Rejestr zakładów produkujących produkty pochodzenia zwierzęcego lub wprowadzających na rynek te produkty oraz wykazy takich zakładów.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI 1
z dnia 28 września 2010 r.
w sprawie rejestru zakładów produkujących produkty pochodzenia zwierzęcego lub wprowadzających na rynek te produkty oraz wykazów takich zakładów

Na podstawie art. 21 ust. 5 pkt 1 ustawy z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. z 2006 r. Nr 17, poz. 127, z późn. zm. 2 ) zarządza się, co następuje:
§  1.
Rozporządzenie określa:
1)
sposób prowadzenia:
a)
rejestru zakładów produkujących lub wprowadzających na rynek produkty pochodzenia zwierzęcego, zwanego dalej "rejestrem zakładów", obejmującego zakłady:
które podlegają rejestracji zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004, str. 1, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 34, str. 319), zwanego dalej "rozporządzeniem nr 852/2004", w tym zakłady zatwierdzone zgodnie z art. 4 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004, str. 55, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 45, str. 14), zwanego dalej "rozporządzeniem nr 853/2004", ze wskazaniem zakładów zatwierdzonych korzystających z krajowych środków dostosowujących, o których mowa w art. 10 ust. 3 rozporządzenia nr 853/2004, oraz zakłady prowadzące działalność marginalną, lokalną i ograniczoną,
prowadzące sprzedaż bezpośrednią produktów pochodzenia zwierzęcego,
będące gospodarstwami, na terenie których dokonuje się uboju zwierząt pochodzących z innych gospodarstw w celu pozyskania mięsa na użytek własny,
b)
wykazu podmiotów prowadzących działalność rejestrowaną, z wyłączeniem podmiotów prowadzących działalność w zakładach podlegających zatwierdzeniu w trybie i na zasadach określonych w art. 31 ust. 2 rozporządzenia (WE) 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie kontroli urzędowych przeprowadzanych w celu sprawdzenia zgodności z prawem paszowym i żywnościowym oraz regułami dotyczącymi zdrowia zwierząt i dobrostanu zwierząt (Dz. Urz. UE L 165 z 30.04.2004, str. 1, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 45, str. 200), zwanego dalej "rozporządzeniem nr 882/2004",
c)
wykazu zatwierdzonych zakładów w trybie i na zasadach określonych w art. 31 ust. 2 rozporządzenia 882/2004, ze wskazaniem zatwierdzonych zakładów korzystających z krajowych środków dostosowujących, o których mowa w art. 10 ust. 3 rozporządzenia nr 853/2004;
2)
zakres danych i informacji objętych rejestrem zakładów oraz wykazami, o których mowa w pkt 1 lit. b i c.
§  2.
1.
Rejestr zakładów, oprócz informacji, o których mowa w art. 21 ust. 2 ustawy z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego, zawiera:
1)
datę rozpoczęcia działalności w zakładzie;
2)
weterynaryjny numer identyfikacyjny zakładu;
3)
datę wpisu zakładu do rejestru zakładów;
4)
imię i nazwisko urzędowego lekarza weterynarii, w przypadku wyznaczenia go przez powiatowego lekarza weterynarii do wykonywania czynności, o których mowa w art. 16 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. o Inspekcji Weterynaryjnej (Dz. U. z 2010 r. Nr 112, poz. 744) - w stosunku do zakładu wpisanego do rejestru zakładów;
5)
datę zaprzestania działalności w zakładzie;
6)
informacje o uprawnieniach do wprowadzania produktów pochodzenia zwierzęcego na rynki państw trzecich;
7)
informacje o zastosowaniu środków, o których mowa w art. 54 ust. 2 lit. b, e oraz f rozporządzenia nr 882/2004.
2.
W rejestrze zakładów, w przypadku prowadzenia działalności w zakresie pozyskiwania jaj konsumpcyjnych od kur niosek, umieszcza się także:
1)
imię i nazwisko oraz adres posiadacza gospodarstwa, a w przypadku posiadania gospodarstwa na obszarze właściwości innego powiatowego lekarza weterynarii - również weterynaryjny numer identyfikacyjny tego gospodarstwa;
2)
imię i nazwisko oraz adres osoby odpowiedzialnej za kury nioski, jeżeli jest to inna osoba niż posiadacz, o którym mowa w pkt 1;
3)
sposób utrzymywania kur niosek, z podziałem na:
a)
wolno wybiegowy oznaczany cyfrą "1",
b)
ściółkowy oznaczany cyfrą "2",
c)
klatkowy oznaczany cyfrą "3",
d)
ekologiczny oznaczany cyfrą "0";
4)
maksymalną liczbę kur niosek, która może być utrzymywana jednocześnie, z podziałem określonym w pkt 3.
§  3.
Powiatowy lekarz weterynarii skreśla zakład z rejestru zakładów w przypadku:
1)
zakładów, o których mowa w § 1 pkt 1 lit. a, z wyłączeniem zakładów zatwierdzonych, o których mowa w § 1 pkt 1 lit. a tiret pierwsze - w dniu, w którym decyzja o zakazie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego w zakładzie stała się ostateczna, albo niezwłocznie po uzyskaniu pisemnej informacji o zaprzestaniu działalności w zakładzie;
2)
zakładów zatwierdzonych, o których mowa w § 1 pkt 1 lit. a tiret pierwsze:
a)
w dniu wydania decyzji w sprawie cofnięcia zatwierdzenia zakładu,
b)
w dniu, w którym decyzja o:
cofnięciu warunkowego zatwierdzenia zakładu albo przedłużenia warunkowego zatwierdzenia zakładu stała się ostateczna albo w którym został jej nadany rygor natychmiastowej wykonalności,
uchyleniu decyzji o zatwierdzeniu zakładu, warunkowym zatwierdzeniu zakładu albo przedłużeniu warunkowego zatwierdzenia zakładu stała się ostateczna albo w którym został jej nadany rygor natychmiastowej wykonalności,
stwierdzeniu nieważności decyzji o zatwierdzeniu zakładu, warunkowym zatwierdzeniu zakładu albo przedłużeniu warunkowego zatwierdzenia zakładu stała się ostateczna albo w którym został jej nadany rygor natychmiastowej wykonalności,
stwierdzeniu wygaśnięcia decyzji o zatwierdzeniu zakładu, warunkowym zatwierdzeniu zakładu albo przedłużeniu warunkowego zatwierdzenia zakładu stała się ostateczna.
§  4.
1.
Rejestr zakładów jest prowadzony w formie pisemnej.
2.
Rejestr zakładów może być także prowadzony w formie elektronicznej pozwalającej na sporządzanie wydruków.
3.
Wpisów do rejestru dokonuje się w sposób czytelny. Poprawek danych lub informacji w nim zawartych dokonuje się w taki sposób, aby czytelna była zarówno treść poprawiana, jak i wprowadzana.
§  5.
1.
Wykaz podmiotów prowadzących działalność rejestrowaną, o którym mowa w § 1 pkt 1 lit. b, prowadzi się:
1)
na podstawie danych i informacji zawartych w rejestrze zakładów;
2)
w formie papierowej lub elektronicznej pozwalającej na sporządzanie wydruków, w sposób umożliwiający wskazanie co najmniej informacji dotyczących:
a)
imienia i nazwiska oraz miejsca zamieszkania i adresu albo nazwy, siedziby i adresu podmiotu,
b)
zakresu działalności prowadzonej przez ten podmiot w danym zakładzie,
c)
adresu i weterynaryjnego numeru identyfikacyjnego zakładu, w którym podmiot prowadzi działalność.
2.
Wykaz zakładów zatwierdzonych, o którym mowa w § 1 pkt 1 lit. c, prowadzi się:
1)
na podstawie danych i informacji zawartych w rejestrze zakładów;
2)
w sposób określony w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 2074/2005 z dnia 5 grudnia 2005 r. ustanawiającym środki wykonawcze w odniesieniu do niektórych produktów objętych rozporządzeniem nr 853/2004 i do organizacji urzędowych kontroli na mocy rozporządzeń (WE) nr 854/2004 oraz (WE) nr 882/2004, ustanawiającym odstępstwa od rozporządzenia (WE) nr 852/2004 i zmieniającym rozporządzenia (WE) nr 853/2004 oraz (WE) nr 854/2004 (Dz. Urz. UE L 338 z 22.12.2005, str. 27, z późn. zm.) w załączniku V.
§  6.
Traci moc rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 grudnia 2006 r. w sprawie sposobu prowadzenia rejestru zakładów produkujących produkty pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. z 2007 r. Nr 2, poz. 18).
§  7.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 30 dni od dnia ogłoszenia.
1 Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 2007 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 216, poz. 1599).
2 Zmiany wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2006 r. Nr 171, poz. 1225, z 2007 r. Nr 64, poz. 429, z 2008 r. Nr 145, poz. 916 i Nr 214, poz. 1346 oraz z 2010 r. Nr 47, poz. 278 i Nr 81, poz. 528.

Zmiany w prawie

Lepsze prawo. W Sejmie odbyła się konferencja podsumowująca konsultacje społeczne projektów ustaw

W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.

Grażyna J. Leśniak 24.04.2025
Przedsiębiorcy zapłacą niższą składkę zdrowotną – Senat za ustawą

Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.

Grażyna J. Leśniak 23.04.2025
Rząd organizuje monitoring metanu

Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Rząd zaktualizował wykaz zakazanej kukurydzy

Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Od 18 kwietnia fotografowanie obiektów obronnych i krytycznych tylko za zezwoleniem

Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.

Robert Horbaczewski 17.04.2025
Prezydent podpisał ustawę o rynku pracy i służbach zatrudnienia

Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 11.04.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2010.187.1258

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rejestr zakładów produkujących produkty pochodzenia zwierzęcego lub wprowadzających na rynek te produkty oraz wykazy takich zakładów.
Data aktu: 28/09/2010
Data ogłoszenia: 07/10/2010
Data wejścia w życie: 07/11/2010