Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
(C/2024/6466)

Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .

INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA ZMIANY STANDARDOWEJ

"Rioja"

PDO-ES-A0117-AM12

Data przekazania informacji: 2.08.2024

OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY

ZMIANY W PRZEPISACH DOTYCZĄCYCH ETYKIETOWANIA

Opis:

Zachowano możliwość stosowania określenia "VINO DE" [wino z] na etykiecie obok nazwy jednej ze 144 gmin należących do chronionej nazwy pochodzenia Rioja, gdy wino pochodzi wyłącznie z winnic w takiej wymienionej gminie i w niej jest produkowane, w stosownych przypadkach dojrzewa i jest butelkowane. Podtrzymano również wyjątek, zgodnie z którym do celów stosowania tego określenia wino może zawierać do 15 % winogron pochodzących z winnic zarejestrowanych w sąsiednich gminach, pod warunkiem że jakikolwiek prawnie ważny dokument wykaże, że wyżej wymienione 15 % winogron jest dostępne na zasadzie wyłączności nieprzerwanie przez okres co najmniej 10 lat.

Wprowadzono rozszerzenie, zezwalając na stosowanie na etykiecie określenia "VIÑEDO EN" [winnica w] wraz z nazwą gminy objętej chronioną nazwą pochodzenia, gdy wino pochodzi wyłącznie z winnic znajdujących się w tej konkretnej gminie.

W przypadku obu określeń "VINO DE" i "VIÑEDO EN" obok nazwy gminy przewidziano, że Rada Regulacyjna wydaje etykiety dodatkowe i specjalne plomby zawierające określenie "Vino de Pueblo" [wino wiejskie]. W przypadku gdy współwystępują określenia obszaru, gminy lub pojedynczej winnicy, należy stosować etykietę dodatkową lub pieczęć najmniejszej jednostki geograficznej.

Pkt 8 lit. b) ppkt 9 i pkt 8 lit. b) ppkt 10.3 specyfikacji produktu oraz pkt 9 jednolitego dokumentu zostają zatem zmienione.

Jest to standardowa zmiana, ponieważ nie odpowiada ona żadnej ze zmian przewidzianych w art. 105 ust. 2 rozporządzenia (UE) nr 1308/2013 o jednolitej wspólnej organizacji rynku.

Uzasadnienie:

W 2017 r. na sesji plenarnej Rady Regulacyjnej przyjęto szereg umów mających na celu rozwój mniejszych jednostek geograficznych w ramach chronionej nazwy pochodzenia w celu zwiększenia różnorodności i pochodzenia win. I tak poza już uznanym określeniem "Vino de Zona" [wino z obszaru] dodaje się "Vino de Municipio" [wino gminne] i "Viñedo Singular" [pojedyncza winnica], z których wszystkie podlegają szczególnemu systemowi identyfikowalności i kontroli.

Ponad sześć lat po ich zatwierdzeniu akceptacja tych określeń zarówno przez podmioty gospodarcze, jak i konsumentów jest bardzo pozytywna i są one interpretowane jako wyróżniki jakości wina.

Zdecydowano się na stosowanie określenia "Vino de Pueblo" [wino wiejskie] zamiast "Vino de Municipio" [wino gminne], gdyż ten rodzaj wina był już znany ze względu na to, że termin "pueblo" [wioska] jest bardziej dostępny i naturalny językowo niż "municipio" [gmina], a przy tym ma większą atrakcyjność handlową.

Celem tej poprawki jest dalsze uwypuklenie pochodzenia win oraz winnicy poprzez wzmocnienie narzędzi służących zróżnicowaniu oferty, które są dostępne dla podmiotów gospodarczych z Rioja.

JEDNOLITY DOKUMENT

1. Nazwa lub nazwy

Rioja

2. Rodzaj oznaczenia geograficznego:

ChNP - chroniona nazwa pochodzenia

3. Kategorie produktów sektora wina

1. Wino

5. Gatunkowe wino musujące

3.1. Kod Nomenklatury scalonej-22 - NAPOJE BEZALKOHOLOWE, ALKOHOLOWE I OCET

2204 - Wino ze świeżych winogron, włącznie z winami wzmocnionymi; moszcz gronowy, inny niż ten objęty pozycją 2009

4. Opis wina lub win

1. Wina białe i różowe (wytrawne i półwytrawne)

KRÓTKI OPIS

Wina białe: słomkowożółte z nutami limonki, czyste i lśniące. Owocowy, kwiatowy lub roślinny aromat typowy dla danej odmiany. Występuje kwasowość dająca uczucie świeżości.

Wina różowe: truskawka z nutą maliny (łososia w przypadku win Crianza), lśniące, czyste. Aromaty świeżych owoców lub kwiatowe. Równowaga między kwasowością a owocowym smakiem, z orzeźwiającą nutą.

W obu przypadkach aromaty te mieszają się w procesie leżakowania z innymi aromatami drewna dębowego (wanilia, nuty palone i dymne), a kwasowość przeplata się z nutami palonego drewna.

* Zawartość alkoholu różni się w zależności od podobszarów i leżakowania.

* Większa kwasowość lotna w przypadku win starszych niż jednoroczne.

* Maksymalna zawartość SO2 wynosi 180 mg/l, jeśli zawartość cukru wynosi <5g/l.

* W odniesieniu do jakichkolwiek nieuwzględnionych wartości granicznych zastosowanie mają obowiązujące przepisy.

Ogólne cechy analityczne

- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): 10,5

- Minimalna kwasowość ogólna: 3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy

- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 13,3

- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): 240

2. Wina białe i różowe (półsłodkie i słodkie)

KRÓTKI OPIS

Wina białe: słomkowożółte z nutami limonki, czyste i lśniące. Owocowe, kwiatowe lub roślinne aromaty typowe dla danej odmiany. Występuje kwasowość, wrażenie świeżości i słodyczy w zależności od rodzaju.

Wina różowe: truskawka z nutą maliny (łososia w przypadku win Crianza), lśniące, czyste. Aromaty świeżych owoców lub kwiatowe. Równowaga między kwasowością a owocowym aromatem, smak orzeźwiający i słodki w zależności od rodzaju.

W obu przypadkach aromaty te mieszają się w procesie dojrzewania z innymi aromatami drewna dębowego (wanilia, nuty palone i dymne), a kwasowość przeplata się z nutami palonego drewna.

* Zawartość alkoholu różni się w zależności od podobszarów i leżakowania.

* Większa kwasowość lotna w przypadku win starszych niż jednoroczne.

* Maksymalna zawartość SO2 wynosi 180 mg/l, jeśli zawartość cukru wynosi <5g/l.

* W odniesieniu do jakichkolwiek nieuwzględnionych wartości granicznych zastosowanie mają obowiązujące przepisy.

Ogólne cechy analityczne

- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): 10,5

- Minimalna kwasowość ogólna: 3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy

- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 25

- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): 240

3. Wina czerwone (wytrawne i półwytrawne)

KRÓTKI OPIS

Młode wina mają barwę purpurową z fioletowymi odcieniami; wina "Crianza" mają barwę bordową i wiśniowoczerwoną; wina "Reserva" mają barwę wiśniowoczerwoną z rubinowymi odcieniami; wina "Gran Reserva" mają barwę rubinową z rudobrązowymi odcieniami. Aromaty owocowe lub kwiatowe, charakterystyczne dla odmiany, z aromatami palonego drewna dębowego w przypadku win "Crianza". Wina "Reserva" i "Gran Reserva" mają bardziej złożony aromat z nutami ostrymi. Smak: bogaty, zrównoważona kwasowość oraz zawartość alkoholu/tanin. Leżakowanie zwiększa gładkość i długość.

* Wartości graniczne zawartości alkoholu różnią się w zależności od obszarów i leżakowania.

* Kwasowość lotna: wina wytrawne starsze niż jednoroczne, maksymalnie 1 gr/l do 10 % objętości i 0,06 gr/l w odniesieniu do każdego stopnia zawartości alkoholu powyżej 10 % objętości.

* SO2: maksymalna zawartość wynosi 140 mg/l, jeśli zawartość cukru wynosi <5g/l.

* W odniesieniu do jakichkolwiek nieuwzględnionych wartości granicznych zastosowanie mają obowiązujące przepisy.

Ogólne cechy analityczne

- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): 11,5

- Minimalna kwasowość ogólna: 3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy

- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 13,3

- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): 180

4. Gatunkowe wina musujące (białe lub różowe)

KRÓTKI OPIS

Wino charakteryzujące się ciągłym uwalnianiem dwutlenku węgla, który przy serwowaniu przyjmuje formę drobnych pęcherzyków. Gatunkowe wino musujące, podobnie jak jego cuvée po pierwszej fermentacji, jest przejrzyste, bez zawiesiny cząstek, z różnymi odcieniami barwy żółtej lub różowej. Jego aromat musi mieć pozytywne cechy świeżości i owocowości, ze złożonością wynikającą ze spoczywania na osadzie drożdżowym podczas drugiej fermentacji. Jest to w największym stopniu zauważalne w przypadku win "Reserva" i "Gran Añada".

* W odniesieniu do jakichkolwiek nieuwzględnionych wartości granicznych zastosowanie mają obowiązujące przepisy.

* Maksymalna rzeczywista zawartość alkoholu: 13 % objętości

Ogólne cechy analityczne

- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): 11

- Minimalna kwasowość ogólna: 5,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy

- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 10,83

- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): 140

5. Praktyki enologiczne

5.1. Szczególne praktyki enologiczne

1.

Praktyka uprawy

Uznaje się, że winnice rozpoczynają produkcję w swoim czwartym cyklu wzrostu (lub wcześniej, pod warunkiem uzyskania zezwolenia).

Plantacje mieszane, które nie pozwalają na całkowite oddzielenie zbiorów z różnych odmian, są zakazane z wyjątkiem niektórych przypadków.

Gęstość: co najmniej 2 850, najwyżej 10 000 winorośli/ha.

Systemy przycinania/prowadzenia: forma kielicha (gobelet) i jej warianty, sznur dwuramienny, "vara y pulgar", sznur jednoramienny lub jednostronny, dwuramienny sznur Guyota (tylko w przypadku odmian: chardonnay, sauvignon blanc, verdejo, maturana białe, tempranillo białe i turruntés).

Maksymalne obciążenie: 12 pąków/winorośl; 16 w przypadku wspomnianych odmian białych oraz 14 w przypadku odmiany grenache. Dopuszcza się wyjątki.

Podlewanie: dozwolone. Między dniem 15 sierpnia a zbiorami nawadnianie można przeprowadzać wyłącznie przy użyciu systemów miejscowych oraz należy dostarczyć powiadomienie na piśmie z 24-godzinnym wyprzedzeniem; w przypadku uzyskania zezwolenia dopuszczone jest nawadnianie przy użyciu deszczowni; zabrania się stosowania innych metod.

Przy produkcji gatunkowych win musujących oznaczonych terminami Reserva i Gran Añada winogrona muszą być zbierane ręcznie, a zbiór mechaniczny jest zakazany. Wyjątkowo zezwala się na mechaniczne zbiory nocne w przypadku gatunkowego wina musującego opatrzonego określeniem "Reserva" na warunkach określonych w zasadach roku winiarskiego dla każdego zbioru.

2.

Szczególne praktyki enologiczne

Proporcje odmian w zależności od rodzaju wina:

CZERWONE: Min. co najmniej 95 % odmian czerwonych, jeśli winogrona są pozbawione łodyg, oraz 85 %, jeśli są całe.

BIAŁE: 100 % winogron białych.

RÓŻOWE: minimum 25 % winogron czerwonych.

GATUNKOWE WINA MUSUJĄCE (BIAŁE I RÓŻOWE): z winogronami białymi lub czerwonymi. Wina różowe muszą zawierać co najmniej 25 % winogron czerwonych.

Opcjonalnego mieszania kolorów winogron należy dokonywać po dostawie.

Charakterystyka winogron: zdrowe, z minimalną zawartością alkoholu wynoszącą: 11 % objętości w przypadku win czerwonych, 10,5 % objętości w przypadku win białych oraz 9,5 % objętości w przypadku gatunkowych win musujących.

Maksymalna wydajność przetwarzania:

- 70 litrów na 100 kg zbiorów w przypadku win. W wyjątkowych przypadkach wskaźnik ten może podlegać wahaniom w określonych granicach.

- 62 litry na 100 kg zbiorów w przypadku gatunkowych win musujących. W wyjątkowych przypadkach wskaźnik ten może podlegać wahaniom w określonych granicach.

- 65 litrów na 100 kg zbiorów w przypadku win posiadających oznaczenie "viñedo singular" [pojedyncza winnica]. Nie dopuszcza się odstępstw.

3.

Ograniczenie mające zastosowanie do produkcji wina

Zakazy

- Wykorzystywanie frakcji moszczu lub wina uzyskanych przez niedostateczne ciśnienie w winach chronionych

- Prasy śrubowe ciągłego prasowania, kruszarki o działaniu odśrodkowym, wstępne podgrzewanie winogron lub podgrzewanie moszczu lub wina w obecności wytłoków w celu wymuszenia ekstrakcji materiału barwiącego

- Wykorzystywanie w produkcji, leżakowaniu i przechowywaniu kawałków drewna dębowego

- Mieszanie różnych rodzajów wina w celu uzyskania wina innego niż wina kupażowane

Szczególne warunki produkcji wina

- fermentacja w beczkach: tylko w przypadku win białych i różowych, które muszą pozostawać w beczce przez co najmniej miesiąc.

- maceracja węglowa: maksymalny odsetek winogron białych dozwolony w produkcji wina czerwonego wynosi 5 % w przypadku winogron pozbawionych łodyg i 15 % w przypadku całych winogron.

- gatunkowe wino musujące: metodą tradycyjną. Co najmniej 15 kolejnych miesięcy od etapu tirage do usunięcia osadu (dégorgement), w tej samej butelce. Cały proces produkcji, w tym etykietowanie, w tej samej wytwórni wina. Podczas drugiej fermentacji rzeczywista zawartość alkoholu nie może przekraczać 1,5 % objętości. Liqueur d'expédition nie może zwiększać rzeczywistej zawartości alkoholu o więcej niż 0,5 % objętości. Po usunięciu osadu (dégorgement) dozwolone jest przeniesienie bez filtrowania do butelek szklanych o pojemności poniżej 0,75 litra lub co najmniej 3 litrów. Zabrania się zakwaszania i odbarwiania.

5.2. Maksymalna wydajność

1. Czerwone odmiany winorośli

6 500 kilogramów winogron z hektara

2. Czerwone odmiany winorośli

45,5 hektolitra z hektara

3. Białe odmiany winorośli

9 000 kilogramów winogron z hektara

4. Białe odmiany winorośli

63 hektolitra z hektara

5. Winogrona czerwone przeznaczone do produkcji "viñedo singular" [wina z pojedynczej winnicy] 5 000 kilogramów winogron z hektara

6. Winogrona czerwone przeznaczone do produkcji "viñedo singular" [wina z pojedynczej winnicy] 32,5 hektolitra z hektara

7. Winogrona białe przeznaczone do produkcji "viñedo singular" [wina z pojedynczej winnicy]

6 922 kilogramów winogron z hektara

8. Winogrona białe przeznaczone do produkcji "viñedo singular" [wina z pojedynczej winnicy] 44,99 hektolitra z hektara

6. Wyznaczony obszar geograficzny

RIOJA ALTA

Wspólnota Autonomiczna La Rioja

Ábalos

Alesanco

Alesón

Anguciana

Arenzana de Abajo

Arenzana de Arriba

Azofra

Badarán

Bañares

Baños de Río Tobía

Baños de Rioja

Berceo

Bezares

Bobadilla

Briñas

Briones

Camprovín

Canillas

Cañas

Cárdenas

Casalarreina

Castañares de Rioja

Cellórigo

Cenicero

Cidamón

Cihuri

Cirueña

Cordovín

Cuzcurrita de Río Tirón

Daroca de Rioja

Entrena

Estollo

Foncea

Fonzaleche

Fuenmayor

Galbárruli

Gimileo

Haro

Hervías

Herramélluri

Hormilla

Hormilleja

Hornos de Moncalvillo

Huércanos

Lardero

Leiva

Logroño

Manjarrés

Matute

Medrano

Nájera

Navarrete

Ochánduri

Ollauri

Rodezno

Sajazarra

San Asensio

San Millán de Yécora

San Torcuato

San Vicente de la Sonsierra

Santa Coloma

Sojuela

Sorzano

Sotés

Tirgo

Tormantos

Torrecilla sobre Alesanco

Torremontalbo

Treviana

Tricio

Uruñuela

Ventosa

Villalba de Rioja

Villar de Torre

Villarejo

Zarratón

Prowincja Burgos (Miranda de Ebro): El Ternero (enclave)

RIOJA ORIENTAL

Wspólnota Autonomiczna La Rioja

Agoncillo

Aguilar del Río Alhama

Albelda

Alberite

Alcanadre

Aldeanueva de Ebro

Alfaro

Arnedillo

Arnedo

Arrúbal

Ausejo

Autol

Bergasa

Bergasilla

Calahorra

Cervera del Río Alhama

Clavijo

Corera

Cornago

El Redal

El Villar de Arnedo

Galilea

Grávalos

Herce

Igea

Lagunilla de Jubera

Leza del Río Leza

Molinos de Ocón

Murillo de Río Leza

Muro de Aguas

Nalda

Ocón (La Villa)

Pradejón

Préjano

Quel

Ribafrecha

Rincón de Soto

Santa Engracia de Jubera (zona Norte)

Santa Eulalia Bajera

Tudelilla

Villamediana de Iregua

Villarroya

Wspólnota Autonomiczna Nawarry

Andosilla

Aras

Azagra

Bargota

Mendavia

San Adrián

Sartaguda

Viana

RIOJA ALAVESA

ProwincjaÁlava

Baños de Ebro

Barriobusto

Cripán

Elciego

Elvillar de Álava

Labastida

Labraza

Laguardia

Lanciego

Lapuebla de La barca

Leza

Moreda de Álava

Navaridas

Oyón

Salinillas de Buradón

Samaniego

Villabuena de Álava

Yécora

Winnice położone na terenie gminy Lodosa na prawym brzegu rzeki Ebro i znajdujące się w rejestrze winnic Rady Regulacyjnej od dnia 29 kwietnia 1991 r. pozostają w rejestrze, o ile nadal istnieją.

Jakakolwiek zmiana granic gmin znajdujących się na obszarze produkcji nie oznacza, że zarejestrowane winnice zostaną usunięte z rejestru winnic.

Obszar produkcji obejmuje mniejsze jednostki geograficzne, które określa się jako "viñedos singulares" ["pojedyncze winnice"]. Są one mniejsze od gminy i mogą składać się z jednej działki katastralnej lub różnych działek. Winorośle muszą mieć co najmniej 35 lat.

Uznane "viñedos singulares" [pojedyncze winnice] zdefiniowano w załączniku do zarządzenia (orden) APA/816/ 2019 z dnia 28 czerwca (BOE 181 z dnia 30 lipca) (https://www.boe.es/boe/dias/2019/07/30/pdfs/BOE-A- 2019-11186.pdf); w załączniku do zarządzenia (orden) APA/780/2020 z dnia 3 sierpnia (BOE 214 z dnia 8 sierpnia) (https://www.boe.es/boe/dias/2020/08/08/pdfs/BOE-A-2020-9446.pdf); w załączniku do zarządzenia (orden) APA/468/2021 z dnia 5 maja (BOE 115 z dnia 14 maja) (https://www.boe.es/boe/dias/2021/05/14/pdfs/ BOE-A-2021-8011.pdf); w sprostowaniu do zarządzenia (orden) APA/468/2021 z dnia 5 maja (BOE 137 z dnia 9 czerwca) (https://www.boe.es/boe/dias/2021/06/09/pdfs/BOE-A-2021-9611.pdf); oraz w załączniku do zarządzenia (orden) APA/794/2022 z dnia 10 sierpnia (BOE 195 z dnia 15 sierpnia) (https://www.boe.es/boe/dias/ 2022/08/15/pdfs/BOE-A-2022-13770.pdf).

7. Odmiany winorośli

ALARIJE - MALVASIA RIOJANA

ALBILLO MAYOR - TURRUNTÉS

CHARDONNAY

GARNACHA BIAŁE

GRENACHE CZERWONE

GRACIANO

MACABEO - VIURA

MATURANA BIAŁE

MATURANA CZERWONE

MAZUELA - MAZUELO

SAUVIGNON BLANC

TEMPRANILLO

TEMPRANILLO BIAŁE

VERDEJO

8. Opis związku lub związków

8.1. Wino

Z tego powodu wina te nadają się do leżakowania w beczkach. Na obszarze tym w trakcie cyklu wzrostu dzień jest krótszy niż na obszarze położonym dalej na południe, który jest objęty chronioną nazwą pochodzenia. Charakteryzuje się on również wyższym poziomem opadów, co ma z kolei bezpośredni wpływ na jego kwasowość. Czynniki te, wraz z ochroną, jaką zapewniają Góry Kantabryjskie, mają korzystny wpływ na właściwości win, niezależnie od tego, czy są one produkowane samodzielnie, czy też są mieszane z winami z innych obszarów. Jeśli chodzi o obszar Rioja Alavesa, równoczesny wpływ klimatu atlantyckiego i klimatu śródziemnomorskiego oznacza, że wina te charakteryzują się nieco wyższą zawartością alkoholu w porównaniu z winami opisanymi powyżej. Mają one również niższą kwasowość i są bardziej uniwersalne, ponieważ nadają się zarówno do natychmiastowego spożycia, jak i pozostawienia do leżakowania. Ochrona zapewniana przez Góry Kantabryjskie od północy ma w tym przypadku jeszcze większe znaczenie. Długość dnia jest podobna do tej w Rioja Alta, ale poziom opadów jest raczej niższy. Uniwersalność win sprawia również, że idealnie nadają się one do produkcji win kupażowanych. Ponadto w przypadku win z obszaru najbardziej wysuniętego na południe - Rioja Oriental - obserwujemy niższy poziom opadów i wyraźny klimat śródziemnomorski, który charakteryzuje się na ogół większą ilością światła słonecznego. Wina te mają wyższą zawartość alkoholu oraz intensywniejszy aromat i nadają się idealnie do kupażowania w celu produkcji win przeznaczonych do leżakowania. Jednocześnie dzięki warunkom klimatycznym wina te nadają się również do natychmiastowego spożycia.

Jak wynika z analizy gleb, na omawianym obszarze występują ich trzy główne rodzaje. Stanowią one podstawowe podłoże dla upraw winorośli, które znajdują się między obszarami Rioja Alavesa a Rioja Alta. Ponadto w Rioja Alta oraz w Rioja Oriental występują gleby aluwialne oraz gleby gliniaste bogate w żelazo, dzięki którym produkowane jest wino o mniejszym ciele niż w przypadku win wspomnianych wcześniej.

Pod względem gospodarczym wino odpowiada za 20 % PKB w tym regionie. Wielowiekowa praktyka uprawy winorośli i kluczowe znaczenie wina w regionie oznacza zależność od stabilności tej uprawy. W pełni wykorzystuje się zatem korzyści, jakie zapewniają opisane warunki naturalne. W szczególności specjalnością jest praktyka leżakowania wina, która uczyniła region jednym z miejsc o najwyżej koncentracji dębowych beczek na świecie.

8.2. Gatunkowe wino musujące

Chociaż nazwa kojarzona jest głównie z produkcją win niemusujących, niektóre wytwórnie win produkują jednak gatunkowe wino musujące metodą tradycyjną stosowaną od połowy XIX w., stąd wiedza fachowa i doświadczenie w tym zakresie.

Świeżość i kwasowość są dwoma kluczowymi elementami w produkcji gatunkowych win musujących. Przyczynia się to do krótkich cykli wzrostu, które gwarantują uzyskanie właściwej dojrzałości fenolowej bez osiągania wysokiej zawartości alkoholu: właściwości te zapewniają idealny punkt wyjścia dla produkcji win tego rodzaju.

9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)

Ramy prawne:

określone w przepisach krajowych

Rodzaj wymogów dodatkowych:

pakowanie na wyznaczonym obszarze geograficznym

Opis wymogu:

Wina objęte chronioną nazwą pochodzenia "Rioja" mogą być butelkowane tylko w zarejestrowanych wytwórniach wina zatwierdzonych przez Radę Regulacyjną. W przeciwnym razie umieszczanie na winie chronionej nazwy nie jest dozwolone.

Wymóg ten ustanowiono w związku z faktem, że jakość wina oferowanego konsumentowi wiąże się z wyższym ryzykiem, gdy wino transportuje się i butelkuje poza obszarem produkcji niż w przypadku, gdy czynności te prowadzone są na tym samym obszarze. Wymóg ten służy ochronie doskonałej reputacji win "Rioja" dzięki wzmocnieniu kontroli nad jego szczególnymi właściwościami i jakością. Chroni on chronioną nazwę pochodzenia, z której odnoszą korzyści wszyscy producenci produkujący wina na danym obszarze. Decyzję potwierdził Trybunał Sprawiedliwości Unii Europejskiej w wyroku z dnia 16 maja 2000 r.

Ramy prawne:

określone w przepisach krajowych

Rodzaj wymogów dodatkowych:

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu:

Na produkcie w widocznym miejscu musi widnieć nazwa "RIOJA", a zaraz pod nią następujące elementy: napis "Denominación de Origin Calificada" [chroniona nazwa pochodzenia]; pieczęć Rady Regulacyjnej; znak towarowy; oraz nazwa zarejestrowanej wytwórni wina lub nazwa handlowa.

Podczas wprowadzania na rynek, reklamowania i etykietowania win przed zakończeniem procesu leżakowania nie wolno stosować terminów "beczka" oraz "drewno".

Dozwolone jest stosowanie nazwy obszaru, z którego pochodzą winogrona, jeżeli wino jest tam produkowane, leżakuje tam (w stosownych przypadkach) i jest tam butelkowane. Nie więcej niż 15 % winogron wykorzystywanych do produkcji wina może jednak pochodzić ze znajdujących się w rejestrze winnic położonych w gminach sąsiadujących z obszarem, na którym znajduje się siedziba podmiotu, i należy przedstawić dowód, iż 15 % wyżej wymienionych winogron będzie dostępnych na zasadzie wyłączności przez okres co najmniej 10 kolejnych lat.

Zezwolono na stosowanie określenia "VINO DE" [wino z] na etykiecie obok nazwy gminy należącej do zasięgu terytorialnego chronionej nazwy pochodzenia "Rioja", gdy wino pochodzi wyłącznie z winnic w takiej gminie i w niej jest produkowane, w stosownych przypadkach dojrzewa i jest butelkowane.

W drodze wyjątku uznaje się, że wino pochodzi z gminy, jeżeli do jego produkcji wykorzystuje się maksymalnie do 15 % winogron pochodzących z winnic zarejestrowanych w sąsiednich gminach podmiotu gospodarczego, pod warunkiem że jakikolwiek prawnie ważny dokument wykaże, że wyżej wymienione 15 % winogron jest dostępne na zasadzie wyłączności nieprzerwanie przez okres co najmniej 10 lat.

Zezwolono na stosowanie określenia "VIÑEDO EN" [winnica w] na etykiecie obok nazwy gminy należącej do zasięgu terytorialnego chronionej nazwy pochodzenia "Rioja", gdy wino pochodzi wyłącznie z winnic w tej gminie.

W przypadku gatunkowych win musujących wyrażenie "Método Tradicional" [metoda tradycyjna] należy umieścić bezpośrednio pod określeniem odnoszącym się do zawartości cukru i zapisać czcionką, której rozmiar nie może być większy niż rozmiar czcionki zastosowanej w przypadku nazwy "Rioja".

Na etykiecie zawierającej informacje obowiązkowe rozmiar informacji "Método Tradicional" [metoda tradycyjna] nie może być mniejszy niż 0,3 cm.

Termin "viñedo singular" [pojedyncza winnica] należy umieścić bezpośrednio pod określeniem, które zarejestrowano jako znak towarowy, a rozmiar czcionki, jej grubość i kolor nie mogą być szersze lub intensywniejsze od parametrów napisu "Rioja".

Bez uszczerbku dla powyższych postanowień należy zapewnić zgodność z minimalnymi wymogami w zakresie etykietowania ustanowionymi zgodnie z art. 17 lit. h) pkt 4 ustawy nr 6/2015 z dnia 12 maja o chronionych nazwach pochodzenia i oznaczeniach geograficznych na poziomie wyższym niż poziom Wspólnoty Autonomicznej.

Link do specyfikacji produktu

https://www.mapa.gob.es/es/alimentacion/temas/calidad-diferenciada/dop-igp/htm/dop_rioja.aspx

1 Dz.U. L 9 z 11.1.2019, s. 2.

Zmiany w prawie

Lepsze prawo. W Sejmie odbyła się konferencja podsumowująca konsultacje społeczne projektów ustaw

W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.

Grażyna J. Leśniak 24.04.2025
Przedsiębiorcy zapłacą niższą składkę zdrowotną – Senat za ustawą

Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.

Grażyna J. Leśniak 23.04.2025
Rząd organizuje monitoring metanu

Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Rząd zaktualizował wykaz zakazanej kukurydzy

Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Od 18 kwietnia fotografowanie obiektów obronnych i krytycznych tylko za zezwoleniem

Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.

Robert Horbaczewski 17.04.2025
Prezydent podpisał ustawę o rynku pracy i służbach zatrudnienia

Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 11.04.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2024.6466

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
Data aktu: 30/10/2024
Data ogłoszenia: 30/10/2024