Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych.

Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych

(2007/C 182/11)

(Dz.U.UE C z dnia 4 sierpnia 2007 r.)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 7 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006(1). Komisja musi otrzymać oświadczenia o sprzeciwie w terminie sześciu miesięcy od daty publikacji.

STRESZCZENIE

ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) nr 510/2006

"OLOMOUCKÉ TVARŮŽKY"

Nr WE: CZ/PGI/005/0399/19.10.2004

CHNP () CHOG (X)

Niniejsze streszczenie zawiera główne elementy specyfikacji produktu przeznaczone do celów informacyjnych.

1. Właściwy departament w państwie członkowskim:

Nazwa: Úřad průmyslového vlastnictví

Adres: Antonína Čermáka 2a

CZ-160 68 Praha 6 - Bubeneč

Telefon: (420) 220.383.111

Faks: (420) 224.324.718

E-mail: posta@upv.cz

2. Grupa:

Nazwa: A. W. spol. s r. o.

Adres: Palackého 4

CZ-789 83 Loštice

Telefon: (420) 583.401.211

Faks: (420) 583.445.127

E-mail: awlostice@tvaruzky.cz

Skład: producenci/przetwórcy (X) Inni ()

Niniejszy wniosek stanowi odstępstwo od art. 5 ust. 1 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006, ponieważ na danym obszarze działa tylko jeden producent. Wymogi ustanowione w art. 2 rozporządzenia Komisji (WE) nr 1898/2006 są spełnione.

3. Rodzaj produktu:

Grupa 1.3: Ser

4. Specyfikacja

(streszczenie wymogów art. 4 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 510/2006)

4.1. Nazwa: "Olomoucké tvarůžky"

4.2 Opis: Olomoucké tvarůžky to chudy ser dojrzewający pod warstwą mazi o charakterystycznym zapachu znanym pod nazwą "tvarůžkowy". Ten wyjątkowy aromatyczny i pikantny zapach oraz smak jest wynikiem głębokiej proteolizy białek, która zachodzi podczas dojrzewania sera pod wpływem mikroflory znajdującej się na jego powierzchni. Smak i zapach sera zależą od stopnia dojrzewania, począwszy od delikatnego smaku po raczej ostry. Powierzchnia sera pokryta jest mazią w barwie od złotawej do pomarańczowej, a sam miąższ ma jednolitą miękką bądź półmiękką konsystencję z wyraźnie miększym jądrem. Zawartość tłuszczu nie przekracza 1 %, sucha masa natomiast wynosi 34-38 %. Ser ma zwykle kształt cylindryczny, w formie pierścieni lub paluszków, najczęściej o masie 20-30 g na sztukę, chyba że kawałki są nieregularne. Olomoucké tvarůžky jest serem stołowym.

4.3 Obszar geograficzny: Region Haná z Ołomuńcem jako ośrodkiem historycznym, geograficznym i gospodarczym.

4.4 Dowód pochodzenia: Cały proces produkcyjny sera olomoucké tvarůžky od momentu odbioru surowców (odtłuszczony kwaśny skrzep) po jego pakowanie ma zawsze miejsce w określonym miejscu w regionie Haná. Jest to niezbędny wymóg ze względu na biotechnologiczne metody produkcji; to, że wszystkie kolejne etapy procesu produkcji mają silnie biologiczny charakter praktycznie wyklucza jakikolwiek transport i/lub zabiegi na niezapakowanym serze poza zakładem produkcyjnym.

Dokumentacja produkcyjna zawiera wpisy dotyczące dostawców każdej partii surowców, wpisy dotyczące poszczególnych etapów produkcji oraz ewidencję odbiorców poszczególnych dostaw. Na każdym opakowaniu produktu znajduje się nazwa i adres producenta. Pozwala to na śledzenie całego procesu produkcji, który podlega nieustannej kontroli autoryzowanych organów kontrolnych.

4.5 Metoda produkcji: Ser olomoucké tvarůžky produkowany jest z odtłuszczonego kwaśnego skrzepu o charakterystycznej grudkowanej strukturze, dużych i twardych ziarnach, a także dużym stopniu kwasowości i aktywności biologicznej. Produkcja sera olomoucké tvarůžky rozpoczyna się z chwilą zakupu skrzepu. Skrzep jest kruszony i mieszany z dodatkiem soli stołowej, po czym trafia do silosów. Dzięki sprasowaniu skrzepu i braku dostępu powietrza dochodzi do jego homogenizacji. Następnie do masy twarogowej dodawane są składniki przyspieszające dojrzewanie sera (niegroźne kultury mleczne) i regulatory kwasowości, a ich mielenie przygotowuje miękką masę twarogową do formowania.

Tak przygotowana masa formowana jest do momentu osiągnięcia żądanego kształtu. Powstały w ten sposób półprodukt umieszczany jest na kratach, które przenoszone są do dojrzewalni. Dzięki składnikom przyspieszającym dojrzewanie, a także kontrolowanej temperaturze i wilgotności otoczenia, powierzchnia półproduktu dojrzewa. Proces ten kończy pierwszy etap dojrzewania. Następny etap polegający na płukaniu sera stwarza warunki do drugiego etapu dojrzewania, w czasie którego powierzchnia sera pokrywa się tlenową proteolityczną mikroflorą, która podlega rozwojowi. Aktywność enzymatyczna mikroflory powoduje powstanie złotożółtej mazi, a sam ser uzyskuje swój dość niespotykany, charakterystyczny zapach, kolor i smak. Po kolejnym etapie dojrzewania, ser olomoucké tvarůžky jest pakowany w pojedyncze opakowania, a następnie w opakowania zbiorcze.

4.6 Związek: Pierwsze wzmianki o produkcji sera olomoucké tvarůžky w regionie geograficznym Haná pochodzą z XV oraz XVI wieku.

Renomę sera olomoucké tvarůžky potwierdza m.in. nagroda przyznana na I Austriackiej Wystawie Nabiału, która odbyła się w Wiedniu w 1872 r. oraz artykuły w licznych publikacjach autorstwa np. J. Kux, Dr Klenze, Mair-Waldburg, p. Kněz itp.

Ser olomoucké tvarůžky znany jest również pod nazwą "syrečky", "tvarůžky", "tvargle", "olomoucké" itp, jest to tradycyjny czeski ser, a zarazem obecnie jeden z najbardziej znanych serów domowych. Jego popularność i uznanie, jakim się cieszy nie podlega wątpliwości, co potwierdza również 18.000 stron internetowych oraz liczne programy telewizyjne i audycje radiowe. Jak wykazały wyniki badań opublikowanych w magazynie "Readers' Digest" - "Wybór lutego 2005", ser olomoucké tvarůžky znajduje się na czwartym miejscu wśród serów dojrzewających pod względem spożycia. Ser ten można kupić w prawie każdym sklepie spożywczym, a w wielu restauracjach jest jednym z dań umieszczonych w menu. Istnieje mnóstwo przepisów na przygotowanie sera, wydana została również specjalna książka kucharska. Każdy przewodnik turystyczny oraz dane o regionie Haná zawierają wzmiankę o serze olomoucké tvarůžky, jest o nim również mowa, gdy wymieniane są specjały gastronomiczne m.in. na oficjalnych stronach internetowych Czech. Informacje o serze olomoucké tvarůžky znajdują się w wielu encyklopediach np. w encyklopedii Otto, Universum, Wikipedii oraz Vševěd. Serowi poświęcono również muzeum w mieście Loštice słynącym z jego produkcji.

4.7 Organ kontrolny:

Nazwa: Krajská veterinární správa pro Olomoucký kraj

Adres: Tř. Míru 101

CZ-779 00 Olomouc

Telefon: (420) 585.700.730

Faks: (420) 585.700.746

E-mail: kvsm@svscr.cz

4.8 Etykietowanie: -

______

(1) Dz.U. L 93 z 31.3.2006, str. 12.

Zmiany w prawie

Lepsze prawo. W Sejmie odbyła się konferencja podsumowująca konsultacje społeczne projektów ustaw

W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.

Grażyna J. Leśniak 24.04.2025
Przedsiębiorcy zapłacą niższą składkę zdrowotną – Senat za ustawą

Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.

Grażyna J. Leśniak 23.04.2025
Rząd organizuje monitoring metanu

Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Rząd zaktualizował wykaz zakazanej kukurydzy

Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Od 18 kwietnia fotografowanie obiektów obronnych i krytycznych tylko za zezwoleniem

Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.

Robert Horbaczewski 17.04.2025
Prezydent podpisał ustawę o rynku pracy i służbach zatrudnienia

Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 11.04.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2007.182.20

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych.
Data aktu: 04/08/2007
Data ogłoszenia: 04/08/2007