(Dz.U.UE C z dnia 23 września 2006 r.)
Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu do wniosku zgodnie z art. 7 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006. Komisja musi otrzymać oświadczenia o sprzeciwie w terminie sześciu miesięcy od daty publikacji.
STRESZCZENIE
ROZPORZĄDZENIE RADY (UE) nr 510/2006
WNIOSEK O REJESTRACJĘ ZGODNIE Z ARTYKUŁEM 5 i 17 (2)
"BRYNDZA PODHALAŃSKA"
Nr WE: PL/PDO/005/0450/18.2.2005
CHNP (X) CHOG ()
Niniejsze zestawienie zostało sporządzone wyłącznie do celów informacyjnych. W celu uzyskania dokładnych informacji zainteresowane strony, w szczególności producenci produktów objętych określoną CHNP lub CHOG mogą zapoznać się z pełną wersją opisu produktu udostępnianą przez władze krajowe lub Komisję Europejską (1).
1. Odpowiedzialny departament w Państwie Członkowskim:
Nazwa: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Adres: ul. Wspólna 30
PL-00-930 Warszawa
Telefon: (48-22) 623 27 07
Faks: (48-22) 623 25 03
e-mail: Jakub.Jasinski@minrol.gov.pl
2. Grupa:
Nazwa: Regionalny Związek Hodowców Owiec i Kóz
Adres: ul. Szaflarska 93 d/7
PL-34-400 Nowy Targ
Telefon: (48-18) 266 46 21
Faks: (48-18) 266 46 21
e-mail: rzhoik@kr.home.pl
Skład: producenci/przetwórcy (X) inni ()
3. Rodzaj produktu:
Klasa: 1.3 Sery
4. Opis (podsumowanie warunków określonych w art. 4 ust. 2)
4.1 Na zwa: "Bryndza Podhalańska"
4.2 Opis:
Ser "Bryndza Podhalańska" należy do grupy serów podpuszczkowych miękkich. Jego barwa może być biała, biało kremowa lub z odcieniem seledynowym. Jest to produkt o smaku pikantnym, słonym lub lekko słonym, a czasem lekko kwaśnym. Produkcja "Bryndzy Podhalańskiej" ma miejsce tylko od maja do września.
Skład chemiczny sera: zawartość wody nie więcej niż 60 %, zawartość suchej masy nie mniej niż 40 % oraz zawartość tłuszczu w suchej masie nie mniej niż 38 %.
4.3 Obszar geograficzny:
Produkcja "Bryndzy Podhalańskiej" odbywa się na obszarze powiatu Nowotarskiego, powiatu Tatrzańskiego oraz obszarze sześciu gmin z powiatu Żywieckiego: Milówka, Węgierska Górka, Rajcza, Ujsoły, Jeleśnia i Koszarawa. Tradycyjna nazwa tego regionu to "Podhale" stąd wywodzi się nazwa "Bryndza Podhalańska". Na całym tym obszarze występują właściwe warunki naturalne oraz znajdują się tu wytwórcy posiadający specyficzną wiedzę związaną ze znajomością tradycyjnych metod produkcji. Dzięki połączeniu tych czynników w tym regionie możliwe jest wytworzenie produktu o odpowiedniej jakości.
4.4 Dowód pochodzenia:
Wprowadzony system nadzoru nad zgodność procesu produkcji ze specyfikacją gwarantuje otrzymanie właściwej jakości ostatecznego produktu. Prowadzona jest lista podmiotów, które zajmują się produkcją "Bryndzy Podhalańskiej". Tylko producenci wpisani na listę są uprawnieni do wytwarzania sera. Producenci prowadzą odpowiednią dokumentację, która ma gwarantować możliwość odtworzenia historii produktu. Każdy z producentów prowadzi odpowiedni rejestr w miejscu produkcji, w którym zapisywane są informacje dotyczące procesu produkcji. Organ kontrolny nadzoruje producentów oraz przeprowadza odpowiednie kontrole zgodnie z przyjętymi planami.
4.5 Metoda produkcji:
Etap 1 - Pozyskiwanie surowca - Mleko owcze użyte do produkcji pochodzi od owiec rasy "Polska Owca Górska" Mleko krowie, jeśli w ogóle jest użyte do produkcji, pochodzi od krów rasy "Polskiej Krowy Czerwonej". Zawartość mleka krowiego, o ile jest ono wykorzystywane, nie może przekroczyć 40 % mleka użytego do produkcji.
Etap 2 - Zaprawianie podpuszczką - Mleko następnie poddawane jest procesowi klagania.
Etap 3 - Ścinanie - mleko zaprawione podpuszczką ścina się aż do powstania skrzepu.
Etap 4 - Rozbijanie skrzepu.
Etap 5 - Osiadanie skrzepu -oddzielenie się serwatki i skrzepów sera.
Etap 6 - Odciąganie serwatki -wybieranie serwatki.
Etap 7 - Ociekanie - wyciągana jest masa serowa, która następnie pozostawia się do ocieknięcia.
Etap 8 - Ser poddaje się procesowi leżakowania i fermentacji.
Etap 9 - Sfermentowany ser podlega rozkruszeniu na drobnie kawałki.
Etap 10 - Ubijanie - rozkruszony ser mieszany jest z solą - powstaje bryndza, która ze względu na niepowtarzalne surowce i starą, znaną i praktykowaną wyłącznie na Podhalu metodę produkcji zwana jest "Bryndzą Podhalańską".
4.6 Związek:
Historyczny
O tradycji i znaczeniu bryndzy pochodzącej z Podhala i jego okolic świadczą wzmianki w literaturze, w zarządzeniach właścicieli ziemskich czy nakazach królewskich. Najstarsze wzmianki o bryndzy pochodzą już z 1527 r. Znajdują się również liczne wzmianki potwierdzające wykorzystywanie na tym obszarze bryndzy jako środka płatniczego czy jednego ze składników płaconych danin (1683). W literaturze można znaleźć również dużą ilość opisów metody produkcji bryndzy oraz przedstawiających jej ceny w różnych latach. Wytwarzanie serów owczych było nieodzownym elementem towarzyszącym przez stulecia wypasowi owiec na Podhalu. Pasterze, którzy wychodzili z owcami w góry (na hale) spędzali tam kilka miesięcy. Podczas tego okresu żywili się praktycznie wyłącznie owczym mlekiem i jego przetworami. Nabyta wiedza dotycząca sposobu oraz zasad wytwarzania "Bryndzy Podhalańskiej" była przekazywana z pokolenia na pokolenie i stała się obecnie sztuką, która jest charakterystyczna dla producentów z tego regionu. Dzięki połączeniu czynników naturalnych, specyficznych umiejętności oraz dzięki zachowania tradycyjnej receptury powstaje niepowtarzalny produkt - "Bryndza Podhalańska".
Naturalny
Do produkcji "Bryndzy Podhalańskiej" wykorzystywane jest mleko owcze pochodzące od "Polskiej Owcy Górskiej" oraz ewentualnie dodawane jest mleko krowie pochodzące od krów rasy "Polskiej Krowy Czerwonej". Bydło rasy "Polska Krowa Czerwona" jest rodzimą rasa bydła wyhodowaną na ziemiach polskich. Rasa owiec jest ściśle związana z historią i tradycją Podhala oraz zamieszkującej ten region ludności. Na jakość ostatecznego produktu ma również wpływ bardzo bogata oraz zróżnicowana roślinność występująca na tym terenie. Jest tam wiele gatunków endemicznych występujących tylko na Podhalu, które stanowią runo łąk, pastwisk i hal.
Wyjątkowa roślinność wpływa na jakość mleka, które jest wykorzystywane do produkcji. Połączenie jakości surowca oraz wiedzy i doświadczenia producentów pozwalają uzyskać "Bryndzy Podhalańskiej" specyficzny, niepowtarzalny smak.
4.7 Organ kontrolny:
Nazwa: Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych
Adres: ul. Wspólna 30
PL-00-930 Warszawa
Telefon: (48-22) 623 29 00
Faks: (48-22) 623 29 98
(48-22) 623 29 99
e-mail: -
4.8 Etykietowanie:
Zarejestrowany produkt będzie oznaczony symbolem Chronionej Nazwy Pochodzenia. Na opakowaniach produktów przeznaczonych do sprzedaży oprócz nazwy "BRYNDZA PODHALAŃSKA" umieszczone będzie logo lub logo i napis "Chroniona Nazwa Pochodzenia". Dopuszcza się wykorzystanie na opakowaniu skrótu "Ch.N.P".
4.9 Wymogi krajowe: -
______
(1) Komisja Europejska - Dyrekcja Generalna ds. Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich - Departament ds. Polityki Jakości Produktów Rolnych, B-1049 Bruksela.
W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.
24.04.2025Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.
23.04.2025Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.
22.04.2025Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.
22.04.2025Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.
17.04.2025Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
11.04.2025Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2006.230.2 |
Rodzaj: | Informacja |
Tytuł: | Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych. |
Data aktu: | 23/09/2006 |
Data ogłoszenia: | 23/09/2006 |