(Dz.U.UE C z dnia 2 września 2017 r.)
Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 51 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 1 .
JEDNOLITY DOKUMENT
"SLAVONSKI MED"
Nr UE: PDO-HR-02187 - 26.9.2016
ChNP (X) ChOG ()
Wspólnymi charakterystycznymi właściwościami miodu "Slavonski med", które mają wpływ na jego jakość, są procentowa zawartość wody i ilość hydroksymetylofurfuralu (HMF). Zawartość wody w miodzie "Slavonski med" wynosi nie więcej niż 18,3 %, a najwyższa zawartość HMF wynosi 16,5 mg/kg. Inną szczególną cechą miodu "Slavonski med" jest obecność pyłku gatunków roślin z rodziny Brassicaceae, Robinia spp. i rodziny Rosaceae jako pyłku dodatkowego (co najmniej 16 %) lub jako nieznacznej domieszki pyłku (do 15 %). Zawartość sacharozy w miodzie "Slavonski med" jest niższa od wymaganych limitów.
W poniższych tabelach przedstawiono właściwości fizykochemiczne, organoleptyczne cechy charakterystyczne i właściwości melisopalinologiczne różnych rodzajów miodu:
Miód | Woda [%] | HMF [mg/kg] | Właściwości melisopalinologiczne [%] | Przewodność elektryczna [mS/cm] | Działanie diastatyczne [skala Schade'a] | Zawartość sacharozy [g/100 g] |
AKACJOWY | maks. 18,3 | maks. 16,5 | min. 20 | maks. 0,2 | min. 8 | maks. 9 |
LIPOWY | maks. 18,3 | maks. 16,5 | min. 25 | min. 0,5 | min. 8 | maks. 4 |
RZEPAKOWY | maks. 18,3 | maks. 16,5 | min. 61 | maks. 0,3 | min. 8 | maks. 4 |
SŁONECZNIKOWY | maks. 18,3 | maks. 16,5 | min. 45 | maks. 0,6 | min. 8 | maks. 4 |
KASZTANOWY | maks. 18,3 | maks. 16,5 | min. 86 | min. 0,8 | min. 8 | maks. 4 |
KWIATOWY | maks. 18,3 | maks. 16,5 | x | maks. 0,8 | min. 8 | maks. 4 |
SPADZIOWY Z DĘBU WĘGIERSKIEGO | maks. 18,3 | maks. 16,5 | x | min. 0,8 | min. 8 | maks. 4 |
Miód | ORGANOLEPTYCZNE CECHY CHARAKTERYSTYCZNE MIODU | ||
Kolor | Smak | Zapach | |
AKACJOWY | żółty do jasnożółtego | przyjemny smak robinii akacjowej | niewyraźny słaby zapach |
LIPOWY | jasnożółty do lekko zielonkawego | przyjemny, lekko gorzkawy smak | wyraźny smak kwiatów lipy |
RZEPAKOWY | jasnożółty do słomkowego | średnio słodki do lekko kwaśnego | ziołowy, wyraźny |
SŁONECZNIKOWY | bursztynowy | słodki do lekko szczypiącego | delikatny zapach słoneczników |
KASZTANOWY | brązowy | gorzki, lekko kwaśny | silny przenikliwy zapach przejrzałych jabłek |
KWIATOWY | żółty z odcieniami koloru czerwonawego do ciemnego | przyjemnie słodki, lekko gorzkawy | słaby do intensywnego |
SPADZIOWY Z DĘBU WĘGIERSKIEGO | wyraźnie ciemny, niemal czarny | średnio słodki | zapach miodu spadziowego |
Miód | Gatunek roślin (pyłek dominujący, pyłek dodatkowy i pyłek stanowiący nieznaczną domieszkę) |
Akacjowy | Robinia pseudoacacia (robinia akacjowa) min. 20 %, Brassicaceae, Rosaceae |
Lipowy | Tilia (lipa) min. 25 %, Robinia spp. (akacja) |
Rzepakowy | Brassica napus (rzepak) min. 61 %, Rosaceae, Salix spp. (wierzba) |
Słonecznikowy | Helianthus annuus (słonecznik) min 45 %, Brassicaceae |
Kasztanowy | Castanea sativa (kasztan jadalny) min. 86 % |
Kwiatowy | Brassicaceae (kapustowate), Rosaceae (różowate), Salix spp. (wierzba) |
Spadziowy z dębu węgierskiego | elementy spadzi (zarodniki i strzępki), Castanea sativa (kasztan jadalny) |
Odesłanie do publikacji specyfikacji
(art. 6 ust. 1 akapit drugi niniejszego rozporządzenia)
W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.
24.04.2025Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.
23.04.2025Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.
22.04.2025Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.
22.04.2025Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.
17.04.2025Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
11.04.2025Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2017.292.7 |
Rodzaj: | Ogłoszenie |
Tytuł: | Publikacja wniosku zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych. |
Data aktu: | 02/09/2017 |
Data ogłoszenia: | 02/09/2017 |