NAJWYŻSZE DOPUSZCZALNE POZOSTAŁOŚCI ŚRODKÓW CHEMICZNYCH STOSOWANYCH PRZY OCHRONIE, PRZECHOWYWANIU I TRANSPORCIE ROŚLIN, KTÓRE MOGĄ ZNAJDOWAĆ SIĘ W ŚRODKACH SPOŻYWCZYCH LUB NA ICH POWIERZCHNI
Nazwa środka ochrony roślin | Najwyższe dopuszczalne pozostałości środka ochrony roślin (mg/kg) | Nazwa środka spożywczego (f) |
1 | 2 | 3 |
ACEFAT | 0,5 | pomidory |
acetyloamid O,S-dimetylotiofosforowy | 1,0 | pozostałe warzywa |
1,0 | owoce cytrusowe (e) | |
0,02 | pozostałe owoce | |
0,02 | ziarno zbóż | |
0,02 | ziemniaki (b) | |
0,02 (T) | mięso i przetwory | |
0,02 | mleko i przetwory | |
0,02 | jaja bez skorup | |
0,1 | herbata | |
ALACHLOR | 0,1 | warzywa |
2,6-dietylo-N-(metyloksymetylo)-chloroacetanilid | 0,1 | kukurydza |
0,1 | rzepak | |
ALDIKARB (a) | 0,05 | owoce, warzywa |
0-metylokarbamoilooksym-2-metylo-2-(metylotio)propionaldehydu | 0,05 | ziarno zbóż |
0,01 (T) | mięso i przetwory | |
0,01 | mleko i przetwory | |
0,01 | jaja bez skorup | |
ALDRYNA | 0,2 (T) | mięso i przetwory |
(łącznie z dieldryną w przeliczeniu na dieldrynę) | 0,006 | mleko i przetwory do 4% tłuszczu |
95% rel-(1R,4S,4aS,5S,8R,8aR)-1,2,3,4,10,10-heksachloro-1,4,4a, 5,8,8a-heksahydro-1,4:5,8-dimetanonaftalenu | 0,15 (T) | mleko i przetwory powyżej 4% tłuszczu |
0,02 | jaja bez skorup | |
0,01 | ziarno zbóż | |
0,02 | herbata | |
ALFAMETRYNA (patrz cypermetryna) | ||
ALOKSYDYM | 0,5 | buraki ćwikłowe i cukrowe |
3-[1-(alliloksyimino)butylo]-4-hydroksy-6,6-dimetylo-2-oksocykloheks-3-enokarboksylan metylu |
1,0 0,5 0,2 |
pozostałe warzywa ziemniaki (b) pozostałe środki pochodzenia roślinnego |
AMITRAZ | 0,2 | owoce |
N-metylo-bis(2,4-ksylilometylo) amina | 0,5 | warzywa |
0,02 | ziarno zbóż | |
0,02 (T) | drób | |
0,02 | jaja bez skorup | |
AMITROL | 0,05 | owoce cytrusowe (e) |
3-amino-1,2,4-triazol | 0,05 | pozostałe owoce, warzywa |
0,05 | ziemniaki (b) | |
0,1 | herbata | |
ANILAZYNA | 0,2 | ziarno zbóż |
2,4-dichloro-6-(2-chloroanilino)-1,3,5-triazyna | ||
ASULAM (a) | 0,5 | owoce, warzywa |
sulfanilokarbaminian metylu | ||
ATRAZYNA | 0,1 | owoce cytrusowe (e) |
2-chloro-4-etyloamino-6-izopropyloamino-1,3,5-triazyna | 0,1 | pozostałe owoce, warzywa |
0,5 | kukurydza | |
0,1 | ziemniaki (b) | |
0,1 | herbata | |
AZOCYKLOTYNA | 2,0 | owoce cytrusowe (e) |
(suma azocyklotyny i cyheksatyny wyrażona jako cyheksatyna) | 0,5 | pozostałe owoce |
tri(cykloheksylo)-1 H-1,2,4-triazol-1-ilo-cyna | 10,0 | chmiel (c) |
AZYPROTRYNA | 0,2 | warzywa |
2-azydo-4-izopropyloamino-6-metylotio-1,3,5-triazyna | ||
AZYNOFOS ETYLOWY (a) | 0,05 | owoce, warzywa |
ditiofosforan 0,0-dietylo-S-(3, 4-dihydro-4-oksobenzo[d]-1, 2, 3-triazyn-3-ylo) metylu | 0,05 | ziemniaki (b) |
0,1 | rzepak | |
AZYNOFOS METYLOWY (a) | 1,0 | owoce cytrusowe (e) |
ditiofosforan O,O-dimetylo-S-(3,4-dihydro-4-oksobenzo [d]-1,2,3-triazyn-3-ylo) metylu |
0,5 0,5 0,05 |
pozostałe owoce warzywa ziemniaki (b) |
BARBAN (a) | 0,1 | marchew, seler |
(wyrażony jako 3-chloroanilina) 3-chlorofenylokarbaminian 4-chlorobut-2-ynylu |
0,05 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego |
BENALAKSYL | 0,05 | owoce cytrusowe (e) |
DL-N-(2,6-dimetylofenylo)-N-fenyloacetylo-alaninian metylu | 0,05 | pozostałe owoce |
0,05 0,2 0,05 0,05 0,5 (T) 0,05 0,05 0,1 |
ziemniaki (b) warzywa owocowe, cebula pozostałe warzywa ziarno zbóż mięso i przetwory mleko i przetwory jaja bez skorup herbata |
|
BENAZOLINA | 0,05 | rzepak |
kwas 4-chloro-2,3-dihydro-2-oksobenzotiazol-3-ylooctowy | ||
BENFURAKARB | 0,05 | owoce cytrusowe (e) |
N-[2,3-dihydro-2,2-dimetylobenzofurano-7-yloksykarbonylo(metylo)-aminotio]-N-izopropylo-β-alaninian |
0,05 0,05 0,05 0,5 (T) 0,05 0,05 0,1 |
pozostałe owoce, warzywa ziemniaki (b) ziarno zbóż mięso i przetwory mleko i przetwory jaja bez skorup herbata |
BENOMYL | 5,0 | owoce cytrusowe (e) |
(suma karbendazymu, benomylu i tiofanatu metylu w przeliczeniu na karbendazym) |
1,0 0,1 1,0 |
pozostałe owoce, warzywa ziarno zbóż pieczarki |
1-(butylokarbamoilo) benzimidazol-2-ilokarbaminian metylu |
0,1 (T) 0,1 0,1 0,1 0,1 |
mięso i przetwory mleko i przetwory jaja bez skorup ziemniaki (b) herbata |
BENSULTAP | 0,05 | ziemniaki (b) |
di(benzenotiosulfonian)S,S'-2-dimetyloaminotrimetylenu |
0,5 0,2 |
owoce, warzywa ziarno zbóż |
BENTAZON | 0,5 | ziarno zbóż |
2,2-ditlenek 3-izopropylo-(1H) benzo-2,1,3-tiadiazin-4-onu | 0,05 | ziemniaki (b) |
BIFENTRYNA | 0,1 | warzywa |
(Z)-(1RS,3RS)-3-(2-chloro-3,3,3-trifluoroprop-1-enylo)-2,2-di-metylocyklopropanokarboksylan 2-metylobifenyl-3-ylometylu |
0,2 0,5 0,1 0,5 0,1 0,1 |
jabłka czarna porzeczka pozostałe owoce ziarno zbóż rzepak herbata |
BINAPAKRYL | 0,05 | owoce cytrusowe (e) |
3-metylobut-2-enian 2,4-dinitro-6-sec-butylofenylu |
0,05 0,3 0,05 0,05 0,1 |
warzywa korzeniowe pozostałe warzywa pozostałe owoce ziemniaki (b) herbata |
BITERTANOL | 0,5 | banany (e) |
1-(bifenyl-4-iloksy-3,3-dimetylo-1-(1,2,4-triazol-1-ilo)butan-2-ol |
2,0 1,0 0,2 0,1 |
owoce pestkowe owoce ziarnkowe pozostałe owoce ziarno zbóż |
BROMEK METYLU (w przeliczeniu na bromek metylu) |
0,1 0,05 0,05 0,05 0,05 |
ziarno zbóż owoce cytrusowe (e) pozostałe owoce, warzywa ziemniaki (b) herbata |
BROMKI NIEORGANICZNE (w przeliczeniu na jon bromu) |
50,0 50,0 50,0 |
ziarno zbóż zioła, herbata suszone owoce |
BROMFENWINFOS (a) | 0,1 | warzywa |
fosforan (Z, E)-2-bromo-1-(2,4-dichlorofenylowinylo-dietylu) |
0,05 0,05 |
ziemniaki (b) rzepak |
BROMOFOS (a) | 1,0 | owoce |
tiofosforan 0,4-bromo-2,5-dichlorofenylo-O,O-dimetylu | 2,0 | warzywa |
BROMOFOS ETYLOWY (a) | 0,05 | owoce cytrusowe (e) |
tiofosforan O-4-bromo-2,5-dichlorofenylo-O,O-dietylu |
0,05 0,05 0,1 |
pozostałe owoce, warzywa ziemniaki (b) herbata |
BROMOKSYNIL 3,5-dibromo-4-hydroksybenzonitryl |
0,05 0,1 |
nasiona lnu ziarno zbóż |
BROMOPROPYLAT | 3,0 | owoce cytrusowe (e) |
4,4'-dibromobenzilan izopropylu |
1,0 1,0 0,1 |
pozostałe owoce warzywa herbata |
BUPIRYMAT dimetylosulfonian 5-butylo-2-etyloamino-6-metylo-4-pirymidynylu |
0,5 | owoce |
BUPROFEZYNA 2-tert-butylimino-3-izo-propylo-5-fenyloperhydro-1,3,5-tiadiazyn-4-on |
0,5 0,1 |
owoce, warzywa pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego |
BUTYLAT N,N-diizobutylotiokarbaminian S-etylu |
0,1 | kukurydza |
CHINOMETIONAT 6-metylo-1,3-ditiolano[4,5b] chinoksalin-2-on |
0,1 | owoce, warzywa |
CHLOMAZON 2-(2-chlorobenzylo)-4,4-dimetylo-1,2-oksazolidyn-3-on |
0,05 0,05 0,02 |
ziemniaki (b) warzywa strączkowe (d) rzepak |
CHLORDAN 1,2,4,5,6,7,8,8-oktachloro-3a,4,7,7a-tetrahydro-4,7-metanoidan |
0,05 (T) 0,002 0,05 (T) 0,005 0,02 0,02 |
mięso i przetwory mleko i przetwory do 4% tłuszczu mleko i przetwory powyżej 4% tłuszczu jaja bez skorup ziarno zbóż herbata |
CHLORFENWINFOS (a) | 1,0 | owoce cytrusowe (e) |
fosforan(Z,E)-2-chloro-1-(2,4-dichlorofenylowinylo-dietylu) |
0,05 0,5 0,05 0,05 0,05 0,2 0,05 |
pozostałe owoce warzywa korzeniowe pozostałe warzywa pieczarki ziemniaki (b) rzepak ziarno zbóż |
CHLORMEKWAT (CCC) | 3,0 | ziarno zbóż |
chlorek 2-chloroetylotrimetyloamoniowy |
0,2 3,0 0,05 |
pomidory gruszki pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego |
CHLOROBENZYD sulfid 4-chlorobenzylowo-4-chlorofenylowy |
2,0 | owoce i warzywa |
CHLOROBENZYLAT | 2,0 | owoce, warzywa |
4,4'-dichlorobenzilan etylu | 0,2 | orzechy |
CHLOROBROMURON | 0,2 | warzywa |
3-(4-bromo-3-chlorofenylo)-1-metoksy-1-metylomocznik | ||
CHLOROBUFAM | 0,1 | marchew, seler |
(wyrażone jako 3-chloroanilina) 3-chlorofenylokarbaminian 1-metyloprop-2-ynylu |
0,05 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego |
CHLOROKSURON 3-[4-(4-chlorofenoksy)fenylo]-1, 1-dimetylomocznik |
0,2 | warzywa |
CHLOROPIRYFOS (a) | 0,3 | owoce cytrusowe (e) |
tiofosforan 0-3,5,6-trichloropirydyn-2-ylo-0,0-dietylu |
0,2 0,5 0,5 0,05 0,1 0,05 0,05 0,2 (T) 0,05 (T) 0,01 0,01 0,1 |
owoce pestkowe owoce ziarnkowe warzywa owocowe buraki cukrowe pozostałe warzywa ziemniaki (b) ziarno zbóż mięso i przetwory drób mleko i przetwory jaja bez skorup herbata |
CHLOROPIRYFOS METYLOWY (a) | 0,3 | owoce cytrusowe (e) |
tiofosforan O-3,5,6-trichloropiryd-2-ylo-O,O-dimetylu |
0,5 0,2 0,5 0,1 0,05 0,05 0,05 (T) 0,01 0,01 0,1 |
owoce ziarnkowe owoce pestkowe warzywa owocowe pozostałe warzywa ziemniaki (b) ziarno zbóż mięso i przetwory mleko i przetwory jaja bez skorup herbata |
CHLOROPROFAM 3-chlorofenylokarbaminian izopropylu |
0,5 | ziemniaki (b) |
CHLOROTALONIL | 0,01 | owoce cytrusowe (e) |
tetrachloroizoftalonitryl |
0,01 0,5 1,0 2,0 0,01 0,01 0,1 0,01 (T) 0,01 0,01 0,1 |
pozostałe owoce warzywa korzeniowe, liściaste i łodygowe ogórki pomidory pozostałe warzywa ziemniaki (b) ziarno zbóż mięso i przetwory mleko i przetwory jaja bez skorup herbata |
CHLORSULFURON 1-(2-chlorofenylosulfonylo)-3-(4-metoksy-6-metylo-1,3,5-triazyn-2-ylo) mocznik |
0,1 | ziarno zbóż |
CHLORTOLURON | 0,1 | ziarno zbóż |
3-(3-chloro-4-metylofenylo)-1,1-dimetylomocznik | 0,05 | warzywa |
CHLORYDAZON (patrz pirazon) | ||
CYFLUTRYNA | 0,02 | owoce cytrusowe (e) |
mieszanina dwóch par enancjomerów: [(1S,3S)-3-(2,2-dichlorowinylo)-2,2-dimetylocyklopropanokarboksylan (R)-a-cyjano-4-fluoro-3-fenoksybenzylu+(1R,3R)-3-(2,2-dichlorowinylo)-2,2-dimetylocyklopropanokarboksylan (S)-a-cyjano-4-fluoro-3-fenoksy-benzylu] i [(1S,3R)-3-(2,2-dimetylocyklopropanokarboksylan (R)-a-cyjano-4-fluoro-3-fenoksybenzylu+(1R,3S)-3-(2,2-dichlorowinylo)-2,2-dimetylocyklopropanokarboksylan (S)-a-cyjano-4-fluoro-3-fenoksy-benzylu] (w stosunku ok. 1:2) |
0,2 0,3 0,05 0,02 0,05 0,5 0,1 0,02 0,05 0,02 0,05 0,02 0,02 0,01 |
owoce pestkowe i ziarnkowe winogrona pozostałe owoce warzywa korzeniowe warzywa owocowe warzywa liściowe i łodygowe pozostałe warzywa ziemniak (b) kukurydza ziarno zbóż z wyjątkiem kukurydzy mięso i przetwory mleko i przetwory jaja bez skorup herbata |
CYHALOTRYNA (Z)-(1RS,3RS)-3-(2-chloro-3,3,3-trifluoropropenylo)-2,2-dimetylo-cyklopropanokarboksylan-(RS)-α-cyjano-3-fenoksybenzylu |
0,2 0,1 0,02 0,2 1,0 0,2 0,02 0,02 0,05 0,5 (T) 0,05 0,02 1,0 |
morele, brzoskwinie pozostałe owoce pestkowe, ziarnkowe i jagodowe pozostałe owoce kapusta pozostałe warzywa liściowe i łodygowe warzywa strączkowe (d) pozostałe warzywa ziarno zbóż z wyjątkiem jęczmienia jęczmień mięso i przetwory mleko i przetwory jaja bez skorup herbata |
CYHEKSATYNA | 2,0 | owoce cytrusowe (e) |
(suma cyheksatyny i azocyklotyny wyrażona jako cyheksatyna - w przeliczeniu na wodorotlenek tricykloheksylocyny) wodorotlenek tricykloheksylocyny |
0,5 2,0 0,5 10,0 |
pozostałe owoce pomidory pozostałe warzywa chmiel (c) |
CYJANAZYNA 2-(4-chloro-6-etyloamino-1,3,5-triazyn-2-yloamino)-2-metylo-propionitryl |
0,1 0,1 0,1 |
ziemniaki (b) ziarno zbóż warzywa |
CYKLOAT | 0,05 | buraki |
N-cykloheksylo-N-etylo (tiokarbaminian) S-etylu | 0,1 | szpinak |
CYKLOKSYDYM (RS)-2-[1-(etoksyimino)butylo]-3-hydroksy-5-tian-3-ylocykloheks-2-enon |
0,1 0,2 0,5 2,0 |
warzywa korzeniowe warzywa liściowe i łodygowe marchew rzepak |
CYMOKSYNIL | 2,0 | chmiel (c) |
1-(2-cyjano-2-metoksyiminoacetylo)-3-etylomocznik | 0,05 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego |
CYPERMETRYNA | 0,05 | owoce cytrusowe (e) |
(suma izomerów cypermetryny) | 1,0 | owoce ziarnkowe |
(1RS,3RS)-(1RS,3RS)-2,2-dimetylo-3-(2-metylopropen-1-ylo) cyklopropanokarboksylan (RS)-a-cyjano-3-fenoksybenzylu |
1,0 2,0 0,05 0,5 0,5 |
wiśnie pozostałe pestkowe owoce jagodowe warzywa strączkowe (d) pomidory |
0,2 | ogórki | |
2,0 | warzywa liściowe i łodygowe | |
0,05 | pozostałe warzywa | |
0,1 | rzepak | |
0,05 | ziemniaki (b) | |
0,05 | ziarno zbóż | |
0,2 (T) 0,05 (T) 0,02 0,05 0,1 |
mięso i przetwory drób mleko i przetwory jaja bez skorup herbata |
|
CYPROKONAZOL | 0,1 | ziarno zbóż |
(2RS,3RS,2SR,3SR)-2-(4-chloro-fenylo)-3-cyklopropylo-1-(1H-1,2,4-triazol-1-ylo)butan-2-ol-2,4-D kwas 2,4-dichlorofenoksy octowy |
0,2 0,05 |
ziarno zbóż kukurydza |
DALAPON | 1,0 | owoce, warzywa |
2,2-dichloropropionian sodowy | ||
DAMINOZYD kwas N,N-dimetyloaminobursztyno-amowy |
0,02 0,02 0,1 |
owoce, warzywa ziemniaki (b) herbata |
DAZOMET | 0,05 | warzywa |
3,5-dimetylo-perhydro-1,3,5-triazyno-2-tion | ||
DDT | 0,05 | owoce cytrusowe (e) |
(suma DDT, DDE i DDD) | 0,05 | pozostałe owoce |
1,1,1-trichloro-2,2-bis(4-chlorofenylo)etan |
1,0 (T) 0,04 1,0 (T) 0,1 0,05 0,05 0,05 0,05 0,2 |
mięso i przetwory mleko i przetwory do 4% tłuszczu mleko i przetwory powyżej 4% tłuszczu jaja bez skorup warzywa ziarno zbóż ziemniaki (b) chmiel (c) herbata |
DELTAMETRYNA | 0,05 | owoce cytrusowe (e) |
(1R)-cis-3-(2,2-dibromowinylo)-2,2- | 0,1 | owoce ziarnkowe i pestkowe |
-dimetylocyklopropanokarboksylan (S)-a-cyjano-3-fenoksybenzylu |
0,2 0,5 0,1 0,05 0,2 0,05 0,05 0,1 1,0 0,05 (T) 0,05 5,0 |
owoce jagodowe warzywa liściowe i łodygowe buraki ćwikłowe i cukrowe pozostałe warzywa korzeniowe pozostałe warzywa ziemniaki (b) pieczarki rzepak ziarno zbóż drób jaja bez skorup herbata |
DEMETON 0-(S)METYLOWY | 1,0 | owoce |
(suma sulfotlenku i sulfonu metylodemetonu wyrażona jako metylodemeton S) tiofosforan S-(2-etylotio)etylo-0,0-dimetylu |
0,05 0,5 0,1 |
marchew pozostałe warzywa ziemniaki (b) |
DESMEDIFAM 3-fenylokarbaniloksykarbanilan etylu |
0,1 | buraki ćwikłowe, cukrowe |
DESMETRYNA | 0,1 | warzywa |
2-izopropyloamino-4-metyloamino-6-metylotio-1,3,5-triazyna | ||
DIALAT | 0,1 | owoce, warzywa |
(suma dialatu i trialatu w przeliczeniu na trialat) diizopropylokarbaminian S-2,3-dichloroallilu |
0,1 | ziarno zbóż |
DIAZYNON (a) | 0,3 | owoce, warzywa |
tiofosforan 0,0-dietylo-0-(2-izopropylo-6-metylopirymidyn-4-ylu) |
0,05 0,7 (T) 0,02 |
ziarno zbóż mięso i przetwory mleko i przetwory |
DIBROMOETAN (dibromoetan) |
0,01 0,01 0,01 |
owoce cytrusowe (e) pozostałe owoce, warzywa ziemniaki (b) |
DICHLOBENIL 2,6-dichlorobenzonitryl |
0,1 | owoce |
DICHLOFLUANID | 2,0 | wiśnie |
N-dichlorofluorometylotio-N-fenylo-N',N'-dimetylosulfonoamid |
5,0 0,1 2,0 5,0 |
pozostałe owoce cebula warzywa strączkowe (d) pozostałe warzywa |
DICHLOFOP METYLOWY | 0,1 | buraki ćwikłowe, cukrowe |
(RS)-2-[4-(2,4-dichlorofenoksy)fenoksy] propionian metylu | 0,1 | ziarno zbóż |
DICHLORAN 2,6-dichloro-4-nitroanilina |
0,1 | buraki cukrowe |
DICHLORFOS (DDVP) | 0,1 | owoce, warzywa |
fosforan 2,2-dichlorowinylo-dimetylu | 0,05 | mięso i przetwory |
0,02 | mleko i przetwory | |
0,05 | jaja bez skorup | |
2,0 | ziarno zbóż | |
0,1 | herbata | |
DICHLORPROP | 0,05 | owoce cytrusowe (e) |
kwas (+)-2-(2,4-dichlorofenoksy)-propionowy |
0,05 0,05 0,2 0,1 |
pozostałe owoce, warzywa ziemniaki (b) ziarno zbóż herbata |
DIELDRYNA | 0,2 (T) | mięso i przetwory |
(łącznie z aldryną w przeliczeniu na dieldrynę) 85% rel-(1R,4S,4aS,5R,6R,7S,8S,8aR)-1,2,3,4,10,10-heksachloro-1,4,4a,5,6,7,8,8a-oktahydro-6,7-epoksy-1,4:5,8-dimetanonaftalen |
0,006 0,15 (T) 0,02 0,02 0,01 |
mleko i przetwory do 4% tłuszczu mleko i przetwory powyżej 4% tłuszczu jaja bez skorup herbata ziarno zbóż |
DIFENKONAZOL 1(2-[4-(4-chlorofenoksy)-2-chlorofenylo]-4-metylo-1,3-dioksolan-2-ylometylo)-1H-1,2,4-triazol |
0,2 0,1 |
czarna porzeczka pozostałe owoce |
DIFENOKSURON | 0,05 | wszystkie produkty spożywcze pochodzenia roślinnego |
3-[4-(4-metoksyfenoksy)fenylo]-1,1-dimetylomocznik | ||
DIFENZOKWAT kation 3,5-difenylo-1,2-dimetylopirazolowy |
0,1 | ziarno zbóż |
DIFLUBENZURON | 1,0 | owoce, warzywa |
1-(4-chlorofenylo)-3-(2,6-difluorobenzoilo)mocznik |
0,2 0,1 |
pieczarki ziarno zbóż |
DIFLUFENIKAN 2',4'-difluoro-2-(3-trifluoro-metylofenoksy)nikotynoiloanilid |
0,05 | ziarno zbóż |
DIKAMBA kwas 3,6-dichloro-2-metoksybenzoesowy |
0,05 | ziarno zbóż |
DIKWAT | 0,1 | owoce, warzywa |
dibromek 9,10-dihydro-8a,10a-diazoniafenantrenowy |
0,1 0,05 2,0 |
ziemniaki (b) pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego ziarno zbóż |
DIMEFURON | 0,1 | rzepak |
3-[4-(5-tert-butylo-2,3-dihydro-2-okso-1,3,4-oksadiazol-3-ilo)-3-chlorofenylo]-1,1-dimetylomocznik | ||
DIMETACHLOR 2-chloro-N-(2-metoksyetylo-2',6'-dimetyloacetanilid |
0,1 | rzepak |
DIMETIPIN | 0,1 | rzepak |
2,3-dihydro-5,6-dimetylo-1,4-ditinu 1,1,4,4-tetratlenek | 0,05 | ziemniaki (b) |
DIMETOAT | 0,5 | owoce |
(łącznie z pochodną tlenową) | 0,2 | cebula |
ditiofosforan 0,0-dimetylo-S-metylokarbamoilometylu |
0,2 0,5 0,2 0,2 |
buraki ćwikłowe, cukrowe pozostałe warzywa ziarno zbóż herbata |
DINOKAP | 0,1 | owoce, warzywa |
krotonian 2,6-dinitro-4-oktylofenylu i krotonian 2,4-dinitro-6-oktylofenylu (izomeryczna mieszanina poreakcyjna) |
||
DINOSEB 4,6-dinitro-2-sec-butylofenol |
0,05 0,05 0,1 |
owoce, warzywa ziemniaki (b) herbata |
DINOTERB 4,6-dinitro-2-tert-butylofenol |
0,1 | ziarno zbóż |
DIOKSATION | 0,05 | owoce cytrusowe (e) |
bis (ditiofosforan) S,S'-1,4-dioksan-2,3-diylo-O,O,O',O'-tetraetylu |
0,05 0,05 0,1 |
pozostałe owoce, warzywa ziemniaki (b) herbata |
DITIANON 2,3-dicyjano-1,4-ditiaantrachinon |
3,0 | owoce |
DITIOKARBAMINIANY: MANEB, TIURAM, ZINEB, METIRAM, MANKOZEB (wyrażone jako CS2) |
2,0 2,0 5,0 1,0 2,0 0,05 0,05 0,05 (T) 0,05 0,05 0,1 |
owoce cytrusowe pozostałe owoce warzywa liściowe i łodygowe pomidory, ogórki pozostałe warzywa ziarno zbóż ziemniaki (b) mięso i przetwory mleko i przetwory jaja bez skorup herbata |
DIURON 3-(3,4-dichlorofenylo)-1,1-dimetylomocznik |
0,1 0,5 |
owoce warzywa |
DODYNA | 1,0 | owoce ziarnkowe i pestkowe |
octan 1-dodecyloguanidynowy | 0,2 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego |
ENDOSULFAN | 0,2 | warzywa korzeniowe |
(suma endosulfanu i siarczanu endosulfanu w przeliczeniu na endosulfan) |
0,2 0,1 |
kukurydza ziarno zbóż |
S-tlenek 6,7,8,9,10,10-heksachloro-1,5,5a,6,9,9a-heksahydro-6,9-metano-2,4,3-benzodioksatiepinu |
0,5 30,0 |
pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego herbata |
ENDRYNA | 0,01 | owoce, warzywa |
rel-(1R,4S,4aS,5S,6S,7R,8R,8aR)-1,2,3,4,10,10-heksachloro-1,4,4a,5,6,7,8,8a-oktahydro-6,7-epoksy-1,4,5,8-dimetanonaftalen |
0,01 0,01 0,05 (T) 0,001 0,025 (T) 0,005 0,01 |
ziemniaki (b) ziarno zbóż mięso i przetwory mleko i przetwory do 4% tłuszczu mleko i przetwory powyżej 4% tłuszczu jaja bez skorup herbata |
EPTC | 0,1 | ziemniaki (b) |
dipropylotiokarbaminian S-etylu |
0,1 0,1 |
warzywa strączkowe (d) kukurydza |
ETEFON kwas 2-chloroetylofosfonowy |
0,05 3,0 5,0 0,05 3,0 0,05 0,05 0,5 0,2 0,05 0,05 (T) 0,05 0,05 0,1 |
owoce cytrusowe (e) owoce ziarnkowe i pestkowe porzeczki pozostałe owoce jagodowe pomidory ziemniaki (b) pozostałe warzywa jęczmień, żyto pszenica ziarno pozostałych zbóż mięso i przetwory mleko i przetwory jaja bez skorup herbata |
ETIOFENKARB | 2,0 | owoce |
metylokarbaminian 2-(etylometylo)-fenylu |
0,5 0,2 2,0 0,5 |
buraki ćwikłowe warzywa strączkowe (d) pozostałe warzywa ziemniaki |
ETION (a) | 2,0 | owoce cytrusowe (e) |
bis (ditiofosforan) O,O,O',O'-tetraetylo-S,S'-metylenu |
0,5 0,1 2,0 |
pozostałe owoce warzywa herbata |
ETOFUMESAT | 0,1 | buraki cukrowe |
metanosulfonian (-)-2-etoksy-2,3-dihydro-3,3-dimetylo-benzofuran-5-ylu | ||
FENARYMOL | 0,2 | owoce cytrusowe (e) |
alkohol 2,4'-dichloro-a-(5-pirymidynylo)benzyhydrylowy |
1,0 0,3 0,05 0,02 0,02 0,02 0,02 (T) 0,02 0,02 0,05 |
porzeczki pozostałe owoce warzywa liściowe i łodygowe pozostałe warzywa ziemniaki (b) ziarno zbóż mięso i przetwory mleko i przetwory jaja bez skorup herbata |
FENBUTATYNY TLENEK | 2,0 | owoce |
tlenek bis[tris(2-metylo-2-fenylopropylo)cyny] | 0,5 | warzywa |
FENCHLORFOS tiofosforan O,O-dimetylo-O-2,4,5-trichlorofenylu |
0,01 0,01 0,01 0,1 |
owoce cytrusowe (e) pozostałe owoce, warzywa ziemniaki (b) herbata |
FENITROTION (a) | 2,0 | owoce cytrusowe (e) |
tiofosforan 0,0-dimetylo-0,3-metylo-4-nitrofenylu |
0,5 0,1 0,2 0,5 0,05 0,1 |
pozostałe owoce kalafiory buraki cukrowe pozostałe warzywa ziemniaki (b) herbata |
FENMEDIFAM | 0,1 | buraki ćwikłowe, cukrowe |
3-(3-metylofenylo)-karbamoiloksyfenylokarbaminian metylu | ||
FENOKSAPROP ETYLOWY kwas (RS)-2-[4-(6-chloro-1,3-benzoksazol-2-iloksy)fenoksy]propionowy |
0,1 0,1 |
owoce, warzywa ziarno zbóż |
FENPROPATRYNA | 0,3 | owoce, warzywa |
cyjano (3-fenoksyfenylo)metylo 2,2,3,3-tetrametylocyklopropano-karboksylan | ||
FENPROPIMOR | 0,5 | ziarno zbóż |
(+)-cis-4-[3-(4-tert-butylofenylo)-2-metylopropylo]-2,6-dimetylomorfolina | ||
FENTION (a) | 1,0 | owoce cytrusowe (e) |
(suma fentionu i jego pochodnej tlenowej, sulfotlenku i sulfonu wyrażona jako fention) tiofosforan 0,0-dimetylo-0-3-metylo-4-metylotiofenylu |
0,5 0,1 1,0 |
pozostałe owoce marchew pozostałe warzywa |
FENTYNA | 0,1 | ziemniaki (b) |
(suma trójfenylocyny, octanu, chlorku i wodorotlenku trifenylocyny wyrażona jako wodorotlenek trifenylocyny) |
FENWALERAT | 0,05 | owoce cytrusowe (e) |
(RS)-2-(4-chlorofenylo)-3-metylomaślan (RS)-a-cyjano-3-fenoksybenzylu |
1,0 0,5 0,5 0,05 0,02 0,05 0,05 0,5 (T) 0,05 0,1 |
owoce ziarnkowe pozostałe owoce warzywa liściowe i łodygowe warzywa korzeniowe pozostałe warzywa ziemniaki (b) ziarno zbóż mięso i przetwory mleko i przetwory herbata |
FLAMPROP IZOPROPYLOWY | 0,2 | ziarno zbóż |
D,L-N-benzoilo-N-(3-chloro-4-fluoroalaninian izopropylu) | ||
FLUAZYFOP BUTYLOWY | 0,1 | truskawki |
(R,S)-2-[4-(5-trifluorometylo-2-pirydyloksy)-fenoksy]propionian butylu |
0,5 0,1 0,1 3,0 |
buraki pozostałe warzywa ziemniaki (b) rzepak |
FLUCYTRYNAT | 0,5 | owoce, warzywa |
(RS)-a-cyjano-3-fenoksybenzylo (S)-2-(4-difluorometoksyfenylo)-maślan |
2,0 0,1 |
chmiel (c) herbata |
FLUOROCHLORIDON | 0,1 | warzywa |
3-chloro-4-(chlorometylo)-1-[3-trifluorometylo)fenylo]-2-pyrolidon |
0,1 0,1 |
ziemniaki (b) ziarno zbóż |
FLURENOL | 0,05 | ziarno zbóż |
kwas 9-hydroksyfluoreno-9-karboksylowy | ||
FLUROKSYPYR | 0,1 | ziarno zbóż |
kwas 4-amino-3,5-dichloro-6-fluoro-2-pirydyloksyoctowy | ||
FLUSILAZOL | 0,1 | banany (e) |
bis (4-fluorofenylo)(metylo)(1H-1,2,4-triazol-1-ilometylo) silan |
0,2 0,02 |
pozostałe owoce ziarno zbóż |
FLUTRIAFOL | 0,5 | ziarno zbóż |
(RS)-2,4'-difluoro-a-(1H-1,2,4-triazol-1-ilometylo)benzhydrol | ||
FONOFOS (a) | 0,2 | owoce, warzywa |
etyloditiofosfonian 0-etylo-S-fenylu |
0,05 0,2 |
ziemniaki (b) buraki cukrowe |
FORMOTION (a) | 0,2 | owoce cytrusowe (e) |
ditiofosforan S-(N-formylo-N-metylokarbomoilo)metylo-0,0-dimetylu |
0,1 0,5 0,2 0,1 1,0 |
truskawki, maliny pozostałe owoce buraki cukrowe pozostałe warzywa korzeniowe chmiel (c) |
FOSALON (a) | 1,0 | owoce cytrusowe (e) |
ditiofosforan S-(6-chloro-2,3-dihydro-2-oksobenzoksazol-1-ilo)metylo-0,0-dietylu |
1,0 2,0 1,0 0,1 0,1 |
truskawki pozostałe owoce warzywa liściowe i łodygowe warzywa korzeniowe ziemniaki (b) |
FOSETYL | 3,00 | owoce |
wodorofosfonian etylu | 3,00 | ogórki, pomidory |
FOSFAMIDON (a) | 0,15 | owoce, warzywa |
fosforan (2-chloro-2-dietylokarbamoilo-1-metylo)winylo-dimetylu | 0,05 | ziarno zbóż |
FOSFOROWODÓR | 0,1 | ziarno zbóż |
PH (wszystkie fosforki wyrażone jako fosforowodór) | 0,01 | produkty zbożowe |
FURATIOKARB N,N'-dimetylo-N-N-tiodikarbaminian butylo-2,3-dihydro-2,2-dimetylobenzofuran-7-ylu |
0,05 0,05 0,05 0,5 (T) 0,05 0,05 0,1 |
owoce, warzywa ziemniaki (b) ziarno zbóż mięso i przetwory mleko i przetwory jaja bez skorup herbata |
GLIFOSAT | 0,1 | owoce, warzywa |
N-(fosfonometylo)glicyna |
0,1 20,0 5,0 0,1 0,5 (T) 0,1 0,1 0,1 |
ziemniaki (b) jęczmień i owies pszenica, żyto, pszenżyto ziarno pozostałych zbóż mięso i przetwory mleko i przetwory jaja bez skorup herbata |
GLUFOSYNAT kwas DL-homoalanin-4-ylo(metylo)fosfinowy |
0,2 3,0 0,2 |
owoce warzywa strączkowe pozostałe warzywa |
HALOKSYFOP | 0,2 | rzepak |
kwas (RS)-2-[4-(3-chloro-5-trifluorometylo-2-pirydyloksy)fenoksy]propionowy | 0,05 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego |
a-HCH | 0,02* | ziarno zbóż |
a-heksachlorocykloheksan |
0,2 (T) 0,004 0,1 (T) 0,02 0,2* |
mięso i przetwory mleko i przetwory do 4% tłuszczu mleko i przetwory powyżej 4% tłuszczu jaja bez skorup herbata |
b-HCH | 0,02* | ziarno zbóż |
b-heksachlorocykloheksan |
0,1 (T) 0,003 0,075 (T) 0,01 0,2* |
mięso i przetwory mleko i przetwory do 4% tłuszczu mleko i przetwory powyżej 4% tłuszczu jaja bez skorup herbata |
g-HCH (patrz lindan) | ||
HEKSACHLOROBENZEN (HCB) | 0,01 | ziarno zbóż |
heksachlorobenzen |
0,2 (T) 0,01 0,25 (T) 0,02 0,01 |
mięso i przetwory mleko i przetwory do 4% tłuszczu mleko i przetwory powyżej 4% tłuszczu jaja bez skorup herbata |
HEKSAFLUMURON 1-[3,5-dichloro-4-(1,1,2,2-tetrafluoroetoksy)fenylo]-3-(2,6-difluorobenzoilo)mocznik |
0,05 0,1 |
ziemniaki (b) owoce, warzywa |
HEKSYTIAZOKS (4RS,5RS)-5-(4-chlorofenylo)-N-cykloheksylo-4-metylo-2-okso-1,3-tiazolidyn-3-ylokarboksyamid |
0,5 | owoce, warzywa |
HEPTACHLOR | 0,01 | owoce, warzywa |
(suma heptachloru i epoksydu heptachloru wyrażona jako heptachlor) 1,4,5,6,7,8,8-heptachloro-3a,4,7,7a-tetrahydro-4,7-metanoinden |
0,01 0,01 0,2 (T) 0,004 0,1 (T) 0,02 0,02 |
ziarno zbóż ziemniaki (b) mięso i przetwory mleko i przetwory do 4% tłuszczu mleko i przetwory powyżej 4% tłuszczu jaja bez skorup herbata |
HEPTENOFOS (a) | 0,5 | owoce |
dimetylofosforan 7-chlorobicyklo-[3,2,0]-hepta-2,6-dien-6-ylu | 0,1 | ziemniaki (b) |
HYDRAZYD KWASU MALEINOWEGO hydrazyd kwasu maleinowego |
10,0 1,0 |
cebula pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego |
HYMEKSAZOL | 0,1 | buraki |
5-metyloizoksazol-3-ol | ||
IMAZABETABENZ Produkt reakcji zaw. kwas (±)-6-(4-izopropylo-4-metylo-5-okso-2-imidazolin-2-ylo)-m-toluilowy i kwas (±)-2-(4-izopropylo-4-metylo-5-okso-2-imidazolin-2-ylo)-p-toluilowy |
0,05 | ziarno zbóż |
IMAZALIL | 5,0 | owoce cytrusowe (e) |
1-(b-allioksy-2,4-dichlorofenyloetylo)-imidazol |
5,0 0,02 0,02 0,02 5,0 0,02 0,02 (T) 0,02 0,02 0,1 |
owoce ziarnkowe pozostałe owoce warzywa ziemniaki wczesne (b) ziemniaki ziarno zbóż mięso i przetwory mleko i przetwory jaja bez skorup herbata |
IPRODION | 5,0 | owoce cytrusowe (e) |
3-(3,5-dichlorofenylo)-N-izopropylo-2,4-dioksoimidazolidyno-1-karboksyamid |
5,0 10,0 5,0 2,0 5,0 0,1 10,0 0,02 0,5 0,02 0,05 (T) 0,05 0,05 0,1 |
owoce pestkowe pozostałe owoce pomidory ogórki cebula, czosnek pozostałe warzywa korzeniowe warzywa liściowe i łodygowe ziemniaki (b) pszenica pozostałe ziarno zbóż mięso i przetwory mleko i przetwory jaja bez skorup herbata |
IZOFENFOS (a) | 0,1 | warzywa |
(suma izofenfosu i jego tlenowej pochodnej) | 0,05 | rzepak |
izopropyloamidotiofosforan etylo-(2-izopropoksykarbonylo)fenylu | ||
IZOKSABEN | 0,1 | ziarno zbóż |
N-[3-(1-etylo-1-metylo-propylo)izoksazol-5-ilo]-2,6-dimetoksybenzamid | ||
IZOPROTURON | 0,2 | ziarno zbóż |
3-(4-izopropylofenylo)-1,1-dimetylomocznik | ||
JOKSYNIL | 0,1 | warzywa |
4-hydroksy-3,5-dijodobenzonitryl | ||
KAPTAFOL N-(1,1,2,2-tetrachloroetylotio)-cykloheks-4-eno-1,2dikarboksyimid |
0,02 0,02 0,02 0,1 |
owoce cytrusowe (e) pozostałe owoce, warzywa ziemniaki (b) herbata |
KAPTAN | 3,0 | owoce ziarnkowe i jagodowe |
N-(trichlorometylotio)cykloheks-4-ene-1,2-dikarboksymid |
2,0 3,0 2,0 0,1 |
owoce pestkowe pomidory pory, sałata, warzywa strączkowe (d) pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego |
KARBARYL (a) | 3,0 | owoce cytrusowe (e) |
metylokarbaminian 1-naftylu |
3,0 1,0 1,0 0,5 0,2 (T) 0,5 (T) 0,1 0,5 |
banany (e) pozostałe owoce warzywa ziarno zbóż mięso i przetwory drób mleko i przetwory jaja bez skorup |
KARBENDAZYM | 5,0 | owoce cytrusowe (e) |
(suma karbendazymu, benomylu i tiofanatu metylu w przeliczeniu ma karbendazym) benzimidazol-2-ilokarbaminian metylu |
1,0 1,0 0,1 0,1 0,1 (T) 0,1 0,1 0,1 |
pozostałe owoce, warzywa pieczarki ziarno zbóż ziemniaki (b) mięso i przetwory mleko i przetwory jaja bez skorup herbata |
KARBETAMID | 0,1 | rzepak |
karabanilan(R)-1-(etylokarbamoilo)etylu | ||
KARBOKSYNA | 0,2 | buraki cukrowe |
5,6-dihydro-2-metylo-1,4-oksatiino-3-karboksyanilid |
0,2 0,02 |
ziarno zbóż pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego |
KARBOFURAN (suma karbofuranu, 3-hydroksykarbofuranu i 3-ketokarbofuranu wyrażona jako karbofuran) metylokarbaminian 2,3-dihydro-2,2-dimetylobenzofuran-7-ylu |
0,1 0,1 0,5 0,2 0,1 0,1 0,05 0,1 (T) 0,1 0,1 0,2 |
owoce cytrusowe (e) pozostałe owoce warzywa korzeniowe warzywa liściowe i łodygowe ziarno zbóż ziemniaki (b) rzepak mięso i przetwory mleko i przetwory jaja bez skorup herbata |
KARBOSULFAN | 0,05 | owoce jagodowe |
(suma karbosulfanu, karbofuranu, 3-hydroksykarbofuranu i 3-ketokarbofuranu) 2,3-dihydro-2,2-dimetylo-7-benzofuranylo [(dibutyloamino)tio]metylo-karbaminian |
0,1 0,1 0,05 0,05 5,0 0,05 0,5 (T) 0,05 0,05 0,1 |
pozostałe owoce marchew pozostałe warzywa ziemniaki (b) chmiel (c) ziarno zbóż mięso i przetwory mleko i przetwory jaja bez skorup herbata |
KLOPYRALID (3,6-DCP) | 0,05 | rzepak |
kwas 3,6-dichloro-2-pirydynokarboksylowy | 0,3 | buraki ćwikłowe i cukrowe |
KLOFENTEZYNA | 0,1 | owoce |
3,6-bis(2-chlorofenylo)-1,2,3,4,5-tetrazyna | ||
KWINALFOS | 0,2 | rzepak |
dietylotiofosforan 0-2-chinoksalinylu |
0,2 0,02 |
warzywa ziemniaki (b) |
KWINTOCEN pentachloronitrobenzen |
0,1 1,0 0,01 |
herbata banany (e) pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego |
KWIZALOFOP kwas (RS)-2-[4-(6-chlorochinoksalino-2-yloksy)fenoksy]propionowy |
0,1 0,5 0,1 0,5 0,1 |
ziemniaki (b) owoce buraki cukrowe, ćwikłowe pozostałe warzywa rzepak |
LENACYL | 0,1 | owoce, warzywa |
3-cykloheksylo-6,7-dihydro-1H-cyklopentapirymidyno-2,4-dion | ||
LINDAN (g-HCH) | 0,1 | owoce, warzywa |
g-heksachlorocykloheksan |
0,5 1,0 (T) 0,008 0,2 0,1 0,1 0,1 |
oleje mięso i przetwory mleko i przetwory do 4% tłuszczu mleko i przetwory powyżej 4% tłuszczu jaja bez skorup ziarno zbóż herbata |
LINURON | 1,0 | szparagi |
3-(3,4-dichlorofenylo)-1-metoksy-1-metylomocznik |
0,2 0,1 0,1 |
pozostałe warzywa ziemniaki (b) kukurydza |
MALATION (a) | 2,0 | owoce cytrusowe (e) |
ditiofosforan S-1,2-bis(etoksykarbonylo)etylo-O,O-dimetylu |
0,5 0,5 8,0 0,1 |
pozostałe owoce warzywa ziarno zbóż herbata |
MANEB (patrz ditiokarbaminiany) | ||
MANKOZEB (patrz ditiokarbaminiany) | ||
MCPA | 0,1 | ziarno zbóż |
kwas (4-chloro-2-metylofenoksy)octowy | ||
MEFOSFOLAN N-(4-metylo-1,3-ditiolan-2-ylideno)amidofosforan dietylu |
5,0 0,1 |
chmiel (c) pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego |
MEKOPROP | 0,1 | ziarno zbóż |
kwas (+-)-2-(4-chloro-2-metylofenoksy)propionowy | ||
MERKAPTODIMETUR (a) | 0,1 | kukurydza |
(suma merkaptodimeturu, sulfonu i sulfotlenku wyrażona jako markaptodimetur) |
1,0 0,1 |
sałata buraki ćwikłowe, cukrowe |
metylokarbaminian 3,5-dimetylo-4-metylotiofenylu | ||
METABENZOTIAZURON | 0,2 | warzywa |
1-(2-benzotiazolilo)-1,3-dimetylomocznik | 0,1 | ziarno zbóż |
METALAKSYL | 0,05 | owoce cytrusowe (e) |
(+-)-N-(2-metoksyacetylo)-N-(2,6-ksylilo)-DL-alaninian metylu |
1,0 0,5 0,1 0,05 0,05 10,0 0,5 (T) 0,05 0,05 0,1 |
owoce ziarnkowe owoce jagodowe warzywa ziemniaki (b) ziarno zbóż chmiel (c) mięso i przetwory mleko i przetwory jaja bez skorup herbata |
METAMIDOFOS | 0,2 | owoce cytrusowe (e) |
amidotiofosforan 0,S-dimetylu |
0,01 0,2 0,1 0,01 0,01 5,0 0,01 (T) 0,01 0,01 0,1 |
pozostałe owoce warzywa liściowe i łodygowe pozostałe warzywa ziemniaki (b) ziarno zbóż chmiel (c) mięso i przetwory mleko i przetwory jaja bez skorup herbata |
METAMITRON | 0,2 | buraki cukrowe |
4-amino-6-fenylo-3-metylo-1,2,3-triazyn-5(4H)-on | ||
METAZACHLOR | 0,1 | rzepak |
2',6'-dimetylo-N-(pirazol-1-ilometylo)-chloroacetanilid | 0,2 | kapusta |
METAZOL | 0,1 | cebula |
2-(3,4-dichlorofenylo)-4-metylo-1,2,4-oksadiazolidyno-3,5-dion | ||
METIRAM (patrz ditiokarbaminiany) | ||
METOBROMURON | 1,0 | sałata |
3-(4-bromofenylo)-1-metoksy-1-metylomocznik |
0,1 0,05 |
pozostałe warzywa ziemniaki (b) |
METOKSURON | 0,2 | warzywa |
3-(3-chloro-4-metoksyfenylo)-1-dimetylomocznik | 0,1 | ziarno zbóż |
METOKSYCHLOR (DMDT) | 2,0 | owoce, warzywa |
1,1,1-trichloro-2,2-bis(4-metoksyfenylo)etan |
3,0 (T) 0,5 0,5 |
mięso i przetwory jaja bez skorup oleje |
METOLACHLOR | 0,2 | owoce, warzywa |
2-chloro-6-etylo-N-(2-metoksyacetylo)acet-o-toluid | 0,1 | ziemniaki (b) |
METOMYL (a) | 2,0 | warzywa liściowe i łodygowe |
S-metylo-N-(metylokarbamoiloksy)-tioacetamid |
0,5 4,0 0,05 0,02 (T) 0,02 0,02 |
pozostałe warzywa chmiel (c) ziarno zbóż mięso i przetwory mleko i przetwory jaja bez skorup |
METRYBUZYNA 4-amino-3-metylotio-6-tert-butylo-1,2,4-triazyn-5(4H)-on |
0,1 0,1 |
warzywa ziemniaki (b) |
METYDATION (a) ditiofosforan S-(2,3-dihydro-5-metoksy-2-okso-1,3,4-tiadiazol-3-ilo)metylo-0,0-dimetylu |
0,1 1,0 0,02 0,02 (T) 0,02 0,02 0,1 |
owoce, warzywa chmiel (c) ziarno zbóż mięso i przetwory mleko i przetwory jaja bez skorup herbata |
METYLOPIRYMIFOS (a) | 0,2 | warzywa |
dimetylotiofosforan 0-2-dietylo amino-6-metylo-4-pirymidynylu |
5,0 0,05 (T) 0,05 0,05 |
ziarno zbóż mięso i przetwory mleko i przetwory jaja bez skorup |
MEWINFOS | 0,2 | owoce ziarnkowe |
fosforan (2-metoksykarbonylo-1-metylowinylo-dimetylu) |
0,5 0,2 0,5 0,1 |
owoce pestkowe owoce cytrusowe (e) warzywa liściowe i łodygowe pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego |
MONOLINURON | 0,1 | ziarno zbóż |
3-(4-chlorofenylo)-1-metoksymetylomocznik | ||
MYCHLOBUTANIL 2-(4-chlorofenylo)-2-(1H-1,2,4-triazol-1-ilometylo)heksylokarbonitryl |
0,5 | owoce |
NAPROPAMID | 0,05 | owoce, warzywa |
N,N-dietylo-2-(1-naftyloksy)propionamid | 0,1 | rzepak |
NUARYMOL | 0,1 | ziarno zbóż |
alkohol (+)-2-chloro-4'-fluoro-a-(pirymidyn-5-ylo) benzyhydrylowy | 0,2 | owoce |
OKSADIKSYL | 0,5 | pomidory, ogórki |
N-(2,6-dimetylofenylo)-2-metoksy-N-(2-okso-3-oksazolidynylo)acetamid |
0,1 0,1 |
cebula ziemniaki (b) |
OKSAMYL | 0,05 | truskawki |
N,N-dimetylo-2-metylokarbamoiloksyimino-2-(metylotio)acetamid |
0,05 0,05 |
warzywa ziemniaki (b) |
OKSYFLUOROFEN | 0,05 | owoce |
eter 2-chloro-a,a,a-trifluoro-p-tolilowo-3-etoksy-4-nitrofenylowy | ||
OMETOAT (a) | 0,4 | wiśnie |
tiofosforan O,O-dimetylo-S-metylokarbamoilometylu |
0,1 0,4 0,1 0,2 0,1 |
owoce jagodowe szpinak warzywa korzeniowe pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego herbata |
PARAKWAT | 0,05 | owoce, warzywa |
chlorek 1,1'-dimetylo-4,4'-bipyridyniowy |
0,05 0,1 |
ziemniaki (b) herbata |
PARATION METYLOWY (a) | 0,1 | owoce, warzywa |
tiofosforan 0,0-dimetylo-0-4-nitrofenylu | 0,1 | ziarno zbóż |
PENCYKURON | 0,1 | ziemniaki (b) |
1-(4-chlorobenzylo)-1-cyklopentylo-3-fenylo-mocznik | 0,05 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego |
PENDIMETALINA | 0,1 | ziarno zbóż |
N-(1-etylopropylo)-3,4-dimetylo-2,6-dinitrobenzenoamina | 0,2 | warzywa |
PERMETRYNA | 0,5 | owoce cytrusowe (e) |
(suma izomerów permetryny): | 1,0 |
owoce ziarnkowe i pestkowe |
(1RS,3RS)-(1RS,3RS)-3-(2,2-dichlorowinylo)-2-dimetylocyklopropanokarboksylan 3-fenoksybenzylu |
0,05 0,1 0,5 0,1 2,0 0,05 0,2 2,0 0,5 (T) 0,05 0,05 0,1 |
pozostałe owoce warzywa korzeniowe pozostałe warzywa ogórki warzywa liściowe i łodygowe ziemniaki (b) kukurydza pozostałe ziarno zbóż mięso i przetwory mleko i przetwory jaja bez skorup herbata |
PIRAZON | 0,5 | buraki cukrowe |
5-amino-4-chloro-2-fenylopirydazyn-3(2H)-on | 0,5 | pozostałe warzywa |
PIRYDAT | 0,2 | ziarno zbóż |
(związek macierzysty + metabolit: 3-fenylo-4-hydroksy-6-chloropirydazyna) | 0,1 | rzepak |
tiokarbaminian S-oktylo-6-chloro-3-fenylopirydazyn-4-ylu | ||
PIRYMIKARB (a) | 0,5 | owoce |
(suma pirymikarbu, demetylopirymikarbu i dimetyloformamido-pirymikarbu) |
1,0 0,5 |
warzywa liściowe i łodygowe pozostałe warzywa |
dimetylotiokarbaminian 2-dimetylopirymidyn-4-ylu | 0,1 | ziarno zbóż |
PROCHLORAZ | 5,0 | owoce cytrusowe (e) |
(suma prochlorazu i jego metabolitów zawierających cząsteczkę 2,4,6 trójfenolową przeliczoną na prochloraz)N-propylo-N-[2-(2,4,6-trichlorofenoksy)]etyloimidazolo-1-karboksyamid |
5,0 0,1 0,5 0,2 |
banany (e) ziarno zbóż pieczarki rzepak |
PROCYMIDON | 0,02 | owoce cytrusowe (e) |
N-(3,5-dichlorofenylo)-1,2-dimetylo-1,2-cyklopropanodikarboksyimid |
5,0 1,0 0,02 0,2 1,0 2,0 2,0 5,0 0,02 0,02 0,05 (T) 0,05 0,05 0,1 |
owoce jagodowe pozostałe owoce warzywa korzeniowe cebula ogórki pomidory warzywa strączkowe warzywa liściowe i łodygowe ziemniaki (b) ziarno zbóż mięso i przetwory mleko i przetwory jaja bez skorup herbata |
PROFAM | 0,5 | ziemniaki (b) |
karbanilan izopropylu | ||
PROMETRYNA | 0,5 | warzywa |
2,4-bis(izopropyloamino)-6-metylo-1,3,5-triazyna | 0,1 | ziemniaki (b) |
PROPACHLOR | 0,1 | warzywa |
N-izopropylochloroacetanilid | ||
PROPAMOKARBU CHLOROWODOREK | 1,0 | pomidory, ogórki |
chlorowodorek 3-(dimetyloamino)propylokarb-aminianu propylu | 0,2 | ziemniaki (b) |
PROPARGIT | 3,0 | owoce |
siarczyn 2-(4-tert-butylofenoksy)-cykloheksylo-2-propenylu |
0,5 0,1 |
ogórki herbata |
PROPIKONAZOL | 0,05 | owoce cytrusowe (e) |
(RS)-1-[2-(2,4-dichlorofenylo)-4-propylo-1,3-dioksolan-2-ylometylo]-1H-1,2,4-triazol |
0,2 0,05 0,05 0,05 (T) 0,1 0,05 0,1 |
pozostałe owoce ziemniaki (b) ziarno zbóż mięso i przetwory mleko i przetwory jaja bez skorup herbata |
PROPOKSUR (a) | 0,2 | truskawki |
metylokarbaminian 2-izopropoksyfenylu |
3,0 3,0 0,1 0,5 |
pozostałe owoce warzywa ziemniaki (b) rzepak |
PROPYZAMID | 0,5 | warzywa |
3,5-dichloro-N-(1,1-dimetylopropynylo) benzamid | 0,1 | rzepak |
PYRAZOFOS (a) | 0,5 | owoce, warzywa |
dietyloditiofosforan 0-6-etoksykarbonylo-5-metylopipirazolo[1,5-a]pirymidin-2-ylu |
0,1 10,0 |
ziarno zbóż chmiel (c) |
SETOKSYDYM | 0,5 | ziemniaki (b) |
(±)-2-(1-etoksyiminobutylo)-5-[2-(etylotio)propylo]-3-hydroksycykloheksen-2-on-1 |
0,5 2,0 0,5 1,0 |
buraki cukrowe, ćwikłowe warzywa liściowe i łodygowe pozostałe warzywa rzepak |
SIARKA | 50,0 | owoce, warzywa |
siarka | ||
SYMAZYNA | 0,05 | ziarno zbóż |
2-chloro-4,6-bis(etyloamino)-1,3,5-triazyna | 0,02 | truskawki |
TCA | 2,0 | buraki ćwikłowe, cukrowe |
trichlorooctan sodowy |
1,0 2,0 |
pozostałe warzywa rzepak |
TEBUKONAZOL | 0,2 | ziarno zbóż |
(RS)-1-(4-chlorofenylo)-4,4-dimetylo-3-(1H-1,2,4-triazol-1-ilometylo)pentan-3-ol | ||
TEBUTAM | 0,1 | rzepak |
N-benzylo-N-izopropylopiwaloamid | ||
TEFLUBENZURON 1-(3,5-dichloro-2,4-difluoro-fenylo)-3-(2,6-difluorobenzoilo)mocznik |
0,05 0,5 |
ziemniaki (b) owoce, warzywa |
TERBACYL | 0,1 | owoce |
3-tert-butylo-5-chloro-6-metylouracyl | ||
TERBUFOS (a) | 0,1 | buraki cukrowe |
dietyloditiofosforan S-tertbutylotiometylu | 0,1 | ziarno zbóż |
TERBUTRYNA | 0,1 | ziarno zbóż |
2-tert-butyloamino-4-etyloamino-6-metylotio-1,3,5-triazyna | ||
TERBUTYLOAZYNA | 0,1 | warzywa strączkowe (d) |
2-tert-butyloamino-4-chloro-6-etyloamino-1,3,5-triazyna | 0,1 | ziemniaki (b) |
TETRACHLORWINFOS (a) | 1,0 | owoce, warzywa |
fosforan (Z)-2-chloro-1-(2,4,5-trichlorofenylo)winylodimetylu | ||
TETRADIFON | 1,0 | owoce, warzywa |
sulfon 4-chlorofenylo-2,4,5-trichlorofenylowy | ||
TETRAKONAZOL eter (±)-2-(2,4-dichlorofenylo)-3-(1H-1,2,4-triazol-1-yl)propylo1,1,2,2-tertafluoroetylu |
0,05 | ziarno zbóż |
TIABENDAZOL | 10,0 | owoce cytrusowe (e) |
2-(tiazol-4-ilo)benzimidazol |
3,0 0,05 0,05 0,1 |
banany (e) ziemniaki (b) ziarno zbóż jaja bez skorup |
TIFENSULFURON kwas 3-(4-metoksy-6-metylo-1,3,5-triazyn-2-ylo-karbamoilosulfoamoilo)tiofeno-2-karboksylowy |
0,05 | ziarno zbóż |
TIOFANAT METYLOWY | 5,0 | owoce cytrusowe (e) |
(suma karbendazymu, benomylu i tiofanatu metylu w przeliczeniu na karbendazym) o-fenylenobis[4,4'-(3-tioallofanian)]dimetylu |
1,0 1,0 0,1 0,1 0,1 (T) 0,1 0,1 0,1 |
pozostałe owoce, warzywa pieczarki ziarno zbóż ziemniaki (b) mięso i przetwory mleko i przetwory jaja bez skorup herbata |
TIOMETON (a) | 0,05 | truskawki |
(suma tiometonu, sulfotlenku i sulfonu wyrażona jako tiometion) |
0,5 0,05 |
pozostałe owoce warzywa |
ditiofosforan S-(2-etylotio)etylo-0,0-dimetylu | ||
TIURAM (patrz ditiokarbaminiany) | ||
TOLCHLOFOS METYLOWY tiofosforan O-(2,6-dichloro-4-metylofenylo)-O,O-dimetylu |
0,05 | ziemniaki (b) |
TRIADIMEFON | 0,2 | owoce |
(suma triadimefonu i triadimenolu) | 0,5 | ziarno zbóż |
1-(4-chlorofenoksy)-3,3-dimetylo-1-(1,2,4-triazol-1-ilo)butan-2-on | ||
TRIADIMENOL | 0,2 | owoce |
(suma triadimenolu i triadimefonu) | 0,5 | ziarno zbóż |
1-(4-chlorofenoksy)-3,3-dimetylo-1-(1,2,4-triszol-1-ilo-2-butanol | ||
TRIALAT | 0,1 | owoce, warzywa |
(suma dialatu i trialatu w przeliczeniu na trialat) diizopropylotiokarbaminian S-2,3,3-trichloroallilu |
0,1 | ziarno zbóż |
TRIAZOFOS (a) | 0,2 | owoce |
tiofosforan O,O-dietylo-O-1-fenylo-1H-1,2,4-triazol-3-ilu |
0,1 0,05 |
warzywa ziemniaki (b) |
TRIBENURON METYLOWY kwas 2-[metoksy-6-metylo-1,3,5-triazino-2-ylo(metylo) karbamoilosulfamoilo] benzoesowy |
0,05 | ziarno zbóż |
TRICHLORFON (a) | 0,5 | owoce |
2,2,2-trichloro-1-hydroksyetylofosfonian-dimetylu |
0,2 0,1 0,1 0,05 |
warzywa ziarno zbóż mięso i przetwory mleko i przetwory |
TRICHLORONAT | 0,2 | warzywa |
etylotiofosfonian 0-etylo 0-2,4,5-trichlorofenylu | ||
TRIDEMORF | 0,1 | ziarno zbóż |
4-alkilo-2,6-dimetylomorfolina | ||
TRIFLURALINA | 0,5 | warzywa |
2,6-dinitro-N,N-dipropylo-4-trifluorometylo anilina | 0,1 | rzepak |
TRIFORYNA | 1,0 | owoce |
1,4-bis(2,2,2-trichloro-1-formamidoetylo)piperazyna |
1,0 0,2 |
ogórki ziarno zbóż |
WAMIDOTION (a) | 0,5 | owoce ziarnkowe |
(suma wamidotionu, sulfotlenku i sulfonu wyrażona jako wamidotion) | 0,05 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego |
tiofosforan O,O-dimetylo-S-2-(1-metylokarbamoiloetylotio)etylu | ||
WINKLOZOLINA | 0,05 | owoce cytrusowe (e) |
(suma winklozoliny i wszystkich metabolitów zawierających grupę 3,5-dichloroaniliny wyrażona jako winklozolina) 3-(3,5-dichlorofenylo)-5-metylo-5-winylooksazolidyno-2,4-dion |
1,0 0,5 2,0 5,0 3,0 5,0 2,0 1,0 0,05 0,05 0,05 (T) 0,05 0,05 1,0 0,1 |
owoce ziarnkowe wiśnie pozostałe owoce pestkowe owoce jagodowe pomidory warzywa liściowe i łodygowe warzywa strączkowe (d) pozostałe warzywa ziemniaki (b) ziarno zbóż mięso i przetwory mleko i przetwory jaja bez skorup rzepak herbata |
ZINEB (patrz ditiokarbaminiany) | ||
ZWIĄZKI MIEDZI (w przeliczeniu na Cu) | 5,0 | owoce, warzywa |
Nazwa środka ochrony roślin | Najwyższe dopuszczalne pozostałości środka ochrony roślin w produktach zawierających do 10% tłuszczu (mg/kg produktu) | Najwyższe dopuszczalne pozostałości środka ochrony roślin w produktach zawierających więcej niż 10% tłuszczu (mg/kg tłuszczu) |
1 | 2 | 3 |
ALDRYNA + DIELDRYNA | 0,002 | 0,02 (T) |
DDT (suma izomerów i metabolitów) |
0,01 | 0,1 (T) |
ENDRYNA | 0,001 | 0,01 (T) |
HEKSACHLOROBENZEN (HCB) | 0,004 | 0,04 (T) |
HEKSACHLOROCYKLOHEKSAN (HCH) (suma izomerów) |
0,005 | 0,05 (T) |
HEPTACHLOR (suma heptachloru i epoksydu heptachloru) |
0,002 | 0,02 (T) |
DITIOKARBAMINIANY (wyrażone jako CS2) |
0,05 | 0,05 (T) |
POZOSTAŁE CHEMICZNE ŚRODKI OCHRONY ROŚLIN (każdego nie więcej niż) | 0,01 | 0,01 (T) |
* - dotyczy sumy izomerów α i β-HCH
(T) - w przeliczeniu na tłuszcz,
(a) - pozostałości środków ochrony roślin, które należy sumować zgodnie z § 2 ust. 2 rozporządzenia,
(b) - pozostałość odnosi się do ziemniaków obranych,
(c) - pozostałość odnosi się do chmielu suszonego,
(d) - pozostałość odnosi się do części jadalnych,
(e) - pozostałość odnosi się do całego owocu,
(f) - grupy środków spożywczych pochodzenia roślinnego:
Warzywa korzeniowe (oraz cebulowe): burak ćwikłowy, cebula, chrzan, czosnek, marchew, pietruszka - korzeń, por, seler - korzeń, skorzonera, rzepa, rzodkiew, rzodkiewka.
Warzywa liściowe i łodygowe (oraz kwiaty i ogonki liściowe): brokuł, burak liściowy (boćwina), cykoria liściowa, endywia, jarmuż, kalafior, kalarepa, kapusta (biała, czerwona, włoska, brukselska, chińska), rabarbar, sałata, seler naciowy, szczaw, szpinak, pietruszka naciowa, szczypiorek, szparag.
Warzywa owocowe: cukinia, dynia, kabaczek, kawon, melon, oberżyna, ogórek, papryka, patison, pomidor.
Warzywa strączkowe: bób, fasola - suche nasiona, fasola szparagowa, groch - suche nasiona, groch - zielone nasiona, groch cukrowy (zielony strąk), soja,
Owoce ziarnkowe: gruszka, jabłko, pigwa.
Owoce pestkowe: brzoskwinia, czereśnia, morela, nektarynka, śliwka, wiśnia.
Owoce jagodowe: agrest, aronia, borówka wysoka, borówka czernica, borówka brusznica, jeżyna, malina, porzeczka (biała, czerwona, czarna), poziomka, truskawka, winogrono, żurawina.
Owoce cytrusowe: cytryna, grapefruit, mandarynka, pomarańcza.
Owoce inne: ananas, banan, daktyl, figa, kiwi, mango, marakuja, oliwka, papaja, rodzynka.
Ziarno zbóż: gryka, jęczmień, kukurydza, owies, proso, pszenica, pszenżyto, ryż, sorgo, żyto.
Orzechy: kasztan jadalny, laskowy, migdał, pekan, pistacja, włoski, ziemny.
Herbata: suszone, fermentowane lub w inny sposób przetwarzane części rośliny Camellia sinensis lub innych roślin, służące do sporządzania naparów.
W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.
Grażyna J. Leśniak 24.04.2025Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.
Grażyna J. Leśniak 23.04.2025Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.
Krzysztof Koślicki 22.04.2025Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.
Krzysztof Koślicki 22.04.2025Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.
Robert Horbaczewski 17.04.2025Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
Grażyna J. Leśniak 11.04.2025Identyfikator: | Dz.U.1997.43.273 |
Rodzaj: | Rozporządzenie |
Tytuł: | Zm.: rozporządzenie w sprawie najwyższych dopuszczalnych pozostałości w środkach spożywczych środków chemicznych stosowanych przy uprawie, ochronie, przechowywaniu i transporcie roślin. |
Data aktu: | 15/04/1997 |
Data ogłoszenia: | 30/04/1997 |
Data wejścia w życie: | 31/05/1997 |