(Dz.U.UE C z dnia 7 lutego 2020 r.)
Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .
INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA STANDARDOWEJ ZMIANY
"Muscadet Sèvre et Maine"
Numer referencyjny: PDO-FR-A0494-AM01
Data przekazania informacji: 14.11.2019
OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY
W odniesieniu do nazwy "Muscadet Sèvre et Maine" uznano cztery nowe uzupełniające oznaczenia geograficzne, a mianowicie: "Château-Thébaud", "Goulaine", "Monnières-Saint-Fiacre" i "Mouzillon-Tillières" (art. 120 ust. 1 lit. g) rozporządzenia (UE) nr 1308/2013).
Zmiany te spowodowały zmiany specyfikacji produktu w następujących punktach rozdziału I specyfikacji produktu (w których określono przepisy dotyczące uzupełniających oznaczeń geograficznych nazwy Muscadet Sèvre et Maine, przy czym do czterech nowych uzupełniających oznaczeń geograficznych odnoszą się te same przepisy szczególne co do istniejących uzupełniających oznaczeń geograficznych):
Zmiany te spowodowały zmiany specyfikacji produktu w następujących punktach rozdziału II specyfikacji produktu (w których określono przepisy dotyczące uzupełniających oznaczeń geograficznych nazwy Muscadet Sèvre et Maine, przy czym do czterech nowych uzupełniających oznaczeń geograficznych odnoszą się te same przepisy szczególne co do istniejących uzupełniających oznaczeń geograficznych):
Te cztery nowe uzupełniające oznaczenia geograficzne odpowiadają określonym obszarom:
W związku z tym zmienia się odpowiednio jednolity dokument.
Zmiana obszaru geograficznego produkcji wina objętego nazwą "Muscadet Sèvre et Maine" skutkuje:
Ponadto wprowadzono zmiany redakcyjne: nowy wykaz jednostek administracyjnych uwzględnia połączenia lub inne zmiany w podziale na strefy administracyjne, które nastąpiły od czasu zatwierdzenia specyfikacji produktu. W celu zwiększenia bezpieczeństwa prawnego opiera się on na obowiązującej wersji oficjalnego kodu geograficznego (code officiel géographique) redagowanego corocznie przez INSEE.
W związku z tym zmienia się odpowiednio część jednolitego dokumentu dotyczącą wyznaczonego obszaru geograficznego i związku z obszarem pochodzenia.
W rozdziale I pkt IV ppkt 2 specyfikacji produktu po słowach "19 maja 2011 r." dodaje się słowa "oraz 20 czerwca 2018 r.", a po słowach "10 lutego 2011 r." dodaje się słowa "oraz 3 maja 2017 r.".
Zmiana ta ma na celu dodanie dat zatwierdzenia przez właściwy organ krajowy zmiany dotyczącej działek wyznaczonych do produkcji w obrębie obszaru geograficznego produkcji. Wyznaczenie granic działek rolnych polega na zidentyfikowaniu na obszarze geograficznym produkcji działek nadających się do produkcji winogron przeznaczonych do wytwarzania wina objętego daną chronioną nazwą pochodzenia.
Przedmiotowa zmiana nie dotyczy jednolitego dokumentu.
Zaktualizowano obszar bezpośredniego sąsiedztwa z powodu połączenia gmin i zmiany obszaru geograficznego. Zmianie nie ulega ogólny obszar produkcji wina objętego nazwą.
W związku z tym zmienia się odpowiednio pkt 9 jednolitego dokumentu dotyczący warunków dodatkowych.
W rozdziale I pkt VI ppkt 2 dodaje się następujący zapis: "Na wszystkich odstępach między rzędami winorośli przeznaczonych do produkcji win, które mogą być opatrzone uzupełniającymi oznaczeniami geograficznymi »Château-Thébaud«, »Clisson«, »Gorges«, »Goulaine«, »Monnières-Saint-Fiacre«, »Mouzillon-Tillières« i »Le Pallet«, kontrolę zasianej lub dziko rosnącej roślinności przeprowadza się przy użyciu metod mechanicznych lub fizycznych".
Zmiana ta jest wynikiem obecnego rozwoju praktyk stosowanych przez podmioty gospodarcze w kierunku agroekologii. Odzwierciedla ona rosnące zainteresowanie problematyką ochrony środowiska w procesach technicznych. Zachęcając do mechanicznej kontroli roślinności, prowadzi do ograniczenia stosowania herbicydów chemicznych.
Przedmiotowa zmiana nie dotyczy jednolitego dokumentu.
W pkt VII ppkt 1 dodaje się lit. b) w brzmieniu: "b) - Przepisy szczególne dotyczące transportu zbiorów
Zbiory przeznaczone do produkcji win, które mogą być opatrzone uzupełniającymi oznaczeniami geograficznymi »Château-Thébaud«, »Clisson«, »Gorges«, »Goulaine«, »Monnières-Saint-Fiacre«, »Mouzillon-Tillières« i »Le Pallet«, są chronione przed deszczem podczas transportu z miejsca zbioru do zakładu, w którym odbywa się tłoczenie, a w celu uniknięcia wszelkiej możliwości zgniecenia owoców maksymalna masa winogron na skrzynię ładunkową wynosi 8 000 kg8 000 kg".
Ograniczenie masy winogron w skrzyniach ładunkowych umożliwia ograniczenie uszkodzeń winogron podczas transportu w celu zapewnienia jak najwyższej jakości owoców wykorzystywanych do produkcji win, które mogą być opatrzone uzupełniającymi oznaczeniami geograficznymi.
Przedmiotowa zmiana nie dotyczy jednolitego dokumentu.
W pkt IX ppkt 1 dodaje się zdanie: "W momencie pakowania lub pierwszej wysyłki poza piwnice winiarskie dojrzewają one nadal na cienkim osadzie winiarskim".
Dojrzewanie win na cienkim osadzie pozwala nadać im wszystkie cechy, dzięki którym stają się one krągłe. Umożliwia to potwierdzenie i wzmocnienie segmentacji poszczególnych nazw Muscadet.
W związku z tym zmienia się odpowiednio część jednolitego dokumentu dotyczącą praktyk winiarskich.
Usuwa się zakaz stosowania obróbki termicznej wina w temperaturach powyżej 40 °C. Celem zmiany jest zapewnienie podmiotom gospodarczym wszelkich możliwych środków technicznych służących opanowaniu skutków trudnych roczników, które wykazują cechy odchyleń organoleptycznych, takich jak "ziemisty smak pleśni". Technika ogrzewania moszczu, zwana termowinifikacją, okazuje się znacznie mniej szkodliwa dla win pod względem wychudzenia i zubożenia struktury niż technika polegająca na stosowaniu mezoporowatego węgla do celów enologicznych.
Zakaz ten zachowuje się w odniesieniu do wszystkich siedmiu uzupełniających oznaczeń geograficznych.
W związku z tym zmienia się odpowiednio część jednolitego dokumentu dotyczącą praktyk winiarskich.
Termin zakończenia procesu pakowania win opatrzonych określeniem "sur lie" zmieniono z dnia 30 listopada na dzień 31 grudnia. Zmiana ta pozwala na wydłużenie o jeden miesiąc okresu butelkowania win opatrzonych określeniem "sur lie", aby zoptymalizować okres wprowadzania tej kategorii do obrotu, nie wpływając jednak na krągłość wina związaną z lekką perlistością odpowiadającą temu określeniu.
Przedmiotowa zmiana nie dotyczy jednolitego dokumentu.
Usuwa się rozdział I pkt IX ppkt 5 lit. b) dotyczący daty wprowadzenia win do obrotu między uprawnionymi właścicielami składów.
Przedmiotowa zmiana nie dotyczy jednolitego dokumentu.
Wprowadza się zmiany w opisie związku, aby uwzględnić odniesienia do czterech nowych uzupełniających oznaczeń geograficznych;
W rezultacie zmienia się odpowiednio część jednolitego dokumentu dotyczącą związku z obszarem geograficznym.
W pkt XII ppkt 2 dodaje się następujące zapisy:
"b) Uzupełniające oznaczenia geograficzne umieszcza się w tym samym polu widzenia, w którym znajduje się kontrolowana nazwa pochodzenia. Wymiary czcionki, którą zapisane są uzupełniające oznaczenia geograficzne, są równe (pod względem wysokości, szerokości i grubości) wymiarom czcionki, którą zapisano kontrolowaną nazwę pochodzenia".
"d) Na etykiecie win nieopatrzonych uzupełniającym oznaczeniem geograficznym można umieścić nazwę mniejszej jednostki geograficznej, pod warunkiem że:
- jest to lokalizacja wpisana do ksiąg wieczystych,
- została ona podana w deklaracji zbiorów.
Nazwa lokalizacji wpisanej do ksiąg wieczystych jest zapisana czcionką o wymiarach nieprzekraczających (pod względem wysokości, szerokości i grubości) połowy wymiarów czcionki, którą zapisano kontrolowaną nazwę pochodzenia. Umieszcza się ją w tym samym polu widzenia, w którym znajduje się kontrolowana nazwa pochodzenia".
W związku z tym zmienia się odpowiednio pkt 9 jednolitego dokumentu dotyczący warunków dodatkowych.
Termin zgłoszenia produktów do objęcia nazwą zmieniono z dnia 15 grudnia na dzień 31 grudnia.
Informacje dotyczące wcześniejszego zgłoszenia transakcji zastąpiono informacjami dotyczącymi wcześniejszego zgłoszenia wysyłki.
Przedmiotowa zmiana nie dotyczy jednolitego dokumentu.
Uściślono warunki składania oświadczeń o wycofaniu (fr. déclaration de repli). Przedmiotowa zmiana nie dotyczy jednolitego dokumentu.
Dokonano korekt redakcyjnych dotyczących prowadzenia rejestrów.
Przedmiotowa zmiana nie dotyczy jednolitego dokumentu.
Zmieniono rozdział III w celu uspójnienia treści głównych punktów podlegających kontroli w specyfikacjach produktu z obszaru Pays Nantais.
Przedmiotowa zmiana nie dotyczy jednolitego dokumentu.
Muscadet Sèvre et Maine
ChNP - chroniona nazwa pochodzenia
1. Wino
Przedmiotowe wina są białymi wytrawnymi winami niemusującymi. Wina te charakteryzują się:
Kwasowość miareczkowa, całkowita zawartość dwutlenku siarki w winach oraz rzeczywista całkowita zawartość alkoholu są zgodne z progami określonymi w przepisach wspólnotowych. Przedmiotowe wina są białymi wytrawnymi winami niemusującymi.
Charakteryzują się one subtelną równowagą smakową między krągłością a świeżością i rozwijają złożony bukiet, w którym dominuje aromat owocowy lub kwiatowy.
Wydłużone dojrzewanie sprawia niekiedy, że wina te doskonale nadają się do starzenia.
Pakuje się je starannie w butelki, aby zachować i wzmocnić ich bogactwo aromatyczne.
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna kwasowość miareczkowa | |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
Praktyka uprawy
Minimalna gęstość obsady w winnicy wynosi 6 500 roślin na hektar.
Odstęp między rzędami nie przekracza 1,50 metra, a odstęp między roślinami w tym samym rzędzie wynosi 0,90- 1,10 metra.
Winorośl przycina się na maksymalnie 12 oczek na roślinę według następujących technik:
Proces przycinania należy zakończyć przed rozwinięciem pąków lub osiągnięciem przez roślinę etapu 5 w skali Eich-horna i Lorenza.
Niezależnie od metody cięcia winorośl można przycinać, pozostawiając 4 dodatkowe oczka na roślinę, pod warunkiem że w stadium rozwoju fenologicznego odpowiadającego 11 lub 12 liściom liczba gałązek owocujących w roku na roślinę nie będzie przekraczała 12.
Szczególne praktyki enologiczne
Zakazana jest wszelka obróbka termiczna winogron, w ramach której stosuje się temperaturę poniżej -5 °C.
Całkowita objętościowa zawartość alkoholu w winach po wzbogacaniu nie przekracza 12 %.
Dojrzewają one na cienkim osadzie winiarskim od momentu zakończenia fermentacji alkoholowej co najmniej do dnia 1 marca roku następującego po roku zbiorów. W momencie pakowania lub pierwszej wysyłki poza piwnice winiarskie dojrzewają one na cienkim osadzie winiarskim.
Poza powyższymi zakazami w praktykach enologicznych towarzyszących produkcji wina należy przestrzegać wymogów przewidzianych w przepisach wspólnotowych oraz zawartych w kodeksie rolnictwa i rybołówstwa morskiego.
Wszystkie etapy produkcji odbywają się na obszarze geograficznym zatwierdzonym przez Krajowy Instytut ds. Pochodzenia i Jakości (Institut national de l'origine et la qualité) podczas posiedzenia właściwego komitetu krajowego, które odbyło się w dniu 15 czerwca 2017 r. W dniu zatwierdzenia niniejszej specyfikacji produktu przez właściwy krajowy komitet obszar ten obejmuje terytorium następujących gmin lub części gmin zgodnie z oficjalnym kodem geograficznym (code officiel géographique) z 2018 r.:
Melon B
Informacje na temat obszaru geograficznego
Opis czynników naturalnych mających wpływ na związek z obszarem
Winnica, w której wytwarza się produkty objęte kontrolowaną nazwą pochodzenia "Muscadet Sèvre et Maine", charakteryzuje się zróżnicowanym ukształtowaniem terenu związanym z wyjątkowo gęstą siecią rzeczną. Na wschód od Nantes, na zboczach, które górują nad Loarą i bagnami Goulaine, czy też bardziej na południe na zboczach położonych nad rzekami Sèvre, Maine i ich dopływami, krajobraz kształtują położone na wzgórzach działki obsadzone winoroślą. Terytorium to stanowi centralną część obszaru geograficznego kontrolowanej nazwy pochodzenia "Muscadet" i obejmuje część departamentów Loire-Atlantique, Maine-et-Loire i Vendée.
W klimacie występującym na obszarze geograficznym, na który duży wpływ ma bliskość Oceanu Atlantyckiego, można zauważyć jednak pewne niuanse. Na ogół bardzo łagodne temperatury występujące w okresie zimowym są szczególnie umiarkowane na północy, w pobliżu Loary i bagien Goulaine, gdzie znajduje się obszar uzupełniającego oznaczenia geograficznego "Goulaine", a także na zachodzie terytorium, gdzie znajduje się obszar uzupełniającego oznaczenia geograficznego "Château-Thébaud" podlegający w większym stopniu wpływom oceanicznym. Temperatury są wyraźnie niższe na południowym wschodzie, gdzie znajdują się obszary uzupełniających oznaczeń geograficznych "Mouzillon-Tillières", "Gorges" i "Clisson", które są bardziej oddalone od Loary i od bagien Goulaine. Lata są na ogół chłodne na skutek oddziaływania oceanicznych bryz i charakteryzują się niedostatecznymi opadami oraz znacznym nasłonecznieniem.
Struktura geologiczna obszaru geograficznego ukazuje znaczną różnorodność skał powstałych w erze paleozoicznej:
Osady piaszczysto-ilaste, zawierające mniej lub więcej otoczaków, pokrywają gdzieniegdzie paleozoiczne podłoże.
Pomimo różnorodności formacje te tworzą najczęściej przepuszczalne, piaszczyste i kamieniste gleby brunatne, niekiedy wzbogacone iłami na podglebiach składających się z gabro. Zgodnie ze stosowanymi praktykami działki rolne wyznaczone do zbioru winogron pokrywają się ściśle z działkami, na których występują zdrowe, niezbyt głębokie i umiarkowanie żyzne gleby charakteryzujące się dużym potencjałem do nagrzewania się i ograniczoną zdolnością zatrzymywania wody.
Opis czynników ludzkich mających wpływ na związek z obszarem
Święty Marcin, zakonnik i założyciel opactwa w Vertou, w VI wieku jako pierwszy zorganizował uprawę winorośli na wzgórzach wzdłuż rzek Sèvre i Maine. Winnica rozwijała się przez cały okres średniowiecza wzdłuż żeglownych odcinków tych dwóch rzek, umożliwiając w szczególności wczesny rozkwit winnic objętych uzupełniającymi oznaczeniami geograficznymi "Château-Thébaud", "Monnières-Saint-Fiacre" i "Le Pallet". W XVI wieku, dzięki międzynarodowemu pośrednictwu handlowemu w Nantes, odmiana winorośli melon B zadomowiła się na stałe w regionie. Nazwa "Muscadet" pojawiła się po raz pierwszy w 1635 r. na umowie dzierżawy zachowanej w Gorges. Pod koniec XVIII wieku w parafii Monnières już blisko dwie trzecie gruntów były obsadzone winoroślą, co potwierdza, że region specjalizował się w uprawie winorośli.
Po grabieżach, które miały miejsce przy okazji wojen wandejskich w latach 1793-1794, a następnie szkodach spowodowanych przez filokserę, do uprawy winorośli przystosowano nowe techniki, m.in. nasadzenia szeregowe i sznur Guyota. Od tego czasu umiejętności w zakresie produkcji są wyraźnie ujednolicone: przyjęcie jednej odmiany melon B, utrzymanie wysokiej gęstości nasadzeń, kontrola ilości winogron z danej winorośli i ograniczenie ich plonów, zbiór winogron po osiągnięciu pełnej dojrzałości.
W celu produkcji bogatych i złożonych win podmioty gospodarcze przyjęły "metodę z Nantes" będącą szczególną techniką produkcji wina polegającą na dojrzewaniu win na cienkim osadzie winiarskim przez co najmniej jedną zimę bez przeprowadzania procesu ściągania znad osadu, wywodzącą się ze zwyczaju producentów, którzy stosowali technikę dojrzewania na osadzie w odniesieniu do beczki swojego najlepszego wina, by następnie raczyć się tym trunkiem podczas nachodzących uroczystości. Powyższa metoda dojrzewania nadaje winom krągłość i głębię, wzbogacając je zwłaszcza o mannoproteiny i inne związki będące wynikiem autolizy ścian komórkowych drożdży. Ponadto metoda ta, która opiera się na braku manipulowania winami i ich utrzymywaniu w atmosferze zawierającej dwutlenek węgla przy znacznym ograniczeniu zjawiska utleniania i uwalniania związków lotnych, umożliwia zachowanie do wiosny, a nawet dłużej, aromatów powstałych podczas fermentacji alkoholowej. W trakcie dojrzewania w winach kształtują się również aromaty trzeciorzędne. Winogrona odmiany melon B oraz moszcz i wina produkowane z winogron tej odmiany charakteryzują się bowiem wysokim stężeniem prekursorów aromatów glikozydowych. Cząsteczki te, zbudowane z aglikonów związanych z cukrami, są bezwonne. Zerwanie wiązań β-glukozydowych pod wpływem różnych procesów chemicznych i enzymatycznych powoduje następnie powstawanie związków o silnym zapachu, głównie monoterpenów i C13-noryzoprenoidów, wraz z tworzeniem w szczególności β-damaskonu, substancji znanej z roli, jaką odgrywa we wzmacnianiu owocowych aromatów win. Podmioty gospodarcze wypracowały szczególne umiejętności w zakresie ochrony win przed wszelkim utlenianiem w kadzi i ich uważnego pakowania w butelki, tak aby uwalnianie tych nut zapachowych trwało możliwie najdłużej, a wina zyskiwały coraz większą złożoność. Praktyki te są niekiedy dostosowywane do zróżnicowanych okoliczności, na przykład zbiór bardzo dojrzałych winogron w przypadku uzupełniających oznaczeń geograficznych "Clisson", "Monnières-Saint-Fiacre" i "Mouzillon-Tillières", zachowanie wysokiej zawartości kwasów organicznych w moszczu w przypadku uzupełniających oznaczeń geograficznych "Gor-ges" i "Château-Thébaud", wczesne zbiory w przypadku uzupełniającego oznaczenia geograficznego "Goulaine" lub praktyka wydłużonego dojrzewania win na cienkim osadzie winiarskim w przypadku najlepszych cuvée. Wina opatrzone uzupełniającym oznaczeniem geograficznym dojrzewają na osadzie do momentu pakowania. Pakuje się je w butelki bezpośrednio w piwnicach winiarskich, aby ograniczyć ryzyko utlenienia i zmniejszyć zjawisko utraty aromatów.
Chcąc zachować jakość i renomę win, producenci z gminy La Haie-Fouassière i okolic uzyskali w 1925 r., na drodze sądowej, możliwość oznaczania swoich win nazwą "Muscadet Grands Crus de Sèvre et Maine". Uznanie kontrolowanej nazwy pochodzenia "Muscadet Sèvre et Maine" miało miejsce w 1936 r. W 1977 r. uregulowano tradycyjne określenie "sur lie" (poddane dojrzewaniu na osadzie), co od 1994 r. przekłada się na butelkowanie win w roku następującym po zbiorach w samych piwnicach winiarskich, aby ograniczyć ściąganie znad osadu i przelewanie wina.
Od tej pory obszar geograficzny bardzo wyraźnie specjalizuje się w uprawie winorośli, ponieważ znaczną część terytorium kilku gmin przeznaczono wyłącznie do uprawy winorośli odmiany melon B. Przy około 8 000 hektarów uprawianych przez 600 producentów w 2016 r. wśród produktów wprowadzanych do obrotu w ramach wszystkich kontrolowanych nazw pochodzenia z winnicy nantejskiej wina objęte kontrolowaną nazwą pochodzenia "Muscadet Sèvre et Maine" stanowiły niemal 70 %. Ponad połowę tych win opatrzono określeniem "sur lie".
Informacje na temat jakości i cech charakterystycznych produktu
Wina objęte kontrolowaną nazwą pochodzenia "Muscadet Sèvre et Maine" są białymi wytrawnymi winami niemusującymi. Charakteryzują się one subtelną równowagą smakową między krągłością a świeżością i rozwijają złożony bukiet, w którym dominuje aromat owocowy lub kwiatowy. Pakuje się je starannie w butelki, aby zachować i wzmocnić ich bogactwo aromatyczne.
Wina opatrzone określeniem "sur lie" w smaku charakteryzują się zazwyczaj równowagą zmierzającą ku krągłości, bardziej złożonym bukietem zapachowym i mogą charakteryzować się lekką perlistością wskutek pozostałości dwutlenku węgla powstałego podczas fermentacji alkoholowej. Aby zachować świeżość, bogactwo aromatyczne i endogeniczny dwutlenek węgla, chroni się je przed utlenianiem podczas dojrzewania. Ponieważ zawierają one zbyt dużo dwutlenku węgla, aby można było je pakować w miękkie pojemniki, pakuje się je w butelki, przy czym czynność tę należy przeprowadzać z najwyższą starannością.
Wydłużone dojrzewanie sprawia niekiedy, że wina te doskonale nadają się do starzenia, podobnie jak wina opatrzone następującymi uzupełniającymi oznaczeniami geograficznymi:
Aby zachować korzyści płynące z dojrzewania win oraz uniknąć utleniania i jakiejkolwiek utraty aromatów, wina opatrzone tymi uzupełniającymi oznaczeniami geograficznymi butelkuje się bezpośrednio w piwnicach winiarskich.
Związki przyczynowe
Dzięki gruboziarnistej strukturze powstałej ze starych skał gleby występujące na obszarze geograficznym zapewniają wczesne rozpoczęcie cyklu rozwojowego winorośli i ograniczają jego dynamikę. Łagodne zimy sprzyjają temu wczesnemu dojrzewaniu, a nasłonecznienie w okresie letnim i morskie wiatry chronią roślinny przed chorobami. Gleby te zapewniają umiarkowane i regularne nawadnianie winorośli, co gwarantuje odpowiedni stopień dojrzałości dzięki ograniczonym zapasom wody i powstawaniu szczelin, które pozwalają na głębokie zakorzenienie. Na przestrzeni wieków wybór wczesnej odmiany melon B okazał się w tych okolicznościach oczywisty, tym bardziej, że umiarkowane temperatury występujące na obszarze geograficznym w okresie letnim sprzyjają zachowaniu świeżości i aromatów, które kształtują się w winach produkowanych z tej delikatnej, białej odmiany winorośli.
Wielowiekowa tradycja uprawy winorośli na obszarze geograficznym, wczesne wyspecjalizowanie i gęstość obsady winorośli, które charakteryzują uprawę, sprzyjały od dawna wymianie praktyk. Chcąc chronić autentyczność swoich produktów, w wyniku procesu rozpoczętego w latach 20. XX wieku, w 1936 r. producenci uzyskali uznanie kontrolowanej nazwy pochodzenia, która znalazła się wśród pierwszych francuskich kontrolowanych nazw pochodzenia.
Dzięki swoim umiejętnościom podmioty kontrolują produkcję i zbierają zdrowe winogrona po osiągnięciu przez nie pełnej dojrzałości. Wina produkowane zgodnie z lokalnymi praktykami dojrzewają na cienkim osadzie winiarskim aż do chwili ich zapakowania, bez przeprowadzania procesu ściągania znad osadu. Dzięki łagodnym temperaturom panującym na obszarze geograficznym w okresie zimowym, które sprzyjają przenikaniu do wina związków zawartych w osadzie, wina zyskują nieprzerwanie na jakości w trakcie dojrzewania, a wiosną kolejnego roku wykształcają większe bogactwo smakowe. Staranne butelkowanie pozwala zachować istotne cechy win, przy czym niektóre aromaty nadal rozwijają się po zapakowaniu. Powyższe umiejętności, które idealnie uwzględniają potencjał środowiska naturalnego i odmiany winorośli melon B, pozwalają na pełne rozwinięcie się w winach cząsteczek zapachowych powstających podczas fermentacji i prekursorów aromatów glikozydowych.
Pakowane w butelki w roku następującym po zbiorach wina objęte kontrolowaną nazwą pochodzenia, które opatruje się określeniem "sur lie", zachowują swoją charakterystyczną świeżość podkreśloną lekką perlistością, której źródłem są pozostałości dwutlenku węgla powstałego podczas produkcji wina. Aby uniknąć wszelkiego utleniania, wina te pakuje się bezpośrednio w piwnicach winiarskich. Taka tradycyjna praktyka minimalizująca manipulowanie produktami umożliwia zachowanie delikatnych związków zapachowych w winach. Różnorodność skał i wytworzonych na nich gleb, zmiany topograficzne i niuanse klimatyczne związane z odległością wysepek, na których uprawia się winorośl, od zbiorników wodnych wyjaśniają częściowo złożoność aromatyczną wyczuwalną w tych winach. Wykorzystanie różnorodności środowiska naturalnego w połączeniu z wymagającymi praktykami winiarskimi umożliwiło wydobycie specyficznego charakteru win i promocję uzupełniających oznaczeń geograficznych, które stanowią najcenniejsze produkty wśród win objętych kontrolowaną nazwą pochodzenia:
Podmioty gospodarcze nauczyły się chronić właściwości aromatyczne tych długo dojrzewających win, ograniczając do minimum jakikolwiek kontakt z tlenem z powietrza podczas pakowania. W tym celu i zgodnie z lokalnymi praktykami wina te butelkuje się w samych piwnicach winiarskich.
Ramy prawne:
przepisy krajowe
Rodzaj wymogów dodatkowych:
pakowanie na wyznaczonym obszarze geograficznym
Opis wymogu
Wina, które mogą być opatrzone określeniem "sur lie", pakuje się na wyznaczonym obszarze.
Aby zachować właściwości wina uzyskane dzięki metodzie jego produkcji i dojrzewania, a w szczególności świeżość, bogactwo aromatów (niektóre z nich kształtują się dopiero po zapakowaniu wina), jak również lekką perlistość wynikającą z zawartości endogenicznego dwutlenku węgla, oraz ograniczyć konieczność przelewania, wina, które mogą być opatrzone określeniem "sur lie", pakuje się w butelki w piwnicach winiarskich w dniach od 1 marca do 31 grudnia roku następującego po roku zbiorów.
Powyższa szczególna metoda dojrzewania nadaje winom krągłość i głębię, wzbogacając je zwłaszcza o mannopro-teiny i inne związki będące wynikiem autolizy ścian komórkowych drożdży. Metoda ta opiera się na braku manipulowania winami i ich utrzymywaniu w atmosferze zawierającej dwutlenek węgla przy znacznym ograniczeniu zjawiska utleniania i uwalniania związków lotnych.
Ponieważ zawierają one zbyt dużo dwutlenku węgla, aby można było je pakować w miękkie pojemniki, pakuje się je w butelki, przy czym czynność tę należy przeprowadzać z najwyższą starannością.
W momencie pakowania lub pierwszej wysyłki poza piwnice winiarskie wina nadal dojrzewają na cienkim osadzie winiarskim.
Obszar bezpośredniego sąsiedztwa
Ramy prawne:
przepisy krajowe
Rodzaj wymogów dodatkowych:
odstępstwo dotyczące produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym
Opis wymogu
Obszar bezpośredniego sąsiedztwa, określony na zasadzie odstępstwa w odniesieniu do fermentacji, wytwarzania, dojrzewania i pakowania win, które mogą być opatrzone określeniem "sur lie", stanowi obszar następujących gmin lub części gmin, zgodnie z oficjalnym kodem geograficznym (code officiel géographique) z 2018 r.:
Ramy prawne:
przepisy krajowe
Rodzaj wymogów dodatkowych:
przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania
Opis wymogu
Kontrolowaną nazwę pochodzenia można uzupełnić określeniem "sur lie" (poddane dojrzewaniu na osadzie) w przypadku win, które spełniają warunki produkcji wskazane dla tego określenia w specyfikacji produktu.
Kontrolowaną nazwę pochodzenia można uzupełnić, dodając do niej nazwę geograficzną "Val de Loire", zgodnie z zasadami stosowania tej nazwy geograficznej określonymi w specyfikacji produktu.
Kontrolowaną nazwę pochodzenia można uzupełnić uzupełniającymi oznaczeniami geograficznymi "Clisson", "Gor-ges", "Le Pallet", "Château-Thébaud", "Goulaine", "Monnières-Saint-Fiacre" i "Mouzillon-Tillières" w przypadku win, które spełniają warunki produkcji wskazane dla tych uzupełniających oznaczeń geograficznych w specyfikacji produktu.
Wymiary czcionki, którą zapisane są określenie "sur lie" oraz nazwa geograficzna "Val de Loire", nie mogą przekraczać (pod względem wysokości, szerokości i grubości) wymiarów czcionki, którą zapisano kontrolowaną nazwę pochodzenia.
Wina opatrzone określeniem "sur lie" lub uzupełniającymi oznaczeniami geograficznymi "Clisson", "Gorges", "Le Pallet" wprowadza się do obrotu ze wskazaniem rocznika.
Ramy prawne:
przepisy krajowe
Rodzaj wymogów dodatkowych:
przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania
Opis wymogu
Uzupełniające oznaczenia geograficzne umieszcza się w tym samym polu widzenia, w którym znajduje się kontrolowana nazwa pochodzenia. Wymiary czcionki, którą zapisane są uzupełniające oznaczenia geograficzne, są równe (pod względem wysokości, szerokości i grubości) wymiarom czcionki, którą zapisano kontrolowaną nazwę pochodzenia".
Na etykiecie win nieopatrzonych uzupełniającym oznaczeniem geograficznym można umieścić nazwę mniejszej jednostki geograficznej, pod warunkiem że:
Nazwa lokalizacji wpisanej do ksiąg wieczystych jest zapisana czcionką o wymiarach nieprzekraczających (pod względem wysokości, szerokości i grubości) połowy wymiarów czcionki, którą zapisano kontrolowaną nazwę pochodzenia. Umieszcza się ją w tym samym polu widzenia, w którym znajduje się kontrolowana nazwa pochodzenia.
Link do specyfikacji produktu
W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.
Grażyna J. Leśniak 24.04.2025Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.
Grażyna J. Leśniak 23.04.2025Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.
Krzysztof Koślicki 22.04.2025Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.
Krzysztof Koślicki 22.04.2025Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.
Robert Horbaczewski 17.04.2025Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
Grażyna J. Leśniak 11.04.2025Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2020.42.22 |
Rodzaj: | Ogłoszenie |
Tytuł: | Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33. |
Data aktu: | 07/02/2020 |
Data ogłoszenia: | 07/02/2020 |