Publikacja w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej jednolitego dokumentu, o którym mowa w art. 94 ust. 1 lit. d) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013, oraz odesłania do publikacji specyfikacji produktu objętego nazwą w sektorze wina [Mergelland (ChNP)].

DECYZJA WYKONAWCZA KOMISJI
z dnia 28 sierpnia 2017 r.
w sprawie publikacji w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej jednolitego dokumentu, o którym mowa w art. 94 ust. 1 lit. d) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013, oraz odesłania do publikacji specyfikacji produktu objętego nazwą w sektorze wina [Mergelland (ChNP)]

(2017/C 296/02)

(Dz.U.UE C z dnia 7 września 2017 r.)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiające wspólną organizację rynków produktów rolnych oraz uchylające rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE) nr 1234/2007 1 , w szczególności jego art. 97 ust. 3,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Niderlandy złożyły wniosek o objęcie ochroną nazwy "Mergelland" zgodnie z częścią II tytuł II rozdział I sekcja 2 rozporządzenia (UE) nr 1308/2013.

(2) Zgodnie z art. 97 ust. 2 rozporządzenia (UE) nr 1308/2013 Komisja przeanalizowała ten wniosek i stwierdziła, że spełnione zostały warunki określone w art. 93-96, art. 97 ust. 1 oraz art. 100, 101 i 102 tego rozporządzenia.

(3) Aby umożliwić składanie oświadczeń o sprzeciwie zgodnie z art. 98 rozporządzenia (UE) nr 1308/2013, należy opublikować w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej jednolity dokument, o którym mowa w art. 94 ust. 1 lit. d) tego rozporządzenia, oraz odesłanie do publikacji specyfikacji produktu dokonanej w toku wstępnej krajowej procedury rozpatrywania wniosku o objęcie ochroną nazwy "Mergelland",

STANOWI, CO NASTĘPUJE:

Artykuł

W załączniku do niniejszej decyzji zamieszczono jednolity dokument ustanowiony zgodnie z art. 94 ust. 1 lit. d) rozporządzenia (UE) nr 1308/2013 oraz odesłanie do publikacji specyfikacji produktu dla nazwy "Mergelland" (ChNP).

Zgodnie z art. 98 rozporządzenia (UE) nr 1308/2013 publikacja niniejszej decyzji uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec ochrony nazwy, o której mowa w akapicie pierwszym niniejszego artykułu, w ciągu dwóch miesięcy od daty publikacji w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Sporządzono w Brukseli dnia 28 sierpnia 2017 r.
W imieniu Komisji
Phil HOGAN
Członek Komisji

ZAŁĄCZNIK

JEDNOLITY DOKUMENT

PDO-NL-02114

Data złożenia wniosku: 26.1.2016

1.
Nazwy, które mają być zarejestrowane

Mergelland

2.
Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChNP - chroniona nazwa pochodzenia

3.
Kategorie produktów winiarskich

1. Wino

5. Gatunkowe wino musujące

4.
Opis wina (win)

Wina kategorii 1 Wino: Białe Auxerrois

Odmiany winorośli: Auxerrois

Wcześnie dojrzewająca, niska kwasowość, niska gęstość moszczu

Organoleptyczne cechy charakterystyczne:

Barwa: jaskrawa cytrynowożółta

Smak: dojrzałe żółte jabłka, gruszki, umiarkowana kwasowość, lekki, owocowy

Analityczne cechy charakterystyczne: Opisano następujące cechy z zastosowaniem definicji obowiązujących w przepisach UE/niderlandzkich dekretach ministerialnych:

-
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
-
Maksymalna kwasowość lotna
-
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki
-
Maksymalne wzbogacanie, odkwaszanie i - z zastrzeżeniem zatwierdzenia - zakwaszanie

Minimalna gęstość moszczu wynosi 1 070 g/l (70 ° Oe), co odpowiada całkowitej naturalnej objętościowej zawartości alkoholu wynoszącej 9 %.

Wina kategorii 1 Wino: Białe Chardonnay

Winogrona: Chardonnay

Późno dojrzewające, wysoka kwasowość, wysoka gęstość moszczu

Organoleptyczne cechy charakterystyczne:

Barwa: jaskrawa cytrynowożółta do złotożółtej

Smak: cytryna, masło, tosty, wanilia, średnia intensywność smaku

Analityczne cechy charakterystyczne: Opisano następujące cechy z zastosowaniem definicji obowiązujących w przepisach UE/niderlandzkich dekretach ministerialnych:

-
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
-
Maksymalna kwasowość lotna
-
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki
-
Maksymalne wzbogacanie, odkwaszanie i - z zastrzeżeniem zatwierdzenia - zakwaszanie

Minimalna gęstość moszczu wynosi 1 070 g/l (70 ° Oe), co odpowiada całkowitej naturalnej objętościowej zawartości alkoholu wynoszącej 9 %.

Wina kategorii 1 Wino: Czerwone Dornfelder

Winogrona: Dornfelder

Średni czas dojrzewania, niska kwasowość, średnia gęstość moszczu

Organoleptyczne cechy charakterystyczne:

Barwa: intensywna rubinowa do fioletowej

Smak: czereśnia, jeżyna, bez czarny

Analityczne cechy charakterystyczne: Opisano następujące cechy z zastosowaniem definicji obowiązujących w przepisach UE/niderlandzkich dekretach ministerialnych:

-
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
-
Maksymalna kwasowość lotna
-
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki
-
Maksymalne wzbogacanie, odkwaszanie i - z zastrzeżeniem zatwierdzenia - zakwaszanie

Minimalna gęstość moszczu wynosi 1 070 g/l (70 ° Oe), co odpowiada całkowitej naturalnej objętościowej zawartości alkoholu wynoszącej 9 %.

Wina kategorii 1 Wino: Białe Gewürztraminer

Winogrona: Gewürztraminer

Średni czas dojrzewania, niska kwasowość, wysoka gęstość moszczu

Organoleptyczne cechy charakterystyczne:

Barwa: jaskrawa cytrynowożółta

Smak: owoce egzotyczne (np. liczi), kwiaty, cytrusy, przyprawy

Analityczne cechy charakterystyczne: Opisano następujące cechy z zastosowaniem definicji obowiązujących w przepisach UE/niderlandzkich dekretach ministerialnych:

-
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu
-
Maksymalna kwasowość lotna
-
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki
-
Maksymalne wzbogacanie, odkwaszanie i - z zastrzeżeniem zatwierdzenia - zakwaszanie

Minimalna gęstość moszczu wynosi 1 070 g/l (70 ° Oe), co odpowiada całkowitej naturalnej objętościowej zawartości alkoholu wynoszącej 9 %.

Wina kategorii 1 Wino: Białe Rivaner/Müller-Thurgau

Winogrona: Rivaner/Müller-Thurgau

Bardzo wcześnie dojrzewające, niska kwasowość, niska gęstość moszczu

Organoleptyczne cechy charakterystyczne:

Barwa: jaskrawa cytrynowożółta

Smak: jabłka, owoce pestkowe, muskat

Analityczne cechy charakterystyczne: Opisano następujące cechy z zastosowaniem definicji obowiązujących w przepisach UE/niderlandzkich dekretach ministerialnych:

-
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
-
Maksymalna kwasowość lotna
-
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki
-
Maksymalne wzbogacanie, odkwaszanie i - z zastrzeżeniem zatwierdzenia - zakwaszanie

Minimalna gęstość moszczu wynosi 1 070 g/l (70 ° Oe), co odpowiada całkowitej naturalnej objętościowej zawartości alkoholu wynoszącej 9 %.

Wina kategorii 1 Wino: Białe Pinot Blanc

Winogrona: Pinot Blanc

Średnio-późny czas dojrzewania, średnia kwasowość, wysoka gęstość moszczu, średni plon

Organoleptyczne cechy charakterystyczne:

Barwa: jaskrawa cytrynowożółta

Smak: żółte owoce, gruszka, melon, lipa

Analityczne cechy charakterystyczne: Opisano następujące cechy z zastosowaniem definicji obowiązujących w przepisach UE/niderlandzkich dekretach ministerialnych:

-
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
-
Maksymalna kwasowość lotna
-
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki
-
Maksymalne wzbogacanie, odkwaszanie i - z zastrzeżeniem zatwierdzenia - zakwaszanie

Minimalna gęstość moszczu wynosi 1 070 g/l (70 ° Oe), co odpowiada całkowitej naturalnej objętościowej zawartości alkoholu wynoszącej 9 %.

Wina kategorii 1 Wino: Białe Pinot Gris

Winogrona: Pinot Gris

Średnio-późny czas dojrzewania, średnia kwasowość, wysoka gęstość moszczu

Organoleptyczne cechy charakterystyczne:

Barwa: jaskrawa cytrynowożółta do złotożółtej

Smak: gruszka, miód, orzech

Analityczne cechy charakterystyczne: Opisano następujące cechy z zastosowaniem definicji obowiązujących w przepisach UE/niderlandzkich dekretach ministerialnych:

-
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
-
Maksymalna kwasowość lotna
-
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki
-
Maksymalne wzbogacanie, odkwaszanie i - z zastrzeżeniem zatwierdzenia - zakwaszanie

Minimalna gęstość moszczu wynosi 1 070 g/l (70 ° Oe), co odpowiada całkowitej naturalnej objętościowej zawartości alkoholu wynoszącej 9 %.

Wina kategorii 1 Wino: Czerwone Pinot Noir

Winogrona: Pinot Noir

Średnio-późny czas dojrzewania, średnia kwasowość, wysoka gęstość moszczu

Organoleptyczne cechy charakterystyczne:

Barwa: od stosunkowo jasnej barwy owocu granatu do barwy rubinowej

Smak: czerwone owoce jagodowe, malina, truskawka, wanilia i inne nuty drzewne, jasny kolor

Analityczne cechy charakterystyczne: Opisano następujące cechy z zastosowaniem definicji obowiązujących w przepisach UE/niderlandzkich dekretach ministerialnych:

-
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
-
Maksymalna kwasowość lotna
-
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki
-
Maksymalne wzbogacanie, odkwaszanie i - z zastrzeżeniem zatwierdzenia - zakwaszanie

Minimalna gęstość moszczu wynosi 1 070 g/l (70 ° Oe), co odpowiada całkowitej naturalnej objętościowej zawartości alkoholu wynoszącej 9 %.

Wina kategorii 1 Wino: Różowe Pinot Noir

Winogrona: Pinot Noir

Średnio-późny czas dojrzewania, średnia kwasowość, wysoka gęstość moszczu

Organoleptyczne cechy charakterystyczne:

Barwa: łososiowa

Smak: malina, truskawka, czasami dojrzały pomidor, jasny kolor

Analityczne cechy charakterystyczne: Opisano następujące cechy z zastosowaniem definicji obowiązujących w przepisach UE/niderlandzkich dekretach ministerialnych:

-
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
-
Maksymalna kwasowość lotna
-
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki
-
Maksymalne wzbogacanie, odkwaszanie i - z zastrzeżeniem zatwierdzenia - zakwaszanie

Minimalna gęstość moszczu wynosi 1 070 g/l (70 ° Oe), co odpowiada całkowitej naturalnej objętościowej zawartości alkoholu wynoszącej 9 %.

Wina kategorii 1 Wino: Białe Pinot Noir

Winogrona: Pinot Noir

Średnio-późny czas dojrzewania, średnia kwasowość, wysoka gęstość moszczu

Organoleptyczne cechy charakterystyczne:

Barwa: jaskrawa cytrynowożółta do złotożółtej

Smak: gruszka, żółte owoce, czasem nuty truskawki i maliny

Analityczne cechy charakterystyczne: Opisano następujące cechy z zastosowaniem definicji obowiązujących w przepisach UE/niderlandzkich dekretach ministerialnych:

-
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
-
Maksymalna kwasowość lotna
-
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki
-
Maksymalne wzbogacanie, odkwaszanie i - z zastrzeżeniem zatwierdzenia - zakwaszanie

Minimalna gęstość moszczu wynosi 1 070 g/l (70 ° Oe), co odpowiada całkowitej naturalnej objętościowej zawartości alkoholu wynoszącej 9 %.

Wina kategorii 1 Wino: Białe Riesling

Winogrona: Riesling

Późno dojrzewające, wysoka kwasowość, wysoka do średniej gęstość moszczu

Organoleptyczne cechy charakterystyczne:

Barwa: jaskrawa cytrynowożółta

Smak: białe owoce pestkowe (brzoskwinie), jabłko, gruszka

Analityczne cechy charakterystyczne: Opisano następujące cechy z zastosowaniem definicji obowiązujących w przepisach UE/niderlandzkich dekretach ministerialnych:

-
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
-
Maksymalna kwasowość lotna
-
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki
-
Maksymalne wzbogacanie, odkwaszanie i - z zastrzeżeniem zatwierdzenia - zakwaszanie

Minimalna gęstość moszczu wynosi 1 070 g/l (70 ° Oe), co odpowiada całkowitej naturalnej objętościowej zawartości alkoholu wynoszącej 9 %.

Wina kategorii 1 Wino: Różowe Dornfelder

Winogrona: Dornfelder

Średni czas dojrzewania, niska kwasowość, średnia gęstość moszczu

Organoleptyczne cechy charakterystyczne:

Barwa: intensywnie różowa

Smak: czereśnia, jeżyna, malina

Analityczne cechy charakterystyczne: Opisano następujące cechy z zastosowaniem definicji obowiązujących w przepisach UE/niderlandzkich dekretach ministerialnych:

-
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
-
Maksymalna kwasowość lotna
-
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki
-
Maksymalne wzbogacanie, odkwaszanie i - z zastrzeżeniem zatwierdzenia - zakwaszanie

Minimalna gęstość moszczu wynosi 1 070 g/l (70 ° Oe), co odpowiada całkowitej naturalnej objętościowej zawartości alkoholu wynoszącej 9 %.

Wina kategorii 5 Gatunkowe wino musujące: Białe Auxerrois

Odmiany winorośli: Auxerrois

Wcześnie dojrzewająca, niska kwasowość, niska gęstość moszczu

Organoleptyczne cechy charakterystyczne:

Barwa: jaskrawa cytrynowożółta

Smak: dojrzałe żółte jabłka, gruszki, umiarkowana kwasowość, lekki, owocowy

Analityczne cechy charakterystyczne: Opisano następujące cechy z zastosowaniem definicji obowiązujących w przepisach UE/niderlandzkich dekretach ministerialnych:

-
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
-
Maksymalna kwasowość lotna
-
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki
-
Maksymalne wzbogacanie, odkwaszanie i - z zastrzeżeniem zatwierdzenia - zakwaszanie

Minimalna gęstość moszczu wynosi 1 070 g/l (70 ° Oe), co odpowiada całkowitej naturalnej objętościowej zawartości alkoholu wynoszącej 9 %.

Wina kategorii 5 Gatunkowe wino musujące: Białe Chardonnay

Winogrona: Chardonnay

Późno dojrzewające, wysoka kwasowość, wysoka gęstość moszczu

Organoleptyczne cechy charakterystyczne:

Barwa: jaskrawa cytrynowożółta do złotożółtej

Smak: cytryna, masło, tosty, wanilia, średnia intensywność smaku

Analityczne cechy charakterystyczne: Opisano następujące cechy z zastosowaniem definicji obowiązujących w przepisach UE/niderlandzkich dekretach ministerialnych:

-
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
-
Maksymalna kwasowość lotna
-
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki
-
Maksymalne wzbogacanie, odkwaszanie i - z zastrzeżeniem zatwierdzenia - zakwaszanie

Minimalna gęstość moszczu wynosi 1 070 g/l (70 ° Oe), co odpowiada całkowitej naturalnej objętościowej zawartości alkoholu wynoszącej 9 %.

Wina kategorii 5 Gatunkowe wino musujące: Białe Gewürztraminer

Winogrona: Gewürztraminer

Średni czas dojrzewania, niska kwasowość, wysoka gęstość moszczu

Organoleptyczne cechy charakterystyczne:

Barwa: jaskrawa cytrynowożółta

Smak: owoce egzotyczne (np. liczi), kwiaty, cytrusy, przyprawy

Analityczne cechy charakterystyczne: Opisano następujące cechy z zastosowaniem definicji obowiązujących w przepisach UE/niderlandzkich dekretach ministerialnych:

-
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
-
Maksymalna kwasowość lotna
-
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki
-
Maksymalne wzbogacanie, odkwaszanie i - z zastrzeżeniem zatwierdzenia - zakwaszanie

Minimalna gęstość moszczu wynosi 1 070 g/l (70 ° Oe), co odpowiada całkowitej naturalnej objętościowej zawartości alkoholu wynoszącej 9 %.

Wina kategorii 5 Gatunkowe wino musujące: Białe Rivaner/Müller-Thurgau

Winogrona: Rivaner/Müller-Thurgau

Bardzo wcześnie dojrzewające, niska kwasowość, niska gęstość moszczu

Organoleptyczne cechy charakterystyczne:

Barwa: jaskrawa cytrynowożółta

Smak: jabłka, owoce pestkowe, muskat

Analityczne cechy charakterystyczne: Opisano następujące cechy z zastosowaniem definicji obowiązujących w przepisach UE/niderlandzkich dekretach ministerialnych:

-
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
-
Maksymalna kwasowość lotna
-
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki
-
Maksymalne wzbogacanie, odkwaszanie i - z zastrzeżeniem zatwierdzenia - zakwaszanie

Minimalna gęstość moszczu wynosi 1 070 g/l (70 ° Oe), co odpowiada całkowitej naturalnej objętościowej zawartości alkoholu wynoszącej 9 %.

Wina kategorii 5 Gatunkowe wino musujące: Białe Pinot Blanc

Winogrona: Pinot Blanc

Średnio-późny czas dojrzewania, średnia kwasowość, wysoka gęstość moszczu, średni plon

Organoleptyczne cechy charakterystyczne:

Barwa: jaskrawa cytrynowożółta

Smak: żółte owoce, gruszka, melon, lipa

Analityczne cechy charakterystyczne: Opisano następujące cechy z zastosowaniem definicji obowiązujących w przepisach UE/niderlandzkich dekretach ministerialnych:

-
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu
-
Maksymalna kwasowość lotna
-
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki
-
Maksymalne wzbogacanie, odkwaszanie i - z zastrzeżeniem zatwierdzenia - zakwaszanie

Minimalna gęstość moszczu wynosi 1 070 g/l (70 ° Oe), co odpowiada całkowitej naturalnej objętościowej zawartości alkoholu wynoszącej 9 %.

Wina kategorii 5 Gatunkowe wino musujące: Białe Pinot Gris

Winogrona: Pinot Gris

Średnio-późny czas dojrzewania, średnia kwasowość, wysoka gęstość moszczu

Organoleptyczne cechy charakterystyczne:

Barwa: jaskrawa cytrynowożółta do złotożółtej

Smak: gruszka, miód, orzech

Analityczne cechy charakterystyczne: Opisano następujące cechy z zastosowaniem definicji obowiązujących w przepisach UE/niderlandzkich dekretach ministerialnych:

-
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu
-
Maksymalna kwasowość lotna
-
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki
-
Maksymalne wzbogacanie, odkwaszanie i - z zastrzeżeniem zatwierdzenia - zakwaszanie

Minimalna gęstość moszczu wynosi 1 070 g/l (70 ° Oe), co odpowiada całkowitej naturalnej objętościowej zawartości alkoholu wynoszącej 9 %.

Wina kategorii 5 Gatunkowe wino musujące: Różowe Pinot Noir

Winogrona: Pinot Noir

Średnio-późny czas dojrzewania, średnia kwasowość, wysoka gęstość moszczu

Organoleptyczne cechy charakterystyczne:

Barwa: łososiowa

Smak: malina, truskawka, czasami dojrzały pomidor, jasny kolor

Analityczne cechy charakterystyczne: Opisano następujące cechy z zastosowaniem definicji obowiązujących w przepisach UE/niderlandzkich dekretach ministerialnych:

-
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu
-
Maksymalna kwasowość lotna
-
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki
-
Maksymalne wzbogacanie, odkwaszanie i - z zastrzeżeniem zatwierdzenia - zakwaszanie

Minimalna gęstość moszczu wynosi 1 070 g/l (70 ° Oe), co odpowiada całkowitej naturalnej objętościowej zawartości alkoholu wynoszącej 9 %.

Wina kategorii 5 Gatunkowe wino musujące: Białe Pinot Noir

Winogrona: Pinot Noir

Średnio-późny czas dojrzewania, średnia kwasowość, wysoka gęstość moszczu

Organoleptyczne cechy charakterystyczne:

Barwa: jaskrawa cytrynowożółta do złotożółtej

Smak: gruszka, żółte owoce, czasem nuty truskawki i maliny

Analityczne cechy charakterystyczne: Opisano następujące cechy z zastosowaniem definicji obowiązujących w przepisach UE/niderlandzkich dekretach ministerialnych:

-
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu
-
Maksymalna kwasowość lotna
-
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki
-
Maksymalne wzbogacanie, odkwaszanie i - z zastrzeżeniem zatwierdzenia - zakwaszanie

Minimalna gęstość moszczu wynosi 1 070 g/l (70 ° Oe), co odpowiada całkowitej naturalnej objętościowej zawartości alkoholu wynoszącej 9 %.

Wina kategorii 5 Gatunkowe wino musujące: Białe Riesling

Winogrona: Riesling

Późno dojrzewające, wysoka kwasowość, wysoka do średniej gęstość moszczu

Organoleptyczne cechy charakterystyczne:

Barwa: jaskrawa cytrynowożółta

Smak: białe owoce pestkowe (brzoskwinie), jabłko, gruszka

Analityczne cechy charakterystyczne: Opisano następujące cechy z zastosowaniem definicji obowiązujących w przepisach UE/niderlandzkich dekretach ministerialnych:

-
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu
-
Maksymalna kwasowość lotna
-
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki
-
Maksymalne wzbogacanie, odkwaszanie i - z zastrzeżeniem zatwierdzenia - zakwaszanie

Minimalna gęstość moszczu wynosi 1 070 g/l (70 ° Oe), co odpowiada całkowitej naturalnej objętościowej zawartości alkoholu wynoszącej 9 %.

Wina kategorii 5 Gatunkowe wino musujące: Różowe Dornfelder

Winogrona: Dornfelder

Średni czas dojrzewania, niska kwasowość, średnia gęstość moszczu

Organoleptyczne cechy charakterystyczne:

Barwa: intensywnie różowa

Smak: czereśnia, jeżyna, malina

Analityczne cechy charakterystyczne: Opisano następujące cechy z zastosowaniem definicji obowiązujących w przepisach UE/niderlandzkich dekretach ministerialnych:

-
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu
-
Maksymalna kwasowość lotna
-
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki
-
Maksymalne wzbogacanie, odkwaszanie i - z zastrzeżeniem zatwierdzenia - zakwaszanie

Minimalna gęstość moszczu wynosi 1 070 g/l (70 ° Oe), co odpowiada całkowitej naturalnej objętościowej zawartości alkoholu wynoszącej 9 %.

5.
Praktyki winiarskie
a)
Podstawowe praktyki enologiczne

Białe Auxerrois

Szczególne praktyki enologiczne

Aromat z fermentacji na zimno w kadziach ze stali

W przypadku gatunkowego wina musującego:

Refermentacja i dojrzewanie zgodnie z zasadami dotyczącymi gatunkowego wina musującego z zastosowaniem tradycyjnych metod.

Białe Chardonnay

Szczególne praktyki enologiczne

Aromaty wtórne często w wyniku fermentacji jabłkowo-mlekowej i dojrzewania w drewnianych beczkach

W przypadku gatunkowego wina musującego:

Refermentacja i dojrzewanie zgodnie z zasadami dotyczącymi gatunkowego wina musującego z zastosowaniem tradycyjnych metod.

Czerwone Dornfelder

Szczególne praktyki enologiczne

Czasem poddawane procesowi dojrzewania w drewnianych beczkach

Białe Gewürztraminer

Szczególne praktyki enologiczne

Aromat z fermentacji na zimno w kadziach ze stali

W przypadku gatunkowego wina musującego:

Refermentacja i dojrzewanie zgodnie z zasadami dotyczącymi gatunkowego wina musującego z zastosowaniem tradycyjnych metod.

Białe Rivaner/Müller-Thurgau

Szczególne praktyki enologiczne

Aromat z fermentacji na zimno w kadziach ze stali

W przypadku gatunkowego wina musującego:

Refermentacja i dojrzewanie zgodnie z zasadami dotyczącymi gatunkowego wina musującego z zastosowaniem tradycyjnych metod.

Białe Pinot Blanc

Szczególne praktyki enologiczne

Aromat z fermentacji na zimno w kadziach ze stali

W przypadku gatunkowego wina musującego:

Refermentacja i dojrzewanie zgodnie z zasadami dotyczącymi gatunkowego wina musującego z zastosowaniem tradycyjnych metod.

Białe Pinot Gris

Szczególne praktyki enologiczne

Aromat z fermentacji na zimno w kadziach ze stali; czasem poddawane procesowi dojrzewania w drewnianych beczkach

W przypadku gatunkowego wina musującego:

Refermentacja i dojrzewanie zgodnie z zasadami dotyczącymi gatunkowego wina musującego z zastosowaniem tradycyjnych metod.

Czerwone Pinot Noir

Szczególne praktyki enologiczne

Aby zachować owocowy bukiet, fermentacja nie jest zbyt ciepła i często proces fermentacji jest przedłużany w drewnianych beczkach.

Różowe Pinot Noir

Szczególne praktyki enologiczne

Aromat z fermentacji na zimno w kadziach ze stali

W przypadku gatunkowego wina musującego:

Refermentacja i dojrzewanie zgodnie z zasadami dotyczącymi gatunkowego wina musującego z zastosowaniem tradycyjnych metod.

Białe Pinot Noir

Szczególne praktyki enologiczne

Aromat z fermentacji na zimno w kadziach ze stali

W przypadku gatunkowego wina musującego:

Refermentacja i dojrzewanie zgodnie z zasadami dotyczącymi gatunkowego wina musującego z zastosowaniem tradycyjnych metod.

Białe Riesling

Szczególne praktyki enologiczne

Aromat z fermentacji na zimno w kadziach ze stali

W przypadku gatunkowego wina musującego:

Refermentacja i dojrzewanie zgodnie z zasadami dotyczącymi gatunkowego wina musującego z zastosowaniem tradycyjnych metod.

Różowe Dornfelder

Szczególne praktyki enologiczne

Aromat z fermentacji na zimno w kadziach ze stali

W przypadku gatunkowego wina musującego:

Refermentacja i dojrzewanie zgodnie z zasadami dotyczącymi gatunkowego wina musującego z zastosowaniem tradycyjnych metod.

b)
Maksymalne zbiory

Białe Auxerrois

80 hektolitrów z hektara

Białe Chardonnay

80 hektolitrów z hektara

Czerwone Dornfelder

85 hektolitrów z hektara

Białe Gewürztraminer 80 hektolitrów z hektara

Białe Rivaner/Müller-Thurgau 85 hektolitrów z hektara

Białe Pinot Blanc

80 hektolitrów z hektara

Białe Pinot Gris

80 hektolitrów z hektara

Czerwone Pinot Noir

60 hektolitrów z hektara

Różowe Pinot Noir

75 hektolitrów z hektara

Białe Pinot Noir

75 hektolitrów z hektara

Białe Riesling

80 hektolitrów z hektara

Różowe Dornfelder

85 hektolitrów z hektara

6.
Wyznaczony obszar

Terytorium gmin niderlandzkich Maastricht, Meerssen, Nuth, Simpelveld, Voerendaal, Vaals, Gulpen-Wittem, Eijsden-Margraten i Valkenburg aan de Geul.

Całkowita powierzchnia terytorium, z wyjątkiem gleb gliniastych, wynosi około 250 km2.

Obszar uprawy, który jest zgodny z wymogami, wynosi 70 ha.

Wyznaczony obszar obejmuje wyłącznie winnice położone na glebie z lessową warstwą uprawną.

7.
Główne odmiany winorośli do produkcji wina

Riesling B

Pinot noir N

Pinot gris G

Pinot blanc B

Müller-Thurgau B

Gewürztraminer Rs

Dornfelder N

Chardonnay B

Auxerrois B

8.
Opis związku(-ów)

Określenie obszaru geograficznego

Ze względu na skład gleby oraz unikalne w Niderlandach warunki geograficzne i klimatyczne Mergelland doskonale nadaje się do uprawy winorośli. Winorośl uprawiano na tym obszarze na szeroką skalę już we wczesnym średniowieczu. Pierwsze wzmianki o uprawie winorośli i wytwarzaniu wina w Mergelland pochodzą z roku 968. Dzięki korzystnym uwarunkowaniom winorośl uprawiano tu nawet w okresie małej epoki lodowej (XV-XIX w.). W czasie rządów francuskich, za panowania Napoleona, uprawy tej zaprzestano z powodów politycznych. Komercyjna uprawa winorośli odrodziła się w tym regionie w 1970 r. i Mergelland jest dziś uznawany za kolebkę współczesnej niderlandzkiej uprawy winorośli. Typową cechą tego regionu, która odróżnia go od reszty Niderlandów, jest przewaga klasycznych odmian winorośli z północy Francji (Pinot Noir, Gris i Blanc, Chardonnay oraz Auxerrois) i Niemiec (Riesling, Rivaner/Müller-Thurgau, Gewürztraminer i Dornfelder).

Skład gleby

Gleba składa się z lessowej warstwy uprawnej, pod którą znajduje się margiel (formacje Maastricht i Gulpen), oraz lokalnych formacji plejstoceńskich i trzeciorzędowych, takich jak stary żwir rzeczny z Mozy oraz formacje Rupel, Tongeren, Holset i Hoogcruts.

Na analityczne i organoleptyczne cechy charakterystyczne wina wpływa w przeważającej mierze less, a w mniejszym stopniu margiel i żwir. Less to lekka tekstura gleby; frakcja pyłowa stanowi zazwyczaj od 50 do 60 %; frakcja piaskowa stanowi od 20 do 30 %; a frakcja iłowa - poniżej 20 %. Dzięki przewiewnej strukturze less szybko się nagrzewa, lecz także szybko się ochładza. Skutkuje to znacznymi różnicami dobowymi temperatur, które i tak są większe w regionie Mergelland ze względu na śródlądowe położenie. Warunki takie sprzyjają wykształceniu bukietu owocowego.

Związek przyczynowy

Less jest bogaty głównie w kredę, a położona pod nim warstwa marglu na wyznaczonym obszarze zawiera niemal wyłącznie kredę. Gleby bogate w kredę wpływają na zachowanie kwasowości wina, która daje uczucie świeżości, i często nadają mu również lekki połysk. Badania pokazują, że spośród dziewięciu poddanych analizie tekstur gleby połączenie lessu i kredy zdecydowanie uzyskało najlepszy wynik w kategorii: "Owoce": bukiet owocowy.

Less i znajdujący się pod nim margiel dobrze zatrzymują wodę oraz przeciwdziałają suszy, a więc rzadko dochodzi do utraty owocowości i kwasowości spowodowanej tym czynnikiem.

Dzięki nachyleniu terenu i żwirowej glebie zapewniony jest odpowiedni drenaż. W warunkach potencjalnego niedoboru opadów, wynoszącego średnio 100 mm w sezonie wegetacyjnym, ta struktura gleby gwarantuje niewielki ogólny deficyt wody. Różnorodne badania wykazały, że są to optymalne warunki dla jakości wina.

Klimat i topologia

Region Mergelland, pomimo północnego położenia, jest wystarczająco ciepły, aby owoce mogły w pełni dojrzeć, a to ze względu na jego warunki geograficzne i glebę. Dość chłodny klimat jest raczej korzystny. Winogrona Mergelland osiągają pełną dojrzałość fizjologiczną bez zbyt szybkiego wzrostu zawartości cukru, która wymuszałaby zbyt wczesny zbiór. Nie występuje tu problem nadmiernej zawartości alkoholu, z którym coraz częściej borykają się południowe regiony winiarskie. Dzięki długiemu okresowi dojrzewania (od fazy veraison do zbioru winogron) winogrona mogą wykształcić aromat oraz mineralność i ekstraktywność.

Aby winogrona mogły dojrzeć na czas, potrzebują odpowiednio wysokiej temperatury i nasłonecznienia w ciągu dnia, natomiast chłodne noce są bardzo ważne dla profilu smakowego wina. Jeśli noce są ciepłe, metabolizm jest szybki. W przypadku braku światła słonecznego winogrona jako źródło energii wykorzystują kwas jabłkowy. Jeśli noce są chłodne, kwas jabłkowy jest spalany wolniej, a więc dojrzałe wino będzie miało wystarczającą kwasowość. Kwas nadaje winu świeżość i odgrywa kluczową rolę w powstawaniu aromatów (estry) w trakcie fermentacji.

Podsumowując: wina pochodzące z regionu Mergelland charakteryzują się typowym połączeniem owocowości, świeżej elegancji i mineralności. Wynika to z unikalnej na miarę Niderlandów interakcji między wybranymi odmianami winorośli a uwarunkowaniami glebowymi, geograficznymi i klimatycznymi.

9.
Dodatkowe wymogi zasadnicze

-

Link do specyfikacji produktu

https://www.rvo.nl/sites/default/files/Productdossier%20Mergelland.pdf

1 Dz.U. L 347 z 20.12.2013, s. 671.

Zmiany w prawie

Lepsze prawo. W Sejmie odbyła się konferencja podsumowująca konsultacje społeczne projektów ustaw

W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.

Grażyna J. Leśniak 24.04.2025
Przedsiębiorcy zapłacą niższą składkę zdrowotną – Senat za ustawą

Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.

Grażyna J. Leśniak 23.04.2025
Rząd organizuje monitoring metanu

Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Rząd zaktualizował wykaz zakazanej kukurydzy

Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Od 18 kwietnia fotografowanie obiektów obronnych i krytycznych tylko za zezwoleniem

Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.

Robert Horbaczewski 17.04.2025
Prezydent podpisał ustawę o rynku pracy i służbach zatrudnienia

Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 11.04.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2017.296.2

Rodzaj: Decyzja
Tytuł: Publikacja w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej jednolitego dokumentu, o którym mowa w art. 94 ust. 1 lit. d) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013, oraz odesłania do publikacji specyfikacji produktu objętego nazwą w sektorze wina [Mergelland (ChNP)].
Data aktu: 28/08/2017
Data ogłoszenia: 07/09/2017