przy odpowiednim nawożeniu dają dobre plony wszystkich roślin uprawnych.
c) Gleby zbielicowane wytworzone z glin, średnie i ciężkie, niecałkowite na piaskach, wapieniach lub żwirach, występujących na głębokości 80 - 100 cm. Poziom próchniczny miąższości około 25 cm. Gleby te są zmeliorowane lub nie wymagają melioracji. Udają się na nich żyto i ziemniaki, owies, jęczmień i nawet pszenica. W latach suchych mogą dawać plony nieco niższe.
d, e) Gleby brunatne różniące się od gleb opisanych pod lit. b, c brakiem cech zbielicowania i występowaniem węglanu wapnia zazwyczaj nie głębiej niż na 100 cm. Gleby te posiadają najczęściej odczyn zbliżony do obojętnego.
Klasa IVa.
a) Gleby zbielicowane wytworzone z glin, lekkie. Poziom próchniczny miąższości około 25 cm. Spiaszczenie wierzchnich warstw sięga ponad 80 cm i przechodzenie ich w podłoże gliniaste jest stopniowe. Są to dobre gleby żytnio-ziemniaczane.
b) Gleby bielicowe, lekkie, wytworzone z glin, niecałkowite, na piaskach, żwirach lub na wapieniach, występujących na głębokości od 80 do 100 cm. Poziom próchniczny posiada miąższość około 25 cm. Są to dobre gleby żytnio-ziemniaczane.
c) Gleby bielicowe wytworzone z glin, średnie i ciężkie, niecałkowite na piaskach, żwirach lub na wapieniach, występujących na głębokości 60 - 80 cm. Poziom próchniczny miąższości około 20 - 25 cm. Na glebach tych zboża w wilgotniejszych latach dają dobre plony.
d) Gleby bielicowe wytworzone z glin, ciężkie. Poziom próchniczny miąższości około 25 cm. Gleby te są niestrukturalne, nieprzewiewne, oglejone na głębokości 60 cm i nie zmeliorowane. Przy sprzyjających opadach i przy dobrze uchwyconej porze do uprawy mogą dać nawet wysokie plony pszenicy, buraków cukrowych i koniczyny. Gleby te są jednak zawodne.
e) Gleby bielicowe wytworzone z glin, lekkie i średnie. Poziom próchniczny miąższości 25 cm. Gleby te występują w położeniach niskich, w wyniku tego są okresowo nadmiernie wilgotne, a oglejenie występuje na głębokości 60 - 70 cm. Gleby te są nie zmeliorowane, na ogół zawodne, lecz przy korzystnych opadach mogą dać nawet dobre plony pszenicy i buraków cukrowych.
f, g, h, i) Gleby brunatne, różniące się od gleb wymienionych pod lit. b, c, d, e tylko brakiem zbielicowania oraz występowaniem węglanu wapnia w wyższych warstwach.
j) Gleby brunatne wytworzone z glin, średnie lub ciężkie, występujące na pagórkach lub łagodnych stokach, gdzie zachodzą procesy zmywu. Poziom próchniczny słabo rozwinięty miąższości około 20 cm.
Klasa IVb.
Klasa V.
Gleby zbielicowane wytworzone z glin zwałowych, silnie oglejone i podmokłe. Przeprowadzenie na nich melioracji jest utrudnione.
Gleby wytworzone z iłów.
a) Gleby brunatne wytworzone z iłów pylastych, całkowite. Poziom próchniczny miąższości około 30 cm, barwy brunatnej o strukturze gruzełkowatej. Struktura głębszych warstw pryzmatyczna lub drobno płytkowa. Węglan wapnia występuje blisko powierzchni. Zmeliorowane. Gleby te są żyzne, pszenno-buraczane.
b) Gleby brunatne wytworzone z iłów pylastych, niecałkowite na piaskach lub na innym przepuszczalnym podłożu, występującym na głębokości ponad 100 cm. Poziom próchniczny miąższości około 30 cm posiada strukturę gruzełkowatą. Węglan wapnia występuje blisko powierzchni. Gleby te są zasobne w składniki pokarmowe, udają się na nich wszystkie rośliny, a zwłaszcza pszenica, jęczmień i motylkowe.
c, d) Gleby bielicowe różniące się od gleb opisanych pod lit. a, b) jedynie słabymi cechami zbielicowania.
Klasa IIIa.
a) Gleby brunatne wytworzone z iłów, ciężkie lub średnie, całkowite, zmeliorowane. Poziom próchniczny miąższości około 25 cm posiada dobrą strukturę gruzełkowatą. Węglan wapnia występuje na głębokości około 60 cm. Gleby te są zasobne w składniki pokarmowe roślin, lecz trudne do uprawy. Udają się na nich dobrze pszenica i buraki cukrowe.
b) Gleby brunatne wytworzone z iłów, niecałkowite na piaskach lub na innym przepuszczalnym podłożu, występującym na głębokości 80 - 100 cm. Zmeliorowane lub nie wymagające melioracji. Gleby te posiadają poziom próchniczny miąższości około 25 cm, odznaczający się dobrą strukturą gruzełkowatą; są zasobne w składniki pokarmowe. Udają się na nich wszystkie rośliny uprawne, zwłaszcza pszenica, jęczmień i motylkowe.
c, d) Gleby zbielicowane różniące się od gleb wymienionych pod lit. a, b występowaniem w profilach tych gleb zazwyczaj słabo wykształconych poziomów wymywania i wmywania oraz odczynem najczęściej kwaśnym.
Klasa IIIb.
a) Gleby brunatne wytworzone z iłów, średnie lub ciężkie, zmeliorowane, występujące często w położeniach falistych. Poziom próchniczny posiada miąższość około 25 cm. Węglan wapnia występuje na głębokości około 60 cm. Gleby te są trudne do uprawy, lecz zasobne w składniki pokarmowe roślin.
b) Gleby brunatne wytworzone z iłów, średnie lub ciężkie, niecałkowite na piaskach lub na innym przepuszczalnym podłożu, zalegającym na 60 - 80 cm. Poziom próchniczny posiada miąższość około 25 cm. Zmeliorowane lub nie wymagające melioracji. Udają się na nich dobrze prawie wszystkie rośliny uprawne, zwłaszcza jęczmień, pszenica i motylkowe.
c, d) Gleby bielicowe różniące się od gleb wymienionych pod lit. a, b występowaniem poziomów wmywania i wymywania oraz odczynem przeważnie kwaśnym.
Klasa IVa.
a) Gleby brunatne wytworzone z iłów, średnie, niecałkowite, na nieprzepuszczalnym podłożu występującym na głębokości 50 - 60 cm. Poziom wód gruntowych głęboki. Plony w latach suchych mogą zawodzić.
b) Gleby brunatne wytworzone z iłów, średnie lub ciężkie, całkowite lub niecałkowite na nieprzepuszczalnym podłożu, o poziomie próchnicznym miąższości około 25 cm. Na głębokości około 50 cm mogą występować plamy glejowe. Gleby bardzo trudne do uprawy, zawodne. W pomyślnych warunkach mogą dać wysokie plony pszenicy i buraków cukrowych.
c, d) Gleby bielicowe różniące się od gleb opisanych pod lit. a, b jedynie zaznaczonymi w profilu cechami zbielicowania.
Klasa IVb.
a) Gleby brunatne wytworzone z iłów, niecałkowite, na przepuszczalnym podłożu występującym na głębokości 40 - 50 cm. Gleby te są zbyt suche, zawodne.
b) Gleby brunatne wytworzone z iłów, średnie i ciężkie, całkowite lub niecałkowite na nieprzepuszczalnym podłożu, o poziomie próchnicznym miąższości około 25 cm. Gleby te są nieprzepuszczalne, na głębokości 40 cm występuje poziom glejowy, trudne do uprawy i zawodne. W pomyślnych warunkach mogą dać dobre plony pszenicy.
c) Gleby brunatne wytworzone z iłów, niecałkowite, na przepuszczalnym podłożu, lecz w położeniu warunkującym okresowo wysoki poziom wód gruntowych. Na glebach tych udają się dobrze rośliny pastewne, jednoroczne.
d, e, f) Gleby bielicowe, różniące się od gleb brunatnych opisanych pod lit. a, b, c jedynie zaznaczonymi w profilu glebowym cechami zbielicowania.
Klasa V.
Gleby pyłowe pochodzenia wodnego.
Klasa IIIa.
a) Gleby bielicowe pyłowe, całkowite i niecałkowite na glinach lub na iłach. Poziom próchniczny miąższości około 25 cm, zmeliorowane lub nie wymagające melioracji. Gleby te dają dobre plony żyta, ziemniaków, owsa, jęczmienia i koniczyny czerwonej. Udają się na nich również pszenica i buraki cukrowe.
b) Gleby bielicowe pyłowe, niecałkowite na piaskach lub na żwirach albo na wapieniach występujących na głębokości ponad 100 cm. Poziom próchniczny miąższości około 30 cm. Gleby te występują w położeniach warunkujących dobry stan uwilgotnienia dla rozwoju roślin uprawnych lub są zmeliorowane. Udają się na nich jęczmień, owies, żyto, pszenica, ziemniaki, a nawet buraki cukrowe.
c, d) Gleby brunatne różniące się od gleb bielicowych wymienionych pod lit. a, b brakiem cech zbielicowania i występowaniem węglanu wapnia zazwyczaj nie głębiej niż na 100 cm. Gleby te posiadają najczęściej odczyn zbliżony do obojętnego.
Klasa IIIb.
a) Gleby bielicowe pyłowe, na glinach i iłach oglejonych na głębokości 80 - 100 cm. Poziom próchniczny posiada miąższość około 25 cm. Są to gleby, na których udać się mogą pszenica i buraki cukrowe, lecz w latach mokrych mogą być nieco zawodne.
b) Gleby bielicowe pyłowe, niecałkowite na piaskach, żwirach i wapieniach zalegających na głębokości 80-100 cm. Gleby te występują w położeniach warunkujących dobry stan uwilgotnienia dla rozwoju roślin uprawnych lub mają uregulowane stosunki wodne przez melioracje. Poziom próchniczny tych gleb posiada miąższość około 25 cm. Są to bardzo dobre gleby żytnio-ziemniaczane. Udać się mogą na nich również dobrze jęczmień, owies, a nawet pszenica.
c) Gleby bielicowe pyłowe, całkowite, występujące w położeniach falistych i wrażliwe na brak opadów. Miąższość poziomu próchnicznego tych gleb wynosi około 25 cm. Udają się na nich żyto, ziemniaki, jęczmień, owies, a często i pszenica.
d, e, f) Gleby brunatne różniące się od gleb wymienionych pod lit. a, b, c brakiem cech zbielicowania i występowaniem węglanu wapnia zazwyczaj nie głębiej niż 100 cm. Gleby te posiadają najczęściej odczyn zbliżony do obojętnego.
Klasa IVa.
a) Gleby bielicowe pyłowe, niecałkowite na piaskach, żwirach lub wapieniach. Miąższość warstwy pyłowej 60 - 80 cm. Poziom próchniczny posiada miąższość około 25 cm. Dobre gleby żytnio-ziemniaczane.
b) Gleby bielicowe pyłowe, całkowite lub niecałkowite, na różnych podłożach, występujące w położeniach niskich, warunkujących okresowo nadmierny stan uwilgotnienia. Plamy glejowe występują na głębokości 60 - 80 cm. Nie zmeliorowane. W korzystnych warunkach klimatycznych wszystkie rośliny mogą dać zadowalające plony.
c, d) Gleby brunatne pyłowe różniące się od gleb wymienionych pod lit. a, b jedynie brakiem cech zbielicowania.
Klasa IVb.
a) Gleby bielicowe pyłowe, niecałkowite na piaskach, żwirach lub wapieniach. Miąższość warstwy pyłowej 40 - 60 cm. Poziom próchniczny posiada miąższość około 25 cm. Gleby żytnio-ziemniaczane, często za suche.
b) Gleby bielicowe pyłowe, całkowite lub niecałkowite, na różnych podłożach, występujące w położeniach niskich, warunkujących nadmierny stan uwilgotnienia. Plamy glejowe występują na głębokości mniejszej niż 60 cm. Gleby te są nie zmeliorowane, zawodne, a tylko w korzystnych warunkach plonują nieźle.
c, d) Gleby brunatne pyłowe różnią się od gleb wymienionych pod lit. a, b jedynie brakiem cech zbielicowania.
Klasa V.
Gleby wytworzone z lessów (gleby lessowe).
Klasa II.
a) Gleby brunatne lessowe, całkowite. Na głębokości poniżej 70 cm zaznaczają się brunatne plamy iluwialne oraz nieliczne pieprze. Poziom próchniczny nieco mniej miąższy niż w lessach I klasy, grubości 25 cm. Własności fizyczne w całym profilu dobre. Węglan wapnia występuje w dolnej części profilu. Położone w terenie lekkofalistym, nieco mniej korzystnie niż lessy zaliczone do klasy I. Udają się na nich bardzo dobrze wszystkie rośliny uprawne.
b) Gleby brunatne lessowe, niecałkowite napiaskowe, nażwirowe i nawapieniowe, o grubości warstwy lessu 100 - 120 cm oraz na przepuszczalnych glinie lub ile, znajdujących się głębiej niż 60 cm.
c) Gleby brunatne lessowe, całkowite, o nieco gorszych właściwościach niż lessy I klasy. Podłoże nieco zbite. Węglan wapnia występuje zwykle poniżej 100 cm.
d) Gleby brunatne lessowe namyte, o właściwościach fizycznych nieco gorszych niż lessy namyte I klasy, w szczególności posiadające podłoże o nieco gorszej przepuszczalności i przewiewności. Udają się na nich dobrze wszystkie ziemiopłody.
e, f, g) Gleby bielicowe lessowe różniące się od gleb brunatnych opisanych pod lit. a, b, c występowaniem w profilu glebowym poziomów wymywania i wmywania.
Klasa IIIa.
a) Gleby bielicowe lessowe, całkowite, o poziomie próchnicznym miąższości około 25 cm, pod którym występuje wyraźny poziom wymywania (eluwialny), często o wyraźnej strukturze pyłkowej. Pod poziomem wymywania występuje zbity, brunatny poziom wmywania. Węglanu wapnia nie ma w całym profilu (do 1,5 m). Gleby przepuszczalne i przewiewne, lecz ulegające zaskorupianiu. Położone najczęściej w terenie lekko falistym lub nawet falistym. Przy starannej uprawie i nawożeniu udają się na nich dobrze wszystkie rośliny uprawne.
b) Gleby bielicowe lessowe, niecałkowite na glinie lub ile, położone w gorszych warunkach uwilgotnienia niż gleby lessowe naglinowe lub naiłowe zaliczone do klasy II.
c) Gleby bielicowe, niecałkowite na piaskach, żwirach lub wapieniach. Poziom próchniczny miąższości około 25 cm. Grubość warstwy lessowej waha się w granicach 80 - 100 cm. Gleby te dają bardzo dobre plony przede wszystkim żyta, ziemniaków, jęczmienia, owsa. Udać się mogą na nich dobrze nawet pszenica i buraki cukrowe.
d) Gleby brunatne lessowe, namyte, niecałkowite na piaskach i innych przepuszczalnych podłożach. Grubość warstwy lessowej waha się w granicach 80 - 100 cm. Gleby te dają dobre plony żyta, ziemniaków, owsa, jęczmienia, a nawet pszenicy i buraków cukrowych.
e) Gleby brunatne lessowe, namyte (przeławicone), niecałkowite na nieco słabiej przepuszczalnym podłożu. W profilu brak jest najczęściej węglanu wapnia. Gleby te w latach wyjątkowo mokrych dają nieco gorsze plony.
f, g) Gleby brunatne lessowe różniące się od gleb wymienionych pod lit. b, c tylko brakiem cech zbielicowania i występowaniem węglanu wapnia w profilu glebowym.
Klasa IIIb.
a) Gleby bielicowe lessowe, niecałkowite na piaskach, żwirach i wapieniach o miąższości warstwy lessu 60 - 80 cm. Poziom próchniczny tych gleb posiada miąższość około 25 cm. Stanowią one gleby wrażliwe na brak opadów. Udają się na nich bardzo dobrze żyto, ziemniaki, a nawet udać się może dobrze pszenica.
b) Gleby bielicowe lessowe, niecałkowite na glinach lub iłach, występujące w położeniach warunkujących niekiedy okresowo za wysoki stan wód gruntowych. W profilach tych gleb na wysokościach nie mniejszych niż 60 cm występują rdzawe lub glejowe plamy. Udają się na nich często nawet pszenica i buraki cukrowe.
c) Gleby brunatne lessowe, namyte, niecałkowite na piaskach, żwirach i wapieniach. Grubość warstwy namytego lessu waha się w granicach 60 - 80 cm. Stanowią one bardzo dobre gleby żytnio-ziemniaczane, na których udać się może dobrze również pszenica.
d, e) Gleby brunatne różniące się od odnośnych gleb wymienionych pod lit. a, b tylko brakiem cech zbielicowania i występowaniem węglanu wapnia w profilu glebowym.
Klasa IVa.
a) Gleby brunatne lessowe, płytkie, niecałkowite napiaskowe i nażwirowe, o grubości 50 - 60 cm. Niekiedy za suche.
b) Gleby brunatne lessowe, całkowite lub niecałkowite, zbyt wilgotne, z plamami glejowymi na głębokości około 60 cm. Poziom próchniczny około 25 cm. Nie zmeliorowane.
c) Gleby brunatne lessowe, zmyte, ze zbitym poziomem iluwialnym, występującym blisko powierzchni. Poziom próchniczny miąższości ponad 15 cm. Położenie faliste, powodujące zmywanie. Dość trudne do uprawy.
d) Gleby brunatne lessowe, namyte, nisko położone na słabo przepuszczalnym podłożu. Nie zmeliorowane. W latach mokrych plony zawodne.
e, f, g) Gleby bielicowe lessowe różniące się od gleb wymienionych pod lit. a, b, c jedynie występowaniem w profilu glebowym poziomów wymywania i wmywania.
Klasa IVb.
a) Gleby brunatne lessowe, płytkie, niecałkowite nawapieniowe, napiaskowe i nażwirowe, miąższości 40 - 50 cm. Za suche.
b) Gleby brunatne lessowe, całkowite lub niecałkowite, podmokłe z silnym oglejeniem na głębokości około 60 cm, a z plamami glejowymi, występującymi płycej. Poziom próchniczny około 25 cm. Nie zmeliorowane.
c) Gleby brunatne lessowe, zmyte, ze zbitym poziomem iluwialnym, występującym blisko powierzchni (zazga). Poziom próchniczny miąższości poniżej 15 cm. Położenie faliste, powodujące zmywanie. Trudne do uprawy.
d) Gleby brunatne lessowe, namyte, nisko położone, na nieprzepuszczalnym podłożu. Gleje już od 40 cm w głąb. Nie zmeliorowane. Gleby zimne, w korzystnych warunkach atmosferycznych dają niezłe plony.
e, f) Gleby bielicowe lessowe różniące się od gleb wymienionych pod lit. a, b jedynie występowaniem w profilu glebowym poziomów wymywania i wmywania.
Klasa V.
Czarnoziemy.
Klasa II.
Klasa IIIa.
Klasa IIIb.
Klasa IVa.
Klasa IVb.
Czarne ziemie.
Klasa II.
Klasa IIIa.
Klasa IIIb.
Klasa IVa.
Klasa IVb.
Klasa V.
Gleby bagienne-torfowe i murszowe.
Klasa IIIb.
Klasa IVa.
Klasa IVb.
Klasa V.
Klasa VI.
Mady.
Klasa II.
Klasa IIIa.
Klasa IIIb.
Klasa IVa.
Klasa IVb.
Klasa V.
Klasa VI.
Rędziny.
Klasa II.
Klasa IIIa.
Klasa IIIb.
Klasa IVa.
Klasa IVb.
Klasa V.
Klasa VI.
Gleby terenów górzystych.
Gleby pierwotnego stadium rozwojowego o nie wykształconym profilu.
Gleby brunatne i bielicowe.
Klasa IIIa.
Klasa IIIb.
Klasa IVa.
Klasa IVb.
Klasa V.
Klasa VI.
Mady.
Klasa IIIb.
Klasa IVa.
Klasa IVb.
Klasa V.
Rędziny.
Klasa IIIb.
Klasa IVa.
Klasa IVb.
Klasa V.
Symbole dla oznaczania typów, rodzajów i gatunków gleb.
Poniżej podaje się obowiązujące symbole dla oznaczenia typów, rodzajów i gatunków gleb.
Typy gleb oznacza się podanymi poniżej dużymi literami alfabetu:
A - Gleby bielicowe
B - Gleby brunatne
C - Czarnoziemy
D - Czarne ziemie
E - Gleby bagienne
F - Mady
G - Rędziny
W odniesieniu do gleb bielicowych i brunatnych wytworzonych ze żwirów i piasków nie należy rozdzielać typu brunatnego od bielicowego. Gleby te traktuje się jako kompleks typów bielicowego i brunatnego i oznacza symbolem AB.
H - Gleby pierwotnego stadium rozwojowego o niewykształconym profilu
I - Gleby brunatne i bielicowe
J - Mady
K - Rędziny.
Rodzaje gleb oznacza się cyframi arabskimi.
Rodzaje gleb oznacza się jedynie w przypadku bonitacji gleb w typie brunatnym B i bielicowym A oraz kompleksie typów bielicowego i brunatnego AB. Przy bonitacji gleb w pozostałych typach gleb rodzajów gleb nie oznacza się.
Wyróżniamy następujące rodzaje gleb:
Wytworzone ze żwirów - 1
Wytworzone z piasków - 2
Wytworzone z glin - 3
Wytworzone z iłów - 4
Wytworzone z utworów pyłowych pochodzenia wodnego - 5
z lessów - 6
Gatunki (odmiany) gleb oznaczamy małymi literami alfabetu, które podane są w tekście tabeli przy opisach gleb zaliczonych do danej klasy.
UŻYTKI ZIELONE
Trwałe użytki zielone na glebach mineralnych, zasobnych w próchnicę, o trwałej strukturze gruzełkowato-ziarnistej, przewiewnych, przepuszczalnych, zasobnych w składniki odżywcze, które zapewniają bez nawożenia wysoki plon siana o wartości według normy TR. I.
Ponadto użytki te znajdują się w warunkach z możliwościami dowolnego regulowania stosunków wodnych bądź też w warunkach naturalnych posiadających najkorzystniejszy układ tych stosunków. Jeżeli występują zalewy, to w okresach umożliwiających użyźnienie, a nie przeszkadzających w eksploatacji. Położenie dostępne w każdej porze roku, powierzchnia równa, bez kamieni, kęp i zarośli, umożliwiająca wszelkie prace maszynowe.
Łąki przeważnie 3-kośne. Zbiór siana wynosi ponad 50 q z 1 ha przy przeciętnych nakładach. Pastwiska występujące wyjątkowo w tej klasie dają możliwość pełnego wyżywienia 3 sztuk krów w okresie wegetacyjnym nie krótszym niż 150 dni, a w przypadku pastwisk kwaterowych umożliwiają 5-krotne spasanie.
Do klasy I gleb trwałych użytków zielonych należy zaliczyć trwałe użytki zielone zalewne na madach lekkich i średnich (chudych), na utworach pyłowych oraz grondowe śródpolne na piaskach gliniastych zalegających na podłożu gliniastym i glinach spiaszczonych, często zawierających Ca CO 3, na utworach pyłowych itp., zasilane przeważnie zalewami żyzną wodą z pól z niekrępowanym odpływem.
Klasa II.
Trwałe użytki zielone na glebach mineralnych i mułowo-torfowych o właściwościach i położeniu podobnych jak w klasie I, lecz bez pełnej możliwości dowolnego regulowania stosunków wodnych.
Łąki co najmniej trzykośne o wydajności nie mniejszej niż 40 q siana z 1 ha o wartości według normy TR.II (siano trawiaste słodkie). Pastwiska występujące w tej klasie mają wydajność pozwalającą na 4-krotne spasanie i dającą możliwość wyżywienia 3 krów w ciągu okresu wegetacyjnego. Należy tu zaliczyć gleby trwałych użytków zielonych nadrzeczne, zalewne i grondowe śródpolne użyźnianie wodami powierzchniowymi, lecz z mniej korzystnym układem stosunków wodnych niż w klasie I.
Klasa III.
Trwałe użytki zielone na glebach mineralnych i mułowo-torfowych o właściwościach fizycznych i chemicznych gorszych niż w klasie I i II oraz na glebach torfowych wytworzonych z torfów niskich o uregulowanych stosunkach wodnych.
W przypadku gleb mineralnych uwilgotnianie może być okresowo niewłaściwe (za mokro lub za sucho). Jeśli się zdarzają zalewy, to w mniej odpowiedniej porze niż na użytkach klasy II, mniej żyznymi wodami i przy gorszym odpływie.
Użytki tej klasy mają powierzchnię równą i na ogół łatwy dostęp (utrudniać jednak dostęp mogą roztopy, długotrwałe deszcze itp.). Zbiór średnio wynosi ponad 30 q siana z 1 ha według normy TR. III, TRM. I, II, III, a pastwiska tej klasy dają możliwość pełnego wyżywienia 2 krów w okresie wegetacyjnym.
Do tej klasy zaliczyć należy: gleby trwałych użytków zielonych z grupy zalewnych grondowych w gorszych położeniach i o gorszych warunkach odpływu oraz gleby terenów pobagiennych o korzystnych stosunkach wodnych. Mogą to być użytki zielone na piaskach słabo gliniastych i gliniastych, na madach lekkich i ciężkich, o stosunkach wodnych w dostatecznym stopniu zabezpieczających rozwój roślin, na torfach niskich i murszach z możliwością regulacji zwierciadła wody gruntowej, nie wykazujących degradacji; podgórskie i lepsze trwałe użytki zielone górskie, przeważnie o dobrych stosunkach wodnych, wykazujących właściwości trwałych użytków zielonych terenów nizinnych.
Klasa IV.
Trwałe użytki zielone grondowe na glebach mineralnych, mułowo-torfowych i murszowych zbliżonych właściwościami chemicznymi i fizycznymi do gleb klasy III, lecz występujące w gorszych stanowiskach, utrudniających zagospodarowanie na skutek zakrzaczenia, obecności większej ilości kamieni lub pni, ukształtowania terenu bądź utrudnionego dostępu.
Stosunki wodne panujące w glebach tej klasy bywają najczęściej wadliwe (za suche lub nadmiernie uwilgotnione), jeżeli występują zalewy, to w różnym czasie, a woda ma utrudniony odpływ i pozostaje na powierzchni przez kilkanaście dni.
Łąki tej klasy są przeważnie jednokośne, dające przeciętnie około 20 q z 1 ha siana o wartości według normy TR. III i TRM. II, III, TM-I, z tym jednak, że wahania plonów mogą być znaczne, w zależności od stosunków wilgotnościowych panujących w danym roku.
Pastwiska występujące na niżu oraz pastwiska górskie położone w strefie górnego i dolnego regla, bez bliźniczki, śmiałka i turzyc, mają wydajność wystarczającą na wyżywienie 1 - 2 krów przez 130 dni.
Należy tu zaliczyć trwałe użytki zielone na madach lekkich i ciężkich, śródpolne grondowe na różnych glebach mineralnych suche oraz gleby pobagienne zdegradowane wskutek wyraźnego zaznaczenia się procesu murszenia, trwałe użytki zielone zalewne na madach oraz na glebach mułowo-torfowych i torfowych o utrudnionej lub niemożliwej regulacji wód zalewowych, gleby murszowe o poziomie wód gruntowych korzystnym dla rozwoju roślin.
Klasa V.
Trwałe użytki zielone grondowe na glebach mineralnych, słabo próchnicznych, ubogich w składniki pokarmowe, zbyt suchych lub zbyt wilgotnych w ciągu dłuższego czasu okresu wegetacyjnego, na glebach mułowo-torfowych zdegradowanych na skutek przesuszenia oraz na glebach mułowo-torfowych i torfowych zbyt mokrych (podtapianych) o utrudnionym użytkowaniu.
W razie względnie możliwych stosunków wodnych momentem obniżającym wartość użytkową jest zakrzaczenie, obecność pni, kamieni, niekorzystne ukształtowanie terenu itp.
Łąki jednokośne, turzycowe i trawiaste, silne zachwaszczone, dające plon około 15 q z 1 ha siana według norm TM. II, III i T. I, II, III. Pastwiska na terenach nizinnych i górskich mogą w pełni wyżywić jedną krowę w przeciągu 120 dni.
Zaliczyć tu należy trwałe użytki zielone grondowe na piaskach aluwialnych i madach różnej kategorii ciężkości, zbyt suchych, zakrzaczonych, zakępionych, częściowo zepsutych kopytami zwierząt itp. oraz trwałe użytki zielone grondowe, śródpolne na różnych glebach o podobnych właściwościach; bądź gleby dolinowe i śródpolne smużne nadmiernie uwilgotnione w ciągu okresu wegetacyjnego; trwałe użytki zielone na glebach mułowo-torfowych i torfowych zdegradowanych (zmurszałych), rozpylonych wskutek przesuszenia, o powierzchni nierównej, z dużą ilością starych dołów potorfowych lub obecnością krzaków i kęp; trwałe użytki zielone zalewne o bardzo nieregularnych zalewach i z trudnym odpływem, zbyt mokre, zakrzaczone, śródleśne; trwałe użytki zielone górskie użytkowane głównie jako pastwiska, trudno dostępne, kamieniste i zakrzaczone z okresem wypasu krótszym niż 100 dni.
Klasa VI.
Trwałe użytki zielone będące częściowo nieużytkami na glebach torfowych mocno zdegradowanych (zmurszałych) rozpylonych, gdzie roślinność nie tworzy zwartej darni, pozostawiając puste płaty bez porostu, oraz na glebach mineralnych lub torfowych stale podtapianych, trudno dostępnych, gdzie sprzęt siana odbywa się jedynie ręcznie.
Łąki mogą dawać do 15 q siana najgorszej jakości według norm TRM. III, TM. III, T. II, III, a wydajność pastwisk nie wystarcza na wyżywienie jednej krowy w okresie 100 dni.
GRUNTY POD LASAMI
Gleby terenów równinowych wyżynnych i nizinnych:
Czarnoziemy zdegradowane wytworzone:
Las świeży.*)
Gleby brunatne właściwe i zdegradowane wytworzone:
Las świeży, las wilgotny.
Czarne ziemie wytworzone:
Las świeży, las wilgotny.
Gleby bagienne wytworzone:
Ols jesionowy.
Gleby terenów równinowych współczesnych tarasów rzecznych:
Mady próchniczne i mady brunatne lekkie i średnie o słabo zróżnicowanych warstwach, zasobne w składniki mineralne, o miąższości łącznej do piaszczystego podłoża co najmniej 100 cm, słabo oglejone, z poziomem wody gruntowej nie podnoszącej się wyżej niż 50 cm w okresie letnim, odpowiadające III, rzadziej II i IV klasie gruntów ornych.
Las łęgowy.
Gleby bagienne wytworzone:
Ols jesionowy.
Gleby terenów górzystych:
Gleby brunatne właściwe i zdegradowane, wytworzone:
Las górski.
Gleby brunatne kwaśne wytworzone:
Las mieszany, bór mieszany.
Klasa II.
Gleby terenów równinowych wyżynnych i nizinnych:
Gleby brunatne właściwe i zdegradowane, wytworzone:
Las mieszany, las świeży.
Czarne ziemie wytworzone:
Las mieszany, las wilgotny.
Gleby bielicowe:
Gleby skryto bielicowe i słabo zbielicowane wytworzone:
Las mieszany.
Gleby średnio zbielicowane wytworzone:
Las mieszany.
Gleby bagienne wytworzone:
Ols.
Rędziny:
Rędziny węglanowe czyste i mieszane wytworzone:
Las mieszany.
Gleby terenów równinowych współczesnych tarasów rzecznych:
Mady próchniczne ciężkie i mady brunatne ciężkie, o wysokim okresowo poziomie wody gruntowej, z wyraźnymi cechami oglejenia na głębokości 80 - 100 cm, odpowiadające III i IV klasie gruntów ornych.
Las łęgowy.
Gleby bagienne wytworzone:
Ols.
Gleby terenów górzystych:
Gleby brunatne właściwe i zdegradowane, wytworzone:
Las górski.
Gleby brunatne kwaśne wytworzone:
Las mieszany górski, bór mieszany górski.
Gleby bielicowe:
Gleby słabo zbielicowane wytworzone:
Bór górski, bór mieszany górski.
Klasa III.
Gleby terenów równinowych wyżynnych i nizinnych:
Gleby brunatne właściwe i zdegradowane, wytworzone:
Las mieszany, bór mieszany.
Gleby bielicowe:
Gleby średnio zbielicowane wytworzone:
Las mieszany, bór mieszany.
Gleby silnie zbielicowane wytworzone:
Bór mieszany.
Czarne ziemie wytworzone:
Las mieszany, bór mieszany.
Rędziny węglanowe:
Rędziny kredowe czyste o miąższości od 25 - 50 cm lub mieszane z materiałem lodowcowym, miąższości 25 - 50 cm, o składzie mechanicznym glin, odpowiadające IV klasie gruntów ornych.
Bór mieszany.
Gleby bagienne-murszowe ze znaczną domieszką części mineralnych, na piaskach gliniastych i glinach zwałowych, o wysokim okresowo poziomie wody gruntowej, odpowiadające IV i V klasie gruntów ornych lub III łąkowych.
Ols, ols jesionowy.
Gleby terenów równinowych współczesnych tarasów rzecznych:
Mady próchniczne lub mady brunatne, ciężkie, o wyższym niż w klasie II poziomie wody gruntowej i silniejszym oglejeniu, odpowiadające IV klasie gruntów ornych lub II i III gleb łąkowych.
Las łęgowy, ols, ols jesionowy.
Gleby bagienne-murszowe, ze znaczną domieszką części mineralnych, na piaskach gliniastych i glinach zwałowych, o wysokim okresowo poziomie wody gruntowej, odpowiadające IV i V klasie gruntów ornych lub III łąkowych.
Las łęgowy, ols, ols jesionowy.
Gleby terenów górzystych:
Gleby brunatne właściwe i zdegradowane, wytworzone:
Las mieszany górski, bór mieszany górski.
Gleby brunatne kwaśne wytworzone:
Bór mieszany górski.
Gleby bielicowe:
Gleby średnio zbielicowane wytworzone:
Bór górski, bór mieszany.
Klasa IV.
Gleby terenów równinowych wyżynnych i nizinnych:
Gleby brunatne właściwe i zdegradowane, wytworzone:
Bór mieszany.
Gleby bielicowe:
Gleby średnio zbielicowane wytworzone:
Bór świeży, bór mieszany świeży.
Gleby bagienne wytworzone:
Ols.
Rędziny węglanowe:
Rędziny jurajskie czyste lub mieszane, o miąższości 25 - 50 cm, średnio szkieletowe, odpowiadające IV klasie gruntów ornych.
Bór mieszany.
Gleby terenów górzystych:
Gleby brunatne kwaśne wytworzone:
Bór górski.
Gleby bielicowe:
Gleby średnio zbielicowane wytworzone:
Bór górski.
Klasa V.
Gleby terenów równinowych wyżynnych i nizinnych:
Gleby bielicowe:
Gleby silnie zbielicowane wytworzone:
Bór świeży.
Bór wilgotny.
Rędziny węglanowe wytworzone:
Bór świeży.
Gleby bagienne wytworzone:
Ols.
Gleby terenów równinowych współczesnych tarasów rzecznych:
Gleby o nie wykształconym profilu wytworzone:
Bór mieszany wilgotny.
Gleby bagienne wytworzone:
Ols.
Gleby terenów górzystych:
Gleby o nie wykształconym profilu wytworzone:
Bór górski.
Klasa VI.
Gleby terenów równinowych wyżynnych i nizinnych:
Gleby bielicowe:
Gleby silnie zbielicowane, lecz o słabo morfologicznie zaznaczających się cechach zbielicowania, wytworzone:
Bór suchy.
Gleby bagienne wytworzone:
Bór bagienny.
Gleby o nie wykształconym profilu:
Gleby sztucznie nasypane - usypiska (hałdy), żwirowiska, szutrowiska, doły po wybranych piaskach (piaskownie), glinach itp., odpowiadające nieużytkom.
Gleby terenów górzystych:
Gleby pierwotnego stadium rozwojowego o nie wykształconym profilu glebowym. Skały częściowo zwietrzałe, gołoborza itp., występujące ponad reglem górnym i często niżej, odpowiadające nieużytkom.
Gleby bagienne wytworzone:
Uwagi:
*) Wyrazy podane kursywą, zamieszczone pod opisem gatunków poszczególnych typów gleb, oznaczają siedliska leśne.
W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.
Grażyna J. Leśniak 24.04.2025Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.
Grażyna J. Leśniak 23.04.2025Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.
Krzysztof Koślicki 22.04.2025Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.
Krzysztof Koślicki 22.04.2025Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.
Robert Horbaczewski 17.04.2025Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
Grażyna J. Leśniak 11.04.2025Identyfikator: | Dz.U.1957.5.21 |
Rodzaj: | Rozporządzenie |
Tytuł: | Zm.: rozporządzenie z dnia 4 czerwca 1956 r. w sprawie klasyfikacji gruntów. |
Data aktu: | 08/01/1957 |
Data ogłoszenia: | 31/01/1957 |
Data wejścia w życie: | 31/01/1957 |