Przepisy ogólne
Wyroby akcyzowe objęte szczególnym nadzorem podatkowym
Wykonywanie szczególnego nadzoru podatkowego w stosunku do spirytusu i napojów spirytusowych
Wykonywanie szczególnego nadzoru podatkowego w stosunku do piwa
Wykonywanie szczególnego nadzoru podatkowego w stosunku do wyrobów winiarskich i innych napojów alkoholowych
Wykonywanie szczególnego nadzoru podatkowego przy oznaczaniu wyrobów znakami skarbowymi akcyzy
Wykonywanie szczególnego nadzoru podatkowego w stosunku do oleju opałowego i napędowego
Wykonywanie szczególnego nadzoru podatkowego w zakresie urządzania gier w kasynach gry oraz na automatach i na automatach o niskich wygranych, tam gdzie się one znajdują
Nakładanie zabezpieczeń urzędowych oraz rodzaje i formy tych zabezpieczeń
Szczegółowy zakres i sposób przeprowadzenia urzędowego sprawdzenia podmiotów podlegających szczególnemu nadzorowi podatkowemu
Sprawowanie stałego nadzoru oraz kontrole doraźne i okresowe
Pobieranie próbek wyrobów
Niszczenie wyrobów objętych szczególnym nadzorem podatkowym
Przyjmowanie, magazynowanie, wydawanie i przewożenie wyrobów objętych szczególnym nadzorem podatkowym
Przepisy przejściowe i końcowe
1) Minister Finansów kieruje działem administracji rządowej - finanse publiczne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Finansów (Dz. U. Nr 32, poz. 301, Nr 43, poz. 378 i Nr 93, poz. 834).
2) Zmiany wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 1999 r. Nr 110, poz. 1255, z 2002 r. Nr 41, poz. 365, Nr 89, poz. 804 i Nr 153, poz. 1271 oraz z 2003 r. Nr 120, poz. 1122 i Nr 137, poz. 1302.
WZÓR
(pieczątka nagłówkowa podmiotu) (nr zezwolenia)
PROTOKÓŁ NR .........
Skażenia spirytusu środkiem skażającym .....................
(wymienić środek skażający)
...............................................................
(nazwa podmiotu, dla którego dokonano skażenia spirytusu)
z dnia .......... .......... r.
Po sprawdzeniu, że zabezpieczenia na naczyniach
(opakowaniach) ze środkami skażającymi nie są uszkodzone,
pracownicy podmiotu, w którym przeprowadza się skażenie:
- ................ - .......................
(imię i nazwisko) (stanowisko służbowe)
- ................ - .......................
(imię i nazwisko) (stanowisko służbowe)
w obecności pracownika szczególnego nadzoru podatkowego:
- ................ - .......................
(imię i nazwisko) (stanowisko służbowe)
dokonali czynności skażenia spirytusu.
Przed zastosowaniem środek skażający został zbadany w celu
identyfikacji przez .................... wg orzeczenia (atestu)
nr .......... z dnia .............. ..... r.
Do skażenia spirytusu wzięto .................. dm3 - kg*)
spirytusu o mocy ......... % w 20°C (pogrążenie alkoholomierza
.............. w temperaturze pomiaru ....................°C),
co stanowi .................. dm3100%, dodano ............ dm3
- kg*) środka skażającego ............... o ciężarze właściwym
............ kg/dm3, co odpowiada ........... dm3 - kg*) środka
skażającego na 100 dm3100% spirytusu.
Po dodaniu środka skażającego i jego wymieszaniu otrzymano
............. dm3 - kg*) spirytusu o mocy pozornej (pogrążenie
alkoholomierza) .................. w temp. ......... °C.
Naczynia ze spirytusem skażonym zabezpieczono plombami
urzędowymi oraz plombami podmiotu dokonującego
skażenia*) ......................................... .
(wymienić ilość i odciski)
Z otrzymanej mieszaniny pobrano próbkę w ilości 0,5 litra -
0,05 litra*), którą zabezpieczono .............................
(podać sposób zabezpieczenia)
do przechowania przez okres 3 miesięcy.
Na spirytus wystawiono dokument przewozu nr ............. z
dnia ............... ..... r.*)
Niniejszy protokół sporządzono w ............ egzemplarzach.
Podpisy pracowników biorących Podpis pracownika szczególnego
udział w czynnościach skażenia: nadzoru podatkowego obecnego
przy skażeniu:
......... ............... ..............................
*) Niepotrzebne skreślić.
WZÓR
Uwagi:
W przypadku wysyłki spirytusu skażonego w kolumnie "moc spirytusu" należy podać (moc pozorną) pogrążenie alkoholomierza w spirytusie skażonym w temperaturze pomiaru °C oraz w kolumnach "brutto" i "netto" ilość skażalnika zużytego do skażenia spirytusu według protokołu skażenia.
WZÓR
Uwagi:
W przypadku odbioru spirytusu skażonego w kolumnie "moc spirytusu" należy podać (moc pozorną) pogrążenie alkoholomierza w spirytusie skażonym w temperaturze pomiaru °C.
WZÓR
...............................
(pieczątka nagłówkowa podmiotu)
obrotu spirytusem i jego skażenia w .....................
(nazwa podmiotu)
za rok obrachunkowy ............
Data | Wysłano | Przyjęto | Nadwyżka | Ubytek drogowy w dm3 100% | Skażenie spirytusu | |||||||||||||||||||
Skąd spirytus | wg dokumentu przewozu spirytusu | wg dokumentu sprawdzenia i przyjęcia spirytusu | Pobrano do skażenia spirytusu | Dodano skażalnika | Otrzymano spirytusu skażonego | |||||||||||||||||||
otrzymanodata i numer dokumentu przewozu | kg |
dm3 w 20° C |
moc % w 20 ° C |
dm3 100% | nr i data dokumentu | kg | dm3 w 20° C | moc % w 20° C | dm3 100% | dm3 100% | w granicach dozwolonych | ponad normę | razem | kg |
dm3 w 20° C |
moc % w 20° C |
dm3 100% | kg lub dm3 | wg protokołu nr i data | kg | dm3 | pogrążenie alkoholomierza w temp. °C | dm3 100% | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
Pobrano do przerobu lub zużycia spirytusu | Pozostaje spirytusu | Uwagi | |||||||||||||
cel pobrania (nazwa produktu) | nieskażonego (czystego) | skażonego | nieskażonego (czystego) | skażonego | |||||||||||
kg |
dm3 w 20°C |
moc % w 20° C | dm3 100% | kg | dm3 100% | kg | dm3 w 20° C |
moc % w 20° C |
dm3 100% | suma dziennych pozost. | kg | dm3 100% | suma dziennych pozost. | ||
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 |
WZÓR
(pieczątka nagłówkowa podmiotu)
KSIĘGA KONTROLI
przerobu spirytusu na ocet w ....................
(nazwa podmiotu)
za rok obrachunkowy ............ .
Data | Obroty spirytusem dm3100% | Obroty denaturatem octowym w dm3 | Obroty zacierem w dm3 | ||||||||||||||||||
Nadwyżka | Ubytek drogowy | Użyto do sporządzenia denaturatu octowego | Zawartość w denaturacie octowym | Użyto do zacieru | |||||||||||||||||
Skąd spirytus otrzyman | Wysłano wg dokument | Przyjęto wg dokument | razem | ponad normę | w granicach dozw | Pobrano do produkcj | Pozostaje spirytus | Suma dziennych | spirytusu w 20° | wody | octu w przeliczeniu | ilość otrzymanego | Pobrano denaturatu | Pozostaje denatura | denaturatu octowego | wody | octu w przelicz. na | ||||
o data i numer dokumentu przewozu | u przewozu spirytusu | u sprawdzenia i przyjęcia spirytusu | ol. | i | u | pozostałości | C | na ocet 10% | denaturatu octowego | alkohol w % obj. | kw. octowy w g /100 ml | octowego do sporządzenia zacieru | tu octowego | ocet 10% | |||||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
Obroty zacierem w dm3 | Obroty octu luzem w przeliczeniu na ocet 10% dm3 | Uwagi | |||||||||||||||||
Otrzymano zacieru | Zawartość w zacierze | Przerobiono zacieru | Pozostaje zacieru | Przychód | Rozchód | ||||||||||||||
Pobrano | z produkcji własnej | inny przychód | razem | sprzedaż octu luzem | do sporządz. denaturatu octowego | do sporządzania zacieru | rozlano octu do butelek | do wyrobu musztardy | inny rozchód | straty i ubytki | razem rozchód | pozostaje octu luzem | |||||||
alkohol w % obj. | kw. octowy w g/100 ml | zacieru do produkcji | brutto | netto | |||||||||||||||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 |
WZÓR
(pieczątka nagłówkowa podmiotu)
KSIĘGA KONTROLI
spirytusu powrotnego w ...................
(nazwa podmiotu)
za rok obrachunkowy ........
Data | Przychód | Rozchód | Pozostaje spirytusu powrotnego | Uwagi | |||||
Data i numer protokołu lub zapisku, w którym stwierdzono ilość otrzymanego spirytusu powrotnego, oraz dokonanego skażenia, jeżeli dodatkowo skażenie przeprowadzono | Ilość spirytusu kg lub dm3 w 20°C | Ilość spirytusu dm3100% | Na jaki cel zużyto spirytus | Ilość spirytusu kg lub dm3 w 20°C | Ilość spirytusu dm3100% | Ilość kg lub dm3 w 20°C |
Ilość dm3100% |
||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
WZÓR
(pieczątka nagłówkowa podmiotu)
Księga kontroli
obrotu spirytusami w magazynie ...................
(nazwa podmiotu)
za rok obrachunkowy ............
Lp. | Data | Spirytus ......................... | Spirytus ......................... | Spirytus ......................... | |||||||||
Przychód | Rozchód | Przychód | Rozchód | Przychód | Rozchód | ||||||||
nr dokumentu | ilość dm3 100% | nr dokumentu | ilość dm3 100% | nr dokumentu | ilość dm3 100% | nr dokumentu | ilość dm3 100% | nr dokumentu | ilość dm3 100% | nr dokumentu | ilość dm3 100% | ||
Spirytus ........................ | Spirytus ........................ | Spirytus ........................ | |||||||||
Przychód | Rozchód | Przychód | Rozchód | Przychód | Rozchód | ||||||
nr dokumentu | ilość dm3 100% | nr dokumentu | ilość dm3 100% | nr dokumentu | ilość dm3 100% | nr dokumentu | ilość dm3 100% | nr dokumentu | ilość dm3 100% | nr dokumentu | ilość dm3 100% |
Spirytus ........................ | Spirytus ........................ | Stan ogółem | Suma dziennych | ||||||
Przychód | Rozchód | Przychód | Rozchód | pozostałości | |||||
nr dokumentu | ilość dm3 100% | nr dokumentu | ilość dm3 100% | nr dokumentu | ilość dm3 100% | nr dokumentu | ilość dm3 100% | dm3 100% | dm3 100% |
WZÓR
(pieczątka nagłówkowa podmiotu)
Księga kontroli
rektyfikacji i odwadniania spirytusu ..................
(nazwa podmiotu)
za rok obrachunkowy ...........
Data | Data i numer dowodu | Pobrano z magazynu dm3100% | |||||||||||
Spirytus surowy | Zlewki wódek | Inne spirytusy | Spirytus porektyfikacyjny | Ogółem | W tym do odwodnienia | ||||||||
ziemniaczany | melasowy | zbożowy | |||||||||||
Otrzymano z aparatów rektyfikacyjnych i odwadniających dm3 100% | ||||||||||||
Rektyfikaty | ||||||||||||
luksusowy | wyborowy | zwykły | Spirytus | |||||||||
ziemniaczany | melasowy | zbożowy | ziemniaczany | melasowy | zbożowy | ziemniaczany | melasowy | zbożowy | odwodniony | |||
Ubytki dm3100% | Uwagi | |||||||||||
Spirytus | Pośl. gat. | Frakcja propylowo-butylowa | Fuzle | Oleje fuzlowe | Ogółem | Na aparatach rektyfikacyjnych | Na aparatach odwadniających | Fuzli | Ogółem rzeczywiste | Dozwolone | ||
porektyfikacyjny | II | III końcowy | ||||||||||
WZÓR
(pieczątka nagłówkowa podmiotu)
Księga kontroli
produkcji i rozlewu napojów spirytusowych w .................
(nazwa podmiotu)
za rok obrachunkowy .............
Data | Numery dowodów | PRODUKCJA NAPOJÓW SPIRYTUSOWYCH (OBROTY | |||||||||||||||||
zużyto spirytusów | pobrano półproduktów | maderyzacja spirytusu | sporządzano półproduktów | ||||||||||||||||
razem | zaprawy | nalewy | morsy | pobrano z maderyzacji | przekazano do maderyzacji | zaprawy | nalewy | morsy | przekazano do magaz. półprod. | ||||||||||
WEWNĘTRZNE) dm3100% | |||||||||||||||||||
sporządzono zestawów napojów spirytusowych | rozlano napojów spirytusowych i przekazano do magazynu wyrobów gotowych | zlewki | spirytusów | ||||||||||||||||
razem | zwrócono do magazynu spirytusu | przekazano do ........ | |||||||||||||||||
POZOSTAŁO W DZIALE PRODUKCJI dm3100% | Uwagi | ||||||||||||||||
zestawów napojów spirytusowych | półproduktów | zlewki | inne | ||||||||||||||
razem | razem | razem | |||||||||||||||
WZÓR
(pieczątka nagłówkowa podmiotu)
Okres produkcji
........./ ............
Naczelnik Urzędu Celnego
w ......................
ZGŁOSZENIE Nr .........
o zamierzonej produkcji spirytusu
Gorzelnia ................... należąca do ..................
zgłasza, że od dnia ................. do dnia .............:
1) będzie rozpoczynać pracę*) o godz. .... kończyć o godz. ...,
2) sporządzać po ............. zaciery(ów) na dobę przy .......
dobowej fermentacji i używać na każdy zacier następujących
rodzajów i ilości surowców:**)
Kolejny zacier | Surowice w q | |||||
Lp. | ||||||
Razem |
3) rozpoczynać destylację alkoholu o godz. ....... kończyć o
godz. ..........,
4) przekazywać spirytus do magazynu z naczynia pośredniczącego
o godz. .........,
5) stosować przerwy w produkcji w dniach .....................
......................................................... .
Uwagi: ....................................................
...........................................................
...........................................................
...........................................................
.............................
______
*) Rozpałka pod kotłem.
**) Podać ilości surowców przeciętnie stosowanych do
sporządzania poszczególnych zacierów, a ewentualne
dodatkowe informacje - w uwagach.
Sporządził:
..........................
(nazwisko i imię)
..........................
..........................
(pieczęć, data i podpis)
WZÓR
(pieczątka nagłówkowa podmiotu)
Księga kontroli
produkcji i rozchodu spirytusu w gorzelni rolniczej w ........
........................... za rok obrachunkowy ..............
(nazwa podmiotu)
Data | Zużycie surowców | Zacier | ||||||||||||
zboże do produkcji słodu (rodzaj) q | słodu do zacieru kg | enzymy (rodzaj) | ziemniaki | inne surowce (rodzaj) q | w kadzi zacierowej | |||||||||
ilość q | % skrobi | ilość dm3 |
temp. °C |
ekstrakt pozorny % wag. |
kwasowość pH lub ° Dlb |
przepompowano do kadzi nr | nr kadzi | |||||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
Otrzymano wywaru ilość hl |
Magazyn spirytusu | UWAGI | ||||||||
odfermentowany | końcowe wskazania licznika urządzenia pomiarowego | dzienny uzysk spirytusu dm3 | rozchody | zapas spirytusu |
ubytki spirytusu opodatkowane dm3 100% |
|||||
ekstrakt pozorny % wag. |
kwasowość pH lub ° Dlb |
nr dokumentu przewozu lub według innego dokumentu |
spirytusu dm3 w 20°C |
spirytusu dm3100% | w magazynie (stan rzeczywisty po nalewie + rubr.20) dm3 | |||||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
WZÓR
(pieczątka nagłówkowa podmiotu)
KSIĘGA REWIZYJNA MAGAZYNU SPIRYTUSU
gorzelni rolniczej w ............... za rok obrachunkowy ......
(nazwa podmiotu)
Zbiornik | Moc spirytusu | Stwierdzona ilość spirytusu | Poprawka | Ilość | Ilość | ||||||
Data badania stanu | nr lub numery beczek | pojemność dm3 | pogrążenie alkoholomierza | w temp.°C | % w 20°C | odczyt ze skali mm | dm3 | w temp. °C | dm3/100 dm3 (tabl.) | spirytusu dm3 w 20°C | spirytusu dm3100% |
zapasów spirytusu | brutto | tara | netto | ||||||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
WZÓR
(pieczątka nagłówkowa podmiotu)
Protokół nr ....... .......
nalewu spirytusu do naczyń służących do transportu
gorzelni rolniczej ........... woj. .....................
dnia ............... ........ r.
Pracownicy szczególnego nadzoru podatkowego ................
................
w obecności przedstawiciela podmiotu ................
- sprawdzili stan: aparatury i urządzeń gorzelni, naczyń
służących do transportu, magazynu i zbiornika(ów)
magazynowego(ych) oraz nałożonych na nich urzędowych
zabezpieczeń (plomb) i ustalili:
.............................................................
............................................................,
- sprawdzili zapas spirytusu w magazynie przed i po wydaniu
(dane w pkt 1),
- nadzorowali napełnianie spirytusem ................ (wyniki w
pkt 2),
- zabezpieczyli naczynia służące do transportu oraz zbiornik(i)
i magazyn spirytusu plombami o znakach:
............................................................,
- odnotowali zmianę plomb w spisie zabezpieczeń urzędowych.
Moc spirytusu ustalono alkoholomierzem nr .............
Uwagi kontrolujących i wyjaśnienia przedstawiciela podmiotu
(podać adresata i odbiorcę spirytusu): ........................
...............................................................
...............................................................
...............................................................
1. Zapas spirytusu w magazynie
Nr zbiornika | Moc spirytusu | Ilość spirytusu dm3 | W temp. °C | Poprawka dm3/100dm3 (tabl.) | Ilość spirytusu dm3 w 20°C | Ilość spirytusu dm3100% | ||
pogrąż. alkoholomierza |
w temp. °C |
% w 20°C |
||||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
A | Przed wydaniem | |||||||
Razem | ||||||||
B | Po wydaniu | |||||||
Razem | ||||||||
Różnica (A - B) - ilość wydana |
2. Napełnianie spirytusem naczyń służących do transportu
(beczki, autocysterny, inne*))
Nr dokumentu przewozu | Rodzaj naczyń ( beczki, autocysterny, inne*)) | Ustalenie ilości spirytusu |
Objętość spirytusu dm3 w 20°C |
Ilość spirytusu dm3100% | ||||||
ilość naczyń | łączna waga naczyń w kg | Oznaczanie mocy spirytusu | ||||||||
brutto | tara | netto | ||||||||
nr komory autocysterny | zmierzona objętość spirytusu dm3 | w temp. °C | poprawka dm3/100 dm3 (tabl.) | pogrąż. alkoholomierza | w temp. °C | % w 20°C | ||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
Razem |
Moc średnia (rubr. 11 : 10 x 100) |
3. Sprawdzenie ustaleń między pomiarem spirytusu w magazynie a
napełnieniem naczyń służących do transportu
Poz. | Wyszczególnienie | Ilość spirytusu dm3 w 20°C | Ilość spirytusu dm3100% |
1 | Zapas spirytusu w magazynie przed wydaniem (pkt 1 poz. 8A i 9A) | ||
2 |
Otrzymano z odpędu stan końcowy urządzenia pomiarowego ................................... podczas nalewu stan początkowy urządzenia pomiarowego ................................... Spirytus o średniej mocy ..................% ( pkt 2 ) |
||
3 | Razem ( poz. 1 + 2 ) | ||
4 | Zapas w magazynie po wydaniu (pkt 1 poz. 8B i 9B) | ||
5 | Różnica ( poz. 3 - 4) | ||
6 | W napełnionych naczyniach ustalono spirytusu (pkt 2 poz. 10 i 11) | ||
7 |
Wg pomiarów w magazynie ilość spirytusu jest większa (+) lub mniejsza (-) niż w naczyniach transportowych (poz. 5 - 6) |
Protokół sporządzono w dwóch egzemplarzach, z których jeden
pozostawiono w gorzelni. Do protokołu nie wniesiono uwag /
wniesiono następujące uwagi *):
............................................................
............................................................
....................................................
*) Niepotrzebne skreślić.
Podpisy i pieczęcie
.........................
......................... .........................
(przedstawiciel podmiotu) (pracownicy szczególnego
nadzoru podatkowego)
WZÓR
WZÓR
(pieczątka nagłówkowa podmiotu)
Księga kontroli
rozlewu wyrobów winiarskich ....................
(nazwa podmiotu)
za rok obrachunkowy .........
Data | Nr zmiany | Przychód | Rozchód | ||||||||||||||||
z kupażowni | zwroty z | przekazano do magazynu | |||||||||||||||||
lub leżakowni | nr | prod. | mag. | razem | nr | butelki o pojemności | inne opakowania | razem | ubytki | razem rozchód | Stan | ||||||||
nr dow. | litrów | dow. | litrów | litrów | litrów | dow. |
0,7 l szt. |
0,75 l szt. |
1,0 l szt. |
... l szt. |
... l szt. |
.. l szt. |
.. l szt. |
litrów | litrów | litrów | litrów | ||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
WZÓR
(pieczątka nagłówkowa podmiotu)
KSIĘGA KONTROLI
obrotu żetonami i pieniądzem gotówkowym w kasynie gry w
................................. za rok ............ .
(miejscowość, ulica, numer)
Lp. | Data | Bilans żetonów do gier na stołach w zł | Bilans żetonów do gier na automatach w zł | Wynik dzienny kasyna w zł | Uwagi | |||
niedobór | nadwyżka | niedobór | nadwyżka | wygrana | przegrana | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
WZÓR
(pieczątka nagłówkowa podmiotu)
RAPORT DZIENNY WPŁAT, WYPŁAT I REZULTATÓW GIER W SALONIE GIER NA AUTOMATACH
w .........................................
(miejscowość, ulica, numer)
Data: ...........
Lp. | Automat nr |
Wpłaty (kwoty: wrzucone do automatu, uzyskane z wymiany żetonów do gry, kredytów) |
Wypłaty (wygrane uczestników gier) |
Różnica (3-4) |
Stan wygranej zakumulowanej na zakończenie dnia | Uwagi | |
wyszczególnienie | kwota w złotych | ||||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
Suma | *) |
............... ............ ..........................
(główny kasjer) (kierownik) (pracownik szczególnego
nadzoru podatkowego)
*) Podsumowanie kolumny 5 stanowi wynik dzienny salonu gier na
automatach, wynik ten należy wpisać do księgi kontroli
kolumna 5 lub 6 załącznika nr 23 do rozporządzenia.
WZÓR
(pieczątka nagłówkowa podmiotu)
KSIĘGA KONTROLI
obrotu żetonami i pieniądzem gotówkowym w salonie gier
na automatach w ............................. za rok .... .
(miejscowość, ulica, numer)
Lp. | Data | Bilans żetonów ogółem w zł | Wynik dzienny salonu w zł | Uwagi | ||
niedobór | nadwyżka | wygrana | przegrana | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
WZÓR
(pieczątka nagłówkowa podmiotu)
RAPORT MIESIĘCZNYCH PRZYCHODÓW
w miesiącu .................. rok .............
w punkcie .....................................
(miejscowość, ulica, numer)
Data: ............
Lp. |
Automat nr (nr rejestracji) |
Wpłaty (kwoty: wrzucone do automatu, uzyskane z wymiany żetonów do gry, kredytów) |
Wypłaty (wygrane uczestników gier) |
Przychód (3-4) |
Wskazanie licznika wpłat na koniec miesiąca |
Wskazanie licznika wypłat na koniec miesiąca |
Uwagi |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
Suma | X | X | X |
.................................
(podpis przedstawiciela podmiotu)
WZÓR
(pieczątka nagłówkowa podmiotu)
INFORMACJA O OSIĄGNIĘTYCH PRZYCHODACH
na obszarze ........... w miesiącu ........ rok ......
...............................................................
(nazwa podmiotu i adres siedziby)
Lp. |
Adres punktu urządzania gier na automatach o niskich wygranych |
Liczba eksploatowanych automatów do gier |
Przychód | Uwagi |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
Suma | X |
Data wypełnienia dokumentu:
........................... ........................
(podpis przedstawiciela
podmiotu)
WZÓR
(pieczątka nagłówkowa podmiotu)
KSIĘGA KONTROLI EKSPLOATACJI AUTOMATU DO GIER
..............................................................
(cechy identyfikacyjne automatu, data i nr rejestracji)
Data zdarzenia | Rodzaj zdarzenia (opis) *) | Wskazania liczników przed zdarzeniem | Wskazania liczników po zdarzeniu | Podpisy i pieczęcie osób uprawnionych |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
*) W szczególności: rozpoczęcie eksploatacji automatu, zmiana miejsca lokalizacji automatu, awaria automatu, ponowne włączenie automatu do eksploatacji, zmiana wartości stawek, zmiana wskaźnika wypłacalności wygranych, zmiana maksymalnej wartości wygranej, zerowanie liczników, uszkodzenia i nałożenia wymaganych plomb zabezpieczających.
WZÓR
(pieczątka nagłówkowa podmiotu)
SPIS ZABEZPIECZEŃ URZĘDOWYCH
w .........................................
(nazwa podmiotu)
Lp. | Miejsce nałożenia zabezpieczeń urzędowych | Nałożenie | Zdjęcie | Nałożenie | Zdjęcie | ||||||||||||
data | ilość plomb | znaki odcisków |
podpisy pracow. 1. sznp * 2. podmiotu |
data | ilość plomb | znaki odcisków |
podpisy pracow. 1. sznp * 2. podmiotu |
data | ilość plomb | znaki odcisków |
podpisy pracow. 1. sznp * 2. podmiotu |
data | ilość plomb | znaki odcisków |
podpisy pracow. 1. sznp * 2. podmiotu |
||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
* szczególnego nadzoru podatkowego.
WZÓR
rozpoczęcia / wznowienia* działalności podlegającej szczególnemu nadzorowi podatkowemu
WZÓR
(pieczątka nagłówkowa podmiotu)
PROTOKÓŁ
badania stanu technicznego aparatu destylacyjnego gorzelni
rolniczej w ...................................................
województwo ...................., dokonanego w dniu .... ... r.
przez pracowników szczególnego nadzoru podatkowego ............
...............................................................
w obecności przedstawiciela podmiotu ..........................
...............................................................
Stwierdzono, że aparat destylacyjny jest przygotowany do pracy
(tak/nie)*):
jednokolumnowy, dwukolumnowy*) ................................
...............................................................
Szczegółowy opis aparatury podany jest w aktach
weryfikacyjnych. Od tego czasu w stanie aparatury nie zaszły
zmiany - stwierdzono następujące zmiany*) .....................
...............................................................
...............................................................
Ponadto stwierdzono następujące odchylenia od obowiązujących
przepisów:
...............................................................
...............................................................
...............................................................
Po dokonaniu oględzin aparat destylacyjny połączono z
urządzeniem do określania mocy i temperatury (stągwią) i
urządzeniem pomiarowym oraz nałożono urzędowe zabezpieczenia,
które odnotowano w spisie zabezpieczeń urzędowych.
Protokół niniejszy sporządzono w dwóch egzemplarzach, które
dołączono do akt urzędowego sprawdzenia gorzelni.
Przedstawiciel podmiotu: Pracownicy szczególnego
nadzoru podatkowego:
....................... ............................
(podpis) (podpisy)
______
*) Niepotrzebne skreślić.
W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.
Grażyna J. Leśniak 24.04.2025Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.
Grażyna J. Leśniak 23.04.2025Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.
Krzysztof Koślicki 22.04.2025Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.
Krzysztof Koślicki 22.04.2025Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.
Robert Horbaczewski 17.04.2025Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
Grażyna J. Leśniak 11.04.2025Identyfikator: | Dz.U.2003.145.1411 |
Rodzaj: | Rozporządzenie |
Tytuł: | Wykonywanie szczególnego nadzoru podatkowego. |
Data aktu: | 13/08/2003 |
Data ogłoszenia: | 21/08/2003 |
Data wejścia w życie: | 01/09/2003 |