Bezpieczeństwo i higiena pracy w zakładach przemysłu cukierniczego.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
z dnia 17 czerwca 2002 r.
w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy w zakładach przemysłu cukierniczego.

Na podstawie art. 23715 § 2 Kodeksu pracy zarządza się, co następuje:
§  1. 
Rozporządzenie określa wymagania bezpieczeństwa i higieny pracy w zakładach przemysłu cukierniczego.
§  2. 
Maszyny i inne urządzenia techniczne stosowane w procesach produkcyjnych ustawia się w niekrzyżujące się ciągi technologiczne.
§  3. 
Otwory zsypowe usytuowane w stropach oraz leje zasypowe maszyn i innych urządzeń technicznych zabezpiecza się rusztami ochronnymi zblokowanymi z wyłącznikami krańcowymi.
§  4. 
1. 
W pomieszczeniach, w których zachodzi niebezpieczeństwo wybuchu pyłu cukrowego, kakaowego lub z innego surowca sypkiego, wyznacza się strefę zagrożenia wybuchem.
2. 
Prace związane z przesiewaniem, mieleniem i przesypywaniem produktów sproszkowanych połączone z wydzielaniem ciepła wykonuje się w wydzielonych pomieszczeniach. Pomieszczenia te wyposaża się w urządzenia odpylające oraz w wentylację mechaniczną.
§  5. 
Młyny do mielenia cukru i ziarna kakaowego oraz oczyszczarki i łuszczarki wyposaża się w urządzenia do wychwytywania zanieczyszczeń metalicznych.
§  6. 
Worki po cukrze, proszku kakaowym i innych surowcach sypkich odpyla się mechanicznie w wydzielonych pomieszczeniach, wyposażonych w urządzenia odpylające oraz w wentylację mechaniczną.
§  7. 
Zbiorniki otwarte, których krawędzie górne znajdują się na wysokości poniżej 1,1 m od poziomu podłogi, zabezpiecza się do tej wysokości w taki sposób, aby pracownik nie wpadł do ich wnętrza.
§  8. 
1. 
Maszyny i inne urządzenia techniczne, których elementy ruchome stykają się bezpośrednio z przerabianym produktem, zabezpiecza się pokrywami zblokowanymi z wyłącznikami, zapewniającymi automatyczne wyłączenie części ruchomych po otwarciu tych pokryw.
2. 
Pokrywy, o których mowa w ust. 1, wyposaża się w urządzenia służące do ich zamocowania w położeniu otwartym.
§  9. 
1. 
Kotły warzelne przechylne wyposaża się w mechanizm zapewniający równomierne i bezpieczne ich przechylanie oraz utrzymujący je w stabilnej pozycji.
2. 
Kotły warzelne służące do zagęszczania roztworów wyposaża się w urządzenia wyciągowe zapewniające usuwanie oparów na zewnątrz budynku.
§  10. 
Instalację gazową przy prażakach wyposaża się w samoczynne urządzenie zamykające dopływ gazu do palników.
§  11. 
1. 
Wózki służące do transportu masy cukierniczej dostosowuje się do typu wyparki próżniowej.
2. 
Wózki służące do transportu pojemników lub opakowań wyposaża się w szczególności w:
1)
uchwyty zabezpieczające ręce przed urazami,
2)
ogumione koła,
3)
hamulce.
3. 
Pojemniki lub opakowania przewożone na wózkach, o których mowa w ust. 2, zabezpiecza się w taki sposób, aby nie spadały i nie przemieszczały się.
§  12. 
1. 
Napełnianie pojemników służących do przenoszenia mas cukierniczych nie może przekroczyć 80% wysokości pojemnika.
2. 
Pojemniki służące do ręcznego przenoszenia mas cukierniczych wyposaża się w trwale przymocowane do ich ścian uchwyty, a w przypadku mas gorących - w uchwyty izolowane termicznie.
§  13.  1
 W razie braku zaworu spustowego w wyposażeniu ubijarki, wyjmowanie nadzień lub mas cukierniczych z ubijarki odbywa się po jej unieruchomieniu.
§  14. 
1. 
Stoły chłodzone wodą wyposaża się w urządzenia uniemożliwiające samoczynne przechylanie się płyty stołu.
2. 
Niedopuszczalne jest ręczne podsuwanie masy karmelowej na stole ugniatarki w czasie jej pracy.
§  15. 
1. 
Przeciągarkę wyposaża się w wyłącznik krańcowy.
2. 
Zakładanie masy karmelowej na przeciągarkę odbywa się po jej unieruchomieniu.
§  16. 
1. 
Czynności związane z myciem wyparki próżniowej odbywają się w pomieszczeniu wyposażonym w wentylację mechaniczną, przy otwartym zaworze odpowietrzającym i zamkniętym zaworze parowym przy wyparce.
2. 
Po zamknięciu zaworu parowego, o którym mowa w ust. 1, umieszcza się na nim tabliczkę ostrzegawczą z napisem "REMONT".
3. 
Stężenie roztworu sody kaustycznej używanego do mycia wyparki próżniowej nie może przekroczyć 5%.
§  17. 
Ręczne napełnianie lub opróżnianie konsz, mieszarek, melanżerów lub zbiorników pośrednich odbywa się po unieruchomieniu tych urządzeń.
§  18. 
1. 
Prace wymagające obecności pracownika w cieplarce odbywają się, jeżeli temperatura wewnątrz cieplarki nie przekracza 45°C (318 K) i czas przebywania pracownika w cieplarce nie przekracza 5 minut.
2. 
Pracownika, o którym mowa w ust. 1, asekuruje inny pracownik znajdujący się na zewnątrz cieplarki.
§  19. 
Niedopuszczalne jest stosowanie ognia do podgrzewania rurociągów i urządzeń, służących do przesyłania gorących czynników technologicznych.
§  20. 
Transportowanie mąki odbywa się w sposób niepowodujący zanieczyszczenia otoczenia.
§  21. 
1. 
Niedopuszczalne jest ręczne podawanie ciasta na walce wycinarki.
2. 
Przy oczyszczaniu wycinarki wycinaki zabezpiecza się w sposób uniemożliwiający ich opadnięcie.
§  22. 
Piece gazowe wyposaża się w urządzenia zabezpieczające przed niekontrolowanym wydostawaniem się gazu.
§  23. 
1. 
Dopuszczalne temperatury komór wypiekowych i gazów spalinowych oznacza się czerwoną kreską na skali pirometru.
2. 
Przejścia pomiędzy piecami tunelowymi mają szerokość nie mniejszą niż 1,5 m.
§  24. 
Formy do wypieku płatów waflowych wyposaża się w mechanizm uniemożliwiający niekontrolowane otwarcie pokrywy formy.
§  25. 
Górną część krajalnicy wyposaża się w osłonę uchylną z wyłącznikiem krańcowym, a dolną jej część pozostawia się całkowicie osłoniętą.
§  26. 
1. 
Niedopuszczalne jest ręczne poprawianie i wyjmowanie uszkodzonego wyrobu lub opakowania podczas pracy maszyny zawijającej lub pakującej wyroby cukiernicze.
2. 
Maszyny zawijające wyroby cukiernicze wyposaża się w wyłączniki przyciskowe, umieszczone przy stanowiskach obsługi.
§  27. 
Odpady produkcyjne gromadzi się w oddzielnych pojemnikach, w zależności od rodzaju, właściwości fizycznych, chemicznych i biologicznych tych odpadów, oraz składuje się je w wydzielonych do tego celu pomieszczeniach, wyposażonych w wentylację mechaniczną.
§  28. 
Traci moc rozporządzenie Ministra Przemysłu Spożywczego i Skupu z dnia 16 grudnia 1967 r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy w zakładach przemysłu cukierniczego (Dz. U. Nr 48, poz. 235).
§  29. 
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 2 miesięcy od dnia ogłoszenia.
1 § 13 zmieniony przez obwieszczenie Prezesa Rady Ministrów z dnia 13 sierpnia 2002 r. o sprostowaniu błędu (Dz.U.02.139.1170).

Zmiany w prawie

Lepsze prawo. W Sejmie odbyła się konferencja podsumowująca konsultacje społeczne projektów ustaw

W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.

Grażyna J. Leśniak 24.04.2025
Przedsiębiorcy zapłacą niższą składkę zdrowotną – Senat za ustawą

Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.

Grażyna J. Leśniak 23.04.2025
Rząd organizuje monitoring metanu

Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Rząd zaktualizował wykaz zakazanej kukurydzy

Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Od 18 kwietnia fotografowanie obiektów obronnych i krytycznych tylko za zezwoleniem

Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.

Robert Horbaczewski 17.04.2025
Prezydent podpisał ustawę o rynku pracy i służbach zatrudnienia

Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 11.04.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2002.97.875

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Bezpieczeństwo i higiena pracy w zakładach przemysłu cukierniczego.
Data aktu: 17/06/2002
Data ogłoszenia: 02/07/2002
Data wejścia w życie: 03/09/2002