12 WYMAGANIA CO DO WYPOSAŻENIA, KWALIFIKACJI PERSONELU ORAZ ZAKRESU ŚWIADCZONYCH USŁUG DLA HOTELI I MOTELI
Lp. | Wymagania | Kategorie | |||||||||
***** | **** | *** | ** | * | |||||||
H | M | H | M | H | M | H | M | H | M | ||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
1 | Obiekt stanowi odrębny budynek lub wydzieloną część budynku, lub zespół budynków | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o |
2 |
Obiekty całoroczne zlokalizowane w wielu budynkach powinny być połączone stałymi zabudowanymi przejściami, zapewniającymi dostęp do wszystkich usług w obiekcie Nie dotyczy obiektów zlokalizowanych w miejscowościach o charakterze wypoczynkowo-rekreacyjnym |
o | o | o | |||||||
I. Zewnętrzne elementy zagospodarowania i urządzenia | |||||||||||
3 | Bezpośrednie wejście do hallu recepcyjnego, chronione przed nadmiernym napływem powietrza z zewnątrz | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o |
4 | Górna osłona nad głównym wejściem, usytuowanie wejścia we wnęce lub zapewnienie drzwi automatycznie otwieranych | o | o | o | o | o | o | ||||
5 | Górna osłona nad podjazdem do obiektu na wysokości co najmniej 4,5 m | o | o | o | o | ||||||
6 | Oddzielne wejście i wydzielona droga bagażu gości | o | o | ||||||||
7 | Wydzielona droga dostaw - nie dotyczy hoteli *** w zwartej zabudowie miejskiej | o | o | o | o | o | o | ||||
8 | Zagospodarowanie otoczenia obiektu obejmujące utwardzoną nawierzchnię dojazdów i dojść, należyte utrzymanie zieleni ozdobnej i izolacyjnej, oświetlenie terenu i oddzielenie części gospodarczej od części dostępnej dla gości | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o |
9 |
Strzeżone garaże lub strzeżone parkingi, w motelach zapewniające miejsca postojowe dla wszystkich j.m. Nie dotyczy hoteli zlokalizowanych w zwartej zabudowie miejskiej, w których należy zapewnić miejsce postojowe na czas przyjazdu i odjazdu gości |
o | o | o | o | o | |||||
10 | Parkingi lub miejsca postojowe przy obiekcie zapewniające miejsca postojowe dla wszystkich j.m. | o | o | o | |||||||
II. Instalacje i urządzenia techniczne | |||||||||||
11 | W części ogólnodostępnej obejmującej hall recepcyjny, sale gastronomiczne i wielofunkcyjne: | ||||||||||
1) klimatyzacja lub inne urządzenia i systemy zapewniające wymianę powietrza i utrzymanie temperatury 18 - 21°C oraz wilgotność 45 - 60% | o | o | o | o | |||||||
2) wentylacja mechaniczna1) | o | o | |||||||||
3) wentylacja grawitacyjna lub mechaniczna | o | o | o | o | |||||||
12 | W części pobytowej - j.m.: | ||||||||||
1) klimatyzacja lub inne urządzenia i systemy zapewniające wymianę powietrza i utrzymanie temperatury 18 - 21°C oraz wilgotność 45 - 60% | o | o | |||||||||
2) wentylacja grawitacyjna lub mechaniczna | o | o | o | o | o | o | o | o | |||
13 | Wentylacja mechaniczna wyciągowa w w.h.s. - dla ** i * dopuszcza się wentylację grawitacyjną, przy centralnym zaopatrzeniu w ciepłą wodę, w w.h.s. z oknem lub przy kubaturze kabin ustępowych przekraczającej 6,5 m3 | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o |
14 | Ogrzewanie w całym obiekcie lub w części nieklimatyzowanej | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o |
15 | Instalacja sanitarna: zimna i ciepła woda przez całą dobę | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o |
16 | Komfort akustyczny w całym obiekcie zgodnie z Polską Normą | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o |
17 | Oświetlenie dostosowane do charakteru pomieszczeń | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o |
18 | Telefon i faks dostępny dla gości w recepcji | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o |
19 | Dostęp do Internetu w pokojach lub na odrębnych stanowiskach | o | o | o | o | o | o | ||||
20 | Instalacja radiowo-telewizyjna przystosowana do odbioru programów lokalnych i satelitarnych | o | o | o | o | o | o | ||||
21 | Dźwigi osobowe /ew. schody ruchome/ w obiektach: | ||||||||||
1) poniżej kondygnacji 0, o ile są tam usytuowane pomieszczenia usługowe (np. garaże, zespół odnowy biologicznej) | o | o | |||||||||
2) powyżej 1. kondygnacji w części przeznaczonej dla gości | o | o | |||||||||
3) powyżej 2. kondygnacji w części przeznaczonej dla gości | o | o | |||||||||
4) powyżej 3. kondygnacji w części przeznaczonej dla gości | o | o | |||||||||
5) powyżej 4. kondygnacji w części przeznaczonej dla gości | o | o | o | o | |||||||
22 | Oddzielny dźwig towarowo-osobowy, o ile wymagany jest dźwig osobowy | o | o | o | o | ||||||
23 | Dwustronne zasilanie energetyczne lub awaryjny agregat prądotwórczy w obiektach powyżej: | ||||||||||
1) 150 j.m. | o | o | |||||||||
2) 200 j.m. | o | o | |||||||||
3) 300 j.m. | o | o | |||||||||
III. Podstawowe elementy dotyczące funkcji, programu obsługowego i użytkowości obiektu | |||||||||||
24 | Hall recepcyjny: | 50 | 50 | 30 | 30 | 20 | 20 | 20 | 20 | 10 | 10 |
1) o powierzchni minimum (w m2) do 50 j.m. | |||||||||||
2) o powierzchni dodatkowej (w m2) dla każdej j.m. powyżej 50 | 0,8 | 0,8 | 0,5 | 0,5 | 0,3 | 0,3 | 0,2 | 0,2 | 0,1 | 0,1 | |
25 | Hall zespołu gastronomicznego w obiektach powyżej 50 j.m. | o | o | ||||||||
26 |
Zespół higieniczno-sanitarny przy części ogólnodostępnej Wyposażenie minimum: |
||||||||||
1) umywalki z blatem lub półką | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o | |
2) lustro nad każdą umywalką, z górnym lub bocznym oświetleniem | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o | |
3) dozownik do płynnego mydła | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o | |
4) pojemnik na papier i odpady | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o | |
5) suszarka do rąk lub ręczniki jednorazowego użytku | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o | |
6) wieszaki ścienne | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o | |
7) WC ( w obiektach kategorii *****, **** i *** - oddzielne dla kobiet i mężczyzn) | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o | |
8) pisuar w WC męskim | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o | |
IV. Część mieszkalna | |||||||||||
27 | Powierzchnia mieszkalna pokoju w m2 (nie obejmuje wyodrębnionych w.h.s., przedpokojów, aneksów barowych, loggii itp.): | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o |
1) pokój 1-osobowy | 14 | 14 | 12 | 12 | 10 | 10 | 9 | 9 | 8 | 8 | |
2) pokój 2-osobowy | 18 | 18 | 16 | 16 | 14 | 14 | 12 | 12 | 10 | 10 | |
3) pokój 3-osobowy | 16 | 16 | 15 | 15 | 14 | ||||||
4) pokój 4-osobowy | 18 | 18 | 16 | ||||||||
5) pokój większy niż 4-osobowy - powierzchnia 4-osobowego plus dodatkowo w m2 na każdą następną osobę W obiektach * - *** dopuszcza się odstępstwo do 10% powierzchni mieszkalnej pokoju, zrekompensowane powierzchnią pozostałych części j.m. i funkcjonalnością umeblowania |
4,5 | 4,5 | 4 | 4 | |||||||
28 | Jednostka apartamentowa obejmująca co najmniej: salon o powierzchni minimum 25 m2, sypialnię z łazienką, część wejściową pomocniczą z wydzielonym dodatkowo WC, aneks barowy | o | o | o | o | ||||||
1. Wyposażenie jednostki mieszkalnej w meble i elementy uzupełniające | |||||||||||
29 | Zestaw wyposażenia meblowego (w obiektach ** - ***** jednolity komplet, w obiektach * - ** dopuszcza się meble wielofunkcyjne): | ||||||||||
1) łóżko jednoosobowe o wymiarach min. 90 x 200 cm | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o | |
2) łóżko dwuosobowe o wymiarach min. 140 x 200 cm | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o | |
3) nocny stolik lub półka przy każdym miejscu do spania | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o | |
4) szafa lub zabudowana wnęka garderobiana, minimum 3 wieszaki na osobę | o | o | o | o | o | o | |||||
5) wnęka garderobiana, minimum 3 wieszaki na osobę | o | o | o | o | |||||||
6) biurko lub stół | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o | |
7) bagażnik | o | o | o | o | o | o | o | o | |||
8) krzesło lub inny mebel do siedzenia (1 miejsce na osobę, lecz nie mniej niż 2 na pokój) | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o | |
9) stolik okolicznościowy | o | o | o | o | |||||||
10) fotele wypoczynkowe min. 2 lub kanapa | o | o | o | o | |||||||
11) lustro | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o | |
12) wieszak ścienny na wierzchnią odzież | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o | |
30 | Oświetlenie: | ||||||||||
1) lampka nocna przy każdym miejscu do spania umożliwiająca czytanie w pozycji leżącej | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o | |
2) lampa oświetlająca miejsce do pracy (stół lub biurko) | o | o | o | o | o | o | o | o | |||
3) oświetlenie ogólne | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o | |
31 | Wyposażenie uzupełniające każdej j.m.: | ||||||||||
1) telefon | o | o | o | o | o | o | |||||
2) telewizor | o | o | o | o | o | o | |||||
3) radioodbiornik lub możliwość odbioru programu radiowego | o | o | o | o | o | o | o | o | |||
4) dywan lub wykładzina dywanowa | o | o | o | o | o | o | |||||
5) co najmniej dywanik przy łóżku | o | o | o | o | |||||||
6) firany, żaluzje lub rolety przepuszczające światło2) | o | o | o | o | o | o | o | o | |||
7) zasłony, rolety lub żaluzje okienne zaciemniające2) | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o | |
8) elementy dekoracyjne | o | o | o | o | o | o | o | o | |||
9) materiały informacyjne dotyczące usług hotelu i bezpieczeństwa gości oraz hotelowe materiały piśmiennicze | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o | |
10) popielniczka w pokojach dla palących | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o | |
11) zestaw do czyszczenia odzieży, obuwia oraz igielnik | o | o | o | o | o | o | |||||
12) torba na bieliznę gościa zleconą do prania | o | o | o | o | o | o | |||||
13) kosz na śmieci niepalny w pokojach bez w.h.s. | o | o | o | o | |||||||
14) sejf | o | o | |||||||||
15) minibar | o | o | |||||||||
16) minibar lub lodówka - w obiektach zlokalizowanych w miejscowościach wypoczynkowych | o | o | |||||||||
17) woda mineralna lub stołowa, 0,2 l na osobę dziennie | o | o | o | o | |||||||
18) szklanki | o | o | o | o | o | o | |||||
2. Urządzenia i wyposażenie węzłów higieniczno-sanitarnych przy jednostkach mieszkalnych | |||||||||||
32 | Wyposażenie podstawowe: | ||||||||||
1) wanna z baterią i natryskiem lub kabina natryskowa | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o | |
2) umywalka z blatem lub półką, z bocznym lub górnym oświetleniem | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o | |
3) WC | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o | |
33 | Wyposażenie uzupełniające: | ||||||||||
1) osłona wanny lub natrysku | o | o | o | o | o | o | o | ||||
2) dywanik przy wannie (kabinie natryskowej) | o | o | o | o | o | o | |||||
3) mydelniczka, papiernica, haczyki, wieszaki na ręczniki, uchwyty przy wannie i natrysku | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o | |
4) lustro z górnym lub bocznym oświetleniem | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o | |
5) uniwersalne gniazdko elektryczne z osłoną | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o | |
6) suszarka do włosów | o | o | o | o | |||||||
7) waga osobowa | o | o | |||||||||
8) pojemnik na śmieci /niepalny lub trudno palny/ | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o | |
9) telefon | o | o | |||||||||
10) zestaw minimum dla jednej osoby: | |||||||||||
a) mydełko toaletowe lub dozownik mydła | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o | |
b) ręcznik | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o | |
c) ręcznik kąpielowy | o | o | o | o | o | o | |||||
d) płaszcz kąpielowy | o | o | |||||||||
e) szklanka lub kubeczek jednorazowy | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o | |
f) torba higieniczna | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o | |
34 | Procent pokoi (minimum) z pełnym węzłem higieniczno-sanitarnym - w obiektach nowo budowanych - 100% bez względu na kategorię obiektu | 100 | 100 | 100 | 100 | 100 | 100 | 50 | 50 | 25 | 10 |
35 | Urządzenia higieniczno-sanitarne ogólne w części pobytowej: | ||||||||||
1) liczba miejsc noclegowych w pokojach bez w.h.s. na jedno urządzenie: | |||||||||||
a) umywalka z blatem lub półką | 5 | 5 | 5 | 5 | |||||||
b) wanna z baterią i prysznicem lub kabina natryskowa | 10 | 10 | 15 | 15 | |||||||
c) WC z umywalkami (minimum jeden osobny dla kobiet i jeden osobny dla mężczyzn) | 15 | 15 | 20 | 20 | |||||||
2) wyposażenie dodatkowe: | |||||||||||
a) lustro | o | o | o | o | |||||||
b) dozownik do płynnego mydła | o | o | o | o | |||||||
c) suszarka do rąk lub ręczniki jednorazowego użytku | o | o | o | o | |||||||
d) pojemnik trudno palny na papier i odpady | o | o | o | o | |||||||
e) wieszaki ścienne | o | o | o | o | |||||||
V. Oferta usług podstawowych i uzupełniających | |||||||||||
36 | Zapewnienie sprzedaży gościom gorących napojów przez całą dobę | o | o | o | o | ||||||
37 | Zapewnienie gościom sprzedaży gorących napojów przez całą dobę; dopuszcza się zamiennie sprzedaż z automatów i sprzedaż w recepcji | o | o | o | o | o | o | ||||
38 | Budzenie | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o |
39 | Podawanie posiłków do j.m. - room-service czynny przez: | o | o | o | o | ||||||
1) całą dobę | |||||||||||
2) minimum 12 godzin | o | o | |||||||||
40 | Usługa bagażowa | o | o | o | o | o | o | ||||
41 | Przechowywanie bagażu gości, także przed zajęciem i po zwolnieniu pokoju, a także przechowywanie pieniędzy i przedmiotów wartościowych gości - czynne całą dobę | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o |
42 | Kwiaciarnia lub możliwość dostarczenia kwiatów | o | o | o | |||||||
43 | Wymiana walut lub kantor, lub bankomat, lub wypłata gotówki z karty kredytowej, w obiektach *** dopuszcza się kantor lub bankomat w odległości do 50 m od obiektu | o | o | o | o | o | o | ||||
44 | Akceptacja kart płatniczych | o | o | o | o | o | o | ||||
45 | Sprzedaż lub udostępnianie prasy codziennej | o | o | o | o | ||||||
46 | Sprzedaż kosmetyków, środków higieny osobistej | o | o | o | o | o | o | ||||
47 | Udzielanie pierwszej pomocy w nagłych wypadkach - apteczka, personel recepcji przeszkolony w pomocy przedlekarskiej, przywołanie pomocy lekarskiej | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o |
48 | Usługi gastronomiczne: | ||||||||||
1) restauracja, dopuszcza się w hotelu ***, motelu*** brak restauracji jeżeli w odległości max 200 m od obiektu znajduje się restauracja | o | o | o | o | o | o | |||||
2) aperitif-bar lub bar kawowy | o | o | o | o | o | o | o | o | |||
3) podawanie śniadań | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o | |
49 | Zespół sal wielofunkcyjnych, dostosowanych do charakteru obiektu - konferencyjnych, klubowych, szkoleniowych itp. | o | o | ||||||||
50 | Przechowywanie sprzętu rekreacyjnego w obiektach zlokalizowanych w miejscowościach wypoczynkowo-turystycznych i rejonach niezurbanizowanych o dużych walorach przyrodniczych | o | o | o | o | ||||||
51 | Zespół odnowy biologicznej: | ||||||||||
1) basen kąpielowy | o | o | |||||||||
2) basen kąpielowy, sauna, siłownia, solarium, masaże i inne usługi rekreacyjne - minimum dwa rodzaje usług; | o | o | o | o | o | o | |||||
w obiektach *** wymagane w miejscowościach wypoczynkowych | |||||||||||
52 |
Sala klubowa z telewizorem Nie dotyczy obiektów, które mają sale wielofunkcyjne |
o | o | ||||||||
53 | Możliwość oglądania telewizji w miejscu ogólnodostępnym | o | o | o | o | ||||||
54 | Obsługa samochodów gości | o | o | o | o | o | |||||
55 | Pranie, prasowanie i czyszczenie bielizny i odzieży gości | o | o | o | o | o | o | ||||
56 | Zmiana pościeli i ręczników: | o | o | o | o | ||||||
1) codziennie lub na życzenie gości | |||||||||||
2) co trzy dni lub na życzenie gości | o | o | o | o | o | o | |||||
VI. Kwalifikacje zawodowe personelu | |||||||||||
57 |
Kierownik obiektu hotelarskiego: wykształcenie wyższe lub wykształcenie średnie hotelarskie, lub kurs specjalistyczny, lub praktyka: |
o | o | ||||||||
- trzy lata prowadzenia własnej firmy w zakresie usług hotelarskich albo zatrudnienia na stanowisku dyrektora w obiekcie hotelarskim3) | |||||||||||
58 | Personel recepcyjny: | o | o | o | o | o | o | ||||
1. wykształcenie: | |||||||||||
a) wyższe lub | |||||||||||
b) wykształcenie średnie hotelarskie, lub | |||||||||||
c) wykształcenie średnie i kurs specjalistyczny (minimum 60 godz.), lub | |||||||||||
d) dwa lata praktyki3) w obiekcie hotelarskim | |||||||||||
2. znajomość co najmniej jednego języka obcego4) | o | o | o | o | o | o | |||||
59 |
Kelnerzy, pokojowe, portierzy, bagażowi: 1. wykształcenie zawodowe lub kurs specjalistyczny |
o | o | o | o | ||||||
2. znajomość w podstawowym zakresie co najmniej jednego języka obcego | o | o | o | o | |||||||
VII. Inne | |||||||||||
60 | Jednolity ubiór dla poszczególnych służb hotelowych | o | o | o | o | o | o |
Objaśnienia znaków i skrótów:
H - hotel
M - motel
* kategoria jedna gwiazdka
** kategoria dwie gwiazdki
*** kategoria trzy gwiazdki
**** kategoria cztery gwiazdki
***** kategoria pięć gwiazdek
o - wymaganie obowiązuje
j.m. - jednostka mieszkalna
w.h.s. - węzeł higieniczno-sanitarny
1) Wentylacja mechaniczna powinna zapewniać wymianę powietrza zgodnie z Polską Normą oraz usuwanie zapachów w całym obiekcie; w salach konferencyjnych hoteli *** wymagana jest klimatyzacja.
2) Dopuszcza się elementy dwufunkcyjne.
3) Praktyka hotelarska:
a) w odniesieniu do przedsiębiorców świadczących usługi hotelarskie na własny rachunek - praktyka potwierdzona wpisem do ewidencji gospodarczej lub wpisem do rejestru przedsiębiorców działalności obejmującej usługi hotelarskie albo wpisem do ewidencji obiektów, w których świadczone są usługi hotelarskie,
b) w odniesieniu do osób świadczących pracę na podstawie stosunku pracy - praktyka potwierdzona zaświadczeniem wystawionym przez przedsiębiorcę spełniającego warunki, o których mowa w lit. a.
4) Potwierdzona dokumentami określonymi w art. 32 ust. 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o usługach turystycznych lub w rozporządzeniu Ministra Edukacji Narodowej z dnia 1 sierpnia 2000 r. w sprawie dokumentowania znajomości języka obcego przez przewodników turystycznych i pilotów wycieczek (Dz. U. Nr 70, poz. 824), lub oceną z języka obcego na świadectwie ukończenia szkoły średniej, lub oceną z egzaminu z języka obcego na studiach wyższych udokumentowaną wpisem do indeksu. Nie wymaga dokumentowania znajomość języka obcego przez osoby posiadające wykształcenie hotelarskie.
13 WYMAGANIA CO DO WYPOSAŻENIA, KWALIFIKACJI PERSONELU ORAZ ZAKRESU ŚWIADCZONYCH USŁUG, W TYM USŁUG GASTRONOMICZNYCH DLA PENSJONATÓW
Lp. | Wymagania | Kategorie | ||||
***** | **** | *** | ** | * | ||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
1 | Obiekt stanowi odrębny budynek lub wydzieloną część budynku | o | o | |||
Obiekt stanowi odrębny budynek lub wydzieloną część budynku. Dopuszcza się usytuowanie części mieszkalnej w odrębnych pawilonach, pod warunkiem należytego informowania klientów |
o | o | o | |||
I. Zewnętrzne elementy zagospodarowania i urządzenia | ||||||
2 | Bezpośrednie wejście do hallu recepcyjnego, chronione przed nadmiernym napływem powietrza z zewnątrz | o | o | o | ||
3 | Wydzielona droga dostaw | o | o | |||
4 | Zagospodarowanie otoczenia obiektu obejmujące utwardzoną nawierzchnię dojazdów i dojść, należyte utrzymanie zieleni ozdobnej i izolacyjnej, oraz oświetlenie dojść i dojazdu | o | o | o | o | o |
5 |
Strzeżone garaże lub strzeżone parkingi Nie dotyczy pensjonatów zlokalizowanych w zwartej zabudowie miejskiej, w których należy zapewnić miejsce postojowe na czas przyjazdu i odjazdu gości |
o | o | |||
II. Instalacje i urządzenia techniczne | ||||||
6 | Klimatyzacja lub inne urządzenia i systemy zapewniające właściwą wymianę powietrza i utrzymanie temperatury 18 - 21°C i wilgotność 45-60% w części ogólnodostępnej obejmującej hall recepcyjny, sale gastronomiczne i wielofunkcyjne | o | o | |||
7 | W części pobytowej - j.m.: | o | ||||
- klimatyzacja lub inne urządzenia i systemy zapewniające wymianę powietrza i utrzymanie temperatury 18-21°C i wilgotności 45-60% | ||||||
8 | Wentylacja: | |||||
1) mechaniczna wyciągowa w w.h.s.; w obiektach ** i * dopuszcza się wentylację grawitacyjną w w.h.s. z oknem lub przy kubaturze kabin ustępowych przekraczającej 6,5 m3 | o | o | o | o | o | |
2) mechaniczna1) w części ogólnodostępnej | o | o | ||||
3) mechaniczna1) lub grawitacyjna w części ogólnodostępnej | o | |||||
9 | Ogrzewanie w całym obiekcie lub w części nieklimatyzowanej | o | o | o | o | |
10 | Instalacja sanitarna: zimna i ciepła woda przez całą dobę | o | o | o | o | o |
11 | Oświetlenie dostosowane do charakteru pomieszczeń | o | o | o | o | o |
12 | Telefon i faks dostępny dla gości w recepcji | o | o | o | o | o |
13 | Instalacja radiowo-telewizyjna przystosowana do odbioru programów lokalnych i satelitarnych | o | o | o | ||
14 | Dźwigi osobowe w obiektach: | |||||
1) poniżej kondygnacji 0, o ile są tam usytuowane pomieszczenia usługowe (np. garaże, zespół odnowy biologicznej) | o | |||||
2) powyżej 1. kondygnacji mieszkalnej w części przeznaczonej dla gości | o | |||||
3) powyżej 2. kondygnacji mieszkalnej w części przeznaczonej dla gości | o | |||||
4) powyżej 3. kondygnacji mieszkalnej w części przeznaczonej dla gości | o | |||||
5) powyżej 4. kondygnacji mieszkalnej w części przeznaczonej dla gości | o | o | ||||
15 | Dwustronne zasilanie energetyczne lub awaryjny agregat prądotwórczy w obiektach powyżej: | |||||
1) 150 j.m. | o | |||||
2) 200 j.m. | o | |||||
3) 300 j.m. | o | |||||
III. Podstawowe elementy dotyczące funkcji, programu obsługowego i użytkowości obiektu | ||||||
16 | Hall recepcyjny o powierzchni minimum (w m2) | 30 | 25 | 20 | 15 | 10 |
17 | Zespół higieniczno-sanitarny przy zespole ogólnodostępnym, dostosowany do liczby miejsc gastronomicznych i w salach wielofunkcyjnych. Wyposażenie minimum: | |||||
1) umywalki z blatem lub z półką | o | o | o | o | o | |
2) lustro nad każdą umywalką, z oświetleniem górnym lub bocznym | o | o | o | o | o | |
3) suszarka do rąk lub ręczniki jednorazowego użytku | o | o | o | o | o | |
4) pojemnik niepalny na papier i odpady | o | o | o | o | o | |
5) dozownik do płynnego mydła | o | o | o | o | o | |
6) wieszaki ścienne | o | o | o | o | o | |
7) WC | o | o | o | o | o | |
8) pisuar w WC męskim | o | o | o | o | o | |
IV. Część mieszkalna | ||||||
18 | Powierzchnia mieszkalna pokoju w m2 (nie obejmuje wyodrębnionych w.h.s., przedpokojów, aneksów barowych, loggii itp.): | o | o | o | o | o |
1) pokój 1-osobowy | 14 | 12 | 10 | 9 | 8 | |
2) pokój 2-osobowy | 18 | 16 | 14 | 12 | 10 | |
3) pokój 3-osobowy | 16 | 15 | 14 | |||
4) pokój 4-osobowy | 18 | 16 | ||||
5) pokój większy niż 4-osobowy - powierzchnia 4-osobowego plus dodatkowo na każdą następną osobę Dopuszcza się odstępstwa powierzchni pokoju nieprzekraczające 10%, jeżeli są zrekompensowane odpowiednio większą powierzchnią pozostałych części j.m. i funkcjonalnością umeblowania |
4 | 4 | ||||
19 | Jednostka apartamentowa obejmująca co najmniej: salon o powierzchni minimum 25 m2, sypialnię z łazienką, część wejściową z wydzielonym dodatkowo w.h.s., aneks barowy | o | ||||
1. Wyposażenie jednostki mieszkalnej w meble i elementy uzupełniające | ||||||
20 | Zestaw wyposażenia meblowego - w kategorii *** - ***** wymagane są jednolite komplety mebli: | |||||
1) łóżko jednoosobowe o wymiarach min. 90 x 200 cm | o | o | o | o | o | |
2) łóżko dwuosobowe o wymiarach min. 140 x 200 cm | o | o | o | o | o | |
3) nocny stolik lub półka przy każdym miejscu do spania | o | o | o | o | o | |
4) szafa garderobiana lub zabudowana wnęka, minimum 5 wieszaków na osobę | o | o | o | o | o | |
5) biurko lub stół | o | o | o | o | o | |
6) bagażnik | o | o | o | o | o | |
7) krzesło lub inny mebel do siedzenia (1 na osobę, lecz nie mniej niż 2 na pokój) | o | o | o | o | o | |
8) stolik okolicznościowy | o | o | ||||
9) fotele wypoczynkowe min. 2 lub kanapa | o | o | ||||
10) lustro | o | o | o | o | o | |
11) wieszak ścienny na wierzchnią odzież | o | o | o | o | o | |
21 | Oświetlenie: | |||||
1) lampka nocna przy każdym miejscu do spania umożliwiająca czytanie w pozycji leżącej | o | o | o | o | o | |
2) lampa do pracy przy stole lub biurku | o | o | o | o | ||
3) oświetlenie ogólne | o | o | o | o | o | |
22 | Wyposażenie uzupełniające każdej j.m.: | |||||
1) telefon | o | o | ||||
2) telewizor | o | o | o | |||
3) możliwość odbioru programów radiowych | o | o | o | o | ||
4) dywan lub wykładzina dywanowa | o | o | o | |||
5) co najmniej dywanik przy łóżku | o | o | ||||
6) firany lub żaluzje lub rolety przepuszczające światło2) | o | o | o | o | o | |
7) zasłony lub rolety lub żaluzje okienne zaciemniające2) | o | o | o | o | o | |
8) elementy dekoracyjne | o | o | o | o | ||
9) informacje dotyczące usług i bezpieczeństwa gości | o | o | o | |||
10) popielniczka w pokojach dla palących | o | o | o | o | o | |
11) zestaw do czyszczenia odzieży, obuwia oraz igielnik | o | o | o | |||
12) torba na bieliznę gościa zleconą do prania | o | |||||
13) kosz niepalny na śmieci w j.m. bez w.h.s. | o | o | o | |||
2. Urządzenia i wyposażenie węzłów higieniczno-sanitarnych przy jednostkach mieszkalnych | ||||||
23 | Wyposażenie podstawowe: | |||||
1) wanna z baterią i natryskiem lub kabina natryskowa | o | o | o | o | o | |
2) umywalka z blatem lub półką | o | o | o | o | o | |
3) WC | o | o | o | o | o | |
24 | Wyposażenie uzupełniające: | |||||
1) osłona wanny lub natrysku | o | o | o | o | ||
2) dywanik przy wannie (kabinie natryskowej) | o | o | o | |||
3) mydelniczka, papiernica, haczyki, wieszaki na ręczniki, uchwyty przy wannie i natrysku | o | o | o | o | o | |
4) lustro z górnym lub bocznym oświetleniem | o | o | o | o | o | |
5) uniwersalne gniazdko elektryczne z osłoną | o | o | o | o | o | |
6) suszarka do włosów | o | o | ||||
7) waga osobowa | o | |||||
8) pojemnik na śmieci niepalny lub trudno palny | o | o | o | o | o | |
9) zestaw minimum dla jednej osoby: | ||||||
a) mydełko toaletowe lub dozownik mydła | o | o | o | o | o | |
b) ręcznik | o | o | o | o | o | |
c) ręcznik kąpielowy | o | o | o | |||
d) płaszcz kąpielowy | o | |||||
e) szklanka | o | o | o | o | o | |
f) torba higieniczna | o | o | o | o | o | |
25 | Procent pokoi z pełnym węzłem higieniczno-sanitarnym | 100 | 100 | 50 | 25 | 0 |
26 | Urządzenia higieniczno-sanitarne ogólne w części pobytowej - liczba miejsc noclegowych w pokojach bez w.h.s. na jedno urządzenie: | |||||
1) umywalka z blatem lub półką | 5 | 5 | 5 | |||
2) wanna z baterią i natryskiem lub kabina natryskowa | 10 | 10 | 15 | |||
3) WC z umywalkami (minimum jeden osobny dla kobiet i jeden osobny dla mężczyzn) | 10 | 15 | 20 | |||
27 | Wyposażenie dodatkowe: | |||||
1) lustro z oświetleniem górnym lub bocznym | o | o | o | |||
2) dozownik płynnego mydła | o | o | o | |||
3) suszarka do rąk lub ręczniki jednorazowego użytku | o | o | o | |||
4) pojemnik na papier i odpady | o | o | o | |||
5) wieszaki ścienne | o | o | o | |||
V. Oferta usług podstawowych i uzupełniających | ||||||
28 | Zapewnienie gościom gorących napojów przez całą dobę; dopuszcza się zamiennie sprzedaż z automatów i sprzedaż w recepcji | o | o | o | o | o |
29 | Budzenie | o | o | o | o | o |
30 | Usługa bagażowa | o | o | o | ||
31 | Przechowywanie bagażu, pieniędzy i przedmiotów wartościowych gości | o | o | o | o | o |
32 | Wymiana walut lub kantor; w obiektach *** dopuszcza się kantor lub bankomat lub wypłatę z karty płatniczej w odległości do 50 m od obiektu | o | o | o | ||
33 | Akceptacja kart płatniczych | o | o | o | ||
34 | Dostarczanie prasy na życzenie gości | o | o | |||
35 | Udzielanie pierwszej pomocy w nagłych wypadkach - apteczka, personel przeszkolony w zakresie pomocy przedlekarskiej, przywołanie pomocy lekarskiej | o | o | o | o | o |
36 | Podawanie posiłków do j.m.- room-service czynny przez: | |||||
1) całą dobę | o | o | ||||
2) minimum 12 godzin | o | |||||
37 | Usługi gastronomiczne: | |||||
1) podawanie przynajmniej dwóch posiłków dziennie (śniadań, obiadów, kolacji, obiadokolacji) w obiektach * - *** można ograniczyć do podawania śniadania i obiadokolacji o ustalonych porach, w jadalni | o | o | o | o | o | |
2) aperitif-bar, bar kawowy lub sala klubowa z podawaniem napojów na życzenie gości | o | o | o | |||
3) podawanie śniadań do pokoju na życzenie gości | o | o | o | |||
38 | Usługi rekreacyjne w obiektach zlokalizowanych w miejscowościach wypoczynkowo-turystycznych i rejonach niezurbanizowanych o dużych walorach przyrodniczych: | |||||
1) przechowywanie sprzętu rekreacyjnego | o | o | o | o | ||
2) zespół odnowy biologicznej (np. basen, sauna, siłownia, solarium, masaże - minimum dwa rodzaje usług) - w obiektach ***** wymagany także w pozostałych miejscowościach | o | o | o | |||
39 | Możliwość oglądania telewizji w miejscu ogólnodostępnym | o | o | |||
40 | Pranie, prasowanie i czyszczenie bielizny i odzieży gości | o | ||||
41 | Pralka lub możliwość prania rzeczy gości | o | o | o | o | |
42 | Zmiana pościeli i ręczników: | |||||
1) codziennie lub na życzenie gości | o | o | ||||
2) co trzy dni lub częściej na życzenie gości | o | o | o | |||
VI. Kwalifikacje zawodowe personelu | ||||||
43 |
Kierownik obiektu hotelarskiego: wykształcenie wyższe lub wykształcenie średnie hotelarskie lub kurs specjalistyczny lub praktyka: |
o | ||||
- trzy lata prowadzenia własnej firmy w zakresie usług hotelarskich albo zatrudnienia na stanowisku dyrektora w obiekcie hotelarskim3) | ||||||
44 | Personel recepcyjny: | |||||
1) - wykształcenie wyższe lub | o | o | o | |||
- wykształcenie średnie hotelarskie, lub | ||||||
- wykształcenie średnie i kurs specjalistyczny (minimum 60 godz.), lub | ||||||
- dwa lata praktyki3) w obiekcie hotelarskim | ||||||
2) znajomość co najmniej jednego języka obcego4) | o | o | o | |||
VII. Inne | ||||||
45 | Jednolity ubiór dla poszczególnych służb | o | o | o |
Objaśnienia znaków i skrótów:
* kategoria jedna gwiazdka
** kategoria dwie gwiazdki
*** kategoria trzy gwiazdki
**** kategoria cztery gwiazdki
***** kategoria pięć gwiazdek
o - wymaganie obowiązuje
j.m. - jednostka mieszkalna
w.h.s. - węzeł higieniczno-sanitarny.
1) Wentylacja mechaniczna powinna zapewniać wymianę powietrza zgodnie z Polską Normą oraz usuwanie zapachów w całym obiekcie.
2) Dopuszcza się elementy dwufunkcyjne.
3) Praktyka hotelarska:
a) w odniesieniu do przedsiębiorców świadczących usługi hotelarskie na własny rachunek - praktyka potwierdzona wpisem do ewidencji gospodarczej lub wpisem do rejestru przedsiębiorców działalności obejmującej usługi hotelarskie albo wpisem do ewidencji obiektów, w których świadczone są usługi hotelarskie,
b) w odniesieniu do osób świadczących pracę na podstawie stosunku pracy - praktyka potwierdzona zaświadczeniem wystawionym przez przedsiębiorcę spełniającego warunki, o których mowa w lit. a.
4) Potwierdzona dokumentami określonymi w art. 32 ust. 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o usługach turystycznych lub w rozporządzeniu Ministra Edukacji Narodowej z dnia 1 sierpnia 2000 r. w sprawie dokumentowania znajomości języka obcego przez przewodników turystycznych i pilotów wycieczek (Dz. U. Nr 70, poz. 824), lub oceną z języka obcego na świadectwie ukończenia szkoły średniej, lub oceną z egzaminu z języka obcego na studiach wyższych udokumentowaną wpisem do indeksu. Nie wymaga dokumentowania znajomość języka obcego przez osoby posiadające wykształcenie hotelarskie.
WYMAGANIA CO DO WYPOSAŻENIA, KWALIFIKACJI PERSONELU ORAZ ZAKRESU ŚWIADCZONYCH USŁUG DLA KEMPINGÓW l PÓL BIWAKOWYCH
Lp. | Wymagania | Kategorie kempingów | Pola biwakowe | |||
**** | *** | ** | * | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
I. Zabezpieczenie terenu | ||||||
1 | Ogrodzenie terenu | o | o | o | o | o1) |
2 | Oświetlenie terenu | o | o | o | o | |
3 | Całodobowy dozór | o | o | o | o | |
4 | Sprzęt przeciwpożarowy i instrukcja bezpieczeństwa przeciwpożarowego | o | o | o | o | |
5 | Punkt pierwszej pomocy czynny całą dobę, w tym przeszkolony pracownik, apteczka i łączność z pogotowiem ratunkowym | o | o | o2) | o2) | |
II. Zagospodarowanie terenu | ||||||
6 | Bezkolizyjny dojazd | o | o | o | o | |
7 | Wewnętrzne drogi główne o nawierzchni utwardzonej | o | o | o | ||
8 | Ścieżki piesze o nawierzchni utwardzonej | o | o | o | ||
9 | Stanowiska obozowania na terenie płaskim trawiastym | o | o | o | ||
10 | Teren stanowisk obozowania wydzielony | o | o | o | ||
11 | Zadrzewienie | o | o | |||
12 | Zasilanie w energię elektryczną | o | o | o | o | |
13 | Parking przy recepcji - powierzchnia w m2 3) | 150 | 120 | 80 | 50 | |
14 | Urządzenia rekreacyjne i tereny do gier i zabaw | o | o | o | - | |
15 | Wewnętrzne oznakowania | o | o | o | o | |
16 | Pojemniki na śmieci | o | o | o | o | o |
III. Recepcja | ||||||
17 | Recepcja w odrębnym pomieszczeniu | o | o | o | o | |
18 | Personel recepcji na każdej zmianie powinien znać co najmniej jeden język obcy | o | o | |||
19 | Przechowalnia bagażu, pieniędzy i rzeczy wartościowych gości | o | o | o | o | |
IV. Świetlica | ||||||
20 | Świetlica | o4) | o4) | o5) | ||
V. Stanowiska obozowania | ||||||
21 | Minimalna powierzchnia 1 stanowiska w m2 | 60 | 60 | 50 | 40 | |
22 | Podłącza elektryczne (% ogólnej liczby stanowisk) | 50 | 40 | 30 | ||
23 | Ponumerowane stanowiska obozowania | o | ||||
24 | Wydzielone stanowiska lub grupy stanowisk obozowania | o | o | |||
25 | Zieleń odgradzająca stanowiska lub grupy stanowisk | o | o | |||
VI. Urządzenia higieniczno-sanitarne | ||||||
26 | Urządzenia sanitarne zlokalizowane nie dalej niż 100 m od stanowisk obozowania | o | o | o | o | |
27 | Umywalnie osobne dla kobiet i mężczyzn: | o | o | o | o | o6) |
- liczba użytkowników na 1 umywalkę | 20 | 20 | 20 | 33 | ||
- liczba użytkowników na 1 natrysk | 50 | 50 | 50 | 100 | ||
28 | Ustępy osobne dla kobiet i mężczyzn: | o | o | o | o | o7) |
- liczba użytkowników na 1 ustęp dla kobiet | 20 | 20 | 20 | 33 | ||
- liczba użytkowników na 1 ustęp dla mężczyzn | 25 | 25 | 33 | 50 | ||
- liczba użytkowników na 1 pisuar | 50 | 50 | 100 | 100 | ||
29 | Stanowisko do zlewu ustępów caravaningowych | o | o | |||
30 | Urządzenie do prania | o | o | |||
31 | Urządzenie do prasowania | o | o | |||
32 | Pomieszczenie do suszenia bielizny | o | o | |||
33 | Wyposażenie szczegółowe: | |||||
1) ściany WC i natrysków wyłożone glazurą | o | o | ||||
2) podłogi WC i natrysków wyłożone terakotą | o | o | ||||
3) urządzenia jednakowe i jednorodne | o | |||||
4) wieszaki na ręczniki i bieliznę | o | o | o | o | ||
5) lustra nad umywalkami i półki | o | o | o8) | o8) | ||
6) gniazda elektryczne 220 V | o | o8) | o8) | o8) | ||
VII. Usługi gastronomiczne | ||||||
34 | Stanowiska spożywania posiłków | o | o | o9) | ||
35 | Stanowiska do zmywania naczyń | o | o | o | o | |
36 | Zakład gastronomiczny | o | ||||
37 | Sklepik spożywczy i z artykułami higieniczno-sanitarnymi; nie obowiązuje, jeżeli sklep znajduje się bliżej niż 500 m | o | o | |||
VIII. Zaopatrzenie w wodę | ||||||
38 | Punkty poboru wody do picia i dla celów gospodarczych na stanowiskach lub grupach stanowisk obozowania | o | o | |||
39 | Punkty poboru wody do picia na terenie obozowiska | o | o | o | ||
40 | Ciepła woda bieżąca | o10) | o11) | o12) |
o - wymaganie obowiązuje
* kemping kategorii jedna gwiazdka
** kemping kategorii dwie gwiazdki
*** kemping kategorii trzy gwiazdki
**** kemping kategorii cztery gwiazdki
1) może być prowizoryczne
2) co najmniej apteczka,
3) parking nie obejmuje stałych miejsc postojowych, a jedynie miejsce na czas przyjmowania gości,
4) wyposażona w telewizor i prasę,
5) udostępnione zadaszone pomieszczenie,
6) dopuszcza się umywalnie zbiorowe typu rynnowego niezadaszone,
7) na terenach skanalizowanych ustępy spłukiwane wodą bieżącą, na terenach nieskanalizowanych - biotoalety,
8) co najmniej 1 na dwa stanowiska,
9) przynajmniej zadaszone stoły lub ławy na stanowiskach obozowania,
10) całą dobę,
11) co najmniej trzy razy dziennie, o ustalonych godzinach,
12) co najmniej dwa razy dziennie, o ustalonych godzinach.
Wymagania co do wyposażenia dla stałej bazy noclegowej na kempingach
Lp. | Wymagania | Kategorie kempingu | |||
**** | *** | ** | * | ||
Wyposażenie pokoju lub domku składającego się z więcej niż jednego pokoju | |||||
1 | Dopuszczalna liczba osób w każdym pokoju1) | 2 | 4 | 4 | 8 |
2 | Powierzchnia pokoju na 1 osobę w m2 | 5 | 4 | 3 | 2 |
3 | Wysokość pokoju co najmniej 2,2 m | o | o | o | o |
4 | Łóżka o wymiarach min. 90 x 200 cm | o | o | o | o |
5 | Oświetlenie górne | o | o | o | o |
6 | Oświetlenie przy łóżku | o | o | ||
7 | Pościel na każde łóżko | o | o | o | o2) |
8 | Dywan lub wykładzina | o | o | o | |
9 | Szafa | o | o | o3) | o3) |
10 | Stół | o | o | o | |
11 | Krzesła lub inne meble do siedzenia, jedno na osobę, lecz nie mniej niż dwa na pokój | o | o | o | o |
12 | Lustro | o | |||
13 | Telewizor i możliwość odbioru programów radiowych | o | |||
14 | Możliwość odbioru programów radiowych | o | |||
15 | Łazienka z WC i natryskiem z ciepłą i zimną wodą | o | o | ||
16 | Umywalka z ciepłą i zimną wodą oraz półką | o | o | o | |
17 | Ściany i podłogi w łazience wyłożone płytkami ceramicznymi lub podobnym materiałem nienasiąkliwym | o | o |
Objaśnienia znaków i odnośników:
o wymaganie obowiązuje
* kemping kategorii jedna gwiazdka
** kemping kategorii dwie gwiazdki
*** kemping kategorii trzy gwiazdki
**** kemping kategorii cztery gwiazdki
1) w przypadku domku wielopokojowego w każdym pokoju,
2) w przypadku braku pościeli - zdejmowany pokrowiec na materac, nadający się do prania,
3) dopuszcza się wieszaki.
WYMAGANIA CO DO WYPOSAŻENIA, KWALIFIKACJI PERSONELU ORAZ ZAKRESU ŚWIADCZONYCH USŁUG DLA DOMÓW WYCIECZKOWYCH
Lp. | Wymagania | Kategorie | ||
I | II | III | ||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
I. Zagospodarowanie terenu | ||||
1 | Bezpośrednie wejście do hallu | o | o | |
2 | Parking lub możliwość parkowania maksymalnie 200 m od obiektu; w istniejących obiektach na terenie parków narodowych warunki parkowania na dotychczasowych zasadach | o | o | |
II. Instalacje w budynku | ||||
3 | Ogrzewanie zapewniające w zimie temperaturę co najmniej 19°C | o | o | o |
4 | Bieżąca ciepła i zimna woda | o | o | o |
III. Recepcja | ||||
5 | Hall recepcyjny z telefonem dostępnym dla gości | o | o | o |
6 | Kabiny telefoniczne | o | ||
7 | Przechowalnia pieniędzy, rzeczy wartościowych, bagażu i sprzętu turystycznego | o | o | o |
8 | Informacja turystyczna1) | o | o | o |
9 | Budzenie | o | o | o |
10 | Personel recepcji na każdej zmianie powinien znać przynajmniej jeden język obcy | o | ||
IV. Inne usługi | ||||
11 | Sprzedaż drobnych artykułów ( kosmetyki, pamiątki turystyczne itp.) | o | o | |
12 | Świetlica | o | o | |
13 | Stanowisko do prasowania wyposażone w żelazko | o | o | |
14 | Stanowisko do drobnych napraw sprzętu sportowego i turystycznego | o | o | o |
V. Część mieszkalna | ||||
15 | Minimalna powierzchnia pokoju w m2 (bez wyodrębnionych łazienki, WC, przedpokoju): | |||
1) 1 - osobowego | 9 | 8 | 8 | |
2) 2 - osobowego | 12 | 10 | 82) | |
3) 3 - osobowego | 15 | 13 | 122) | |
4) 4 - osobowego | 17 | 16 | 152) | |
5) większego niż 4-osobowy (powierzchnia 4-osobowego powiększona dodatkowo na każdą następną osobę o liczbę m2) |
2,5 | 2,5 | 2,52) | |
16 | Maksymalna liczba miejsc noclegowych w pokojach wieloosobowych | 8 | 12 | 20 |
17 | Urządzenia higieniczno-sanitarne w pokojach 1- i 2-osobowych(% pokoi): | |||
1) umywalka z bieżącą ciepłą i zimną wodą oraz z blatem lub półką |
100 | 50 | ||
2) wanna z baterią i natryskiem lub kabina natryskowa oraz WC |
25 | 10 | ||
18 | Urządzenia higieniczno-sanitarne ogólne: | |||
1) umywalnie osobne dla kobiet i dla mężczyzn | o | o | o | |
2) z bieżącą ciepłą i zimną wodą | o | o | o | |
3) liczba m.n. przypadających na 1 umywalkę w umywalniach zbiorowych |
5 | 5 | 10 | |
4) liczba m.n. przypadających na 1 natrysk | 10 | 15 | 15 | |
5) WC osobne dla kobiet i osobne dla mężczyzn | o | o | o | |
6) liczba miejsc noclegowych przypadających na: | ||||
a) 1 WC damski | 10 | 15 | 20 | |
b) 1 WC męski | 10 | 15 | 20 | |
c) 1 pisuar w WC męskim | 25 | 30 | 35 | |
19 | Wyposażenie dodatkowe urządzeń higieniczno-sanitarnych: | |||
1) wieszaki na ręczniki i bieliznę osobistą | o | o | o | |
2) lustro nad umywalką i półka | o | o | o | |
3) oświetlenie nad lustrem | o | o | ||
4) gniazdo elektryczne uniwersalne z osłoną | o | o | o | |
5) kosz niepalny lub trudnopalny | o | o | o | |
20 | Meble w pokoju3): | |||
1) łóżko o wymiarach min. 80 x 190 cm | o | o | o | |
2) stół (minimum jeden dla 8 osób) | o | o | o | |
3) krzesła (1 na osobę, nie mniej niż 2 na pokój)4) | o | o | o | |
4) szafka, stolik lub półka przy każdym łóżku | o | o | o | |
5) szafa ubraniowa lub wnęka5) | o | o | ||
6) lustro | o | o | ||
7) kosz na śmieci niepalny lub trudnopalny i popielniczka |
o | o | ||
8) lampka nocna (przy każdym łóżku w pokojach 1-4-osobowych) |
o | o | ||
9) wieszak ścienny na okrycia wierzchnie | o | o | o | |
21 | Wyposażenie dodatkowe pokoju: | |||
1) radio (w pokojach 1- i 2- osobowych) | o | o | ||
2) dywan lub chodnik | o | o | ||
3) firanki, żaluzje lub rolety przepuszczające światło | o | o | ||
4) zasłony dzienne, żaluzje lub rolety zaciemniające | o | o | o | |
5) elementy dekoracyjne | o | o | ||
VI. Usługi gastronomiczne: | ||||
22 | Sprzedaż gorących napojów, także z automatów lub prowadzona przez recepcję | o | o | o |
23 | Wydzielona sala do przygotowywania posiłków we własnym zakresie i ich spożywania | o | o | o |
24 | Podawanie śniadań | o | o | |
25 | Jadłodajnia lub bar szybkiej obsługi | o | ||
26 | Restauracja | o |
o wymaganie obowiązuje
I dom wycieczkowy kategorii pierwszej
II dom wycieczkowy kategorii drugiej
III dom wycieczkowy kategorii trzeciej
m.n. miejsce noclegowe
1) udzielanie informacji o imprezach turystycznych i kulturalnych, wyposażenie recepcji w rozkłady jazdy, plany miast i mapy regionów, książkę telefoniczną itp.,
2 dopuszcza się łóżka piętrowe przy wysokości pokoju co najmniej 2,5 m; powierzchnia pokoju może być wówczas zmniejszona o 20%,
3) w kategorii I jednolity komplet o wysokiej jakości,
4) w pokojach więcej niż 4-osobowych dopuszcza się ławy,
5) w pokojach 1 -4 -osobowych - szafa ubraniowa, w pokojach więcej niż 4-osobowych po jednym zamykanym segmencie na ubranie i bieliznę o powierzchni co najmniej 0,25 m2 na osobę.
WYMAGANIA CO DO WYPOSAŻENIA, KWALIFIKACJI PERSONELU ORAZ ZAKRESU ŚWIADCZONYCH USŁUG DLA SCHRONISK MŁODZIEŻOWYCH
Lp. | Wymagania | Kategorie | ||
I | II | III | ||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
I. Wymagania ogólne | ||||
1 | Samodzielny budynek lub wydzielona część budynku | o | o | |
2 | Pomieszczenia noclegowe organizowane doraźnie (w internacie, w izbach lekcyjnych itp.) | o | ||
3 | Bieżąca zimna i ciepła woda przez całą dobę | o | o | |
4 | Bieżąca zimna woda całą dobę i ciepła woda o ustalonych porach rano i wieczorem | o | ||
5 | Ogrzewanie zapewniające utrzymanie temperatury 19°C | o | o | o |
6 | Świetlica wyposażona w odpowiednie materiały i sprzęt | o1) | o2) | |
7 | Przechowywanie pieniędzy, przedmiotów wartościowych, bagażu i sprzętu turystycznego | o | o | o |
8 | Pomieszczenie do suszenia odzieży | o | o | o |
9 | Apteczka zaopatrzona w leki i artykuły sanitarne | o | o | o |
II. Część mieszkalna | ||||
10 | Minimalna powierzchnia sypialni na jedną osobę w m2: | |||
1) przy łóżkach jednopoziomowych | 2,5 | 2,5 | 2,5 | |
2) przy łóżkach piętrowych | 1,5 | 1,5 | 1,5 | |
11 | Minimalny % miejsc noclegowych w salach mniejszych niż 8-osobowe | 50 | ||
12 | Urządzenia higieniczno-sanitarne (maksymalna liczba miejsc noclegowych na 1 urządzenie)3): | |||
1) umywalka z blatem lub półką i lustrem | 5 | 10 | 15 | |
2) natryski | 15 | 15 | ||
3)WC | 15 | 15 | 15 | |
13 | Wyposażenie pokoju: | |||
1) łóżka lub stelaże wyposażone w materace | o | o | o | |
2) na osobę: poduszka, kołdra lub 2 koce | o | o | o | |
3) bielizna pościelowa | o | o | o | |
4) szafy ubraniowe | o | |||
5) szafy ubraniowe lub wieszaki | o | o | ||
6) szafki nocne lub półki przy każdym łóżku | o | o | ||
7) stół | o | o | o | |
8) krzesła lub taborety (po jednym na osobę), lub ławy |
o | o | o | |
9) lustro i kosz na śmieci | o | o | o | |
III. Część gastronomiczna | ||||
14 | Kuchnia samoobsługowa 4) | o | o | |
15 | Jadalnia | o5) | o6) | |
IV. Kwalifikacje personelu | ||||
16 | Kierownik obiektu - kwalifikacje wymagane od kierownika placówki wypoczynku dzieci i młodzieży | o | o |
o wymaganie obowiązuje
I schronisko młodzieżowe kategorii pierwszej
II schronisko młodzieżowe kategorii drugiej
III schronisko młodzieżowe kategorii trzeciej
1) wyposażona w telewizor oraz jedno z urządzeń typu magnetofon, rzutnik, aparat projekcyjny lub wideo, a także inny sprzęt do gier i zabaw,
2) wyposażona w sprzęt do gier i zabaw,
3) w obiektach nowych wskaźniki urządzeń higieniczno-sanitarnych powinny być zgodne z warunkami technicznymi dla obiektów zamieszkania zbiorowego,
4) wyposażona w sprzęt kuchenny (płyty do gotowania, garnki, czajniki, patelnie, lodówkę itp.),
5) zaopatrzona w sprzęt stołówkowy (stoły, krzesła lub ławy, talerze głębokie i płytkie, łyżki, widelce, noże, szklanki, kubki itp.),
6) zaopatrzona jak w odnośniku5); w mniejszych schroniskach może spełniać dodatkowo funkcję świetlicy.
WYMAGANIA CO DO WYPOSAŻENIA, KWALIFIKACJI PERSONELU ORAZ ZAKRESU ŚWIADCZONYCH USŁUG DLA SCHRONISK
Lp. | Wymagania | |
1 | 2 | 3 |
I. Instalacje w budynku | ||
1 | Ogrzewanie zapewniające utrzymanie w pomieszczeniach noclegowych i świetlicy temperatury 18°C | o |
2 | Bieżąca zimna i ciepła woda1) | o |
II. Recepcja | ||
3 | Telefon dostępny dla gości | o |
4 | Przechowywanie pieniędzy, przedmiotów wartościowych, bagażu i sprzętu turystycznego | o |
5 | Informacja turystyczna2) | o |
III. Inne usługi | ||
6 | Sprzedaż podstawowych drobnych artykułów higienicznych i kosmetycznych, słodyczy, pamiątek | o |
7 | Możliwość suszenia odzieży we wskazanym miejscu | o |
8 | Stanowisko umożliwiające dokonanie drobnych napraw sprzętu turystycznego, czyszczenie odzieży i sprzętu | o |
IV. Część mieszkalna | ||
9 | Minimalna powierzchnia pokoju w m2 (bez wyodrębnionych: łazienki, WC i przedpokoju)3): | |
1) 1 - osobowego | 5 | |
2) 2 - osobowego | 7 | |
3) 3 - osobowego | 9 | |
4) 4 - osobowego | 12 | |
5) większego niż 4 - osobowy ( powierzchnia 4-osobowego plus 2,5 m2 dodatkowo na każdą następną osobę) |
o | |
10 | Urządzenia higieniczno-sanitarne ogólne (liczba miejsc noclegowych na jedno urządzenie)4): | |
1) umywalka z lustrem i półką | 20 | |
2) WC | 20 | |
3) natrysk | 35 | |
4) wieszaki na ręczniki i bieliznę osobistą | o | |
11 | Meble w pokoju: | |
1) łóżko5) | o | |
2) stół | o | |
3) krzesło lub taboret6)(1 na osobę) | o | |
4) stolik lub półka (przy każdym łóżku) | o | |
5) szafa ubraniowa lub wnęka7) | o | |
6) kosz na śmieci niepalny | o | |
7) wieszaki na okrycia wierzchnie | o | |
V. Usługi gastronomiczne | ||
12 | Jadłodajnia oferująca posiłki typu barowego | o |
13 | Stanowisko do przyrządzania i spożywania posiłków oraz do zmywania naczyń | o |
o wymaganie obowiązuje
1) ciepła woda minimum dwie godziny rano i dwie godziny wieczorem, o ustalonej porze,
2) informacja turystyczna, w tym tablica zawierająca zwięzły opis szlaków prowadzących do sąsiednich schronisk oraz miejscowości, zasadniczo w formie mapy lub schematu, informacja o rozkładzie jazdy komunikacji publicznej z najbliższej miejscowości (przystanku, stacji), informacja o grożących niebezpieczeństwach i zasadach wzywania pomocy,
3) dopuszcza się łóżka piętrowe przy wysokości pokoju min. 2,5 m; powierzchnia pokoju może być wówczas mniejsza o 20%,
4) z wyjątkiem miejsc w pokojach mających te urządzenia; w obiektach nowych wskaźniki urządzeń higieniczno-sanitarnych powinny być zgodne z warunkami technicznymi dla obiektów zamieszkania zbiorowego,
5) dopuszcza się stelaż wyposażony w materac ze zdejmowanym pokrowcem nadającym się do prania
6) dopuszcza się ławy,
7) w pokojach większych niż 2-osobowe po 1 segmencie na ubrania i bieliznę o powierzchni co najmniej 0,25 m2 na osobę.
14 MINIMALNE WYMAGANIA CO DO WYPOSAŻENIA DLA INNYCH OBIEKTÓW, W KTÓRYCH ŚWIADCZONE SĄ USŁUGI HOTELARSKIE
Lp. | Wymagania |
1 | 2 |
I. Dla wynajmowania miejsc na ustawienie namiotów i przyczep samochodowych | |
1 | Teren obozowiska wyrównany, suchy, ukształtowany w sposób zapewniający odprowadzenie wód opadowych i uprzątnięty z przedmiotów mogących zagrażać bezpieczeństwu |
2 | Punkt poboru wody do picia1) i potrzeb gospodarczych |
3 | Miejsce wylewania nieczystości płynnych odpowiednio zabezpieczone i oznakowane |
4 | Pojemnik na śmieci i odpady stałe, regularnie opróżniany |
5 | Ustęp utrzymywany w czystości |
II. Dla wynajmowania miejsc w namiotach, przyczepach mieszkalnych, domkach turystycznych i obiektach prowizorycznych | |
6 | Stanowiska dla namiotów i przyczep mieszkalnych oraz dojścia do stanowisk utwardzone |
7 | Oświetlenie dojść do stanowisk i obiektów higieniczno-sanitarnych |
8 | Półka lub stelaż na rzeczy osobiste |
9 | Oddzielne łóżka lub łóżka polowe dla każdego korzystającego z namiotu, w odległości nie mniejszej niż 30 cm pomiędzy łóżkami |
III. Dla wynajmowania miejsc i świadczenia usług w budynkach stałych | |
10 | Ogrzewanie - w całym obiekcie w miesiącach X-IV, temperatura minimum 18°C |
11 | Instalacja sanitarna: zimna woda przez całą dobę i dostęp do ciepłej wody2) |
12 | Maksymalna liczba osób przypadających na jeden w.h.s. - 15 |
13 | Wyposażenie podstawowe w.h.s.: |
1) natrysk lub wanna | |
2) umywalka z blatem lub półką i wieszakiem na ręcznik | |
3) WC | |
4) lustro z górnym lub bocznym oświetleniem | |
5) uniwersalne gniazdko elektryczne z osłoną | |
6) pojemnik na śmieci (niepalny lub trudno palny) | |
7) dozownik do płynnego mydła i ręczniki papierowe | |
IV. Dla wynajmowania miejsc noclegowych w pomieszczeniach wspólnych (salach) | |
14 | Powierzchnia sal nie mniejsza niż 2,5 m2 - na jedną osobę (przy łóżkach piętrowych 1,5 m2) |
15 | Wyposażenie sal sypialnych: |
1) łóżka jednoosobowe o wymiarach minimum 80 x 190 cm | |
2) oddzielne zamykane szafki dla każdej osoby | |
3) stół | |
4) krzesła lub taborety (1 na osobę) lub ławy | |
5) wieszaki na odzież wierzchnią | |
6) lustro | |
7) oświetlenie ogólne | |
16 | Dostęp do w.h.s. jak w lp. 12 i 13 |
V. Dla wynajmowania samodzielnych pokoi | |
17 | Powierzchnia mieszkalna w m2: |
1) pokój 1- i 2-osobowy - 6 m2 | |
2) pokój większy niż 2-osobowy - dodatkowo 2 m2 na każdą następną osobę3) | |
18 | Zestaw wyposażenia meblowego: |
1) łóżka jednoosobowe o wymiarach minimum 80 x 190 cm lub łóżka dwuosobowe o wymiarach minimum 120 x 190 cm | |
2) nocny stolik lub półka przy każdym łóżku | |
3) stół lub stolik | |
4) krzesło lub taboret (1 na osobę, lecz nie mniej niż 2 na pokój), lub ława | |
5) wieszak na odzież oraz półka lub stelaż na rzeczy osobiste | |
19 | Pościel dla jednej osoby: |
1) kołdra lub dwa koce | |
2) poduszka | |
3) poszwa | |
4) poszewka na poduszkę | |
5) prześcieradło | |
20 | Oświetlenie - minimum jeden punkt świetlny o mocy 60 W |
21 | Zasłony okienne zaciemniające |
22 | Dostęp do w.h.s. jak w lp. 12 i 13 |
23 | Kosz na śmieci niepalny lub trudno palny |
Objaśnienia odnośników i skrótów:
1) Dopuszcza się miejsca biwakowania przy szlakach wodnych bez punktu poboru wody do picia.
2) Minimum dwie godziny rano i dwie godziny wieczorem o ustalonych porach.
3) W pomieszczeniach o wysokości co najmniej 2,5 m dopuszcza się łóżka piętrowe - powierzchnia pokoju może zostać zmniejszona o 20%.
w.h.s. - węzeł higieniczno-sanitarny.
15 MINIMALNE WYMAGANIA W ZAKRESIE DOSTOSOWANIA OBIEKTÓW HOTELARSKICH DO POTRZEB OSÓB NIEPEŁNOSPRAWNYCH
Lp. | Rodzaj wymagania |
1 | 2 |
1 | W obiektach powyżej 50 j.m. co najmniej jedna j.m. powinna być dostosowana do potrzeb osób niepełnosprawnych w sposób określony w lp. 7-9, a dla każdych kolejnych rozpoczętych 100 j.m. powyżej 100 j.m. co najmniej jedna |
2 | Ogólnodostępne elementy wyposażenia obiektu, takie jak urządzenia komunikacji wewnętrznej, przyciski i wyłączniki powinny być umieszczane na wysokości 90-110 cm, umożliwiającej swobodne korzystanie osobom poruszającym się na wózku |
3 | Co najmniej jeden telefon ogólnodostępny przystosowany do korzystania przez osoby niepełnosprawne, umieszczony na wysokości 90-110 cm, umożliwiającej swobodne korzystanie osobom poruszającym się na wózku |
4 | Co najmniej jedno stanowisko recepcyjne powinno dysponować ladą o wysokości nieprzekraczającej 90 cm, z podjazdem o wysokości min. 67 cm lub powinno być wydzielone osobne stanowisko obsługi osób poruszających się na wózkach |
5 | W salach gastronomicznych i wielofunkcyjnych należy przystosować miejsca umożliwiające korzystanie z usług osobom na wózkach |
6 | Przyciski sterujące windami powinny być opisane w sposób czytelny dla niewidzących, a windy wyposażone w sygnalizację dźwiękową |
7 | J.m., o których mowa w lp. 1, powinny zostać wyposażone w poręcze i uchwyty ułatwiające korzystanie z urządzeń higieniczno-sanitarnych |
8 | Wyłączniki światła, sygnalizacja przywoławcza, telefon i sterowanie telewizorem powinny być dostępne z łóżka |
9 | W j.m., o których mowa w lp. 1, należy zapewnić umeblowanie umożliwiające korzystanie osobom poruszającym się na wózkach, w tym wysokość podjazdu min. 67 cm pod płytę stołu, biurka i umywalki |
2) Kempingi, niezależnie od wymagań dla budynków usytuowanych na ich terenie, powinny spełniać następujące wymagania dodatkowe:
Lp. | Rodzaj wymagania |
1 | 2 |
1 | Należy zapewnić co najmniej 2 stanowiska obozowania dla osób niepełnosprawnych położone w najbliższej odległości od urządzeń ogólnodostępnych |
2 | Parking przy recepcji powinien posiadać stanowisko postojowe dostosowane do potrzeb osób niepełnosprawnych |
3 | Stanowiska obozowania dla osób niepełnosprawnych powinny dysponować dojazdem dla samochodów |
4 | Ciągi komunikacyjne powinny zostać utwardzone, posiadać szerokość co najmniej 180 cm i umożliwiać dostęp ze stanowisk dla osób niepełnosprawnych do wszystkich urządzeń ogólnodostępnych |
5 | Co najmniej jeden ustęp powinien być dostępny dla osoby na wózku |
3. Nie wymagają dostosowywania do potrzeb osób niepełnosprawnych:
1) schroniska górskie pozbawione dojazdu drogą publiczną;
2) schroniska młodzieżowe i domy wycieczkowe mające mniej niż 150 miejsc noclegowych.
______
Objaśnienie:
j.m. - jednostki mieszkalne.
W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.
Grażyna J. Leśniak 24.04.2025Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.
Grażyna J. Leśniak 23.04.2025Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.
Krzysztof Koślicki 22.04.2025Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.
Krzysztof Koślicki 22.04.2025Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.
Robert Horbaczewski 17.04.2025Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
Grażyna J. Leśniak 11.04.2025Identyfikator: | Dz.U.2001.66.665 |
Rodzaj: | Rozporządzenie |
Tytuł: | Obiekty hotelarskie i inne obiekty, w których są świadczone usługi hotelarskie. |
Data aktu: | 13/06/2001 |
Data ogłoszenia: | 28/06/2001 |
Data wejścia w życie: | 06/07/2001 |