Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33.

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33

(2020/C 216/17)

(Dz.U.UE C z dnia 30 czerwca 2020 r.)

Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1

INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA STANDARDOWEJ ZMIANY "CERASUOLO DI VITTORIA"

Numer referencyjny: PDO-IT-A0773-AM02

Data przekazania informacji: 5.3.2020

OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY

1.
Opis win

Opis: obniża się minimalną całkowitą objętościową zawartość alkoholu w "Cerasuolo di Vittoria" i "Cerasuolo di Vitoria Classico" z 13 % do 12,5 % obj.

Uzasadnienie: biorąc pod uwagę jakość winogron użytych do produkcji win DOCG "Cerasuolo di Vittoria" i "Cerasuolo di Vittoria Classico", a także dane odnoszące się do ostatnich pięciu zbiorów na wszystkich czterech obszarach reprezentujących zmienność orograficzną "terroir", średnia odnotowana naturalna objętościowa zawartość alkoholu w winogronach ze zbiorów była zawsze wyższa niż 12,5 %. W związku z tym pragniemy zaoferować konsumentowi wino, którego zawartość alkoholu pochodzi wyłącznie z cukru użytych winogron, bez konieczności stosowania praktyki wzbogacania w czasie przygotowywania moszczy lub win. Z tego względu, poprzez wyrównanie minimalnej naturalnej objętościowej zawartości alkoholu przy spożyciu wina, nazwa "Cerasuolo di Vittoria" ma na celu określenie dążenia do naturalności, wyrażenia jakości i cech obszarów przyrodniczych przeznaczonych do produkcji dwóch odmian winorośli nero d'Avola i frappato. Jest to również zgodne z tendencjami rynku, który jest coraz bardziej wyczulony na zrównoważony rozwój oraz dążenie do naturalnych wartości, które w kategoriach jakościowych odzwierciedlają związek ze środowiskiem.

Zmiany dotyczą sekcji 1.3 jednolitego dokumentu (Opis win) oraz art. 6 specyfikacji produktu.

2.
Szczególne praktyki enologiczne

Opis:

zakaz wzbogacania w procesie produkcji.

Uzasadnienie:

zakaz stanowi część wysokiej jakości ram produkcji winogron na potrzeby "Cerasuolo di Vittoria" i "Cerasuolo di Vittoria Classico" DOCG, co zwiększa czynnik naturalny w produkcji tych win; analiza danych dotyczących zbiorów w ostatnich latach pokazuje, że średnia minimalna naturalna objętościowa zawartość alkoholu w winogronach była zawsze wyższa od ustalonego limitu 12,5 % obj. Dlatego też nie ma potrzeby podejmowania działań związanych ze wzbogacaniem podczas wytwarzania moszczy lub win.

Zmiana dotyczy sekcji 1.5 jednolitego dokumentu oraz art. 5 specyfikacji produktu.

JEDNOLITY DOKUMENT

1.
Nazwa produktu

"Cerasuolo di Vittoria"

2.
Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChNP - chroniona nazwa pochodzenia

3.
Kategorie produktów sektora wina
1.
Wino
4.
Opis wina

"Cerasuolo di Vittoria" i "Cerasuolo di Vittoria Classico"

barwa: od wiśniowoczerwonej do purpurowej lub przechodząca w bordo

zapach: od kwiecistego do owocowego; wiśniowy, który w winach dojrzewających może mieć również nuty suchych śliwek, czekolady, skóry, tytoniu

smak: wytrwany, pełny, łagodny, harmonijny

minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 12,50 % obj.

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 27 gramów na litr.

Ogólne właściwości analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości):
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości):
Minimalna kwasowość ogólna: 5 g na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr):
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr):
5.
Praktyki Winiarskie
a)
Szczególne praktyki enologiczne Zakaz wzbogacania

Odpowiednie ograniczenia dotyczące produkcji win

Zakaz wzbogacania podczas produkcji stanowi część wysokiej jakości ram produkcji winogron na potrzeby "Cerasuolo di Vittoria" i "Cerasuolo di Vittoria Classico" DOCG, co zwiększa czynnik naturalny w produkcji tych win. Wynika to z faktu, że minimalna objętościowa zawartość alkoholu w winogronach wynosi 12,5 %, co gwarantuje, że wina z nich wyprodukowane mają odpowiednią całkowitą objętościową zawartość alkoholu, bez ingerowania poprzez dodawanie egzogennych cukrów.

b)
Maksymalna wydajność

"Cerasuolo di Vittoria", "Cerasuolo di Vittoria Classico"

8 000 kg winogron z hektara

6.
Wyznaczony obszar geograficzny

Obszar produkcji znajduje się na Sycylii i obejmuje w prowincji Ragusa całe terytorium gmin Vittoria, Comiso, Acate, Chiarmonte Gulfi, Santa Croce Camerina i część obszaru gminy Ragusa. W prowincji Caltanissetta obszar produkcji obejmuje obszar następujących gmin: Niscemi, Gela, Riesi, Butera i Mazzarino. W prowincji Katania obszar produkcji obejmuje obszar następujących gmin: Caltagirone, Licodia Eubea i Mazzarrone.

7.
Główne odmiany winorośli do produkcji wina

Calabrese, N. - Nero d'Avola N.

Frappato N. - Frappato d'Italia

8.
Opis związku lub związków

"Cerasuolo di Vittoria" DOCG

Istotnym elementem związanym z obszarem produkcji są czynniki ludzkie, które poprzez tradycję przyczyniły się do uzyskania win "Cerasuolo di Vittoria" DOCG. Z punktu widzenia analitycznego i organoleptycznego, wina te posiadają wyjątkowe i wyraźne cechy, które pozwalają na ich przejrzystą identyfikację i przypisanie do danego obszaru geograficznego.

9.
Dodatkowe Wymogi Zasadnicze (Pakowanie, Etykietowanie I Inne Wymogi)

BRAK

Link do specyfikacji produktu

https://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/15124

1 Dz.U. L 9 z 11.1.2019, s. 2.

Zmiany w prawie

Lepsze prawo. W Sejmie odbyła się konferencja podsumowująca konsultacje społeczne projektów ustaw

W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.

Grażyna J. Leśniak 24.04.2025
Przedsiębiorcy zapłacą niższą składkę zdrowotną – Senat za ustawą

Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.

Grażyna J. Leśniak 23.04.2025
Rząd organizuje monitoring metanu

Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Rząd zaktualizował wykaz zakazanej kukurydzy

Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Od 18 kwietnia fotografowanie obiektów obronnych i krytycznych tylko za zezwoleniem

Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.

Robert Horbaczewski 17.04.2025
Prezydent podpisał ustawę o rynku pracy i służbach zatrudnienia

Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 11.04.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2020.216.42

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33.
Data aktu: 30/06/2020
Data ogłoszenia: 30/06/2020