(Dz.U.UE C z dnia 26 stycznia 2024 r.)
Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 6b ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 664/2014 1 .
INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA ZMIANY STANDARDOWEJ W SPECYFIKACJI PRODUKTU OZNACZONEGO CHRONIONĄ NAZWĄ POCHODZENIA LUB CHRONIONYM OZNACZENIEM GEOGRAFICZNYM, POCHODZĄCEGO Z PAŃSTWA CZŁONKOWSKIEGO
(Rozporządzenie (UE) 1151/2012)
"Pecorino del Monte Poro"
Nr UE: PDO-IT-02420-AM01 - 31.10.2023
ChNP (X) ChOG ()
1. Nazwa produktu
"Pecorino del Monte Poro"
2. Państwo członkowskie, do którego należy obszar geograficzny
Włochy
3. Organ państwa członkowskiego powiadamiający o zmianie standardowej
MASAF [Ministerstwo Rolnictwa, Gospodarki Żywnościowej i Leśnictwa]
-
4. Opis zatwierdzonych zmian
Wyjaśnienie, dlaczego zmiana wchodzi w zakres definicji zmiany standardowej przewidzianej w art. 53 ust. 2 rozporządzenia (UE) nr 1151/2012.
Zmiana jest standardowa, ponieważ nie obejmuje zmiany nazwy, nie grozi zmianą związku i nie powoduje zwiększenia ograniczeń w handlu produktem.
1. Zmiana dotycząca art. 2 pkt 2.1 specyfikacji produktu oraz pkt 3.2 jednolitego dokumentu "Minimalna masa sera"
Zmiana zarówno w specyfikacji produktu, jak i jednolitym dokumencie:
Obecne brzmienie:
Masa: Rodzaje fresco, semistagionato i stagionato ważą od 600 g do 2,5 kg.
Nowe brzmienie:
Masa: Od 300 g do 10 kg w przypadku rodzajów fresco, semistagionato i stagionato.
Uzasadnienie:
Zmiana ta wynika z czynników czysto handlowych związanych ze szczególnymi potrzebami rynkowymi.
Umożliwi to producentom sprostać wymaganiom kanałów dystrybucji i konsumentów.
Przedmiotowa zmiana dotyczy jednolitego dokumentu.
2. Zmiana dotycząca art. 5 pkt 5.1 specyfikacji produktu oraz pkt 3.3 jednolitego dokumentu dotyczących GMO
Zmiana zarówno w specyfikacji produktu, jak i jednolitym dokumencie:
Obecne brzmienie:
Pasza owiec nie może zawierać żadnych organizmów zmodyfikowanych genetycznie (GMO).
Nowe brzmienie:
Pasza owiec nie może zawierać żadnych organizmów zmodyfikowanych genetycznie (GMO) zgodnie z odpowiednimi obowiązującymi przepisami.
Uzasadnienie:
Konieczne stało się dodanie tego sformułowania, ponieważ prawodawstwo UE w tej dziedzinie jest stale aktualizowane. Zmienione brzmienie uniemożliwia jednostce certyfikującej dokonanie własnej interpretacji i pozwala na stałe przestrzeganie obowiązujących przepisów.
Przedmiotowa zmiana dotyczy jednolitego dokumentu.
3. Zmiana dotycząca art. 5 pkt 5.2.2 specyfikacji produktu dotyczącego solenia
Obecne brzmienie:
Po wyjęciu z formy ser soli się na sucho i umieszcza się go na desce, na której obraca się go raz dziennie przez 3-4 dni. Solenie może również odbywać się poprzez zanurzenie sera w zbiorniku z solanką, przy czym czas solenia waha się w zależności od masy produktu:
- 40 minut w przypadku serów do 600 g;
- 2 godziny w przypadku serów do 1,2 kg;
- 12 godzin w przypadku serów do 2,5 kg;
- 24 godziny w przypadku serów do 5 kg;
- 36 godzin w przypadku serów do 10 kg.
Nowe brzmienie:
5.2.2 Solenie i, w odpowiednim zakresie, dojrzewanie
Po wyjęciu z formy ser soli się na sucho i umieszcza się go na desce, na której obraca się go raz dziennie przez 3-4 dni. Solenie może również odbywać się poprzez zanurzenie sera w zbiorniku z solanką, przy czym czas solenia waha się w zależności od masy produktu:
- co najmniej 40 minut w przypadku serów o masie od 300 g do 600 g;
- co najmniej 2 godziny w przypadku serów do 1,2 kg;
- co najmniej 6 godzin w przypadku serów do 2,5 kg;
- co najmniej 12 godzin w przypadku serów do 5 kg;
- co najmniej 24 godzin w przypadku serów do 10 kg.
Uzasadnienie:
Lata kontroli procesów produkcyjnych umożliwiły dokładniejsze obliczenie minimalnego czasu zanurzania serów w solance.
W związku z tym skorygowano minimalny czas zanurzenia w przypadku serów średniej wielkości. Ponadto dodano minimalny okres zanurzenia w solance w przypadku sera o wadze 300 g.
Przedmiotowe zmiany nie dotyczą jednolitego dokumentu.
4. Zmiana dotycząca art. 9 specyfikacji produktu dotyczącego minimalnego rozmiaru logo na etykiecie
Obecne brzmienie:
Minimalny rozmiar, jaki można zastosować, to 40 mm.
Nowe brzmienie:
Minimalny rozmiar, jaki można zastosować, to 15 mm.
Uzasadnienie:
Zmiana ta umożliwi dostosowanie rozmiaru logo do różnych rozmiarów etykiet.
Przedmiotowe zmiany nie dotyczą jednolitego dokumentu.
5. Inne: Zmiana dotycząca art. 7 specyfikacji produktu dotyczącego jednostki certyfikującej
Obecne brzmienie:
Zgodność ze specyfikacją produktu jest sprawdzana przez jednostkę certyfikującą zgodnie z art. 37 rozporządzenia (UE) nr 1151/2012. Tą jednostką certyfikującą jest organ publiczny: Izba Handlowa w Vibo Valentia, adres: Piazza S. Leoluca, 89900 Vibo Valentia, tel.: 0963 294600, e-mail: segreteria.generale@vv.camcom.it.
Nowe brzmienie:
Zgodność ze specyfikacją produktu jest sprawdzana przez jednostkę certyfikującą zgodnie z art. 37 rozporządzenia (UE) nr 1151/2012. Tą jednostką certyfikującą jest Agroqualità SpA w Rzymie, adres: Viale Cesare Pavese 305, Rome.
Uzasadnienie:
Zaktualizowano informacje dotyczące jednostki certyfikującej.
Przedmiotowe zmiany nie dotyczą jednolitego dokumentu.
W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.
24.04.2025Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.
23.04.2025Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.
22.04.2025Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.
22.04.2025Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.
17.04.2025Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
11.04.2025Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2024.1059 |
Rodzaj: | Ogłoszenie |
Tytuł: | Publikacja zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego chronioną nazwą pochodzenia lub chronionym oznaczeniem geograficznym w sektorze produktów rolnych i środków spożywczych, o której to zmianie mowa w art. 6b ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 664/2014 |
Data aktu: | 26/01/2024 |
Data ogłoszenia: | 26/01/2024 |