TOWARY PODLEGAJĄCE ZAKAZOWI PRZYWOZU Z KRÓLESTWA BELGII
Kod PCN | Wyszczególnienie |
0102 | Bydło żywe: |
0102 10 | - Zwierzęta hodowlane czystej krwi: |
0102 10 10 0 | - - Jałówki (bydło płci żeńskiej, które nigdy nie miało cielaka) |
0102 10 30 0 | - - Krowy |
0102 10 90 0 | - - Pozostałe |
0102 90 | - Pozostałe: |
- - Gatunki domowe: | |
0102 90 O5 0 | - - - O masie nie przekraczającej 80 kg |
- - - O masie powyżej 80 kg, ale nie przekraczającej 160 kg: | |
0102 90 21 0 | - - - - Rzeźne |
0102 90 29 0 | - - - - Pozostałe |
- - - O masie powyżej 160 kg, ale nie przekraczającej 300 kg: | |
0102 90 41 0 | - - - - Rzeźne |
0102 90 49 0 | - - - - Pozostałe |
- - - O masie powyżej 300 kg: | |
- - - - Jałówki (bydło płci żeńskiej, które nigdy nie miało cielaka): |
|
0102 90 51 0 | - - - - - Rzeźne |
0102 90 59 0 | - - - - - Pozostałe |
- - - - Krowy: | |
0102 90 61 0 | - - - - - Rzeźne |
0102 90 69 0 | - - - - - Pozostałe |
- - - - Pozostałe: | |
0102 90 71 0 | - - - - - Rzeźne |
0102 90 79 0 | - - - - - Pozostałe |
0103 | Trzoda chlewna żywa: |
0103 10 00 0 | - Zwierzęta hodowlane czystej krwi |
- Pozostałe: | |
0103 91 | - - O masie poniżej 50 kg: |
0103 91 10 0 | - - - Gatunki domowe |
0103 92 | - - O masie 50 kg lub większej: |
- - - Gatunki domowe: | |
0103 92 11 0 |
- - - - Maciory mające prosiaki co najmniej raz, o masie 160 kg lub większej |
0103 92 19 0 | - - - - Pozostałe |
0105 | Drób domowy żywy - to znaczy ptactwo z gatunków Gallus domesticus, kaczki, gęsi, indyki i perliczki: |
- O masie nie przekraczającej 185 g: | |
0105 11 | - - Ptactwo z gatunku Gallus domesticus: |
- - - Pisklęta płci żeńskiej pochodzące z hodowli w drugim i trzecim pokoleniu: |
|
0105 11 11 0 | - - - - Nioski |
0105 11 19 0 | - - - - Pozostałe |
- - - Pozostałe: | |
0105 11 91 0 | - - - - Nioski |
0105 11 99 0 | - - - - Pozostałe |
- Pozostałe: | |
0105 92 00 0 |
- - Ptactwo z gatunku Gallus domesticus o masie nie przekraczającej 2.000 g |
0105 93 00 0 | - - Ptactwo z gatunku Gallus domesticus o masie powyżej 2.000 g |
0201 | Mięso wołowe świeże lub chłodzone: |
0201 10 00 0 | - Tusze i półtusze2 |
0201 20 | - Inne kawałki mięsa z kośćmi: |
0201 20 20 0 | - - Ćwierci "kompensowane"2 |
0201 20 30 0 | - - Ćwierci przednie nie rozdzielone lub rozdzielone2 |
0201 20 50 0 | - - Ćwierci tylne nie rozdzielone lub rozdzielone2 |
0201 20 90 0 | - - Pozostałe2 |
0201 30 00 0 | - Bez kości2 |
0202 | Mięso wołowe mrożone: |
0202 10 00 0 | - Tusze i półtusze2 |
0202 20 | - Inne kawałki mięsa z kośćmi: |
0202 20 10 0 | - - Ćwierci "kompensowane"2 |
0202 20 30 0 | - - Ćwierci przednie nie rozdzielone lub rozdzielone2 |
0202 20 50 0 | - - Ćwierci tylne nie rozdzielone lub rozdzielone2 |
0202 20 90 0 | - - Pozostałe2 |
0202 30 | - Bez kości: |
0202 30 10 0 |
- Ćwierci przednie całe lub pokrojone na maksymalnie pięć części, a każda ćwiartka stanowi pojedynczy blok; ćwierci "kompensowane" w dwóch blokach, z których jeden zawiera ćwierć przednią całą lub pokrojoną na maksymalnie pięć kawałków, a drugi ćwierć tylną w jednym kawałku, ale bez polędwicy2 |
0202 30 50 0 | - - Rostbef, antrykot i szponder - kawałki2 |
0202 30 90 0 | - - Pozostałe2 |
0243 | Mięso wieprzowe świeże, chłodzone lub mrożone: |
- Świeże lub chłodzone: | |
0203 11 | - - Tusze i półtusze: |
0203 11 10 0 | - - - Ze świń domowych |
0203 12 | - - Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi: |
- - - Ze świń domowych: | |
0203 12 11 0 | - - - - Szynki i ich kawałki |
0203 12 19 0 | - - - - Łopatki i ich kawałki |
0203 19 | - - Pozostałe: |
- - - Ze świń domowych: | |
0203 19 11 0 | - - - - Przodki i ich kawałki |
0203 19 13 0 | - - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi |
0203 19 15 0 | - - - - Boczek i jego kawałki |
- - - - Pozostałe: | |
0203 19 55 0 | - - - - - Bez kości |
0203 19 59 0 | - - - - - Pozostałe |
- Mrożone: | |
0203 21 | - - Tusze i półtusze: |
0203 21 10 0 | - - - Ze świń domowych |
0203 22 | - - Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi: |
- - - Ze świń domowych: | |
0203 22 11 0 | - - - - Szynki i ich kawałki |
0203 22 19 0 | - - - - Łopatki i ich kawałki |
0203 29 | - - Pozostałe: |
- - - Ze świń domowych: | |
0203 29 11 0 | - - - - Przodki i ich kawałki |
0203 29 13 0 | - - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi |
0203 29 15 0 | - - - - Boczek i jego kawałki |
- - - - Pozostałe: | |
0203 29 55 0 | - - - - - Bez kości |
0203 29 59 0 | - - - - - Pozostałe |
0206 | Jadalne podroby wołowe, wieprzowe, baranie, kozie, końskie, z osłów, mułów i osłomułów - świeże, chłodzone lub mrożone: |
0206 10 | - Wołowe świeże lub chłodzone: |
0206 10 10 0 | - - Przeznaczone do produkcji wyrobów farmaceutycznych2 |
- - Pozostałe: | |
0206 10 91 0 | - - - Wątroby2 |
0206 10 95 0 | - - - Gruba przepona i cienka przepona2 |
0206 10 99 0 | - - - Pozostałe2 |
- Wołowe mrożone: | |
0206 21 00 0 | - - Ozory2 |
0206 22 | - - Wątroby: |
0206 22 10 0 | - - - Przeznaczone do produkcji wyrobów farmaceutycznych2 |
0206 22 90 0 | - - - Pozostałe2 |
0206 29 | - - Pozostałe: |
0206 29 10 0 | - - - Przeznaczone do produkcji wyrobów farmaceutycznych2 |
- - - Pozostałe: | |
0206 29 91 0 | - - - - Gruba przepona i cienka przepona2 |
0206 29 99 0 | - - - - Pozostałe2 |
0206 30 | - Wieprzowe, świeże lub chłodzone: |
0206 30 10 0 | - - Przeznaczone do produkcji wyrobów farmaceutycznych3 |
- - Pozostałe: | |
- - - Ze świń domowych: | |
0206 30 21 0 | - - - - Wątroby |
0206 30 31 0 | - - - - Pozostałe |
- Wieprzowe mrożone: | |
0206 41 | - - Wątroby: |
0206 41 10 0 | - - - Przeznaczone do produkcji wyrobów farmaceutycznych3 |
- - - Pozostałe: | |
0206 41 91 0 | - - - - Ze świń domowych |
0206 49 | - - Pozostałe: |
0206 49 10 0 | - - - Przeznaczone do produkcji wyrobów farmaceutycznych3 |
- - - Pozostałe: | |
0206 49 91 0 | - - - - Ze świń domowych |
0207 | Mięso i jadalne podroby z drobiu z pozycji nr 0105, świeże, chłodzone lub mrożone: |
- Z ptactwa z gatunku Gallus domesticus: | |
0207 11 | - - Nie cięte na kawałki, świeże lub chłodzone: |
0207 11 10 0 |
- - - Oskubane i bez jelit, z głowami i łapami, znane jako "kurczaki 83%" |
0207 11 30 0 |
- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "kurczaki 70%" |
0207 11 90 0 |
- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kurczaki 65%" lub inaczej prezentowane |
0207 12 | - - Nie cięte na kawałki, mrożone: |
0207 12 10 0 |
- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "kurczaki 70%" |
0207 12 90 0 |
- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, i bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kurczaki 65%" lub inaczej prezentowane |
0207 13 | - - Kawałki i podroby, świeże lub chłodzone: |
- - - Kawałki: | |
0207 13 10 0 | - - - - Bez kości |
- - - - Z kośćmi: | |
0207 13 20 0 | - - - - - Połówki lub ćwiartki |
0207 13 30 0 | - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez |
0207 13 40 0 |
- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł |
0207 13 50 0 | - - - - - Piersi i ich kawałki |
0207 13 60 0 | - - - - - Nogi i ich kawałki |
0207 13 70 0 | - - - - - Pozostałe |
- - - Podroby: | |
0207 13 91 0 | - - - - Wątroby |
0207 13 99 0 | - - - - Pozostałe |
0207 14 | - - Kawałki i podroby mrożone: |
- - - Kawałki: | |
0207 14 10 0 | - - - - Bez kości |
- - - - Z kośćmi: | |
0207 14 20 0 | - - - - - Połówki lub ćwiartki |
0207 14 30 0 | - - - - - Całe skrzydła z końcami lub bez |
0207 14 40 0 |
- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł |
0207 14 50 0 | - - - - - Piersi i ich kawałki |
0207 14 60 0 | - - - - - Nogi i ich kawałki |
0207 14 70 0 | - - - - - Pozostałe |
- - - Podroby: | |
0207 14 91 0 | - - - - Wątroby |
0207 14 99 0 | - - - - Pozostałe |
0209 00 | Tłuszcz wieprzowy bez chudego mięsa oraz tłuszcz drobiowy nie wytapiane lub inaczej wyekstrahowane, świeże, chłodzone, mrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone: |
- Podskórny tłuszcz wieprzowy: | |
0209 00 11 0 | - - Świeży, chłodzony, mrożony, solony lub w solance3 |
0209 00 19 0 | - - Suszony lub wędzony3 |
0209 00 30 0 |
- Tłuszcz wieprzowy oprócz objętego podpozycją 0209 00 11 lub 0209 00 193 |
0209 00 90 0 | - Tłuszcz drobiowyl |
0210 | Mięso i podroby jadalne, solone, w solance, suszone lub wędzone; jadalne mączki i grysiki z mięsa i podrobów: |
- Mięso wieprzowe: | |
0210 11 | - - Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi: |
- - - Ze świń domowych: | |
- - - - Solone lub w solance: | |
0210 11 11 0 | - - - - - Szynki i ich kawałki |
0210 11 19 0 | - - - - - Łopatki i ich kawałki |
- - - - Suszone lub wędzone: | |
0210 11 31 0 | - - - - - Szynki i ich kawałki |
0210 11 39 0 | - - - - - Łopatki i ich kawałki |
0210 12 | - - Boczek i jego kawałki: |
- - - Ze świń domowych: | |
0210 12 11 0 | - - - - Solony lub w solance |
0210 12 19 0 | - - - - Suszony lub wędzony |
0210 19 | - - Pozostałe: |
- - - Ze świń domowych: | |
- - - - Solone lub w solance: | |
0210 19 10 0 | - - - - - Bok bekonowy lub szpencer |
0210 19 20 0 | - - - - - Bok trzyćwierciowy lub środki |
0210 19 30 0 | - - - - - Przodki i ich kawałki |
0210 19 40 0 | - - - - - Schaby i ich kawałki |
- - - - - Pozostałe: | |
0210 19 51 0 | - - - - - - Bez kości |
0210 19 59 0 | - - - - - - Pozostałe |
- - - - Suszone lub wędzone: | |
0210 19 60 0 | - - - - - Przodki i ich kawałki |
0210 19 70 0 | - - - - - Schaby i ich kawałki |
- - - - - Pozostałe: | |
0210 19 81 0 | - - - - - - Bez kości |
0210 19 89 0 | - - - - - - Pozostałe |
0210 20 | - Mięso wołowe: |
0210 20 10 0 | - - Z kośćmi2 |
0210 20 90 0 | - - Bez kości2 |
0210 90 |
- Inne, łącznie z jadalnymi mączkami i grysikami z mięsa lub podrobów: |
- - Podroby: | |
- - - Wieprzowe: | |
0210 90 31 0 | - - - - Wątroby3 |
0210 90 39 0 | - - - - Pozostałe3 |
- - - Wołowe: | |
0210 90 41 0 | - - - - Gruba przepona i cienka przepona2 |
0210 90 49 0 | - - - - Pozostałe2 |
- - - Pozostałe: | |
- - - - Wątroby drobiowe: | |
0210 90 79 0 | - - - - - Pozostałe1 |
0210 90 80 0 | - - - - Pozostałe1 |
0210 90 90 0 | - - Jadalne mączki i grysiki z mięsa lub podrobów1,2,3 |
0301 | Ryby żywe7 |
0302 | Ryby świeże lub chłodzone, z wyjątkiem filetów rybnych oraz innego rybiego mięsa z pozycji nr 03047 |
0303 | Ryby mrożone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz innego rybiego mięsa z pozycji nr 03047 |
0304 | Filety rybne i inne mięso rybie (rozdrobnione lub nie), świeże. chłodzone lub mrożone7 |
0305 | Ryby suszone, solone lub w solance; ryby wędzone niezależnie od tego czy są poddane obróbce termicznej podczas lub przed procesem wędzenia; mączki, grysiki i granulki z ryb, nadające się do spożycia przez ludzi7 |
0401 | Mleko i śmietana, nie zagęszczone ani nie zawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego: |
0401 10 | - O zawartości tłuszczu w masie nie wyższej niż 1%: |
0401 10 10 0 |
- - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2 litrów2 |
0401 10 90 0 | - - Pozostałe2 |
0401 20 |
- O zawartości tłuszczu w masie powyżej 1%, ale nie wyższej niż 6%: |
- - Nie przekraczającej 3%: | |
0401 20 11 0 |
- - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2 litrów2 |
0401 20 19 0 | - - - Pozostałe2 |
- - Powyżej 3%: | |
0401 20 91 0 |
- - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2 litrów2 |
0401 20 99 0 | - - - Pozostałe2 |
0401 30 | - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 6%: |
- - Nie przekraczającej 21%: | |
0401 30 11 0 |
- - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2 litrów2 |
0401 30 19 0 | - - - Pozostałe2 |
- - Powyżej 21%, ale nie wyższej niż 45%: | |
0401 30 31 0 |
- - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2 litrów2 |
0401 30 39 0 | - - - Pozostałe2 |
- - Powyżej 45%: | |
0401 30 91 0 |
- - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2 litrów2 |
0401 30 99 0 | - - - Pozostałe2 |
0402 | Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego: |
0402 10 |
- W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 1,5%: |
- - Nie zawierający dodatku cukru ani innego środka słodzącego: | |
0402 10 11 0 |
- - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg2 |
0402 10 19 0 | - - - Pozostałe2 |
- - Pozostałe: | |
0402 10 91 0 |
- - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg2 |
0402 10 99 0 | - - - Pozostałe2 |
- W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu w masie powyżej 1,5%: |
|
0402 21 | - - Nie zawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego: |
- - - O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 27%: | |
0402 21 11 |
- - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg |
0402 21 11 1 | - - - - - Dla niemowląt2 |
0402 21 11 9 | - - - - - Pozostałe2 |
- - - - Pozostałe: | |
0402 21 17 | - - - - - O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 11%: |
0402 21 17 1 | - - - - - - Dla niemowląt2 |
0402 21 17 9 | - - - - - - Pozostałe2 |
0402 21 19 |
- - - - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 11%, ale nie przekraczającej 27%: |
0402 21 19 1 | - - - - - - Dla niemowląt2 |
0402 21 19 9 | - - - - - - Pozostałe2 |
- - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 27%: | |
0402 21 91 |
- - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg: |
0402 21 91 1 | - - - - - Dla niemowląt2 |
0402 21 91 9 | - - - - - Pozostałe2 |
0402 21 99 | - - - - Pozostałe: |
0402 21 99 1 | - - - - - Dla niemowląt2 |
0402 21 99 9 | - - - - - Pozostałe2 |
0402 29 | - - Pozostałe: |
- - - O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 27%: | |
0402 29 11 0 |
- - - - Mleko specjalne dla niemowląt, w hermetycznie zamkniętych pojemnikach, o zawartości netto nie przekraczającej 500 g i o zawartości tłuszczu w masie powyżej 10%2 |
- - - - Pozostałe: | |
0402 29 15 0 |
- - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg2 |
0402 29 19 0 | - - - - - Pozostałe2 |
- - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 27%: | |
0402 29 91 0 |
- - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg2 |
0402 29 99 0 | - - - - Pozostałe2 |
- Pozostałe: | |
0402 91 | - - Nie zawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego: |
- - - O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 8%: | |
0402 91 11 0 |
- - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg2 |
0402 91 19 0 | - - - - Pozostałe2 |
- - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 8%, ale nie przekraczającej 10%: |
|
0402 91 31 0 |
- - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg2 |
0402 91 39 0 | - - - - Pozostałe2 |
- - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 10%, ale nie przekraczającej 45%: |
|
0402 91 51 0 |
- - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg2 |
0402 91 59 0 | - - - - Pozostałe2 |
- - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 45%: | |
0402 91 91 0 |
- - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg2 |
0402 91 99 0 | - - - - Pozostałe2 |
0402 99 | - - Pozostałe: |
- - - O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 9,5%: | |
0402 99 11 0 |
- - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg2 |
0402 99 19 0 | - - - - Pozostałe2 |
- - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 9,5%, ale nie przekraczającej 45%: |
|
0402 99 31 0 |
- - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg2 |
0402 99 39 0 | - - - - Pozostałe2 |
- - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 45%: | |
0402 99 91 0 |
- - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg2 |
0402 99 99 0 | - - - - Pozostałe2 |
0403 | Maślanka, mleko zsiadłe i śmietana kwaśna, jogurt, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru albo innego środka słodzącego lub aromatycznego, lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao: |
0403 10 | - Jogurt: |
- - Nie aromatyzowany ani nie zawierający dodatku owoców, orzechów lub kakao: |
|
- - - Nie zawierający dodatku cukru ani innego środka słodzącego, o zawartości tłuszczu w masie: |
|
0403 10 11 0 | - - - - Nie przekraczającej 3%2 |
0403 10 13 0 | - - - - Powyżej 3%, ale nie przekraczającej 6%2 |
0403 10 19 0 | - - - - Powyżej 6%2 |
- - - Pozostały, o zawartości tłuszczu w masie: | |
0403 10 31 0 | - - - - Nie przekraczającej 3%2 |
0403 10 33 0 | - - - - Powyżej 3%, ale nie przekraczającej 6%2 |
0403 10 39 0 | - - - - Powyżej 6%2 |
- - Aromatyzowany lub zawierający dodatek owoców, orzechów lub kakao: |
|
- - - W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu mlecznego w masie: |
|
0403 10 51 0 | - - - - Nie przekraczającej 1,5%2 |
0403 10 53 0 | - - - - Powyżej 1,5%, ale nie przekraczającej 27%2 |
0403 10 59 0 | - - - - Powyżej 27%2 |
- - - Pozostałe, o zawartości tłuszczu mlecznego w masie: | |
0403 10 91 0 | - - - - Nie przekraczającej 3%2 |
0403 10 93 0 | - - - - Powyżej 3%, ale nie przekraczającej 6%2 |
0403 10 99 0 | - - - - Powyżej 6%2 |
0403 90 | - Pozostałe: |
- - Nie aromatyzowane ani nie zawierające dodatku owoców, orzechów lub kakao: |
|
- - - W proszku, w granulkach lub w innej stałej postaci: | |
- - - - Nie zawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego, o zawartości tłuszczu w masie: |
|
0403 90 11 0 | - - - - - Nie przekraczające 1,5%2 |
0403 90 13 0 | - - - - - Powyżej 1,5%, ale nie przekraczającej 27%2 |
0403 90 19 0 | - - - - - Powyżej 27%2 |
- - - - Pozostałe, o zawartości tłuszczu w masie: | |
0403 90 31 0 | - - - - - Nie przekraczającej 1,5%2 |
0403 90 33 0 | - - - - - Powyżej 1,5%, ale nie przekraczającej 27%2 |
0403 90 39 0 | - - - - - Powyżej 27%2 |
- - - Pozostałe: | |
- - - - Nie zawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego, o zawartości tłuszczu w masie: |
|
0403 90 51 0 | - - - - - Nie przekraczającej 3%2 |
0403 90 53 0 | - - - - - Powyżej 3%, ale nie przekraczającej 6%2 |
0403 90 59 0 | - - - - - Powyżej 6%2 |
- - - - Pozostałe, o zawartości tłuszczu w masie: | |
0403 90 61 0 | - - - - - Nie przekraczającej 3%2 |
0403 90 63 0 | - - - - - Powyżej 3%, ale nie przekraczającej 6%2 |
0403 90 69 0 | - - - - - Powyżej 6%2 |
- - Aromatyzowane lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao: |
|
- - - W proszku, granulkach lub innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu mlecznego w masie: |
|
0403 90 71 0 | - - - - Nie przekraczającej 1,5%2 |
0403 90 73 0 | - - - - Powyżej 1,5%, ale nie przekraczającej 27%2 |
0403 90 79 0 | - - - - Powyżej 27%2 |
- - - Pozostałe, o zawartości tłuszczu mlecznego w masie: | |
0403 90 91 0 | - - - - Nie przekraczającej 3%2 |
0403 90 93 0 | - - - - Powyżej 3%, ale nie przekraczającej 6%2 |
0403 90 99 0 | - - - - Powyżej 6%2 |
0404 | Serwatka, nawet zagęszczona, lub zawierająca dodatek cukru albo innego środka słodzącego; produkty składające się ze składników naturalnego mleka zawierające lub nie dodatek cukru albo innego środka słodzącego, gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone: |
0404 10 |
- Serwatka i serwatka zmodyfikowana, nawet zagęszczona lub zawierająca dodatek cukru lub innego środka słodzącego: |
- - W proszku, granulkach lub innej stałej postaci: | |
- - - Nie zawierająca dodatku cukru ani innego środka słodzącego, o zawartości protein w masie (zawartość azotu x 6,38): |
|
- - - - Nie przekraczającej 15%, o zawartości tłuszczu w masie: | |
0404 10 02 0 | - - - - - Nieprzekraczającej 1,5%2 |
0404 10 04 0 | - - - - - Powyżej 1,5%, ale nie przekraczającej 27%2 |
0404 10 06 0 | - - - - - Powyżej 27%2 |
- - - - Powyżej 15%, o zawartości tłuszczu w masie: | |
0404 10 12 0 | - - - - - Nie przekraczającej 1,5%2 |
0404 10 14 0 | - - - - - Powyżej 1,5%, ale nie przekraczającej 27%2 |
0404 10 16 0 | - - - - - Powyżej 27%2 |
- - - Pozostałe, o zawartości protein w masie (zawartość azotu x 6,38): |
|
- - - - Nie przekraczającej 15%, o zawartości tłuszczu w masie: | |
0404 10 26 0 | - - - - - Nie przekraczającej 1,5%2 |
0404 10 28 0 | - - - - - Powyżej 1,5%, ale nie przekraczającej 27%2 |
0404 10 32 0 | - - - - - Powyżej 27%2 |
- - - - Powyżej 15%, o zawartości tłuszczu w masie: | |
0404 10 34 0 | - - - - - Nie przekraczającej 1,5%2 |
0404 10 36 0 | - - - - - Powyżej 1,5%, ale nie przekraczającej 27%2 |
0404 10 38 0 | - - - - - Powyżej 27%2 |
- - Pozostała: | |
- - - Nie zawierająca dodatku cukru ani innego środka słodzącego, o zawartości protein w masie (zawartość azotu x 6,38): |
|
- - - - Nie przekraczającej 15%, o zawartości tłuszczu w masie: | |
0404 10 48 0 | - - - - - Nie przekraczającej 1,5%2 |
0404 10 52 0 | - - - - - Powyżej 1,5%, ale nie przekraczającej 27%2 |
0404 10 54 0 | - - - - - Powyżej 27%2 |
- - - - Powyżej 15%, o zawartości tłuszczu w masie: | |
0404 10 56 0 | - - - - - Nie przekraczającej 1,5%2 |
0404 10 58 0 | - - - - - Powyżej 1,5%, ale nie przekraczającej 27%2 |
0404 10 62 0 | - - - - - Powyżej 27%2 |
- - - Pozostała, o zawartości protein w masie (zawartość azotu x 6,38): |
|
- - - - Nie przekraczającej 15%, o zawartości tłuszczu w masie: | |
0404 10 72 0 | - - - - - Nie przekraczającej 1,5%2 |
0404 10 74 0 | - - - - - Powyżej 1,5%, ale nie przekraczającej 27%2 |
0404 10 76 0 | - - - - - Powyżej 27%2 |
- - - - Powyżej 15%, o zawartości tłuszczu w masie: | |
0404 10 78 0 | - - - - - Nie przekraczającej 1,5%2 |
0404 10 82 0 | - - - - - Powyżej 1,5%, ale nie przekraczającej 27%2 |
0404 10 84 0 | - - - - - Powyżej 27%2 |
0404 90 | - Pozostałe: |
- - Nie zawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego, o zawartości tłuszczu w masie: |
|
0404 90 21 0 | - - - Nie przekraczającej 1,5%2 |
0404 90 23 0 | - - - Powyżej 1,5%, ale nie przekraczającej 27%2 |
0404 90 29 0 | - - - Powyżej 27%2 |
- - Pozostałe, o zawartości tłuszczu w masie: | |
0404 90 81 0 | - - - Nie przekraczającej 1,5%2 |
0404 90 83 0 | - - - Powyżej 1,5%, ale nie przekraczającej 27%2 |
0404 90 89 0 | - - - Powyżej 27%2 |
0405 | Masło i inne tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka; masło o obniżonej zawartości tłuszczu: |
0405 10 | - Masło: |
- - O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 85%: | |
- - - Masło naturalne: | |
0405 10 11 0 |
- - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nie przekraczającej 1 kg2 |
0405 10 19 0 | - - - - Pozostałe2 |
0405 10 30 0 | - - - Masło odtwarzane2 |
0405 10 50 0 | - - - Masło z serwatki2 |
0405 10 90 0 | - - Pozostałe2 |
0405 20 | - Masło o obniżonej zawartości tłuszczu: |
0405 20 10 0 | - - O zawartości tłuszczu w masie 39% i więcej, ale poniżej 60%2 |
0405 20 30 0 | - - O zawartości tłuszczu w masie 60% i więcej, ale poniżej 75%2 |
0405 20 90 0 |
- - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 75%, ale nie przekraczającej 80%2 |
0405 90 | - Pozostałe: |
0405 90 10 0 |
- - O zawartości tłuszczu w masie 99,3% i więcej oraz o zawartości wody w masie poniżej 0,5%2 |
0405 90 90 0 | - - Pozostałe2 |
0406 | Sery i twarogi: |
0406 10 |
- Ser (niedojrzewający i niewędzony) świeży, w tym ser serwatkowy i twaróg: |
0406 10 20 0 | - - O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 40%2 |
0406 10 80 0 | - - Pozostały2 |
0406 20 | - Ser tarty lub proszkowany, wszystkich rodzajów: |
0406 20 10 0 |
- - Ser ziołowy Glarus (znany jako Schabziger) zrobiony z odtłuszczonego mleka i zmieszany z drobno zmielonymi ziołami2 |
0406 20 90 0 | - - Pozostały2 |
0406 30 | - Ser przetworzony (ser topiony) inny niż tarty lub proszkowany: |
0406 30 10 0 |
- - Do produkcji którego nie użyto innych serów jak Emmentaler, Gruyére i Appenzell i który może zawierać jako dodatek ziołowy ser Glarus (znany jako Schabziger); przygotowany do sprzedaży detalicznej o zawartości tłuszczu nie przekraczającej 56% suchej masy2 |
- - Pozostały: | |
- - - O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 36% i o zawartości tłuszczu w suchej masie: |
|
0406 30 31 0 | - - - - Nie przekraczającej 48%2 |
0406 30 39 0 | - - - - Powyżej 48%2 |
0406 30 90 0 | - - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 36%2 |
0406 40 | - Ser z przerostami niebieskiej pleśni: |
0406 40 10 0 | - - Roquefort2 |
0406 40 50 0 | - - Gorgonzola2 |
0406 40 90 0 | - - Pozostały2 |
0406 90 | - Pozostałe sery: |
0406 90 01 0 | - - Do przetworzenia (topienia)2 |
- - Pozostałe: | |
- - - Emmentaler, Gruyére, Sbrinz, Bergkäse i Appenzell: | |
0406 90 02 0 |
- - - - Sery w całości w cenie franco granica powyżej 401,85 ECU, lecz nie przekraczającej 430,62 ECU za 100 kg masy netto2 |
0406 90 03 0 |
- - - - Sery w całości w cenie franco granica powyżej 430,62 ECU za 100 kg masy netto2 |
0406 90 04 0 |
- - - - Kawałki pakowane próżniowo lub w gazie obojętnym, ze skórką przynajmniej z jednej strony, o masie netto 1 kg lub większej, lecz nie przekraczającej S kg i w cenie franco granica powyżej 430,62 ECU, ale nie przekraczającej 459,39 ECU za 100 kg masy netto2 |
0406 90 05 0 |
- - - - Kawałki pakowane próżniowo lub w gazie obojętnym, ze skórką przynajmniej z jednej strony, o masie netto 1 kg lub większej i w cenie franco granica powyżej 459,39 ECU za 100 kg masy netto2 |
0406 90 06 0 |
- - - - Kawałki bez skórki, o masie netto poniżej 450 g i w cenie franco granica przekraczającej 499,67 ECU za 100 kg masy netto, pakowane próżniowo lub w gazie obojętnym, w opakowaniach, na których znajduje sie opis sera, zawartość tłuszczu, odpowiedzialny za pakowanie oraz kraj producenta2 |
- - - - Pozostałe: | |
0406 90 13 0 | - - - - - Emmentaler2 |
0406 90 15 0 | - - - - - Gruyére, Sbrinz2 |
0406 90 17 0 | - - - - - Bergkäse, Appenzell2 |
0406 90 18 0 | - - - Fromage fribourgeois, Vacherin Mont d'Or i Tete de Moine2 |
0406 90 19 0 |
- - - Ser ziołowy Glarus (znany jako Schabziger) zrobiony z odtłuszczonego mleka i zmieszany z drobno zmielonymi ziołami2 |
0406 90 21 0 | - - - Cheddar2 |
0406 90 23 0 | - - - Edam2 |
0406 90 25 0 | - - - Tilsit2 |
0406 90 27 0 | - - - Butterkäse2 |
0406 90 29 0 | - - - Kashkaval2 |
- - - Feta: | |
0406 90 33 0 | - - - - Pozostałe2 |
0406 90 35 0 | - - - Kefalo-Tyri2 |
0406 90 37 0 | - - - Finlandia2 |
0406 90 39 0 | - - - Jarlsberg2 |
- - - Pozostałe: | |
- - - - Pozostałe: | |
- - - - - O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 40%, o zawartości masy wody w substancji beztłuszczowej: |
|
- - - - - - Nie przekraczającej 47%: | |
0406 90 61 0 | - - - - - - - Grana Padano, Permigiano Reggiano2 |
0406 90 63 0 | - - - - - - - Fiore Sardo, Pecorino2 |
0406 90 69 0 | - - - - - - - Pozostałe2 |
- - - - - - Powyżej 47%, ale nie przekraczającej 72%: | |
0406 90 73 0 | - - - - - - - Provolone2 |
0406 90 75 0 | - - - - - - - Asiago, Caciocavallo, Montasio, Ragusano2 |
0406 90 76 0 |
- - - - - - - Dobo, Fontal, Fontina, Fynbo, Havarti, Maribo, Samsr2 |
0406 90 78 0 | - - - - - - - Gouda2 |
0406 90 79 0 |
- - - - - - - Esrom, Italico, Kernhem, Saint-Nectaire, Saint- Paulin, Taleggio2 |
0406 90 81 0 |
- - - - - - - Cantal, Cheshire, Wensleydale, Lancashire, Double Gloucester, Blarney, Colby, Monterey2 |
0406 90 82 0 | - - - - - - - Camembert2 |
0406 90 84 0 | - - - - - - - Brie2 |
0406 90 85 0 | - - - - - - - Kefalograviera, Kasseri2 |
- - - - - - - Pozostałe sery, o zawartości wody w masie serowej beztłuszczowej: |
|
0406 90 86 0 | - - - - - - - - Powyżej 47%, ale nie przekraczającej 52%2 |
0406 90 87 0 | - - - - - - - - Powyżej 52%, ale nie przekraczającej 62%1 |
0406 90 88 0 | - - - - - - - - Powyżej 62%, ale nie przekraczającej 72%2 |
0406 90 93 0 | - - - - - - Powyżej 72%2 |
0406 90 99 0 | - - - - - Pozostałe2 |
0407 00 | Jaja ptasie w skorupkach, świeże, konserwowane albo gotowane: |
- Drobiu: | |
- - Wylęgowe: | |
0407 00 19 0 | - - - Pozostałe1 |
0407 00 30 0 | - - Pozostałe1 |
0408 | Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub wodzie, formowane, mrożone lub inaczej zakonserwowane, zawierające lub nie dodatek cukru albo innego środka słodzącego: |
- Żółtka jaj: | |
0408 11 | - - Suszone: |
0408 11 20 0 | - - - Nie nadające się do spożycia przez ludzi1 |
0408 11 80 0 | - - - Pozostałe1 |
0408 19 | - - Pozostałe: |
0408 19 20 0 | - - - Nie nadające się do spożycia przez ludzi1 |
- - - Pozostałe: | |
0408 19 81 0 | - - - - Ciekłe1 |
0408 19 89 0 | - - - - Pozostałe, włącznie z mrożonymi1 |
- Pozostałe: | |
0408 91 | - - Suszone: |
0408 91 20 0 | - - - Nie nadające się do spożycia przez ludzi1 |
0408 91 80 0 | - - - Pozostałe1 |
0408 99 | - - Pozostałe: |
0408 99 20 0 | - - - Nie nadające się do spożycia przez ludzi1 |
0408 99 80 0 | - - - Pozostałe1 |
0504 00 00 | Jelita, pęcherze i żołądki zwierząt (z wyjątkiem rybich), całe lub w kawałkach, świeże, chłodzone, mrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone: |
0504 00 00 1 | - Żołądki drobiowe1 |
0504 00 00 9 | - Pozostałe4 |
0505 | Skóry i inne części ptaków z ich piórami lub puchem, pióra i części piór (nawet darte) oraz puch, nie bardziej obrobione niż oczyszczone, zdezynfekowane lub zakonserwowane; proszek i odpadki z piór lub części piór: |
0505 90 00 0 | - Pozostałe1 |
0506 |
Kości i rdzenie rogów, nie obrobione, odtłuszczone, wstępnie przygotowane (ale nie przycięte dla nadania kształtu), poddane działaniu kwasu lub odżelatynowane; proszek i odpadki tych produktów: |
0506 10 00 0 | - Osseina i kości poddane działaniu kwasu1,4 |
0506 90 00 0 | - Pozostałe1,4 |
0511 | Produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone; martwe zwierzęta objęte działami 1 lub 3, nie nadające się do spożycia przez ludzi: |
0511 10 00 0 | - Nasienie bydlęce2 |
- Pozostałe: | |
0511 91 |
- - Produkty z ryb lub skorupiaków, mięczaków lub innych bezkręgowców wodnych; martwe zwierzęta objęte działem3: |
0511 91 10 0 | - - - Odpadki rybne6 |
0511 99 | - - Pozostałe: |
0511 99 10 0 |
- - - Ścięgna: ścinki i podobne odpady surowych skór lub skórek1,4 |
0511 99 50 0 | - - - Embriony bydlęce2 |
0511 99 80 | - - - Pozostałe: |
0511 99 80 1 | - - - - Nasienie zwierząt gospodarskich inne niż bydlęce3 |
0511 99 80 3 | - - - - Embriony zwierząt gospodarskich inne niż bydlęce3 |
0511 99 80 5 | - - - - Komórki jajowe zwierząt gospodarskich1,4 |
0511 99 80 9 | - - - - Pozostałe1,4 |
1501 00 | Tłuszcz wieprzowy (łącznie ze smalcem) i tłuszcz z drobiu, inne niż tłuszcze z pozycji nr 0209 lub 1503: |
- Smalec i inne tłuszcze wieprzowe: | |
1501 00 11 0 |
- - Do zastosowań przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi3,5 |
1501 00 19 0 | - - Pozostałe3 |
1501 00 90 0 | - Tłuszcz z drobiu1 |
1502 00 | Tłuszcze wołowe, owcze lub kozie, inne niż tłuszcze z pozycji nr 1503: |
1502 00 10 0 |
- Do zastosowań przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi2,5 |
1502 00 90 0 | - Pozostałe2 |
1503 00 | Stearyna smalcowa, olej smalcowy, oleostearyna, oleina i olej łojowy, nie emulgowane, nie zmieszane lub nie przygotowane inaczej: |
- Stearyna smalcowa i oleostearyna: | |
1503 00 11 0 | - - Do zastosowań przemysłowych4,5 |
1503 00 19 0 | - - Pozostałe4,5 |
1503 00 30 0 |
- Olej łojowy do zastosowań przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi4,5 |
1503 00 90 0 | - Pozostałe4,5 |
1601 00 | Kiełbasy i podobne produkty z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe oparte o te produkty: |
1601 00 10 0 | - Z wątroby1,4 |
- Pozostałe: | |
1601 00 91 0 | - - Kiełbasy, suche lub do smarowania, nie gotowane1,4 |
1601 00 99 0 | - - Pozostałe1,4 |
1602 | Pozostałe przetworzone lub konserwowane mięso, podroby lub krew: |
1602 10 00 0 | - Przetwory homogenizowane1,4 |
1602 20 | - Z wątroby dowolnych zwierząt: |
1602 20 90 0 | - - Pozostałe1,4 |
- Z drobiu objętego pozycją nr 0105: | |
1602 32 | - - Z drobiu z gatunku Gallus domesticus: |
- - - Zawierające w masie 57% lub więcej mięsa lub podrobów: | |
1602 32 11 0 | - - - - Nie gotowane |
1602 32 19 0 | - - - - Pozostałe |
1602 32 30 0 |
- - - Zawierające w masie 25% lub więcej, ale mniej niż 57% mięsa lub podrobów |
1602 32 90 0 | - - - Pozostałe |
- Z wieprzowiny: | |
1602 41 | - - Szynki i ich części: |
1602 41 10 0 | - - - Ze świń domowych |
1602 42 | - - Łopatki i ich części: |
1602 42 10 0 | - - - Ze świń domowych |
1602 49 | - - Pozostałe łącznie z mieszankami: |
- - - Ze świń domowych: | |
- - - - Zawierające w masie 80% lub więcej mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów, włącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia: |
|
1602 49 11 0 |
- - - - - Schaby (bez karkowych) i ich części włącznie z mieszankami schabów i szynek |
1602 49 13 0 |
- - - - - Karki i ich części łącznie z mieszankami obojczyków i łopatek |
1602 49 15 0 |
- - - - - Pozostałe mieszanki zawierające szynki, łopatki, schaby lub karki oraz ich części |
1602 49 19 0 | - - - - - Pozostałe |
1602 49 30 0 |
- - - - Zawierające w masie 40% lub więcej, ale mniej niż 80% mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów łącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia |
1602 49 50 0 |
- - - - Zawierające w masie mniej niż 40% mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów łącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia |
1602 50 | - Z wołowiny: |
1602 50 10 0 |
- - Nie gotowane; mieszanki gotowanego mięsa lub podrobów z nie gotowanym mięsem lub podrobami2 |
- - Pozostałe: | |
- - - W opakowaniach hermetycznych: | |
1602 50 31 0 | - - - - Corned beef (wołowina peklowana)2 |
1602 50 39 0 | - - - - Pozostałe2 |
1602 50 80 0 | - - - Pozostałe2 |
1602 90 | - Pozostałe łącznie z przetworami z krwi dowolnych zwierząt: |
1602 90 10 0 | - - Przetwory z krwi dowolnych zwierząt1,4 |
- - Pozostałe: | |
- - - Pozostałe: | |
1602 90 51 0 | - - - - Zawierające mięso lub podroby ze świń domowych |
- - - - Pozostałe: | |
- - - - Zawierające mięso wołowe lub podroby: | |
1602 90 61 0 |
- - - - - Nie gotowane; mieszanki gotowanego mięsa lub podrobów z nie gotowanym mięsem lub podrobami2 |
1602 90 69 0 | - - - - - Pozostałe2 |
1603 00 | Ekstrakty i soki z mięsa, ryb lub skorupiaków, mięczaków lub innych bezkręgowców wodnych1,4,6 |
1604 | Przetworzone i konserwowane ryby; kawior i namiastki kawioru przygotowane z ikry rybiej1,4,6 |
2301 | Mąki, grysiki i granulki z mięsa i podrobów, ryb lub skorupiaków, mięczaków lub innych bezkręgowców wodnych, nie nadające się do spożycia przez ludzi; skwarki: |
2301 10 00 0 | - Mąki, grysiki i granulki z mięsa i podrobów; skwarki1,4 |
2301 20 00 0 |
- Maki, grysiki i granulki z ryb lub ze skorupiaków, mięczaków lub innych bezkręgowców wodnych6 |
2309 | Produkty używane do karmienia zwierząt: |
2309 10 |
- Karma dla psów lub kotów, przygotowana do sprzedaży detalicznej: |
- - Zawierająca skrobię, glukozę, syrop glukozowy, maltodekstrynę lub syrop z maltodekstryny, objęte podpozycjami 1702 30 51 do 1702 30 99, 1702 40 90, 1702 90 50 i 2106 90 55 lub produkty mleczne: |
|
- - - Zawierająca skrobię, glukozę, syrop glukozowy, maltodekstrynę lub syrop z maltodekstryny: |
|
- - - - Nie zawierająca skrobi lub zawierająca jej w masie 10% lub mniej: |
|
2309 10 11 0 |
- - - - - Nie zawierająca produktów mlecznych lub zawierająca ich w masie poniżej 10%1,4,6 |
2309 10 13 0 |
- - - - - Zawierająca w masie nie mniej niż 10%, ale mniej niż 50% produktów mlecznych1,4,6 |
2309 10 15 0 |
- - - - - Zawierająca w masie nie mniej niż 50%, ale mniej niż 75% produktów mlecznych1,4,6 |
2309 10 19 0 |
- - - - - Zawierająca w masie nie mniej niż 75% produktów mlecznych1,4,6 |
- - - - Zawierająca w masie więcej niż 10%, ale nie więcej niż 30% skrobi: |
|
2309 10 31 0 |
- - - - - Nie zawierająca produktów mlecznych lub zawierająca ich w masie poniżej 10%1,4,6 |
2309 10 33 0 |
- - - - - Zawierająca w masie nie mniej niż 10%, ale mniej niż 50% produktów mlecznych1,4,6 |
2309 10 39 0 |
- - - - - Zawierająca w masie nie mniej niż 50% produktów mlecznych1,4,6 |
- - - - Zawierająca w masie powyżej 30% skrobi: | |
2309 10 51 0 |
- - - - - Nie zawierająca produktów mlecznych lub zawierająca ich w masie mniej niż 10%1,4,6 |
2309 10 53 0 |
- - - - - Zawierająca w masie nie mniej niż 10%, ale mniej niż 50% produktów mlecznych1,4,6 |
2309 10 59 0 |
- - - - - Zawierająca w masie nie mniej niż 50% produktów mlecznych1,4,6 |
2309 10 70 0 |
- - - Nie zawierająca skrobi, glukozy, syropu glukozowego, maltodekstryny lub syropu z maltodekstryny, ale zawierająca produkty mleczne1,4,6 |
2309 10 90 0 | - - Pozostała 1,4,6 |
2309 90 | - Pozostałe: |
- - Pozostałe: | |
- - - Zawierające skrobie, glukozę, syrop glukozowy, maltodekstrynę lub syrop z maltodekstryny objęte podpozycjami 1702 30 51 do 1702 30 99, 1702 90 50 i 2106 90 55 lub produkty mleczne: |
|
- - - - Zawierające skrobię, glukozę, syrop glukozowy, maltodekstrynę lub syrop z maltodekstryny: |
|
- - - - - Nie zawierające skrobi lub zawierające jej w masie 10% lub mniej: |
|
2309 90 31 0 |
- - - - - - Nie zawierające produktów mlecznych lub zawierające ich w masie mniej niż 10%1,4,6 |
2309 90 33 0 |
- - - - - - Zawierające w masie nie mniej niż 10%, ale mniej niż 50% produktów mlecznych1,4,6 |
2309 90 35 0 |
- - - - - - Zawierające w masie nie mniej niż 50%, ale mniej niż 75% produktów mlecznych1,4,6 |
2309 90 39 0 |
- - - - - - Zawierające w masie nie mniej niż 75% produktów mlecznych1,4,6 |
- - - - - Zawierające w masie więcej niż 10%, ale nie więcej niż 30% skrobi: |
|
2309 90 41 0 |
- - - - - - Nie zawierające produktów mlecznych lub zawierające w ich masie mniej niż 10%1,4,6 |
2309 90 43 0 |
- - - - - - Zawierające w masie nie mniej niż 10%, ale mniej niż 50% produktów mlecznych1,4,6 |
2309 90 49 0 |
- - - - - - Zawierające w masie nie mniej niż 50% produktów mlecznych1,4,6 |
- - - - - Zawierające w masie powyżej 30% skrobi: | |
2309 90 51 0 |
- - - - - - Nie zawierające produktów mlecznych lub zawierające ich w masie mniej niż 10%1,4,6 |
2309 90 53 0 |
- - - - - - Zawierające w masie nie mniej niż 10%, ale mniej niż 50% produktów mlecznych1,4,6 |
2309 90 59 0 |
- - - - - - Zawierające w masie nie mniej niż 50% produktów mlecznych1,4,6 |
2309 90 70 0 |
- - - - Nie zawierające skrobi, glukozy, syropu glukozowego, maltodekstryny lub syropu z maltodekstryny, ale zawierające produkty mleczne1,4,6 |
- - - Pozostałe: | |
2309 90 93 0 | - - - - Mieszanki "Premix"1,4,6 |
- - - - Pozostałe: | |
2309 90 95 |
- - - - - Zawierające w masie 49% lub więcej chlorku choliny, na bazie organicznej lub nieorganicznej: |
2309 90 95 1 | - - - - - - Pasze granulowane dla pstrągów1,4,6 |
2309 90 95 9 | - - - - - - Pozostałe1,4,6 |
2309 90 97 | - - - - - Pozostałe: |
2309 90 97 1 | - - - - - - Pasze granulowane dla pstrągów1,4,6 |
2309 90 97 9 | - - - - - - Pozostałe1,4,6 |
3001 | Gruczoły i inne narządy do celów organoterapeutycznych, suszone, sproszkowane i nie sproszkowane; ekstrakty z gruczołów lub innych narządów lub ich wydzielin do celów organoterapeutycznych; heparyna i jej sole; inne substancje ludzkie i zwierzęce preparowane, do celów terapeutycznych lub profilaktycznych, gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone: |
3001 10 |
- Gruczoły i inne narządy, suszone, sproszkowane i nie sproszkowane: |
3001 10 10 0 | - - Sproszkowane4 |
3001 10 90 0 | - - Pozostałe4 |
3001 20 | - Ekstrakty gruczołów lub innych narządów lub ich wydzielin: |
3001 20 90 0 | - - Pozostałe4 |
3001 90 | - Pozostałe: |
- - Pozostałe: | |
3001 90 91 0 | - - - Heparyna i jej sole4 |
3001 90 99 0 | - - - Pozostałe4 |
3002 | Krew ludzka; krew zwierzęca preparowana dla celów terapeutycznych, profilaktycznych lub diagnostycznych; antysurowice i inne frakcje krwi oraz modyfikowane produkty immunologiczne, także otrzymywane w procesach biotechnologicznych; szczepionki, toksyny, hodowle mikroorganizmów (poza drożdżami) oraz produkty podobne:4 |
3002 10 |
- Antysurowice i pozostałe frakcje krwi oraz modyfikowane produkty immunologiczne, także otrzymywane w procesach biotechnologicznych: |
3002 10 10 0 | - - Antysurowice4 |
- - Pozostałe: | |
3002 10 91 0 | - - - Hemoglobina, globulina krwi i globulina surowicy4 |
- - - Pozostałe: | |
3002 10 99 0 | - - - - Pozostałe4 |
3002 90 | - Pozostałe: |
3002 90 30 0 |
- - Krew zwierzęca przygotowana do stosowania terapeutycznego, profilaktycznego i diagnostycznego4 |
3503 00 | Żelatyna (łącznie z żelatyną w arkuszach prostokątnych /nawet kwadratowych/, barwionych lub nie i obrobionych powierzchniowo lub nie) oraz pochodne żelatyny; karuk; inne kleje pochodzenia zwierzęcego, wyłączając kleje kazeinowe z pozycji nr 3501: |
3503 00 10 0 | - Żelatyna i jej pochodne1,4,6 |
3503 00 80 0 | - Pozostałe1,4,6 |
2) Dotyczy produktów otrzymanych z bydła domowego.
3) Dotyczy produktów otrzymanych ze świń domowych.
4) Dotyczy produktów pochodzących ze zwierząt gatunków domowych z pozycji 0102 i 0103.
5) Dotyczy produktów przeznaczonych do produkcji pasz dla zwierząt.
6) Dotyczy produktów otrzymanych z ryb hodowlanych.
7) Dotyczy ryb hodowlanych.
W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.
Grażyna J. Leśniak 24.04.2025Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.
Grażyna J. Leśniak 23.04.2025Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.
Krzysztof Koślicki 22.04.2025Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.
Krzysztof Koślicki 22.04.2025Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.
Robert Horbaczewski 17.04.2025Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
Grażyna J. Leśniak 11.04.2025Identyfikator: | Dz.U.1999.53.562 |
Rodzaj: | Rozporządzenie |
Tytuł: | Zakaz przywozu niektórych towarów pochodzących z Królestwa Belgii. |
Data aktu: | 14/06/1999 |
Data ogłoszenia: | 19/06/1999 |
Data wejścia w życie: | 19/06/1999 |