WYKAZ TOWARÓW, NA KTÓRYCH PRZYWÓZ USTANAWIA SIĘ KONTYNGENTY TARYFOWE ILOŚCIOWE
Kod PCN | Wyszczególnienie | Obniżona stawka celna | Ilość |
1 | 2 | 3 | 4 |
0105 | Drób domowy żywy - to znaczy ptactwo z gatunków Gallus domesticus, kaczki, gęsi, indyki i perliczki: | 340 t | |
- O masie nieprzekraczającej 185 g: | |||
0105 11 | - - Ptactwo z gatunku Gallus domesticus: | ||
- - - Pisklęta płci żeńskiej pochodzące z hodowli w drugim i trzecim pokoleniu: |
|||
0105 11 11 0 | - - - - Nioski | 10 | |
0105 11 19 0 | - - - - Pozostałe | 10 | |
- - - Pozostałe: | |||
0105 11 91 0 | - - - - Nioski | 10 | |
0105 11 99 0 | - - - - Pozostałe | 10 | |
0201 | Mięso wołowe świeże lub chłodzone: | 5.650 t | |
0201 10 00 0 | - Tusze i półtusze | 30 | |
0201 20 | - Pozostałe kawałki mięsa z kośćmi: | ||
0201 20 20 0 | - - Ćwierci "kompensowane" | 30 | |
0201 20 30 0 | - - Ćwierci przednie nierozdzielone lub rozdzielone | 30 | |
0201 20 50 0 | - - Ćwierci tylne nierozdzielone lub rozdzielone | 30 | |
0201 20 90 0 | - - Pozostałe | 30 | |
0201 30 00 0 | - Bez kości | 30 | |
0202 | Mięso wołowe mrożone: | 17.545 t | |
0202 10 00 0 | - Tusze i półtusze | 30 | |
0202 20 | - Pozostałe kawałki mięsa z kośćmi: | ||
0202 20 10 0 | - - Ćwierci "kompensowane" | 30 | |
0202 20 30 0 | - - Ćwierci przednie nierozdzielone lub rozdzielone | 30 | |
0202 20 50 0 | - - Ćwierci tylne nierozdzielone lub rozdzielone | 30 | |
0202 20 90 0 | - - Pozostałe | 30 | |
0202 30 | - Bez kości: | ||
0202 30 10 0 |
- - Ćwierci przednie całe lub pokrojone na maksymalnie pięć części, a każda ćwiartka stanowi pojedynczy blok; ćwierci "kompensowane" w dwóch blokach, z których jeden zawiera ćwierć przednią całą lub pokrojoną na maksymalnie pięć kawałków, a drugi ćwierć tylną w jednym kawałku, ale bez polędwicy |
30 | |
0202 30 50 0 | - - Rostbef, antrykot i szponder - kawałki | 30 | |
0202 30 90 0 | - - Pozostałe | 30 | |
0203 | Mięso wieprzowe świeże, chłodzone lub mrożone: | 46.480 t | |
- Świeże lub chłodzone: | |||
0203 11 | - - Tusze i półtusze: | ||
0203 11 10 0 | - - - Ze świń domowych | 30 | |
0203 12 | - - Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi: | ||
- - - Ze świń domowych: | |||
0203 12 11 0 | - - - - Szynki i ich kawałki | 30 | |
0203 12 19 0 | - - - - Łopatki i ich kawałki | 30 | |
0203 19 | - - Pozostałe: | ||
- - - Ze świń domowych: | |||
0203 19 11 0 | - - - - Przodki i ich kawałki | 30 | |
0203 19 13 0 | - - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi | 30 | |
0203 19 15 0 | - - - - Boczek i jego kawałki | 30 | |
- - - - Pozostałe: | |||
0203 19 55 0 | - - - - - Bez kości | 30 | |
0203 19 59 0 | - - - - - Pozostałe | 30 | |
- Mrożone: | |||
0203 21 | - - Tusze i półtusze: | ||
0203 21 10 0 | - - - Ze świń domowych | 30 | |
0203 22 | - - Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi: | ||
- - - Ze świń domowych: | |||
0203 22 11 0 | - - - - Szynki i ich kawałki | 30 | |
0203 22 19 0 | - - - - Łopatki i ich kawałki | 30 | |
0203 29 | - - Pozostałe: | ||
- - - Ze świń domowych: | |||
0203 29 11 0 | - - - - Przodki i ich kawałki | 30 | |
0203 29 13 0 | - - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi | 30 | |
0203 29 15 0 | - - - - Boczek i jego kawałki | 30 | |
- - - - Pozostałe: | |||
0203 29 55 0 | - - - - - Bez kości | 30 | |
0203 29 59 0 | - - - - - Pozostałe | 30 | |
0207 | Mięso i jadalne podroby z drobiu z pozycji 0105, świeże, chłodzone lub mrożone: | 47.736 t | |
- Z ptactwa z gatunku Gallus domesticus: | |||
0207 11 | - - Niecięte na kawałki, świeże lub chłodzone: | ||
0207 11 10 0 |
- - - Oskubane i bez jelit, z głowami i łapami, znane jako "kurczaki 83%" |
30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 11 30 0 |
- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "kurczaki 70%" |
30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 11 90 0 |
- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kurczaki 65%" lub inaczej prezentowane |
30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 12 | - - Niecięte na kawałki, mrożone: | ||
0207 12 10 0 |
- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "kurczaki 70%" |
30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 12 90 0 |
- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, i bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kurczaki 65%" lub inaczej prezentowane |
30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 13 | - - Kawałki i podroby, świeże lub chłodzone: | ||
- - - Kawałki: | |||
0207 13 10 0 | - - - - Bez kości | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
- - - - Z kośćmi: | |||
0207 13 20 0 | - - - - - Połówki lub ćwiartki | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 13 30 0 | - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 13 40 0 |
- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł |
30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 13 50 0 | - - - - - Piersi i ich kawałki | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 13 60 0 | - - - - - Nogi i ich kawałki | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 13 70 0 | - - - - - Pozostałe | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
- - - Podroby: | |||
0207 13 91 0 | - - - - Wątroby | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 13 99 0 | - - - - Pozostałe | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 14 | - - Kawałki i podroby mrożone: | ||
- - - Kawałki: | |||
0207 14 10 0 | - - - - Bez kości | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
- - - - Z kośćmi: | |||
0207 14 20 0 | - - - - - Połówki lub ćwiartki | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 14 30 0 | - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 14 40 0 |
- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł |
30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 14 50 0 | - - - - - Piersi i ich kawałki | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 14 60 0 | - - - - - Nogi i ich kawałki | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 14 70 0 | - - - - - Pozostałe | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
- - - Podroby: | |||
0207 14 91 0 | - - - - Wątroby | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 14 99 0 | - - - - Pozostałe | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
- Z indyków: | |||
0207 24 | - - Niecięte na kawałki, świeże lub chłodzone: | ||
0207 24 10 0 |
- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "indyki 80%" |
30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 24 90 0 |
- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap i bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "indyki 73%" lub inaczej prezentowane |
30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 25 | - - Niecięte na kawałki, mrożone: | ||
0207 25 10 0 |
- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "indyki 80%" |
30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 25 90 0 |
- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "indyki 73%" lub inaczej prezentowane |
30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 26 | - - Kawałki i podroby, świeże lub chłodzone: | ||
- - - Kawałki: | |||
0207 26 10 0 | - - - - Bez kości | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
- - - - Z kośćmi: | |||
0207 26 20 0 | - - - - - Połówki lub ćwiartki | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 26 30 0 | - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 26 40 0 |
- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł |
30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 26 50 0 | - - - - - Piersi i ich kawałki | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
- - - - - Nogi i ich kawałki: | |||
0207 26 60 0 | - - - - - - Podudzia i ich kawałki | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 26 70 0 | - - - - - - Pozostałe | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 26 80 0 | - - - - - Pozostałe | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
- - - Podroby: | |||
0207 26 91 0 | - - - - Wątroby | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 26 99 0 | - - - - Pozostałe | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 27 | - - Kawałki i podroby, mrożone: | ||
- - - Kawałki: | |||
0207 27 10 0 | - - - - Bez kości | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
- - - - Z kośćmi: | |||
0207 27 20 0 | - - - - - Połówki lub ćwiartki | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 27 30 0 | - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 27 40 0 |
- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł |
30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 27 50 0 | - - - - - Piersi i ich kawałki | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
- - - - - Nogi i ich kawałki: | |||
0207 27 60 0 | - - - - - - Podudzia i ich kawałki | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 27 70 0 | - - - - - - Pozostałe | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 27 80 0 | - - - - - Pozostałe | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
- - - Podroby: | |||
0207 27 91 0 | - - - - Wątroby | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 27 99 0 | - - - - Pozostałe | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
- Z kaczek, gęsi i perliczek: | |||
0207 32 | - - Niecięte na kawałki, świeże lub chłodzone: | ||
- - - Kaczki: | |||
0207 32 11 0 |
- - - - Oskubane, bez krwi i jelit, ale niewypatroszone, z głowami i łapami, znane jako "kaczki 85%" |
30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 32 15 0 |
- - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami wątrobami i żołądkami, znane jako "kaczki 70%" |
30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 32 19 0 |
- - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kaczki 63%" lub inaczej prezentowane |
30 minimum 0,3 EUR/kg | |
- - - Gęsi: | |||
0207 32 51 0 |
- - - - Oskubane, bez krwi, niewypatroszone z głowami i łapami, znane jako "gęsi 82%" |
30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 32 59 0 |
- - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z sercami i żołądkami lub bez serc i żołądków, znane jako "gęsi 75%" lub inaczej prezentowane |
30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 32 90 0 | - - - Perliczki | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 33 | - - Niecięte na kawałki, mrożone: | ||
- - - Kaczki: | |||
0207 33 11 0 |
- - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "kaczki 70%" |
30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 33 19 0 |
- - - - Oskubane i wypatroszone bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kaczki 63%" lub inaczej prezentowane |
30 minimum 0,3 EUR/kg | |
- - - Gęsi: | |||
0207 33 51 0 |
- - - - Oskubane, bez krwi, niewypatroszone z głowami i łapami, znane jako "gęsi 82%" |
30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 33 59 0 |
- - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z sercami i żołądkami lub bez serc i żołądków, znane jako "gęsi 75%" lub inaczej prezentowane |
30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 33 90 0 | - - - Perliczki | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 34 | - - Otłuszczone wątroby, świeże lub chłodzone: | ||
0207 34 10 0 | - - - Z gęsi | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 34 90 0 | - - - Z kaczek | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 35 | - - Pozostałe, świeże lub chłodzone: | ||
- - - Kawałki: | |||
- - - - Bez kości: | |||
0207 35 11 0 | - - - - - Z gęsi | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 35 15 0 | - - - - - Z kaczek i perliczek | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
- - - - Z kośćmi: | |||
- - - - - Połówki lub ćwiartki: | |||
0207 35 21 0 | - - - - - - Z kaczek | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 35 23 0 | - - - - - - Z gęsi | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 35 25 0 | - - - - - - Z perliczek | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 35 31 0 | - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 35 41 0 |
- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł |
30 minimum 0,3 EUR/kg | |
- - - - - Piersi i ich kawałki: | |||
0207 35 51 0 | - - - - - - Z gęsi | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 35 53 0 | - - - - - - Z kaczek i perliczek | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
- - - - - Nogi i ich kawałki: | |||
0207 35 61 0 | - - - - - - Z gęsi | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 35 63 0 | - - - - - - Z kaczek i perliczek | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 35 71 0 | - - - - - Tusze gęsie i kacze | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 35 79 0 | - - - - - Pozostałe | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
- - - Podroby: | |||
0207 35 91 0 | - - - - Wątroby drobiowe inne niż otłuszczone wątroby | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 35 99 0 | - - - - Pozostałe | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 36 | - - Pozostałe, mrożone: | ||
- - - Kawałki: | |||
- - - - Bez kości: | |||
0207 36 11 0 | - - - - - Z gęsi | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 36 15 0 | - - - - - Z kaczek i perliczek | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
- - - - Z kośćmi: | |||
- - - - - Połówki lub ćwiartki: | |||
0207 36 21 0 | - - - - - - Z kaczek | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 36 23 0 | - - - - - - Z gęsi | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 36 25 0 | - - - - - - Z perliczek | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 36 31 0 | - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 36 41 0 |
- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł |
30 minimum 0,3 EUR/kg | |
- - - - - Piersi i ich kawałki: | |||
0207 36 51 0 | - - - - - - Z gęsi | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 36 53 0 | - - - - - - Z kaczek i perliczek | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
- - - - - Nogi i ich kawałki: | |||
0207 36 61 0 | - - - - - - Z gęsi | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 36 63 0 | - - - - - - Z kaczek i perliczek | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 36 71 0 | - - - - - Tusze gęsie i kacze | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 36 79 0 | - - - - - Pozostałe | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
- - - Podroby: | |||
- - - - Wątroby: | |||
0207 36 81 0 | - - - - - Otłuszczone wątroby gęsie | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 36 85 0 | - - - - - Otłuszczone wątroby kacze | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 36 89 0 | - - - - - Pozostałe | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 36 90 0 | - - - - Pozostałe | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0402 | Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego: | 4.750 t | |
0402 10 |
- W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu w masie nieprzekraczającej 1,5%: |
||
- - Niezawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego: | |||
0402 10 11 0 |
- - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg |
30 | |
0402 10 19 0 | - - - Pozostałe | 30 | |
- - Pozostałe: | |||
0402 10 91 0 |
- - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg |
30 | |
0402 10 99 0 | - - - Pozostałe | 30 | |
- W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu w masie powyżej 1,5%: |
|||
0402 21 | - - Niezawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego: | ||
- - - O zawartości tłuszczu w masie nieprzekraczającej 27%: | |||
0402 21 11 |
- - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg: |
||
0402 21 11 9 | - - - - - Pozostałe | 40 | |
- - - - Pozostałe: | |||
0402 21 17 | - - - - - O zawartości tłuszczu w masie nieprzekraczającej 11%: | ||
0402 21 17 9 | - - - - - - Pozostałe | 40 | |
0402 21 19 |
- - - - - O zawartości tłuszczu w masie przekraczającej 11%, ale nieprzekraczającej 27%: |
||
0402 21 19 9 | - - - - - - Pozostałe | 40 | |
- - - O zawartości tłuszczu w masie przekraczającej 27%: | |||
0402 21 91 |
- - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg: |
||
0402 21 91 9 | - - - - - Pozostałe | 40 | |
0402 21 99 | - - - - Pozostałe: | ||
0402 21 99 9 | - - - - - Pozostałe | 40 | |
- Pozostałe: | |||
0402 91 | - - Niezawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego: | ||
- - - O zawartości tłuszczu w masie nieprzekraczającej 8%: | |||
0402 91 11 0 |
- - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg |
40 | |
0402 91 19 0 | - - - - Pozostałe | 40 | |
- - - O zawartości tłuszczu w masie przekraczającej 8%, ale nieprzekraczającej 10%: |
|||
0402 91 31 0 |
- - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg |
40 | |
0402 91 39 0 | - - - - Pozostałe | 40 | |
- - - O zawartości tłuszczu w masie przekraczającej 10%, ale nieprzekraczającej 45%: |
|||
0402 91 51 0 |
- - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg |
40 | |
0402 91 59 0 | - - - - Pozostałe | 40 | |
- - - O zawartości tłuszczu w masie przekraczającej 45%: | |||
0402 91 91 0 |
- - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg |
40 | |
0402 91 99 0 | - - - - Pozostałe | 40 | |
0402 99 | - - Pozostałe: | ||
- - - O zawartości tłuszczu w masie nieprzekraczającej 9,5%: | |||
0402 99 11 0 |
- - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg |
40 | |
0402 99 19 0 | - - - - Pozostałe | 40 | |
- - - O zawartości tłuszczu w masie przekraczającej 9,5%, ale nieprzekraczającej 45%: |
|||
0402 99 31 0 |
- - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg |
40 | |
0402 99 39 0 | - - - - Pozostałe | 40 | |
- - - O zawartości tłuszczu w masie przekraczającej 45%: | |||
0402 99 91 0 |
- - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg |
40 | |
0402 99 99 0 | - - - - Pozostałe | 40 | |
0405 | Masło i inne tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka; produkty mleczarskie do smarowania: | ||
0405 10 | - Masło: | ||
- - O zawartości tłuszczu w masie nieprzekraczającej 85%: | |||
- - - Masło naturalne: | |||
0405 10 11 0 |
- - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 1 kg |
40 | 1.661,5 t |
0405 10 19 0 | - - - - Pozostałe | 40 | 1.717,7 t |
0405 10 30 0 | - - - Masło odtwarzane | 40 | 1.739,1 t |
0405 10 50 0 | - - - Masło z serwatki | 40 | 1.739,1 t |
0405 10 90 0 | - - Pozostałe | 40 | 1.730,2 t |
0405 20 | - Produkty mleczarskie do smarowania: | ||
0405 20 10 0 | - - O zawartości tłuszczu w masie 39% i więcej, ale mniej niż 60 % | 40 | 1.739,1 t |
0405 20 30 0 |
- - O zawartości tłuszczu w masie 60% i więcej, ale nieprzekraczającej 75 % |
40 | 1.649,6 t |
0405 20 90 0 | - - O zawartości tłuszczu w masie większej niż 75%, ale mniej niż 80% | 40 | 1.739,1 t |
0405 90 | - Pozostałe: | ||
0405 90 10 0 |
- - O zawartości tłuszczu w masie 99,3% i więcej oraz o zawartości wody w masie nieprzekraczającej 0,5% |
40 | 1.489,0 t |
0405 90 90 0 | - - Pozostałe | 40 | 1.695,5 t |
0408 | Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, mrożone lub inaczej zakonserwowane, zawierające lub nie dodatek cukru albo innego środka słodzącego: | 4 t | |
- Żółtka jaj: | |||
0408 11 | - - Suszone: | ||
0408 11 20 0 | - - - Nienadające się do spożycia przez ludzi |
25 minimum 2 EUR/kg |
|
0408 11 80 0 | - - - Pozostałe |
25 minimum 2 EUR/kg |
|
0408 19 | - - Pozostałe: | 9,2 t | |
0408 19 20 0 | - - - Nienadające się do spożycia przez ludzi |
25 minimum 2 EUR/kg |
|
- - - Pozostałe: | |||
0408 19 81 0 | - - - - Ciekłe |
25 minimum 2 EUR/kg |
|
0408 19 89 0 | - - - - Pozostałe, włącznie z mrożonymi |
25 minimum 2 EUR/kg |
|
- Pozostałe: | |||
0408 91 | - - Suszone: | 46 t | |
0408 91 20 0 | - - - Nienadające się do spożycia przez ludzi |
35 minimum 2 EUR/kg |
|
0408 91 80 0 | - - - Pozostałe |
35 minimum 2 EUR/kg |
|
0408 99 | - - Pozostałe: | 63,4 t | |
0408 99 20 0 | - - - Nienadające się do spożycia przez ludzi | 35 | |
0408 99 80 0 | - - - Pozostałe | 35 | |
0409 00 00 0 | Miód naturalny | 35 | 340 t |
0504 00 00 | Jelita, pęcherze i żołądki zwierząt (z wyjątkiem rybich), całe lub w kawałkach, świeże, chłodzone, mrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone: | 15 | 335 t |
0504 00 00 1 | - Żołądki drobiowe | ||
0603 | Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane: | ||
0603 10 | - Świeże: | ||
0603 10 10 | - - Róże: | ||
0603 10 10 1 | - - - Od 1 czerwca do 31 października | 35 | 83 t |
0603 10 10 9 | - - - Od 1 listopada do 31 maja | 35 | 83 t |
0603 10 20 | - - Goździki: | ||
0603 10 20 1 | - - - Od 1 czerwca do 31 października | 35 | 159 t |
0603 10 20 9 | - - - Od 1 listopada do 31 maja | 35 | 159 t |
0603 10 50 | - - Chryzantemy: | ||
0603 10 50 1 | - - - Od 1 czerwca do 31 października | 35 | 84 t |
0603 10 50 9 | - - - Od 1 listopada do 31 maja | 35 | 159 t |
0707 00 | Ogórki i korniszony, świeże lub chłodzone: | ||
0707 00 05 | - Ogórki: | ||
0707 00 05 3 | - - Od 1 marca do 30 kwietnia | 60 | 289 t |
0707 00 05 5 | - - Od 1 do 15 maja | 60 | 73 t |
0707 00 05 7 | - - Od 1 do 31 października | 60 | 796 t |
0707 00 90 0 | - Korniszony | 60 | 4.612 t |
0808 | Jabłka, gruszki i pigwy, świeże: | ||
0808 10 | - Jabłka: | ||
0808 10 10 0 | - - Jabłka na sok, luzem, od 16 września do 15 grudnia | 60 | 12.346 t |
- Pozostałe: | |||
0808 10 20 | - - - Odmiany Golden Delicious: | ||
0808 10 20 1 | - - - - Od 1 stycznia do 31 marca | 60 | 1.710 t |
0808 10 20 3 | - - - - Od 1 kwietnia do 30 czerwca | 20 | 1.710 t |
0808 10 20 7 | - - - - Od 1 sierpnia do 31 grudnia | 60 | 2.850 t |
0808 10 50 | - - - Odmiany Granny Smith: | ||
0808 10 50 1 | - - - - Od 1 stycznia do 31 marca | 60 | 1.710 t |
0808 10 50 3 | - - - - Od 1 kwietnia do 30 czerwca | 20 | 1.710 t |
0808 10 50 7 | - - - - Od 1 sierpnia do 31 grudnia | 60 | 2.850 t |
0808 10 90 | - - - Pozostałe: | ||
0808 10 90 1 | - - - - Od 1 stycznia do 31 marca | 60 | 2.654 t |
0808 10 90 3 | - - - - Od 1 kwietnia do 30 czerwca | 20 | 2.654 t |
0808 10 90 7 | - - - - Od 1 sierpnia do 31 grudnia | 60 | 4.422 t |
0810 | Pozostałe owoce, świeże: | 20 | 19 t |
0810 10 00 | - Truskawki i poziomki: | ||
0810 10 00 3 | - - Od 1 maja do 31 lipca | ||
0910 | Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i pozostałe przyprawy korzenne: | 41,6 t | |
0910 10 00 0 | - Imbir | 10 | |
0910 20 | - Szafran: | ||
0910 20 10 0 | - - Nierozgniatany ani niemielony | 10 | |
0910 20 90 0 | - - Rozgniatany lub mielony | 10 | |
0910 30 00 0 | - Kurkuma | 10 | |
0910 40 | - Tymianek; liście laurowe: | 3,7 t | |
- - Tymianek: | |||
- - - Nierozgniatany ani niemielony: | |||
0910 40 11 0 | - - - - Tymianek dziki (Thymus serpyllum) | 10 | |
0910 40 13 0 | - - - - Pozostały | 10 | |
0910 40 19 0 | - - - Rozgniatany lub mielony | 10 | |
0910 40 90 0 | - - Liście laurowe | 10 | 33 t |
0910 50 00 0 | - Curry | 10 | |
- Pozostałe przyprawy korzenne: | |||
0910 91 | - - Mieszanki wymienione w uwadze 1 (b) do niniejszego działu: | ||
0910 91 10 0 | - - - Nierozgniatane ani niemielone | 10 | |
0910 91 90 0 | - - - Rozgniatane lub mielone | 10 | |
0910 99 | - - Pozostałe: | 10 | 0,3 t |
0910 99 10 0 | - - - Nasiona kozieradki | ||
- - - Pozostałe: | 7,4 t | ||
0910 99 91 0 | - - - - Nierozgniatane ani niemielone | 10 | |
0910 99 99 0 | - - - - Rozgniatane lub mielone | 10 | |
1001 | Pszenica i mieszanka żyta z pszenicą (meslin): | 388.000 t | |
1001 10 00 0 | - Pszenica durum | 20 | |
1001 90 | - Pozostałe: | ||
1001 90 10 0 | - - Orkisz do siewu | 25 | |
- - Pozostały orkisz, pszenica zwyczajna i mieszanka żyta z pszenicą (meslin): |
|||
1001 90 91 | - - - Ziarno pszenicy zwyczajnej i mieszanki żyta z pszenicą (meslin): | ||
1001 90 91 1 | - - - - Ziarno pszenicy zwyczajnej | 25 | |
1001 90 91 9 | - - - - Mieszanki żyta z pszenicą (meslin) | 25 | |
1001 90 99 0 | - - - Pozostałe | 25 | |
1101 00 | Mąka pszenna i żytnio - pszenna: | 9.718 t | |
- Mąka pszenna: | |||
1101 00 11 0 | - - Z pszenicy durum | 25 | |
1101 00 15 0 | - - Z pszenicy zwyczajnej i orkisza | 25 | |
1101 00 90 0 | - Mąka żytnio-pszenna | 25 | |
1102 | Mąka ze zbóż innych niż pszenica i mieszanka żyta z pszenicą: | 25 | 1.683 t |
1102 10 00 0 | - Mąka żytnia | ||
1102 20 | - Mąka kukurydziana: | 130 t | |
1102 20 10 0 | - - O zawartości tłuszczu w masie nieprzekraczającej 1,5% | 25 | |
1102 20 90 0 | - - Pozostała | 25 | |
1102 90 | - Pozostałe: | 48 t | |
1102 90 10 0 | - - Mąka jęczmienna | 25 | |
1102 90 30 0 | - - Mąka owsiana | 25 | |
1102 90 90 0 | - - Pozostałe | 25 | |
1105 | Mąka, mączka, proszek, płatki i granulki ziemniaczane: | 634,8 t | |
1105 10 00 0 | - Mąka, mączka i proszek | 25 minimum 0,2 EUR/kg | |
1105 20 00 0 | - Płatki i granulki | 25 minimum 0,2 EUR/kg | |
1107 | Słód nawet palony: | 9.000 t | |
1107 10 | - Niepalony: | ||
- - Z pszenicy: | |||
1107 10 11 0 | - - - W postaci mąki | 10 | |
1107 10 19 0 | - - - Pozostały | 10 | |
- - Pozostałe: | |||
1107 10 91 0 | - - W postaci mąki | 10 | |
1107 10 99 0 | - - - Pozostałe | 10 | |
1107 20 00 0 | - Palony | 10 | |
1108 | Skrobie; inulina: | 2.500 t | |
- Skrobie: | |||
1108 11 00 0 | - - Skrobia pszenna | 30 minimum 0,2 EUR/kg | |
1108 12 00 0 | - - Skrobia kukurydziana | 30 minimum 0,2 EUR/kg | |
1108 13 00 0 | - - Skrobia ziemniaczana | 30 minimum 0,2 EUR/kg | |
1108 14 00 0 | - - Skrobia z manioku (cassava) | 30 minimum 0,2 EUR/kg | |
1108 19 | - - Pozostałe skrobie: | ||
1108 19 10 0 | - - - Skrobia z ryżu | 20 minimum 0,2 EUR/kg | |
1108 19 90 0 | - - - Pozostałe | 35 minimum 0,2 EUR/kg | |
1108 20 00 0 | - Inulina | 35 minimum 0,2 EUR/kg | |
1205 | Nasiona rzepaku lub rzepiku, nawet łamane: | 29.235 t | |
1205 10 | - Nasiona rzepaku lub rzepiku, o niskiej zawartości kwasu erukowego: | ||
1205 10 90 0 | - - Pozostałe | 15 | |
1205 90 00 | - Pozostałe: | ||
1205 90 00 9 | - - Pozostałe | 15 | |
1209 | Nasiona, owoce i zarodniki, w rodzaju stosowanych do siewu: | ||
1209 10 00 0 | - Nasiona buraków cukrowych | 10 | 3,48 t |
1210 | Szyszki chmielowe, świeże lub suszone, nawet mielone, sproszkowane lub w formie granulek; lupulina: | ||
1210 20 |
- Szyszki chmielowe, mielone, sproszkowane lub w formie granulek; lupulina: |
||
1210 20 10 0 |
- - Szyszki chmielowe, mielone, sproszkowane lub w formie granulek, z podwyższoną zawartością lupuliny; lupulina |
20 minimum 1,5 EUR/kg | 14 t |
1210 20 90 0 | - - Pozostałe | 20 minimum 1,5 EUR/kg | 27 t |
1302 | Soki i ekstrakty roślinne; substancje pektynowe, pektyniany i pektany; agar-agar i inne śluzy i zagęszczacze, nawet modyfikowane, pochodzące z produktów roślinnych: | ||
- Soki i ekstrakty roślinne: | |||
1302 13 00 0 | - - Z chmielu | 20 | 2,22 t |
1302 19 | - - Pozostałe: | ||
- - - Pozostałe: | |||
1302 19 98 0 | - - - - Pozostałe | 20 | 4,47 t |
1302 20 | - Substancje pektynowe, pektyniany i pektany: | 13,4 t | |
1302 20 90 0 | - - Pozostałe | 40 | |
- Śluzy i zagęszczacze, nawet modyfikowane, pochodzące z produktów roślinnych: |
|||
1302 31 00 0 | - - Agar-agar | 15 | |
1514 | Olej rzepakowy, rzepikowy i gorczycowy oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie: | 7.400 t | |
- Olej rzepakowy lub rzepikowy, o niskiej zawartości kwasu erukowego oraz ich frakcje: |
|||
1514 11 | - - Olej surowy: | ||
1514 11 10 0 |
- - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi |
35 | |
1514 11 90 0 | - - - Pozostały | 35 | |
1514 19 | - - Pozostały: | ||
1514 19 10 0 |
- - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi |
35 | |
1514 19 90 | - - - Pozostały: | ||
1514 19 90 1 | - - - - Rafinowany, konfekcjonowany | 45 | |
1514 19 90 9 | - - - - Pozostały | 40 | |
- Pozostały: | |||
1514 91 | - - Olej surowy: | ||
1514 91 10 0 |
- - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi |
35 | |
1514 91 90 0 | - - - Pozostały | 35 | |
1514 99 | - - Pozostały: | ||
1514 99 10 0 |
- - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi |
35 | |
1514 99 90 | - - - Pozostały: | 600 t | |
1514 99 90 1 | - - - - Rafinowany, konfekcjonowany | 45 | |
1514 99 90 9 | - - - - Pozostały | 40 | |
1701 | Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej: | 65.285 t(*) | |
- Cukier surowy niezawierający dodatku środków aromatyzujących ani barwiących: |
|||
1701 11 | - - Cukier trzcinowy: | ||
1701 11 10 0 | - - - Do rafinacji | 40 minimum 0,17 EUR/kg | |
1701 11 90 0 | - - - Pozostały | 40 minimum 0,17 EUR/kg | |
1701 12 | - - Cukier buraczany: | ||
1701 12 10 0 | - - - Do rafinacji | 40 minimum 0,17 EUR/kg | |
1701 12 90 0 | - - - Pozostały | 40 minimum 0,17 EUR/kg | |
- Pozostały: | |||
1701 91 00 0 | - - Zawierający dodatki aromatyzujące lub barwiące | 40 minimum 0,17 EUR/kg | |
1701 99 | - - Pozostały: | ||
1701 99 10 0 | - - - Cukier biały | 40 minimum 0,17 EUR/kg | |
1701 99 90 0 | - - - Pozostały | 40 minimum 0,17 EUR/kg | |
1702 | Pozostałe cukry łącznie z chemicznie czystymi laktozą, maltozą, glukozą i fruktozą, w postaci stałej; syropy cukrowe niezawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; sztuczny miód zmieszany nawet z miodem naturalnym; karmel: | 317,7 t | |
1702 30 |
- Glukoza i syrop glukozowy niezawierające fruktozy lub zawierające w stanie suchym mniej niż 20% fruktozy w masie: |
||
1702 30 10 0 | - - Izoglukoza | 40 minimum 0,17 EUR/kg | |
- - Pozostałe: | |||
- - - Zawierające w stanie suchym 99% lub więcej glukozy w masie: | |||
1702 30 51 0 | - - - - w postaci białego krystalicznego proszku, nawet scalonego | 40 minimum 0,17 EUR/kg | |
1702 30 59 0 | - - - - Pozostałe | 40 minimum 0,17 EUR/kg | |
- - - Pozostałe: | |||
1702 30 91 0 | - - - - W postaci białego krystalicznego proszku, nawet scalonego | 40 minimum 0,17 EUR/kg | |
1702 30 99 0 | - - - - Pozostałe | 40 minimum 0,17 EUR/kg | |
1702 40 |
- Glukoza i syrop glukozowy, zawierające w masie, w stanie suchym, co najmniej 20%, ale mniej niż 50% fruktozy, z wyłączeniem cukru inwertowanego: |
||
1702 40 10 0 | - - Izoglukoza | 40 minimum 0,17 EUR/kg | |
1702 40 90 0 | - - Pozostałe | 40 minimum 0,17 EUR/kg | |
1702 90 |
- Pozostałe, łącznie z cukrem inwertowanym i innymi cukrami oraz mieszankami syropów cukrowych, zawierającymi w masie, w stanie suchym, 50% fruktozy: |
||
1702 90 50 0 | - - Maltodekstryna i syrop maltodekstrynowy | 40 minimum 0,17 EUR/kg | |
- - Karmel: | |||
1702 90 71 0 | - - - Zawierający w masie 50% sacharozy lub więcej w substancji suchej | 40 minimum 0,17 EUR/kg | |
- - - Pozostały: | |||
1702 90 75 0 | - - - - W postaci proszku, nawet scalonego | 40 minimum 0,17 EUR/kg | |
1702 90 79 0 | - - - - Pozostały | 40 minimum 0,17 EUR/kg | |
1901 | Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, kasz, mączki, skrobi lub z ekstraktu słodowego, niezawierające kakao, lub zawierające w masie mniej niż 40% kakao, obliczonych według całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione, ani niewłączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404, niezawierające kakao lub zawierające w masie mniej niż 5% kakao, obliczonych według całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione, ani niewłączone: | 30 | 130 t |
1901 90 | - Pozostałe: | ||
- - Pozostałe: | |||
1901 90 99 | - - - Pozostałe: | ||
1901 90 99 9 | - - - - Pozostałe | ||
2002 | Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego: | 3.460 t | |
2002 90 | - Pozostałe: | ||
- - O zawartości suchej masy mniej niż 12%: | |||
2002 90 11 |
- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 1 kg: |
||
2002 90 11 1 |
- - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 1 kg, ale nieprzekraczającej 199 kg |
30 minimum 0,35 EUR/kg | |
2002 90 11 9 |
- - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 199 kg |
25 minimum 0,3 EUR/kg | |
2002 90 19 0 |
- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 1 kg |
30 minimum 0,35 EUR/kg | |
- - O zawartości suchej masy nie mniejszej niż 12%, ale nie większej niż 30%: |
|||
2002 90 31 |
- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 1 kg: |
||
2002 90 31 1 |
- - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 1 kg, ale nieprzekraczającej 199 kg |
30 minimum 0,35 EUR/kg | |
2002 90 31 9 |
- - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 199 kg |
25 minimum 0,3 EUR/kg | |
2002 90 39 0 |
- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 1 kg |
30 minimum 0,35 EUR/kg | |
- - O zawartości suchej masy większej niż 30%: | |||
2002 90 91 |
- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 1 kg: |
||
2002 90 91 1 |
- - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 1 kg, ale nieprzekraczającej 199 kg |
30 minimum 0,35 EUR/kg | |
2002 90 91 9 |
- - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 199 kg |
25 minimum 0,3 EUR/kg | |
2002 90 99 0 |
- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 1 kg |
30 minimum 0,35 EUR/kg | |
2005 | Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, niemrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006: | 119,6 t | |
2005 20 | - Ziemniaki: | ||
- - Pozostałe: | |||
2005 20 20 0 |
- - - Cienkie plasterki, smażone lub pieczone, także solone lub z przyprawami, w hermetycznych opakowaniach, nadające się do bezpośredniego spożycia |
50 | |
2005 20 80 0 | - - - Pozostałe | 50 | |
2103 | Sosy i przetwory z nich; zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne; mąka i mączka z gorczycy oraz gotowa musztarda: | 690.400 l 100% alk. | |
2103 90 | - Pozostałe: | ||
2103 90 30 0 |
- - Gorzkie aromatyczne zaprawy o objętościowej mocy alkoholu od 44,2 do 49,2% obj., zawierające w masie od 1,5 do 6% goryczki, przypraw i różnych składników oraz od 4 do 10% cukru, w pojemnikach zawierających 0,5 litra lub mniej |
35 minimum 0,35 EUR/kg | |
2106 | Przetwory spożywcze gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: | ||
2106 90 | - Pozostałe: | ||
2106 90 20 0 |
- - Złożone preparaty alkoholowe, inne niż na bazie substancji zapachowych, w rodzaju używanych do produkcji napojów |
55 + 2,5 EUR %/hl | |
- - Aromatyzowane lub barwione syropy cukrowe: | 74 t | ||
2106 90 30 0 | - - - Syropy izoglukozowe | 20 minimum 0,17 EUR/kg | |
- - - Pozostałe: | |||
2106 90 55 0 | - - - - Syrop glukozowy i z maltodekstryny | 20 minimum 0,17 EUR/kg | |
2106 90 59 0 | - - - - Pozostałe | 20 | 195 t |
- - Pozostałe: | |||
2106 90 98 0 | - - - Pozostałe | 20 | 921 t |
2204 | Wino ze świeżych winogron łącznie z winami wzmocnionymi; moszcz winogronowy inny niż z pozycji 2009: | 8.340 hl | |
2204 10 | - Wino musujące: | ||
- - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż 8,5% obj.: |
|||
2204 10 11 | - - - Szampan: | ||
2204 10 11 9 |
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 22% obj. |
30(a) minimum 42 EUR/hl | |
2204 10 19 | - - - Pozostałe: | ||
2204 10 19 9 |
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 22% obj. |
30(a) minimum 42 EUR/hl | |
- Pozostałe wina; moszcz winogronowy z fermentacją nie rozpoczętą lub zatrzymaną przez dodanie alkoholu: |
|||
2204 21 | - - W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej: | ||
2204 21 10 |
- - - Wina inne niż z podpozycji 2204 10 w butelkach z korkami "grzybkowymi" przytrzymywanymi przewiązkami lub zapięciami; wina dostarczane inaczej, pozostające dzięki obecności dwutlenku węgla w roztworze pod nadciśnieniem nie mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym niż 3 bary, mierzonym w temperaturze 20°C: |
||
2204 21 10 9 |
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 22% obj. |
30(a) minimum 42 EUR/hl | |
- - - Pozostałe: | |||
2204 21 99 0 |
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 22% obj. |
75(b) minimum 17 EUR/hl + 1,7 EUR %/hl | |
2204 29 | - - Pozostałe: | ||
2204 29 10 |
- - - Wina inne niż z podpozycji 2204 10 w butelkach z korkami "grzybkowymi" przytrzymywanymi przewiązkami lub zapięciami; wina dostarczane inaczej, pozostające w wyniku obecności dwutlenku węgla w roztworze, pod nadciśnieniem nie mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym niż 3 bary, mierzonym w temperaturze 20°C: |
||
2204 29 10 9 |
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 22% obj. |
25 minimum 42 EUR/hl | |
- - - Pozostałe: | |||
2204 29 99 0 |
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 22% obj. |
75 minimum 17 EUR/hl + 1,7 EUR %/hl | |
2204 30 | - Pozostały moszcz winogronowy: | ||
2204 30 10 |
- - W trakcie fermentacji lub z fermentacją zatrzymaną inaczej niż przez dodanie alkoholu: |
||
2204 30 10 9 |
- - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 22% obj. |
45(c) | |
- - Pozostały: | |||
- - - Pozostały: | |||
2204 30 96 | - - - - Skoncentrowany: | ||
2204 30 96 9 |
- - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 22% obj. |
65(d) | |
2204 30 98 | - - - - Pozostały: | ||
2204 30 98 9 |
- - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 22% obj. |
65(d) | |
2205 | Wermut i inne wina ze świeżych winogron przyprawione roślinami lub substancjami aromatycznymi: | 690.400 l 100% alk. | |
2205 10 | - W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej: | ||
2205 10 90 | - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 18% obj.: | ||
2205 10 90 9 |
- - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 22% obj. |
75 minimum 17 EUR/hl + 1,7 EUR %/hl | |
2205 90 | - Pozostałe: | ||
2205 90 90 | - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 18% obj: | ||
2205 90 90 9 |
- - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 22% obj. |
75 minimum 17 EUR/hl + 1,7 EUR %/hl | |
2206 00 | Pozostałe napoje fermentowane (na przykład jabłecznik, moszcz gruszkowy i miód pitny); mieszanki napojów fermentowanych oraz mieszanki napojów fermentowanych i napojów bezalkoholowych, niewymienione ani niewłączone gdzie indziej: | ||
2206 00 10 | - Wzbudzone: | ||
2206 00 10 9 | - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. | 45 minimum 14 EUR/hl | |
- Pozostałe: | |||
- - Musujące: | |||
2206 00 31 | - - - Z jabłek lub gruszek: | ||
2206 00 31 9 | - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. | 45 minimum 14 EUR/hl | |
2206 00 39 | - - - Pozostałe: | ||
2206 00 39 9 | - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. | 45 minimum 14 EUR/hl | |
- - Spokojne, w pojemnikach zawierających: | |||
- - - 2 litry lub mniej: | |||
2206 00 51 | - - - - Z jabłek lub gruszek: | ||
2206 00 51 9 | - - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. | 45 minimum 14 EUR/hl | |
2206 00 59 | - - - - Pozostałe: | ||
2206 00 59 9 | - - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. | 45 minimum 14 EUR/hl | |
- - - Więcej niż 2 litry: | |||
2206 00 81 | - - - - Z jabłek lub gruszek: | ||
2206 00 81 9 | - - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. | 45 minimum 14 EUR/hl | |
2206 00 89 | - - - - Pozostałe: | ||
2206 00 89 9 | - - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. | 45 minimum 14 EUR/hl | |
2207 | Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 80% obj. lub więcej; alkohol etylowy i pozostałe wyroby alkoholowe o dowolnej mocy, skażone: | ||
2207 10 00 0 |
- Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 80% obj. lub więcej |
105 minimum 58 EUR/hl | 230.000 l |
2207 20 00 0 |
- Alkohol etylowy i pozostałe wyroby alkoholowe, o dowolnej mocy, skażone |
65 minimum 50 EUR/hl | 11.500 l |
2208 | Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% obj.; wódki, likiery i pozostałe napoje alkoholowe: | 3.830.000 l 100% alk. | |
2208 20 |
- Napoje alkoholowe otrzymywane przez destylację wina z winogron lub wytłoków z winogron: |
||
- - W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej: | |||
2208 20 12 0 | - - Cognac | 75 minimum 21 EUR/hl + 2 EUR %/hl | |
2208 20 14 0 | - - - Armagnac | 75 minimum 21 EUR/hl + 2 EUR %/hl | |
2208 20 26 0 | - - - Grappa | 75 minimum 21 EUR/hl + 2 EUR %/hl | |
2208 20 27 0 | - - - Brandy de Jerez | 75 minimum 21 EUR/hl + 2 EUR %/hl | |
2208 20 29 0 | - - - Pozostałe | 75 minimum 21 EUR/hl + 2 EUR %/hl | |
- - W pojemnikach zawierających więcej niż 2 litry: | |||
2208 20 40 0 | - - - Surowy destylat | 75 minimum 17 EUR/hl + 1,7 EUR %/hl | |
- - - Pozostałe: | |||
2208 20 62 0 | - - - - Cognac | 75 minimum 17 EUR/hl + 1,7 EUR %/hl | |
2208 20 64 0 | - - - - Armagnac | 75 minimum 17 EUR/hl + 1,7 EUR %/hl | |
2208 20 86 0 | - - - - Grappa | 75 minimum 17 EUR/hl + 1,7 EUR %/hl | |
2208 20 87 0 | - - - - Brandy de Jerez | 75 minimum 17 EUR/hl + 1,7 EUR %/hl | |
2208 20 89 0 | - - - - Pozostałe | 75 minimum 17 EUR/hl + 1,7 EUR %/hl | |
2208 30 | - Whisky: | 1.330.000 l 100% alk. | |
- - Whisky burbońskie w pojemnikach zawierających: | |||
2208 30 11 0 | - - - 2 litry lub mniej | 85 minimum 21 EUR/hl + 2 EUR %/hl | |
2208 30 19 0 | - - - Więcej niż 2 litry | 85 minimum 17 EUR/hl + 1,7 EUR %/hl | |
- - Szkocka whisky: | |||
- - - Whisky "malt", w pojemnikach zawierających: | |||
2208 30 32 0 | - - - - 2 litry lub mniej | 85 minimum 21 EUR/hl + 2 EUR %/hl | |
2208 30 38 0 | - - - - Więcej niż 2 litry | 85 minimum 17 EUR/hl + 1,7 EUR %/hl | |
- - - Whisky "blended", w pojemnikach zawierających: | |||
2208 30 52 0 | - - - - 2 litry lub mniej | 85 minimum 21 EUR/hl + 2 EUR %/hl | |
2208 30 58 0 | - - - - Więcej niż 2 litry | 85 minimum 17 EUR/hl + 1,7 EUR %/hl | |
- - - Pozostałe, w pojemnikach zawierających: | |||
2208 30 72 0 | - - - - 2 litry lub mniej | 85 minimum 21 EUR/hl + 2 EUR %/hl | |
2208 30 78 0 | - - - Więcej niż 2 litry | 85 minimum 17 EUR/hl + 1,7 EUR %/hl | |
- - Pozostałe, w pojemnikach zawierających: | |||
2208 30 82 0 | - - - 2 litry lub mniej | 85 minimum 21 EUR/hl + 2 EUR %/hl | |
2208 30 88 0 | - - - Więcej niż 2 litry | 85 minimum 17 EUR/hl + 1,7 EUR %/hl | |
2208 40 | - Rum i tafia: | 352.400 l 100% alk. | |
- - W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej: | |||
2208 40 11 0 |
- - - Rum o zawartości lotnych substancji innych niż alkohol etylowy i metylowy, równej lub przekraczającej 225 g na hektolitr czystego alkoholu (z tolerancją 10%) |
80 minimum 12,5 EUR/hl + 1,3 EUR %/hl | |
- - - Pozostałe: | |||
2208 40 31 0 | - - - - O wartości przekraczającej 7,9 EUR za litr czystego alkoholu | 80 minimum 12,5 EUR/hl + 1,3 EUR %/hl | |
2208 40 39 0 | - - - - Pozostałe | 80 minimum 12,5 EUR/hl + 1,3 EUR %/hl | |
- - W pojemnikach zawierających więcej niż 2 litry: | |||
2208 40 51 0 |
- - - Rum o zawartości lotnych substancji innych niż alkohol etylowy i metylowy, równej lub przekraczającej 225 g na hektolitr czystego alkoholu (z tolerancją 10%) |
80 minimum 9 EUR/hl + 0,9 EUR %/hl | |
- - - Pozostałe: | |||
2208 40 91 0 | - - - - O wartości przekraczającej 2 EUR za litr czystego alkoholu | 80 minimum 9 EUR/hl + 0,9 EUR %/hl | |
2208 40 99 0 | - - - - Pozostałe | 80 minimum 9 EUR/hl + 0,9 EUR %/hl | |
2208 50 | - Giny i gin Geneva: | 695.200 l 100% alk. | |
- - Gin w pojemnikach zawierających: | |||
2208 50 11 0 | - - - 2 litry lub mniej | 85 minimum 12,5 EUR/hl + 1,3 EUR %/hl | |
2208 50 19 0 | - - - Więcej niż 2 litry | 85 minimum 9 EUR/hl + 0,9 EUR %/hl | |
- - Gin Geneva, w pojemnikach zawierających: | |||
2208 50 91 0 | - - - 2 litry lub mniej | 85 minimum 12,5 EUR/hl + 1,3 EUR %/hl | |
2208 50 99 0 | - - Więcej niż 2 litry | 85 minimum 9 EUR/hl + 0,9 EUR %/hl | |
2208 60 | - Vodka: | ||
- - O objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 45,4% obj. lub mniej, w pojemnikach zawierających: |
|||
2208 60 11 0 | - - - 2 litry lub mniej | 105 minimum 2,5 EUR %/hl | |
2208 60 19 0 | - - - Więcej niż 2 litry | 105 minimum 2,5 EUR %/hl | |
- - O objętościowej mocy alkoholu większej niż 45,4% obj., w pojemnikach zawierających: |
|||
2208 60 91 0 | - - - 2 litry lub mniej | 105 minimum 2,5 EUR %/hl | |
2208 60 99 0 | - - - Więcej niż 2 litry | 105 minimum 2,5 EUR %/hl | |
2208 70 | - Likiery i kordiały: | ||
2208 70 10 0 | - - W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej | 105 minimum 2,5 EUR %/hl | |
2208 70 90 0 | - - W pojemnikach zawierających więcej niż 2 litry | 105 minimum 2,5 EUR %/hl | |
2208 90 | - Pozostałe: | 695.200 l 100% alk. | |
- - Arak, w pojemnikach zawierających: | |||
2208 90 11 0 | - - - 2 litry lub mniej | 105 minimum 2,5 EUR %/hl | |
2208 90 19 0 | - - Więcej niż 2 litry | 105 minimum 2,5 EUR %/hl | |
- - Napoje alkoholowe śliwkowe, gruszkowe i wiśniowe (z wyłączeniem likierów) w pojemnikach zawierających: |
|||
2208 90 33 0 | - - - 2 litry lub mniej | 105 minimum 2,5 EUR %/hl | |
2208 90 38 0 | - - - Więcej niż 2 litry | 105 minimum 2,5 EUR %/hl | |
- - Pozostałe wódki i inne napoje alkoholowe, w pojemnikach zawierających: |
|||
- - - 2 litry lub mniej: | |||
2208 90 41 0 | - - - - Ouzo | 105 minimum 2,5 EUR %/hl | |
- - - - Pozostałe: | |||
- - - - - Wódki i napoje alkoholowe (z wyłączeniem likierów): | |||
- - - - - - Destylowane z owoców: | |||
2208 90 45 0 | - - - - - - - Calvados | 105 minimum 2,5 EUR %/hl | |
2208 90 48 0 | - - - - - - - Pozostałe | 105 minimum 2,5 EUR %/hl | |
- - - - - - Pozostałe: | |||
2208 90 52 0 | - - - - - - - Korn | 105 minimum 2,5 EUR %/hl | |
2208 90 57 0 | - - - - - - - Pozostałe | 85 minimum 9 EUR/hl + 0,9 EUR %/hl | |
2208 90 69 | - - - - - Pozostałe napoje alkoholowe: | ||
2208 90 69 9 | - - - - - - Pozostałe | 105 minimum 2,5 EUR %/hl | |
- - - Więcej niż 2 litry: | |||
- - - - Wódki (z wyłączeniem likierów): | |||
2208 90 71 0 | - - - - - Destylowane z owoców | 105 minimum 2,5 EUR %/hl | |
2208 90 74 0 | - - - - - Pozostałe | 85 minimum 9 EUR/hl + 0,9 EUR %/hl | |
2208 90 78 0 | - - - - Pozostałe napoje alkoholowe | 105 minimum 2,5 EUR %/hl | |
- - Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% obj., w pojemnikach zawierających: |
|||
2208 90 91 0 | - - - 2 litry lub mniej | 105 minimum 2,5 EUR %/hl | |
2208 90 99 0 | - - - Więcej niż 2 litry | 105 minimum 2,5 EUR %/hl | |
2302 | Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki zbóż i roślin strączkowych, również granulowane: | 10.420 t | |
2302 10 | - Kukurydziane: | ||
2302 10 10 0 | - - O zawartości skrobi w masie nieprzekraczającej 35% | 10 | |
2302 10 90 0 | - - Pozostałe | 10 | |
2302 30 | - Pszenne: | ||
2302 30 10 0 |
- - O zawartości skrobi w masie nieprzekraczającej 28%, których przesiew przez sito o oczkach 0,2 mm nie przekracza 10% masy całości lub alternatywnie część, która przechodzi przez sito zawiera w masie 1,5% lub więcej popiołu w przeliczeniu na suchy produkt |
10 | 6.380 t |
2302 30 90 0 | - Pozostałe | 10 | 49.240 t |
2302 40 | - Z pozostałych zbóż: | 4.130 t | |
2302 40 10 0 |
- - O zawartości skrobi w masie nieprzekraczającej 28%, których przesiew przez sito o oczkach 0,2 mm nie przekracza 10% masy całości lub alternatywnie część, która przechodzi przez sito zawiera w masie 1,5% lub więcej popiołu w przeliczeniu na suchy produkt |
10 | |
2302 40 90 0 | - - Pozostałe | 10 | |
2402 | Cygara, również z obciętymi końcami, cygaretki i papierosy, z tytoniu lub namiastek tytoniu: | 55 | 2,5 t |
2402 10 00 0 | - Cygara, również z obciętymi końcami i cygaretki, z tytoniu | ||
2402 20 | - Papierosy z tytoniu: | 75 t | |
2402 20 10 0 | - - Zawierające goździki | 90 minimum 9 EUR/tys.szt. | |
2402 20 90 0 | - - Pozostałe | 90 minimum 9 EUR/tys.szt. | |
2402 90 00 0 | - Pozostałe | 90 | 2,5 t |
2403 | Pozostały przetworzony tytoń i przetworzone namiastki tytoniu; tytoń "homogenizowany" i "odtworzony"; ekstrakty i esencje tytoniowe: | 300 t | |
2403 10 |
- Tytoń do palenia, nawet zawierający namiastki tytoniu w dowolnej proporcji: |
||
2403 10 10 0 |
- - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 500 g |
120 | |
2403 10 90 0 | - - Pozostałe | 120 | |
- Pozostałe: | |||
2403 91 00 0 | - - Tytoń "homogenizowany" lub "odtworzony" | 55 minimum 1,13 EUR/kg | |
2403 99 | - - Pozostałe: | ||
2403 99 10 0 | - - - Tytoń do żucia i tabaka | 65 | |
2403 99 90 | - - - Pozostałe: | ||
2403 99 90 1 | - - - - Tytoń ekspandowany | 55 minimum 1,13 EUR/kg | |
2403 99 90 9 | - - - - Pozostałe | 55 minimum 1,13 EUR/kg | |
3502 | Albuminy (nawet koncentraty z dwu lub więcej protein z serwatki, zawierające w suchej masie powyżej 80% protein z serwatki), albuminiany i pozostałe pochodne albumin: | 15 minimum 2 EUR/kg | 0,56 t |
- Albumina jaja: | |||
3502 11 | - - Suszona: | ||
3502 11 90 0 | - - - Pozostała | ||
3503 00 | Żelatyna (włącznie z żelatyną w arkuszach prostokątnych, nawet kwadratowych, nawet barwionych i nawet obrobionych powierzchniowo) oraz pochodne żelatyny; karuk; pozostałe kleje pochodzenia zwierzęcego, wyłączając kleje kazeinowe z pozycji 3501: | ||
3503 00 10 0 | - Żelatyna i jej pochodne | 15 | 68,5 t |
3503 00 80 0 | - Pozostałe | 15 | 68,5 t |
3505 | Dekstryny i pozostałe skrobie modyfikowane (np. skrobie wstępnie żelatynizowane lub estryfikowane); kleje oparte na skrobiach, na dekstrynach lub innych modyfikowanych skrobiach: | 392 t | |
3505 10 | - Dekstryny i pozostałe skrobie modyfikowane: | ||
3505 10 10 0 | - - Dekstryny | 15 minimum 0,2 EUR/kg | |
- - Pozostałe skrobie modyfikowane: | |||
3505 10 50 0 | - - - Skrobie, estryfikowane lub eteryfikowane | 15 minimum 0,2 EUR/kg | |
3505 10 90 0 | - - - Pozostałe | 15 minimum 0,2 EUR/kg | |
3505 20 | - Kleje: | ||
3505 20 10 0 |
- - Zawierające w masie mniej niż 25% skrobi lub dekstryn, lub pozostałych modyfikowanych skrobi |
15 minimum 0,2 EUR/kg | |
3505 20 30 0 |
- - Zawierające w masie 25% lub więcej, ale mniej niż 55% skrobi lub dekstryn, lub pozostałych modyfikowanych skrobi |
15 minimum 0,2 EUR/kg | |
3505 20 50 0 |
- - Zawierające w masie 55% lub więcej, ale mniej niż 80% skrobi lub dekstryn, lub pozostałych modyfikowanych skrobi |
15 minimum 0,2 EUR/kg | |
3505 20 90 0 |
- - Zawierające w masie 80% lub więcej skrobi lub dekstryn, lub pozostałych modyfikowanych skrobi |
15 minimum 0,2 EUR/kg |
(*) Kwota w wysokości 32 500 ton przeznaczona jest wyłącznie dla importu z krajów członkowskich Unii Europejskiej, po udokumentowaniu pochodzenia.
(a) dla towarów pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej stosuje się, po udokumentowaniu pochodzenia, zgodnie z wymogami określonymi odrębnie, stawkę celną w wysokości 20% minimum 42 EUR/hl
(b) dla towarów pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej stosuje się, po udokumentowaniu pochodzenia, zgodnie z wymogami określonymi odrębnie, stawkę celną w wysokości 65% minimum 17 EUR/hl+1,7 EUR %/hl
(c) dla towarów pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej stosuje się, po udokumentowaniu pochodzenia, zgodnie z wymogami określonymi odrębnie, stawkę celną w wysokości 35%
(d) dla towarów pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej stosuje się, po udokumentowaniu pochodzenia, zgodnie z wymogami określonymi odrębnie, stawkę celną w wysokości 55%
W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.
Grażyna J. Leśniak 24.04.2025Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.
Grażyna J. Leśniak 23.04.2025Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.
Krzysztof Koślicki 22.04.2025Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.
Krzysztof Koślicki 22.04.2025Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.
Robert Horbaczewski 17.04.2025Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
Grażyna J. Leśniak 11.04.2025Identyfikator: | Dz.U.2001.151.1688 |
Rodzaj: | Rozporządzenie |
Tytuł: | Ustanowienie kontyngentów taryfowych na niektóre towary rolne przywożone z zagranicy. |
Data aktu: | 11/12/2001 |
Data ogłoszenia: | 27/12/2001 |
Data wejścia w życie: | 01/01/2002 |