Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych

Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych
(2023/C 264/12)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 51 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 1  w terminie trzech miesięcy od daty niniejszej publikacji.

JEDNOLITY DOKUMENT

"Achill Island Sea Salt"

Nr UE: PDO-IE-02652 - 23.12.2020

ChNP (X) ChOG ()

1. Nazwa lub nazwy [ChNP lub ChOG]

"Achill Island Sea Salt"

2. Państwo członkowskie lub państwo trzecie

Irlandia

3. Opis produktu rolnego lub środka spożywczego

3.1. Typ produktu

Klasa 2.6 Sól

3.2. Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1

"Achill Island Sea Salt" jest nazwą soli morskiej produkowanej z wód wokół wyspy Achill, Co, w hrabstwie Mayo w Irlandii. "Achill Island Sea Salt" ma kruszącą się konsystencję, wygląd białych kryształków, intensywny słony smak i nie zawiera dodatków ani konserwantów. Krusząca się konsystencja pozwala na łatwe sypanie i topienie się w żywności, a co za tym idzie - polepszenie jej smaku.

Certyfikat analityczny "Achill Island Sea Salt" jest zgodny z wartościami podanymi w tabeli poniżej (+/- 20 %):

Analiza "Achill Island Sea Salt"
Składnik mg/kg
As Arsen <0,01
B Bor 6,9
Cd Kadm <0,040
Ca Wapń 682
Cr Chrom <0,20
Co Kobalt <0,050
Cu Miedź <0,10
Fe Żelazo 1,3
Pb Ołów <0,050
Mg Magnez 5 690
Mn Mangan <0,10
Ni Nikiel <0,20
K Potas 3 000
Se Selen <5,0
Na Sód 364 000
Zn Cynk 0,86

3.3. Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych)

Sól naturalnie pozyskana z Oceanu Atlantyckiego

3.4. Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym

Wszystkie procesy zbioru, ewaporacji, krystalizacji i suszenia przeprowadza się na wyznaczonym obszarze w kontrolowanych i monitorowanych warunkach, aby zapewnić osiągnięcie spójnego i wysokiej jakości produktu końcowego.

Procesy produkcyjne obejmują:

- Pompowanie wody morskiej z określonego punktu odbioru do cysterny próżniowej.

- Transport zebranej wody morskiej do zakładu produkcyjnego.

- Filtrowanie wody morskiej przy użyciu specjalnie zaprojektowanego systemu filtracji.

- Ewaporacja wody morskiej w zamkniętym systemie pod ciśnieniem.

- Krystalizacja stężonego roztworu solankowego na otwartej płycie do krystalizacji.

- Zbieranie płatków soli morskiej odbywa się ręcznie.

- Suszenie płatków soli morskiej odbywa się w odpowiedniej temperaturze w kontrolowanym systemie suszenia.

"Achill Island Sea Salt" otrzymuje się wyłącznie z czystej wody morskiej; Na żadnym etapie produkcji nie dodaje się dodatkowej soli morskiej ani soli kamiennej.

3.5. Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

Nie dotyczy

3.6. Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

Nie dotyczy

4. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego

Wyspa Achill jest największą wyspą Irlandii, położoną na zachodnim wybrzeżu hrabstwa Mayo.

Wyspa zajmuje 140 km2 i posiada linię brzegową o długości 128 km, o następujących współrzędnych geograficznych: 53° 57' 50.0724" N i 10° 0' 10.9116" W.

Wyspa mierzy 20 km ze wschodu na zachód, 18 km z północy na południe i jest połączona z lądem mostem w części południowo- wschodniej zwanej Achill Sound. Jego szerokość waha się od około 270 metrów na południu do 6 km na północy.

5. Związek z obszarem geograficznym

Wyspa Achill jest otoczona Oceanem Atlantyckim, w którym wody osiągają stopień zasolenia najwyższy (3,5 %) spośród wszystkich pięciu basenów oceanicznych Wody otaczające wyspę są stale klasyfikowane przez Urząd ds. Ochrony Rybołówstwa Morskiego w klasie A pod względem jakości skorupiaków. Ze względu na ich położenie na obszarze wiejskim wód tych nie dotyka bliskość dużych miast ani przemysłu ciężkiego. Obszar, z którego pobiera się wodę, znajdujący się na umiarkowanie osłoniętym, północnym brzegu, jest idealny ze względu na wyższą jakość i konsystencję wody morskiej.

Woda morska wykorzystywana do produkcji "Achill Island Sea Salt" jest pobierana w północnej części wyspy o współrzędnych nadbrzeża 54°01' 21.3" (Północ), 9°57'50.9" (Zachód).

Prądy pływowe są stosunkowo słabe i występują blisko brzegów, aby znacząco nasilić się na pełnym morzu, jako że pływy na Achill Sound osiągają prędkość do ok. 7 metrów na sekundę. Główną siłą napędzającą cyrkulację i wymianę wód przy nabrzeżu są pływy morskie. Prądy pływowe wzdłuż wybrzeża płyną z kierunku południowego i przepływają przez Achill sound w kierunku północnym wyspy. Na zasięg i prędkość prądów pływowych ma wpływ cykl pływów, przechodzących od pływu syzygijnego do pływu kwadraturowego (Aqua-Fact, 2003). Dzięki prądom pływowym istnieje równowaga między minerałami śladowymi, które przyczyniają się do zawartości minerałów, a będącym tego skutkiem wyraźnym słonym smakiem "Achill Island Sea Salt".

"Achill Island Sea Salt" nie zawiera żadnych dodatków ani konserwantów, a jej metoda produkcji pozwala na zatrzymywanie ponad 20 pierwiastków śladowych, które są naturalnie obecne w wodzie morskiej. "Achill Island Sea Salt" w smaku i wyglądzie posiada cechy związane ze swoim pochodzeniem, ma na nią wpływ czystość wody morskiej, która pod względem jakości skorupiaków jest klasyfikowana w klasie A przez Urząd ds. Ochrony Rybołówstwa Morskiego, zawartość minerałów, jak również stosowana metoda otrzymywania. Zawartość minerałów pochodzących z wody morskiej nadaje "Achill Island Sea Salt" wyraźnie różną konsystencję i skoncentrowany słony smak. "Achill Island Sea Salt" ma naturalnie czysty, biały i krystaliczny wygląd. Nieregularny kształt i rozmaita wielkość płatków soli oraz miękka konsystencja wynikają z procesu pobierania soli morskiej, w którym woda morska wyparowuje powoli pod wpływem ciepła, co pozwala na krystalizację płatków soli morskiej. Proces ten jest przeprowadzany przez wyszkolonych producentów soli, którzy dopilnowują, aby otrzymywana sól była najwyższej jakości, wykorzystując swoją wiedzę na temat czasu i temperatury odpowiednich do nadania soli jedynej w swoim rodzaju formy i konsystencji. Ponadto przemieszczanie płatków soli morskiej wymaga ostrożności i umiejętności, aby zachować ich konsystencję. Wszyscy pracownicy przechodzą szkolenie, na którym uczą się, jak osiągnąć właściwą konsystencję, wielkość i kształt płatków. Jest to częścią programu szkoleniowego, w którego skład wchodzą pokazy, jak należy zbierać sól morską, utrzymywać właściwą temperaturę i przestrzegać czasu kontroli, co ma zasadnicze znaczenie w osiągnięciu pożądanych płatków soli morskiej. Podczas procesu szkolenia pracownikom pokazywane są również płatki o prawidłowej i nieprawidłowej konsystencji i wielkości. Wszyscy pracownicy stosują standardowe procedury operacyjne w celu zapewnienia spójnej jakości we wszystkich działaniach.

W perspektywie historycznej zbiór i produkcja soli morskiej na wyspie Achill odbywały się do pierwszej dekady XIX wieku, o czy zaświadczają zapisy w "Maritime Survey of Ireland" autorstwa MacKenzie z 1776 r., "Bald's Map of Achill Island" z 1809 r., w której to mapie zaznaczono "Salt Point" i "Salt Pans" w Polranny w Achill Sound. Wydaje się, że z wielu względów produkcja soli zakończyła się na początku XIX wieku, głównie z powodu niedoboru żywności i dużej dostępności tańszej soli produkowanej przemysłowo.

Jednak dla pokoleń mieszkańców morze było siłą napędową społeczności wyspy Achill. Dostępność wód z obfitymi łowiskami pozwalała istnieć społeczności lokalnej, zapewniając jej środki utrzymania i styl życia. Sól, jako naturalny środek konserwujący, była istotnym składnikiem przemysłu rybnego, gdyż można było dzięki niej konserwować, przechowywać i konsumować.

Odesłanie do publikacji specyfikacji produktu

https://www.gov.ie/pdf/?file=https://assets.gov.ie/100780/7edb4c2b-0763-4bb7-bb9d-5051d5cefb8b.pdf#page=null

1 Dz.U. L 343 z 14.12.2012, s. 1.

Zmiany w prawie

Lepsze prawo. W Sejmie odbyła się konferencja podsumowująca konsultacje społeczne projektów ustaw

W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.

Grażyna J. Leśniak 24.04.2025
Przedsiębiorcy zapłacą niższą składkę zdrowotną – Senat za ustawą

Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.

Grażyna J. Leśniak 23.04.2025
Rząd organizuje monitoring metanu

Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Rząd zaktualizował wykaz zakazanej kukurydzy

Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Od 18 kwietnia fotografowanie obiektów obronnych i krytycznych tylko za zezwoleniem

Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.

Robert Horbaczewski 17.04.2025
Prezydent podpisał ustawę o rynku pracy i służbach zatrudnienia

Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 11.04.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2023.264.67

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych
Data aktu: 27/07/2023
Data ogłoszenia: 27/07/2023