INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA ZMIANY STANDARDOWEJ
""
PDO-RO-A0371-AM02
Data przekazania informacji: 4 stycznia 2023 r.
OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY
1. Wprowadzenie nowych odmian winorośli jako głównych odmian produkcyjnych
Specyfikacja produktu została zmieniona w celu uwzględnienia nowych odmian winorośli, które mogą być wykorzystywane do produkcji win, a mianowicie: w przypadku win białych dodano odmiany Furmint i Iordan, a w przypadku win czerwonych - odmiany Cabernet Sauvignon, Pinot noir, Feteascä neagrä, Syrah i Merlot.
Biorąc pod uwagę szczególne warunki klimatyczne wyznaczonego obszaru oraz wykorzystanie jego potencjału biologicznego, można produkować gatunkowe wina czerwone w optymalnych warunkach leżakowania, akumulacji itp.
Zmieniono rozdziały IV, V, VIII i XII specyfikacji produktu oraz pkt 4 i 7 jednolitego dokumentu.
2. Dodanie specyfikacji technologicznych dotyczących produkcji win czerwonych
Wprowadzenie nowych odmian winorośli do produkcji wina czerwonego wymaga uwzględnienia w specyfikacji niektórych aspektów odpowiednich technologicznych praktyk enologicznych.
Zmieniono rozdziały VIII i XII specyfikacji produktu oraz pkt 4 i 7 jednolitego dokumentu.
3. Zmiana polegająca na zwiększeniu wydajności winogron i wina
W związku ze zmianami w strukturze winnic pod względem biotycznym (struktura klonalna, kłącze) i enologicznym (stosowanie nowych technologii produkcji wina) należy zwiększyć wydajność, przy jednoczesnym zapewnieniu zgodności z parametrami jakościowymi właściwymi dla win produkowanych na obszarze objętym ChNP Sebes-Apold.
Projekty przekształcenia/restrukturyzacji winnic znacząco zmieniły gęstość nasadzeń, tj. znacznie wzrosła gęstość nasadzeń w nowych winnicach (około 4 500 winorośli/hektar), co doprowadziło również do wzrostu produkcji winogron (ilość produkowanych winogron może różnić się w zależności od odmiany, ale musi być zgodna z parametrami jakościowymi właściwymi dla ChNP).
Niektóre z uprawianych odmian (zarówno rumuńskich, jak i międzynarodowych) pochodzą z szerokiej gamy klonów, w przypadku których ryzyko braku rozkwitu jest minimalne i które mają zapewnić odpowiednią ilość i jakość winogron niezbędnych do produkcji wina. Klony te, w połączeniu z odpowiednim kłączem i odpowiednią gęstością nasadzeń, zapewniają wydajność o co najmniej 25-35 % wyższą niż początkowo szacowano.
W związku z tym zmieniono rozdziały V i VI specyfikacji produktu oraz pkt 5.2 jednolitego dokumentu.
4. Dodanie odstępstwa dotyczącego produkcji wina
Specyfikację uzupełniono o odstępstwo dotyczące produkcji wina na obszarze objętym ChNP Sebes-Apold. Odstępstwo to jest konieczne, ponieważ na obszarze tym nie ma wystarczającej liczby odpowiednich pomieszczeń oferujących optymalne warunki do realizacji niezbędnych etapów klarowania, butelkowania itp. oraz do zapewnienia ochrony jakości winogron produkowanych z odmian winorośli uprawianych na tym obszarze objętym ChNP (południowo-zachodnie podnóże Wyżyny Transylwańskiej, jednego z najważniejszych obszarów uprawy winorośli). Z tych powodów niektóre etapy po produkcji muszą być przeprowadzane na obszarze przylegającym do obszaru produkcji, mianowicie w okręgu Alba - sąsiedniej jednostce administracyjnej, a jednocześnie części obszaru produkcji win objętych ChNP Tarnave (przylegające jednostki administracyjne, na których odbywa się produkcja i przetwarzanie win gatunkowych). W okręgu Alba dostępnych jest więcej pomieszczeń do ukończenia etapów produkcji wina przed wprowadzeniem do obrotu, które jednocześnie pozwalają zachować szczególną jakość win uzyskiwanych na obszarze Sebes-Apold.
Przeprowadzanie etapów po produkcji wina Sebes-Apold na przyległym obszarze (w okręgu Alba) oraz powiadamianie właściwego organu kontrolnego o zakończeniu tych działań oznacza, że producenci zapewniają optymalny poziom kontroli produkcji wina objętego ChNP Sebes-Apold, przy jednoczesnym zachowaniu specyfiki obszaru produkcji, która znajduje odzwierciedlenie w cechach uzyskanego wina.
Zmieniono rozdział IX specyfikacji produktu oraz pkt 9 jednolitego dokumentu.
JEDNOLITY DOKUMENT
1. Nazwa lub nazwy
2. Rodzaj oznaczenia geograficznego
ChNP - chroniona nazwa pochodzenia
3. Kategorie produktów sektora wina
1. Wino
4. Opis wina lub win
1. Właściwości win białych
KRÓTKI OPIS
Wina białe charakteryzują się owocowym smakiem, winnością, typową świeżością wynikającą z wyższej kwasowości, wyrazistością, aromatami owoców, miodu, piżma, migdałów i agrestu, zrównoważoną kwasowością, która niekiedy nadaje winom wyraźnie owocowy charakter, lub wyższą kwasowością, która może nadawać nuty owocowe (grejpfruta, pomelo, zielonej papryki), a także aromatami wtórnymi z fermentacji (banan i papaja). Wyższa zawartość alkoholu i glicerolu sprawia, że wina mają pełny, bogaty smak i nadają się do leżakowania w drewnianych beczkach lub w butelce. Ich charakterystyczna barwa jest zazwyczaj słomkowożółta, przechodząca w żółtozieloną, lub żółtozielona ze złotymi refleksami.
Ogólne cechy analityczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | 15,00 |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 11,00 |
Minimalna kwasowość ogólna | 4,5 miliekwiwalentów na litr |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 18 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) | 200 |
2.
KRÓTKI OPIS
Wina czerwone mają barwę rubinowoczerwoną lub głęboko rubinową, charakteryzują się subtelnymi aromatami czarnej porzeczki, jagody lub mięty, a w przypadku win leżakowanych w beczkach także nutą wanilii. Są pełne, z aromatami malin, jeżyn, czarnej porzeczki, wiśni i śliwek, jak również z nutami dymu, a czasem też chili. Wino leżakowane w beczkach przyjmuje nuty wanilii lub tytoniu z dębu. Gdy kwasowość wina jest niska, może być ono spożywane jako wino młode; wina krótko leżakujące w beczce zyskują jasną rubinowoczerwoną barwę oraz aromaty dojrzałych gorzkich wiśni i owoców cytrusowych z łagodnymi taninami.
Ogólne cechy analityczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | 15,00 |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 11,00 |
Minimalna kwasowość ogólna | 4,5 miliekwiwalentów na litr |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 20 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) | 150 |
5. Praktyki winiarskie
5.1. Szczególne praktyki winiarskie
1. Praktyki winiarskie
Metoda uprawy
- nawadnianie: jest dozwolone jedynie w latach suszy i pod warunkiem zgłoszenia tej praktyki do ONVPV (Krajowego Urzędu ds. Winorośli i Wina);
- gęstość nasadzeń: co najmniej 3 000 winorośli/hektar;
- zielone zbiory: redukowanie liczby gron w fazie vćraison (na początku okresu dojrzewania), gdy potencjalna wielkość produkcji przekracza maksymalne poziomy dopuszczone na podstawie specyfikacji dla win posiadających kontrolowaną nazwę pochodzenia.
5.2. Maksymalna wydajność
1. Zbiór w okresie pełnej dojrzałości (DOC-CMD), odmiany Feteasca regala i Riesling Italian
14 000 kilogramów winogron z hektara
2. Zbiór w okresie pełnej dojrzałości (DOC-CMD), odmiana Iordana
17 000 kilogramów winogron z hektara
3. Zbiór w okresie pełnej dojrzałości (DOC-CMD), odmiana Feteasca alba 13 000 kilogramów winogron z hektara
4. Zbiór w okresie pełnej dojrzałości (DOC-CMD), odmiany Sauvignon, Chardonnay, Pinot gris, Riesling de Rhin, Neuburger i Furmint
12 000 kilogramów winogron z hektara
5. Zbiór w okresie pełnej dojrzałości (DOC-CMD), odmiany Muscat Ottonel, Cabernet Sauvignon, Pinot noir, Feteascä neagrä, Merlot i Syrah
12 000 kilogramów winogron z hektara
6. Zbiór w okresie pełnej dojrzałości (DOC-CMD), odmiana Traminer roz
11 000 kilogramów winogron z hektara
7. Zbiór w okresie pełnej dojrzałości (DOC-CMD), odmiany Feteascä regalä i Riesling Italian
94 hektolitry z hektara
8. Zbiór w okresie pełnej dojrzałości (DOC-CMD), odmiana Iordanä
119 hektolitrów z hektara
9. Zbiór w okresie pełnej dojrzałości (DOC-CMD), odmiana Furmint
87 hektolitrów z hektara
10. Zbiór w okresie pełnej dojrzałości (DOC-CMD), odmiany Sauvignon, Pinot gris, Chardonnay, Riesling de Rhin, Neuburger, Traminer roz i Muscat Ottonel
80 hektolitrów z hektara
11. Zbiór w okresie pełnej dojrzałości (DOC-CMD), odmiany Cabernet Sauvignon, Pinot noir, Feteascä neagrä, Merlot i Syrah
78 hektolitrów z hektara
6. Wyznaczony obszar geograficzny
okręg Alba:
- miasto Sebes: miejscowości Sebes i Rahäu;
- gmina Daia Romanä: - wieś Daia Romanä;
- gmina Calnic: wsie Calnic, Cut i Deal;
- gmina Garbova: wsie Garbova, Reciu i Cärpinis;
- gmina Spring: wsie Vingard i Spring;
okręg Sybin:
- gmina Miercurea Sibiului: wsie Miercurea Sibiului, Apoldu de Sus i Dobarca;
- gmina Ludos: wsie Ludos i Gusu;
- gmina Apoldu de Jos: wsie Apoldu de Jos i Sängätin;
- gmina Cristian: wieś Cristian;
- gmina Säliste: wsie Aciliu, Amnas i Säliste;
- gmina Loamnes: wsie Loamnes, Alämor, Armeni, Hasag, Mandra i Sädinca;
- gmina Päuca: wsie Päuca, Bogatu Roman, Brosteni i Presaca.
7. Odmiany winorośli
Cabernet Sauvignon N - Petit Vidure, Burdeos tinto
Chardonnay B - Gentil blanc, Pinot blanc, Chardonnay
Feteascä albä B - Päsäreascä albä, Poama fetei, Mädchentraube, Leanyka, Leanka
Feteascä neagra N - Schwarze Mädchentraube, Poama fetei neagra, Päsäreascä neagra, Coada randunicii
Feteascä regala B - Königliche Mädchentraube, Königsast, Kiralyleanka, Dänäsanä, Galbenä de Ardeal
Furmint B - Furmin, Som szalai, Tokay, Szegszolo
Iordana B - Iordovana, Iordan
Merlot N - Bigney rouge, Plant Medoc
Muscat Ottonel B - Muscat Ottonel blanc
Neuburger B - Neuburg
Pinot Gris G - Affumé, Grauer Burgunder, Grauburgunder, Grauer Mönch, Pinot cendré, Pinot Grigio, Ruländer
Pinot noir N - Blauer Spätburgunder, Blauer Burgunder, Burgund mic, Burgunder roter, Klavner Morillon Noir
Pinot noir N - Spätburgunder, Pinot nero
Riesling Italian B - Olasz Riesling, Olaszriesling, Welschriesling
Syrah N - Shiraz, Petit Syrah
Traminer Rose Rs - Rosetraminer, Savagnin Rose, Gewürztraminer
8. Opis związku lub związków
8.1. Związek z wyznaczonym obszarem - szczegółowe informacje dotyczące obszaru
Winnice znajdują się w pagórkowatych depresjach Sebes-Secas i Apold, gdzie płaskowyż Secas spotyka się z górami Surian i Górami Sybińskimi.
Ukształtowanie terenu obejmuje pagórkowate międzyrzecze, północne przedłużenia wzgórz Orastie i Garbova u podnóża Gór Sybińskich oraz południowe przedłużenia płaskowyżu Secas i otaczających go wzgórz.
Takie ukształtowanie pagórkowatego obszaru związane jest z rzeźbą terenu, która stopniowo tworzyła się wzdłuż głównych dolin: tarasy, równiny koluwialne i proluwialne oraz rozległe koryta rzeki. Grunty te są idealne do uprawy winogron.
Winnice są zazwyczaj prowadzone na południowych, południowowschodnich lub południowozachodnich zboczach oraz w dolinach między wzgórzami, gdzie winorośl może mieć zapewnione ciepło i światło.
Średnie odnotowane opady wynoszą 550-600 mm rocznie (550 w korytarzu rzeki Marusza, 569 w Sebes, 600-650 na pagórkowych szczytach i w dolinie Apold), przy czym maksymalne opady odnotowuje się w okresie od maja do sierpnia, a najmniejszy poziom opadów przypada w okresie od września do zimy, kiedy śnieg zazwyczaj utrzymuje się przez 30-60 dni.
Względna wilgotność powietrza wynosi 60-80 %, co daje optymalne warunki dla wzrostu winorośli i jej owocowania.
8.2. Związek z wyznaczonym obszarem - szczegółowe informacje dotyczące produktu
Wina białe charakteryzują się owocowym smakiem, winnością, typową świeżością wynikającą z wyższej kwasowości, wyrazistością, aromatami owoców, miodu, piżma, migdałów i agrestu, zrównoważoną kwasowością, która niekiedy nadaje winom wyraźnie owocowy charakter, lub wyższą kwasowością, która może nadawać nuty owocowe (grejpfruta, pomelo, zielonej papryki), a także aromatami wtórnymi z fermentacji (banan i papaja).
Mają pełny, bogaty smak i nadają się do leżakowania w drewnianych beczkach lub w butelce. Ich charakterystyczna barwa jest zazwyczaj jasnożółta, przechodząca w żółtozieloną, lub żółtozielona ze złotymi refleksami.
Wina czerwone mają barwę rubinowoczerwoną lub głęboko rubinową, charakteryzują się subtelnymi aromatami czarnej porzeczki lub jagody, a w przypadku win leżakowanych w beczkach także nutą wanilii. Są pełne, z aromatami malin, jeżyn, czarnej porzeczki, wiśni i śliwek, jak również z nutami dymu lub chili. Wino leżakowane w beczkach przyjmuje nuty wanilii lub tytoniu z dębu.
Wina krótko leżakujące w beczce zyskują jasną rubinowoczerwoną barwę oraz aromaty dojrzałych gorzkich wiśni i owoców cytrusowych z łagodnymi taninami.
8.3. Związek z wyznaczonym obszarem - zależność przyczynowa
Klimat jest standardowo umiarkowany, umiarkowanie kontynentalny na wzgórzach, przy czym u podstawy korytarzy rzek Marusza i Sebes-Secas zdarzają się bardziej ekstremalne warunki; obszar ten charakteryzuje się surowymi i mroźnymi zimami, stosunkowo ciepłymi latami, wczesną wiosną i ciepłym sezonem jesiennym trwającym aż do października, co sprzyja dobremu wzrostowi winorośli; dojrzewanie winogron i gromadzenie się cukrów następuje powoli, co pozwala na wykształcenie się aromatów oraz zachowanie specyficznej świeżości i wyrazistości dzięki nieco wyższej kwasowości, zwłaszcza w przypadku win o charakterystycznych aromatach kwiatowych i owocowych.
W okresie dojrzewania winogron średnie temperatury dzienne wynoszą około 23 °C, a średnie temperatury w nocy wynoszą około 12 °C, dzięki czemu zawartości cukru stale rośnie, a kwasowość zmniejsza się bądź utrzymuje się na stałym lub prawie stałym poziomie.
Winnice charakteryzują się dużą różnorodnością rodzajów i podrodzajów gleb: gleby płowe, zawierające brunatne i bielicowe gleby gliniaste, przeplatane rzekomymi rędzinami na tarasach wzdłuż dolin, mollisole czarnoziemów i wyługowane czarnoziemy, które są częściowo glejowe. Na zboczach narażonych na bardziej intensywną erozję oraz na glebach niestrefowych występują regosole i gleby erodowane. Gleby te są preferowane do uprawy winorośli ze względu na utrwalanie gleby przez winorośli dzięki głębokim korzeniom, tarasowaniu i nawożeniu.
9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)
Odstępstwo dotyczące produkcji wina
Ramy prawne:
określone w prawodawstwie UE
Rodzaj wymogów dodatkowych:
odstępstwo dotyczące produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym
Opis wymogu:
Na zasadzie odstępstwa moszcze lub wina produkowane z winogron zebranych wyłącznie w winnicach położonych na wyznaczonym obszarze ChNP Sebes-Apold, które będą objęte ChNP Sebes-Apold, mogą być przetwarzane w pomieszczeniach znajdujących się w sąsiedniej jednostce administracyjnej oferującej wymagane warunki produkcji wina (co zapewnia zachowanie jakości wina uzyskanego na obszarze objętym ChNP Sebes-Apold), a mianowicie w okręgu Alba, który jest sąsiednią jednostką administracyjną, a także częścią obszaru produkcji ChNP Tarnave (przylegające jednostki administracyjne, w których odbywa się produkcja i przetwarzanie win gatunkowych).
Produkcja wina
Ramy prawne:
określone w prawodawstwie UE
Rodzaj wymogów dodatkowych:
odstępstwo dotyczące produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym
Opis wymogu:
W drodze wyjątku klarowanie i butelkowanie wina może odbywać się poza obszarem produkcji winogron, pod warunkiem powiadomienia o tym właściwego organu odpowiedzialnego za ChNP Sebes-Apold oraz pod warunkiem zatwierdzenia przez lokalną organizację producentów win objętych kontrolowaną nazwą pochodzenia. W takich przypadkach obowiązkowe jest wskazanie butelkującego i miejsca butelkowania na etykiecie.
Link do specyfikacji produktu
W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.
24.04.2025Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.
23.04.2025Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.
22.04.2025Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.
22.04.2025Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.
17.04.2025Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
11.04.2025Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2023.113.31 |
Rodzaj: | Ogłoszenie |
Tytuł: | Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 |
Data aktu: | 28/03/2023 |
Data ogłoszenia: | 28/03/2023 |