Publikacja wniosku o zatwierdzenie zmiany zgodnie z art. 17 ust. 6 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 110/2008 w sprawie definicji, opisu, prezentacji, etykietowania i ochrony oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych oraz uchylającego rozporządzenie Rady (EWG) nr 1576/89.

Publikacja wniosku o zatwierdzenie zmiany zgodnie z art. 17 ust. 6 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 110/2008 w sprawie definicji, opisu, prezentacji, etykietowania i ochrony oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych oraz uchylającego rozporządzenie Rady (EWG) nr 1576/89 1

(2017/C 317/05)

(Dz.U.UE C z dnia 23 września 2017 r.)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 17 ust. 7 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 110/2008 2

WNIOSEK O ZMIANĘ SPECYFIKACJI DOKUMENTACJI TECHNICZNEJ OZNACZENIA GEOGRAFICZNEGO

"RON DE GUATEMALA"

Nr UE: PGI-GT-01827-AM01 - 30.8.2016

Język zmian - Hiszpański

Pośrednik

Nazwa(-y) pośrednika(-ów): Mario Pomares Caballero

Pełny(-e) adres(-y) (ulica i numer domu, miejscowość i kod pocztowy, kraj):

Calle Canalejas 13 - Ático

03001 Alicante

HISZPANIA

Tel.: +34 966083900

Adres poczty elektronicznej: mpomares@berenguer-pomares.com

Przedmiotowe oznaczenie geograficzne

"RON DE GUATEMALA"

Pozycje specyfikacji produktu, których dotyczy zmiana

Inne - Metoda produkcji

Zmiana

Zmiana specyfikacji produktu, która pociąga za sobą zmianę głównych elementów specyfikacji

Wyjaśnienie zmiany

Zmiana dotyczy pkt 7 specyfikacji produktu (metoda produkcji), a konkretnie ppkt 7.6 (dojrzewanie).

Zmiana dotyczy przede wszystkim skreślenia odniesień, które okazały się niepotrzebne i zbędne, i wprowadzenia nowego, bardziej ogólnego i odpowiedniego opisu.

Zaktualizowane główne elementy specyfikacji

W pkt 107 specyfikacji wprowadzono następujące zmiany:

Wcześniejsze brzmienie:

"Podobnie, w zależności od wspomnianych okoliczności rum dojrzewa w beczkach, które uprzednio wykorzystywano do leżakowania między innymi amerykańskiej whisky, koniaku lub sherry. Dzięki temu procesowi nazywanemu envinado wykorzystuje się aromaty i smaki, które te produkty pozostawiły w beczkach".

Nowe brzmienie:

"Podobnie, w zależności od wspomnianych okoliczności rum dojrzewa w beczkach, które uprzednio wykorzystywano do leżakowania różnych rodzajów wina lub innych napojów spirytusowych. Dzięki temu procesowi nazywanemu envinado wykorzystuje się aromaty i smaki, które te produkty pozostawiły w beczkach".

Jak widać, wprowadzona zmiana nie powoduje zmiany wymogów dotyczących dojrzewania i wyłącznie usuwa nieistotne odniesienia do tego, by beczki, w których dojrzewa rum, były wcześniej wykorzystywane do dojrzewania amerykańskiej whisky, koniaku lub sherry, ponieważ - jak wcześniej wspomniano - lista miała charakter otwarty (ponieważ użyto sformułowania "między innymi").

PODSTAWOWE SPECYFIKACJE

"RON DE GUATEMALA"

Nr UE: PGI-GT-01827-AM01 - 30.8.2016

1.
Nazwa

Ron de Guatemala

2.
Kategoria napoju spirytusowego

Rum (kategoria 1 załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 110/2008)

3.
Opis

Napój alkoholowy produkowany wyłącznie z surowców uzyskanych z trzciny cukrowej.

Istnieją następujące rodzaje "Ron de Guatemala":

-
Solera: rum z soku z trzciny cukrowej z pierwszego tłoczenia dojrzewający na dużych wysokościach (ron de miel virgen añejado en altura) w beczkach z drewna dębu białego
-
Solera Añejo: mieszanka różnych rodzajów rumu solera, otrzymywana w wyniku mieszania przed butelkowaniem
-
Solera Reserva: mieszanka różnych rodzajów rumu solera, wzbogacona o aromat produktów, które wcześniej przechowywano w tych beczkach
-
Solera Gran Reserva: mieszanka różnych rodzajów rumu solera, wzbogacona o aromat produktów, które wcześniej przechowywano w tych beczkach, z wykorzystaniem co najmniej dwóch różnych rodzajów aromatów (envinados)
-
Solera Gran Reserva Especial: mieszanka różnych rodzajów rumu solera, wzbogacona o aromat produktów, które wcześniej przechowywano w tych beczkach, z wykorzystaniem co najmniej trzech różnych rodzajów aromatów (envinados)
4.
Właściwości fizykochemiczne i organoleptyczne

Fizyczne i chemiczne właściwości "Ron de Guatemala" muszą odpowiadać następującym wymogom organicznym i chemicznym:

Wymogi chemiczne

Zawartość alkoholu: 37,5 % do 50 % obj.

Łączna suma kongenerów (w tym aldehyd octowy, kwas octowy, octan etylu, alkohole wyższe) wyrażona w miligramach na 100 ml bezwodnego alkoholu etylowego: równa 50 lub większa.

Kwasowość całkowita, wyrażona w miligramach kwasu octowego na 100 ml bezwodnego alkoholu etylowego: nie wyższa niż 120.

Metanol w miligramach na 100 ml bezwodnego alkoholu etylowego: nie więcej niż 280.

Wymogi organoleptyczne

Wygląd: Przejrzysty i czysty, płynna i gęsta konsystencja.

Barwa: W zależności od stopnia dojrzałości. Odcienie od bursztynowego i złotego do czerwonawego.

Zapach: Podstawowe aromaty pochodzą od użytego surowca, czyli soku z trzciny cukrowej z pierwszego tłoczenia. Aromaty wtórne, które powstają w trakcie fermentacji alkoholowej, mają wyraźnie winny charakter ze względu na działanie drożdży. Pozostałe aromaty tworzą się w trakcie procesu dojrzewania.

Smak: Bogaty i łagodny smak, od słodkiego do wytrawnego.

5.
Obszar geograficzny

Obszar, na którym uprawia się trzcinę cukrową wykorzystywaną do produkcji "Ron de Guatemala" znajduje się w południowych departamentach Retalhuleu i Suchitepéquez, graniczących z Oceanem Spokojnym. Produkt poddaje się procesowi dojrzewania w mieście Quetzaltenango, położonym ponad 2 300 m n.p.m.

6.
Metoda produkcji

Produkcja "Ron de Guatemala" to wieloetapowy proces.

Sadzenie trzciny cukrowej: Trzcina cukrowa osiąga optymalny stopień dojrzałości po 12 miesiącach.

Zbiory: Zbiory trzciny cukrowej trwają od końca okresu deszczowego w listopadzie aż do maja; trzcina cukrowa ścinana jest ręcznie, po czym zbierana przy użyciu odpowiednich maszyn.

Wytłaczanie w tłoczniach: Po zebraniu trzciny cukrowej poddaje się ją wytłaczaniu w prasach przez najwyżej 36 godzin. Produkcja soku z trzciny cukrowej z pierwszego tłoczenia w zakładach przetwórczych obejmuje kilka etapów.

-
Rozdrabnianie: Cukry są uwalniane z trzciny cukrowej przy użyciu różnych technik rozdrabniania komórek.
-
Wytłaczanie w prasach: Z trzciny poddanej wielokrotnemu wytłaczaniu w prasach wyciskany jest sok.
-
Produkcja soku z trzciny cukrowej z pierwszego tłoczenia: Sok z trzciny cukrowej z pierwszego tłoczenia jest pozyskiwany za pomocą procesu odparowywania wody, który zwiększa zawartość cukru w produkcie.
-
Oczyszczanie: Sok z trzciny cukrowej z pierwszego tłoczenia jest oczyszczany za pomocą procesu wapnowania, który polega na flokulacji i dekantacji.

Fermentacja: Proces fermentacji wywoływany jest przez dodanie drożdży ze szczepu Saccharomyces cerevisiae do otrzymanego soku. Przedmiotowy szczep drożdży otrzymywany jest z ananasów.

Destylacja: Proces destylacji przebiega w sposób ciągły w kolumnach rektyfikacyjnych bez ekstrakcji. Sfermentowany moszcz jest ogrzewany parą do momentu, kiedy alkohol zamienia się w opary alkoholowe. Następnie opary kierowane są do chłodnic, gdzie zamieniają się w ciecz, czyli niedojrzały rum.

Dojrzewanie: Zawartość alkoholu zmniejsza się do dopuszczalnego prawnie limitu 60° przez dodanie wody z pobliskich źródeł. Rum następnie dojrzewa w beczkach z dębu białego europejskiego i amerykańskiego, które uprzednio wykorzystywano do leżakowania różnych rodzajów wina lub innych napojów spirytusowych. Beczki składuje się w magazynach, które nie są hermetycznie zamknięte.

Ostatni etap polega na mieszaniu. Różne rodzaje rumu miesza się ze sobą, następnie dodaje się wodę w celu obniżenia zawartości alkoholu, a otrzymaną mieszankę przechowuje się w drewnianych pojemnikach, dzięki czemu składniki odpowiednio się mieszają.

7.
Związek z obszarem geograficznym

Specyfika "Ron de Guatemala" wynika z połączenia wielu czynników związanych z warunkami ekologicznymi i rolnymi obszaru, z którego pochodzi trzcina cukrowa i w którym produkt dojrzewa, jak również z autentycznym charakterem procesu produkcji, który łączy naturę, tradycję, sztukę i naukę.

Trzcinę cukrową uprawia się na obszarze, który ma typowe cechy klimatu tropikalnego. Średnia roczna temperatura wynosi tam 26 °C, średnia wilgotność względna - 78 %, a średnie roczne opady kształtują się między 2 600 a 3 600 mm. Czynniki te powodują, że uzyskana trzcina cukrowa charakteryzuje się wysoką zawartością cukru, dzięki czemu do produkcji rumu używa się wysoko skoncentrowanego i musującego soku najlepszej jakości.

Gliniaste gleby powodują zatrzymanie wilgoci i koncentrację cukrów w trzcinie.

Obszar, na którym dojrzewa produkt, położony jest na wysokości ponad 2 300 m n.p.m. Panuje tam zimny i suchy klimat, a średnia roczna temperatura wynosi 14,79 °C.

Zimno i mniejsza ilość tlenu na dużej wysokości powodują spowolnienie chemicznego procesu dojrzewania, co umożliwia wykształcenie się intensywniejszego smaku i aromatu produktu.

8.
Wymogi wynikające z prawa krajowego

Nazwa "Ron de Guatemala" jest chroniona jako nazwa pochodzenia w rejestrze własności intelektualnej Gwatemali i spełnia wymogi ustanowione w gwatemalskiej normie technicznej COGUANOR NGO 33011, ustawie w sprawie napojów spirytusowych, alkoholowych oraz fermentowanych, dekrecie nr 536 Kongresu Republiki Gwatemali oraz rozporządzeniu wykonawczym w odniesieniu do ustawy w sprawie napojów spirytusowych, alkoholowych i fermentowanych.

9.
Wnioskodawca

ASOCIACIÓN NACIONAL DE FABRICANTES DE ALCOHOLES Y LICORES (ANFAL) z siedzibą w Gwatemali, Km. 16.5 Carretera Roosevelt, 4-81 zona 1 de Mixco, Gwatemala

10.
Organ kolntroli

Laboratorium LABORATORIO NACIONAL DE SALUD DE GUATEMALA, odpowiedzialne za weryfikację zgodności z dokumentacją techniczną dotyczącą oznaczenia geograficznego "Ron de Guatemala" przed sprzedażą przedmiotowego produktu.

1 Ogłoszenie zmienione przez sprostowanie z dnia 22 lutego 2019 r. (Dz.U.UE.C.2019.69.8).
2 Dz.U. L 39 z 13.2.2008, s. 16.

Zmiany w prawie

Lepsze prawo. W Sejmie odbyła się konferencja podsumowująca konsultacje społeczne projektów ustaw

W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.

Grażyna J. Leśniak 24.04.2025
Przedsiębiorcy zapłacą niższą składkę zdrowotną – Senat za ustawą

Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.

Grażyna J. Leśniak 23.04.2025
Rząd organizuje monitoring metanu

Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Rząd zaktualizował wykaz zakazanej kukurydzy

Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Od 18 kwietnia fotografowanie obiektów obronnych i krytycznych tylko za zezwoleniem

Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.

Robert Horbaczewski 17.04.2025
Prezydent podpisał ustawę o rynku pracy i służbach zatrudnienia

Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 11.04.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2017.317.6

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja wniosku o zatwierdzenie zmiany zgodnie z art. 17 ust. 6 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 110/2008 w sprawie definicji, opisu, prezentacji, etykietowania i ochrony oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych oraz uchylającego rozporządzenie Rady (EWG) nr 1576/89.
Data aktu: 23/09/2017
Data ogłoszenia: 23/09/2017