(Dz.U.UE C z dnia 7 maja 2018 r.)
Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 51 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 1 .
JEDNOLITY DOKUMENT
"CIOCCOLATO DI MODICA"
Nr UE: PGI-IT-02314 - 12.6.2017
ChNP () ChOG (X)
"Cioccolato di Modica" pochodzi z miasta o tej samej nazwie; na przestrzeni lat produkt zdobył wielkie uznanie zarówno dzięki swoim unikalnym właściwościom, jak i za sprawą specyficznego charakteru procesu jego produkcji.
Organoleptyczne cechy charakterystyczne "Cioccolato di Modica" uzyskuje się w procesie, który nie obejmuje dodawania masła kakaowego czy innych tłuszczów roślinnych ani etapu konszowania, tj. procesu mieszania i podgrzewania masy czekoladowej do wysokich temperatur przez bardzo długi czas, aby uzyskać gładką masę i zmniejszyć wielkość grudek do rozmiaru niewyczuwalnego językiem.
Ponieważ proces produkcji "Cioccolato di Modica" nie obejmuje etapu konszowania i temperatura, w której składniki są przetwarzane, jest dokładnie kontrolowana, kryształki cukru nie ulegają rozpuszczaniu, co nadaje produktowi jego charakterystyczną, wyczuwalną dla podniebienia ziarnistość. To właśnie ta cecha odróżnia "Cioccolato di Modica" od wszystkich innych rodzajów czekolady na rynku.
Wiele publikacji i artykułów w prasie krajowej i zagranicznej wychwalało wyjątkowy charakter "Cioccolato di Modica". W artykule opublikowanym w magazynie Panorama (31 października 1996 r., s. 258) "Cioccolato di Modica" opisano w następujący sposób: "Po przełamaniu tabliczki kryształki cukru są wyraźnie widoczne. W procesie produkcji tej czekolady faktycznie nie zostaje ona doprowadzona do stanu płynnego, jak ma to miejsce w przypadku tradycyjnych metod produkcji [...]"; w książce Le denominazioni comunali: opportunità di sviluppo territoriale zamieszczono artykuł opublikowany w gazecie internetowej, w którym proces produkcji "Cioccolato di Modica" opisano następującymi słowami: "Unikalna właściwość procesu produkcji polega na tym, że pastę kakaową wyrabia się w stanie surowym, przez co nigdy nie przechodzi ona w stan ciekły; to właśnie dlatego nie dochodzi do rozpuszczania się kryształków cukru. Smak tej czekolady uznaje się za niepowtarzalny, ponieważ stanowi on połączenie smaku czekolady ze smakiem cukru" (Le denominazioni comunali: opportunità di sviluppo territoriale, Mediolan, Giuffrè, 2005, ss. 241-253); w artykule opublikowanym w magazynie The Times (5 listopada 2011 r., s. 20) stwierdzono: "czekolada z Modici to czekolada czarna, a nie mleczna, o kruchej konsystencji, nierozpuszczająca się [...]; wytwarza się ją na podstawie wielowiekowej receptury"; w artykule "Modica, barocca e granulosa" (opublikowanym w magazynie Italo - I viaggi del gusto, grudzień 2014 r., s. 107) zamieszczono następujący opis "Cioccolato di Modica": "kryształki cukru, które nie rozpuszczają się i chrupią podczas gryzienia, stanowią jedną z najbardziej uwielbianych właściwości charakterystycznego produktu pochodzącego z tego sycylijskiego miasta, tj. czekolady"; w artykule "Nasce a Modica il museo storico del cioccolato" opublikowanym w magazynie Emotions (12 lipca 2014 r., s. 93) "Cioccolato di Modica" nazwano "wyrobem unikalnym ze względu na proces przetwarzania na zimno stosowany w trakcie jego produkcji nadający mu ziarnistość i kruchość, która podbiła serca smakoszy na całym świecie".
Bardzo niedawne świadectwo potwierdzające renomę charakterystycznych właściwości "Cioccolato di Modica" zawarto w książce Die Insel der Dolci autorstwa Hannsa-Josefa Ortheila, niemieckiego pisarza, scenarzysty i językoznawcy, który odwiedził Modicę: "próbując »Cioccolato di Modica«, przeżywam ogromny szok, ponieważ niespodziewanie czuję smak kryształków cukru na języku, niczym wir ziarenek przesypujących się z jednej strony języka na drugą [...]".
Unikalna metoda produkcji "Cioccolato di Modica", jej charakterystyczne właściwości organoleptyczne oraz jej ziarnista struktura były również przedmiotem badań naukowych. W tym kontekście warto przywołać następujące artykuły: "Microstructural Characterization of Multiphase Chocolate Using X-Ray Microtomography" opublikowany w Journal of Food Science (t. 75, nr 7, 2010, ss. E469-E476); oraz "Sensory profile of a speciality Sicilian chocolate" opublikowany w Italian Journal of Food Science (t. XXIII, nr 1-2011).
Produkcja "Cioccolato di Modica" wymaga dużej zręczności i określonych umiejętności, co wiąże się z koniecznością zatrudniania specjalistów dysponujących wiedzą fachową w zakresie odmierzania składników, kontrolowania temperatur, w których przetwarza się masę czekoladową, łączenia składników i formowania tabliczek czekolady.
Znaczenie "Cioccolato di Modica" dla obszaru geograficznego powinno być postrzegane nie tylko przez pryzmat lokalnego przemysłu powiązanego z procesem produkcji wyrobu, ale również w świetle przystosowania maszyn wykorzystywanych w procesie jego produkcji, co jednoznacznie potwierdza istnienie silnego i trwałego związku między produktem a lokalną gospodarką.
Wiele miejsc pracy w gminie od zawsze było związanych z produkcją "Cioccolato di Modica", która po dziś dzień stanowi jedno z najważniejszych źródeł zatrudnienia dla miejscowej ludności i istotną część prowadzonej w sycylijskiej gminie Modica działalności gospodarczej. Rozkwit niewielkich przedsiębiorstw, do jakiego doszło na przestrzeni ostatnich trzydziestu lat, doprowadził do powstania prawdziwej "dzielnicy »Cioccolato di Modica«",
którą cechuje szczególna żywiołowość prowadzących w niej działalność przedsiębiorców - w tym miejscu warto wspomnieć, że niektórzy z nich prowadzą również intensywną działalność wywozową. Wraz z upływem lat ta cecha systemu produkcji pozwoliła rozwinąć i zachować wiedzę i umiejętności przekazywane z pokolenia na pokolenie, których nie można znaleźć nigdzie indziej.
Odesłanie do publikacji specyfikacji
(art. 6 ust. 1 akapit drugi niniejszego rozporządzenia)
Ministerstwo wszczęło krajową procedurę sprzeciwu, publikując wniosek w sprawie rejestracji ChOG "Cioccolato di Modica" w Dzienniku Urzędowym Republiki Włoskiej nr 103 z dnia 5 maja 2017 r.
Skonsolidowany tekst specyfikacji produktu jest dostępny na następującej stronie internetowej:
http://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/3335
lub:
bezpośrednio na stronie głównej Ministerstwa Polityki Rolnej, Żywnościowej i Leśnej (www.politicheagricole.it) po otwarciu zakładki "Prodotti DOP e IGP" (w prawym górnym rogu ekranu), kliknięciu "Prodotti DOP IGP e STG" (po lewej stronie ekranu), a następnie "Disciplinari di Produzione all'esame dell'UE".
W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.
24.04.2025Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.
23.04.2025Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.
22.04.2025Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.
22.04.2025Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.
17.04.2025Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
11.04.2025Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2018.159.32 |
Rodzaj: | Ogłoszenie |
Tytuł: | Publikacja wniosku zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych. |
Data aktu: | 07/05/2018 |
Data ogłoszenia: | 07/05/2018 |